2019

ARALIK 2019

Tüm Dünya Kadınları Birleşiyor: Kadın cinayetlerini, cinsel saldırı ve istismar olaylarını protesto eden Şili’li kadınların ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü’nde sergilediği dans performansı dünyaya yayılıyor.

Diyanet’ten Kudüs’e gezi organizasyonu : Diyanet İşleri Başkanlığı, ünlü ‘Ağlama Duvarı’nın da bulunduğu işgal altındaki Kudüs’e gezi düzenliyor.

Suriyeli çocuklar için 234 milyon harcandı: MEB ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri, Suriyeli sığınmacıların çocuklarının okullaşması için 2017-2019 yılları arasında 234 milyon liralık 141 ihale düzenledi.

“Atatürk’ün yanında duran o kız, bendim” : 98 yaşındaki Remziye Tatlı , ulu önder Atatürk’ün 1937’de Adana’daki bir liseyi ziyaretinde çekilen o fotoğrafın hikayesini anlattı. “Bu, herkese nasip olmaz” dedi.

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ‘Öğretmenler Raporu’nu açıkladı : “Tüm öğretmenlerin eşit statüye sahip olduğu ve öğretmen yeterliliklerine sahip olmayan kimsenin öğretmen olarak görev yapmadığı bir düzenleme gereklidir.”

2018-2019 Öğretim Yılı verilerine göre, Türkiye’de öğretmen sayısı 1 milyon 77 bin 307.

Ana Okullarına Din Sınıfı : “Amaç: Atatürk Sevgisi, Konu: Arapça ve Din” . Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ana Okullarında “dini eğitim sınıfları” açmaya başladığı ortaya çıktı. Okuma-yazma bilmeyen çocuklara Diyanet İşleri personeli ile haftada en az 6 saat Arapça ve din eğitimi verilecek.

PİSA Testinde yine sınıfı geçemedik : Her alanda OECD ortalamasının altındayız. Türk öğrencilerin notları bir önceki listeye göre yükselse de yeterli olmadı. Okumada 40 ıncı, Matematikte 42 inci, Fen Bilimlerinde ise 39 uncu olduk.

Balerin Ceren, evinin önünde öldürüldü: Ceren Özdemir, antreman sonrasında geldiği evinin önünde kimliği belirsiz bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Aldığı bıçak yaraları ile ağır yaralanan Ceren hayatını kaybetti.

Akademisyen, eşini 17 yerinden bıçakladı: İstanbul’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bilişim Daire Başkanı Cengiz İlter, Sakarya Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan ve boşanma aşamasında bulundukları eşi Elif İlter’i 17 yerinden bıçakladı. Çiftin 2 çocuğu var.

Erkek vekiller ‘15’ te ısrarlı : AKP’nin “küçük yaşta evliliklere af” çalışmasında kadın vekillerin ‘10’ yaş farkı isteği reddedildi. “ Küçük Yaşta Evliliklere Af” getiren düzenlemede yaş farkının ne olacağı konusunda erkek vekillerin dediği oldu. Küçük yaşta kızlarla evlendiği için, cinsel istismar suçundan cezaevinde yatan kişilerin daha fazla sayıda tahliye olması amacıyla farkın ‘15’ olması benimsendi.

Geriden geliyorlar: PİSA 2018’de Fen ve Anadolu Liseleri daha başarılı. İmam hatipler ise ortalamayı düşürdü. Sonuçlara göre, Okuma Becerileri ve Fen alanında kız öğrenciler, erkek öğrencilerden daha yüksek performans gösterdi. Matematik alanında erkek öğrencilerin ortalaması kız öğrencilerin üzerinde yer aldı. Düzeylerine göre sıralamada, en üst seviyede kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha fazla yer aldığı görüldü.

KADER, “Meclis’te eşit temsil hakkı istiyoruz” dedi. Türkiye’de kadınların Seçme ve Seçilme hakkını kazanmalarının 85inci yıl dönümünde bir açıklama yapan Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) ,” TBMM’de Kadın milletvekili oranı yüzde 17. İsviçre’de ise yüzde 42. Bizim istediğimiz, yüzde 50 yani eşit temsil. Şimdi 600 milletvekilinden sadece 102’si kadın. 85 yılda bir arpa boyu yol mu gittik ?” dedi.

3 Türk bilim insanı mucitler listesinde: Prof. Aykut Üren, Prof. Mihri Özkan ve Doç. Ebru Oral dünyanın en saygın bilim insanları arasında yer aldı. Liste akademi dünyasının Oscar’ı olarak biliniyor.

Atatürk’ün vasiyetini bulamadı: Anayasa Mahkemesine göre, Atatürk Orman Çiftliği’nde ‘şartlı bağış’ yokmuş. AYM, AOÇ arazilerinin farklı amaçlarla kullanılıp kiraya verilmesini öngören kanunun iptal davasında “ Mevcut tapu ve belgeler, nazara alındığında bu arazinin AOÇ’ye şartlı veya mükellefiyetli geçtiği tespit edilememiştir” ifadesine yer verdi.

830 Suriyeli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı okullarına atandı : MEB tarafından başlatılan “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonu” Projesinde görev alan 830 Suriyeli öğretmenin bu merkezlerin kapanması üzerine,devlet okullarında görevlendirildiği öğrenildi.

Kadına Yönelik Şiddette Tablo Çok Vahim : Bu yıl (2019) 11 ayda 430 kadın öldürüldü. 2013 yılında 237 ; 2014’te 294; 2015’te 303; 2016’de 328; 2017’de 409 ; 2018 yılında da 440 kadın cinayete kurban gitti.

Cinsiyetçi reklam, dev şirketi batırdı: Amerika’da egzersiz malzemeleri üreten bir şirketin yeni yıl reklamı büyük tepki çekti. Bir erkeğin eşine egzersiz bisikleti hediye ettiği reklam ‘Kadın zayıf olmak zorunda” mesajı verdiği için cinsiyetçi bulundu. Tepkiler nedeniyle şirketin hisseleri yüzde 10’dan fazla değer kaybetti. Zararın 1,5 milyar Doları bulduğu belirtildi.

Milli Eğitimin Bütçesi 177 Milyar oldu : Milli Eğitim Bakanlığı’nın örgün-yaygın öğretim ve eğitim hizmetleri için bütçesi 177 milyar 605 milyon 504 bin lira oldu. MEB 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında 2019 yılı bütçesi Komisyonda kabul edildi.

Harf Devrimi Bizi Cahil mi bıraktı? : Osmanlı’da küçük bir bölüm gerek kitapları gerekse el yazmalarını okuyabilirdi. Bu durum, bu gün için de geçerlidir. Cumhuriyet, eskinin el yazmalarını okuyacak, çok sayıda tarihçi ve edebiyatçı yetiştirmiştir.

İBB Kadına Şiddete “Dur!” dedi : İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, İstanbul’un tarihi yerlerini kampanyanın rengi olan turuncu ile aydınlattı.

Şiddeti protestoya da polis şiddeti : Şili’li feminist örgüt ‘Las Tesis’in cinsel saldırı, istismar ve şiddeti protesto için başlattığı ve dünyaya yayılan protestoyu Kadıköy’de yapmak isteyen kadınları polis zor kullanarak dağıttı. 7 kişiyi gözaltına aldı. Ankara’da yüzlerce kadın, İstanbul’daki polis müdahalesini protesto etti.

Mersin Belediyesindeki Toplu Sözleşme’de Cinsiyet Eşitliği Ön Planda tutuldu: Mersin Büyük Şehir Belediyesi ile Türk –İş’e bağlı Belediye İş Sendikası arasında 3 yıl süreli Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Yaklaşık 7 bin çalışanı ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi’nde aile bireylerine şiddet uygulayan personellerin iş akdine son verileceğine dair madde de yer aldı.

Rehberlik Diyanet’e Emanet : Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yeni bir işbirliği protokolü daha imzalandı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, protokol kapsamında öğrenci yurtlarındaki ‘Manevi Danışmanlık’ ve din eğitimi hizmetleri sunumunun güçlendirileceğini belirtti. Erbaş, “Gençlik ve Spor Bakanlığımızca açılan bütün yaz kamplarının maneviyat istasyonlarında hocalarımızı görevlendirmekteyiz. Şu an itibariyle 711 hocamız Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında gençlere manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmak üzere görevlendirilmiştir” dedi.

İlk Kadın Mitingi 100 yaşında : Kastamonu’da 3 bin kadının katılımı ile Anadolu işgalini protesto etmek için yapılan ve Türkiye’nin ilk Kadın Mitingi olarak anılan “Kastamonu Kadın Mitingi” 100 yaşında. 10 Aralık 1919 tarihinde düzenlenen mitingin yıldönümü Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Dünyanın En Genç Başbakanı Oldu: Finlandiya’yı 34 yaşındaki kadın lider yönetecek. 34 yaşındaki Ulaştırma ve İletişim Bakanı Sanna Marin 2 çocuk annesi. Marin ’in tüm koalisyon ortakları da kadın.

Suudi Kadınlar artık restoranlara Erkeklerle Aynı kapıdan girebilecek: Hükümetin aldığı son kararla kadınlar, erkeklerle birlikte aynı kapıdan geçerek restorana girebilecek. Ülkedeki restoranlarda 2 kapı bulunması zorunluydu. Bu kapılardan birini aileler ve kadınlar, diğerini tek erkekler kullanıyordu.

“Kızımı Yediler, Öldürdüler “ : Oğlunun doğum gününde eşiyle tartışan koca dehşet saçtı. Çocuklarının gözü önünde karısını döverek öldüren astsubay Mehmet E.,çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Gençlerin Ruh Sağlığına Büyük Tehdit: Sosyal Medya . Bir çok araştırma, yoğun sosyal medya kullanımının gençlerde depresyona yol açtığına işaret ediyor. Ancak İngiltere’de yapılan güncel bir çalışma, bu faaliyetin uzmanların düşündüğünden daha karmaşık sonuçlar verebileceğini savunuyor.

Öncelik Öteki Dünya : Milli Eğitim Bakanlığı çocukların güvenliğini unuttu. Revir yok ama mescit zorunlu. Neredeyse her yıl değiştirilen yönetmeliğe göre, “Okullarda yeteri kadar müdür yardımcısı odası, abdesthane, doğal aydınlatmalı uygun mekanda kadın ve erkek için ayrı mescit, kantin/kafeterya, su deposu, sistem odası, sığınak, depo, teknisyen odası, tuvalet ve lavabo, yeteri kadar derslik, öğretmenler odası, rehberlik servisi, laboratuar” olması gerekiyor. Ancak “ kadın ve erkek için ayrı mescit” şartı yer alan MEB yönetmeliğinde öğrencilere acil durum sağlık hizmetleri için revir şartı bulunmuyor.

Erkek Eğitim Bakanlığı : MEB’ de ki erkek egemen yönetim yapısı, erkeksi taraflılığı açıklıyor. 1299 üst düzey yöneticinin 1274’ ü , 3 Bakan Yardımcısı, 15 Genel Müdürden 14’ü, 6 Daire Başkanı, 81 İl Müdüründen 79’u, 917 İlçe Müdüründen 910’u ve her 100 okul Müdüründen 93’ü erkek.

Son 10 Yılda ‘ Ateistim’ diyenlerin sayısı arttı : Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, son 10 yıldır gençlerle yapılan araştırmaları değerlendirdi. Ağırdır, “ 2008-2018 yılları arasında gençlerle ilgili yapılan araştırmalar gösterdi ki AKP ’nin ‘Dindar nesil’ yetiştirme çabaları siyasal mühendislik olarak kaldı. Oruç tutanların, namaz kılanların oranı yıllar içinde düştü” dedi.

Diyanet, İmam hatiplere ‘kalitesiz’ dedi: Diyanet İşleri Başkanlığı, öğrenci sayısı 1. 3 milyona ulaşan toplam 5138 imam hatip okulu için “Yeterli kalitede eğitim vermiyorlar” eleştirisi yaptı. Diyanet, aynı eleştiriyi sayıları son 8 yılda 22’den 105’e çıkan İlahiyat Fakülteleri için de getirdi.

Sabancı En Güçlü Kadınlar Listesinde 73. Sırada: Forbes Dergisi’nin her yıl hazırladığı “Dünyanın En Güçlü Kadınları” listesinin sonuçları açıklandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ‘Dünyanın en güçlü kadını’ seçilirken listeye Türkiye’den sadece Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı girdi.

33 bin öğrenciye 1 sağlıkçı: MEB okulları alarm veriyor. Kantinler, asansörler, laboratuarlar, yurtlar, okullar tehlike saçıyor. MEB bünyesindeki 54 bin36 devlet okulunda sadece 545; 12 bin 800 özel okulda ise, 2 bin 321 sağlık personelinin istihdam edildiği belirlendi. Devlet okullarında sadece 2 bin 141 revir bulunması ve bir çoğunda sağlık personelinin de bulunmaması dikkat çekti.

Bir Kadın Daha Hayattan Koparıldı: Kocaeli Darıca’ da 2 çocuk babası, fabrika işçisi Orhan Ş.,(47) altı yıl önce ikinci evliliğini yaptığı Aslı Ş’yi (31) kazma sapıyla döverek öldürdü.

‘Helal’ için kuruldu, ‘Haram’a dönüştü: Muhalefet vekilleri, 2 yılda tek sertifika vermeyen Helal Akreditasyon Kurumu’nu topa tuttu. 2 yılda bütçeden 15.5 milyon lira para alan, 1007 metrekarelik binada 60 kişilik personeli ile oturan ancak başvuru olmadığı için tek bir sertifika dahi vermeyen Helal Akreditasyon Kurumu , TBMM’ de tartışma konusu oldu.

Dinci Protokol : Milli Eğitim Bakanlığı’nda vakıf ve dernek görünümlü dinci yapılarla iş birliği yapılıyor. MEB’ nın halifelik hayali bulunan Sebil-ül reşad derneği ile protokol imzaladığı ortaya çıktı. Protokolle okullarda etkinlik düzenleyecek olan dernek, çocuklara “Sebil-ül reşad elçisi” kartı ile “Genç Asım” rozetleri dağıtacak.

Tarikat Kıskacında: Devlet, projelere para vermiyor. Uyuşturucu tedavisi gören yurttaş, kuşatma altında. İBB’ nin İstanbul’daki madde bağımlılığı araştırmasına göre, cemaat ve tarikatlar, uyuşturucu bağımlılarını kendi yöntemleri ile “Tedavi” ediyor.

Meclis’te ‘Las Tesis’ Protestosu: Las Tesis danslı protestosu TBMM’ne taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Serra Kadıgil, İç İşleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken kadına şiddete dikkat çekmek için Las Tesis şarkısının “Direnen Kadınlar/ Dünyada Her yerde/ Asla Yalnız Yürümeyecek” dizelerini söyledi. Diğer CHP’li kadınlar da Kadıgil ’e eşlik etti.

Atatürk, 19 Mayıs’ta tüm statlarda anılabilecek: Danıştay, İdari Dava Daireleri Kurulu, 7 yıl sonra Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarını sınırlayan genelgeyi iptal etti.

Faizsiz Bankacılıkta Şeriat Kuralları : Faizsiz finansın denetimi için standartlar belirlendi. Faizsiz Finans Sisteminde bağımsız denetçi olarak çalışacak personelin İslami esasları dayanak alması gerekecek. Denetçiler için Kuran’da yer alan fıkhi ilke ve kurallar esas alınarak oluşturulan etik bir çerçeve ortaya kondu. Belirlenen etik ilkelere göre,” bir denetçi, üstlerinin veya diğer insanların görüşü nasıl olursa olsun, Allah-ü Teala korkusu ile hareket etmelidir.”

Diyanet , Harcamalarda uçtu : Diyanet’in 11 aylık harcaması, 6 Bakanlığı geride bıraktı. Diyanet’in yılbaşından bu yana 11 ayda yaptığı harcama 9. 6 milyar liraya ulaştı. Diyanet 11 aylık harcaması ile daha yıl bitmeden Cumhurbaşkanlığı ve 6 Bakanlığı geride bıraktı.

Müftülük onayı ile Tarikat Külliyesi : Suriye merkezli Haznevi tarikatı, müftülüğün de onayı ile Gaziantep’te devasa külliye yaptırıyor. İnşaatı devam eden cami ve külliyede sadece Suriye uyruklular çalışıyor. Gaziantep’te de çok sayıda müridi bulunan Haznevi tarikatının şeyhi Muhammed Haznevi yılda en az bir kez gelip tarikatının zikir törenlerini yürütüyordu. Geçen yıl ölen şeyhin yerine oğlu tarikatın başına geçti.

Ayrımcılıkta bir Arpa Boyu bile Yol Gidemedik: Cinsiyet eşitliğinde yine dipteyiz. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksine göre, Türkiye geçen yılki yerini koruyarak 153 ülke içinde 130. Sırada yer aldı. İzlanda’nın ilk olmayı koruduğu listede sonuncu ülke Yemen oldu.

Kadına Şiddet Bürosu: Adalet Bakanı Gül, Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Genelgesi yayımladı. Buna göre, Başsavcılıklar bünyesinde “ Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu” Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. Şiddet vakalarına bu bürolardaki uzman savcılar bakacak.

Kadına Şiddet Toplantısında Kadın Yok : Ankara Valiliği, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için toplantı düzenledi. Ankara Valisi Vasip Şahin başkanlığında düzenlenen “2020-2021 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” toplantısına sadece erkekler katıldı.

Çalışan Babalar İçin de 16 Haftalık Doğum İzni : Vodafon Grubu, 4 yıl önce tüm dünyada kadın çalışanlara sunduğu 16 haftalık doğum izni uygulamasını her iki eşi de kapsayacak şekilde genişletti. Vodafon’ un yeni global politikasıyla eşi doğum yapan veya evlat edinerek ebeveyn olan tüm çalışanlar, 16 hafta tam ücretli ebeveyn iznine sahip olacak.

NASA’da 20 bin, Diyanet’te 125 bin personel çalışıyor: Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay , Diyanet’e 2020 yılı içinde 11.5 milyar TL ödenek ayrıldığını hatırlatarak “Uzayı keşfeden NASA’da 20 bin kişi çalışıyor. Bizim Diyanet İşleri Başkanlığında ise 125 bin kişi var” dedi. Yurt dışına yapılan camilere de yüklü harcama yapıldığını belirten Burak Erbay , “Moskova Merkez Camisi 170 bin Dolar; Amerika Diyanet Merkezi 100 Milyon Dolar . Bu topraklar için hayatını kaybeden şehitlerin aileleri sıvasız, boyasız gecekondularda yaşarken bu kadar büyük paralar harcayarak camiler yaptırmak doğru mu?” diye sordu.

Öğrencilerden “Kadına Şiddete Hayır” yürüyüşü : Tokat’ta Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğrencileri, “Kadına şiddete ‘Hayır’” yürüyüşü düzenledi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüşte “Kadına Şiddete Hayır” ; “Kadına Uzanan Eller Kırılsın” ; “Özge can, ölmedi aramızda yaşıyor” sloganları atıldı.

Şer’i Hükümler Resmi Gazete’de : Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz İslam’a göre hareket edeceğiz” demesinin üzerinden kısa bir süre geçmesinin ardından Resmi Gazete’de Şer’i karar yayımlandı. Karar ile Faizsiz Finans Kuruluşları Denetçileri için belirlenen etik kurallar, Fıkhi (İslam Hukuk Kuralı) hükümlere bağlandı. (Bkz. 14 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete) Kararda ayet ve hadislerden alıntılar yapıldı.

İhale Yasası Delik Deşik : Helal Akreditasyon Kurumu Kamu İhale Yasası’na tabi olmaktan çıkarıldı. Kurum ilana çıkmadan doğrudan alım yapabilecek. Bu alım da Kamu İhale Yasası’na tabi olmayacak.

Kadın Sığınma Evlerinin Sayısı da Kapasitesi de yetersiz: Türkiye genelinde Belediyelerde 237 Kadın Sığınma Evi bulunması gerekirken yalnızca 32 Sığınma Evi bulunuyor. Birleşmiş Milletler kriterine göre Türkiye’de kadın sığınma evlerinin yatak kapasitesinin toplam (en az) 8 bin 81 olması gerekirken ülkedeki 144 kadın sığınma evinin yatak kapasitesinin 3 bin 24 olduğu belirtildi.

Gündem Tıpta Fetva : İstanbul’ da yapılacak Sempozyumda tıbbi konulara İslami yanıtlar aranacak. Abdullah Tivnikli İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSAR) Tıp ve Ahlak Çalışma Grubu, “Tıbbi Konularda Fetva verme Metodolojisi ve Zorluklar Sempozyumu” düzenliyor. İslam Araştırmaları Merkezi’nde 6 ayrı oturumda yapılacak sempozyumda “Genetik Mühendislik ve Teknolojinin Sorgulanması”, “Biyo Fıkıh Biyo Etiğe İkame edilebilir mi?” “Tibbi Meselelerle ilgili fetvalara Analitik Bir Yaklaşım” vbg. bildiriler sunulacak.

Şeriat Çalıştayı : Bardakoğlu’nun danışmanlık yaptığı Çalıştay’ın gerekçesi, ‘Pozitif Hukukun Yetersizliği”. Anadolu İlahiyat Akademisi, eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’ nun danışmanlığında 2020 yılı Nisan ayında “Değerlerden Pratiğe Ortak bir Fıkıh-Hukuk Politikası” başlıklı bir Çalıştay düzenleyecek. Çalışmanın gerekçesi, “Pozitif Hukuk yapılarının ülkenin ve dünyanın ahlak krizini aşmaya yetmemesi ” olarak gösteriliyor.

Kadına Şiddet Her Yerde : Şiddet gören kadınların yüzde 80’i ekonomik sıkıntılar yüzünden ilişkiyi bitiremiyor. Erkeklerin kadına şiddet uygulama bahanesi çok. Kadınların yüzde 76’sı “erkeğin kendisini kadının sahibi olarak görmesi” yüzünden dayak yiyor.

Milyonluk Utanç : İç İşleri Bakanlığı’nın verilerine göre, son 5 yılda koruma altında olan 94 kadın öldürüldü. Aynı dönemde meydana gelen 1 milyon 15 bin 337 farklı kadına şiddet olayında toplam 1890 kadın öldürüldü.

Devlet okullarında Arapça sevdası : Devlet Okullarında “Arapça Günü” adı altında çeşitli etkinlikler düzenlenmeye başlandı. Sivas Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde, Rektörlük onayıyla “Arapça Günü” etkinliği düzenlendi. Ankara’daki bir İmam hatip okulunda da “Arapça aşığıyız” yazılı afiş asıldı.

Üniversitede Arapça İstiklal Marşı’na Tepki : Kırıkkale Üniversitesi yine büyük bir skandala imza attı.Haziran ayında Mezuniyet Töreninde İstiklal Marşı’nın okutulmaması ile gündeme gelen Üniversitede şimdi de İstiklal Marşı Arapça okutulacak. Üniversitenin ‘Dünya Arapça Günü’ ile ilgili gerçekleştireceği etkinlik broşürlerinde İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasının da programa alındığı görüldü.

Türkiye’nin Beyni Göçüyor: Genç İşsizliğin yüzde 27’ye çıktığı Türkiye’de beyin göçü ilk kez lise seviyesine indi. İstanbul Erkek, Galatasaray, Alman Lisesi gibi asırlık okulları kazanan süper beyinler, ‘İşsizlik korkusu ‘ ve ‘ Niteliksiz Üniversiteler’ gerekçesiyle yurdu terk ediyor. Örneğin 2019’da Alman Lisesinden mezun olanların yüzde 94’ü üniversite için yurt dışına gitti.

Şer’i Karar Tepkisi : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İslam bize göre değil, biz İslam’a göre hareket edeceğiz” çıkışının ardından Resmi Gazete’de “Faizsiz Finans Kuruluşlarının bağımsız denetimini yürüten denetçiler için Etik Kurallar içinde yer alan “Şer’i Fıkıh” kararı yayınlanmasına tepkiler sürüyor. İzmir Barosu, yaptığı açıklamada “Şer’i hukuk özleminin bir tür nabız yoklaması olan bu metin, derhal ortadan kaldırılmalı” ifadelerini kullandı.

“Açık Çocuk Hakkı İhlali” : STK’ lardan tecavüzcü ile evlendirilmenin önünü açacak yasa düzenlenmesine ortak tepki verildi. 9 Sivil Toplum Kuruluşu, AKP’ nin Yargı Reformu Paketine koymayı planladığı “Küçük Yaşta Evliliklere Af” düzenlemesinin “Kız çocuklarının kendilerine tecavüz eden kişilerle evlendirilmelerinin önünü açacağına” dikkat çekti.

Meclis’te Tarikat Tartışması : TBMM Genel Kurulu’nda Adalet Bakanı Gül’ün Gaziantep’te Suriye merkezli Haznevi tarikatının düzenlediği toplantıya katıldığı ve tarikat lideri Muta el Haznevi’ nin elini öptüğü görüntüler, tartışma konusu oldu.

MEB, Uluslar arası Öğrenci Konferansı’nda Türkiye’yi temsil için İmam hatipleri seçti: Harvard Üniversitesi’nin Konferansı için sadece İmam hatiplere çağrı yapıldı. Harvard Modeli Birleşmiş Milletler’ in (HMUN) her yıl 3 ülkede düzenlediği konferanslar dizisine 6 binden fazla öğrenci katılıyor.

Danıştay’dan Öğretmen Evi kararı : “Aynı odada kalamazlar”. Danıştay Öğretmen Evlerinde kadın ve erkeğin aynı odada kalması ile ilgili davada “Nikah cüzdanı şart” dedi. Evli olmayan çiftlerin öğretmen evlerinde aynı odada kalamayacaklarına ilişkinin yönergenin yürütmesinin durdurulması kararını reddetti.

KADES’i yükle, Şiddeti Önle : Adana polisi örnek bir çalışmaya imza attı. Kadınları Şiddet olaylarına karşı bilinçlendirmek için proje başlattı. Polis, mahalle mahalle gezdi. Kadınlara şiddete maruz kaldıklarında ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi verdi. Telefonlarına da “Kadın Destek Uygulaması” nı yükledi.

MEB’ nın Hafız Arayışı : Öğretmenlerin yeteneklerine ilişkin tanımlamalara ‘Hafızlık’ da eklendi. Bakanlık, taşra teşkilatından hızla hafız öğretmenlerin tespit edilerek MEB-SİS’ e-personel sistemine işlenmesi talimatını verdi. Bakanlıktan gönderilen yazıda “Eğitim ve öğretim faaliyetlerinde mesleki yeterliliğe sahip ve farklı yetenekleri olan öğretmenlerin bilgisine ihtiyaç duyulduğu” vurgulandı.

Laikliğe Sımsıkı sarılmak: İstanbul Dayanışma Platformu Başkanı Önay Alpago , faizsiz finans kuruluşları denetçileri için belirlenen etik kuralların dini değerlerle belirlenmesine tepki göstererek “Cumhuriyet’imize ve çağdaş hukuk sistemimize sahip çıkmak, vazgeçilmez ve öncelikli görevimiz” dedi.

Devrim Şehitleri Unutulmadı : “Kubilay Olmak, vatanseverliktir”. İzmir Menemen’de asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile bekçileri Hasan ve Şevki Şeriat yanlıları tarafından şehit edilişlerinin 89. Yıldönümünde törenle anıldılar.

1,5 Milyon Genç, İmamlara zimmet: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Her Müftümüz, her imamımıza 10 gencimizi zimmetledi. İmamımız Müftünün kendisine zimmetlediği genç ile buluşacak, temel dini bilgileri verecek, onları gezdirecek, burs verecek. 150 bin imamımız var. 1 yılda 1,5 milyon genç eder” dedi.

Diyanet’in yeni müşterisi MEB oldu: Milli Eğitim Bakanlığı, Müftülüklerin talebi üzerine Diyanet’in 5 dergisinin reklamının ve abonelik işlemlerinin okullarda yapılması talimatını verdi.

KASIM 2019

Üniversite yönetimi bütünlemesiz geçti: Kamu kurum ve kuruluşlarını sıklıkla hesaplardaki mali tutarsızlık ve kaynaklarını etkin kullanmadıkları için sert raporlarla eleştiren Sayıştay’dan yılda 1 milyar 332 milyon 121 binTL’lik bütçe yöneten İstanbul Üniversitesi tam not aldı. 2020 bütçesi ise, 1 milyar 46 milyon TL oldu.

Ülkenin Beyni Göçüyor: Türkiye’de 2019 yılı 25-29 yaş arası lisans, yüksek lisans ve doktora verilerine göre, 113 bin 326 kişi ülkeyi terk etmiş. Giden her 100 kişiden 20’si 20-34 yaş arasında ve yüzde 42’si kadın.

Gençlere İş Yok : Gençlik Raporu’na göre 2004’te 97 bin545 olan üniversite mezunu işsiz sayısı, 2019’da 1 milyon 340 bine fırladı. Türkiye’de her 100 üniversite mezunundan 26’sı işsiz. Gençler, çözümü yurt dışında arıyor.

TÜRGEV ve ENSAR’a Yargıdan Red : İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla İBB ile protokolleri iptal edilen ENSAR ve Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) yürütmenin durdurulması talebiyle açtıkları dava, oy birliği ile reddedildi.

Diyanet, ABD’ye gidip görgüsünü arttıracak: Amerika Ermeni Soykırım Tasarısını kabul ederken, Diyanet 2020’de uzmanlarını “Bilgileri artsın” diye yurt dışına gönderecek. Diyanetin yeni yılda masraflı pek çok gezi planı daha ortaya çıktı.

Cinsel Şiddet ve Çocuk İstismarı devam ediyor: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Raporu’na göre, 31 günde 36 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Zina Yapan Din Adamına Kırbaç : Kendi çıkardığı yasa ile cezalandırıldı. Endonezya ’da Şeriata dayalı yasaları hazırlayan ulema heyetinin bir üyesi, zina yaptığı için halkın önünde kırbaçlandı. Erkeğe 28, kadına 23 kırbaç vuruldu.

Önce Namaz, sonra Tirit : Şanlı Urfa’da Milli Eğitim, öğrencilerin sabah namazında dergaha götürülmesinin ardından tirit (et suyuna ekmek konularak yapılan yemek) ikram edilmesi talimatını verdi. MEB, “7 Peygamber,7 Tema” Projesi kapsamında okul öncesinden başlayarak okullarda bir dizi etkinlik yapılmasını istedi.

Öğretmeni Müftü Seçecek : Çocuklara ‘Değerler Eğitimi’ dersini verecek öğretmenleri müftülükler belirliyecek . Vakıflar ve derneklerle imzalanan protokoller, eğitim sistemi içinde giderek daha çok yer kaplıyor. Bu protokoller kimi zaman müftülükler ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hayata geçiriliyor.

Evli çiftler için emsal karar : Yargıtay, doğumda eşini yalnız bırakan kocayı kusurlu buldu. Mahkeme davalı erkeğin kadına tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.

Dini Nikahlı Eşi Öldürdü : Avcılar’ da Ercan A., tartıştığı dini nikahlı eşi Seda Kurt’u (40) biri 2 yaşında olan iki çocuğunun gözü önünde bıçaklayarak öldürdü. Kaçan ve işsiz olan 41 yaşındaki Ercan A.,’ yı yakalama çalışmaları sürüyor.

Üniversiteye ‘Millet Bahçesi’ : İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa kampüsü tüm tepkilere rağmen ‘Millet Bahçesi’ oluyor. Öğrenciler, 108 yıllık okul için imza kampanyası başlattı. Haziran 2020’de tamamlanacak olan ‘Millet Bahçesi’ hafta içi öğrencilere, hafta sonunda ise halka açık olacak. 147 bin metre karelik alanda 2 gölet, bilim merkezi ve mescit de bulunacak.

AKP’li Atalay’dan Atatürk’e Hakaret: Ardahan milletvekili Orhan Atalay, Harf Devrimi’nin “İslam’la bağı koparmak” için yapıldığını iddia etti. “Bunun aynısını Stalin yaptı” diyerek Atatürk’ü Rus diktatörle bir tutmaya kalktı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü I0 Kasım’a “Bayram” dedi: Çanakkale’nin Bayramiç ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası’nda okullarda ‘Atatürk ve Uygarlık’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışması düzenledi. Etkinlik okullara duyurulurken , dereceye girecek eserlere ödüllerin “Bayram” günü verileceği bildirildi.

Eğitim-SEN ’den “Değerler Protokolüne” dava: Eğitim-SEN, Bolu il Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü işbirliği ile Okul öncesi ve ilk öğretim kurumlarında uygulanacak “Değerler Eğitimi Protokolü” nün yürütmesinin durdurulması ve iptali için Bolu İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Diyanet her yerde : Hükümet, kadın, genç ve çocuklarla ilgili sorunları din ile çözecek. Gelecek yıl, dini programlara ağırlık verecek. Toplumsal problemlerin çözümü için dini içerikli görsel ve basılı yayınların sayısı arttırılacak. Kadına şiddetle mücadele, gençlerdeki bağımlılık, çocuk istismarının önlenmesi gibi konularda Diyanet İşleri Başkanlığı da görev alacak.

Kadın Eli Değdi : Mersin Belediyesi kadın istihdamına ağırlık veriyor. Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer, “ Belediye olarak, işini yapmayan erkeklerin yerine kadın personel görevlendirdik. Park ve bahçelerimiz kadınlara emanet” dedi.

Ölüm sebebi ‘Yoksulluk’ : Yaşları 48 ile 60 arasında olan 4 kardeş, geçim sıkıntısı nedeniyle intihar etti.

İlahiyatçılara “ Öğretmen Olun!” Çağrısı : Cumhurbaşkanı Erdoğan, liselerde seçmeli Kuran derslerinin boş geçtiğini ifade ederek İlahiyat Fakültesi mezunlarından öğretmen olmalarını istedi. Erdoğan “Dindar Nesil” söylemini yeniden gündeme getirdi.

İktidar, Suriyelileri de Diyanet’e Havale Etti : İç İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Suriyeli mültecilerin “Göçmen” statüsü ile nitelendirildiği “Ulusal Eylem Planı”nda Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, devletin tüm kurumları Suriyeliler için seferber edildi. Dış İşleri Bakanlığı’ndan TRT’ye kadar onlarca kurum, Suriyeli mültecilerin “Türk toplumuna uyumunun desteklenmesi” ile görevlendirildi.

“Öğretmenler Gelir Kapısı mı?” : Öğretmen adaylarının Öğretmenlik sınav puanlarının geçerlilik süreleri 1 yıl olarak belirlendi. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, değişikliğe tepki göstererek “ KPPS’ nin geçerlik süresinin 1 yıla düşürülmesi ve her yıl sınav ücreti alınması,’Maliyet yaratma’ olarak görülmektedir” dedi.

Ayrımcılık kabusu : Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Türkiye’nin ‘Eğitime Erişim Karnesi’ni açıkladı. Tüm kademelerde özel eğitim hizmetlerinden yararlanan erkek öğrenci sayısı, kız öğrenci sayısının yaklaşık 2 katı. Bu veri, çoklu ayrımcılık açısında son derece dikkat çekici.

Kız Öğrencilerden gece yarısı ‘Zam’ eylemi: Elazığ’da Yüksek Öğrenim Kredi Kurumu’na bağlı Fethi Sekin Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan kız öğrenciler, aylığı 340 Tl olan yurt ücretlerine 60 Tl zam yapılarak 400 Tl’ye yükseltilmesi nedeniyle yurt bahçesinde eylem yaptı. Öğrenciler zamların geri çekilmesi talebinde bulundu.

Diyanet Ata’yı yine görmedi : 10 Kasım öncesindeki son Cuma hutbesinde de Atatürk’e yer verilmedi. Kurum, Cuma hutbesinde “Başkanlığımız bu yıl, Mevlid-i Nebevi Haftası temasını ‘Peygamberimiz ve Aile olarak belirlemiştir’ demekle yetindi.

Dinci Terör Örgütü Işid’ten ‘Cazibeli Kafirler Pazarı’ : Işid , Irak ve Suriye’de kontrol ettiği bölgelerde ‘Cazibeli Kafirler ‘ adıyla bir Pazar kurdu. Burada kadın ve kız çocukları 50 Dolardan 8 bin Dolara kadar fiyatla satılıyor.

Helal Kurumu’na ‘Haram’ suçlaması : TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hiç akreditasyon yapmadığı halde, 2 yılda 8.8 milyon lira harcayan Helal Akreditasyon Kurumu’na tepki yağdı. Yine de bütçesi yüzde 8. 1 artırıldı. Muhalefete göre, bu Kurum hiç iş yapmadığı için harcamaları ‘haram’.

Vakıflara Rekor Para Aktarılacak: İktidarın 2020 bütçesinde sunduğu teklife göre, “Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” başlığı altında Dernek, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık gibi kuruluşlara 2020 yılında 353 milyon 751 bin TL verilecek.

9’u 5 geçe hayat durdu : Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 81. Ölüm yıldönümünde İzmir’de hayat durdu. Yurttaşlar ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ sloganlarıyla yürüyüş düzenledi.

Erdoğan Devrimleri Hedef Aldı : Cumhurbaşkanı Osmanlı’yı övdü, Devrimleri yerdi. Beştepe’de düzenlenen ‘Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Programı’nda “Osmanlıcılığı” savundu ve “ Harf Devrimi ile her şeyin sıfırlandığını” söyledi. “Atatürk’ün yaptığı işlerin de eksikleri, fazlaları olabilir “diyen Erdoğan, “ Osmanlı’ya hakareti ve aşağılamayı bir siyaset tarzı haline getirmek ya cehalettir ya gaflettir ya da art niyettir” ifadelerini kullandı.

Hocaların Hocası Soysal’ı yitirdik: Eski Dış İşleri Bakanı Prof.Dr.Mümtaz Soysal (90) yaşamını yitirdi.

Öğrenciler Meclis Komisyonu’nda açıkladı : “Suriyeliler, denklik diplomaları alıp üniversiteye giriyor.” Suriyeli muhaliflerin Gazi Antep’te kurduğu “Suriye Ulusal Koalisyonu Geçici Hükümeti” Suriye vatandaşlarına Türk makamlarınca istenen belge de vermeye başladı. Gazi Antep ’te Suriyelilere lise denklik belgesi veriliyor Onlar da bu belge ile istedikleri Türk üniversitelerine başvurma hakkına sahip oluyor.

AKP’nin Kadın Karnesi : 10 kadından 4’ü liseyi, 1’i üniversiteyi bitiriyor. Yarıdan fazlasının banka hesabı yok. Kızların İlk öğretimi bitirme oranı yüzde 86. 8, liseyi bitirme oranı yüzde 40. 1. Türkiye erken yaşta evliliklerde ise Batı ülkeleri arasında en yüksek evlilik oranına sahip ülke.

Rektör’den Büyük Ayıp : AKP Kütahya eski milletvekili ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Vural Kavuncu, Atatürk’ün 81. Ölüm yıldönümünde yapılan törene kırmızı spor mont ve dizlerinde yama bulunan spor pantolonla gitti.

Velilerden habersiz dini etkinliğe götürdüler: İzmir Bornova’da lise öğrencileri, “pilav yemeye gidecekleri” söylenerek Müftülüğün ‘Mevlid-i Nebevi Haftası’ etkinliğine götürüldüler. Veliler, çocuklarının kendilerine haber verilmeden okul dışına çıkarılmasına tepki gösterdi. Sol Haber’e göre, etkinlikte çocuklara önce Tasavvuf müziği sonra da Kuran-ı Kerim dinletilirken peygamberin hayatının örnek alınması gerektiği belirtildi ve ‘cariyeler’ anlatıldı.

Takkeli Eğitim: Kadıköy İmam Hatip Orta Okulu’nda ‘karma eğitim’ bitti. Erkek öğrencilere ‘Takke’ dağıtıldı. Haremlik selamlık eğitime geçilen okulda erkek öğrenciler takke takarak ders işliyor. Takkeli eğitim, 303 öğrencinin okuduğu 36 derslikli okulun medya hesabında paylaşıldı. Bu okulda ayrıca her öğrenci için bir de ‘sevap puan kartı’ dağıtılıyor.

Kriz, Kadınları İşsiz Bıraktı : Ekonomik kriz en çok çalışan kadınları etkiledi. 1 yıldır devam eden kriz dolayısıyla kentli genç kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 42.6’ya yükseldi. Genç işsizlik oranı ise yüzde 27.4 ’e çıktı. 4 milyon 650 bin kişi işsiz.

Mahkemeden örnek Ceza : 12 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan sanık K.A, 33 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Boşandığı eşini vurdu, sevgilisini öldürdü: Kütahya’da oturan Süleyman D., (47) boşandığı 2 çocuk annesi Meryem Ç.,’yi (43) pompalı tüfekle vurdu. Daha sonra eski eşinin sevgilisi olduğunu iddia ettiği Fatih Görü’yü (49) başından vurarak öldürüp kaçtı. Meryem Ç., hayati tehlikeyi atlattı. Süleyman D., her yerde aranıyor.

İzinli Çıktı. Öldürdü : İzmir Buca ’da cezaevinden izinli çıkan Şehmuz Selçuk (24) sevgilisi olduğu iddia edilen 1 çocuk annesi Melisa Kalem’in (24) evine gitti. Kendini elektroşok cihazı ile korumaya çalışan Kalem’e yanında götürdüğü pompalı tüfekle ateş eden Selçuk, daha sonra intihar etti.

4 aylık karısını kazakla boğdu : Osmaniye’de çaycılık yapan Ali Osman S.,(26) ile 4 ay önce evlendiği Serpil S.,(38) arasında tartışma çıktı. Ali Osman S., eşini kazakla boğdu.Gözaltına alınan zanlı mahkemece tutuklandı.

Genç kızı öldürüp ölüm saatini paylaştı: Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Güleda cankel (19) ayrılmak istediği erkek arkadaşı Zafer Pehlivan tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Duayen sanatçı Yıldız Kenter ’e ağlatan veda : 91 yaşında vefat eden Türk tiyatrosunun unutulmaz oyuncusu Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı.

Milli Eğitimde silahlı eğitim : Osmaniye’ ye bağlı Toprak Kale’de Milli Eğitim Müdürlüğünde kurulan poligonda ‘Turnuva’ adı altında öğrenci-öğretmen beraber silahlı atış talimi yapıyor. Hedefi en iyi vuran şampiyon öğretmenler (!), 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde kupa alacak. Toprak Kale Milli Eğitim Müdürlüğü, resmi eğitim kurumuna poligon kuran ilk kurum oldu.

Karısının boğazını kesti, kıyma makinesine attı: Mersin Tarsus’ta vahşice öldürülen Özgecan Arslan’ın kuzeni Cemile Ertürkoğlu (34), boşanma aşamasındaki eşi Mustafa Ertürkoğlu (30) tarafından boğazı kesilerek öldürüldü.

81 ile Emine Bulut Genelgesi : Kırıkkale’de Emine Bulut’un (38) eşi tarafından öldürülmesinden sonra İç İşleri Bakanlığı’nın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EMG) 81 il emniyet Müdürlüğüne genelge gönderdiği ; Genelgede kadına, çocuğa şiddet konusunda azami hassasiyetin gösterilmesinin istendiği öğrenildi.

Öğretmenler mutsuz : Eğitim Sen’in 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yayınladığı ankete göre, öğretmenlerimiz son bir yılda daha da yoksullaştı. Borçları çoğaldı. Mesleğe olan güvenleri giderek azaldı.

305 Günde 302 Can : Her gün 1 kadın, 1 erkek tarafından öldürüldü. Savcılıklar tarafından çoğu kadına koruma kararı verilirken kadınlardan bazıları, ekonomik sıkıntılar nedeni ve gidecekleri bir yer olmadığı için, sığınma evinde kısa bir süre kaldıktan sonra tekrar şiddet uygulayan kocalarının yanına döndü. Alınan hiçbir karar ve önlem, kadının öldürülmesinin önüne geçemiyor.

Kadınlar, seslerini duyurmak için meydana indi: Son 10 yılda 2337 kadın hayatını kaybetti. Binlerce kadın, İstanbul Kadıköy’de bir araya geldi. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için (TÜGVA) devlete çağrı yaptı.

Her Yol TÜGVA’ ya çıkar: Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Gençlik Vakfı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile yaptığı işbirlikleri genişliyor. Son olarak, İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen yazı ile TÜGVA ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenecek kulüp faaliyetleri konusunda toplantı yapılması istendi. Eğitim-Sen, MEB’ nın çeşitli dernekler ve vakıflar ile yaptığı kulüp faaliyetlerine katılmama kararı aldı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “ Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm kapıları TÜGVA’ ya açık hale getirilmiş durumda. Milli Eğitim Bakanlığı’nı hukuk dışı bir şekilde Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve TÜGVA birlikte yönetiyor” dedi.

İBB’ den Kadın Dayanışma Evi “ : İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) , sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kadın Dayanışma Evi’ni hizmete açtı. Kadınların varsa çocukları ile birlikte yaşayacakları özel yaşam alanlarının da oluşturulduğu evlerde kadınlara iş ve yaşam bilgileri verilerek İSMEK’ler aracılığıyla da meslek edinmeleri teşvik edilecek.

379 Milyon Kadın Şiddete uğruyor: Dünyada her gün onlarca kadın, kocaları, aileleri, sevgilileri tarafından katlediliyor. 2018 yılında 379 milyon kadının şiddete maruz kaldığı açıklandı. Türkiye de de 2019 yılında 312 kadın öldürüldü.

Şikayetini geri çektiği kocası tarafından baltayla öldürüldü: İzmir, Buca’ da Yakup P ve eşi Sevgi P.,(48) arasında çıkan tartışma sonrasında Yakup P., Sevgi P ’yi balta ile öldürdü. Ölen kadının biri engelli 4 çocuğu olduğu, kendisine şiddet uygulayan kocasını Savcılığa şikayet ettiği, ancak çocukları için şikayetini geri aldığı öğrenildi.

Başvuru Müftülükten, Atama Diyanet’ten : MEB krizde. Diyanet, mülakatla öğretmen atayacak. Diyanet, mülakatı geçen adayların kadrolu öğretmen olarak devlet memurluğuna atanacağını duyurdu. Böylece AKP döneminde eğitim alanının dinselleştirilmesi için bir çok görevini dini yapılara ve Diyanet’e devreden MEB, kadrolu öğretmen atama görevini de bıraktı.

Öğretmen Yok- İmam Çok : Devletin 2024’e kadar okulların kapısını açtığı Deniz Feneri’nde herkes imam hatipli. Deniz Feneri Derneği’ne okullara serbestçe girme, eğitim verme, öğrencileri okul dışına çıkarma ve görüntü alma tanınması mahkemelik oldu. MEB’ nın “İyilik Okulu” protokolünün iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Eğitim-Sen, Danıştay’a dava açtı.

Sağır Devlet : Ayşe Tuba Arslan eşi hakkında 23 kez suç duyurusunda bulundu. “ Ölünce mi yardım edeceksiniz?” dedi ve öldürüldü.

EKİM 2019

Hacı Bektaş Veli Anma’sına devlet yardımı kesildi : Nevşehir’ de 16-17-18 Ağustos’ta bu yıl 56. Yapılan uluslar arası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerine destek talebine Kültür Bakanlığı olumsuz yanıt verdi.

Meslekte alarm zilleri : Boşta kalan meslek lisesi öğretmenleri, MEB’nın plansızlığından şikayetçi. MEB, ‘İş garantili lise’ sloganı ile öğrencileri meslek lisesine yönlendirmeye çalışsa da okullar alarm veriyor. Yarıya yakını boş kalan meslek liselerinde bir çok branşın öğrenci tercihi olmadığı için kapanmak üzere olduğu öğrenildi.

Meslek ve imam hatip liselerinde devamsızlık arttı.

Çocukların sokakta oynama süresi azalıyor: Trakya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Emine Ahmetoğlu, Türkiye’de çocukların sokakta oynama süresinin azaldığını belirterek “ Araştırmalara göre, her 10 çocuktan 6’sı günde 1 saatten az dışarıda oynuyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nda kayıt skandalı: MEB, mevzuata aykırı olarak 66 aydan küçük binlerce çocuğun okullara kayıt edildiğini tespit etti. MEB verilerine göre, 5,5 yaş sınırına karşın okul yönetimlerinin kayıt yaşını 56 ay yani 4,5 yaşa düşürdüğü ortaya çıktı. Bu çocukların okul-öncesi eğitimine yönlendirilmesi gerekiyor.

Boşanmak isteyen karısını bıçakladı : Kayseri, Koca Sinan’da Ali K.,(26) boşanma aşamasındaki eşi Sinem K’.,yı (21) bıçaklayarak ağır şekilde yaraladı. Zanlının 10 gün önce ceza evinden çıktığı öğrenildi.

Fas’ta kürtaj yasağı protestosu: Hükümetin kadınlara yönelik baskı politikalarını her geçen gün daha da sertleştirdiği Fas’ta bir gazetecinin “Yasa dışı kürtaj” suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılması bardağı taşıran son damla oldu. Parlamento önünde toplanan protestocular “ Özgürlükler Tehlikede- Basın Tehlikede” sloganları attılar. Protestolara erkekler de destek verdi.

53 Kadın öldürüldü : Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Eylül Ayı Raporu’nu açıkladı. Eylül ayında 53 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Yılbaşından bu yana öldürülen kadın sayısı ise 354’e ulaştı.

Medeni Kanun’un yürürlüğe girişinin 93. Yıldönümü: İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ile İKKB’nin yaptıkları ortak açıklamada “Son zamanlarda Medeni Kanun’un eşitlik ve laiklik özünün yok sayılmasına yol açan söylem ve yasal değişikliklere tanık olunduğu belirtilerek Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesine, yoksulluk nafakasının kaldırılması tartışmalarına , Aile Hukukunda zorunlu arabuluculuk uygulamasına” dikkat çekildi.

“Tecavüze dini onay” : BBC Arapça servisi’ nin araştırması, Irak’ta bazı din adamlarının Şii geleneğindeki geçici “Muta nikahı” nı kullanarak küçük yaştaki kız çocuklarını “Cinsel ilişkiye girmeleri için pazarladıklarını” ortaya çıkardı.

Diyanet’in RTÜK ’ü : Diyanet İşleri Başkanlığı Radyo ve Televizyon Yayın Kurulu kurdu. Kurul, Radyo ve Televizyon Yayınları İnceleme Komisyonu’ndan gelen proje ve programların radyo ve televizyonlarda yayınlanıp yayınlanamayacağına karar verecek.

Suudi Kadınlara futbol serbestliği : Suudi Arabistan’ın ilk kadın futbol ligi Cidde’de başladı. Şeriat yasalarının hüküm sürdüğü Suudi Arabistan’da kadınlar hala evlenme, tatile çıkma, isteğe bağlı ameliyat olma haklarından yoksun.

İran’ lı kadınlar, maç biletlerine hücum etti: İran’da kadınlara tribünde maç izleme izni verilmesinin ardından bu uygulamanın geçerli olacağı Tahran’daki Azadi Stadyumu’nda yapılacak İran-Kamboçya maçının biletleri internetten satışa çıktı ve yaklaşık üç dakika içinde tükendi.

Telefonlar her 10 gençten 6’sında stres yaratıyor: İngiltere’de bir yazılım firmasının yaptığı araştırmaya göre, akıllı telefonlar, 18-34 yaş arası gençlerde strese neden oluyor. Bu yaş gurubunda her 10 kişiden 6’sı kendisini sık sık telefona bakmak zorunda hissediyor.

Proje Okulları, sendika projesi mi ?: Türk Eğitim-Sen, “MEB tarafından 2014’te uygulamaya konulan ‘Proje okulları’ na aynı tarihten bu yana atanan toplam 899 müdürden 774’ünün ; 1976 müdür yardımcısından 1561’inin Eğitim-Bir- Sen üyesi olduğunu” açıkladı. Bu da ,” ‘Proje Okulları’, bir sendikanın projesi midir sorusunu akıllara getirmektedir” dedi.

Suudi usulü özgürlük: Kadınlara otelde konaklama izni. Son dönemlerde turizme yönelik attığı liberal adımlarla aşırı muhafazakar imajını düzeltmeye çalışan Suudi Arabistan, yabancılara evli olmasalar bile aynı otel odasında kalabilme izni verdi. Yeni düzenleme, Suudi vatandaşlarını kapsamıyor. Ama, artık Suudi vatandaşlar dahil , kadınlar tek başlarına otellerde konaklayabilecekler.

İran’da “Anjelina Tabar” tutuklandı. Amerikalı oyuncu Anjelina Jolie’ye benzemek için bir çok kez estetik ameliyat olduğu iddia edilen Sahar Tabar, “Dine hakaret, ahlaksızlığı teşvik ve İran’da İslami Kıyafet Yönetmeliği’ne hakaret “ suçlamasıyla tutuklandı.

Resmi kimliği olmayan çocuklar tehlike içinde : 4 Çocuktan 1’i yok. Her gün 5 yaşından küçük 15 bin çocuk, önlenebilir nedenlerden dolayı ölüyor. Aşırı kilolu çocuk sayısında alarm verici artış görülürken , kız çocuklarda anemi sorunu yaygınlaşıyor. Dünyadaki gençlerin yarısı, okulda ve yakın çevresinde şiddet görüyor. En yoksul ülkelerde 4 çocuktan 1’i çalışmak zorunda bırakılıyor.

Öldürülen 114 Kadın için soyundular: Fransa’nın başkenti Paris’te FEMEN sivil toplum örgütü, bu yıl ülkede eşleri ya da eski eşleri tarafından öldürülen 114 kadın için protesto gösterisi düzenledi. Montparnasse mezarlığına gelen 114 FEMEN’li kadın, hükümeti kadın cinayetleri konusunda daha güçlü adımlar atmaya çağırdı. FEMEN üyeleri çıplak vücutlarına “Ölmek istemiyoruz” yazıları yazdı.

Karısını bıçakladı. Ölsün diye yanına kimseyi yaklaştırmadı: Kayseri’de Cevahir ç.,(30) 10 yıllık eşi ve 2 çocuğunun babası Mustafa Ç’nin (35) kendisine şiddet uyguladığını iddia ederek mahkemeye başvurdu. Bir hafta evden uzaklaştırma cezası verilen Mustafa ç., eşini otobüs durağında karnından üç kez bıçakladı ve yanına kimseyi yaklaştırmayıp ölmesini bekledi. Zanlı tutuklanarak ceza evine gönderildi.

Kuma cinayeti : 11 çocuk babası eşinin üzerine kuma getirmek istedi. Bu karara karşı çıkan karısına ve çocuklarına kurşun yağdırdı. Ağrı’nın Patnos ilçesinde Bünyamin S.,(50) eşi Saime S.,(52) ile evli ve 5 çocuk annesi kızı Kezban Kaya’yı (32) öldürdü.

İngilizce halloldu sıra Kuran aksanında : Milli Eğitim Bakanlığı, din derslerinin hakkını vermek üzere, öğretmenler için harem-selamlık kuran kursları açıyor. 12 Eylül 2019 tarih, 16875002 sayılı Din Öğretim Genel Müdürlüğü yazısı üzerine , Milli Eğitim Müdürlükleri ,tüm öğretmenler için “Kuran Tilaveti ve Tashih-ü huruf “ kursları açmaya başladı.

Nobel Fizik Ödülü 3 bilim insanına: Bu yıl evrenin gelişiminin ve “Dünyanın Kainattaki yerinin” anlaşılmasına sundukları katkılardan dolayı Nobel Fizik Ödülü James Pebbles (Kanada), Michel Mayor (İsviçre) ve Didier Queloz’a (İsviçre) verildi.

Edebiyat Nobeli ilk kez 2 kişiye verildi: 2018 ödülünü Polonyalı yazar, Olga Tkorczuk; 2019 ödülünü Avusturyalı yazar Peter Handke aldı.

Milli Eğitimin borcu 32 milyar : Sayıştay Raporu korkunç tabloyu ortaya çıkardı. MEB 2023 Vizyon hedefleri ‘bütçe yetersizliği’ gerekçesiyle askıya alındı. Sayıştay 2019 MEB Denetim Raporu ile eğitim bütçesindeki kara delikleri ortaya çıkardı. Bakanlığın 32 milyar 48 milyon borcu olduğu ortaya çıktı.

Kadınlara hakarete soruşturma yok : Söylemleri ile kadınları hedef alan Sosyal Doku Derneği kurucu Başkanı ve ilahiyatçı Nurettin Yıldız hakkında “ Kadını aşağılamak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu” şikayetine Savcılık, “Soruşturma yapılmasına yer olmadığı” kararını verdi.

Bilimin Cinsiyeti olmaz: Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı , 11 Ekimde Dünya Kız Çocukları için yayımladığı mesajda “ Bilimin ve yeteneğin cinsiyeti yoktur. Sadece ön yargılar vardır. Hayallerinin peşinden giden kız çocuklarının yanındayız” dedi.

Yurt ücretlerine yüzde 20 zam : Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurt ücretlerine yüzde 20 zam yapıldı. Zamla birlikte ayda 180 lira olan yurt ücreti 215 lira; 213 lira olanlar 280 lira, 258 lira olanlar ise, 310 liraya yükseldi.

Kadınlar krediye zor erişiyor: Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile Türk Tuborg’ un iş birliğinde hazırlanan “Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi “ kadın girişimcilerin en çok ihtiyaç duyduğu konunun finansal destek olduğunu ortaya koydu.

Nobel Barış ödülü Etiyopya Başbakanına gitti : 2019 Nobel Ödülü ülkesinin Eritre ile olan 20 yıllık savaşını bitiren Etiyopya’nın 43 yaşındaki Başbakanı Abiy Ahmed’ e verildi. Ahmed, 5.4 milyon liralık para ödülü de alacak.

Edebiyat Nobelini alan yazar ırkçı çıktı: Bosna’da soykırım yaşandığını reddeden ve katliamın mimarı Miloseviç’ e hayran olan Peter Handke ‘nin ödül alması tepki çekti. Ödülün geri alınması isteniyor.

Öğrenciler TÜGVA’ ya emanet: Başakşehir ’de okullardan “Medeniyet ve Değerler Kulubü” nün kurulması ve iki öğretmenin danışmanlığı istendi. TÜGVA’ nın Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Aralık 2016’da imzaladığı protokolde Bakanlık, Vakıf ile “koordineli” çalışma sözü verdi.

Aydınlanma savaşçısı Bahriye Üçok , Konferansla anıldı : 6 Ekim 1990’da evine gönderilen bir bombalı paketin patlaması sonucu yaşamını yitiren Doç.Dr. Bahriye Üçok, “Bahriye” kitabının yazarı Elfin Tataroğlu ve Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel’in konuşmacı oldukları bir programla anıldı.

İETT’nin kadın şoför alım ilanı : İBB Sözcüsü Murat Ongun, İETT’nin 10 kadın şoför almak için verdiği ilana 600 kişinin başvurduğunu , bunların 540’ının erkek olduğunu açıkladı.

Annelere aylık 650 Tl destek: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile AB delegasyonunun “Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri yoluyla Kadın İstihdamının desteklenmesi Projesi” hayata geçirilecek. 0-60 aylık çocuk sahibi, sigortalı çalışan kadınların yararlanabileceği projeyle 10 bin 250 kadına her ay 650 Tl civarında destek sağlanacak.

Hukuk Fakültesi’ne Veteriner atandı : Türkiye’de 67 Hukuk Fakültesi var. 19’unun Dekanı hukukçu değil. Onlardan biri İzzet Baysal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı ’na atanan veteriner Prof.Dr. Mustafa Alişanlı.

Dünyanın en güvenilen meslekleri belli oldu: Listenin dibinde politikacılar var. Türkiye ’de 100 kişiden 11’i politikacılara güveniyor. Dünyada bu sayı 9 ’a düşüyor. En güvenilenler ise, bilim insanı, doktor ve öğretmenler.

Gençlerin hali vahim: Genç nüfusta işsizlik oranı Temmuz’da 7.2 puanlık artışla yüzde 27.1’e çıkarak rekor kırdı. İşsiz sayısı bir yılda 1 milyon 65 bin kişi arttı. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, 0.3 puan artarak yüzde 14.3 oldu. Bu oran, 2005 bazlı veri tarihinin en yükseği oldu. Üniversite mezunlarında işsizlik oranı, 13. 3’ten yüzde 14.2’ ye çıktı.

2.5 milyon kadın 17 saat tarlalarda : Tarımın yükünü kadınlar omuzluyor. Yaklaşık 2. 5 milyon kadın çiftçi, günde 16-17 saat çalışıyor. Tarımda çalışan kadınların ezici bir çoğunluğu yani, yüzde 95. 9’u primlerin yüksekliğinden dolayı kayıt dışı kalıyor. 1 milyon 919 bin kadın, ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. Tarımda kadın işveren sayısı ise, sadece 2bin.

Sübyan mekteplerinde skandallar bitmiyor: Bağcılarda sübyan mektebi olarak adlandırılan medrese-i gül, sözde ana-okulu olarak çalışan bir kaçak Kuran kursu.Burada hoca olarak görev yapan 16 yaşındaki R.U.,isimli kız çocuğu kurs sorumlusu L.Ö., tarafından cinsel istismara uğradığını ileri sürerek şikayetçi oldu.

Cami ve Kuran kursuna KDV istisnası: Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni uygulama tebliğine göre, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilen ibadethane ve din eğitimi verilen yerlerin inşası amacıyla vakfa yapılan bağış niteliğindeki teslim ve hizmetlerden artık KDV alınmayacak.

Kadın olmak için en iyi ve en kötü ülkeler açıklandı: Türkiye, 114. Sırada. Kadın Barış ve Güvenlik Endeksi , kadınların topluma katılımı, güvenlik duygusu, adalete erişimi gibi ölçütleri baz alarak 167 ülkeyi iyiden kötüye doğru sıraladı.

3 yılda 168 milyon lira : Kamuya ait mekanlar, vakıflara verildi. Yetmedi, kaynak aktarıldı. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, kamu kaynaklarıyla çeşitli dernek ve vakıfların ihya edildiğini, yurt olmaya uygun binaların Kredi ve Yurtlar Kurumu yerine TÜRGEV, TÜGVA ve ENSAR gibi vakıflara verildiğini açıkladı.

15.6 milyon lira bütçeli Helal Kurumu ilk adımı attı: “Helal sertifikası vermek ve ihracatı kolaylaştırmak için Temmuz 2018’de kurulan ve 1.5 yılda 15.6 milyon lira bütçe verilip hiçbir akreditasyon yapmayan “ Helal Akreditasyon Kurumu”, Danışma Meclisi için ilk adımı da ancak attı.

2 milyar kişi gıda sorunu yaşıyor: Birleşmiş Milletler korkunç tabloyu ortaya koydu. Dünyada her 4 kişiden 1’inin düzenli olarak sağlıklı gıda bulma imkanı yok. Açlık çekenlerin sayısı, 810 milyonu aştı. Yaklaşık her 10 kişiden 1’ i aç.

Cinnet geçirdi. Kendini, eşini ve kızını benzin dökerek yaktı: Diyarbakır’da Can Yılmaz (35) eşi ile tartıştıktan sonra evde bulunan benzini önce kızı Zeynep(12) ve eşi Güllü Yılmaz’ın (30) üzerine döküp ardından kendisini ateşe verdi. Güllü Yılmaz’ın hayati tehlikesi sürüyor.

“Maarif Vakfı’na parayı ver, ne olduğunu sorma” : Milli Eğitim Bakanlığı , 23 milyar TL bütçe açığı olmasına rağmen Türkiye Maarif Vakfı’na 1.1 milyar TL aktarmış. Sayıştay,”Çok ciddi ödenek transferi var. Denetim Kurulu’nda olmaman yasa dışı” diye uyardığı MEB kendisini, “Üyeler, makamla yapılan istişare ile belirleniyor. Onlar da nitelikli” diye savundu.

Kadın astronotlar bir ilki gerçekleştirdi: Uzay araştırmaları tarihinde bir ilk yaşandı. İlk kez tamamen kadınlardan oluşan bir ekip, uzay yürüyüşü yaptı. İki Amerikalı kadın astronot, Christina Koch ve Jessica Meir, Uluslar arası uzay istasyonunun dışındaki bir güç panelini değiştirdi,

Birlik Vakfı’na Danıştay freni : Yüksek Mahkeme, MEB ile yapılan protokolü durdurdu.

Eski koca yol kesti, dehşet saçtı: Ayrıldığı eşini ve yanındaki doktoru öldürüp intihar etti. İstanbul Beylikdüzü’ nde Sezgin E., bir hafta önce ayrıldığı eşi Özlem E., ve çocuk doktoru olan İbrahim Ş.,’yi bulundukları arabanın içinde kurşun yağmuruna tutarak öldürdükten sonra silahı kafasına dayayıp intihar etti.

Okullar siyasetin emrinde: Devletin okulları iktidar partisi AKP’nin toplantılarına tahsis edildi. Çifte skandal Yozgat ve Eskişehir’de yaşandı.Yozgat’ta iktidara yakın Eğitim-Bir-Sen’in organizasyonu ile okul müdürleri, AKP’lilerle bir araya getirildi. Toplantı, Zübeyde Hanım Lisesi’nde yapıldı. AKP Eskişehir Gençlik kolları da Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin kantininde “istişare toplantısı” düzenledi.

Latife, Avrupa’da forma giyecek ilk Türk kadın basketbolcu oldu: Tekerlekli Sandalye Milli Basketbol Takımı oyuncusu Latife Selin Şahin, İtalya’nın Reggio Calabria Klubü’ne transfer olarak Avrupa’da forma giyecek ilk Türk kadın basketbolcu oldu.

Toplumsal cinsiyet değil, Kadın ve Aile : YÖK’ün “Değerlere uygun değil” talimatından sonra Munzur Üniversitesi, “Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama Merkezi”nin adı, “Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama Merkezi” olarak değiştirildi.

Karısını öldürüp intihar etti : İstanbul Pendik’te lüks bir sitede yüklü miktarda borcu olduğu iddia edilen Aytaç Durak, karısı Ayşen Durak’ı başından vurarak öldürdü, ardından intihar etti. Evde bulunan intihar notunda “Bu kararı ikimiz aldık” yazdığı öğrenildi.

Bir dönem kapandı: Cumhuriyet’in simgelerinden Ankara Palas, “Cumhurbaşkanlığı Müzesi “ oluyor. Yakın zamana kadar Dış İşleri Bakanlığı tarafından Devlet Konuk Evi olarak kullanılan Ankara Palas, geçen yıl Cumhurbaşkanlığı’na devredilmişti.

Sağlık Ocağı, Kuran Kursu oldu: Lapseki’ de hayırseverler tarafından yaptırılan sağlık ocağı, haber verilmeden tabelası indirilip Kuran kursuna çevrildi.

Kan donduran itiraf: Kayseri’de Osman Y., (39) üç çocuğunun annesi Fatma Birgül Y.,’nin (52) kaybolduğu ihbarını yaptı.Televizyona çıkıp ağlayarak eşini aradı.Gözaltına alınınca karısını yakarak öldürdüğünü itiraf etti.

Diyanet’ten ‘hakaret’ terfisi: CHP’ye ve Ramazan’da tatile çıkan vatandaşlara alenen hakaret eden Süleyman Paşa ilçe Müftüsü Ayhan Okur’a skandal terfi. Müftü Okur, hakkındaki adli ve idari soruşturma devam ederken vekaleten baktığı koltuğa asaleten atandı. Okur, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda CHP’nin “Yahudi şapkası takmayanları astığını” öne sürdüğü, Ramazan’da tatile çıkan vatandaşlara da “Şerefsizler” dediği için gündeme gelmişti.

Bengaldeş ’te tacize uğrayan genç kızı yakarak öldüren 16 kişi idama mahkum edildi: Sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini söyledi.Bu cinayet infial yaratmış, ülkede protestolar düzenlenmişti.

Kadınların Yaşam Kalitesi Listesi’nde 114. Olduk: 167 ülke arasındaki yerimiz iç açıcı değil. Türkiye’de son 2 yılda kadınların eğitim süresi, 8 yıldan 7 yıla düştü. Gece yalnız yürümekten çekinmeyen kadınların oranı, yüzde 50’den 45’e geriledi.

Tabureli eğitim kapıda: Mini mini birler, eğitimde dev bir soruna dönüştü. 2020’de şimdi 8.sınıftan mezun olacak öğrenci sayısı,yüzde 50 artışla 1. 2 milyondan bu yıl 1. 8 milyona çıkacak. Eğitimciler, “Boş İmam hatipler, Anadolu Lisesine dönüştürülsün” diyor.

Diyanet, hutbesinde yine Atatürk’ten söz etmedi: 10 Kasım ve 30 Ağustos’ta da aynısını yapmıştı. 2015’ten beri hutbelerinde Atatürk’e yer vermiyor.

“Şeriat için hiçbir engel yok” : Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, 25 Ekim 2019 tarihli “Beklentilerde ölçülü olmak” başlıklı yazısında Şeriat çağrısında bulundu. Şeriatın önünde hiçbir engel kalmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ‘ara tatil programı’ : Öğrenci ve ailelerini Umre’ye götürecekler. Ara tatiller, eğitim alanını dinselleştirmek için fırsat yarattı. İl Milli Eğitim Müdürlükleri , Müftülüklerle iş birliği yaparak Diyanet’in Umre programları için hazırlığa geçti.

Yazlık sitede ‘Haşema’ davası : Eski Bakanlardan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ’nin kardeşi Hacı Mustafa Özhaseki, Edremit’teki Aykent Site’sinin yönetimi hakkında , “ haşemayla havuza girilmesine izin verilmediği” gerekçesiyle dava açtı. Davacı, haşemayı ‘din hürriyeti’ olarak savunurken Site yönetimi de ‘hijyen” dedi.

Bebeğin cinsiyeti kız çıkınca işkence gördü: Antalya’da kız çocuğuna hamile kaldığı için erkek arkadaşı İbrahim E., tarafından dövülen ve 8 aylık bebeği karnında ölen Gonca Sadıklı, kapatıldığı evde 3 gün boyunca işkence gördü. Beyin kanaması geçiren ve başına 28 dikiş atılan genç kadın, 4 kez uzaklaştırma kararı aldırdığı halde, sevgilisinden kurtulamadı. Gonca Sadıklı, İbrahim E.,’ nin kendisini öldürmesinden korkuyor. “Benim sonum da Emine Bulut gibi mi olsun?” diyerek isyan ediyor.

Eşinin cimriliği yüzünden boşanan kadına tazminat: Yargıtay, evlilikte cimriliği ‘ekonomik şiddet’ saydı. Kadına tazminat ödenmesine ve nafakanın artırılmasına karar verdi.

Lübnan’da kadınlar ayakta: Siyasilerin yolsuzluğuna karşı başlayan gösteriler, Lübnan’da ikinci haftasına girerken binlerce kadın da yaşadıkları eşitsizliği kınamak için protestoların ön saflarında yerlerini aldı. Daha fazla özgürlük istediklerini dünyaya duyurdu.

29 Ekim yürüyüşü yasaklandı : Nevşehir’de 29 Ekim Cumhuriyet Yürüyüşü, Valilik tarafından yasaklandı. Valilik, milli güvenlik ve kamu düzenini gerekçe göstererek izin vermedi.

Deprem çatlağı sıvayla kapatıldı: İstanbul’da 5.8’lik depremin ardından 998 öğrencinin gittiği Sancaktepe Osman Gazi İlk Öğretim okulunda kolon ve duvarlarda oluşan çatlaklar sıva ile kapatıldı.

Cumhuriyete Saygısızlık: Cumhuriyet Haftası’n da Ankara Valiliğinin “ 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri düzenlemesine CHP’den tepki geldi.

İstismar ve tecavüze ‘gizli af’ eleştirisi: Birinci Yargı Paketi ’nin yürürlüğe girmesiyle “ İkinci Yargı Paketi” çalışmaları başladı. Ancak, kadın haklarına yönelik hazırlıklar şimdiden tepki çekti. Kadın örgütleri, Kasım ayında TBMM gündemine gelmesi beklenen “ikinci Yargı Paketi”nin çocuk istismarı ve tecavüze örtülü af anlamına gelecek düzenlemeler içerdiğine dikkat çekti.

Şahika’dan Dünya Rekoru : Serbest dalış rekortmeni ve milli sporcu Şahika Ercümen, Mersin’deki Gilindire Mağarası’nda dalış yaptı. Paletsiz kategoride 90 metre sınırını aşarak kadınlar dünya rekorunu kırdı.

Suriyeli Kızlar Çocuk Yaşta Evlendiriliyor : Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Hizmetler Bölüm Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Özlem Cankurtaran, TBMM’de Suriyeli kadınlarla ilgili araştırmasını açıkladı. Cankurtaran, “Suriyeli kız çocukları 12 yaşında evlendirilip ‘Çocuk Gelin’ oluyorlar. En az iki kayınvalideleri oluyor. Görevleri , sadece hizmet etmek . Şiddet de görüyorlar” dedi.

Yoksulluk Patladı: Gıdaya para yetmiyor. ‘Halkın enflasyonu’na göre, gıda harcamaları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37 arttı.

Diyanet bu kez Atatürk’ü hatırladı: Hutbelerinde Atatürk’e yer vermediği için eleştirilen Diyanet İşleri Başkanlığı , Cumhuriyet’in ilanının 96.yılı münasebetiyle bir mesaj yayınladı ve “ …bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyoruz” dedi.

Eşinin benzinle yaktığı kadın öldü: Diyarbakır’da 17 Ekim’de yaşanan vahşette Can Y.,(35) üç çocuk annesi eşi Güllü’nün (30) ve kızı Zeynep’in üzerlerine benzin dökerek yakmıştı. Güllü Y., yaşam savaşını kaybetti.

Nevşehir Valisi özür diledi: Yasaklanan yürüyüş yapıldı. Vali, “Ben Japonya ’daydım . Cumhuriyet Yürüyüşü’ne bilgim dışında izin verilmemiş” dedi.

Belalı ‘dokuz’ : Öğrencilerin yüzde 20’ye yakını çeşitli nedenlerle 10. Sınıfa geçemiyor. 9. Sınıfta yoğunlaşan sınıf tekrarı ,yani sınıfta kalma, eğitim sisteminin çözülemeyen temel sorunlarından biri.

Vakıflara Yeni Gelir Kapısı : İmar Planı değiştiği için aşarı değerlenen arsalardan değer artış parası alınacak. “Rant vergisi” de denilen bu parayı Vakıflar ödemeyecek. Kıyılara Millet Bahçeleri kurulmasına izin verilecek. Kıyılara kurulan iskeleler de affedilecek.

Elleriyle boğup öldürdü: Muğla’nın Fethiye ilçesinde villa kiralama işi yapan Hasan A., (36) ilçede yaşamak için villa arayan Asena Ercan (27) ile tanışıp arkadaş oldu. Villasında birlikte alkol aldığı Asena Ercan’ı katleden Hasan A., “ İçki içerken tartıştık. Alkolün etkisiyle sinirlerime hakim olamayıp boğazını sıktım” dedi.

Günde 4 Yemen’li Türkiye’den ev alıyor: Suudiler, Iraklılar ve Katarlılardan sonra Yemenlilerin de Türkiye’ye ilgisi arttı. Yemenliler, 2019’da Türkiye’den 1082 konut aldı.

Geç Gelen Adalet : Cumhuriyet’in simge yapılarından İller Bankası Binası, “koruma kararı” kaldırılıp yıkılmıştı. Mahkeme 2 yıl sonra kararı iptal etti. Keşke zamanında “yıkılamaz” diyebilselerdi. Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Candan, “Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız “ diye tepki gösterdi.

EYLÜL 2019

“Atatürk’ ün resmini camiden indirmem” : Trabzon’da Yeni Mahalle İncirlik Camii Yaşatma Derneği Başkanı Ali Sait Yılmaz, 30 Ağustos’ta caminin dışına Türk bayrağı ve Atatürk posteri astı. Müftülükten “O resmi kaldır !” telefonu geldi. Yılmaz, “Kaldırmayacağım” dedi. Poster asılı kaldı. Bayrak ve Atatürk posteri bayram sonrası kaldırıldı.

Tartıştığı karısını bıçaklayıp öldürdü: İstanbul, Sultanbeyli’de 4 çocuk annesi Zeynep Yavuz(35) boşanma aşamasında olduğu kocası Ömer Y.tarafından katledildi.

Ata’ya hakaretler yaptırımsız kalıyor: 10 bin 444 kişiden şikayet geldi. Şikayet sayısı ile yaptırım arasındaki fark, dikkat çekti. Medya hizmet sağlayıcılara bir kez uyarı, 5 kez idari para cezası ve 2 kez de program durdurma müeyyidesi uygulandığı ortaya çıktı.

Hutbe’ye büyük tepki : Diyanet, 30 Ağustos’taki Cuma hutbesinde Atatürk’ü anmayınca tepki gösteren yurttaşlar camiyi terk etti. Bazı yurttaşların da terk edenlere tepki göstermesi sonrasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Diyanet’i eleştirdi, 3 saat ifade verdi: Kırklareli’nin İğne ada ilçesinde verdiği 30 Ağustos konserinde, Diyanet’in Cuma hutbesinde Atatürk’e yer vermemesini eleştiren müzisyen Erhan Güleryüz, konser sonrasında ifadeye çağrıldı. Güleryüz 3 saat ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 15 Temmuz denetimi: Bakanlık tüm resmi ve özel eğitim kurumlarında 15 Temmuz anma etkinlikleri düzenlenmesini v e bu etkinlikler için Cumhurbaşkanlığı/ iletişim Başkanlığı 15 Temmuz kurumsal kimlik haritasına ait internet sitesinde yer alan belgelerden yararlanılması talimatını verdikten sonra ders zilinin çaldığı ilk 2 hafta içinde okullardaki anma programının çizelgesini istedi.

Kuran kursunda öğrencilere istismar: Ümraniye’de Fıkıh-Der’ e ait yatılı kurstaki 6 öğrenci şikayetçi oldu. Başlatılan soruşturmada 3 sanık tutuklandı. 20’yi aşkın mağdur çocuğun bulunduğu belirlendi.

Altın Kızlar: Buse Naz ve Elif Güneri Avrupa şampiyonu. Milli boksörler, Büyük Kadınlar Avrupa Boks Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Türkiye 4 madalya gururu yaşadı.

“Nedir bu Diyanet’in Atatürk düşmanlığı?”: Atatürk’ün talimatıyla kurulan Diyanet, resmi internet sitesindeki tarihçede Atatürk’ten tek bir satır bile bahsetmedi. 30 Ağustos’taki Cuma hutbesinde Ata’yı anmama ayıbına bir yenisini daha ekledi.

Satamayınca, ihale ile kiraya çıkardılar: Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin metre karesi yıllık 10 kuruşa kiralık. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Satış ve kiralamalarla AOÇ talan ediliyor. Atatürk Orman Çiftliği Atatürk’ün şartlı bağışına ve vasiyetine uygun yönetilmiyor” dedi.

OECD Eğitim Direktörü Andeas Schleicher, “ Türkiye’de bütün çocuklar aynı standartlar için yarışıyor; bu iyi ama yoksul bir aileden gelen bir çocuğun iyi bir okula girme şansı çok kısıtlı. Bu çok ciddi bir sorun” dedi.

Okul masrafı yüzde 15 arttı: Eğitim maliyetleri aileleri kara kara düşündürüyor. Servis, ayakkabı, kıyafet ve kırtasiye giderlerinin oldukça yükseldiği gözlenirken tüm eğitim kademelerindeki ortalama artış, yüzde 14.93 oldu.

Kemalistler ’e küfürlü mesaj : AKP Çorum Belediye Meclis üyesi Reşit Keleş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 30 Ağustos Zafer Bayramı hutbesinde Mustafa Kemal Atatürk’ü anmamasını eleştirenler ve Kemalistleri hedef alarak “ Siz kimsiniz O………..Çocukları?” diyerek küfür etti.

Ceza evinden kaçan koca, eşini öldürdü: Afyon Karahisar’ da hükümlü bulunduğu açık ceza evinden kaçan Ali M.(45), Konya’daki eşi Birsen M’ nin (48) B.D. adlı erkekle yaşadığı iddia edilen eve gitti. Pencereden Molotof kokteyli atarak yangın çıkardı. Panikle evden çıkan eşine pompalı tüfekle ateş açıp öldürdü.

Kadına şiddet uygulayan, bu belediyede çalışamayacak: İzmir’de Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Türkiye’de en önemli gündem maddelerinden birinin kadına şiddet ve kadın cinayetleri olduğunu vurgulayarak “Bundan böyle kadına şiddet uygulayan kim olursa olsun, Buca Belediyesinde barınamayacak, çalışamayacak” dedi.

Bira fabrikası Diyanet’e devredildi : Bomonti’ deki tarihi binalar yıkılarak mescit ve yurt yapılacak.

Para yutuyorlar: İlim Yayma Cemiyeti’ne yapılan parasal destek 100 milyon TL’yi aşıyor. Türkiye genelindeki 100 ü aşkın yurdunda 20 bini geçen öğrenci kapasitesiyle İlim Yayma Cemiyeti’ne sağlanan destek, cemaat yurtlarına sağlanan parasal yardımları gözler önüne seriyor.

Denizli’de ikinci Emine Bulut olayı yaşandı : Denizli’ de boşanmak üzere olduğu eşi tarafından kızının gözü önünde bıçaklanan 2 çocuk annesi Hafize K.(27), öldü, cani koca U.K. cezaevine gönderildi.

Asırlık Maçoluk : Yılbaşından beri 101 kadının öldürüldüğü Fransa’da Hükümet, 10 adımlık paket açıkladı. Başbakan Edouard Philippe, bu konu ile mücadele için bütçeden 5 milyon Avro ayıracaklarını bildirdi. Philippe, “ Yüzyıllar boyunca bu kadınlar, kayıtsızlığımız, inkarımız, dikkatsizliğimiz, asırlık maçoluğumuz ve bu sorunla yüzleşmememiz yüzünden gömüldü” dedi. Hükümetin planında sığınma evlerinde yeni yerler açmak, şiddet mağduru kadınlara ev kirası yardımı, şiddet uygulayan erkeklere elektronik kelepçe takmak, bu erkeklerin ebeveynlik haklarının otomatik olarak askıya alınması gibi önlemler bulunmakta.

“Babamızı idam edin!” : Konya’da 3 çocuk annesi Tuba Erkol (37) kocası B.E tarafından Ağustos’ta 46 yerinden bıçaklanarak öldürülmüştü. Anneleri gözleri önünde öldürülen Tuba Erkol’ un çocukları şimdi babalarının idamını istiyor.

Emekli polisin cinneti : Boşanmak isteyen karısını tüfekle vurup intihar etti. İzmir Çiğli ’de oturan emekli polis Erdoğan Sarıyıldız, boşanma aşamasındaki eşi Özlem Sarıyıldız ile tartıştıktan sonra eşini vurup kendisini öldürdü.

Ulu önder, dünyanın bir numaralı lideri ; Atatürk konulu dergi Fransa’da yok satıyor. Fransa’da yayınlanan 20.Yüzyılın En Büyük Devlet Adamları serisinin son sayısı Mustafa Kemal’e ayrıldı. Dergi, piyasaya çıktığı ilk gün tükendi.

18 milyon öğrenci için ders zili çalıyor: Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikalarının eğitimdeki sorunlarla ilgili raporu dikkat çekiyor. Öğrenciler, kontenjan bahanesiyle imam hatiplere yönlendiriliyor. Zil, ‘kaos’ a çalıyor.

Kadınlara saldırı : Cübbeli Ahmet, yine nefret saçtı. You Tube’da yayın yapan Lalegil TV’de konuşan Ahmet Mahmut Ünlü, “ Kadınların çalışması, çok büyük bir fitne-fesat ve günah. Misli yok, kadının erkeklerin ortamında çalışması…..Kadınlar kendi arasında çalışsın, okul kursun ama erkek sinek girmeyecek. Kadının erkek ortamında çalışması gibi bir fesat varken memleket düzelebilir mi? Her şey buna bağlı. İşsizlik buna bağlı, ekonomik bozukluk buna bağlı” dedi.

Tarikat boykotu: 3 köydeki 60 öğrenci, Menzil’in merkezi olduğu iddia edilen köye gitmeye zorlanıyor. Veliler, tarikat endişesiyle 2 gündür çocuklarını okula yollamıyor. Milli Eğitim Bakanı’nın bu duruma çare bulması isteniyor.

ÇYDD’ liler, 100. Yılda Sivas’a çıkarma yaptı : Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ve şubeleri Sivas Kongresi’nin 100üncü yılını iki günlük yoğun bir programla Sivas’ta kutladı ve “ÇYDD Sivas Kongresi 100. Yıl Anı Ormanı” için 2000 fidan dikti.

Türkiye Eğitime en az harcayan 3üncü ülke : OECD ortalamasının yarısı kadar bütçe ayırıyoruz. Türkiye’de ilk okuldan üniversiteye kadar her öğrenci için yıllık 5 bin 633 Dolar harcanıyor. OECD ortalaması ise 10bin 502 Dolar. Eğitime en çok para harcayan ülke Lüksemburg. (21 bin 705 Dolar)

12 bin çocuk savaş kurbanı : Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) raporuna göre, geçen yıl dünyadaki savaş ve çatışmalarda 12bin çocuk öldü. UNİCEF bu ölümlere dikkat çekmek için ABD’deki merkezinin bahçesinde okul çantalarını bir araya toplayarak mezarlık görüntüsü oluşturdu.

Nitelik sorunu var: 2020 Dünya Üniversite sıralamasında ilk kez Türkiye ’ den 34 kurum yer alıyor. Ancak 2011’den bu yana ilk kez ilk 400’de Türk üniversitesi bulunmuyor. 92 ülkeden 1300 üniversitenin yer aldığı sıralamanın birincisi Oxford, ikincisi Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, üçüncüsü de Cambridge üniversitesi oldu.

Kadın cinayetlerine böyle dikkat çektiler: Binanın duvarında 400 çift ayakkabı … Kabataş’taki Meclis-i Mebusan Caddesindeki bir binanın duvarına kadın cinayetlerine dikkat çekmek için, 2018 yılında öldürülen 440 kadını temsilen 440 çift kadın ayakkabısı asıldı. Vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

STK’lar Okula, ‘Eşitlik’ Dışarı : Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle farkındalık oluşturmak amacıyla sosyal etkinlikler kapsamına alınmış bulunan “Toplumsal cinsiyet eşitliğini” bu kapsamdan çıkardı. Değişiklikle sivil toplum kuruluşlarının okullarda etkinlik yapabilmesinin önü de açıldı. Eğitimciler tepkili..

Kadın esnaf sayısı 293 bin kişiyi aştı : Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, kadın esnaf ve sanatkarların oranı 8 ayda yüzde 16.30’dan yüzde 16.47’ye yükseldi.

Türk Dil Kurumu (TDK), Nutuk’u da kaldırdı: Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Atatürk’ü yok saymasının yankıları devam ederken Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sitesinde ana sayfada bulunan Atatürk’ün vasiyeti ve Nutuk veri tabanı gibi bölümlerinin kaldırıldığı ortaya çıktı.

“Kürtaj Listesi” talebinde geri adım: İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün 1 Ocak 2017 ile 31 Mayıs 2019 tarihleri arasında kentteki tüm kamu ve özel hastanelerde 30-40 yaş aralığında “polikistik over sendromu” olup kürtaj yaptıran kadınların listesini istemesine gelen tepkiler sonuç verince İstanbul Tabip Odası, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün geri adım attığını duyurdu.

İcradan Satılık Doktor : Cizre’ de özel hastanenin hekim kadrosu da satışa çıkarıldı. Cizre İcra Dairesi Müdürlüğü’nün “Tıbbi cihaz ve medikal ürünler icradan satılıktır (toplu satış)” başlığıyla yayımladığı ilanda bir özel hastanenin hekim kadrosu icradan satışa çıkarıldı. Söz konusu durum, hekimler arasında ve kamu oyunda tepkilere neden oldu.

Diyanet’ten Kürtaj hutbesi : Diyanet İşleri Başkanlığı da ‘kürtaj’ tartışmasına değindi. Diyanet, Cuma hutbesinde de kürtajın günah olduğunu anlattı. “ Her can dokunulmazdır” başlıklı hutbede İslam’ ın çizdiği hukuki ve ahlaki sınırlara göre, bir bebek annesinin hayatını tehlikeye atma gibi tıbbi bir gerekçe olmadıkça kürtajla yok edilemez” denildi.

UNESCO 2019’un Türk Bilim Kadınları belirlendi: İnsanlık için önemli buluşlar üzerinde çalışan 40 yaş altı 6 genç bilim kadını, başta kanser olmak üzere pek çok alanda bilime yön verecek araştırmalar yapıyor. Dr. Gamze Dereli Can, Dr. Seçil Vural, Dr. Serap Erkek, Dr. Zühre Kurt, Dr. Bilge Güvenç Tuna, Doç. Dr. Aydan Dağ, bir çok alanda umut veren projeler üreten 6 Türk Bilim Kadını olarak belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2 saatte geri adım attı: MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “ Kişisel ve sosyal Rehberlik” başlığı altında 26 hedef açıkladı. Hedefler arasında “Toplumsal Cinsiyet eşitliği” de yer aldı. Ancak, 2 saat sonra gerici odakların baskısı ile bu hedef listeden çıkarıldı.

Almanya’da bir Türk kadını ‘Yılın Doktoru’ seçildi : Yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Dr.Dilek Gürsoy, “Özellikle genç Türk kadınlarına örnek olmak istiyorum. Her engel aşılabilir, hiç vazgeçmeyin” dedi.

Umutlar çocuklarda : Ceza evlerinde anneleri ile yaşayan 0-6 yaş gurubundaki çocuklar için yeni bir proje başlıyor. 15 ay sürecek olan proje, Sivas, Kayseri, Adana, Mersin, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir’deki ceza evlerinde uygulanacak.

‘Öğrenciler Okulsuz’: Temel liselerin kapatılmasıyla açıkta kalan öğrenciler için soru önergesi verildi. Açıkta kalan ve kayıt olacak okul, ders görecek sınıf, oturacak bir sıra bile bulamayan öğrenciler için MEB’ na acil çözüm çağrısı yapıldı,

Menzil baskısını kırdılar: Devlet yetkililerinin baskılarına rağmen çocuklarını tarikat merkezindeki okula göndermeyen veliler, “Bir FETÖ belasına bulaştı bu ülke. Bizim çocuklarımız da ilerde böyle olursa, bunun hesabını kim verecek?” dedi. Velilerin direnişi olumlu sonuç verdi. Öğrenciler istediği okula gidebilecek.

Anneye ‘süt izni’ sürgünü : Ankara Adliyesi’nde doğum izninden dönen zabıt katibi Akçay, 7 aylık bebeği için gün de 3 saatlik süt iznini kullanmak isteyince “İş yoğunluğu”nu gerekçe gösteren kadın hakimin muhalefeti ile karşılaştı.

Sinop’ta ‘Harf Devrimi’ coşkusu: Sinop’ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti ziyareti ve Harf Devrimi’nin 91.yıldönümü düzenlenen etkinlik ve törenlerle kutlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen bulamadı : 5 bin norm fazlası öğretmenin olduğu Ankara’da Fen Lisesi için ’Acil’ koduyla öğretmen aranıyor.

Evlendirilmek istenen kız çocuğu arkadaşının ihbarı ile kurtarıldı: İstanbul, Sultangazi’ de A.Ö adlı 17 yaşındaki kız çocuğu, 2 yıl önce aralarında dini nikah kıyılan akrabası İ.D ile zorla evlendirilmek istendi. A.Ö, kız arkadaşını arayıp kendisini kurtarmasını söyledi. Arkadaşı polisi aradı. Düğün engellendi. “Okumak istiyorum” diyen A.Ö, yurda yerleştirildi.

Belediye ‘Namazmatik’ için 18 bin lira harcadı : AKP’ li Kahraman Maraş 12 Şubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, vatandaşa dağıtmak üzere namaz saatlerini gösteren 25 adet dijital saat alıp 18bin 500 TL ödedi.

“Vebal” dedi. Tekel ruhsatı vermedi: Afyon Karahisar Belediye Başkanı, kendisiyle görüşmeye gelen 8 esnafa “ Adam senden alkol alır, gider kaza yapar. Ben bu vebale imza atamam” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘ortağı’ Diyanet : MEB, zorunlu eğitimin denetlenmesi de dahil, bir çok sorumluluğunu devlete devrediyor. Doğu ve Güneydoğu’da MEB yerine Diyanet , çocukların okula gönderilmesi için velileri ziyarete başladı. Antalya’da da Müftülük ile imzalanan protokol kapsamında özel eğitim alması gereken çocuklara “Ortak Proje” adı altında din eğitimi verilmeye başlandığı ortaya çıktı.

“Kadın Cinayetlerine karşı acil olarak Kadın Bakanlığı kurulmalı” : Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Süreyya Turan, 2018 yılında 440 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü söyleyerek ” İyi hal indirimi kaldırılmalı” dedi.

Tomris Türmen’ e büyük ödül : Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa bölgesindeki insanların daha sağlıklı olmaları için “olağan üstü” katkıda bulunan bilim insanlarına verdiği ödüle değer görülenler arasında Türk bilim kadını Prof.Dr.Tomris Türmen de yer aldı. Türmen, bu ödüle layık görülen ilk Türk bilim kadını oldu.

Eğitime ‘Namaz’ ayarı : MEB bir çok şehirde okul saatlerini ‘Namaza göre’ düzenledi. Milli Eğitim Bakanlığı 2016’da başlatılan ‘Cuma namazı’ düzenlemesini bir adım ileri taşıdı. Bu yıl bir çok şehirde yalnızca ‘Öğretmen Çalışma Takvimi’ değil, okul saatleri de namaza göre düzenlenince veliler isyan etti.

Nurettin Yıldız’dan yine skandal ifadeler: Kadına 90 kilometreden ötesi harammış. Sosyal Doku Derneği kurucu başkanı Nurettin Yıldız, kadınların araba sürmesinin “ahlaki sıkıntı yaratabileceğini, yanlarında mahremleri olmadan kadınların 90 kilometreden fazla araba kullanmalarının haram olduğunu” söyledi.

İzmir’de kadın şoförler yollarda: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ’in talebi üzerine ESHOT’ a kadın otobüs şoförü alımı başladı. Sınavları geçen 17 kadın otobüs şoförü, iş başı yaptı. Başkan Soyer, “Önyargıları yıkıyoruz” dedi.

‘Yaşlanıyoruz, dışlanıyoruz’ : Türkiye’de yaşlıya bakış algısı negatif. Sokağa çıkmalarına bile karşıyız. Yalnızlaşan yaşlılar ise, eve kapanıyor.

Kardeşine istediği kız verilmeyince katliam yaptı : Hatay’ da Nihat Doğru, kardeşine istediği kuzeni Bilen Doğru (23) başka biriyle nişanlanınca, ağabeyi İbrahim Doğru (33) ve nişanlısı Mahmut Afsal ’ı öldürdü. Amcasını, yengesini ve damadın annesini de ağır yaraladı.

İstanbul’da vahşet : İstanbul’ da cezaevinden izinli çıkan Ersin. Ü (40), eski eşi 2 çocuk annesi Kübra T’yi (28) önce bıçakladı sonra üzerine kızgın yağ döküp yaktı. Vücudunun büyük bölümü yanan Kübra T’nin yoğun bakımda tedavisi sürüyor.

Eşini metruk binada katletti: Ankara Mamak’ta Nazmi G., ile eşi Meral G., tartıştılar. Nazmi G. 3 yaşındaki kızını da alarak evden çıktı. Meral G., onları takip etti. Nazmi G., eşini metruk bir binaya sokup çocuğunun gözü önünde bıçaklayarak öldürdü.

Cami imamından CHP’ye hakaret: Diyanet’e bağlı görev yapan bazı imamların CHP’ye yönelik hakaretlerine bir yenisi daha eklendi. Muğla, Seydi Kemer ilçesi, Çay kenarı mahallesi Güzeller camii imamı Haşim Öztürk, sosyal medyadaki paylaşımında “ Şeytana sormuşlar ‘Türkiye’ye niye uğramıyorsun?’ ‘En son uğradığımda CHP’liler ezana yuh çekip ıslık çalıyorlardı. CHP varken benim Türkiye’ye uğramama gerek yok’ demiş” ifadelerini kullanmış.

İran’ da kadınlara maç yasağı kalktı: İran’da kadınların futbol maçlarını tribünde izlemelerini yönelik yasak hafifletildi. Milli maçları izlemelerine izin verildi.

Öğretmen Evleri’ne 5 yıldız denetimi : Türkiye’deki 539 Öğretmen Evi, 5 yıldızlı otel standartları ölçeğiyle denetime alındı. İstanbul’dan Hakkari ’ye kadar 81 ildeki öğretmen evleri yatak kalitesinden, odadaki mini bara, boğaza kıyısından manzarasına kadar müfettişlerce puanlanıyor.

İlahiyat ayrıcalığına iptal: Anayasa Mahkemesi (AYM) , ilahiyat öğrencilerine sınavsız lisans olanağı sağlayan maddeyi eşitliğe aykırı buldu. AYM, daha çok yurt dışında okuyan medrese öğrencilerinin yararlandığı geçici maddeyi iptal etti.

Her 11 saniyede bir anne ya da bebek ölüyor: Sahra altı Afrika ülkelerinde ölümler 50 kat daha fazla.

KADES, şiddet mağdurlarının umudu oldu: İmdat tuşuna 14 bin kadın bastı. İç İşleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’nın şiddet görme riski olan kadınlar için uygulamaya soktuğu mobil aplikasyon Kadın Destek Sistemi’ni (KADES) 324bin kişi telefonuna indirdi.

Cami kütüphanesinde skandal kitap: Muğla’nın Seydi kemer ilçesinde bir imamın sosyal medya hesabından CHP’yi şeytana benzeterek skandal bir paylaşımda bulunmasından sonra Diyanet’e bağlı camilerin bünyesinde işletilen çay ocaklarının kitaplıklarında CHP’yi karalayan kitapların sergilendiği ortaya çıktı. Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki Sarı camii’ nin çay ocağının kitaplığında Rüştü Mavi çiçek imzalı “CHP Zulmü” başlıklı kitap yer alıyor.

Okuduğunu anlayamıyor : Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4. Sınıf öğrencilerine yönelik araştırmaları, eğitimin ilk basamaklarındaki durumu gözler önüne serdi. Öğrencilerin yüzde 40’ı Türkçe’ de okuduğunu anlama sorularında başarısız oldu. Çocukların yarıdan fazlası da matematik ve fen bilimlerinde akıl yürütmekte zorlandı.

Eşin hatasını başa kakmak boşanma sebebi sayıldı: Yargıtay, ailesini ekonomik yönden zor durumda bırakan koca ile Onun bu hatasını sürekli gündeme getiren karısını eşit kusurlu buldu. Çiftin boşanmalarına karar verildi.

Kadın Elektrik ustaları hayatları aydınlatacak: “ Elektrik erkek işi yapamazsın. Başka iş bak. Git evinde otur” gibi sözlere kulağını kapatan 13 ev kadını elektrik ustası oldu. 9 yıl önce İstanbul, Üsküdar’da elektrik dükkanı açan elektrik ustası Hanife Kaymaz ’dan (49) ilham alınarak hazırlanan proje için 50 kadın arasından 13 ev kadını 3 ay eğitim alarak sertifika sahibi oldu. 8’i Günsan Elektrik’te işe başladı. 2si ise, kendi dükkanını açmaya hazırlanıyor.

Bayraklı da İmam hatip isyanı: İzmir Bayraklı ’da bulunan Milli İrade Orta Okulu’nda imam hatip sınıfları açılmasına isyan eden veliler, 800 imza toplayıp MEB’ na gönderdi.

Diyanet, 3. 1 milyar lira fazla harcadı: DİB geçen yıl 3 milyar 191 milyon 84 bin725 lira 84 kuruşluk ödenek üzeri harcama yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2018’de bütçeden 7. 7 milyar lira para verildi. Bu ödenek yıl içinde eklenen ve düşülen ödeneklerle 5. 1 milyar lira oldu. Başkanlığın bütçe gideri ise, 8.4 milyar lira olarak gerçekleşti. Böylece Diyanet, 2018’de 3 milyar 191 milyon liralık ödenek üzeri harcama yaptı. Diyanet’in gelir hesaplarında yer alan faiz geliri de dikkat çekti.

5 milyon öğrenci, borcunu ödeyemiyor: Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) öğrenim kredisi borçlarını ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaştı.280 bin üniversite mezunu hakkında ise yasal işlem başlatıldı. Borçlular bir işte çalışıyorsa maaşlarına haciz konuluyor.

Öğrenciye yurt tehdidi: KYK, Ankara’nın en büyük Kız Öğrenci Yurdu’nu kapatma kararı aldı. Eğitim yılı öncesinde boyası ve tadilatı da yapılan yurdu öğrencilerin bir hafta içinde terk etmeleri istendi. Ulaşımı sıkıntılı olan yeni yurt hem daha pahallı hem de güvenlik endişesi yaratıyor. İl Müdürü, Atatürk Yurdu’nun kapatılmasına karşı çıkanlara “Gereğini yaparız” dedi.

Maarif Vakfı’na denetim yok: Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile kurulan Maarif Vakfı’na aktarılan yüz milyonlarca liranın “hiçbir denetime tabi olmadığı” ortaya çıktı. Türkiye’de On binlerce çocuk okul bulamazken , MEB bütçesinden yurt dışına aktarılan milyonlar gözler önüne serildi.

Bilimsel araştırma parasıyla gezmeye gittiler: Sakarya Üniversitesi’ni denetleyen Sayıştay, Bilimsel Araştırma Projeleri Harcama Kaleminden yurt içi ve yurt dışı geziler düzenlendiğini belirledi. Bu geziler için 246 bin 366 lira harcandı.

İMF’ nin yeni başkanı Georgieva oldu: Uluslar arası Para Fonu (İMF) Başkanlığı’na Bulgar asıllı Kristalina Georgieva seçildi.

Kadın Korosu Sirene’ ye ödül : Türkiye’nin önde gelen çok sesli Kadın korolarından Sirene, Letonya’da düzenlenen 4.Uluslar arası Baltık Koro Yarışması’ndan “Seyirci özel ödülü” ile döndü.

63 bin çocuğa tarihi geçmiş aşı yaptılar: Sağlık Bakanlığı’nın yarattığı aşı skandalını Sayıştay’ın raporu ortaya çıkardı. Rapora göre, 63 bin çocuğa tüketim tarihi geçmiş aşı yapıldı.

40 yıllık eşini öldürdü: Kan donduran olay, Nevşehir’de meydana geldi 63 yaşındaki Mustafa T. 40 yıl aynı yastığa baş koyduğu eşi Melahat T’ yi (59) uyuduğu sırada bıçaklayarak katletti.

Karısını öldürdü, Adliye’ye kanlı gömlekle geldi: Antalya, Alanya’da oturan Gülseven Y.,(32) iki çocuğunun babası Hilmi Y’ den (43) boşanmaya karar verdi ve babasının evine taşındı. Hilmi Y., karısı evde yalnızken kapıyı kırarak eve girdi,karısını zorla bahçeye çıkardı ve 14 yerinden bıçaklayarak öldürdü.

Melike’yi eşi bıçaklayarak öldürdü: Adana’nın Kozan ilçesinde Sezer Ç.,(24) dört yıldır birlikte olduğu nikahsız eşi Melike Demirci’yi (19), 3 yaşındaki kızını alıp baba evine döndüğü ve ayrılmak istediği için, bıçaklayarak öldürdü,

Kıskandığı karısını bıçaklayıp öldürdü : Yalova’da yaşayan İranlı Abdül Muhammet A., (39) iki çocuğunun annesi eşi Seher A.,yı (35) kıskançlık yüzünden, boğazından bıçaklayarak öldürdü.

Üniversitede öğrenci yok ama profesör var : 2006’ da kurulan Giresun Üniversitesi’nin 22 bölümünde hiçbir eğitim faaliyeti olmamasına rağmen personellere maaş ödeniyor. Sayıştay raporuna göre hiçbir eğitim öğretim faaliyeti olmadığı halde 3 profesör, 6 öğretim görevlisi, 6 fakülte ve MYO sekreteri, 1 Doçent ve 1 Bilgisayar işletmeninden oluşan toplam 17 personele maaş ödendiği belirlenmiş bulunuyor.

Yargıtay’dan emsal karar: Kadının en büyük engeli, iş yerinde taciz. İş yerinde cinsel tacizi irdeleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, cinsel tacizin kişilik haklarına ve çalışma özgürlüğüne saldırı ve kadınların çalışma yaşamındaki en büyük engel olduğunu vurguladı.

“ Milli Eğitim Bakanlığı, Duy sesimizi!” : 4 4 4 sisteminin en ağır sonuçları, – eğer önlem alınmazsa- seneye yaşanacak. 2020 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına girecek olan yaklaşık 700 bin 8. Sınıf öğrencisi, şimdiden, istediği liseye yerleşemeyeceği korkusunu yaşıyor. Sınava girecek öğrenci sayısı 500 bin artacak.

AĞUSTOS 2019

Çağdaşlığa Veda : Karma eğitim bitiriliyor, harem selamlık eğitim her yerde..Her 5 öğrenciden 1’i tek cinsiyetli okulda. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan , merkezi yerleştirme puanı ile kayıt alan tek cinsiyetli okullardaki öğrenci oranının Bolu’da yüzde 36 olduğunu, “Bolu’yu Siirt, Kırşehir,Kütahya,Bayburt, Kırıkkale,Isparta, Muş, Karaman,Bingöl, Aksaray gibi illerin izlediğini” söyledi.

Cumhuriyet siliniyor: Ata yadigarı olan Ankara’nın simge mekanları, Atatürk’le özdeş tarihi binalar ya restore edilmek yerine tamamen yok ediliyor ya da özelleştiriliyor. Büyüyen tepkilere karşın Cumhuriyet’in hafızası siliniyor.

Medreseler için enstitü kuruluyor: Enstitüler dinsel amaçlar için kullanılmaya başlandı. Bingöl Üniversitesi’nde Kuran’ın okunması üzerine “Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin kurulmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla Araştırma Merkezi, Enstitüye dönüştürüldü.

İçler acısı karar : Çankırı ile birlikte Hukuk Fakültesi sayısı 80’e çıkarıldı. Yargı Paketinde hukuk fakültesine girişi zorlaştırmayı, avukatlık için sınav şartı getirmeyi hedefleyen iktidarın Çankırı Karateke Üniversitesi’nde hukuk fakültesi açması tepki çekti.

Kütüphanelerin yetersiz durumu: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verileri ile Türkiye’nin 81 ilindeki Halk Kütüphanelerinin yetersizliği gözler önüne serildi. 16 milyon nüfuslu İstanbul’da yalnız 38 kütüphane bulunurken nüfusu 100 binin üzerinde olan onlarca ildeki kütüphane sayısı 10’u geçemedi.

Atatürk Hava Alanı ‘Otel’ oluyor: Cumhurbaşkanının kullandığı hava alanı için çalışmalar sürüyor. Airport Hotel, konferans salonu, Havacılık Fuar alanı yapılacak.

Medipol Üniversitesi’nin iki tarihi binası daha oldu: Modacı Faruk Saraç, moda okulu için kiraladığı , İstanbul’daki Cankurtaran Zührevi Hastalıklar Hastanesi ile Bursa’daki Fabrika-i Hümayun binasını Medipol’ e devretti.

İmam psikologlar artıyor: Hastalar, bilimsellikten uzak olduğu için tepki çeken “Manevi danışman”lara emanet. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın başlattığı projenin sonucu olarak hastanelere, öğrenci yurtlarına, sığınma evlerine ve ceza evlerine “Manevi danışmanlık” görevi getirildi.

Karsan ve İLO Kadın-Erkek Eşitliği için güç birliği yaptı: Türkiye’nin yerli ticari araç üreticisi Karsan ile Birleşmiş Milletler ’in (BM) uluslara arası Çalışma Örgütü (İLO) toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi ve kadın istihdamının artırılması için protokol imzaladı.

Tartıştığı eşini ve kızını av tüfeği ile öldürdü: Şanlıurfa Halfeti’de yaşları 6 ile 20 arasında 8 çocuk babası Cebrail E.(43) ile eşi Filiz E.(40) arasındaki tartışmaya çiftin 17 yaşındaki kızları Rukiye de dahil oldu. Cebrail E. Karısını ve kızını başlarından av tüfeği ile vurarak öldürdü. Jandarmaya da direnip ateş açan zanlı, 3 saatlik çabadan sonra göz altına alınabildi.

Almanya, Burka ve peçeyi yasaklamaya hazırlanıyor: Hollanda’da kamusal alanlarda burka, peçe ve kar maskesi gibi yüzü tamamen gizleyen giysilerin yasaklanmasından sonra benzer bir yasa da Almanya’da hazırlanıyor.

Bilim Rahatsızlığı : Diyanet’in 5 yılda bir gerçekleştirdiği Şura tüzüğü,Saray’dan gelen bir kararla 26 yıl sonra yönetmelik olarak değiştirildi. Şura’nın amacındaki “bilimsel yeterlilikler” “ ilmi yeterlilikler” kavramına, bütün “bilim adamları” kavramları da “İlmi yeterliliği olan kişiler”e dönüştürüldü.

Alkol satılan mekanlar hedefte : Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Mehmet Kapukaya, alkol satışı yapan yerleri hedef gösterdi. Kapukaya ,”Duyarlı bir Müslüman, Allah’ın yasakladığı alkolün ya da haram maddelerin satıldığı bir yerden alış veriş yapmaz” dedi,

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Hafız atağı : MEB’nın hafızlık eğitimi veren okullarının sayısı bu yıl da arttı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen hafızlık projesini uygulayan imam hatip ortaokulu sayısı 171’e yükseldi.

Eğitimliler de iltica ediyor: Türkiye ve İran’dan Almanya’ya iltica başvurusunda bulunanlar arasında eğitim düzeyi yüksek olanların oranı giderek artıyor. 2018’de Türkiye’den iltica başvurusunda bulunanların yüzde 59.3’ ünün üniversiteye gitmiş oldukları belirtiliyor.

Türkiye, Avrupa’nın çok gerisinde: İnsanlar yoksul, yaşam kalitesiz..Avrupa İstatistik Ofisi’nin çalışmasına göre, Türkiye bir çok alanda Avrupa’da en kötü yaşam kalitesine sahip ülke konumunda. Nüfusun yüzde 36’sı yoksulluk nedeniyle çatısı akan, duvarları, zemini ya da temeli rutubetli, pencere çerçeveleri çürük evlerde yaşıyor. Nüfusun en yoksul yüzde 40’lık bölümü, gelirden sadece yüzde 15.8 pay alıyor.

11 milyon kadın ev işine mahkum : Türkiye’de kadın nüfusunun yüzde 13’ü ev işleriyle meşgul. Yüzde 41’inin güvencesi yok. Evin de hayatın da yükü, iş hayatına katılmayan kadınların sırtında. İş hayatına katılmayan kadınların yüzde 46’dan fazlası 15 yaş altında olup bunlar çocuk ya da yaşlı bakımıyla uğraşmak zorunda.

Nafakaya sınırda ‘gayri meşru’ gerekçe : AKP ve MHP’liler yasa teklifini skandal gerekçelerle savundu. AKP ve MHP’nin bir süredir üzerinde çalıştığı düzenlemede evlilik dışı ilişkilerin arttığı gerekçe gösterilerek nafakanın sınırlandırılması isteniyor.

Ücrette de eşit olmak istiyorlar: Geçen Temmuz’da Fransa’da Dünya Şampiyonu’ olan ABD Kadın Futbol Milli Takımı oyuncuları, erkek meslektaşları ile aynı ücreti elde edebilmek için ABD Futbol Federasyonu’ndan (USSP) davacı olmaya hazırlanıyor.

Mimarlar Odası’ndan TOKİ’ ye AOÇ yanıtı: “ Atatürk Orman Çiftliği topraklarını hülle yolu ile değiştirdiniz”. TOKİ, satılacak AOÇ arazileri için “Fiziksel olarak AOÇ alanına uzak” dedi. Mimarlar Odası bu sözlere “Mülkiyet uzaklıkta değil, tapu kayıtlarında ortaya çıkar” yanıtını verdi.

4 ay önce boşandığı eşi dövdü, kayınpederi pompalı tüfekle öldürdü: İzmir, Dikili’de ev kadını Zümrüt Er(20), iki çocuğunun babası Erkan K’dan anlaşamadıkları için 4 ay önce boşandı. Zümrüt Er’in evine giden Erkan K., eski eşini dövüp dört metre yüksekliğindeki merdivenlerden aşağı attı. Ayağı kırılan Er, yerde yatarken gelen eski kayın pederi Özkan K.,(45) ona pompalı tüfekle 4 el ateş edip öldürdü.

Diyanet, Temel Reis ve Ninja Kaplumbağaları’na savaş açtı : Diyanet’in aylık Aile Dergisi’nde çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine yer verildi. Bazı çizgi filmlerin çocukları şiddete yönelttiği vurgulandı.

273 Üniversitede Profesör ve doçent öğretim üyesi yok: Üniversitelerde akademisyen krizi yaşanıyor. 122 devlet üniversitesinden 78’inde,273 bölümde profesör, doçent veya doktor öğretim üyesi bulunmuyor. Örneğin Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesinde hiç Profesör, doçent veya doktor öğretim üyesi yok.

Almanya’daki Türklere eğitim programı Diyanet ‘Aile’ den : Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Almanya’da yaşayan aileler için düzenlediği “aile eğitimi” programındaki eğitici adaylarını Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’nden seçti. Bu eğitmenler, 1000’i aşkın kişiye eğitim verdi.

Urfa’daki Utanç : Bu yılın ilk 6 ayında 378 çocuk istismara uğradı.Bu çocukların 287’si kız, 91’i erkek. Cinsel istismara uğrayan çocukların yaş aralığı 12-16. Çocuklardan 21’inin hamile kaldığı belirtiliyor.

Mimarlar, Atatürk Orman Çiftliği için TOKİ’ ye dava açtı: Mimarlar, 5 Eylül’de yapılacak AOÇ arazilerinin açık artırma ile satış ihalesinin iptali için TOKİ’ ye dava açtı.

Başkent’te Şeriat Okulu : “Türkiye’de Şeriat devleti kurmak istemek” suçlamasıyla kapatılan Zehra Vakfı’nın Ankara’da açtığı okulda MEB kuralları yok sayılıyor. ‘Nurcu’ yapının Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları ile yakınlığı da dikkat çekiyor. Kapatılan şeriatçı vakfın faaliyetlerine Bakanlık göz yumuyor.2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında Ankara Batı kent’te hizmete açılan ve “Bedi-üz zaman Said Nursi’ nin modeliyle eğitim veriyoruz” sloganını kullanan okul, çalışmaya devam ediyor.

Diyanet, Atatürk’ü hatırladı: Diyanet İşleri Başkanlığı hutbe ve dergilerinde unuttuğu Atatürk’ü nihayet hatırladı. Diyanet’in 3 ayrı dergisinde 30 Ağustos Zaferi’ne geniş yer verildi. Dergilerde Atatürk’ün fotoğrafları yer aldı. Atatürk’ü övücü yazılar kullanıldı.

Tarihi Karar : Ankara 4. İdare Mahkemesi, AOÇ arazisi için “ Atatürk’ün şartlı bağışına aykırı işlem yapılamaz” kararını aldı. Bu karar, ABD Büyükelçiliği’nin Çukur Ambar’ da yükselen inşaatını da bağlıyor. Ne var ki ABD Büyükelçiliği’nin inşaatı hızla sürüyor.

Kitabına göre Materyalizm : Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11.sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında “Materyalizm, pahalı ev, lüks araba, yüksek makam ideolojisi” olarak tanıtıldı. Materyalizm için “Lüksü özendirmekte, kötü niyetli ideolojiler yaymakta” denildi. Diyalektik Materyalizmin anlatıldığı Felsefe kitabında ise, bilimselliğe vurgu yapılarak “20. Yüzyılın ana akımlarından biridir” dendi. Böylece aynı kavram, iki ayrı ders kitabında farklı ifadelerle tanımlandı.

“Rektörler sarık giysin” diyen Arap şeyhi kıyafetli rektör, görevden alındı: “Ben, Reis’imizin Mardin temsilcisiyim” diyen Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Ağırakça görevden alındı.

AKP, eğitimi özele mahkum etti: 2003’te yüzde 2 olan özel okul oranı milyarlarca liralık teşvik ve devlet okullarının ‘niteliksiz’ olarak tanımlanmasının ardından yüzde 25’e çıktı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan,” İktidar ve özelde Milli Eğitim Bakanlığı, açıkça kamusal eğitimi yok etmeye devam etmektedir” dedi.

Şapka Devrimi’nin 94. Yılı kutlandı: Atatürk 1925’te Kastamonu’da şapkayı halka tanıtmış ve Kıyafet Devrimi’ni başlatmıştı.

MEB “Kayıt parası diye bir şey olamaz” dedi Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gencoğlu, “Okula zorunlu bağış söz konusu olamaz. Bu tür haberleri öğrendiğimizde inceleme ve soruşturma başlatacağız” dedi.

“Anne Lütfen Ölme!!” : “Ölmek İstemiyorum” : Yine bir kadın cinayeti. Kırıkkale’de eski eşi tarafından boğazı kesilerek öldürülen Emine Bulut için Türkiye ayağa kalktı. Toplumun her kesimi sosyal medyada katilin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Şiddete karşı alanlara çıkan kadınlar, AKP politikalarına işaret etti: “Sorumlusu sizsiniz”. Kırıkkale’de eski eşi tarafından katledilen Emine Bulut için başta Ankara ve İstanbul olmak üzere tüm yurtta protestolar düzenlendi. Kadınlar, sürecin sorumlusunun AKP olduğunu belirterek “Kadınları korumayan, uğradığı ya da uğrayabileceği şiddetle onları baş başa bırakan, hatta belki de şiddeti kendi yaratan ve körükleyen sisteminiz öldürdü Emine’yi “ açıklamasını yaptı.

Vicdansız adamdan vicdansız mesaj: Türkiye Emine Bulut için ağlarken, Boşanmış Mağdur Babalar Derneği Başkanı Muhammet Özen, katil eski kocayı öven “ Aslan parçası, meydanda karıyı boğazlamış. Yüreğim buz gibi oldu. Biz bu kahraman kadar olamadık” mesajını paylaştı. Ankara Cumhuriyet Baş Savcılığı, vicdansız sözler için Özen hakkında soruşturma başlattı.

RTÜK Şiddeti görmüyor: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na kadına şiddetle ilgili 8 ayda 16 bin şikayet geldi. Ama hiç biri işleme alınmadı. Şikayetlerin yüzde 90’ınını diziler oluşturuyor.

Eşini ve kızını silahla öldürdü: Samsun’un Bafra ilçesi’ nde Hasan Beykoz (65), eşi Meryem Beykoz (60) ile kızı Emine Beykoz’u (35) bilinmeyen bir nedenle ateş açarak öldürdü. Önce kaçan zanlı bir süre sonra polise teslim oldu.

“ İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulansın” : Kadın Meclisleri’nin çağrısı ile İstanbul Kadıköy İskelesi önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı Koruma Kanunu’nun uygulanmasını istedi.

Doğum yapan eşini hastanede bıçakladı : Gaziantep’te yeni doğum yapan Güldane Y.,(28) hastanede yatarken boşanma aşamasındaki eşi matematik öğretmeni Ahmet Y.,(35) tarafından dövülüp başından, kolundan ve yüzünden bıçaklandı. Ahmet Y., tutuklandı ; Güldane Y., yoğun bakımda tedaviye alındı.

Her 100 kişiden 12’sinde silah var : EUROSTAT ın (Avrupa İstatistik Ofisi) verilerine göre, Türkiye Avrupa Birliği üyesi ve üyelik sürecindeki ülkeler arasında cinayet oranlarında en yüksek üçüncü ülke. Her 100 kişiden 12’sinde silah var. Çocuklar bile internetten silah sahibi oluyor.

LGS Yerleştirmeleri sonunda binlerce öğrenci açıkta : Anadolu Liseleri doldu taştı. Sınıf mevcudu 50’ye dayandı. Yıllarca çalışan öğrencilerdin bir bölümü hala yerleşemedi.

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.059 Tl oldu: Türk-İŞ, yoksulluk sınırının ise 6bin706 lira olduğunu açıkladı.

Diyanet’in “Gözlemi”ne milyonluk “kaynak”: Türkiye’deki bir çok bilimsel araştırma için “kaynak yok” diyerek destek vermeyen TÜBİTAK, Hicri takvimin doğru ayarlanması için Diyanet ile ortak proje olan “Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi”nin kurulması için 1 milyonun üzerinde bütçe ayırdı.

Sosyal Hizmet uzmanından “Kadın Cinayetleri” saptaması : Sosyal Hizmet uzmanı Kahraman Eroğlu, “ Ekonomik olarak güçsüz bırakılan kadın, 3 kuruşluk nafaka için eski eşiyle sağlıksız ortamlarda görüşmek zorunda bırakılıyor. Devlet, boşanan kadını korumalı” dedi ve ekledi :”En çok kadın cinayeti İstanbul, Ankara ve İzmir’de işlendi. Kadınların yüzde 72.8’i konut ve metruk binalarda , yüzde 15’i sokak ortasında öldürüldü. Maktüllerin yüzde 46’sı ilk okul mezunu. Cinayetlerin yarıdan fazlası ateşli silahlarla işlendi. Bu silahların yüzde 83’ü ruhsatsız.Bu rakamı yüzde 31.9 ile kesici ve delici aletler takip etti. Erkek şiddet sonucu öldürülen her 4 kadından 1’i 26-35 yaş aralığında..”

Milyonlar tarikat yurtlarına : Dini vakıflara aktarılan bütçe, Bakanlık tarafından gizli tutuldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) iktidara yakınlığı ve dini içerikleri ile dikkat çeken vakıf ve derneklere para aktarmaya hız verdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2018 bütçesinde 46 milyon Tl olan “Kar amacı gütmeyen kuruluşlara transfer” başlığı altındaki harcamalar için 2019 bütçesinde 203 milyon 786 bin Tl ayrıldı.

Kastamonu Valiliği açık alanlarda alkol alınmasını yasakladı: Valilik, kent sınırları içinde açık alanlarda, çevreyi rahatzız edecek şekilde alkol alınmasını yasakladı.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) musluğu kapattı: TÜRGEV,Ensar Vakfı,TÜGVA gibi AKP’ye yakınlığıyla bilinen toplam 6 vakfa yurt yapımı ve giderleri için 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığını belirten İmamoğlu, “ Belli vakıflara tahsis edilen binalar artık İstanbulluların oldu. Bu daha başlangıç “ dedi.

Eşini eşarpla boğarak öldürdü : Konya’nın Ereğli ilçesi ’nde yaşayan Alaaddin Karasu (36) boşanma davasını geri çekmesini istediği 1 yıllık eşi Gülsüm Karasu’yu (41) eşarpla boğarak öldürdü.

Ayrıldığı karısını pompalı tüfekle vurduktan sonra intihara kalkıştı: Mersin, Erdemli’ de Hasan G.,(57) ayrılma aşamasında olduğu eşi Ayşe G’ yi.,(49) göğsüne pompalı tüfekle ateş ederek öldürdü. Aynı silahla intihara kalkışan Hasan G’ nin tedavisi sürüyor.

Devlet inanmadı. Kebire öldü : “Beni tehdit ediyor” diye defalarca uzaklaştırma kararı isteyen kadın öldürüldü. Elazığ’da 3 çocuk annesi Kebire Atamaz, yaşadığı evin önünde patronu Ömer Cankara ve M.Ş. tarafından öldürüldü.

Atatürk’ü yok saydılar : HAK-İŞ’in 30 Ağustos mesajında Büyük Taarruz’un mimarına yer verilmedi. Ama yine ‘15 Temmuz’da yeni bir destan yazıldığı’ vurgusu yapıldı.

Kılıçdaroğlu “İSMEK’ te Kürtçe kurslar açılacak” dedi: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt Dili ve Edebiyatı Mezunları ile bir araya geldiği toplantıda İBB’ye bağlı İSMEK ’te Kürtçe dil kurslarını hayata geçireceklerini ve Kürt dili mezunlarını orada istihdam edeceklerini söyledi.

TÜRKEN Vakfı’na 3 yılda 330 milyon lira bağış yapılmış. ABD Hazine Bakanlığı Vergi Dairesi (IRS) TÜRGEV ve Ensar vakıflarının ABD’de de ortaklaşa olarak kurdukları TÜRKEN Vakfı’na yapılan milyonlarca dolarlık bağış miktarını CHP ABD Temsilciliği’ne bildirdi.

“HAFIZ” a Stratejik Ziyaret : MEB öğrencilere el öptürdü. İç İşleri Bakanlığı’nın “Biz Anadoluyuz Projesi” kapsamında Düzce’den çıkıp Hakkari’den başlayarak Anadolu şehirleri gezdirilen öğrencileri “Hafız” olarak bilinen Abdullah Nazırlı ’yı ‘kanaat önderi’ adı altında ziyaret ettirdiği ortaya çıktı. Nazırlı’ nın adını Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü’nün stratejik planında da yer alması dikkat çekti.

Yandaş vakıflara yeni kaynak iddiası : Vakıf ve derneklere Büyük Şehir Belediyeleri üzerinden aktarılan paranın seçimleri kazanan CHP’li Belediye Başkanları tarafından kesilmesi sonrası bu dernek ve vakıfların yurtlarındaki öğrencilere ‘beslenme ve barınma desteği’ adı altında Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü üzerinden rant kapısı açıldığı iddia edildi.

CHP’li Milletvekili Rafet Zeybek, skandalı Meclis gündemine taşıdı:274 çocuk-gelin devlet hastanesinde anne oldu. Antalya Kepez Devlet Hastanesi’nde son 2 yılda yaşları 14 ile 17 arasında değişen çocukların doğum yaptığı bilgisi üzerine konu yargıya taşındı.

3 dinin mensupları İzmir Marşı’nı okudu : Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde okunan Hutbe’de Büyük Taarruz’un Baş kumandanı Mustafa Kemal Atatürk’ün adını bile anmazken, İstanbul Büyük Ada’daki Hesed le Avraam Sinagog’unda 25 Ağustos akşamı bir araya gelen Müslüman, Musevi ve Hristiyan vatandaşlar hep bir ağızdan “Yaşa Mustafa Kemal Paşa” diyerek İzmir Marşı’nı ve Onuncu Yıl Marşı’nı söylediler.

437 Vakıftaki 203 yönetici görevden alındı: Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yönettikleri vakıfları kasıtlı olarak zarara uğratan yöneticilerin mahkeme kararı ile görevden alındıklarını bildirdi. Bu kişilerin vakıf kaynaklarını usulsüz biçimde kullandıkları belirlendi.

Doğum hastanesini gömüyorlar : Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapatılıyor.Tarihi hastane devletin kendi arazisinde kiracı olduğu Bilkent Şehir Hastanesi’ne devrediliyor. Cumhuriyet’in 94 yıllık hafızasını siliyorlar..

TEMMUZ 2019

Çalınan Çocukluk : UNİCEF, “ 10 yılda 115 milyon erkek, çocuk yaşta evlendi” açıklaması yaptı. UNİCEF ilk kez çocuk yaşta evlendirilen erkekler hakkında rapor hazırladı. Bu çocuklardan 5’te 1’i 15 yaşından önce evlendiriliyor. UNİCEF Genel Direktörü Henrietta Fore, “ Erken yaşta evlilik, erken yaşta babalığı getiriyor. Bunun yanı sıra çocuklara aileyi geçindirmek, eğitimi yarıda kesmek ve çalışmak zorunluluğu yüklüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kabus gördüren şiire inceleme yok : Milli Eğitim Bakanlığı, Müftülüğün birinci sınıflara dağıttığı dini şiiri görmezden geldi. Sinop Müftülüğünün kentteki bir ilk okulda birinci sınıflara “Regaip Gecesi” başlıklı bir şiir dağıttığı ortaya çıktı. Bir öğrencinin şiirin içeriğinden olumsuz etkilenmesi üzerine konu MEB’ na taşındı. Ancak MEB ’dan “ Bakanlıkla bir ilgisi olmadığı” gerekçesiyle “inceleme yapılamayacağı” yanıtı geldi.

Nafaka Direnişi : Nafaka Hakkı Kadın Platformu’nun yoksul kadınları daha da zora sokacak “nafaka sınırlaması” girişimine karşı başlattığı kampanya sürüyor. Binlerce destekçinin arasında erkekler de var. Kadınların kazanılmış haklarına saygı duyma çağrısı yapıyorlar.

İlk icraat dini nikah : Ağrı’nın AKP’li Belediye Başkanından laiklik karşıtı uygulama..Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan,belediye bünyesinde dini nikah kıymaya başladı. Savcı Sayan’ın bir imamla birlikte önce belediyede dini nikah ardından resmi nikah kıymasına vatandaşlar tepki göstererek “Laiklik karşıtı eylem, resmi kurumlarda dini işler yapılamaz” dediler.

Kalkınma, harem-selamlık olacak: Özelliştirme hedefli, inşaat ağırlıklı 11. Plana ‘Kadın Üniversiteleri’ de sokuldu. 11.Kalkınma Planı’na göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Japonya’da ziyaret ettiği ve Türkiye’de de kurulacağını açıkladığı, sadece kadınların gidebileceği ‘Kadın Üniversiteleri’ yaşama geçiriliyor.

Teneffüs süresi 10 dakikadan 15 dakikaya çıkarıldı: Milli Eğitim Bakanlığınca daha önce 10 dakika olan tam gün eğitim yapılan ilk öğretim okullarındaki teneffüs süreleri en az 15 dakikaya çıkarıldı. İkili öğretim yapılan okullarda ise, bu süre en az 10 dakika olacak. Ayrıca, yeni düzenleme ile öğrencilere İ İftihar Belgesi verilmesi uygulamasına son verildi.

Nişanlısını döve döve öldürdü: Takı yüzünden tartıştığı sevgilisini acımasızca dövdü. Bursa’da düğününe 10 gün kala Yunus Emre A,(31) gelinlik alış verişine çıkmak için 3 yıllık nişanlısı Songül Y’nin (25) evine gitti. Takı meselesi yüzünden aralarında tartışma çıkınca Yunus Emre A, nişanlısını döverek öldürdü.

Astsubay’ın Cinneti : Adana ’da 3 ay önce Büşra G,(21) ile evlenen astsubay Ertuğrul G.(22) işten çıkınca eşinin bulunduğu kayınbabası Cemal Ü’nün (58) evine gitti. Yorgun olduğu için kendi evlerine dönmek isteyince eşiyle aralarında tartışma çıktı. Bunun üzerine tabancasını çıkaran astsubay, eşine ve ailesine kurşun yağdırdı. Büşra G. İle Cemal Ü. Can verdi. Kayınvalide Sultan Ü (52) yaralandı. Zanlı adliyeye sevk edildi.

“Cumhuriyet’e Aykırı” : TBMM’ne sunulan 11.Kalkınma Planı’nda yer alan ‘Kadın Üniversitesi’ne eğitimcilerden tepki geldi. Eğitim-Sen, “ Cumhurbaşkanı, Japonya’da 19.yüzyılda başlatılan bir uygulamayı 165 yıl sonra fark edip Türkiye’ye gelir gelmez, YÖK’e ‘Kadın Üniversiteleri’ kurulması için hazırlık yapma direktifi vermiştir. Üniversiteleri üniversite yapan, bilimdir, bilimsel eğitimdir. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve karma eğitim, eğitimin temel ilkeleridir” yorumu yaptı.

“Baş örtüsü emir değildir” diyen Kılıç’a Dava : “Baş örtüsü, İslami bir gelenektir, ancak ilahi bir emir değildir” diyen İlahiyatçı Cemil Kılıç hakkında dava açıldı. Kılıç, “ Savcı bana dava açıyor. Şeriat hukukuna geçtik de benim mi haberim yok?” ifadesini kullandı.

Eski Koca Dehşeti : Konya’nın Cihanbeyli ilçesi’nde 2 çocuk babası İrfan T,(47) eski eşi Güllü Koç’un (45) sevgilisi olduğunu düşündüğü Mehmet Kayhan’ı (47) iş yerinde av tüfeğiyle karnından vurarak ağır yaraladı. İrfan T, ardından evine gittiği eski kayın validesi Sevim Koç’a (70) ateş ederek öldürdükten sonra aracının içinde aynı silahla yaşamına son verdi.

Okuldaki skandala çözüm aranıyor: 2 katı bir tekstil firmasına kiraya verilen Beykoz Anadolu Lisesi’ndeki icra işlemi sonrası yetkililer harekete geçti. Firma sahibi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne çağrıldı.

5 yılda 84 bin 462 Çocuk Doğum yaptı: CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde evlilik yaşı 11’e kadar düştü. Erken yaşta veya zorla evlendirilen kız çocukları, aile içi şiddete ve Çinsel istismara karşı savunmasızdır” dedi.

“Çocuk Yaşta Evlilik Suçtur” : ‘ 6yaşındaki çocuk evlenebilir’ diyen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız’a tepki gösteren gazeteci Zafer Arapkirli, sosyal medya üzerinden Yıldız’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargıç karşısına çıkarıldı. Arapkirli, söz konusu paylaşımı , Medeni Kanun’da yer alan evlilik yaşı kuralını hiçe sayan sözlere itiraz çerçevesinde dile getirdiğini söyledi. Duruşma , Aralık ayına ertelendi.

Bir Asır Geriye : Kadın Üniversiteleri planına tepki gösteren CHP Kadın politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık “ Kalkınma Planı’nda daha ileri ve iyi hedefler konacağı yerde enflasyonda 2006,kişi başı gelirde 2013 rakamı hedef alındığı gibi, kadınların eğitiminde de bir asır geriye gitmeyi hedeflemiş gibi görünüyorlar” dedi.

Belediyeden Mobil Mescit : Samsun , Canik’te ‘Mobil Mescit’ uygulaması başladı. Belediye tarafından konteyner şeklinde hazırlanan mescit Pazar yerleri, miting alanları ve doğal afet bölgelerinde de kullanılacak. Mescitte kadın ve erkeklere özel abdest alma yerleri ve tuvalet bulunacağı belediye yetkililerince ifade edildi.

Suudi Kadınlara Yurtdışı Özgürlüğü Geliyor : Suudi Arabistan’da kadınların tek başına yurt dışına çıkmalarına yönelik yasak kalkıyor. Ülkede kadınlar, evlilik, boşanma veya pasaport edinmek için baba, eş ya da yakın bir erkek akrabasından izin almak zorunda.

Paran Kadar Eğitim: Devlet okullarına kayıtlar, ‘Bağış Krizi’ ile başladı. Yoksul semtler dışında hemen her okulda kayıtta veliden para isteniyor. İmam hatiplerden kaçan veliler, ‘Laik nitelikli eğitim’ için yüksek bağışlar ödüyor.

Karısını öldürüp intihar etti: Kütahya’nın Simav ilçesinde Enver Yurday,(37) eşi Nimet Yurday’ı (32) bilinmeyen bir nedenden silahla vurarak öldürdü. Ardından silahı başına dayayarak intihar etti. Çiftin 2 yaşında bir oğlu vardı.

Karma Eğitime Karşılar: HDP eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ‘ Kadın Üniversitesi ’ projesini eleştirdi. Buldan, “Kadın Üniversiteleri konusunda ‘tek adam’ olarak her konuda olduğu gibi, kadınlar adına da O, karar veriyor. Kadın Üniversiteleri talimatı, karma eğitime karşı bir müdahale amacını taşımaktadır” dedi.

Cumhuriyet Kadınları’ndan Protesto : “Çağ dışı Eğitime Geçit Yok”. CKD İstanbul şubesi, Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanarak “Kadın Üniversiteleri İstemiyoruz” pankartları açtı. Grup adına basın açıklaması yapan Muzaffer Menteş, “ CKD olarak, kadınların her alanda özgür ve eşit bireyler olmasını sağlayacak bilimsel karma eğitimi önemli buluyoruz. Cinsiyete dayalı üniversite eğitimini çağdışı buluyor, ülkemizin ihtiyaçları ile örtüşmediğini görüyoruz” dedi.

Laik Eğitime Son Darbe, MEDRESE : AKP ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın cesaret verdiği tarikat ve cemaatler ‘statü’ taleplerini Saray’a taşıdı. Eğitimde dinselleştirme politikalarında son noktaya gelen AKP, devlet kontrolü dışında ‘ Merdiven altı’ din eğitimi veren medreseleri gündemine aldı. Vakıf ve dernek görünümlü tarikat ve cemaatler, merdiven altı medrese mezunlarına diploma verilmesi talebini Saray’a taşıdı.

Ayrılmak İsteyen Kadını Satırla Öldürdü : İstanbul, Kartal’daki Aydos Ormanları’nda bulunan kadın cesedinin Seher O,(42) olduğu belirlendi. Boynuna satırla vurularak öldürülen Seher O’nun bir süre ilişki yaşadığı, daha sonra ayrılmak istediği U.İ (54) tarafından öldürüldüğü, zanlının da Maltepe’de yaşamına son verdiği ortaya çıktı.

İBB’ne İlk Kadın Yönetici Atandı : İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2 yeni Genel Sekreter yardımcısı atadı. İlk isim, Yeşim Meltem Şişli oldu. Bu kararla 1994’ten bu yana “Büyük Şehir” ünvanını kullanan İstanbul Belediyesi ’nde bir ilke imza atıldı. Şişli, İBB’nin ilk kadın Genel Sekreter Yardımcısı oldu.

Aydın’da Öğrenciler, Tarikatlara Emanet : 53 bin öğrenci bulunan kentte 7 bin kişinin barınacağı 14 devlet yurdu bulunuyor. Bu yurtlarda 4182 kız, 2338 erkek olmak üzere 7 bin570 kişi kalabiliyor. Devlet yurtlarının yetersizliği, özel yurtların ise çok pahallı olması nedeniyle öğrenciler, tarikat ve derneklerin açtığı yurtları tercih etmek zorunda kalıyor. Dinci kuruluş ve tarikatlar her yıl üniversite standı kurarak öğrencileri kendi yurtlarına çekmeye çalışıyor.

Türkiye, Eşitsizlikte İkinci : Avrupa’da gelir adaleti açısından en iyi durumdaki ülkeler Çekya ve Slovenya. Türkiye ise, gelir adaleti sıralamasında Sırbistan’ın ardından sonda ikinci sırada yer aldı.

AKP, Medreseleri Canlandırdı : Kamu oyunda “Melle Açılımı” olarak bilinen uygulamadan sonra medreselerden resmi kadrolara 51 imam atandığı ortaya çıktı.

Medrese Gerçekleri: Çoğunluğu Nakşilerin kontrolünde olan medreselerin mezunları devlete yerleşiyor. Yasal dayanaktan yoksun olan medreseler, Diyanet çatısı altında faaliyet gösteriyor. Resmi niteliği olmayan “İcazetnameler” alan medrese mezunlarının kamuda istihdam edilmesinin önü İmam hatip liseleri ve İlahiyat Fakültesi “ Lisans Tamamlama Programı”yla açılıyor.

Şeriat Mahkemeleri : Medreseler, devletin mahkemelerinin de yerini almış durumda. Mahkeme görevi gören “Divanlar”, şer’i hükümlere göre karar veriyor.

Fatura Hep Kadına : Nafakanın 5 yılla sınırlandırılması ile ilgili yasa, kadınların tepkisini çekti. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, nafaka düzenlemesiyle ekonomik krizin faturasının kadınlara kesilmek istendiğini vurguladı.

Ortak Sempozyum : Batman’da MEB, Diyanet ve Medreseler, Valilik himayesinde buluşuyor. MEB, ’10. Uluslar arası Din Görevlileri Sempozyumu’nda öğrencilerin katılımı ve etkinlik afişlerinin okullara asılması istendi. Sempozyuma medreselerin çatı örgütü, vakıflar ve dernekler de katılacak.

İmam hatip Dayatması : Eğitim-SEN ve Eğitim-İŞ Başkanları, LGS ve yerleştirmeyi eleştirdi. Eğitim-SEN Genel Başkanı Aydoğan, “Öğrencilerin açıkta kalmak istemedikleri için tercihe zorlandıklarını” söyledi. Eğitim-İŞ Genel Başkanı Yıldırım da “ Çocuklarımız, veli ve öğrenciler tarafından kabul görmeyen imam hatiplere yönlendiriliyor” dedi.

Harem-Selamlık Kamp : Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencileri götüreceği kampta dini içerikli sohbetler yapılacak. MEB, 100 öğrenciyi Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kamplarına ücretsiz olarak gönderme kararı aldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Yaz Kampları , harem-selamlık uygulaması ve tarikat etkinlikleriyle biliniyor.

Boşandığı karısını pusu kurarak sokak ortasında vurdu: Kocaeli’nin Derince ilçesi’nde Şehmuz Ersait, eski eşi Nuray Anar’ı (46) tabancayla vurup öldürdükten sonra intihar etti.

Ayrılmak İsteyen Nişanlısını Öldürdü : İstanbul Sultan Gazi’de 1 yıl önce Ali U, . ile tanışan Gülen Pamukçu (27),bir süre sonra onunla nişanlandı. Çift arasında kıskançlık tartışmaları yaşanmaktaydı. Pamukçu ayrılmak istedi. Ali U, genç kadını bıçaklayarak öldürdü. Gözaltına alının zanlı adliyeye sevk edildi.

Diyanet’ten Erkeklere Kıyafet Uyarısı : Diyanet İşleri Başkanlığı, “Beden Mahremiyeti ve Tesettür” başlıklı Cuma Hutbesi’nde erkeklere kıyafet uyarısında bulundu. Hutbe’de ‘tesettür’ ün ahlak göstergesi sayılması ve “ Bedenimizle ilgili sorumluluklarımızın başında onu örtmek, kem gözlerden ve kem sözlerden muhafaza etmek gelir” denilmesi dikkat çekti.

KESK’li Kadınlardan Eşit Maaş Talebi : KESK Sekreteri Gülistan Atasoy, “ Çalışma yaşamında cinsiyetçiliğin ayrımcılığı hız kesmeden devam ediyor.’Kadının yeri evidir’ anlayışıyla bizi kamusal alanlardan koparma politikalarına karşı emeğimize, bedenimize ve kimliğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz; Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz” dedi.

İmam hatip Lisesi Israrı Geri Götürdü : MEB, eğitimdeki sorunları katladı. Anadolu Lisesi tercihleri, ikili eğitime dönüştürdü. Çocuklarını İmam hatip liselerine göndermek istemeyen ailelerin Anadolu Lisesi taleplerini karşılamakta zorlanan MEB, talep karşısında Anadolu lisesi bulamayınca mevcut tam gün eğitim yapan liseleri ikili eğitime döndürdü.

Kadın Üniversitelerine Karşı İmza Kampanyası Başlatıldı: CKD, Yalova şubesi üyeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kadın Üniversiteleri’ çıkışına karşı imza kampanyası başlattı.

20 Şehrin Kadın Milletvekili Yok : KA-DER Raporu’na göre,siyasi partiler sınıfta kaldı. Rapor’da Türkiye’de bu zamana kadar Adıyaman ,Ardahan ,Artvin, Bayburt, Burdur,Erzincan, Giresun,Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale,Kırklareli, Kırşehir,Nevşehir, Niğde,Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat’tan hiç kadın milletvekili çıkarılamadığı belirtildi.

Işılay Saygın Yaşamını Yitirdi : Türkiye’nin ilk kadın Çevre ve Turizm Bakanı ünvanına sahip olan, bir dönem Devlet Bakanlığı ve Buca Belediye Başkanlığı Yapan Işılay Saygın,tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

MEB ’nın İHH Israrı : İHH Okullardan para toplamaya devam edecek. İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) binlerce okul ve sınıftan para toplamasına ilişkin şikayetleri görmezden gelen MEB, Vakıf ile çalışmaya devam kararı aldı. İHH, önümüzdeki yıl da öğrencilerden para toplayabilecek.

Atatürk Orman Çiftliği’nden (AOÇ) Medipol’e 555 bin metrekare Arazi : Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamaya göre, TCDD arazilerinin Medipol’e verilmesinin ardından Atatürk Orman Çiftliği kapsamındaki hazine arazisinden 555 metrekarelik alan da Medipol’ün kurucu vakfı TEBA Vakfı’na verildi.

Diyanet’e Döner Kıyak : Basım ihalelerinin çoğu pazarlık usulü ,yani ‘Doğal Afetlere ilişkin’ madde ile yapılıyor. Erdoğan’ın kararıyla Dini Yayınlar Döner Sermaye İşletmesi’ nin sermayesi dört katına çıktı.

Şimdi Kaçan Kaçana : Şırnak’ın Balveren İlçesi’ndeki Mustafa Bayram Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin geçen yıl İmam hatip lisesine çevrilmesinin ardından okula hiçbir öğrenci kayıt yaptırmadı. Şimdi Okul, bomboş..

Rize’deki park kavgası büyüyor: Kaymakamlık Atatürk’ün adına izin vermedi. “ İvedilikle kaldırın” dedi.

Karma Eğitime Veda : Eğitim-SEN Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Türkiye’de karma eğitimin yavaş yavaş kaldırıldığını dile getirerek “ İstanbul’da yüzde 21’e Türkiye genelinde ise, yüzde 15’lere ulaştı. Her 5 öğrenciden 1’i artık karma eğitim olmayan okullarda okuyor” dedi.

Bir Yılda 12 bin Çocuk Öldürüldü: Birleşmiş Milletler ’e(BM) göre, geçen yıl (2018’de) dünya genelindeki savaş ve çatışmalarda 12 bin çocuk hayatını kaybetti. İlk 3 sırada Afganistan, Suriye ve Yemen var. Afganistan’da öldürülen her 4 kişiden 1’i çocuk.

Öğrenciden fazla kitap bastılar : Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınlar bütçesi Saray tarafından 4 katına çıkarılırken kurumun faaliyet raporunda ilginç bilgiler yer aldı. Rapora göre, Diyanet her yıl Kuran Kursuna giden öğrenci sayısından fazla kitap bastırdı.

HAZİRAN 2019

Atatürk’ün mirası , karargah girişi ‘ağıl’ oldu: Atatürk’ün Sakarya Meydan Savaşında karargah olarak kullandığı Polatlı’daki köy evinin bakımsızlık içinde olduğu, girişinin de ‘ağıl’ olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, “Milli Mücadeleye ev sahipliği yapmış ‘hafıza mekanlarına’ yönelik bu vurdum duymazlığı ve değerlerimizi yok etme anlayışını tarih önünde mahkum edeceğiz” dedi.

İmam hatipler 6 koldan saracak: Eğitimciler, imam hatiplerin Anadolu Liselerine rakip haline getirilmesine tepkili. İmam hatiplerin “din görevlisi yetiştirmek” amacını unutan Bakanlık, “2023 Vizyonu” adı altında yeni lise modeli kapsamında 6 çeşide dönüştürülen imam hatipleri Anadolu Liselerine rakip haline getirmeyi planlıyor. 2023 vizyonu kapsamında Fen ve Sosyal, Sanat, dil, uluslar arası, Spor ve Hafız İmam hatipleri kurulacak.

Başkandan yandaş vakıf isyanı: İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, önceki Belediye Başkanının görev yaptığı dönemde iktidara yakınlığıyla bilinen TÜGVA ve ENSAR vakfına aktarılan paralara ilişkin “250 milyon lira borcumuz var. TÜGVA ’nın terliklerini Ensar Vakfı’nın çilingirini belediye ödemiş” dedi.

Skandal Protokol: Sorumluluklarını tek tek Diyanet’e terk eden Milli Eğitim Bakanlığı, yeni bir protokol imzaladı. MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, “Hafızlık Projesi “ için hazırladığı sunumda “Yaş grubunun 11-13 olması Kuran hıfzı için daha uygundur. Kız çocuklarının bu devrede hafızlık yapmaları daha kolaydır” dedi. İmzalanan protokol kapsamında MEB , çocukların mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesi için Diyanet’i adres gösterecek. Hazırlanan protokol çerçevesinde MEB’ nın öğretmen sayısı yetersiz kalırsa , Diyanet Kuran kursu öğreticileri ile eğitmen desteği verecek. Projeye göre, hafızlık eğitimi veren imam hatip orta okullarında çocuklar, gündüzlü ve yatılı olarak 4 yıl eğitim alacaklar.

Namaza gelmeyenler ifade için çağrıldı: İstanbul Çamlıca Camii ’nde 28 Nisan Pazar günü düzenlenen sabah namazı etkinliğine gelemeyen imam ve din görevlilerinin Müftülüğe çağrılarak ifadelerinin alındığı öğrenildi.

Karısını öldürüp yol kenarına attı: Korkunç olay Diyarbakır’da meydana geldi. Aralarında şiddetli geçimsizlik olan çift, otomobilde kavga etti. Cani koca Recep G.(40),eşi Aygül G’yi (39) üç çocuğunun gözü önünde arabada bıçaklayarak yol kenarına attı.

Sokakta sigara içen kadına dayak attı: Çorum’da sigara içen kadına “Niye oruç tutmuyorsun?” deyip bıçak gösteren saldırgan , polise de bıçak çekti.

Cumhuriyet düşmanı imamdan skandal vaaz: Kurtuluş Savaşı’nın simge kenti Gaziantep’te bayram namazı için İyi Nazar camiine giden vatandaşlar, imam F.Y’ nin Kurtuluş Savaşı aleyhindeki vaazı ile şok oldular. F.Y. “ ..keşke o gün savaşı kaybetseydik, belki Osmanlı’yı daha sonra yeniden kurabilirdik” dedi.

Sülüğe aspirin muamelesi : Üniversiteler ve Eğitim Hastaneleri bilimsel bilgiyi yok sayıyor. Modern tıbbın dinsel söylemle sorgulanması sonucu, sağlık uygulamaları dini pratik ile ilgilendiriliyor. Milyar dolarlar büyüklüğünde yeni bir Pazar yaratmak için Üniversite ve Eğitim Hastaneleri buna alet ediliyor.

Japon kadınlardan topukluya karşı isyan: Japon kadınlar, bir çok iş yerinde zorunlu tutulan topuklu ayakkabıya karşı isyan başlattı. Yazar İşikova, “ Topuklu ayakkabı uygulaması cinsiyetçiliktir” dedi.

Müftüden hilafetli İstanbul çağrısı: Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde Müftü Bektaş Günay , merkez camiinde verdiği vaazda İstanbul seçimlerine değindi ve “ İstanbul hilafetin yıkıldığı yerdir.Yeniden diriliş de oradan olacaktır” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen FETÖ okullarının sayısı 267 : MEB yurt dışındaki FETÖ okullarının devredildiği Türkiye Maarif Vakfı’nın elinde bulunan okul ve öğrenci sayısını açıkladı. Buna göre Vakfın elinde 197’si FETÖ eğilimli 267 okul ve 28970 öğrenci bulunuyor.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nden (İBB) 7.3 milyar liraya Okçuluk Müzesi : Büyük Şehir, Okçuluğu yaymak için kesenin ağzını yine açtı. Büyük şehir belediye bütçesinden 7. 3 milyar lira çıkacak. Bu yaz açılacak müzede ‘Okçuluğun dini önemi’ bölümü de yer alacak.

Çocuğun yükü ağır: Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyona dayandı. Her 10 çocuktan 8’i güvencesiz çalışıyor. Her 3 çocuktan 1’i ısınma ve beslenme ihtiyacının yeterli karşılanamadığı ailelerde yaşıyor. Dünyada ise 152 milyon çocuk, okul yerine ekmek parası peşinde koşuyor.

MEB’den İmam hatip güzellemesi : MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Yılmaz, milyarlar harcanan İmam hatiplerin mendil içindeki paralarla kurulduğunu söyledi. Yılmaz, laiklik ilkesini hiçe sayarak İmam hatipleri “ Din ve ‘dünya’ işlerini bütünleştiren okullar” olarak tanımladı.

800 milyon kadın işçi, taciz mağduru : İLO’nun 100. Yılına denk gelen bu yıl ki konferansına “İş Yerlerinde Şiddet ve Tacizin Sona Erdirilmesi Sözleşmesi” damga vuracak. Konferans süresince tartışılacak Taslak, 21 Haziran’da üye devletlerin onayına sunulacak.

Çağdışı Uygulama: MEB, öğretmenleri Yaz Eğitim Kampı’nda ‘Harem-Selamlık’ ayırdı. Eğitim-SEN Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “ Milli Eğitim Bakanlığı 21.yüzyılda öğrencilerimiz, öğretmenleri cinsiyetlerine göre ayrıştıran gerici uygulamalara imza atmaktan bir an bile vaz geçmemektedir” dedi.

Nafaka ve Miras: “Kazanılmış haklarımız tehlikede”..Aralarında Arzu Çerkezoğlu, Melda Onur, Sena Kaleli, Necla Arat, Şebnem Sönmez, Ümit Boyner, Arzum Onan, Tilbe Saran, Latife Tekin, Zuhal Olcay, Müjde Ar, Leman Sam gibi isimlerin de yer aldığı farklı çalışma alanlarından 100 tanınmış kadın, nafaka hakkının hiçbir şekilde kısıtlanmaması, değiştirilmemesi veya geri alınmaması gerektiğinin altını çizdikleri bir metin yayınladı. Metinde tüm devlet otoriteleri ve siyasetçiler, kadınların kazanılmış haklarına saygı duymaya davet edildi.

Çürümüş cesedi bulundu: İstanbul, Esenyurt’ ta Erhan U.(29) bir süredir tartıştığı eşi Elif Özden U’ yu (29) ellerini bağlayıp öldürdü. Cesedini yatak odasına kapadı.8 yaşındaki kızına da “Annen hasta, odaya girme” dedi.

Zorunlu eğitim fiilen 4 yıla indi: Kız öğrenciler, örgün eğitim dışına itildi. Açık liseli sayısı yüzde 60 arttı. Eğitim sistemi Diyanet, dini vakıf ve derneklerin kuşatması altında.

Boşanma cinayeti : Karaman’ın Ermenek ilçesinde Mehmet Ekiz (34) boşanmak isteyen eşi Tuğba Ekiz’i (25) 6 yaşındaki kızının gözu önünde bıçaklayarak öldürdü. Daha sonra bıçağı kendi göğsüne saplayan Ekiz ağır yaralandı.

Küçük yaşta zorla evliliğe 10 yıl hapis: Afgan baba 14 yaşındaki kızını zorla evlendirdi. Anne şikayette bulundu. Sanığa 10 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Türkiye’de 181 bin çocuk gelin var. 2018’de doğan her 100 bebekten 1’inin annesi de çocuk.

Yoksul, eğitimde de 4 yıl geride: Eğitim düzeyinde en yoksul ile en varsıl arasındaki açık 40 yıldır değişmedi.

UNESCO cinsiyet eğitimi vermeyen ülkeleri uyardı: “ Kızlar ölüyor, sonuç ölümcül”. Küresel Eğitim İzleme Raporu Direktörü Manos Antoninis,” Gerçeklerle yüzleşmenin zamanı geldi “ diyor ve devam ediyor “ Her 10 doğumdan 1’i 15-19 yaşlarındaki kızlara ait. Bu sadece eğitimlerinin sona ermesi anlamına gelmiyor, aynı zamanda ölümcül sonuçlara neden oluyor. Hamilelik ve doğum bu yaş grubunda en önemli ölüm sebebi. Müfredatta yer alması gereken kapsamlı cinsellik eğitimi, iyi sağlık çıktılarının elde edilmesi için şart.”

Atatürk’e sınırlama: Büyük şehirlerde Atatürk, Cumhuriyet gibi isimler İç İşleri Bakanlığı tarafından mükerrer olduğu gerekçesiyle değiştiriliyor. CHP’li Süleyman Girgin, değişiklik zorlamasının “1923 Cumhuriyeti ile özdeşleşmiş İnönü, Çanakkale, İstiklal,Gazi ve Kurtuluş gibi isim ve kavramların toplumsal hafızadan silinmesine dönük bir temizlik harekatı gibi göründüğüne “ işaret etti.

Eşini öldüren koca intihara kalkıştı: İstanbul Başak şehir de Naci ve Derya Y. Çifti evlilik sorunları yaşıyordu. Naci Y. Eşini bıçaklayıp öldürdükten sonra polisi aradı, ardından ilaç içerek intihar girişiminde bulundu.

Boşandığı eşini öldürdü: Mersin’in Silifke ilçesinde Muzaffer Taş (46) eşi Filiz Sarı (32) ile sevgilisi olduğu söylenen Ramazan Ünlü’yü (45) pompalı tüfekle öldürüp aynı silahla yaşamına son verdi.

Liyakatin dibe vurduğu sınav: İstanbul Belediye’sine bağlı İSKİ, 58 branşta 461 personel alımı için mülakat sınavı yaptı. Sınava mühendisler, kimyagerler ve şehir planlamacıları girdi. Adayların mesleki bilgileri yerine dini bilgileri sorgulandı.

Gençlik Parkı ‘sukuk” olacak : Ankara’nın tarihi simgelerinden Gençlik Parkı, Hazine Varlık Kiralama Şirketi’ne devredildi. Şirket, parkın kiralama gelirlerine karşılık kira sertifikası (sukuk) çıkarıp ihraç ederek büyük miktarda borç para sağlamış olacak. Uygulamaya tepki gösteren Ankara Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakaş Candan, “ Gençlik Parkı’nın Varlık fonuna devri, Cumhuriyete ve onun başkenti Ankara’ya ihanettir” dedi.

Bulaşıkçılık için lise diploması ve 60 puan şartı : Danıştay Başkanlığı’nın kurumun yemekhanesinde çalışacak personel için istediği şartlar pes dedirtti. Adaylar KPSS’den en az 60 puan alıp lise mezunu olmak zorunda.

Kırıkkale Üniversitesi’nde protesto: “Mezuniyette İstiklal Marşı’na yasak” iddiası . Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin mezuniyet töreninde “siyası içerik taşıdığı” ifade edilerek İstiklal Marşı’nın okunmasının yasaklandığı ileri sürüldü.

İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, Amasya Tamimi’nin 100. Yılı dolayısıyla açıklama yaptı: “Yeniden ulusal uyanışa ihtiyaç var”.

Kadın sonunda baş kaldıracak: Gaye Boralıoğlu, “Dünyadan Aşağı “ adlı romanıyla “Duygu Asena Kadının Hala Adı Yok” Roman Ödülü’nü aldı. Boralıoğlu, kadınların sonunda baş kaldıracaklarını söylüyor.

Türkiye’de kadın mühendis sayısı 100 bini geçti: “23 Haziran Dünya Mühendisler Günü” kutlanırken 2018 sonu itibariyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı 23 Oda’ya üye 100 bin 441 kadın mühendis ve 25 bin 513 kadın mimar bulunuyor.

Eşe “Manyak, salak” demek, boşanma nedeni : Kendisine sürekli ‘Şizofren’ diyen karısına boşanma davası açtı. Kadın ise, “Davacı bana salak , manyak diyor” dedi. Tarafları eşit kusurlu bulan mahkeme çifti boşadı. Yargıtay kararı onadı.

LGS’de 565 öğrenci tam puan aldı: Matematikte başarı düştü. Kızlar, her derste daha başarılı. Sadece matematik testinde erkeklerle aynı doğru ortalaması bulunan kız öğrenciler, diğer bütün derslerde erkeklere fark attı. Farkın en çok açıldığı ders, Türkçe olarak belirlendi.

Evdeki Tehlike : Birleşmiş Milletlerin Raporu’na göre her gün 137 kadın aile fertlerince öldürülüyor. BM Kadın Birimi Genel Direktörü Phumzile Mlambo Ngcıka, “Aile içi şiddetin şaşırtıcı derecede yaygınlaştığını gösteren istatistikler, kadınlar için en tehlikeli yerlerden birinin evleri olduğunu gösteriyor” dedi.

Milyonlarca iş yok olacak: İLO ’nun yaptığı araştırmalara göre, 10 yıl içinde 800 milyon iş, gelişen teknolojilerden etkilenecek. Başta ilaç, kimya, enerji ve tekstil iş kollarında milyonlarca işin yok olacağı, işçilerin de taleplerini yükseltmeleri gerektiği belirtiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yerine Maarif Vakfı’na bütçe: Saray’ın onayı ile Maarif Vakfı’na 541 milyon lira daha aktarıldı. FETÖ okullarının devralınması için kurulan, geniş yetkilere sahip ve AKP’li isimlerin yönettiği Maarif Vakfı’na aktırılan bütçe milyar lirayı aştı.

Kadın Üniversiteleri mesajı: Erdoğan’a Japonya’da Mukagava Kadın Üniversitesi tarafından düzenlenen törenle ‘Fahri Doktora’ ünvanı verildi. Erdoğan yaptığı konuşmada Japonya’daki 800 üniversitenin yüzde 10’ unun kadın üniversitesi olduğunu belirterek “Bu üniversiteyi inceleyeceğim. Bunun yanında toplam 80 kadın üniversitesini incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız” dedi.

İlkokula başlama yaşı 69 aya çıktı: TBMM Genel Kurulu’nda 66 ay olan ilkokula başlama ayının 69 ay olması kabul edildi. Zorunlu ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocuklar yerine 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.

Liseye Girememe Sistemi : Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavın sonuçları, eğitimdeki fırsat eşitsizliğini bir kez daha ortaya koydu. Son 10 sırada olan iller, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunuyor. Sınırlı tercih ise İmam hatiplere yönlendiriyor.

CHP’li Böke’ye Avrupa Konseyi’nde önemli görev: CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Türkiye’nin de bir üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin Parlamenterler Meclisi’nde bulunan Sosyalist, Sosyal Demokrat,Yeşiller (SOC) grubunun Birinci Başkan yardımcılığına seçildi.

Cani Baba, Kızına Kurşun Yağdırdı : Balıkesir’in Havran ilçesinde Doktor Gülnur Yılmaz (28) ,babası Mustafa Ali Yılmaz (67) tarafından ayrılmış olduğu eşinin, yani annesinin adresini söylemediği için 11 el ateş edilerek öldürüldü.

Barışmak istemeyen karısını tabancayla öldürdü: Kadına karşı şiddet, bir türlü bitmek bilmiyor. 1 yıl önce boşandığı karısıyla yeniden bir araya gelmek isteyince reddedilen cani koca, talihsiz kadına sokakta kurşun yağdırdı. 2 çocuk annesi Filiz Kaplan’ı öldüren eski eşi Mustafa C. Kendisine yardım eden 3 arkadaşıyla birlikte göz altına alındı.

Platonik Aşk Dehşeti: Konya’da 3 çocuk babası Muzaffer C,(53) Platonik aşk duyduğu komşu kızı öğretmen Şeyma Sarı (25) ile kız kardeşi Tuğba Sarı’yı (18) tabancayla öldürdükten sonra teslim oldu.

120 milyon kişi yoksul kalacak : Birleşmiş Milletlerin Raporu’na göre, iklim değişikliği nedeniyle sel ve fırtınaların daha sık yaşanması yüzünden önümüzdeki 10 yılda 120 milyon insan, açlıkla göç arasında tercih yapmak zorunda kalacak, yaşadığı yeri terk edecek.

MAYIS 2019

İspanya’da Kadın Devrimi: İspanya’da yapılan genel seçimlere kadınlar damgasını vurdu. 350 sandalyeli parlamentoda kadın milletvekillerinin sayısı 164 ’e ulaştı. Bu şekilde mecliste kadın oranı yüzde 46. 8’e çıktı.

Karısını öldürüp kaçtı : Iğdır’da Bülent P.,(52) eşi 2 çocuk annesi Ayşe Zeynep P.,(48) arasında tartışma çıktı. Bülent P., eşini kızının gözü önünde tabanca ile vurup kaçtı. Polis, katil kocanın yakalanması için çalışma başlattı.

Üniversitede tepki çeken karar : “Ramazan’da yemek yok”. Konya, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde yemekhanelere yazılar asılarak Ramazan ayında öğlen yemekleri verilmeyeceği, öğlencilerin talebi olursa iftar yemeği verilebileceği belirtildi.

10 Yaşındaki çocuğa cinsel istismar davasında beraat kararı: Antalya’da10 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiası ile yargılanan Apartman görevlisine “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat kararı verildi. Anne isyan etti. Avukatları karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Meclis’in lüks otoları geldi : TBMM’ ye 2 yıl süreyle kullanılmak üzere 66 araç kiralandı. Deri koltuklu, televizyonlu, 2019 model arabaların ihale bedeli 28 milyon 497 bin 650 lira.

Boşanmayı reddeden cani dehşet saçtı : Kocası 2 çocuğunun annesi Dilek’i baltayla katletti. Osmaniye’nin Kadırlı ilçesinde Mehmet Z.,(45) boşanmakta ısrar eden eşi Dilek Z’.,yi (41) ikna edemeyince balta ile öldürdü.

Rotamız Atatürk: ADD’ nin “ Cumhuriyet Tırları ” şehir şehir gezip devrimleri anlatacak.

Kadir Mısıroğlu öldü: Atatürk düşmanlığıyla sık sık gündeme gelen Kadir Mısıroğlu hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle öldü. Cenazesi için Çamlıca camiinde tören düzenlendi.

Kadına montajla türban: Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselere dağıttığı Almanca ders kitabında yer alan bir fotoğraftaki kadınlara sonradan montajla türban eklendiği iddia edildi. Aynı fotoğrafın orijinalinde türban olmadığı ortaya çıktı.

Korucu Baba Dehşeti : Bingöl’ün Karlıova ilçesinde eşiyle tartışan güvenlik korucusu Ömer D.,(31), eşi Songül D.,’ye (24) ve 3 çocuğuna kurşun yağdırdı. Eşi ve 1 çocuğu öldü. 2 çocuğu yaralandı. Zanlı teslim oldu.

Akit TV sunucusuna hapis cezası: Akit TV’de yayınlanan Gün Başlıyor programında “Sivil öldürecek olsak, Cihangir’den başlarız. Nişantaşı, Etiler.. Di mi yani bir sürü hain var. Türkiye Büyük Millet Meclisi var” diyen sunucu Ahmet Keser, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Suudiler, Ramazan ayının ortasında ezanın sesini kıstı: Suudi Arabistan’da “Çevreye rahatsızlık verdiği” gerekçesiyle ezan sesine kısıtlama getirildi. Ilımlı İslam’a geçiş kapsamında alınan karar tepki çekti.

Üsküdar Belediye Meclisi’nde Kadir Mısıroğlu gerginliği: Atatürk düşmanı açıklamaları ile gündeme gelen Kadir Mısıroğlu ’nun tabutunun Türk bayrağına sarılması tartışma çıkardı. AKP gurubu, ‘Kanaat önderimiz’ dedi. Millet İttifakı üyeleri Belediye Meclisi’ni terk etti.

Öğrenciye “amel defteri” : Milli Eğitim Bakanlığı Ramazan ayını gerekçe yaparak öğrencileri dini guruplara emanet edecek. MEB, okullarda öğrenciler tarafından Ramazan günlükleri tutulmasını, bu ayda yaptıkları ibadet, iyilik, anı ve diğer etkinliklerin not alınmasını istedi.

Belediyenin evleri derneklere verilmiş: CHP’li Başkan, Kırşehir’deki savurganlığı kalem kalem açıkladı. Kırşehir Belediye Başkanı seçilen CHP’li Selahattin Ekicioğlu, önceki dönemde AKP’li belediyenin TOKİ’ nin dairelerinden 2 sini derneğe, 9’unu cemiyete, 2’sini de KADEM’ e ücretsiz verdiğini ve tüm faturalarının da belediye tarafından ödendiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 30.3 milyona yaptırdığı binayı TÜGVA’ ya verdi : İBB’ nin hazırladığı “ STK-Okul-Yurt 2018” faaliyet raporuna göre, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile yapılan protokoller kapsamında Vakfa İBB tarafından kira, bakım, onarım, tefrişat, proje, gezi hizmetleri karşılığında 74.2 milyonluk harcama yapıldı. İBB’ nin Eyüp Gençlik merkezi adıyla 30.3 milyon Tl ye inşa ettiği binanın da TÜGVA’ ya tahsis edildiği ortaya çıktı.

İran’da kadınlarla göz göze gelmek yasak: İran’da ahlak polisleri, erkeklerin kadınlarla göz teması kurmasını yasakladı. Yasak kapsamında ahlak polislerinin kadınların kıyafetlerine karışmaya başladıkları öğrenildi. Başörtüsünden saçı görünen kadınlara “Kapanın” uyarısı yaptıkları ifade edildi.

Okullara iki ara tatil daha geliyor : Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,yeni Eğitim Takvimini açıkladı. Yeni modele göre, öğrenciler Nisan ve Kasım’da birer hafta ilave tatil yapacaklar. Bu süre, 13 haftalık yaz tatilinden kesilecek.

Özel Kurslar Kapanmıyor : Milli Eğitim Bakanlığınca daha önce bu öğretim yılı sonunda kapanacağı açıklanan Özel Öğretim Kursları’nın bir yıl daha hizmet vereceği açıklandı.Kurslar, 2020 yılının Haziran ayına kadar açık kalacak.

Kadınların bisiklet sürmesi yasaklandı: ABD’nin ekonomik ambargosu sonrası muhafazakarların güçlendiği İran’da tartışmalı bir uygulama başlatıldı. İsfahan eyaletinde kadınların umumi alanlarda bisiklet kullanması yasaklandı.

Alabama’daki Kürtaj Kararı : ABD’nin en muhafazakar eyaletlerinden biri olan Alabama’da kürtajın neredeyse tamamen yasaklanması sonrası kadınlar bu durumu “ kadının bedenine sahip olma çabası” olarak yorumladılar. Senato’da kabul edilen tasarıyla ensest ve tecavüz gibi durumlarda dahi ayrımcılık yapılması yasaklanıyor.

1 Günde 5 Kadına Saldırı: 16 Mayıs 2019 günü Samsun, İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Afyon’da 3 kadın öldürüldü 2 kadın ağır yaralandı.

Eşcinsel Evliliğe Vize : Eşcinsel evliliği kabul eden ilk Asya ülkesi Tayvan oldu. Tayvan Parlamentosu , eşcinsellerin evlenebilmesini sağlayan tasarıyı kabul etti.

Kırşehir, Kaman’da Skandal: AKP’li Başkan, “Atatürk Bilgi Evi” ni kapattı. Atatürk Bilgi Evi’nde görevli sözleşmeli personelin işine de son verdi.

Öğretmen ve Öğrencileri Fişleyin Talimatı : Torbalı’da okul yönetimlerinin öğretmen ve öğrencileri sosyal medyada izlemesi, kişisel medya hesaplarında yasa dışı ve siyasi içerikli paylaşımda bulundukları tespit edildiğinde , İlçe Milli Eğitim Hukuk Bölümüne bildirilmesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kararlaştırıldı.

Türkan Saylan, ölümünün 10. Yılında Anıldı: ÇYDD ’nin eski Genel Başkanı Türkan Saylan, ölümünün 10uncu yılında mezarı başında anıldı. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr, Aysel Çelikel , Türkan Saylan ’ın emaneti emin ellerdeydi. Yine emin ellere devredilecek” dedi.

Pazar parası isteyen karısını bıçakla öldürdü: Afyon Karahisar’ da Mehmet S. (52) pazara gitmek isteyen eşi Sultan S. (49) ile parası olmadığı için tartıştı. Mehmet S. 2 çocuk annesi olan eşini göğüs ve karın bölgesinden 3 kez bıçakladı. Cani koca çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İran’da modellik ajanslarına baskın: Reuters Haber Ajansının haberine göre, Devrim Muhafızları ülkedeki 3 modellik ajansına baskın yaptı. Ajansların sahipleri “Ülkenin değerlerine zarar vermek” suçlamasıyla göz altına alındı.

Doktor koca, Avukat Eşini 14 el ateş ederek öldürdü: Diyarbakır’da Doktor Mesut I.(45) ve avukat eşi Müzeyyen Boylu I. (47) bir etkinlik sonrası tartışmaya başladılar. Mesut I., üzerindeki tabanca ile eşine 14 el ateş etti.Talihsiz kadın olay yerinde hayatını kaybetti. Cani teslim oldu.

2 Yaşındaki Bebeğe bile acımadı: İzmir, Ödemiş’te çiftlik çalışanı Okan K,(28) birlikte yaşadığı Gizem Tabak’ı(24) ve 2 yaşındaki oğlu Kaan Kundakçı’ yı bir tartışma sonrasında av tüfeği ile başlarından vurarak öldürdü. Daha sonra tüfeği göğsüne ateşledi. Zanlı hastaneye kaldırıldı.

Trump açıkladı “Kürtaja karşıyım” : ABD Başkanı Donald Trump, Alabama’da yasaklanan , 16 eyalette kısıtlayıcı yasa tasarıları gündemde olan kürtaj konusuna ilişkin suskunluğunu bozarak twitter üzerinden kürtaj karşıtı olduğunu açıkladı.

Liseliler cinsel tacize karşı yürüdü: Şanlıurfa Siverek’te liseli kızları taciz ettikleri iddiasıyla 4 kişinin tutuklanmasının ardından Sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 100 lise öğrencisi, bir tepki yürüyüşü gerçekleştirdi.

Öğrenciler Korkuttu: Milli Eğitim Bakanlığı’ndan mezuniyet törenlerine karşı genelge hazırlandı. Bakanlık “Aşırılıklara karşı Dikkat” diyerek hazırladığı genelge ile okulları uyardı. Genelge’nin amacı “ Türk Milli Eğitimi’nin genel ve özel amaçları ile örtüşmeyen durumların meydani gelmesi” olarak açıklandı. Bakan Ziya Selçuk, 81 ile gönderdiği genelgede öğrencilerin uygunsuz davranış ve aşırılıklardan uzak tutulması için okul yönetimlerine tedbir almaları talimatı verdi.

Kadınlar Eylemde : ABD de başta Alabama olmak üzere muhafazakar eyaletlerde kürtajı yasaklayan yasaların kabul edilmelerinin ardından ülke çapında binlerce kişi, protesto gösterileri düzenledi.

İran’da şarkı söyleyen kadına ceza verilecek: İran’da toplum her geçen gün daha da baskı altına alınıyor. İranlı şarkıcı Nigar Muazzam, yerel kıyafetleri ile bir grup turiste farsça şarkı söyledikten sonra hakkında “kamusal alanda şarkı söylediği için” soruşturma açıldı.

1 Milyar çocuk, fiziksel,cinsel,psikolojik şiddet mağduru : Çocuğa karşı şiddetin boyutu çok büyük..Her 4 çocuktan 1’i fiziksel istismar mağduru ve neredeyse her 5 kız çocuktan 1’i hayatı boyunca en az bir kez cinsel istismara uğruyor.

Malezya’da Oruç Polisi göreve başladı: Halkının yüzde 61’i Müslüman olan Malezya’da Müslümanlar için Şeriat Kanunları uygulanıyor. Ülkede oruç tutmayan Müslümanları tespit etmek üzere polisler görevlendirildi. Oruç tutmayanlara önce ihtar cezası veriliyor, tekrarı halinde oruç tutmayanlar, para cezası ve 6 ay hapisle cezalandırılıyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) yeni Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel : ÇYDD’ nin seçimli olağan Genel Kurulu’nda Prof. Dr. Aysel Çelikel yeniden aday olmadı. Genel Başkanlığa Prof. Ayşe Yüksel seçildi.

Millet Bahçeleri’nin maliyeti 741 milyon TL. : TOKİ, Türkiye genelinde yapılacak “Millet Bahçeleri” için kesenin ağzını açtı. Kurumun açtığı son 4 ihalenin bedeli 101. 8 milyon TL oldu. TOKİ bu bahçeler için 741 milyon TL harcama yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı çocukları izleyecek: MEB, öğrencileri “Bireysel Gelişim Dosyaları” ile takip edecek.”Yeterlilik Temelli Değerlendirme Sistemi” kuracak.

Ankara’da kadınlar için “ Eşya Bankası” : Ankara Büyük Şehir Belediyesi (ABB) ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile yürütülen “ İkinci El Eşya Bankası Projesi” ,şiddet mağduru kadınların yeni bir yaşam kurmasına da destek sağlıyor. İkinci el eşyalarını bağışlamak isteyen yurttaşlar,0312 507 24 37 numaralı hattı arayarak bağışta bulunabiliyor.

50 milyon yoksul, 18 milyon aç var : Türk-İş’ e göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2124 liraya yükselerek 2bin 20 lira olan asgari ücreti geçti.

100. Yıl Parası böyle olur: Avrupalı bir şirket tarafından bastırılan Atatürk fotoğraflı hatıra Euro ilgi gördü. Hatıra parasında ulu Önder ve Bandırma Vapuru’nun fotoğrafları kullanıldı. Darphane de ulu Önder’in Samsuna çıkışının yıldönümü için hatıra parası bastırdı. Ancak parada Atatürk yoktu.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Cemaat Talimatı : Daha önce FETO okullarına verilen devlet desteği bu kez İstanbul Fatih’te İsmail Ağa Cemaatine verildi. Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlk okul, Orta Okul ve Lise öğrencilerini İsmail Ağa Cemaatine ait kurslara yönlendirmek için talimat verdi.

MEB’ nin Çiftliği’nde Domuz Yok: MEB, İstanbul’da bir öğretmenin boyama etkinliği için kullandığı görselde “Domuz” yer aldığı için harekete geçti. Bir velinin şikayeti üzerine Bakanlık, 2. Sınıf İngilizce dersinde müfredat kapsamında çiftlik hayvanlarını tanıtmak için kullanılan görsel nedeniyle öğretmenden savunma istedi.

Kundakta Kuran Kursu : Diyanet’in raporuna göre, 0-4 yaş arası 16 bin bebek ve çocuk, geçen yıl kurstaydı.

Avrupa’da karanlık güçler yükseliyor: Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi. Aşırı Sağcı akımların güçlendiğine dikkat çeken Merkel, “Karanlık Güçlerin” ana akımın içinden destek bularak yükseldiğini söyledi.

Camide hem İftar hem de Siyaset yapıldı: 23 Haziran öncesinde cami önünde açıklama yapan siyasiler tepki toplamaya devam ederken Çankırı’da Hacı Ahmet Yesevi camiinde yapılan iftar programının konusu da seçimler oldu. İl Müftülüğünün düzenlediği iftar programında İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin konuşulması tepkilere yol açtı.

Oruç tutmayan öğrenci sınıftan atıldı: İstanbul Eyüp Sultan İMKB Lisesi’nde okuyan astım hastası E.T. isimli öğrencinin din dersi öğretmeni O.S. tarafından oruç tutmadığı için sınıftan atıldığı iddia edildi. Din derslerine giren O.S. isimli kişinin öğretmen olmadığı, Eyüp Sultan Camii imamı olduğu da iddialar arasında yer aldı.

Zorunlu İmam hatip görevi : İmam Hatip Okulları için beklediği ilgiyi göremeyen MEB, çareyi erken yönlendirmede buldu. Bakanlık taşra teşkilatı bir çok ilde imam hatipler için ilk okul öğretmenlerini ikna çabası başlattı. Adana’da tüm 4. Sınıf öğretmenlerinin resmi talimatla “zorunlu” imam hatip toplantısına çağrıldığı ortaya çıktı.

Etek boyu dert oldu: Hakim , avukatın ‘etek boyunu’ ölçmeye kalktı, görevden uzaklaştırıldı. İstanbul Anadolu Adliyesinde görülen bir işe iade davasında hakimle avukat arasında etek boyu tartışması yaşandı. Hakim Mehmet Yoylu, HSYK tarafından tedbir olarak görevden uzaklaştırıldı.

Mezuniyet törenlerine akıl almaz suçlama: Balıkesir il Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız’ı ziyaret eden Balıkesir Sivil Toplum Platformu, mezuniyet törenlerini “İslam’a aykırı” ve “rezalet” olarak niteleyip durdurulmasını istedi. Mezuniyet törenlerinde “gayri ahlaki davranışlar” sergilendiği iddia edildi. Platformda Anadolu Gençlik Derneği, Alperen Ocakları, Can suyu Derneği, Cihannüma Derneği, Eğitime Destek Platformu, EHAD, Ensar Vakfı, Hasan Baba Vakfı, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, Karesi Vakfı, Katre-Der, Hayrat Vakfı, Kızılay, Memur-Sen, MÜSİAD, ÖNDER, Sancak Derneği, Semerkant Vakfı, TÜGVA, Ulu Çınar Derneği, Vitamin Gençlik Derneği yer aldı.

İsmail Ağa’ya destekten aslan payı: 23 Haziran seçimleri yaklaşırken AKP’nin İsmail Ağa Cemaatine yönelik desteğini artırması dikkat çekti.

Kuva-yı Milliye’ nin kenti Balıkesir’de T.C.’yi reddettiler: Meclis oturumunda İYİ Partili üyeler, Büyükşehir tabelasına T.C. konulmasını istedi. Önergeye CHP ve DP’li üyeler de destek verdi. Yapılan oylamada önergenin gündeme alınması AKP’ li üyelerce reddedildi.

Yeni Kapı’da toplu namaz kılınacak: İstanbul’un fethinin 566. Yıl dönümü nedeniyle Yeni Kapı Milli İrade Meydanı’nda 300 binin üzerinde vatandaşla açık havada Teravih namazı kılınacağı duyuruldu.

Gazeteci Sedef Kabaş’a Hapis Cezası : Gazeteci Sedef Kabaş’a Cumhurbaşkanına hakaretten açılan davada 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

İlk Okullar yeniden 5 yıla mı çıkıyor? 4 4 4 eğitim modeli , ilk okulların 4 yıla indirilmesi nedeniyle eleştirilmişti. “Okullar yeniden 5 yıla çıkacak” söylentileri tartışmaları da beraberinde getirdi.

NİSAN 2019

İş Bankası’nda Özince’ nin yerine Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Füsun Tümsavaş bankanın ilk kadın yönetim kurulu başkanı oldu. 12 binin üzerindeki kadın çalışanıyla İş Bankası Türkiye’de en fazla kadın istihdam eden kurumların başında geliyor.

81 ilde 4 kadın : 31 mart 2019 yerel seçimlerinde 536 kadın adaydan yalnızca 4’ü büyükşehir belediye başkanlığına seçildi. Seçmenin yüzde 50.7’si kadın, yüzde 49.3 ‘ünün ise erkek olmasına karşın kadın temsilinde Türkiye sınıfta kaldı. Çünkü 50 il belediye başkanının sadece 1’i kadın; 920 ilçe belediye başkanından sadece 29’u kadın.

Atanamadı muhtar oldu: Ağrı’nın Doğu Beyazıt Dalbahçe köyünde yaşayan öğretmen Meryem Önkür, atanamayınca muhtar oldu. 5 erkek adayla yarışan Önkür, 955 seçmenden 910 oy alarak muhtar oldu.

Brunei sultanlığında Şeriat devri başladı : Zinaya recm geldi. Brunei sultanlığı 2014’te kabul ettiği şeriat yönetimini hayata geçirdi. Ülkede artık eşcinsel ilişki ve zinadan suçlu bulunanlar taşlanarak idam edilecek.

Nitelik değil, sayı arttı: Liseler için kontenjanlar açıklandı. İmam hatipte yine artış oldu. Sınavla öğrenci alan liseler için kontenjan 126 binden 139 bine çıktı. Nitelikli liselerin yarısını meslek ve imam hatipler oluşturdu.

Okullar özele havale: Eğitimin özelleştirilmesine hız veren MEB, özel okullarla devlet okullarının eşleştirildiği “Hamilik Projesi”ni başlattı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Anayasa ile net olarak tarif edilen , eğitimin sosyal devletin sorumluluğunda olduğu ve devredilemeyeceği maddesine karşı olan uygulamalar MEB tarafından yaşama geçirilmeye devam edilmekte” dedi.

Anadolu Ajansı, Atatürk’ü unuttu: Atatürk’ün talimatlarıyla 6 Nisan 1920’de “Anadolu’nun sesini dünyaya duyurmak” amacıyla kurulan Anadolu Ajansı (AA) kuruluşunun 97. Yıldönümünde yaptığı açıklamada kurucusu Atatürk ile ilgili bir cümleye yer vermedi.

Ayrı yaşadığı eşinin boğazını kesti: Denizli,Buldan’da çiftçi Yaşar D.,(50) ayrı yaşama kararı aldığı eşi Ayşe D., yi (48) boğazından bıçaklayarak öldürdü.

Milli Eğitim Bakanlığı hafızlığa el attı: Dinci vakıflarla işbirliğini kesmeyen MEB, proje okulla hafız yetiştirme peşinde. MEB’ nin Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Bağcılar Belediyesi, Asım’ın Nesli Vakfı, Asım’ın Nesli Kuran Kursu ortaklığı ile “Küçük Hafızlar Projesi” adı altında çocukları vakıflara teslim ettiği ortaya çıktı.

Başkanın ilk işi Atatürk resmini kaldırmak oldu : Muğla’nın Yatağan ilçesinde 10 puan farkla seçilen AKP’li Mustafa Toksöz’ün ilk icraatı tepki çekti.

4 Kadın öldürüldü: Batman Hasan köy’de nehirde cesedi bulunan sağlık çalışanı Hayriye Arıcan’ ın darp edilerek öldürüldüğü öne sürüldü; Bursa’nın Yıldırım ilçesinde Suriyeli Hayat Hattab ile annesinin cesedi bulundu. Kadının eşi Ali Hattab aranıyor; Afyonkarahisar’ ın Çavdarlı köyünde Ramazan Demir, 10 çocuğunun annesi dini nikahlı eşi Mukadder Nogay’ı sopayla döverek öldürdü.

Öğretmensiz taslak: Meslek Kanunu ile ilgili çalışma tamamlanmak üzere ama kimsenin haberi yok. Öğretmenlerin atanmasından çalışma saatlerine, izin haklarından istihdam edilmelerine kadar bir çok konuyu düzenleyen yasa, kapalı kapılar ardında hazırlanıyor.

Öğretmeni kıskandığı için öldürmüş: Mersin’in Yenişehir ilçesinde bir süre önce eşinden boşanan Türkçe öğretmeni Eda Kaymaklı (38) evinde genç öğretmenin sevgilisi olduğu öğrenilen U.T tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Katil zanlısı U.T tutuklandı.

Doç. Dr. Saadet Yüksel, AİHM hakimi seçildi : İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Anayasa Hukuku bölüm başkanı Doç. Dr. Saadet Yüksel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu tarafından 9 yıl süre ile görev yapmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hakimi olarak seçildi.

66 yıllık yasak kalktı: Güney Kore’de Anayasa Mahkemesi, ülkede 66 yıldır uygulanan kürtaj yasağının anayasaya aykırı olduğu yönünde karar aldı. Mahkeme, Parlamentodan kürtaj yasağı konusunda 2020 sonuna kadar yasal düzenlemeye gitmesini istedi.

Datça’da tanrıça heykellerine saldırı: 200 mermer heykelden 2’si tamamen parçalandı. Muğla, Datça’daki uluslar arası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nin bahçesinde sergilenen heykellere yönelik çirkin saldırıyı yapanların belirlenip yakalanması için çalışma başlatıldı.

Eş katili kocaya ‘saygın duruş indirimi’ yapıldı: Erzurum’da Halil İbrahim Kızılkaya (46) ile Neslihan Kızılkaya (31) 2016’da boşandı. İbrahim Kızılkaya tartıştığı eski eşini boynunu kesip 4 kez bıçaklayarak öldürdü. Sanık ağırlaştırılmış müebbede mahkum edildi, Ceza Dairesi, Kızılkaya’nın istinaf aşamasında saygılı tutum ve davranışları nedeniyle “saygın tutum” indirimi yaparak cezasını ömür boyu hapse indirdi.

İki kız kardeşe kanlı infaz: Afyon Karahisar’ ın Dinar ilçesinde iki kız kardeş, Aysel (20) ve Hatice Şahin (16) evlerinde başlarından silahla vurulmuş halde ölü bulundu. Olayla ilgili Aysel ve Hatice Şahin’in babası ile iki erkek kardeşi göz altına alındı.

Karısını öldürdü,suçu oğluna attı: Bilecik’te yaşayan Arif K., (45) eşi 4 çocuğunun annesi Dilek K.,yı (41) defalarca bıçaklayarak öldürdü. Arif K, polislere eşini 19 yaşındaki oğlu S.K.’nın öldürdüğünü söyledi. Ama yapılan çapraz sorguda Arif K, suçunu itiraf etti. S.K. serbest bırakıldı.

Emir büyük yerden: İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı onaylı Millet Bahçelerinde Okçuluk ilk sırada. Millet Bahçelerine yapılacak spor alanlarının başında Okçuluk ve ata sporları yer alıyor.

Diyanet’e para yetişmiyor: Diyanet, geçen yıl bütçeden 7,7 milyar lira pay aldı. Ancak yıl sonuna doğru ek bütçe istedi ve 600 milyon lira daha aldı. Böylelikle 2018 yılında 8,3 milyar lira harcama yaptı.

Baş örtüsü eylemlerine hapis : İran’da kadınların, zorunlu başörtüsü kuralının kaldırılması talebiyle düzenlediği “Beyaz Çarşamba “eylemlerinin sembol ismi, Vida Mohaved’ in bir yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. Mohaved’ in “Ahlaksızlığı teşvik etmekten” suçlu bulunduğu söylendi.

Tehlikeli salgın: Aşı karşıtlığı 7 yılda 130 kat arttı. Her yıl 14 bin çocuk ölebilir.

Atatürk konulu yarışmaya Milli Eğitim izin vermedi: Atatürkçü Düşünce Derneği Adana şubesinin ortaokul ve liselerde Atatürk bilincini pekiştirmek amaçlı düzenlemek istedikleri “Kurtuluştan Kuruluşa Atatürk” konulu öykü ve şiir yarışmasına Milli Eğitim Müdürlüğü izin vermedi.

Tarikat yurdunda 7 çocuğa istismara 53 yıl hapis cezası: İzmir’in Dikili ilçesinde Süleymancılar tarikatına ait olduğu belirtilen Özel Miyase Yılmaz Orta Öğretim Erkek Yurdu’nda yaşları 9 ile 12 arasında 7 erkek öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan temizlik görevlisi Ömer Faruk E.,’ye Bergama Ağır Ceza Mahkemesi, 53 yıl 1 ay, 15 gün hapis cezası verdi. Veli-Der, “Verilen ceza yetersiz, karar temyiz edilecek” dedi.

Çocukluğun Ölümü: 3 yılda 190 çocuk iş cinayetinde hayatını kaybetti. CHP’li Veli Ağbaba’ nın 23 Nisan nedeniyle hazırladığı “Dünyada ve Türkiye’de Çocuk Emeği Sömürüsü” başlıklı Raporda Türkiye’de kayıt dışı çalıştırılan çocuk sayısının 600 bin olduğu, çıraklık ve stajyerlik ile birlikte 1 milyondan fazla çocuğun emeğinin sömürüldüğüne işaret edildi.

Manisa’da ayrılık cinneti : Manisa’da Tennur Ö.,(31) ayrıldığı kız arkadaşı Rabia Bayram’ın (23) evine gitti. Burada kızın annesi Fatma Bayram (48) ile tartışıp 3 el ateş ederek öldürdü. Daha sonra kaçan Rabia Bayram’ın peşinden giderek Onu da sırtından ve başından vurdu ve aynı silahla kendi yaşamına da son verdi.

Gençlere İş Yok : Uzmanlara göre genç işsizliği yüzde 26.7’ye çıktı. Bu tablo vahim. Sendikacılara göre, işsizlik daha da artacak. Üretime dayalı ekonomi olmadıkça , üniversite mezunları boşta kalacak.

Türkiye, Çocuk istismarında 3. Sırada: ÇHP’ li Bingöl, 23 Nisan’da “Çocuk Raporu” yayımladı. Rapora göre yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Raporda çocuk işçiliği, çocuk cinayetleri, eğitim sisteminde yaşanan çarpıklıklara yer verildi. İlk ve Ortaokul düzeyinde yaklaşık 750 bin, lise düzeyinde yaklaşık 1 milyon çocuğun okullaşamadığı görülüyor. Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğun evlendirildiği belirtiliyor.

Çocuk olmak zor : Dünyada çalışan çocuk sayısı 152 milyonu buldu. 73 milyon çocuk tehlikeli işlerde çalışıyor.Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyona dayandı. Her 10 çocuktan 8’i güvencesiz çalışıyor. Her 3 çocuktan biri ısınma ve beslenme ihtiyacının karşılanamadığı ailelerde yaşıyor.

Dünya, Plastik Çöpünü Türkiye’ye gönderiyor : Endonezya ve Türkiye en çok çöp ithal eden ülkeler. Kendi çöpünü geri dönüştürmekte zorlanan Türkiye,2018’de aylık 20 bin ton atık ithal etti.

Metrekaresi 10 kuruş : Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ), Ata mirası alanları işletmek yerine kiraya veriyor. İlk kurulduğunda 102 bin dekar olan AOÇ, başka kurumlara devirlerle bu gün 33 bin dekara indi.

Böbreğini ihtiyaçtan 25 bin TL’ye satıyor : 42 yaşındaki Yücel B, “3 kızım yetiştirme yurdunda kalıyor.Sokakta yaşıyorum. Kızlarıma bakabilmem için böbreğimi satmam şart” dedi. Otobüs duraklarına astığı ilanla “alıcı” arıyor.

Mesajlaştığını sandığı karısını öldürdü: İzmir’in Konak ilçesinde Kenan A.(52), telefonda oyun oynayan eşi Sibel A.,’yı (50) başka bir erkekle mesajlaştığını zannederek bıçaklayıp öldürdü.

180 kadını elediler: Kütahya Tarım-Kredi Kooperatifine alınacak 53 kişi için 1500 kişi başvurdu. 180 kadın 75 erkek koşulları sağladığı için sınava alındı. Ancak sınavı kazananlar arasında kadın yok.

Siyasal İslam Çıkışı: Fransa Cumhurbaşkanı, “ Siyasal İslam’ın her çeşidine karşı daha sert olacağız. Çünkü ulusal birliğimize karşı tehdit oluşturuyor” dedi. Macron’ un bu sözleri tartışma yarattı.

Kermes’te laiklik karşıtı kitapçıklar dağıtıldı: Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait Öğretmen Evi’nin bahçesinde Hayrat Yardım Derneği ve Hayrat Vakfı tarafından düzenlenen kermes’te vatandaşlara “Suriye Raporu “ isimli bir kitapçık dağıtıldı. Kitapçığın 29. sayfasında laikliğin Anayasa’dan kaldırılması gerektiğini belirten bir bölüm yer aldı.

Mahkum kadınlar taş taşıyor: Sivas Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu’ nda kalan kadın mahkumlar, CİMER’ e yazdıkları dilekçelerle cezaevi koşullarından şikayetçi oldular. Mahküm kadınlara taş taşıtıldığı ileri sürüldü.

Eşini vurup Jandarmayı aradı: Muğla Fethiye’de eve alkollü gelen Birol Ü.,(37) 3 çocuk annesi eşi Gamze Ü’yü (31) bir tartışma sonunda ruhsatsız tabancasıyla başından vurarak öldürdü.Daha sonra jandarmayı arayarak “Eşimi vurdum” diye kendini ihbar etti.

CHP’li Barut, Pakdemirli’ ye sordu : “Kadın mühendisler neden işe alınmıyor?” Adana milletvekili Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığına işe alımlarda yapılan cinsiyet ayrımcılığının ve torpilin peşini bırakmıyor. Barut, sözlü sınav uygulamasının torpil ve kayırma iddialarını güçlendirdiğini dile getiriyor.

Uykudaki karısını boğarak öldürdü : İzmir, Tire’de yaşayan biri 3, diğeri 6 yaşında 2 çocuk babası çiftçi Suat Ü.,(31) süt fabrikasında işçi olarak çalışan eşi Hatice Ü’yü.,(24) bilinmeyen bir nedenle uyuduğu sırada boğarak öldürdü,

Atatürk’e “Şeytan” diyen yazara plaket veren vakıf İBB’ den 5 milyon almış: Cumhuriyet’in kurucusuna hakaret eden Tzortis’ in iktidara yakınlığı bilinen vakfın konferansına katıldığı ve plaket aldığı ortaya çıktı. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) ise Atatürk düşmanını ödüllendiren vakfa bir servet akıtmış.

4 yaş, türbanla camide : Kütahya’ nın Altıntaş ilçesinde Müftülük tarafından 4-6 yaş gurubu öğrencilere yönelik “Camiyi seviyorum,namaza başlıyorum” etkinliği düzenlendi.

MART 2019

Kadınlar için ulusal yas: Portekiz’de cinayete kurban giden kadınlar için 7 Mart ’ta bayraklar yarıya indirildi. Portekiz’de kadın cinayetlerinin son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından hükümet 1 günlük ulusal yas ilan etti. (Portekiz’de 2019 yılının ilk 2 ayı dolmadan 11 kadın cinayete kurban gitti. 2017’de öldürülen kadın sayısı 12 idi.)

Milli Eğitim’de liyakat kaosu: MEB’ nin okullara yönetici atama süreci kaosa dönüştü. Okul yönetimlerinde ‘liyakat’ sözü veren Bakan Ziya Selçuk, Saray ve yandaş sendika kıskacında geri adım attı.

“ Geri gidişin farkındayız” : Çağdaş ve laik Türkiye’nin temelini oluşturan ‘3 Devrim Yasası’nın 95. Yılında panel düzenlendi. Kadın Araştırmaları Derneği’nin düzenlediği “ 3 Devrim Yasası ve Karşıtları” panelinin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Necla Arat “Mutlaka ve mutlaka Atatürk ilke ve devrimlerine sadık, laik-demokratik bir iktidara gereksinmemiz var” dedi.

İmam hatipler, başarısız: Milli Eğitim Bakanlığı’na göre “devamsızlık yüksek ve her alanda başarı düşük.” Bakanlığın milyonlarca liralık yatırım yaptığı imam hatip okulları hedef tutturamıyor.

Din siyasete ancak bu kadar alet edilir: “AKP’ye oy verenden Allah hesap sormaz”. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve AKP Şanlıurfa milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, “Allah emaneti ehline vermenizi emrediyor. Allah emaneti bize verdiğiniz için inşallah sizden hesap sormayacak” dedi.

Kadın işsiz ve mutsuz : Hem ailede hem işte çifte yük eziyor. Evlilik ve çocuk sonrası işi bırakmak zorunda kalan kadınların yüzde 60’ının mutsuz olduğu belirtildi.

ÇYDD önceliği kız öğrencilere vererek çok sayıda proje yürütüyor : ÇYDD nin öncüleri dört kadın öğretim üyesi Prof .Dr. Necla Arat, Prof. Dr. Aysel Çelikel, Prof. Dr.Türkan Saylan ve Prof. Dr. Aysel Ekşi idi.

Kadın-erkek eşitliği liginde 85.olduk : Dünya Bankası, 187 ülkedeki kadın erkek eşitliği durumunu inceledi. Birinciliği 6 Avrupa ülkesinin paylaştığı listede Türkiye 85. Sırada yer alabildi. Türkiye’ nin en kötü olduğu alan ise maaş farkı.

Üniversitelere Karne: Her eğitim yılı öncesinde üniversitelerin notları açıklanacak. YÖK Başkanı Yekta Saraç, Türkiye’nin üniversite sayısının 206’ya yükseldiğini ve artık kalite üzerine odaklanılması gerektiğini söyledi. Saraç, okulların değerlendirilip karne verileceğini belirtti.

Ölümde de kadının adı yok: 9’u kadın 25 işçi yaşamını yitirdi. Kadın iş cinayetlerinin yarısı trafik ve servis kazaları sebebiyle yaşanıyor. Çoğu zaman iş cinayetlerini kurban giden kadın sayıları istatistiklere bile girmiyor. Ölen kadın işçilerin çoğu sendikasız, en az yüzde 75’i ise kayıt dışı.

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’na “Dur!” dedi : Milli Eğitim Bakanlığı ile Hizmet Vakfı protokolünün örgün eğitimine ilişkin bölümünün yürütmesi durduruldu. Danıştay, Vakfa tüm eğitim kademelerindeki okullarda panel, sempozyum, yarışma ve yaz okulu etkinliği düzenleme hakkı veren protokolün yürütmesini durdurdu.

İsmail Tarman Orta Okulu velileri pes etmiyor: Veliler okulun imam hatibe dönüştürülmesine karşı verdikleri hukuki mücadeleyi kazanmalarına karşın 784 gündür mahkeme kararının uygulanmadığını söyleyerek “Yılmayacaklarını, yorulmayacaklarını ve karar uygulamaya koyuluncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini” belirttiler.

Akit TV’nin Atatürk hakaretine beraat kararı: Akit TV’de 10 Kasım 2015’te “Zulüm 1938’de son buldu” başlıklı haberle ilgili “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçundan yargılanan sorumlu müdür Ali Özken’ in beraatına karar verildi. Davayı karara bağlayan mahkeme, sanığın üzerine yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatına hükmetti.

Okula başlama yaşı 72’den 69 aya düşüyor: Milli Eğitim Bakanlığı, “ 69, 70 ,71 aylık çocukların ilkokul birinci sınıfa kaydı zorunludur, ancak veli isteği ile bir yıl ertelenebilir.66,67,68 aylık çocuklar, Okul Öncesi Eğitim Kurumu kaydına alınır, veli isteği ile ilkokula bir yıl erken başlayabilir” dedi.

Kadınların 2. ci zaferi: Anne kızına kendi soyadını verdi. 23.üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, eşinden boşanmış bir kadının kızına kendi soyadını vermesine onay verdi.

Türkiye en kirli 31. Ülke oldu: İsviçre merkezli kuruluş, 73 ülkenin yer aldığı hava kirliliği listesinde Bengaldeş’ in 1.inciliğe yerleştiğini, onu Pakistan ve Hindistan’ın takip ettiğini açıkladı. Türkiye 31inci sırada. En temiz hava ise İzlanda’da..

Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması sonuçlandı: Bu yıl 5incisi yapılan araştırma kadınların hem aile hem de ülke ekonomisi için daha endişeli olduklarını ortaya koydu. Ankete kadınların yüzde 47’si ekonomik durumu “Çok kötü” olarak tanımladı.

Polis, gaza boğdu : İstanbul’ da “Feminist Gece Yürüyüşü” yapılmasına izin verilmedi. Polis kadınlara biber gazı ve plastik mermi kullanarak müdahale etti.

Direnen kadınlar kazandı: Gebze’de işten atılan Flor mar işçileri, direnişlerinin 297inci gününde firma ile anlaşma sağladı.

Dünya Bankası’ndan çarpıcı rapor: Yalnızca 6 ülkede (Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg, İsveç)kadınlar , erkeklerle eşit haklara sahip. Türkiye 187 ülke arasında kendisine ancak 85. Sırada yer bulabildi.

Cinsiyetçi eğitime Son : Eğitim sisteminde cinsiyet eşitliğini esas alan politikaların oluşturulması gerekiyor. Cinsiyet eşitliğini esas alan programların okul öncesinden başlaması öneriliyor.

Diyanet-SEN’ den protesto eylemleri: Türkiye Diyanet ve Vakıf görevlileri Sendikası,(Diyanet-Sen’in) çeşitli kentlerdeki üyeleri , Dünya Kadınlar Günü’nde ezanın protesto edildiğini öne sürerek eylem yaptı.

İdam karşıtı aktiviste hapis ve kırbaç cezası: İran’da geçen yıl tutuklanan İnsan Hakları savunucusu, avukat Nesrin Sutude “Devlet aleyhine bilgi yaymak, İran’ın dini liderine hakaret, ajanlık ve ulusal güvenliği tehdit” suçlamaları ile 38 yıl hapis ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldı.

Kardinal’a 6 yıl: Katolik Kilisesinde tacizden hüküm giyen üst düzey ilk kişi olan Avustralya Kardinalı 77 yaşındaki George Pell, “ İki erkek çocuğa cinsel tacizde bulunmaktan “ suçlu bulunarak 6 yıl hapis cezası aldı.

Büyük kaçış: Büyük şehirlerden köylere kaçış hızla artıyor. Türkiye’de göç hareketleri son dönemde tersine dönerek büyük şehirlerden küçük illere ve Batıdan Doğuya doğru kaymaya başladı.

Avrupa Parlamentosundan (AP) skandal Türkiye kararı: Avrupa Parlamentosu “ Türkiye ile müzakereler askıya alınsın” diyor. Skandal rapora Türkiye büyük tepki gösterdi.

Bir kadın daha öldürüldü: Mersin’in Akdeniz ilçesinde 5 çocuğuyla birlikte yaşayan Leyli Etiz (48), eve gelen ve uzun yıllardır ayrı yaşadığı eşi Süleyman Etiz (58) tarafından başından vurularak öldürüldü.

Ezanda konuşmak vekile serbest mi ? Kendileri yapınca bir şey demiyorlar .İktidar muhalefeti “ezan düşmanlığı” ile suçlarken AKP’li Şenal Yediyıldız, ezan okunurken oy istedi. Ordu’da yaşanan olayda AKP’li vekil ezan okunurken adayları Hilmi Güler’ in propagandasını yaptı.

“Kadınlara gereği yapıldı” : Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Mart’ta Taksim’e çıkmak isteyen kadınlara yönelik polis şiddetini savundu.

TÜGVA ‘dan 8 Mart protestosu: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) üyeleri, Diyarbakır Ulu Camiinde bir araya gelerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’nü hedef aldı. 8 Mart’ta ezanın protesto edildiğini öne süren gurup, “Ezan bizim için Roma’nın, New York’un, Pekin’ in, Tokyo’nun, Moskova’ nın, Berlin’in, Paris’in ve yarım kalan hesabımız olan Viyana’nın fethine niyet tazelemektir” dedi.

Dünyadan tepki yağdı: Yeni Zelanda’daki saldırılara uluslar arası kamuoyundan sert kınama yükseldi. İslamo-fobiye karşı mücadele çağrıları yapıldı.

Diyanet Atatürk’ü yine görmedi : Diyanet İşleri Başkanlığı, “Çanakkale Zaferi ve Birlik Ruhu” konulu hutbesinde Atatürk’e yine hiç yer vermedi. Diyanet geçen yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ’ne de Cuma hutbelerinde yer vermemişti.

İklim savaşçısı genç, Nobel ödülüne aday: 16 yaşındaki Greta Thunberg, iklim değişikliği eylemlerinin ateşini yaktı. Nobel Barış ödülüne aday en genç isim oldu.

Kendi kendine yeten Türkiye Ne Hallere düştü? : 126 ülkeden 135 çeşit gıda ithal ediyoruz. Yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçi bitti, üretim azaldı. En temel gıdalarımızı bile ithal ediyoruz.

Ağrı’da minareden AKP müziği : Ağrı Merkez Musa Ağa Camii’nin minaresinden AKP seçim müziği çalındı. Camide yapılan propaganda görüntüleri sosyal medyada yayıldı. Görüntüler tepki çekti.

Atatürk Hava Limanı’na TOKİ girecek: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Atatürk Hava Limanı’nın taşınmasıyla birlikte açılacak 13 milyon metrekarelik alana Toplu Konut İdaresiyle (TOKİ) birlikte Millet Bahçesi yapacaklarını söyledi.

Siyaset camilere de , okullara da sokuldu : Seçim propagandası için hemen her mecrada devreye sokuldu.Seçimlere 13 gün kala Belediye Başkan adaylarının seçim faaliyetleri camilerden okullara, devlet kurumlarının dergilerine kadar her yere girdi.

Çocuk kalsınlar: Şiddete, ,zorbalığa,tecavüze uğruyorlar, ‘intikam aracı’ da onlar oluyor. Çocuklar, en çok okulda, okulların yakınında ve okul servislerinde cinsel istismara uğruyor. Öğrenciler, bu tür durumlarda öncelikle rehber öğretmenlerine başvurmalı. Ancak Türkiye’de 538 öğrenciye 1 uzman düşüyor.

Atatürk büstüne saldırıya 18 yıl hapis : Adana’da Atatürk büstlerine tabancayla ateş eden Ali Baldur, 18 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Atatürk’ün yok sayılmasına tepki için salonu terk eden Albay’dan mesaj : “Herkes haddini bilecek”. Albay Önder İrevül, İstanbul Avcılar’ daki Çanakkale töreninde duada Atatürk’ün adının anılmamasına tepki göstererek salondan ayrıldı.

Zina yaptılar diye 22 kırbaç yediler : Şeriat Kanunları ile yönetilen Endonezya’nın Açe bölgesinde zina yaparken yakalanan çiftin kırbaç cezası ,kalabalık bir meydanda infaz edildi. Bir platforma çıkarılan çift 22 kez kırbaçlandı.

Kadınların İkinci Zaferi: Karaağız’ daki santralin yaratacağı tahribata Mahkemeden ders gibi karar çıktı. Mahkeme, Bursa Büyük Orhan’a bağlı Karaağız köyüne yapılması planlanan biyo -kütle imar planlarını durdurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın önceliği Din: MEB’ nın yaptığı 20 bin yeni sözleşmeli öğretmenin branş dağılımı Bakanlığın önceliklerini de gösterdi. Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinin toplam kontenjan atama sayısı ile Sanat, Spor,Kültür dersleri kontenjanlarının toplamı da din dersi öğretmeni kontenjanına yaklaşamadı.

Camide seçmene tehdit dolu sözler: AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesinlioğlu , camide yaptığı konuşmada partisinden memnun olmayıp ayrılanları hainlikle; muhalifleri ise terörist olmakla suçladı. Kendi partileri dışından birinin kazanması halinde , yurttaşların hizmet alamayacağını söyledi.

1 Milyon İngiliz, Avrupa Birliği için sokağa döküldü: İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılma sürecinin siyasi bir krize dönüşmesi sonrası yeni referandum talep eden yaklaşık 1 milyon kişi, Londra’daki yürüyüşte bir araya geldi.

Sülük Mastır’ı : Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, hacamat, hipnoz gibi uygulamaları müfredatına aldı. Türk Tabipler Birliği Etik Kurulu, “Eğitim müfredatları içinde kanıtı eksik, bilimsel dayanakları olmayan uygulamalara yer verilmesi uygun değildir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ikinci 100 günlük Eylem Planı’nın süresi doldu: Söz var, İcraat yok. 100 günlük icraatla Milli Eğitim Bakanlığı’nın özelleştirme ve dinselleştirme politikaları sürdü. 9 Fen Lisesine karşılık 162 İmam hatip lisesi yapıldı.

Karısını ütü kablosu ile boğdu: İzmir’de 2016 yılında Bayram K.,(29) bir süredir ayrı yaşadığı eşi Kader K., nın evine gelerek Onu ütü kablosu ile boğdu ve göğsünden bıçaklayarak öldürdü. Mahkeme, Bayram K.,’yı ağırlaştırılmış ömür boyu hapse çarptırırken, cinayeti tahrik altında işlediğine kanaat getirerek cezayı 21 yıla indirdi.

Karısını öldüren koca, baldızını da öldürmüş : Antalya’nın Kepez ilçesinde tartıştığı karısını öldüren Özcan İ.,(46) kaçtıktan sonra polisi arayıp “Karımı öldürdüm, gidin alın” dedi. Daha sonra yakalanıp gözaltına alınan Özcan İ.,’nin 1991 yılında tecavüze yeltendiği baldızı Adviye Ç.,’yi öldürüp ceza evinde yattığı belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na Danıştay freni : Üst Kurul, ‘Müfettiş Kılavuzu’nun hukuksuz olduğuna hükmetti. Danıştay, Eğitim-İş’in ısrarlı mücadelesinin ardından MEB’ nın ‘Maarif Müfettişi Kılavuzu’nun hukuksuz olduğuna hükmetti.

Harb-İş Sendikası’ndan Tank-Palet’in satılmasına ilişkin kritik iddia: “Kumanda Katar’ın eline geçer”. Tank-Palet fabrikasının Katar ortaklı şirkete devredilmesi durumunda, Afrin’ de kullanılan Fırtına Obüsleri’nin kontrolünün de Katarlıların eline geçeceği öne sürüldü.

3 çocuğunun annesini sokak ortasında öldürdü: Erzurum’un Palandöken ilçesinde oturan Özgür P.,(39)ve Seher P.,(28) çifti geçimsizlik nedeniyle bir yıldır ayrı yaşıyordu. Konuşmak istediğini söyleyerek karısının yolunu kesen Özgür P., red edilince 3 el ateş ederek karısını öldürdü.

Endonezya’da fazla açık olduğu düşünülen heykele giysi : Jakarta’ da bir eğlence parkındaki iki dev denizkızı heykeli göğüsleri açık olduğu gerekçesiyle müstehcen bulundu. Bu nedenle, park yönetimi deniz kızlarına buluz giydirdi.

Bayrağımızı indirip AKP afişini astılar: Kahraman Maraş’ta direklerde asılı Türk bayraklarının indirilip yerine AKP’li adayın seçim afişleri çekildi. Görüntüler büyük tepki yarattı.

Tutuklu kadınlara işkence ve taciz: Suudi Arabistan’da yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan insan hakları savunucusu 11 kadın, Riyad’ da ikinci kez hakim karşısına çıktı. “Ülke çıkarlarına zarar vermek” ve “Yurt dışındaki düşman unsurları desteklemekle” suçlanan sanıklara ilk kez söz hakkı verildi. Duruşmadaki görgü tanıkları, kadınların tutuklu bulundukları sürece işkence ve tacize uğradıklarını anlattıklarını aktardı.

Eleştirene bir dava daha: DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu hakkında CHP’nin düzenlediği bir paneldeki konuşmasında “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği” suçlamasıyla 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı.

Diyanet, kurucusu Atatürk’ü unuttu: Diyanet Aylık Dergisi’nde Çanakkale Zaferi’ne yer verdi. Makalede Atatürk’ün adı bir kez bile anılmadı.

Önce vurdu, sonra intihara kalkıştı: İstanbul Maltepe’de evinden çıkan bir kadın, sokak ortasında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Bir restoranda çalışan Fatma Ş., (48) Zeynel A., tarafından sokakta vuruldu. Zeynel A., daha sonra intihara kalkıştı.

ŞUBAT 2019

Prof.Dr. Ali Erbaş “ 2011’de 22 İlahiyat Fakültesi vardı, şimdi 105 oldu” dedi : Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş , din eğitimi hakkında bilgiler vererek “Din eğitimi açısından sıkıntılı dönemler geride kalmış, mağduriyetler giderilmiştir” dedi.

Çocuk İmam dönemi : Diyarbakır,Yenişehir ilçe müftülüğü 4-6 yaş arası çocuklara akran imamlarla namaz kıldırıyor. Yaygın eğitimde çocuklar için yaş sınırı “ 5 yaşını doldurmuş olmak” şartına karşın 4-6 yaş Kuran kurslarında ısrarcı olan Diyanet, “Dindar nesil” için yeni projelere adım attı. Diyarbakır Müftülüğü, çocuk cemaate ‘çocuk imam’ projesini başlattı.

Vakıf ve yurtlara 14 milyon : Yönetim kurullarında AKP’li siyasilerin bulunduğu TÜRGEV, ENSAR,TÜGVA gibi derneklerin de yer aldığı 8 vakfın sadece bakım,onarım ve teşrifatına 2018 yılı ve öncesi yaklaşık 14 milyon harcandı.

Erdoğan’ın okuluna 45 milyon harcandı : Erdoğan’ın mezun olduğu İstanbul İmam Hatip Lisesi’ne bitişikteki arazileri katmanın maliyeti 45 milyon lira oldu. 5 bin 300 metre arazinin kamulaştırılarak okulun alanına katıldığı belirtildi.

2018-2019 Eğitim-öğretim yılı 2. Dönemi başlarken imam hatip ortaokul ve liseleri her açıdan kayırıldı: Bu okulların tüm masrafları devletçe karşılandı. MEB, İnsan Vakfı’nın “Mescitsiz okul kalmasın” kampanyasını onayladı. Engelli çocukların yüzde 8.3 ’ü eğitim hakkından mahrum kaldı. Eğitimde şiddet artarak devam etti.

“Asla taviz verilemez” : Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası (Eğitim İş) Merkez Yönetim Kurulu,5 Şubat 1937’de Anayasa’ya eklenen Laiklik İlkesiyle ilgili yaptığı açıklamasında “Laiklik, özgürlüktür, asla taviz verilemez” ifadelerini kullandı.

100 çocuğun canı insafa kalmış: MEB, riskli Abdülkadir Geylani İmam Hatip Ortaokulu’nu kapattı. Ama aynı binadaki yatılı kursta 100 öğrencinin tarikat kontrolündeki eğitimlerine devam ettiği öğrenildi.

Nazire Dedeman yaşamını yitirdi: Bireysel silahsızlanma için yaptığı çalışmalarla tanınan, iş kadını ve “Umut Onurlu Önderler Yetiştirme Vakfı” nın kurucusu Nazire Dedeman Çağatay yaşamını yitirdi.

Kadına annelik cezası : Anne olan kadınla olmayan arasındaki ücret farkında yüzde 30 ile Türkiye ilk sırada. Kadınlar dünya genelinde erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyor.

TÜGVA’da Cihatçı yemini: Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişari Kurulu’nda yer aldığı Türkiye Gençlik Vakfı’nda (TÜGVA) sadece erkeklerden oluşan bir guruba “Müslümanları çok seveceğiz, Yalnız Allah için öleceğiz” deyip “tekbir” getirerek yemin ettirildi.

“Ak Partiye oy vermeyeni Allah çarpar” : Dini siyasete bu kez esnaf kooperatifi başkanı alet etti. İzmir Esnaf ve zanaatkarlar Kredi ve kefalet kooperatifi başkanı Selahattin Hünü, AKP’nin İzmir adayı Nihat Zeybekçi’ye Ayet-el Kürsü hediye edip “ AK partiye oy vermeyeni Allah çarpar” dedi.

Kadınların beyni 4 yaş daha genç: ABD’deki Washington Üniversitesi, kadınların beyninin erkeklere göre 4 yaş daha genç olduğunu belirledi. Buna göre kadınların hormonal dengesi, beynin daha geç yaşlanmasına yol açıyor. Bu durum, ayrıca kadınların daha yaratıcı olmalarını sağlıyor.

Atatürk stadyumu yerine ‘Millet Bahçesi’ yapılacak: Sakarya’daki Atatürk Stadyumu da ‘Millet Bahçesi’ne çevriliyor.

Arap dünyasının ilk kadın iç işleri Bakanı: Lübnan’da Başbakan Saad Harari ’nin oluşturduğu kabine, bir ilke imza attı. Raya Haffer Hasan (52) , Arap dünyasının ilk kadın iç işleri Bakanı oldu.

Katolik kilisesinde feminizm rüzgarı : Cinsel istismar mağduru rahibeler için ‘panik butonu’ çağrısı yapıldı. Erkek egemen yapının değiştirilmesi çağrısı yapan rahibeler, “ Kilise ahlaki güvenilirliğini yeniden kazanmak ve yaşanabilir bir gelecek istiyorsa, şu anki yönetim yapısı değişmeli” dediler.

20 bin öğretmen ataması yapıldı: Atamada 8470 kontenjanla Güneydoğu Anadolu birinci sırada; 6438 kontenjanla Doğu Anadolu ikinci sırada yer aldı. Bu bölgeleri 1756 kontenjanla İç Anadolu, 1229 kontenjanla Akdeniz, 1034 kontenjanla Karadeniz,768 kontenjanla Marmara ve 305 kontenjanla Ege bölgesi aldı.

Öğretmen yetiştirme sürecinde yeni durum: Eğitim Fakülteleri kontenjan azaltacak. Türkiye’de Eğitim Fakültesi sayısı 93 ’e , Eğitim Bilimleri Enstitüsü sayısı 44’ü aktif olmak üzere 50’ye ulaştı.Eğitim Fakültelerindeki lisans öğrencisi sayısı 221 bin 530 oldu. Bu sayıya yarım milyona yaklaşan atanamayan öğretmen adayı eklenince süreç bir kaosa dönüştü. Bunun üzerine öğrenci kontenjanlarının azaltılması kararlaştırıldı.

Atatürk Parkı’na çirkin saldırı: İstanbul’un en büyük mahalle parklarından biri olan Büyük Çekmece’deki Atatürk Parkı, kimlikleri belirlenemeyen bir gurup tarafından tahrip edildi. Çiçeklikler ve heykeller kırıldı, kitaplık parçalandı.

“Erdoğan’ın Hayatını Oku” cezası : Cumhurbaşkanına hakaret iddiası ile yargılanan yurttaş, kitap özeti çıkaracak.

Gezi hıncı dinmedi: Yeni AKM’ nin temelini atan Erdoğan, yine Gezi direnişini hedef aldı. “Eski binayı kendi marjinal ideolojilerinin merkezi olarak görenler, yeni projeyi engellemeye çalıştılar…… Bu proje bittiğinde Jakoben zihniyete karşı dikilmiş bir zafer anıtı olacaktır” dedi.

Yargıtay Başkanlığı’na İsmail Rüştü Cirit yeniden seçildi.

TBMM mutfağında 3 milyonluk tadilat yapıldı: Türkiye Büyük Millet Meclisi mutfağının yenilenmesi 3 milyon 390 bin liraya mal oldu.

Diyanetten ‘Ala Rakısı’na karşı dava : Diyanet İşleri Başkanlığı, “Dinen haram kılınan bir nesne için Allah’ın sıfatlarından birinin marka olarak kullanılmasının doğru olmadığını “ bildirdi.

Türkiye çocuk büyütmek için en iyi 49. Ülke: Danimarka’daki Mutluluk Enstitüsü, dünyada çocuk yetiştirmek için en uygun ülkelerin listesini yayımladı.80 ülkenin yer aldığı listede birinci sıra İsveç’in oldu. Türkiye ise 49.unculuğa oturdu.

49 yıllık bedelsiz kıyak : Üsküdar Belediyesi İlim Yayma Vakfı’na taşınmaz verdi. İlim Yayma Vakfı’nın Başkan yardımcısı Bilal Erdoğan. Vakfın ilk kurucuları arasında Turgut Özal ve Korkut Özal da yer almakta.

İŞKUR ‘a kayıtlı işsiz sayısı 3.7 milyona ulaştı: Ekonomik kriz büyüdükçe işsizler ordusu da büyüyor.2018’in Ocak ayına göre, işsiz sayısı yüzde 54 arttı.

250 bin çocuk savaşta büyüyor: Eş Şebap, Taliban, Boko Haram ve İşid gibi örgütler, çocukları kendi amaçları için kullanan örgütler arasında başı çekiyor.

Türkiye’deki Suriyelilere yönelik tehditler raporlaştırıldı: Rapora göre, Suriyeli gençler, suç şebekelerinin hedefinde. Genç kızlar zorla evlendiriliyor ve istismar ediliyor.

Boşandığı karısını kaçırıp öldürdü: Tokat, Niksar’da oturan Muammer G (40), bir yıl önce boşandığı , 2 çocuğunun annesi Alev Yıldırım’ı (28) av tüfeği ile vurup öldürdükten sonra yakalanarak Emniyet’e götürüldü,

Kendiliğinden İHL : Müdürler din derslerini seçmeye yönlendirince diğer öğretmenler açıkta kaldı. Eğitim-İŞ Mersin şube başkanı Hakan Boyar, “Mersin genelinde 622 din öğretmeni açığı var. Öğretmen ihtiyaç listesi incelendiğinde meslek liseleri ve Anadolu liselerinde din öğretmeni ihtiyacı imam hatip liseleri ile yarışıyor” dedi.

Yandaş vakıflara milyonluk yardım tartışma çıkardı: İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin (İBB) 2018 için hazırladığı STK Raporunda STK’lar, okullar ve Spor salonları için harcanan toplam paranın 847,5 milyon TL olduğu; 98.6 milyon liranın okullara, 311.8 milyon liranın yandaş vakıf ve derneklere harcandığı öğrenildi.

Dinci dernek aşkı : MEB, ‘Sınav Giriş Belgesi’ ile öğrencileri vakıflara taşıyacak. Öğrencileri laik eğitimden uzaklaştıran MEB, dini vakıf ve derneklerle işbirliğini genişletiyor. Anadolu Gençlik Derneği’ne resmi ve özel tüm ortaokul öğrencilerine “Sınav düzenleme “ izni veren MEB, “Sınav Giriş Belgesi” ile öğrenciyi derneklere taşımanın yolunu açtı. “Değerler Eğitimi” kapsamında derneğin hazırladığı bir kitabın okullarda dağıtılması ve bu kitap üzerinden sınav yapılması planlandı. Sınav giriş belgeleri dernek şubelerinden alınacak. Böylece öğrenci derneğe gitmek zorunda kalacak.

Türkiye evlenmede Avrupa’yı geçti : Avrupa’da her bin kişiden 4.3’ü dünya evine girdi. Avrupa Birliği İstatistik Ofisine göre, en çok evliliğin olduğu Avrupa ülkesi binde 7. 9 ile Arnavutluk. Türkiye ise binde 7. 1 ile dördüncü sıraya yerleşti.

Gericilerin baskısı Yogayı iptal ettirdi: okullarda tarikat ve cemaatlerin her türlü dini etkinliğine izin veren MEB, gericilerin “Putperest ibadeti” diyerek hedef göstermesinin ardından Ece Vahapoğlu’ nun çocuklar için hazırladığı yoga etkinliğini iptal etti.

Uluslar arası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Ehli Sünnet Alimler Birliği (ESAB) yaptıkları ortak açıklamada yoganın “Putperest ibadeti “ olduğunu iddia etti. Bakanlık da gerici tepkilerin ardından etkinliği iptal etti.

Bir askeri alan daha imara açıldı: Pendik’te 7. 8 dönümlük arazinin kararı çıktı. AKP’liler askeri alana devlet okulu yapılacağını belirterek plan değişikliğini savunurken, CHP’liler “Hani askeri alanlar Millet Bahçesi , Kent Ormanı olacaktı. Milli Eğitime okul için başka alanlar verilebilir” dediler.

Hayalet Üniversite : Sayıştay Denetçileri Raporu’na göre, Bayburt Üniversitesi’nde Mühendislik, İlahiyat, İktisat, İdari Bilimler ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde hiç öğrenci bulunmuyor.

Çocuklarının gözü önünde karısını öldürdü: Ankara’da Ayten Bayrambey (37) eşi İdris Bayrambey’ den (45) şiddet gördüğü için Kadın Sığınma Evi’ne yerleşti. 4 çocuk annesi Ayten Bayrambey eşyalarını almak için evine gittiğinde eşi çocuklarının gözü önünde pompalı tüfekle ateş açarak Onu öldürdükten sonra kendini vurdu.

Gerici baskısı geri adım attırdı: Cinsiyet eşitliği akademiden çıkarılacak. YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Cinsiyet eşitliği toplumsal değerlere uyun değil” diyor . YÖK,”Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’nden geri adım attı.

Spor salonları İmam Hatipliler Derneğine: ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’ne bağlı olarak faaliyet yürüten Öncü Gençlik ve Spor Kulübüne İstanbul’da 39 ilçede spor salonu tahsis edilecek. Uygulama ilk olarak 10 okulda başlayacak.

Seçmeli ders baskısı : Gerici dernek ve vakıflar, dini içerikli derslerin seçilmesi yönünde kampanya başlatırken okul yönetimlerinin de dahil olduğu süreçte ders seçimi “mahalle baskısı”na dönüştü.

Kadın eylemciye polisten cinsel taciz : TAYAD’ın Ankara’da Sakarya caddesinde yaptığı eyleme katılan bir üniversite öğrencisi polis tarafından göz altına alındı. Kız öğrencinin o sırada bir polisin cinsel tacizine uğradığı fotoğraf karelerine yansıdı.

Protokola harem -selamlık yok ama vatandaşa var: Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde de yayınlanan fotoğraf tartışma yarattı. Salon ,harem-selamlık olarak bölündü. Sol taraf kadınlara sağ taraf erkeklere ayrıldı, protokol kayırıldı.

Öğrencisiz Fakülteye AKP’li akademisyen: Hiç öğrencisi olmayan İzmir Katip Çelebi Üniversitesine bağlı Çelebi Meslek yüksek Okulu’na AKP Bayraklı Belediye Başkan adayı Nurettin Memur ile AKP İzmir İl Başkanlığı danışmanı Fatma Değirmenci atandı.

Boşanmak isteyen eşini vurup öldürdü: Ankara’nın Mamak ilçesinde oturan Döndü Ş.(40) 8 yaşındaki kızını okuluna bırakıp eve dönerken eşi Şükrü Ş.,tarafından kurşunlanarak öldürüldü.

Sendika sakal bırakacak: Kamuda kılık kıyafet Yönetmeliğini tanımadıklarını ilan eden73 bin üyeli Büro Memur-Sen , yönetmelik değişene kadar sakal bıyık bırakma ve kravat takmama eylemi başlattı.

Dindar nesil inşaatları : 2019 Yatırım Programı’nda en büyük pay, İmam hatip projelerine ayrıldı. Bütçede imam hatip inşaatlarına 460 milyon lira, Fen Liselerine ise 30 milyon lira tahsis edildi. Yatırım Programında 151 Anadolu Lisesi inşaatı da yer aldı.

Eğitim-Sen’den MEBakanı Selçuk’a çağrı: “Bakan, gücü yetmiyorsa istifa etsin.” Eğitim-Sen, gericilerin baskısıyla MEB ve YÖK’ün Toplumsal Cinsiyet Eşitliği projelerinden geri adım atmasına tepki gösterdi. Eğitim-Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Bakan Selçuk adım atmalı, gereğini yapmalıdır. Gücü yetmiyorsa, tepki göstermeli, istifa sürecini işletmeli” dedi.

MEB okullarında Hizbullah sınavı: Bazı illerde valilikler tarafından yasaklanmasına karşın Peygamber Sevdalıları Vakfı’na Türkiye genelinde okullarda “Din içerikli sınav düzenletildiği” ortaya çıktı.

Kim koruyacak? : Çocuklar cinsel eğitimi internetten öğreniyor. Tespitler korkunç. İnternette porno içeriğe maruz kalma yaşı 11’e düştü. Çoğu 9 yaşın altında 16 bin çocuğun görüntüleri yayımlandı. Porno siteleri 12-17 yaş arası çocukların cinsel eğitim kaynağı oldu.

İmam hatiplerde ‘Aç-Kapa’ dönemi: Öğrenci bulunamıyor. Batman, Bursa, Kocaeli ve Şanlı Urfa’da bazı İmam hatipler, Valilik önerisiyle kapatıldı. Yeni İmam hatipler için ekonomik krizde bile bütçe ayıran Bakanlık, dönem başında 5 İmam hatip Ortaokulunu daha, ‘Öğrenci yok’ gerekçesiyle kapatma kararı aldı.

Atatürk Orman Çiftliği arazisinden 1 milyon metre kare daha imara açıldı: Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk Orman Çiftliği kanunsuzca talan ediliyor. Plan değişikliklerini yargıya taşıyoruz. AOÇ alanları özgürleşene kadar mücadele edeceğiz” dedi.

“Fesli nin kitabına serbest, Atatürk’ün kitabına ise, yasak” : Konya Beyşehir’de Atatürk düşmanı Fesli’ nin kitaplarının okunmasına izin veren MEB, Yılmaz Özdil’ in “Mustafa Kemal” kitabına izin vermedi.

Din istismarında sınır tanımıyorlar: İYİ Partili Ümit Özdağ, sosyal medyada AKP için oy isteyen bir hocanın görüntülerini paylaşıp savcıları göreve çağırdı. Özdağ, din istismarcısının “AKP’ye oy vermeyenleri ‘kafir’ olmakla suçladığını “ belirtti.

OCAK 2019

Yılın Saltanatı : Rektör bey için bir araç 7/24 nöbet bekliyor. Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman için Ankara Esenboğa Hava Limanında bir aracın hazır tutulduğu, Siirt’te ise Rektörün 150 bin liralık 4×4 cip kullandığı öğrenildi.

Ruh Sağlığımız Bozuldu : Ülke genelindeki hastanelerin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları servislerine 2012 yılında 7 milyon 835 bin 757 başvuru yapılırken 2017 yılında bu sayı yüzde 41 artarak 11milyon105 bin 724’e çıktı.

Atatürk’e Hakaret Eden Akar’a 2 yıl 6 ay Hapis Cezası verildi: Atatürk ve annesi Zübeyde Hanıma iğrenç hakaretlerde bulunan , Nur Cemaatinin sözde imamlarından Hasan Akar, “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” ve “Halkı kin ve düşmanlığına alenen tahrik” suçlarından 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı,

Her sokakta para basan İSPARK 18 milyon zararda (!) : İstanbul Büyük Şehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hakkı Saylam, İBB ’ye ait 11 şirketin toplam zararının 94 milyon lira olduğunu açıkladı.

Gülriz Sururi’ yi kaybettik: Tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi 90 yaşında yaşamını yitirdi. Sururi’ nin ölüm haberi sanat ve siyaset dünyasında üzüntü yarattı.

Milli Eğitim Bakanlığı, çareyi İmam Hatipler’ de arayacak: MEB 5 yılda 719 milyar lira harcayarak geliştirdiği stratejide İmam Hatipleri, Türk tipi model olarak niteledi. İmam hatip okullarının milli bir model olarak başka ülkelere örnek olma potansiyelinin artacağı öne sürüldü.

Üniversitedeki Skandal Sayıştay Raporu ile ortaya çıktı: Kız öğrencileri inşaat halindeki yurda yerleştirmişler. Ege Üniversitesinde öğrenci yurt binalarının inşaatları tamamlanmadan öğrencilerin yurtlara yerleştirildikleri ortaya çıktı.

Diyanet ile Etik Kurulu’nun “ memura hediye” tartışması : Etik Kurulu, memurun demirbaşa kaydedilmek üzere hediye alabileceğini belirtirken Diyanet, “Caiz değil, rüşvete girer” diyor.

Kanser Raporu’nu açıkladığı için 12 yıl hapsi istendi: Antalya, Ergene ve Dil Ovası’nda yapılan ve Sağlık Bakanlığınca sonuçları kamuoyuna açıklanmayan araştırmayı halka duyuran Yardımcı Doç. Dr. Bülent Şık hakkında dava açıldı. Şık için 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

Diyanet, dergi basımı için 5,5 milyon lira harcayacak: Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Döner Sermaye İşletmesi, 2019 yılı için Diyanet Aylık Dergi, Diyanet Çocuk Dergisi ve Diyanet Aile Dergisinin basım hizmeti için ihale açtı. Aylık Dergi ve Çocuk Dergisi için 3 milyon 877 bin Tl ödeneceği açıklandı. Diyanet Aile Dergisi için de 1 milyon 116 bin liralık sözleşme imzalandı.

Liseliler Yarışıyor Sınavında Skandal : İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Anadolu Liseleri arasında “Beşiktaş yarışıyor” adıyla deneme sınavı düzenlendi. Sınavda lise öğrencilerine Beşiktaş, Moda, Kadıköy gibi semtlerde oturan çocukların “Ezanı, Ramazan’ı, Kandili bilmediği” ifadelerinin yer aldığı bir soru soruldu.

Geçen yıl 440 kadın, cinayete kurban gitti: 2018 yılında kadın cinayetlerinde artış yaşandı. 440 kadın katledildi,287 bin 217 çocuk cinsel istismara uğradı. 131 kadının katili ise hala bulunamadı.

Hukuk öğrencisi hocasını öldürdü: Çankaya Hukuk Fakültesi akıl almaz bir cinayete tanıklık etti. 4.üncü sınıf öğrencisi Hasan H., tartıştığı öğretim görevlisi Ceren Damar’ı önce bıçakladı ardından silahla vurdu.

Camide Güreş antremanı: Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Müftülük ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde güreş kursu açıldı. Salih Paşa Camiinin bodrum katında açılan kurslara 10 ila 12 yaşlarındaki 25 çocuk katıldı. Çocuklar hafta içi 5 gün okul çıkışı, hafta sonu öğleden sonra olmak üzere her gün kursa gidiyor. Ders bitiminde ise camide cemaat ile namaz kılıyor.

İki Kadın ,Tarih Yazdı: Hindistan’da dini kuralların kadınların girmesini yasakladığı ama Yüksek Mahkeme’nin kararıyla kadınların kullanımına açılan Sabarimala Tapınağı’na ilk kez iki kadın girdi. Tapınağa “Adet görme yaşında olarak görülen 10 ila 50 yaş arası kadınlar alınmıyordu.

‘Okul Gıdası’ uygulaması başladı: Üç Bakanlığın hazırladığı protokol ile okul kantinlerine denetleme geliyor.

Türkiye’nin Utanç Rekoru : 2018’de 440 kadın erkekler tarafından katledildi. Cinayetlerin yüzde 85’i kadınların evli oldukları, birlikte oldukları, boşandıkları veya ayrılmak istedikleri erkekler tarafından işlendi.

Varlıklı ve yetenekli Türkler, ülkeyi terk ediyor: New York Times’a göre, göçün nedeni kayırmacılık ve otoriterleşme. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranındaki artışla 253 bin 640 kişi Türkiye’den göç etti.

MEB’ dan Performans İtirafı geldi: Milli Eğitim Bakanlığı, kendi yayımladığı dergide önceki Bakan İsmet Yılmaz döneminde getirilen ‘Zorunlu performans sistemi ’ni akademik araştırma ile eleştirerek “Türkiye’de uygulanamaz” dedi.

Sosyal Medya, Kızları daha çok Etkiliyor: Londra Üniversitesi, Sosyal medyanın ergenlik dönemine giren çocuklar üzerindeki etkisini araştırdı. 11bin kişinin katıldığı araştırmaya göre kızlar, erkeklere oranla sosyal medyadan iki kat daha fazla etkileniyor. Bu durum da depresyona yol açıyor.

Türkiye okul tatilinde birinci sırada yer aldı: 33 ülkedeki tatil ortalaması 13. 9 hafta oldu. Türkiye, 15. 2 haftalık tatille ortalamayı aştı.

Sinema sanatçısı Deniz Çakır hakkında soruşturma: İstanbul’da bir alış veriş merkezinin kafesinde başörtülü kadınlara hakaret ettiği öne sürülen oyuncu Deniz Çakır hakkında soruşturma başlatıldı.

Yargıtay’ın ‘Velayet’ Kararı : Yargıtay 2.inci Hukuk Dairesi, kadının sadakatsizliği nedeniyle boşanan çiftin çocuklarının velayetini “ Annenin bu yaşam tarzının çocukların, bedeni, zihni ve ahlaki gelişmeleri bakımından ciddi risk teşkil edeceği” gerekçesiyle babaya veren yerel mahkeme kararını bozdu.

“Bakamıyorum” diyen Anne, Oğlunu AVM ’de terk etti: Bursa’da 3 yaşındaki Hamza, annesi tarafından cebine “ Artık bakamıyorum, tek çarem buydu” yazılı bir not koyulup bir alış veriş merkezinin oyun parkında terk edildi. Çocuk, devlet korumasına alındı.

Danıştay, 5 Yıllık Ayıba Nihayet Son Verdi : Atatürk , madalya ve nişanlara bir oyla geri döndü. Danıştay, devlet nişanları ve madalyalarından Atatürk kabartmasının çıkarılmasını Anayasaya aykırı buldu. Kurul kararı tek oy farkla aldı.

“Dişleri değil, Üniversite Bütçesini Oymuşlar” : Maliyeti 194 bin lira olan cihazı 400 bin liraya aldılar. 9 bin liralık tarhanayı 35 bin liraya almasıyla gündeme gelen Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesinin ihale skandallarına yenileri eklendi. Sayıştay, fahiş fiyatla alınan tıbbi cihazları kalem kalem belirledi.

Tokat’ta bir anaokulunda ailelerden habersiz dini eğitim: “Anne dönersem Allah beni sever mi?” Tokat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Anaokulu’nda ‘Mevlevilik’ adı altında Semazen gösterisi yapılması ve 3-5 yaş gurubu öğrencilere yönelik “Allah aşkı” konulu sohbetler yapılması tepkilere neden oldu.

Üzerinde “Bakamıyorum” yazılı not bırakıp Küçük Hamza’yı AVM ’de terk eden anne bulundu. Her yerde aranan anne bir otelde yakalandı. İfadesinin ardından serbest bırakılan genç kadının çocuğunu bir yıl önce de terk ettiği ortaya çıktı.

Sabah sporlarını Camide yaptılar : İskenderun’ da Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezi tarafından “Namazda Bereket, Sporda Hareket Var” adlı proje başlatıldı. Proje kapsamında İskenderun Kaptan Paşa Camiine giden cemaate spor yaptırılıyor.

İnsani Geçim için 3 bin 67 lira şart: Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan , “İstanbul için 2 çocuklu bir ailenin çalışanının alması gereken asgari düzeyde İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) 2 bin 781 liradır” dedi.

Bakırköy’de kilise yapılıyor: Bakırköy Belediyesi tarafından Cumhuriyet tarihinde ilk kez sıfırdan bir kilise yapımı için ruhsat verildi. Kilisenin iki yıl içinde ibadete açılması planlanıyor.

Tatilde Cami Mesaisi: Milli Eğitim Bakanlığından tatilde çocukları camilere taşımak için dinci kuruluşla protokol yapıldı. MEB, tatillerde de çocukları tarikat ve cemaatlere emanet etmeye devam ediyor. Bakanlık içinde cinsel istismar bulunan kitabın okullarda dağıtımı için izin verdiği Server Gençlik ve Spor Kulubü ile yeni bir işbirliği protokolü imzaladı. Protokole göre 6-13 yaş arası çocuklar, 5 vakit namaz kılmak için camiye götürülecek. Projenin 81 ilde 2500 camide gerçekleştirileceği, vakfın hedefinin 50 bin çocuğa ulaşmak olduğu öğrenildi.

İşsizlik Tribünü ; Şanlı Urfa’da 1000 kişilik işe 44 bin kişi başvurdu.

1.1 Milyon Öğrenci Okulu Bıraktı : Geçim sıkıntısı nedeniyle 5 yılda 1 milyon155 bin Üniversite öğrencisi okulu bırakmak zorunda kaldı.

Müdür, okulda topuklu ayakkabıyı yasakladı: Ankara, Sincan ’daki Akşemsettin İlk okulu Müdürü “Dinen caiz olmadığı” gerekçesiyle kadın öğretmenlerin topuklu ayakkabı giymesini yasakladı.

2 Numaralı Katil : Amerika ’da ‘ Sağlığın Değerlendirilmesi Enstitüsü’nce yapılan bilimsel araştırmaya göre, 1990’da 4.üncü sırada yer alan tütün kullanımına bağlı ölümler,2017’de yüksek tansiyondan sonra 2.nci sıraya yükseldi ve önemli risk faktörü oldu.

Zübeyde Hanım’a sevgi seli: Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Karşı yakaya emanet ettiği annesi Zübeyde Hanım, ölümünün 96 ıncı yılında mezarı başında anıldı.

Sosyal medya boşanma nedeni: Uzman Klinik Psikolog Elif Efsun Tatar, son 10 yılda boşanma oranlarının yüzde 25-30 arttığını ; bunda sosyal medyanın ciddi etkisi olduğunu söyledi.

Akademik Sıfır: ‘En İyiler’ sıralamasında Türk Üniversiteleri geriledi. Çin, ezdi geçti; Türkiye, Gelişmekte olan Ülkeler Üniversiteleri sıralamasında geçen yıl 22 olan kurum sayısını 23’e çıkardı. Ama, çoğu üniversite sıralamada aşağı düştü.

29 Yıl Yetmedi 20 Yıl daha uzatıldı: Üsküdar Belediyesi Acıbadem’deki Şehit Mete Sertbaş Parkı bitişiğindeki araziyi yurt yapılmak üzere AKP’ye yakın Vakıflardan Aziz Hüdai Vakfı’na 49 yıllığına bedelsiz verdi. Bölge sakinleri, “Cemaatle değil, Halk ile protokol yapın!” diye isyan etti.

“Kadın ve Edebiyat” ın konuğu Aral: Başkanlığını Prof Dr. Necla Arat ’ın yaptığı Kadın Araştırmaları Derneği (KAD),her ay “Kadın ve Edebiyat” etkinlikleri düzenliyor. Etkinliğin Ocak ayındaki konuğu, İnci Aral oldu. Yazarın “Mor” ve “Sadakat” adlı romanları tartışıldı.

4 Yaşa bile Türban : Zorunlu din eğitiminin 4.üncü sınıfta başlamasına karşın Diyanet, bu yıl da 48 ila 72 aylık çocukları camilere taşıyor. Diyanet, 2013 ’ten başlayarak 4-6 yaş gurubu çocuklara yönelik Kuran kursu Projesini de yürütüyor.

Eşitlikten Vazgeçmeyiz: İspanya’da aşırı sağcı Vox Partisi’nin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yasası’nın iptaline ilişkin girişimlerine karşı bir araya gelen Kadın Örgütleri, 50’den fazla şehirde gösteri düzenledi. “Eşitlikte bir adım bile geriye gidilemez” teması ile düzenlenen eylemlere İşçi Sendikaları ve Sol görüşlü siyasi partiler destek verdi.

Tapuyu Kadınlar aldı: Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 yılı Konut Artış İstatistiklerine göre, ev sahibi olan ve tapuyu kendi üzerine alan kadınların sayısı arttı. 2018’de ülke genelinde erkekler, 790 bin 6 adet; kadınlar ise 421 bin 286 adet konutun sahibi oldu.

3 Ay Evli Kaldığı Eski Eşini Av Tüfeği ile vurdu: Edirne’de barışmak istediği eski eşinden red cevabı alan Emre Şahin (22), boşandığı eşi Kübra Olgun’u (21) av tüfeği ile öldürdükten sonra kendi canına kıydı.

Korkunç Olay : İzmir’in Tire ilçesinde 35 yaşındaki üvey ağabeyinin cinsel istismarına uğrayıp hamile kalan 12 yaşındaki kız çocuğu ikiz bebek dünyaya getirdi.

Cemil Kılıç hakkında soruşturma başlatıldı: Akit Gazetesinin hedef göstermesinin ardından öğretmenlik yaptığı okuldaki görevinden uzaklaştırılan İlahiyatçı Cemil Kılıç, başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.

Kadınlar Sokakta: Amerika Birleşik Devletlerinde bu yıl 3üncüsü düzenlenen Kadınlar Yürüyüşü’ne katılan on binlerce kişi, başta Washington ve New York olmak üzere ülke genelindeki eylemlerle Donald Trump yönetiminin politikalarını protesto etti.

Seçmeni Korkutma Çabası: AKP Van Milletvekili A.Arvas, yerel yönetimlere ilişkin açıklamasında “ AK Parti, Van’da kazanmazsa tüccar kaybedecek; Baş örtülüler caddede yürüyemeyecek; esnaf huzurlu olmayacak; şehirde yine silahlı çeteler peydahlanacak; esnaf ikinci vergiye tabi olacak” ifadelerini kullandı.

Okulda değil, İşteler : Çocuklar en çok tarımda, sanayide ve hizmet sektöründe kayıt dışı olarak çalışıyor. Mevsimlik tarımda çalışan çocukların ailelerinin yüzde 87’si “Çalışmasını istemiyorum ama mecburuz” diyor. 11 yaşın altında çalışmaya başlayan ve hiç tatil yapmayan çocuklar var. Bu çocukların günde ortalama çalışma saati 11,1.

Avustralya’da binler Şiddete Karşı Yürüdü : Avustralya’ da binlerce kişi, İsrailli kadın öğrenci Alia Maasarwe’nin öldürülmesinin ardından kadına yönelik şiddetin son bulması için ülke çapında protestolar düzenledi. Melbourne başta olmak üzere Sidney ve Canberra kentlerinde bir araya gelen kadınlar, sokakların kendileri için daha güvenli bir yer olmasını talep etti.

Atanamayan Öğretmenler Ankara’da eylem yaptı: 100 binin üzerinde öğretmen açığı var. Yaklaşık 400 bin öğretmen atama bekliyor. 20 bin sözleşmeli öğretmen için söz verildi. Atama bekleyen öğretmenler, Ankara’da eylem yaptı.

Ayşen Gruda’yı kaybettik. Yeşilçam’dan bir yıldız daha kaydı. Tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda hayatını kaybetti.

“Mustafa Kemal” Özel seri bir dakikada tükendi: Yılmaz Özdil’ in kaleme aldığı “Mustafa Kemal” kitabı,koleksiyoncular için özel olarak 1881 adet üretildi. Saat 9’u 5 geçe satışa çıktı. Bir dakika içinde tamamı satıldı.

“Avukatlar Susmaz “: “24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü” nedeniyle Galatasaray’da toplanan Türkiye’nin dört bir yanından avukatlar İstanbul Barosu’na yürüdü.

AKPM’ den Türkiye’ye Çağrı : “ Dokunulmazlığı geri getirin”. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye’de muhalefetteki siyasilerin kötüleşen durumundan “Endişe edildiği” uyarısında bulundu ve ‘milletvekili dokunulmazlığının’ geri getirilmesi çağrısı yaptı.

Fransa ile “Türban” krizi : Fransa’da görev yapan türbanlı iki diplomat eşinin vizelerinin yenilenmesi sırasında biyometrik fotoğraf vermek istemedikleri, bunun üzerine tüm idari vizelerin iki ülke arasında karşılıklı askıya alındığı ileri sürüldü.

“Oylarınız, Kıyamet Günü Berat belgesi olacak” : AKP Sivas Milletvekili, TBMM eski Başkanı, İsmet Yılmaz partisinin adayına oy isterken “ Vereceğiniz destek, yarın ruz-i mahşerde (Kıyamet günü) berat belgelerinizden biri olacak” dedi.

“Şapka Giymeyen Asılmış!” : İzmir’de okullarda dağıtılan bazı kitaplardaki laiklik karşıtı söylemler tepki çekti. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Orta Okullarda dağıttığı Bakanlıkça tavsiye edilen kitaplarda ‘Şapka Devrimi’ yüzünden imamların idam edildiği öne sürülüyor. Çarpık akrabalık ilişkileri (Kayın biraderle evlenmek gibi) teşvik ediliyor.

Kadının sorunu,’İş Yerinde Değersizlik’ : Türkiye’nin 52 ilinde 3032 kadının katıldığı “Kadın Yaşam Kalitesi Endeksi” sonuçlarına göre, kadınların yüzde 60’ı erkeklerin kadınlara göre daha fazla para kazanmasının normal olmadığını söylüyor. 10 kadından 9’u ev işleri ve çocuk bakımının sadece kadınların görevi olmadığını belirtiyor.

Yargıtay Kararı : ‘Aldatan daha ağır kusurlu.’ Bir boşanma davasının Temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 2inci Hukuk Dairesi, kendisine şiddet uygulayan kadınla ,eşini aldatan erkeğin eşit kusurlu olduğuna hükmeden mahkeme kararını bozdu. Mahkeme davacı erkeğin kusurlarının eşine şiddet uygulayan davalı kadına nazaran daha ağır olduğunun kabulü gerekirken tarafların eşit kusurlu bulunmasının kabulünün doğru olmadığına hükmetti.

Yolsuzluk liginde 180 ülke arasında 78inci olduk. Bu sonuç, ‘Uluslar arası Şeffaflık Örgütü’ nün 2018 yılına ilişkin derlediği ‘Yolsuzluk Algı Endeksi’nden çıktı. 1 numarada en az yolsuzlukla Danimarka var. Türkiye 78inci. En çok yolsuzluk,180inci sıradaki Somali’de.

Yeniden Arapsaçına dönen Eğitim: Temel Liseler ve Özel Eğitim Kursları kapatılıyor. Binlerce öğretmenle öğrencilerin geleceği belirsiz. Temel Liselerde bulunan 215 bine yakın öğrencinin diğer liselere taşınması beklenirken, 25 bin öğretmenin geleceğinin de ne olacağı bilinmiyor.

Hukukun Yanı başında: 15 yaşındaki kız çocuğu, tüm girişimlere rağmen evlendirildi. Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 15 yaşındaki bir kız çocuğu,Baro’nun itirazına rağmen evlendirildi. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, yaptığı açıklamada çocuk yaşta evliliklere ilişkin mevzuat boşluklarına işaret ederek “ Yetkilileri gerekli hukuki süreci işletmeye çağırıyoruz” denildi.

Ulusal Beslenme Konseyi Kuruluyor: Sağlık Bakanlığı, ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında 9 Bakanlık, 7 Sivil Toplum Kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla Ulusal Beslenme Konseyi’nin kurulacağını açıkladı.

Diyanet’in Kuran Öğreticilerine videolarla “Çocuk Gelişimi Sertifikası” : Din görevlilerine uzaktan kumandalı ‘Çocuk Eğitimi’ veriliyor. MEB, Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirme planı yaparken Üniversiteler, İmamlar ve özel kreşlerde görevli personel için ‘Sertifika Programları’ başlattı. Selçuk Üniversitesi, “Okul öncesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Sertifika Programı” adı altında uzaktan eğitim modeliyle videolarla özel kreşlerde görevli personele ve Diyanet’in 4-6 yaş gurubu Kuran Kursu öğreticilerine sertifika verecek.