2016

ARALIK 2016

O Tarikata 1 milyonu aşan devlet desteği : 2010-2015 arasında Süleymancı ‘Eğitim’ dernekleri , 1 milyon liradan fazla devlet yardımı almış.

Erkek Şiddetinden Kaçış: Türkiye’deki Sığınma Evleri’nde 12 bini aşkın kadın ve çocuk kalıyor. Ağustos 2016 itibariyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı 101; Yerel yönetimlere bağlı 132; Sivil toplum kuruluşlarına bağlı 4 olmak üzere toplam 237 Kadın sığınma evi bulunmakta.

Bilimsel Eğitim Yok : PİSA Eğitim Raporuna göre, Türkiye bilime en az önem veren ülkelerden. Öğrenciler, devamsızlıkta ilk sıralarda. Eğitim sisteminde sorumluluk paylaşmada ise, son sıradayız.

Kadına Şiddet Günden Güne Artmakta : Hamile kadına ‘Burada yürüme’ dayağı atıldı.Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 4 aylık hamile olan Ebru Tireli (32),evinin yakınında bulunan bir parkta spor yaparken kimliği bilinmeyen bir erkeğin saldırısına uğradı.

Türkiye’den Bilim İnsanı Çıkması Zor : Fen ’de en üst iki seviyede olan öğrenci oranı OECD’de yüzde 7.7 iken, bu oran Türk öğrencilerde sadece yüzde 0.3. Yani 333 Türk öğrencisinden sadece biri en üst iki seviyeden birinde.

Eğitim Bütçesinde Umut Yok : Türkiye’nin PİSA’da aldığı sonuçlar ile öğrenci başına yapılan harcama, paralellik gösteriyor.Türkiye’nin öğrenci başına harcaması ile OECD ülkelerinin ortalaması arasında yaklaşık 6000 Dolarlık bir fark bulunmakta.

PİSA, Bakanı Yalanladı : Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın PİSA sonuçları için günah keçisi ilan ettiği Meslek liselerinin başarı ortalaması,İmam hatiplerin tam 62 puan üzerinde.İmam hatipler, PİSA sınavında Türkiye çapında en düşük başarı ortalamasına sahip okul türü oldu.

Din dersini çok, Fen’i az veriyoruz: PİSA 2015’de OECD ülkeleri içinde sondan ikinci olan Türkiye, Din dersine en çok zaman ayıran ikinci ülke.Fen Bilgisi ders saatlerinde ise, OECD ülkelerinin gerisindeyiz.

İki Belediyeden skandal ‘Evlilik ve Aile’ kitabı : Kütahya ve Pamukkale Belediyelerinin evlenenlere dağıttığı kitaplarda çocuk yaşta evlilikler savunuluyor; Bale, “Şeytan ocağı” , tiyatro, “Şeytan yuvası” gibi ifadeler yer alıyor.

Eşten İzinsiz Ev Satılamaz : Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, aile konutu ile ilgili işlemlerde (satış,ipotek vbg.) malik (sahip) olmayan eşin “açık rızası alınmadan” yapılan işlemin geçersiz olduğuna karar verdi.

Kitap değil, ‘çiftleşme yönetmeliği’ : Kütahya Belediyesinin yeni evli çiftlere dağıtmak üzere bastırdığı skandal kitaba tepkiler büyüyor. Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, kitapçığı sert bir dille kınayıp “Bu kitap tam anlamıyla bir Çiftleşme yönetmeliğidir” dedi.

Tarikat Yurtlarına karşı ‘Bilim Yuvası’nı kurdular: Atatürk’ün adını verdiği Gazi Paşa ilçesinde ADD’ liler, köylüler çocuklarını tarikat yurtlarına göndermek zorunda kalmasın diye, öğrencilere ‘Bilim Yuvası’ kurdular.

İstanbul Erkek Lisesinde Noel bir ‘Tabu’ : Türkiye’nin köklü okullarından İstanbul Lisesi’nin Alman öğretmenlerine “Derslerde Noel işlenmeyecek” talimatı gönderildiği ortaya çıktı. Okul yönetiminin yasağı Alman basınında geniş yankı buldu.

“İki yıldır hiç şikayet yok” : Kütahya Belediye Başkanı AKP’li Kamil Saraçoğlu ,tartışmalı “Evlilik ve Aile Hayatı” kitabını savundu. “Bu güne kadar kitap hediye ettiğimiz hiçbir hemşehrimizden şikayet almadık” dedi. Kitabın 2014 yılından beri dağıtıldığı biliniyor.

Cahillikte ilk 10’a girdik: İngiltere merkezli İpsos MORİ tarafından yapılan “2016 Cehalet Endeksi” adlı araştırmada Türkiye, 40 ülke arasında en cahil dokuzuncu ülke oldu.

İstanbul Erkek Lisesinde Alman öğretmenler hedefte : AKP’li vekil Mustafa Şentop, öğretmenleri misyonerlikle suçladı. Okul idaresi ise, öğretmenlerin Noel ve Hrıstiyanlık ile ilgili müfredatta olmayan söylemler kullandıklarını iddia etti.

292 Lisede kız-erkek ayrı eğitim görüyor: Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,10 bin 549 orta öğretim okulundan 10bin 250’sinde karma eğitim yapıldığını açıkladı.

Giresun Aluçra Erkek Yatılı Hafızlık Kuran Kursu’nda yardımcı eğitmen, çocuklara tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

Berlin el koydu. Noel yasağı kalktı : İstanbul Erkek Lisesi’ndeki Noel tartışmalarına Alman Dış İşleri Bakanlığı da girdi.Sözcü Martin Schafer, her hangi bir yasak olmadığını açıkladı.

Torba’dan TÜRGEV çıktı : AKP ’nin Meclis’e sunduğu Torba Tasarı uyarınca,hazine arazileri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar 49 yıllığına bedelsiz olarak, TÜRGEV başta olmak üzere,eğitim ve yurt temini faaliyetinde bulunan vakıflara verilecek.

Tekmeci saldırgan, Adli Tıp’a sevk edildi : Otobüste yolculuk yapan Ayşegül Terzi’ye şort giydiği için tekme atan ve ilk duruşmada tahliye edilen Abdullah Çakıroğlu , akıl hastası olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Engelli Kız öğrencilere cinsel istismar: İzmir’de Bornova Körfez Özel Eğitim Merkezi’nde 61 yaşındaki öğretmen Ş.G. okuldaki üç zihinsel engelli öğrencisine cinsel istismar ve saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Atatürk Anıtı meydandan kaldırıldı : Rize’ de 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı, yenileme projesi kapsamında kaldırılarak, Valilik önündeki tören alanına taşındı.

Şiddete uğrayan kadın, istihdama katılmıyor: İş dünyasına göre okuma-yazma bilmeyen kadın sayısının 8 milyon olduğu Türkiye’de şiddet olayları, kadın istihdamı önünde en önemli engellerden biri.

Şehitlere ayrımcılık: AKP, tazminat ve aylıklarla Şehit yakınları ve Gaziler arasında ayrım yapıyor. 15 Temmuz Şehitlerine ve Gazilerine aylık 3 bin 203 TL maaş bağlarken terör saldırılarında yaşamını yitirenlerin yakınları ile Gazilere 789 TL aylık bağlıyor.

YÖK’ten Öğretmenliğe sıralama barajı: LYS başarı sıralaması 240 binin altında kalan adaylar, Öğretmenlik Programlarına başvuramayacak. YGS ile kayıt alan Öğretmenlik Programları da LYS ’ye nakledildi.

Sıfır Tatbikat: Adana, Aladağ’daki yurt görevlisinin ifadesinden : “Devlet yurdu yıkılınca köylere gidip öğrenci topladık…İtfaiyenin kaskı,maskesi ve oksijen tüpleri yoktu… Görev yaptığım süre boyunca Milli Eğitim dışında Belediye, İtfaiye ve diğer kurumlardan denetlemeye gelen kimse olmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı Çalıştayı’nda ilgisiz isimler : MEB tarafından düzenlenen Çalıştay’a AKP’ye yakınlığı ile bilinen ve eğitimle uzaktan yakından ilgisi olmayan,Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak ile hükümete yakın Star gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren ve Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan’ın katılması tartışma yarattı.

Okullarda “Darbe Anketi”: Mersin Valiliği, Yahya Günsur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi felsefe öğretmeni Refah Akış’ın TÜBİTAK Proje Yarışması kapsamında yapmak istediği “Hakimiyet Milletindir” projesi için Orta okul ve liselerde “ 15 Temmuz Darbe Girişimi” konulu anket yapılmasına onay verdi.

Yurt yolunda taciz var : İzmir, Katip Çelebi Üniversitesi kampüsündeki Cihannüma Kız Yurdu’nda kalan öğrenciler, okulla yurt arasındaki uzun,karanlık ve tekinsiz yol yüzünden, can güvenliklerinin olmadığını,o yolda sözlü tacize uğradıklarını söylediler ve bir an önce önlem alınmasını istediler.

Zanlı Kocalardan hep aynı Savunma : “Tüfeğimi temizlerken eşimle tartıştık. Bir anda tüfek patladı.

Atatürk heykeli yeni yerine dikildi: Rize Meydanı’ndan kaldırılması tepkilere neden olan Atatürk heykeli Rize Valiliği önüne dikildi.

Sosyal medyaya Büyük gözaltı : İnternetteki paylaşımları nedeniyle 3 bin 171 kişi gözaltına alındı. 1656 kişi tutuklandı.10 bin kişi soruşturuluyor.

“Daha çok İmam hatip açacağız” : Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir açılışta yaptığı konuşmada : “….Siz İmam hatip liselerinden,orta okullarından rahatsız olduysanız onu da söyleyeyim ,daha fazla İmam hatip ortaokulu açacağız.Daha fazla imam hatip lisesi de açacağız. Bu eğitimde çarpıklık değildir. Dinde de çarpıklık değildir” dedi.

2454 Çocuk Ceza evinde : Adalet Bakanlığı 16 Ağustos 2016 tarihi itibariyle Türkiye’de 1664 tutuklu, 790 hükümlü çocuk olduğunu ve bunların büyük bir kısmının hırsızlık suçu ile ceza evlerinde bulunduklarını belirtti.

Yaz Saatine karşı 110 bin İmza : Yaz saatine devam edilmesinin olumsuz etkileri bulunduğu; zaman diliminin Türkiye’de dünya saatinden 3 saat ileride olması nedeniyle sorunlar doğduğu öne sürülerek “ Change.org” sitesinde bu uygulamanın kaldırılmasını isteyen vatandaşlarca bir imza kampanyası başlatıldı.

Müftülük Açılımı: Hatay’da Milli Eğitim ile Müftülük arasında yayınlanan protokole göre, imamlar okullara eğitim desteği verecek. Okullar, yaz aylarında Kuran kursu olarak kullanılabilecek.

“İmam hatipler Halk Hareketiymiş” : İmam Hatipliler Derneği ÖNDER’in Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlediği gecede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “ İmam hatip okulları, özünde milletin eğitime müdahalesidir.
Bir halk hareketidir” dedi.

STK’lardan Nabi Avcı’ya İHL Tepkisi: Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın İmam hatip okulları için “Bir halk hareketidir”demesi tepki çekti.Eğitim Sendikaları ve STK’lar, İHL’ lerinin halk hareketi değil, iktidarın kendine biat eden insanlar yetiştirme projesi ve bir dayatma olduğunu belirttiler.

PİSA’nın Faturası ERG’ne çıktı: Milli Eğitim Müsteşarı Mustafa Hilmi Çolakoğlu,Türkiye’nin 72 ülke arasında 50. Olduğu PİSA sınavıyla ilgili raporunda eleştirilerin yer aldığı ERG (Eğitim Reform Girişimi) ile bundan sonra bilgi paylaşımı yapılmayacağını duyurdu.

Bu Gidişin dönüşü yok: Gençler arasında yurt dışına gidiş eğilimi her geçen yıl artıyor.Üstelik gitmek isteyenler artık sırf eğitim değil,iş imkanlarını da araştırıyorlar. Gidişin isteğine neden olarak siyasi istikrarsızlık ve baskılar, ekonomik kriz beklentisi ve Ortadoğu’daki savaşın Türkiye’ye yansıma ihtimali gösteriliyor.

‘Kadınları aşağılamadan’ ceza almadı : Eski Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu,”Bizi kadın gibi yaşatmaya kimsenin gücü yetmez” demişti. İ.H. ’Kadınları aşağılama’ suçundan 9 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti. Mahkemenin kadın hakimi Nursel Bedir, sanığa atılı suçun yasal unsurları taşımadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

1607 öğretmen adayı mülakatla elendi: sözleşmeli öğretmen alımı sırasında yapılan mülakatta “15 Temmuz’u değerlendirin”, “Fırat kalkanı operasyonunu nasıl değerlendiriyorsun?” gibi sorularla karşılaşan öğretmen adaylarından 1607’sinin mülakatta elendiği ortaya çıktı.

“Halk hareketi değil, zulüm” : Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın imam hatip okulları için “ bir halk hareketidir” ve Dış İşleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun “Daha çok imam hatip açacağız” ifadelerine sendikalar ve STK’lar sert tepki gösterdi.

Danıştay, “Valilikler imam hatip açamaz” dedi : Danıştay,valiliklere imam hatip açma yetkisi veren yönetmelik hükmünü iptal etti.Ayrıca okulların isimlerinin de keyfe göre değiştirilemeyeceğini karara bağladı.

Diyanet ve AFAD anlaştı : “Afetzedelere daha çok din.” Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bir protokol imzalayarak afetlerde birlikte hareket etmeye karar verdi. Protokola göre, afet bölgelerinde henüz yeniden yapılanma bile gerçekleşmeden Diyanet okuma salonlarının, kuran kurslarının açılması planlanıyor.

Cumhuriyet’in mekanları birer birer yıkıma uğradı: Mimarlar Odası Ankara şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “geride bırakacağımız 2016 yılının Cumhuriyet ile mekansal hesaplaşmanın zirve yaptığı, Cumhuriyet’in temsil aksındaki bütün yapıların tehdit altında olduğu bir yıl olduğunu” söyledi.

KASIM 2016

Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle İzmir’deki liselerde konferanslar düzenleyen “Sözler Köşkü İlim ve Kültür Derneği”nin konferanslarda Risale-Nur’dan övgü ile bahsedip öğrencilere önerdiği belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde sivil personele “başörtüsü yasağı” kalktı. Böylece TSK’de çalışan sivil kadın memurlara başörtüsü serbestliği tanınmış oldu.

Üniversitelere Kuran kursu : Diyanet İşleri Başkanlığı,tartışmalı projelerini 2017 yılında arttırarak sürdürmeyi planlıyor. Buna göre, “4-6 yaş grubu çocukların velilerine de ‘Değerler Eğitimi’ verilmesi”, “Din hizmetleri alanında Radyo Tiyatroları hazırlanması”, “Kuran kurslarına devam eden öğrenci sayısının 200binden 305 bine çıkarılması”, “Üniversite kampüslerine yaz Kuran kursu açılması” hedefleniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu hedeflere ulaşmak amacıyla yurt içinde toplamda 15 bin 500 seminer, çalıştay ve eğitim programı düzenlemeyi öngörüyor.

Sağlık Bakanı R. Akdağ’ın gündemi yine sezaryan oldu : Bakan Akdağ, “Türkiye’de çılgınca sezaryan yaptırıldığını” belirterek “Böylesine çılgınca devam etmesine müsaade etmeyeceğiz.Meclis’imizden de gerekli desteği bekliyoruz” dedi.

Tarikat’a “Kamu Spotu”: RTÜK, Aziz Mahmud Hüdai Vakfı tarafından düzenlenen “Nakşibendilik Sempozyumu” için hazırlanan reklam filminin radyo ve televizyonlarda kamu spotu olarak ücretsiz yayınlanmasını CHP ve HDP’ lilerin itirazlarına karşın, AKP’li ve MHP’li üyelerin oylarıyla ve “kamu yararı var” gerekçesiyle kabul etti.

Utanç Rakamları: 2002-2015 arasında 440 bin kız çocuk “anne” oldu. 15 yaşın altında 16 bin “çocuk anne” var.16-17 yaşında evlenen kız çocuğu sayısı ise,511 bin 985.

AKP’den cinsel istismarlara ilişkin skandal önerge : AKP vekilleri TBMM Genel Kurul’unda verdikleri önerge ile cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını teklif etti.

Toplumda infial yaratan cinsel istismar maddesi yasa tasarısından çıkarıldı.

11 ayda 368 çocuğa istismar: 1.Ocak.2016/ 20. Kasım. 2016 arasında erkekler, 236 kadın öldürdü. 71 kadına tecavüz etti.368 kız çocuğuna yönelik cinsel istismar olayı yaşandı.

Kadın yolcu, istediği yerde inecek: İstanbul’da kadın yolcuların saat 22.00den sonra güzergah üzerinde durak dışında istediği noktada inmesini sağlayan düzenleme başladı.

Birleşmiş Milletlerden çarpıcı rapor: Her 3 doğumdan birini çocuk gelinler yapıyor.

Borçsuz öğretmen yok: Öğretmenlerin yüzde 52’si bankaya, yüzde 22’si esnafa, yüzde 25’i şahıslara borçlu.Yüzde 25’i ise “ek iş” yapıyor.

FETÖ ’den alıp TÜRGEV ’e verdiler: 15 Temmuz sonrasında Cemaat’e ait yurda el koyan devlet, binayı YURT-KUR ’a değil, TÜRGEV ’e devretti.

Ortaokul öğrencilerine Namaz çağrısı: Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’ in 33 kentin Müftüleri ile istişare toplantısı için geldiği Adana’da kılacağı sabah namazına orta öğretim öğrencileri için de çağrı yapıldı.

Adli Tıp Kurumuna her ay 650 çocuk istismarı olayı gönderilmekte: 2015 yılı verilerine göre, çocukların cinsel bütünlüğüne karşı 24 bin 825 dava açılmış,bu davalardan 13 bin 868’i sonuçlanmıştır.

Kız Yurdunda Facia: Adana’nın Aladağ ilçesinde üç katlı kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11 öğrenci ile bir kadın görevli yaşamını yitirirken 22 öğrenci yaralandı.

Kadına yine tekme: Şort giydiği için şiddete uğrayan Ayşegül Terzi’den sonra sunucu İpek Atcan’a da Metro’da saldırıldı.