2018

ARALIK 2018

Gaziantep’te ‘İslam Üniversitesi’ : Torba Yasa teklifinde yeni kurulan Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin isminin de ‘Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirilmesi teklif edildi.

Modern Zaman Köleleri : Küresel Kölelik Endeksi 2018 Raporu’na göre, dünya genelinde 40 milyondan fazla modern köle bulunuyor. Modern kölelik kurbanlarının yüzde 71’ini kadınlar ve kız çocukları, yüzde 29’unu ise erkekler oluşturuyor. Çoğu kadın ve çocuk 40 milyon kişi, zorla çalıştırılıyor, evlendiriliyor, cinsel sömürüye uğruyor.

Boşanmak isteyen karısını parçaladı : Mersin’de Akdeniz ilçesinde yaşayan Mustafa E., (36) eşi için kayıp başvurusu yaptı. Boşanmak üzere olduğu Cemile E,. nin kaybolduğunu bildirdi. Yapılan araştırmada Mustafa E’ nin karısını öldürdükten sonra cesedini parçalara ayırdığı belirlendi. Cani koca, tutuklanarak cezaevine konuldu.

Eşini hastane otoparkında 19 kez bıçaklayıp öldürdü: Tekirdağ, Çorlu’da yaşayan Enis Adem Ş.,(31) ile Merve Özcan (25) boşandılar. Merve Özcan kızıyla birlikte Samsun’a yerleşti. Enis Adem Ş., de kızını görmek için Samsun’a geldi. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi otoparkında bir araya gelen eski karı-koca arasında çıkan tartışma sonunda Enis Adem, eski eşini 19 yerinden bıçaklayarak öldürdü ve kaçarken “Namus meselesi” dedi,

Güzelbahçe Müftülüğü’nden Öğrencilere Konferans: “Kızlar, edepli olsun!” Eğitim-İŞ Sendikası, Güzelbahçe Müftülüğü tarafından düzenlenen Mevlid-i Nebi Haftası’nda öğrencilere verilen “Peygamberimiz ve Gençlik” adlı konferansın içeriği ile ilgili olarak İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne suç duyurusunda bulundu. Konuşmacı 9 Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu ’nun ortaçağ zihniyetini barındıran iddialarının din, felsefe ve cinsiyet üzerinden büyük ayrımcılık ve nefret söylemleri içerdiği eleştirisini yaptı.

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Temyiz dilekçesine karşı yanıtını verdi: “ Andımız geri çekilmeli. Bu tartışma artık bitmeli.”

Cinsel saldırı hükümlüsü 2 yılda 23 kat arttı: Avrupa Konseyi Raporu’nda Türkiye’de cinsel saldırı suçundan hüküm giyenlerin sayısının 2013-2015 döneminde 523’ten 12bin 553’e çıktığı belirtildi.

Bilim reddedilerek İmam hatip ve İlahiyatçılara “Manevi Rehberlik” yolu açıldı: Vaizeler, ‘Manevi Rehber’ oluyor. Selçuk Üniversitesi, “Manevi Rehberlik Eğitimi Sertifikası Programı” açtı. Programın süresi bir ay. Böylece Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunu kişilerin görev tanımı, imam hatip lisesi ve İlahiyat mezunlarına devrediliyor.

Kadınsız Yönetim : Devlet yönetimi ve siyasi partilerde erkek hakimiyeti sürüyor. Türkiye, erkek hakimiyetinde olan üst kademe devlet yönetimi başta olmak üzere kadın istihdamında sınıfta kaldı. 2015 seçimlerinde yüzde 23.75 olan kadın aday oranı, 2018’de yüzde 20.53’e geriledi.

Güney Sudan’da kadınlar hedefte : İç savaş nedeniyle yıkım ve insani dramın yaşandığı Güney Sudan’da kız çocuklara ve kadınlara yönelik cinsel suçların oranında dehşet verici rakamlar gündeme yansıdı. Birleşmiş Milletler’ in açıklamasına göre son 12 günde 150’den fazla kız çocuğu ve kadın, yardım almak için gittikleri kamplarda tecavüz ve cinsel istismara maruz kaldı.

Çalışan anne ağır bedel ödüyor : Türkiye, 70 ülke arasında ücret farkı en yüksek ülke. İLO Küresel Ücret Raporu, dünyada anne olmanın en ağır bedelini yüzde 29,6 oranında daha az ücret alarak çalışan Türk kadınlarının ödediğini ortaya koydu.

Anıtkabir’de 2018’in ziyaretçi rekoru kırıldı : Sadece 10 Kasım’da Anıtkabir’i 1 milyon100 bin kişi ziyaret etti. Böyle sevgi dünyada yok. Kasım ayı ile birlikte bu yıl Anıtkabir’i toplam 6 milyon 326 bin 665 kişi ziyaret etti.

Zübeyde Hanım Müzesi, ‘Millet Kıraathanesi’ oluyor : İzmir’in Pasaport İskelesi’nde demirli “Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi”nin yarısının kıraathane olacağı, müze işlevi ve Denizcilik öğrencileri için eğitim çalışmasının devam edeceği öğrenildi.

O Müdüre, ödül gibi atama: Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız’ın kitaplarını Küçük Çekmece’de çocuklara dağıttıran ilçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz’ın Kasım ayında Kahraman Maraş İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandığı ortaya çıktı.

Dünyanın en etkili kadınları belli oldu : ABD merkezli ekonomi dergisi Forbes açıkladı. Birinci sırada Alman Başbakanı Angela Merkel yer aldı. İngiltere Başbakanı Theresa May ikinci, İMF Başkanı Christine Lagerde üçüncü, General Motors CEOsu Mary Barra dördüncü oldu. Listeye Türkiye’den Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da 64üncü sırada girdi.

Diyanet, Yavuz Sultan Selim’in Küpesini sildi : Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Çocuk Dergisi’nde tüm resimlerden sol kulağında küpesi görünen Yavuz’un küpesini rötuşlayarak çıkardı. Diyanet daha önce yayınladığı bir fetvada erkeklerin küpe takmasını ‘mekruh’ (yapılması uygunsuz) olarak nitelemişti.

Danıştay Savcısı’ndan askere ‘Türban’ izni için çarpıcı değerlendirme : Danıştay Savcısı,Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) türban serbestisi getiren düzenlemenin iptalini istedi. Savcı, “Kamu görevlilerinin din ve vicdan hürriyetinden bahisle dinsel mensubiyetlerini öne çıkarmalarına olanak sağlayacak şekilde kural getirilmesi,Anayasa’daki Laiklik İlkesi varlığını korudukça, hukuken kabul edilemez” dedi.

Skandal Talimat : Danıştay’ın ‘Andımız’ kararını uygulamayıp hakaret dolu temyiz dilekçesi hazırlayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın konunun öğretmenler arasında bile konuşulmaması talimatı verdiği ortaya çıktı.

Kadınlar Alanlarda : Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84üncü yıldönümü bir çok kentte etkinliklerle kutlandı. Cinsiyet eşitliğinin Atatürk Devrimleri’nin başında geldiği vurgulandı.

“Zübeyde Hanım’ı Karşıyaka’ya verin!” : Karşıyaka Belediyesi, Kordon’da demirliyken bakıma alınan ve restorasyonun ardından ‘kütüphane ve kafe ‘ olarak değerlendirileceği açıklanan “Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi”nin Karşıyaka’ya verilmesini istedi.

TSK ’da ‘Türban’a vize : Danıştay, Türk Silahlı Kuvvetlerinde türban serbestliği getiren düzenlemenin durdurulması istemini reddetti. Milli Savunma Bakanlığı, personelin türban takabilmesinin önünü açtı. MSB, dini inanç ve ibadet hürriyetini güvence altına alarak, kadın personele istemesi halinde ,başını kapatma özgürlüğü tanıdığını belirtti.

Akit, şimdi de yargıyı hedef aldı : Akit, savcının ismini istiyor. Gazete, TSK ’da türban serbestliği getiren düzenlemenin yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada “Türk Silahlı Kuvvetlerinde ‘türban’, laikliğe aykırı” yönünde görüş bildiren savcıyı hedef aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Ensar Vakfını kolluyor: Yargının yürütmeyi durdurma kararlarına karşın, dinci vakfın etkinliklerine Milli Eğitim Bakanlığı organları tarafından izin verildiği ortaya çıktı.

Çocukları da kutuplaştırdı : Laiklik ilkesi anlayışıyla hizmet vermesi gereken Diyanet İşleri’nin Başkanı Erbaş, “Kuran okumayan çocukların şeytanla beraber olacağını “ söyledi. Erbaş, “Kuran’ın olmadığı yer, karanlık bir yerdir. Kuran’ın girmediği kalp, karanlık bir kalptir; Kuran’ın girmediği ev, harabe bir evdir” dedi.

İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç, Erbaş’ın sözlerine sert tepki verdi : Cemil Kılıç, Erbaş’ın “ Kuran ile olmayan çocukların şeytanla veya şeytani insanlarla beraber olacağına ilişkin sözlerini ağır bir şekilde eleştirerek “Bu açıklama, Vahabi zihniyetini yansıtıyor. Işid terör örgütünün İslam’dan anladığı neyse,sanki Diyanet İşleri Başkanı’nın da dinden anladığı o,” dedi.

Merkel, veda etti: Almanya Başbakanı Angela Merkel,18 yıldır yürüttüğü Hrıstiyan Demokrat Parti (CDU) liderliğinden ayrıldı. CDU’ nun yeni lideri Karenbauer oldu.

Karısını 10 yerinden bıçaklayıp öldürdü: Diyarbakır’da 19 yaşındaki , iki çocuk annesi Rojin Yetiş, boşanma aşamasında olduğu eşi Mahsun Yetiş tarafından 10 yerinden bıçaklanarak öldürüldü.

Boşanmak üzere olduğu karısını ve babasını öldürdü: Ankara’nın Kahraman Kazan ilçesi’ nde bir çocuk annesi eşi Emine T., ile boşanmak üzere olan Ahmet T., kayınpederi Bekir Metin’i ve işten dönen eşi Emine’yi pompalı tüfekle öldürdü.

Her Okulda Mescit açılacak: Milli Eğitim Bakanlığı, İnsan Vakfı’nın üç yıldır istediği projeye onay verdi. İnsan Vakfı, 2016 yılında “ Mescitsiz Okul kalmasın Projesi” başlattı. Proje, Bakanlık tarafından onaylandı. Vakıf Genel Sekreteri Metin Baksi, “ İlk etapta 90 okula mescit yapacağız” dedi. Bu mesçitlerde hem namaz kılınacak hem de din dersleri minder üzerinde verilecek.

Atatürk Stadyumları, “Millet Bahçesi” oluyor : Meclis KİT Komisyonu’nda konuşan TOKİ Başkan vekili Sami Er, “18 ilde 22 Millet Bahçesi yapıyoruz. Bunlar, eski statların yerine olacak” dedi. Millet Bahçesine çevrilecek statların 7’si “Atatürk” adını taşıyor. O statlar, Bursa, Eskişehir, Diyarbakır, Giresun, Hatay, Konya ve Sakarya’da bulunuyordu.

Ödül gibi atamalar: ‘Kindar ve dindar nesil ‘ için çalışan yöneticiler, İl Milli Eğitim Müdürü yapılıyor. İzmir’in Güzelbahçe ilçesindeki konferansta öğrencilere “Adet olmak hastalıktır. Kızlar tesettüre girsinler. Laiklik, en büyük tehlikedir” diyen Prof. İbrahim Emiroğlu , 9 Eylül Üniversitesi’ndeki idari görevinden alındı. Ancak, öğrencileri konferansa gönderen İlçe Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atandı.

Dört bir yanda erkek vahşeti: Erkek şiddeti durmuyor. Ankara, Kayseri ve Bursa’da 4 kadın katledildi. Osmaniye’de ailesine kurşun yağdıran Kemal E., eşini ve oğlunu öldürdü.

Muhalefeti kızdıran para yetkisi: Cumhurbaşkanına dilediği belediyeye dilediği kadar para aktarma yetkisi veren madde, Torba Yasa’ya eklendi. CHP’li Gülizar Emecan, “Seçime 4 ay kala AKP’li belediyelere kaynak aktarılacak” dedi.

Tabiat Parkına Mescit yapacaklar: Ordu’nun Gölköy ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin en önemli tabiat parklarından biri olan Ulugöl’ e mescit ve şadırvan yapılacak.

“Mustafa Kemal’i müfredata aldırdım.”: Müjdat Gezen, Yılmaz Özdil ‘in ‘ Mustafa Kemal’ kitabını öğrencilerine ders olarak okutuyor. Gezen, “Milli Eğitim Bakanı örnek alırsa, eğitimimize önemli bir hizmet vermiş olur” dedi.

Altın Kızlar : Vakıfbank, Kadınlar Dünya Kulüpleri Voleybol Şampiyonası finalinde Brezilya’nın Minas takımını 3-0 yenerek üst üste ikinci kez şampiyon oldu. Eczacıbaşı Vitra da Brezilya temsilcisi Praia’yı 3-0 yenerek bronz madalya kazandı.

Diyanet 80 milyona dev külliye yaptırıyor: Elaziğ, Harput’ta yapılması planlanan “Uluslar arası Harput Diyanet Külliyesi”, 8600 metre karelik alana inşa edilecek.Külliye’de konferans salonları,kütüphane,spor alanları,restoran ve kafeler yer alacak.

Eşi ve oğlunu öldürdü, iki çocuğunu yaraladı: Osmaniye’nin Dereli köyünde cinnet geçiren Kemal E.,(58) eşi Hürü E., (55) ile 3 çocuğuna ateş etti.Eşi ve 27 yaşındaki büyük oğlu öldü. Yaralı 2 çocuk hastaneye kaldırıldı.

Kız arkadaşını öldürdü: Nevşehir, Ürgüp’te Kapadokya Üniversitesi’nde öğrenci olan Recep O.A., (20) ayrıldığı kız arkadaşı Şerife B’yi (20) ruhsatsız av tüfeği ile vurup öldürdükten sonra aynı silahla yaşamına son verdi,

Kasım ayında 31 kadına kıydılar: ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ , 2018 Kasım Ayı Raporu yayımladı. Bu rapora göre, en az 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

İlk Kadın Mitingi’nin 99uncu yılı kutlandı : Kastamonu’ lu kadınlar, 10 Aralık 1919’da düzenlenen ve Milli Mücadele dönemine büyük katkı sağlayan “İlk Türk Kadın Mitingi”nin 99uncu yıl dönümünü Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda kutladılar.

“Bıyıklı Siyaset” : Yerel seçimlerde kadının adı yine unutuldu. 793 adaydan sadece 26’sı kadın.

Türkiye’nin en kalabalık okulu: İstanbul, Avcılar’ da bir mahallenin nüfusu 10 yılda 1,5 kat arttı. Fakat yeni bir okul yapılmadı. Bu nedenle, 5 bin 300 öğrenci bir okulda sıkışıyor. Öğrencilerden 800’ü Suriyeli. Okulda toplam 155 öğretmen görev yapıyor.

Gerici İmamdan kadınlara : “Kadın münafıktır, Yönetemez”. Tokat’ın Erbaa ilçesinde yöneticilik yapan kadınları “münafık” olarak niteleyen Erbaa Çarşı camii imamı İbrahim Galip, Cumhuriyet mahallesinin kadın muhtarı Nurten Çamlıbel’i hedef gösterdi.

Sokak ortasında kadın cinayeti : İstanbul, Maltepe’de Gülten Gülüm Dili (40) adlı kadın, sokak ortasında ateş edilerek öldürüldü. Katilin kimliği belirsiz . Emniyet, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Erdoğan, yeni eylem planını açıkladı : “Atatürk Kültür Merkezi’nin temelini ocakta atacağız.” Beştepe’ de ‘2inci 100 Günlük Eylem Planı’nı açıklayan Erdoğan,”Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin hemen temelini atıp oradaki o dev AKM ’yi inşallah dünyaya örnek bir opera merkezi haline getireceğiz” dedi.

Parkı tarikata teslim ettiler: İstanbul’da Acıbadem sakinlerinin “Bölgedeki tek yeşil ve deprem toplanma alanımız” dedikleri Şehit Mete Sertbaş Parkı ve çevresini korumak için verdikleri mücadeleye karşın İstanbul, Büyük Şehir Belediyesi, söz konusu araziyi sosyal ve kültürel tesis alanına dönüştürdü. sonra da AKP’nin tuttuğu vakıflardan Aziz Mahmut Hüdai Vakfı’na 30 yıllığına kiraya verdi.

Spor Toto Parasıyla İslam Üniversitesi : Diyanet, “Şans oyunları haramdır” diye fetva verirken Kırıkkale’de SporToto parasıyla İslami İlimler Fakültesi yaptırılıyor. Fakülte 37 milyon 745 bin TL’ye mal olacak, Fakültenin yapımına Spor Toto’nun destek vermesi,”kumar tartışması” başlattı.

“Okullarda zorunlu Kürtçe dersi olsun!” : Ağrı’dan AKP Belediye Başkan Adayı olan Savcı Sayan, “ Okullarda zorunlu Kürtçe dersi olsun. Çocuk İngilizce öğreneceğine Kürtçe öğrensin” dedi.

Devletten İmam hatibe, Özelden Anadolu Liselerine : Devlet okullarından mezun olanların yüzde 90’ından fazlası Meslek okullarına ve İmam Hatiplere; Özel okul mezunları ise, Anadolu ve Fen Liselerine yerleşmiş bulunuyor.

Bu Üniversitede her öğrenciye bir profesör düşüyor: 9 öğrenci, 10 hoca var. Sinop Üniversitesi Su ürünleri Fakültesinde sadece 9 öğrenci olduğu Sayıştay raporlarınca saptandı. Fakültede 10’u profesör olmak üzere 41 akademik toplam 70 personel görev yapıyor. Raporda sadece 34 öğrencinin kayıtlı olduğu, ancak aktif olarak derslere devam eden öğrenci sayısının 9 olduğu belirtildi.

Cinsiyette dev uçurum: Türkiye , Cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130 uncu sırada yer aldı ama 15-65 yaş arasındaki kadınların rutin ev işleri, alış-veriş ve aile bireylerinin bakımı gibi ücretsiz işlerde günde en fazla dakika çalıştığı ülke Türkiye oldu.

Nişanlısını öldürüp tüfekle intihar etti: Antalya’da geçen yaz nişanlanan Nuri Karaata (35) ve Simge Yıldız (26) bir tartışma sonrası ayrılma noktasına geldi. Simge Yıldız’ın ayrılmak istediğini söylemesi üzerine Nuri Karaata, pompalı tüfekle 4 el ateş etti. Simge’nin ölümü üzerine Nuri Karaata da aynı tüfekle başına ateş ederek yaşamına son verdi.

Velinin cebi delik: Ailelerin eğitim harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12.01 arttı. Öğrenci başına eğitim harcaması, 8 bin 111 TL oldu.

MEB, “100 Temel Eser” uygulamasını kaldırdı: Milli Eğitim Bakanlığı’nca ilk ve ortaokul öğrencileri için belirlenen “100 Temel Eser” uygulamasının sona erdirilmesi kararı alındı. Bundan böyle kitabı öğretmen önerecek.

Öğrencilerin Yemek sorunu çözüldü: Hastanelerde staj yapan öğrencilerin yemeklerinin paralı hale gelmesi sorunu yayınlanan kararname ile çözüldü. Yataklı tedavi kurumlarında staj yapan öğrenciler, staj yaptıkları günlerle sınırlı olmak üzere hastalar için oluşturulmuş yemek servisinden ücret ödemeden yararlandırılacak.

Gürültü Cinayeti : Beşiktaş’ta fitness hocası, kendisine gürültü uyarısında bulunan apartman görevlisi Nefise Dolapçı’yı (48) bıçakla boğazını keserek öldürdü.

Suriyelilerin eğitimine 400 milyonluk proje: Milli Eğitim Bakanlığı ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu arasında oluşturulan “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi 2” kapsamında 400 milyon Avroluk işbirliği protokolü imzalandı.

Dini Baskıya karşı Gösteri : Kadıköy Anadolu Lisesi’nde yönetim destekli bir gurup öğrencinin diğer öğrencileri “dini sohbetlere” götürmek için baskı yaptığı iddia edildi. Öğrenciler, okul bahçesinde baskılara karşı gösteri düzenledi. Andımız’ı okudular. “Bu Okulun sahibi, fikri hür, vicdanı hür öğrencilerdir” pankartı açtılar.

Evlilik hazırlığı yapan çifte infaz : Antalya’nın Serik ilçesinde evlilik hazırlıkları yaptıkları belirtilen Gürbüz Hakkı Yılmaz (40) ile 5 aylık hamile Hatice Bahçecioğlu (33) araçları içinde uğradıkları silahlı saldırıda yaşamlarını yitirdiler.Hatice Bahçecioğlu’ nun eski eşi göz altına alındı.

Cerrahpaşa’da ameliyatların bir çoğu durduruldu: İstanbul Tabip Odası, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde ekonomik kriz sebebiyle tıbbi malzemeler temin edilemediği için ameliyatların bir çoğunun durdurulduğunu açıkladı.

Okullara Tarikat Kıskacı : Eğitim Sendikaları okullarda Fetö’nün yerini başka dinci gurupların aldığını açıkladı. Dini baskıya son örnek olarak Kadıköy Anadolu Lisesi’ndeki zorlama gösterildi.

“You Tuber’lar , Ahirete Havale” : Diyanet’in dağıttığı kitapta Sosyal medya günahkarlarına geniş yer ayrıldı.”Peygamber ve Gençlik” kitabında yeni nesil için sosyal medya günahları açıklandı.

Tarikat Liderine 62 yıl Hapis : Konya’da 5 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu için tutuklu yargılanan ve bir tarikatın sözde lideri olduğu iddia edilen Süleyman Işık (65) 61 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dinci Baskıya İnceleme : KAL için MEB devrede. Kadıköy Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin “Dini Sohbetlere” katılma zorunluluğu ile ilgili İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme başlattı.

Bir Park daha İmara Açılıyor : İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eyüp Yeşilpınar Bölge Parkı’na Cami, Taziye Evi, Kültür Merkezi yapmaya karar verdi. Caminin altına da katlı otopark yapılacak.

Diyanet, Doldur-Boşalt Başkanlığına Dönüşmüş: Bütçeden bir çok bakanlıktan fazla pay alan Diyanet İşleri Başkanlığı, personel hareketliliği bakımından da ön plana çıktı. Diyanete bağlı kuruluşlarda din görevlisi olarak işe başlayan imamlar, Bakanlıklara ve diğer kurumlara yatay geçiş yapıyor. Yatay geçişlerde en çok Milli Eğitim Bakanlığı tercih ediliyor.

Anket Görünümlü Dini Sohbet Çağrısı: Anadolu Gençlik Derneği (Milli Gençlik Vakfı), Diyarbakır’daki liselerde anket formu dağıttı ve kişisel bilgi istedi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, öğrencilere dini sohbet, sempozyum, yarışma vbg. İsimler altında yapılan ideolojik dayatmaların ülkenin her yerinde , tüm okullarda sürdürüldüğünü belirtti. ‘Okullarımız, yurtlarımız, üniversitelerimiz dini yapılanmalara teslim edilmiş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yerini ‘protokoller, iş birlikleri’ adı altında Diyanet İşleri Başkanlığı almış durumdadır” dedi.

Konya Selçuk Üniversitesi’nde Eğitim Skandalı : Hemşirelere ‘Koyun uzmanı’ ders verecek. Hemşirelik Fakültesine profesör almak için ilan verildi, ancak ilanı görenler gözlerine inanamadı. Çünkü aranan profesörün “koyunlar üzerinde çalışma yapmış olması” istenmekteydi.

Yapay Zeka Cinsiyet Eşitsizliğini daha da Derinleştirecek: Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre, yapay zeka kullanımının yaygınlaşması hem kadınların daha çok işsiz kalmasına neden olacak hem de erkeklerle aralarındaki ücret eşitsizliğini artıracak.

Balıkesir Müftüsü’nden Şaşırtan Uyarı : Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topcan, Milli Piyango’nun gayri meşru bir kazanç olarak kumardan farkının olmadığının altını çizdi ve “İslam’da domuz etinin hükmü ne ise, Milli Piyango’nun hükmü de aynıdır” dedi.

Barışmaya Çağırdı, Tabancayla öldürdü : Tokat’ta yaşayan Rıza K., (59) iki yıl önce Sevgi Völler (53) ile tanıştı. Almanya’da yaşarken eşini kaybeden Völler ile Rıza K., birlikte yaşamaya başladı. Çift iki ay önce kıskançlık nedeniyle ayrıldı. Rıza K., barışmak istediğini söyleyerek Sevgi Völler ile bir bağ evinde buluştu ve orada Sevgi Völler’e tabancayla ateş ederek öldürdü.

Çekiçle vurdu, Bıçakla deşti: Adana’da 2 çocuk babası Harun Ç.,(45) 20 yıldır evli olduğu Sevgi Ç’yi.,(38) çekiçle kafasına ve yüzüne vurup vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklayarak öldürdü.

“Öğrenciye Tacizi Aklamak İstiyorlar” : Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan öğretmen hakkındaki dosyanın kapandığını açıkladı. Selçuk, öğrencinin şikayetten vaz geçtiğini belirtti. Öğrenci E.E.K , şikayetten vazgeçmediğini söyledi. Öğrencinin annesi H.M.K , “ Öğretmen idari soruşturmada aklanmış olabilir. Dava devam ediyor. Bizi arayan uzlaştırma Kurulu, 5 bin lira teklif ederek davadan vazgeçmemizi önerdi” dedi,

Binlerce Öğretmen Formasyonsuz : Türk Eğitim-Sen’in “Ücretli Öğretmen Araştırması” na göre 61 ilde 9653 kişi pedagojik formasyonu olmadan öğretmen olarak derslere giriyor.

İlkokulda Not Kalkacak: İlk okulda çocukların değerlendirilmesi not yerine beceri temelli etkinlikler doğrultusunda yapılandırılacak. Teneffüs süreleri artırılacak. Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesi temel eğitimin omurgası olarak ele alınacak. İlkokulun Türkçe, matematik ve kültür, sanat, spor ekseninde şekillenmesi için çalışmalar yürütülecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Sil Baştan : Erken çocukluktan lise mezuniyetine kadar çocukların izlenmesi için her öğrenciye özgü e-dosya oluşturulacak. Liselerde ders çeşitliliği ve haftalık zorunlu ders saatleri azaltılacak. İmam hatip okullarında ders saati azaltılacak. Meslek dersleri ile akademik dersler alanlara göre planlanacak.

Eşitlik için 100 yıl Gerekli : Türkiye’de eğitim alanındaki cinsiyet eşitsizliğini inceleyen Eğitim-Sen, “Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için 108 yıl,erkeklerle eşit ücrete sahip olması için de 202 yıl geçmesi gerekiyor” dedi.

79.Zekat Parası ile Rektöre Makam Otomobili Alındı : Aksaray Üniversitesi Rektörü Yusuf Şahin’in makam aracı için Konya’daki bir şirketten 100 bin lira bağış alındı. Şirket, “ Zekatımızı nereye verelim diye düşünüyorduk, bunu uygun gördük” dedi.

Şampiyon sporcuyu sevgilisi öldürdü : İzmir’de uluslar arası yarışmalarda aldığı derecelerle tanınan bir çocuk annesi Pınar Çoban (31), sevgilisi Ferhan Sarıçam (36) tarafından tabancayla öldürüldü. Zanlı aynı silahla intihar etti.

Oda-tv’ye Katliam Tehdidi : Siirt Müftüsü Ahmet Altıok, Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Hüda-Par ’ın yayın organları aracılığıyla “Charlie Hepdo” hatırlatması yaparak Oda-tv Haber Sitesi çalışanlarını hedef gösterdi.Sosyal medyada bu durumu eleştirenler, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a “ Katliam çağrısı yapan müftüyü görevden alın” dediler.

Eğitimde Kara Yıl : 2018 ’de çocukların eğitim hakkından eşit yararlanması için hiçbir somut adım atılmadı. Çocuk yaşta evlenmeyi özendiren düzenlemeler; Çocuk işçilerin sayısı; okullarda, cemaat yurtlarında ve kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet arttı. Özel Öğretim desteklendi. Yoksul aile çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar, eğitim hakkından eşit ve parasız yararlanamadı. Çocuklar, tarikat yurtlarına mecbur bırakıldı. İmam hatip okulu sayısı üçe katlandı. ‘ Tek din, tek mezhep’ politikaları sürdü.

KASIM 2018

Türban Danıştay’ı böldü: Danıştay, jandarmada görevli personelin baş örtüsü takmasına olanak sağlayan Yönetmelik hükmünün yürürlüğünün durdurulması talebini reddetti. Karara 5 Kurul üyesi muhalif kaldı.

AKP’lileri bile kızdıran Rektör: Erdoğan’a itaat etmenin farz olduğunu söyleyen rektöre tepkiler büyüyor. AKP’li Naci Bostancı, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın için ‘Rektörün sözlerinin Cumhuriyetimiz ile, İslam ile, Cumhurbaşkanımızın siyasal anlayışıyla ilgisi yok’ dedi. Muhalefet, Rektörün istifasını istedi.

İzmir Marşı’nı okudukları için öğrencileri tokatlayan Müdüre Suç Duyurusu: İstanbul Erkek Lisesi’nde Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinde okulun Müdür yardımcısı Metin Kuş, İzmir Marşını söyleyen öğrencilerden bazılarını tokatlamıştı. Ankara Barosu Başkanlığı, Metin Kuş hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Suriyeliler, bedava kömürleri satıyor: Mersin’de yaşayan bazı Suriyeliler devlet tarafından ihtiyaç sahibi kişilere dağıtılan ve üzerinde “Para ile satılmaz” yazılı kömürleri sosyal medya üzerinden satışa çıkardı.

Şırnak Üniversitesi, Ata’ya hakaret eden çalışanını uzaklaştırdı: Şırnak Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Emin Korkmaz, sosyal medya hesabından Atatürk’e hakaret ettiği iddiasıyla hakkında başlatılan soruşturma kapsamında görevinden uzaklaştırıldı.

Türkiye’yi ayağa kaldıran kadına ceza indirimi uygulandı: Anıtkabir’de çektiği video ile Atatürk’e hakaret ettiği için 2 yıl 6 ay hapis cezası alan Safiye İnci’ ye verilen cezada “pişmanlık indirimi” uygulandı.

Son nefesinde “Beni kocam vurdu” dedi: Konya’da bir yıl önce Hanife Babayiğit (24) ile evlenen Mesut Babayiğit (35) eşini boş bir arazide tüfekle karnından vurduktan sonra hastaneye bıraktı. Genç kadın, kendisini kocasının vurduğunu söyledi ve hayatını kaybetti.

2019 Bütçesi Meclis’e geldi : Bilimsel değil,dini eğitime yatırım yapılıyor.MEB bütçesinin yüzde 83’ünü personel giderleri oluşturuyor. Yatırımlara ayrılan pay, bu yıl nerdeyse yarıya indirilerek yüzde 4.88’e geriledi. Geçen yıl iki katına çıkarılan Din Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün bütçesi ise Diyanet İşleri’ni yakaladı ve Dış İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bir çok bakanlık bütçesini katladı.

TRT ekranlarında “Rüyamda sürekli Allah’ı görüyorum” dedi: TRT 1’de “Pelin Çift ile Gündem” programına konuk olan Doç. Dr.Tayfur Erdoğdu, rüyalarında sürekli Allah’ı gördüğünü iddia etti. İzleyiciler TRT’ye ve yorumcuya tepki gösterdi.

AKP Muhtarlara harçlık dağıtmış : Ankara’ daki AKP’li Keçiören ve Mamak Belediyelerinin ilçelerindeki muhtarlara düzenli olarak “Harçlık verdiği” ortaya çıktı. Sayıştay, “Muhtarlara sadece ayni yardımda bulunabilirsiniz ,para veremezsiniz” dedi.

Kadın olmadan rekabet ve kalkınma mümkün değil : Diyarbakır’da yapılan DİKAD Ekonomi Kadın Zirvesi’nde kadın emeğinin olmadığı ülkelerde ekonomik kaybın yüzde 30’lar civarında olduğu, gelişmiş bir topluma giden yolun kadının güçlendirilmesinden geçtiği belirtildi.

İtaatçı Rektör Taşaltın istifa etti : Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Ramazan Taşaltın “Cumhurbaşkanına itaat etmek farz” sözlerinin AKP’den de tepki görmesi üzerine rektörlükten istifa etti.

Turizm İmamları : Aileden eğitime toplumsal yaşamın her alanında etkinliğini artıran Diyanet, turizme de el atacak. Diyanet’in 2019 planına göre, turistlere İslam dini ile ilgili bilgilendirme yapılabilmesi için turist rehberleri eğitilecek, yabancı dillerde tanıtıcı broşürler hazırlanacak.

Andımız ‘ı savunanlara Erdoğan’dan sert sözler : Erdoğan, “Vesayet özlemi ile yanıp tutuşanlara müsaade etmeyeceğiz.Danıştay’ın Andımız kararı sonrasında şahit olduğumuz manzara, kararlılığımızı artırmıştır” dedi. Erdoğan’a göre, “ Andımız, bu ülkede ezanı Türkçe okumak isteyenlerin eseridir. İçerik itibariyle bu milletin kendisini, bu milletin kültür ve medeniyet anlayışını ortaya koyan bir metin değildir.”

Şişli’ye kadın eli değdi : Şişli Belediye Başkanı İnönü, ilçedeki her mahalleye bir irtibat bürosu ve mahalle evi açmaya başladıklarını belirterek “Kadınlarla birlikte ortak çözüm yaratıyoruz” dedi.

Müslüman Kardeşler ’in manevi liderinden övgü: Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın terör listesine aldığı Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi, İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin ev sahibi olduğu toplantıda Türkiye’ nin İslam dünyasının yönetim merkezi olmasını istedi.

Diyanet’in siyaset ısrarı: Diyanet İşleri Başkanlığı, daha önce iptaline yönelik talebin Anayasa Mahkemesi tarafından laiklik gerekçesiyle reddedildiği imamlara ilişkin siyaset yasağını kaldırmayı gündemine aldı.

KKTC’de skandal 10 Kasım kararı : Hafta sonuna geliyor diye Atatürk’ü anma törenini öne çektiler.

Bir Mercedes etmez : Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bir Kuran kursunda ölen 6 çocuk için 615 bin liralık tazminatı ödemiyor.

279 bin öğrenci icralık oldu : Türkiye’de 279bin897 öğrencinin öğrenim ve katkı kredilerini ödemediği için icralık olduğu ortaya çıktı.

Diyanet, 9 milyon liraya takvim bastıracak: 2018 yılında 7.7 milyarlık bütçesi yetmeyen ve bütçeyi 8.3 milyara çıkaran Diyanet İşleri Başkanlığı, 2019 yılı için 9 milyon 376 bin 250 TL’ye takvim bastırıyor.

FETÖ’ nün eski yurdu Suriyeli kız öğrencilere tahsis edildi: Şanlı Urfa’ da Fetö’ nün hazineye devredilen yurdu Kuveytli hayırseverlerin yaptığı tadilatın ardından Suriyeli kız öğrenciler için hizmete açıldı.

Saray, eğitimi unuttu : 2019 Bütçesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın payı AKP döneminin en gerisine düştü. 2018’de 92 milyar 529 milyon TL olan MEB bütçesi, 2019 için 113 milyar 819 milyon TL olarak belirlendi. Eğitimin nitelik ve niceliğinin artırılması için ayrılan pay, yalnızca 5,5 milyar TL,

Konya’da 10 Kasım skandalı : Atatürk’ü Anma Töreninin tarihini 12 Kasım olarak duyuran Milli Eğitim Müdürlüğü gelen tepkiler üzerine “sehven yazıldı” dedi.

Karma Eğitimden kısmi dönüş : Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Bazı okulların kız, bazı okulların erkek okulu olarak düzenlenmesinin bir çeşitlendirme anlamında benim için hiçbir sakıncası yok” dedi.

Erkekler ‘mış gibi’ yapıyor: Eşitliğe inanıyor ama “Kadın çalışmak için benden izin almalı” diyorlar. İPSOS tarafından yapılan araştırmada gençler, 35 yaş üzeri kuşağa kıyasla kadınların gücüne ve liderliğine daha çok inanıyor. Her 4 kişiden 1’i kadın ve erkeğin yaşamın her alanında eşit olması gerektiğini savunuyor; Ama kadınların yüzde 58’i toplumsal yaşamda eşitliği hissetmediğini dile getiriyor.

Başını vura vura katletti : Antalya’da Altay Aksoy (33), kız arkadaşı Kazakistanlı Nailia Nutfillina’yı kendisinden ayrılmak istemesini bahane ederek başını yere vura vura dövdü. Genç kadın 20 gün yaşam savaşı verdikten sonra öldü.

Adaletin olmadığı yerde şiddet olur: Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, “Bölünme ve ötekileştirme olduğu sürece şiddet bitmez, azalmaz. Adaletin olmadığı yerde öfke ve kavga olur” dedi.

Onuncu Yıl Marşı’nı yasaklayan müdür, AKP’den Belediye Başkanlığı için istifa etti: Bolu’da Okullarda Onuncu Yıl Marşı’nı yasaklayan il Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Balıkesir’in İvrindi ilçesinde AKP’den Belediye Başkanı aday adayı olmak için istifa etti.

Öğrencilere kitap yok : Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi ekonomik kriz ve yükselen kağıt fiyatları nedeniyle kitap basamayınca öğretime kayıt olan bu öğrenciler, sınavlara az zaman kaldığı halde kitaplarını alamadılar.

Diyanet, kurucusuna bir Fatiha’yı esirgedi: Atatürk’ün emri ile kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Milleti için önemli bir tarih olan Atatürk’ün ölüm yıldönümündeki hutbede adını bile geçirmedi. 9 Kasım Cuma günkü hutbenin konusu, “Sağlık : Dünyalara değer nimet” oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na 8500 yeni kadro verildi: Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na 8489 kadro ihdas edildi. 376 kadro idari personele, 4450 kadro müezzin ve kayyımlara ayrıldı.

Diyanet’den ‘Fesli’ açılımı : Her 10 Kasım’da Cuma hutbelerinde Atatürk’ün adını geçirmemesiyle eleştirilen Diyanet, bu tavrını bu kez bir adım öteye taşıdı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 10 Kasım’dan bir gün önce Atatürk’e hakaretleri ile tepki çeken fesli Kadir Mısırlıoğlu’nu ziyaret etti.

Boşandığı karısını ve kayınbiraderini öldürdü: İstanbul Halkalı ’da çocuğunun kazada ölmesinin ardından psikolojik sorunlar yaşayan K.O, boşandığı eşi Zahide Oğuz ve kayınbiraderi Kutluay Oğuz’u tabancayla öldürdükten sonra polise teslim oldu.

Atatürk’ün ölümünün 80’ inci yıldönümünde yine Ata’ya hakaret: Edirne’de Atatürk aleyhinde slogan atan E.Ş. isimli kadın (20), polis ekiplerince gözaltına alındı.

Toplumsal Cinsiyet Dersi : İstanbul Okan Üniversitesi’nde kadına şiddete dikkat çekmek ve cinsiyet dayatması hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Toplumsal Cinsiyet Dersleri başlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğrenci Andı’nın ‘çağdışı olduğunu’ savundu: And ’ı ‘çağdışı’ ve ‘bilimsel değil’ diye eleştiren MEB, Faşizm ve Komunizm uygulamalarına benzetti. Okulların ideolojileştirilmesi ve askerleştirilmesine Andımız’ ın neden olduğunu iddia eden MEB, Danıştay’dan kararını bozmasını istedi.

Damat değil, sadist katil : Kahraman Maraş’ta Ramazan A.,kendisinden boşanmaya karar veren eşi Sibel A.’ yı (24) ve kayın babası Ali Çiftçi ile kayın validesi Pakize Çiftçi’ yi av tüfeği ile vurarak öldürdü. Bu katliam, 3 çocuğun gözleri önünde yapıldı.

Suriyelilere ‘şehit çocuğu’ ayrıcalığı : Hangi okulu istiyorlarsa orada okuyacaklar. Adana Valiliği kentteki Suriyeli çocukların okul kayıtlarının ikametgahlarına bakılmadan yapılması için talimat verdi.

Andımız Nöbeti : ADD ve CKD üyeleri, MEB’ nin Danıştay’ın okullarda “Andımız’ ın tekrar okutulması” yönündeki kararına yaptığı itiraza karşı Şişli’deki Atatürk Evi önünde “Andımız” nöbeti başlattı.

Açık ara Çöküş : Her yıl binlerce öğrenci örgün eğitim dışına çıkıyor. Devamsızlık büyük bir sorun. 10 öğrenciden 3’ü okula devam etmiyor. Bu rakam İmam hatiplerde 4’e çıkıyor. Kırsalda yaşayan ailelerde de kız çocukların yarısı okula kayıtlı değil.

Sayıştıy’ın Diyanet Raporu’ndaki çarpıcı ayrıntı: Diyanet İşleri, dekorasyona tam 3.2 milyon lira harcamış. Başkanlık Hizmet Binası’nın E Bloktaki 1,2 ve 3’üncü katları dekore edilmiş. D Bloğun dış cephesi tadilattan geçirilmiş. Öte yandan, Diyanet gayri menkul zengini de çıktı. Diyanet’in, cami, Kuran kursu, Hizmet Binası,lojman gibi 183 bin 393 adet taşınmazı bulunuyor. Taşınmazların maddi değeri 4 milyar 029 milyon 920 bin 631 TL.

Dekan, “Atatürk bin yıllık kıyafetimizi ecnebi kıyafeti ile değiştirdi” dedi: Kayseri Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Veysel Altıntaş, “ …Her şeyden önemlisi Türk’ün bin küsur yıl tabi olduğu Allah’ın ahkamını ecnebi kanunlarıyla değiştirdi” dedi. Veysel Altıntaş hakkında idari soruşturma açıldı.

9 Kasım’daki ziyarete tepkiler dinmiyor : Kadir Mısıroğlu Diyanet İşleri Başkanı’ndan övgüyle söz ederek “Şeyh-ül İslam’ın beni ziyarete gelmesi, tarihi bir hadisedir” dedi. Fesli Kadir Mısıroğlu Atatürk’e yönelik hakaretlerine yenilerini ekleyip “Şeriat gitti, gavurluk geldi” dedi.

Dans etmeyen karısını öldürdü : Gazi Antep’te gece eve alkollü gelen S.S (24), müzik çalarak 2 çocuğunun annesi Sabiha S.’den (20) oynamasını istedi.Genç kadın bu isteği kabul etmeyince O’nu av tüfeği ile vurarak öldürdü.

Çarşaflı kadın baltayla Atatürk anıtına saldırdı: Tekirdağ, Çorlu’da Çiğdem B. (30) adlı çarşaflı bir kadın yanında getirdiği baltayla herkesin gözü önünde Atatürk anıtına saldırdı. Kaçan kadın, kısa süre sonra yakalanıp sorguya alındı.

AKP Erbaş’a sahip çıktı: “Fesli Kadir’i ziyaret, ‘insaniyet’miş(!) AKP sözcüsü Ömer Çelik, “Andımız ’a hakaret içeren MEB değerlendirmelerinin kontrolsüz bir biçimde ve ‘kes,kopyala,yapıştır’ yöntemiyle yapıldığını” söyledi. Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın 10 Kasım’ın arifesinde Kadir Mısıroğlu’nu ziyaretini de ‘ İnsani’ olarak değerlendirdi.

Hakaret dolu gerekçe, görevden etti: MEB, Andımız kararını temyiz dilekçesinde “Papağan gibi tekrar” “Çağ dışı, Faşist” gibi skandal ifadeler kullanılmasıyla ilgili 3 kişiyi kusurlu buldu. Hukuk İşleri Genel Müdürünü ve 2 avukatı görevden aldı.

Türkiye’de 600 bin Suriyeli öğrenci var : Antalya’da Türkiye Milli Pediyatri Kongresi’nde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye’deki öğrenci sayısıyla ilgili bilgi verdi. “600 bin Suriyeli çocuğumuz var okullarda. Finlandiya’nın tüm öğrenci sayısı 600 bin değil” diye konuştu.

Bir Kadın Cinayeti daha: Ankara’da emekli Astsubay Uğur Güleçyüz (51), tartıştığı eşi Songül Güleçyüz’ü (52) tabancasıyla öldürdükten sonra silah sesini duyan oğluna “Kendimi öldüremedim. Seni öldürürüm. Git polisi ara” dedikten sonra intihar etti.

Unutamadıkları Gezi’ye Operasyon: Üretilen delillerle akademisyenler gözaltına alındı. Emniyet, milyonlarca insanın katıldığı Gezi Parkı Direnişi sırasında ‘Piyano çalan Adam’, ‘Duran Adam’ gibi sembol eylemleri göz altı kararının gerekçeleri arasında saydı.

Şeyhler Meclisi : Diyanet, tarikat ve cemaatlere ‘şemsiye örgüt’ oluşturulacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘şeffaflaşma ve denetim’ adı altında cemaat ve tarikatların ‘meşrulaştırılmalarının’ önünü açabilecek bir düzenleme için çalışma başlattı. Devrim Yasaları’na göre ‘yasak’ olan tarikat ve cemaatlerin üstünde bir “çatı örgütü” kurulması planlanıyor.

Din Öğretmeni yine ilk 3’ te : MEB, 20 bin öğretmen atanmasına ilişkin kontenjanlarını açıkladı. Eğitimin dinselleştirilmesi adına İmam hatiplerin sayısını katlayan, seçmeli derslerde din içerikli derslerin sayısını artıran Bakanlığın öğretmen tercihinde yine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri ilk 3’te yer aldı. Sınıf öğretmenliği için 3 bin 47, İngilizce için 2 bin 38, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi için Bin 910 kontenjan ayrıldı.

Camide siyasi Afiş: Her seçim öncesinde olduğu gibi, yine dini siyasete alet etmek isteyenler ortaya çıktı. Yalova’da Çiftlik Köy’e bağlı Taş Köprü beldesinin belediye başkanlığı için aday adayı olan Serhat Teber’in afişi, beldedeki Merkez Camii’nin girişine asıldı. Cemaat, bu duruma tepki gösterdi.

40 Üniversite, Andımız için birleşti : 173 Üniversite topluluğu, Andımız ’ın okullarda yeniden okunmaya başlaması için ortak bildiriye imza attı. 40 Üniversiteden 173 topluluk adına basın açıklaması yapan Boğaziçi Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Baran Gezici “ Andımız, Türk gençliğinin, Türk milletinin kimlik beyanıdır” dedi.

Şeker Fabrikalarının arazileri haraç mezat satılıyor: Kırklareli, Edirne, Erzurum, Aksaray ve Manisa’daki 174 bin metre karelik arazi, 5.5 milyon liraya satıldı.

Suudi Kadınlardan ‘çarşaf’ protestosu : Şeriatla yönetilen Suudi Arabistan’da kadınlar, zorunlu tesettüre karşı protesto düzenliyor. Suudi kadınlar, vücutlarını kapatan ve ‘abaya’ olarak bilinen giysilerini ters giymeye başladılar.

Diyanet’in dergisinde Atatürk’e ağır gönderme: Diyanet İşleri Başkanı’nın Fesli Kadir’e yaptığı ziyaretin yankıları sürerken Diyanet aylık dergisinde Atatürk dönemi, “diktatörlerle” aynı kefeye kondu.

24 Kasım günü okullara “Hatim indirin ve sayısını bildirin” talimatı : Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde tüm okullarda Hatim okutulmasını istedi. Okunan Hatim sayısının 23.11.2018 Cuma gününe kadar Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü Din Öğretimi Bölümüne bildirilmesi için gereğinin yapılması duyuruldu.

Uzay Profesörü “Kadın adaya oy vermem” dedi: Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’ nin Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karalı, attığı tweet’ de “ İyi çocuk yetiştirmek, iyi bir iş kadını olmaktan daha elzem” dedikten sonra gelen tepkiler üzerine tweeti’ ni sildi.

Ürküten Rakamlar: Türkiye’de 2 milyon çocuk işçi var. 7 yılda 340 çocuk iş cinayeti kurbanı oldu. 1 milyon çocuk tarikatlara teslim edildi. İstismar davaları son 10 yılda yüzde 700 arttı. Son 18 ayda 21 bin 957 gebe çocuk hastanelerde kayıt altına alındı. Her gün 40’tan fazla çocuk, ‘anne’ oldu.

Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Türkiye’nin utanç tablosu: İstismar, çocuk işçiliği, ceza evlerindeki çocuk sayısı..3 bin çocuk ceza evinde. Bunların 743’ü annesiyle kalan bebekler. Yılda istismara uğrayan çocuk sayısı ortalama 8 bin..

Boşanmak isteyen eşini vurup intihar etti: Adapazarı’nda ebelik yapan 2 çocuk annesi Sedef Şen(30), bir yıl önce şiddetli geçimsizlik nedeniyle eşi Fuat Şen’e (31) boşanma davası açtı. Uzaklaştırma verilen koca, Sedef Şen işe gitmek üzere servis beklerken genç kadını tabancayla başından vurarak öldürdü. Daha sonra silahı başına ateşleyip yaşamına son verdi.

İcra dramları bitiyor: Adalet Bakanı Gül, boşanan çiftlerin çocuklarının icra dairelerinin görev alanından çıkacağını, yeni düzenleme ile vatandaşların yapılacak işlemlerden dolayı harç ve teslim gideri ödemek zorunda kalmayacaklarını bildirdi.

Erkeklere Beden eğitimi-Kızlara Resim dersi: Trabzon’da 12 nitelikli liseden biri olan Dursun Ali Kurt İmam Hatip Lisesi’nde sadece kız öğrencilerden oluşan sınıflarla ‘karma eğitime’ son verilmesi yönünde adım atıldı. Kız öğrencilere sadece resim, erkek öğrencilere ise beden eğitimi dersi verildiği öne sürüldü.

Üniversite’de zorunlu ‘Kutlu Doğum’ : Antalya Üniversitesi’nde akademisyen ve öğrencilere Mevlid-i Nebi etkinliklerine katılımın zorunlu tutulduğu; etkinliğe tepki göstererek katılmayan öğrencilerin “Yok” yazıldığı öğrenildi.

10 ayda 329 kadın öldürüldü: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü öncesi kadınlar toplandı. Hep bir ağızdan “Krizle birlikte çoğalan yoksulluk, kadınlara şiddet olarak geri dönüyor” dediler.

Kadınlardan Hakim ve Savcılara Mektup: “ Bizi görün artık. Birer dosyaya hapsetmeyin”. Günebakan Kadın Derneği, Merkez ve ilçelerdeki hakim ve savcılara mektup gönderdi. Kadın cinayeti davalarında ‘ iyi hal indirimi’ ve ‘ağır tahrik indirimi’ uygulanmamasını isteyen kadınlar, hakim ve savcılara “Dosyaların içindeki bizi görün!” diye çağrıda bulundular.

Milli Eğitim Bakanlığı, Andımız Kararını uygulamıyor: Eğitim-İş Sendikası Andımız kararını uygulamayan MEB yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

“Kutlamayın, bizi anlayın!” : Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, “ 24 Kasım’ı Öğretmenler Günü olarak kutlamak 1981 yılından beri resmileşti. Kutlandığımız süre içinde mesleki itibarımız erozyona uğratıldı. Bizi kutlamayın. Biz anlaşılmayı, sorunlarımızın çözümünü talep ediyoruz.”

AKP, Gezi kuşağını istemiyor: CHP, Beyin Göçü Raporu’nda AKP’nin politikaları nedeniyle yurt dışına gidenlerin yüzde 63 arttığını ortaya koydu.

Eşitliği fiziksel rekabetle bitirdi: 3. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi ’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve erkeğin yaradılışta eşit olmadığını söyledi. Erdoğan, adaletin herkese hakkını vermek olduğunu, ancak bunun bir şeyi herkese eşit şekilde dağıtmak veya herkese aynı şekilde davranmak anlamına gelmediğini ifade etti. O’na göre, kadınla erkek arasında fıtri farklılıktan kaynaklanan bir ayrışma bulunmaktadır.

600 Öğrenci, Yurtlardan Camiye : 15 Temmuz’dan sonra adı Mevlid- i Nebi olarak değiştirilen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın davetiyle Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Ankara İl Müdürlüğü’ne bağlı yurtlarda kalan 600 öğrenci, yurt müdürleri eşliğinde Ahmet Hamdi Aksekili camiine getirildi. Programda Kuran tilaveti ve ilahilerle birlikte namaz kılındı. Erbaş, “Peygamber ve Gençlik” hakkında konuştu.

Para da Yok ,Umut da : Öğretmenler Günü’nde eğitim emekçileri, itibarsızlıktan, yoksulluktan,baskıdan yakınıyor. Öğretmenlerin yarısı, psikolojik sorunlar yaşıyor.

Kadına Şiddet Günü’nde avukatlar meydan okudu: İzmir Barosu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü yapılan Basın açıklamasında Baro’ nun 400’den fazla gönüllü avukatıyla kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla hukuksal alanda her gün, hiç durmadan mücadele edeceği duyuruldu.

Boşanmak isteyen eşini pompalı tüfekle öldürdü: Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde Çetin D.,(28) 3 çocuğunun annesi eşi Emine D’ yi (20) kendisinden boşanmak istediği için, evdeki pompalı tüfekle öldürdü.

Kadın cinayetleri yüzde 392 arttı: CHP Kadın politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Lale Karabıyık, 16 yıllık AKP iktidarı döneminde kadın cinayetlerinin yüzde 392 arttığını; son 5 yılda bin744 kadının hayattan koparıldığını söyledi. CHP, Sığınma Evi açılması için 100 bin nüfus şartının 10 bine düşürülmesini istedi. Kadına şiddetin özel suç sayılması için kanun teklifi hazırladı.

TDK Sözlüğünde kadınlara hakaret: Türk Dil Kurumu’na göre, ‘esnaf’ kelimesinin anlamı ‘Kötü yola düşmüş kadın’; ‘serbest’ kelimesinin anlamı ise, ‘Ağırbaşlı olmayan, hoppa kadın’.

Kadınlara biber gazlı şiddet: Kadınlar, 25 Kasım’da İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere, yurdun dört bir yanında “Şiddete,tacize, istismara hayır!” pankartları ve dillerinde dayanışma sloganlarıyla eylemler düzenlediler. Taksim ve Kadıköy’deki eylemlere polis, kalkanları ve biber gazı ile müdahale etti.

Kontenjanın 7 katı başvuru: 20 bin sözleşmeli öğretmenlik kadrosu için 138 bin başvuru yapıldı.

Yoksullar, zenginlere göre 10 yıl erken ölüyor: İngiltere İstatistik Kurumu’ na göre, yoksullar zenginlerden 10yıl daha az yaşıyor. Bu duruma, yoksulların daha kötü beslenmeleri ve kötü koşullarda tedavi olmaları yol açıyor.

OECD Raporu’na yansıyan acı gerçek: Dünyada en çok mahkum , ABD’den sonra Türkiye’de bulunmakta. Her 100 bin kişiden 655’inin hapiste olduğu ABD, nüfusa göre mahkum ve tutuklu sıralamasında birinciliğe yerleşti. Türkiye ise, 287 kişi ile ikinci oldu.

Tabela Fakültelere milyonluk harcama: Öğrencisi yok, binası yok, bankamatik öğretmeni çok..Sayıştay, Bursa Teknik Üniversitesi’ni denetledi. Öğrencisi ve binası olmayan İletişim ve Denizcilik Fakülteleri için 4 yılda 1.1 milyon liralık maaş ödemesi yapıldığını belirledi.

Açık Toplum Vakfı faaliyetini sonlandırıyor: Milyarder iş adamı George Soros ’un kurucusu olduğu Açık Toplum Vakfı, Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırma kararını aldı. Açık Toplum Vakfı son dönemde tutuklu iş adamı Osman Kavalalı’ nın da kurucuları arasında yer aldığı Anadolu Kültür’e yönelik operasyon ile gündeme gelmişti.

İşte de yoklar, okulda da : Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) Eğitim İzleme Raporu 2017-2018’e göre, Erkeklerin yüzde 31’i kadınların ise yüzde 34’ü okulu bırakıyor.Ayrıca gençlerin yaklaşık yüzde 30’u ne okula gidiyor, ne çalışıyor.

‘Kaymak tabaka’ Suçlaması : Saray’da yaşayan Erdoğan, CHP’ye oy verenlerin çoğunlukta olduğu Çankaya, Kadıköy gibi ilçelerdeki seçmenlerin ‘kaymak tabaka’ olduğunu ileri sürdü.

Z Kuşağının görüntü kaygısı : Z kuşağının (13-23 yaş arasındaki gençler) en kaygılı kuşak olduğu ortaya çıktı. Z kuşağının büyük bölümü, yaşamlarındaki bazı şeylerden kaygı duyduğunu ve bununla başa çıkmak için profesyonel tavsiye alamadığını itiraf etti. Hayatları çevrim içi haberler ve sosyal medya ile dolu Z kuşağının neredeyse yarısı, kariyer hedefleri, para, terörizm ve zorbalıktan çok dış görünüşlerinden endişe duyduğunu dile getiriyor.

Karısını 9 yerinden bıçakladı. “Tesadüfen denk gelmiş “ dedi: Antalya’da Reşit A.,(51) kendisinden ayrılmak isteyen 15 yıldır nikahsız yaşadığı Sevgi Aslan’ı bir kafede 9 yerinden bıçaklayarak öldürdü.

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Andımız’ ın okutulması için Bakan Selçuk’la görüştü: TGB; 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile görüşerek Andımız’ ın okullarda yeniden okutulması için bir dosya sundu.

Kadın etkinliğinde erkekler konuştu: Şırnak’ta Kadına Yönelik Şiddet Günü’nde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğin konuşmacıları erkekler oldu.

16 yaşındaki çocuk doğum yaptı : Niğde’ de A.T,(18) ile dini nikahla birlikte yaşadığı öne sürülen F.Ö.(16) isimli kız çocuğu hastanede doğum yapıp bir kız çocuğu doğurdu. Sağlık görevlilerinin polise ihbarda bulunması üzerine A.T hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Atatürk’e büyük ayıp: Bayburt’ta Saray bahçesi için kaidesinden sökülen Atatürk heykeli açık alana konuldu. Molozların arasına atılan heykeli görenler, bu saygısızlığa isyan etti.

Gürcistan’da zafer kadının oldu: Gürcistan’da eski Dış İşleri Bakanı Salome Zurabişvili Cumhurbaşkanı seçildi. Oyların yüzde 65’inin alan Zurabişvili, bu koltuğa oturan ilk kadın oldu.

Fransızlardan Atatürk ve Cumhuriyet’e 22 sayfa: Fransız Le Monde gazetesi ve Nationel Geographic’in birlikte yayınladıkları Histoire @ Civilisations dergisi, Aralık 2018 sayısında Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet’in kuruluşuna kapsamlı yer verdi. Kapağında Atatürk’ün kalpaklı fotoğrafını yayınlayan dergi, dosya konusuna 22 sayfa ayırdı.

EKİM 2018

Bayrağımızı bile üretemez hale geldik: Anlı şanlı bayrağımızın kumaşı yerli ve milli değilmiş. Uzak Doğu’dan gelen iplik ve boya ile yapıldığı ortaya çıktı.

İnternet televizyon yayınına RTÜK sansürü geliyor: Çıkarılması planlanan yeni yönetmelik taslağı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) internetten yapılan televizyon yayınlarına geniş bir denetim ve sansür yetkisi veriliyor.

Türk Tarih Kurumu’ndan kurucusu Atatürk’e büyük ayıp: Kurum, 18inci Türk Tarih Kongresi’nin programına önce Anıtkabir ziyaretini koydu. Sonra ne olduysa çıkardı. Kongre’nin açılışını da Beş tepe’ye aldı.

Bolsonaro’ ya kadın direnişi: Brezilya’da 7 Ekim’de ilk turu yapılacak Devlet Başkanlığı seçimlerinde yarışacak aşırı sağcı aday, Jair Bolsonaro’yu protesto amacıyla ülkenin pek çok kentinde gösteriler düzenlendi. Gösterilere Bolsonaro’nun cinsiyet ayrımcısı söylem ve politikalarını eleştiren kadınlar damga vurdu.

Kızamık 9 kat arttı: Karşı kampanyalar, aşı oranını yüzde 98’den yüzde 96’ya düşürdü. Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, bazı kesimlerin aşılama karşıtı propagandaları sonucu aşılama oranı geriledi. Buna bağlı olarak kızamık vakası 9 kat arttı.

Bilimle büyüyen çocuklar, gelecekte ülkeye yön verecek: Çocuklara bilimi sevdirmek amacıyla yola çıkan YGA (Young Guru Academy) ,hayal ortakları TAV ve Yapı Kredi ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle “Anadolu’ya Bilim Seferberliği” başlatıyor. Projenin ilk adımı olarak 81 ildeki 500 okula, 5 bin bilim seti gönderilecek.

Süresiz nafaka isyan çıkardı : Boşandıktan sonra süresiz nafaka ödeyenler, artık bunun değişmesini istiyor. Mağdurlar, kısa süreli evliliklerden sonra ömür boyu nafaka ödemeyi adil bulmadıklarını söylüyor.

Dehşetin sanıklarına 44 yıl: Taksim’de Ocak 2017’de iki kadından birinin bıçaklandığı , diğerinin ise kaçırılıp tecavüze uğradığı olayla ilgili davanın karar duruşmasında tutuklu sanıklardan Ergin Kayıran 24 yıl, Dursun Aydemir ise 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Akademik Yıl Saray’da açılacak: 2018-2019 Yüksek Öğretim Akademik yılı açılış töreni, bu yıl da Saray’da Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenleniyor.

Erdoğan ‘Arkadaşını’ Rektör olarak atadı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üniversiteden sınıf arkadaşım” dediği Marmara Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr.Mehmet Emin Arat’ı İstanbul Ayvansaray Üniversitesi rektörlüğüne atadı.

Nobel Fizik ödülü, Lazer fiziği alanındaki çalışmalarından dolayı biri kadın üç bilim insanına gitti: Ödül sahiplerinden Kanadalı fizikçi Donna Strickland, 1901’den bu yana ödülü kazanan üçüncü kadın oldu. 1903’te Marie Curie, 1963’te Maria Goeppet-Mayer Nobel ödülü sahibi olmuştu.

‘Karanlıkta Eğitime Devam’ : Eleştirilere kulak tıkayan hükümet, ‘Yaz saati uygulaması’ nı kalıcılaştırdı.

78 yaşındaki adama ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten 7 yıl hapis: Ali Ergin Güran, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı ve dönemin Genel Kurmay Başkanı aleyhinde paylaşım yaptığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

İlk Okul Kitapları bile basılamadı : SEKA’nın özelleştirilmesi ve dövizdeki artış nedeniyle kağıtta yaşanan sorun Meclise taşındı.Kağıt sorununun büyüdüğüne işaret eden CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, “Kağıt yokluğu nedeniyle şu anda İlk okul birinci sınıf kitapları basılamamıştır.Mahkeme duruşma tutanakları ve hastane ilaç raporları yazılı halde verilememektedir” dedi.

Sayıştay’dan Milli Eğitim Bakanlığı’na atama eleştirisi: “Öğretmen kaynağı, doğru kullanılmıyor”. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine ilişkin incelemelerde bulunan Sayıştay, Bakanlığı “Ödenek üstü harcamalar, öğretmen atama sistemindeki sorunlar ve özel okullara verilen destekler” konusunda uyardı.

Karma Eğitimi kaldırdılar: Kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda olduğu, resmi yazışmalara yansıdı. İzmir, Buca’daki Evliya Çelebi İmam hatip Orta Okulu yönetimi, kendilerinden kullanılmayan boş derslikleri, etkinlik için isteyen Koz Ağaç Orta Okulu’na yazdığı yazıda “Belirtilen saatlerde kullanmadığımız dersliklerin bulunduğu katta, 3 kız sınıfımızın bulunmasından dolayı karma eğitime uygun olmadığı görülmüştür” şeklindeki görüşünü bildirdi.

Dijitürk, Katar’lılara değerinden 170 milyon Dolar ucuza satılmış: Sayıştay, 2017 yılı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Raporu’na göre, Katar’lı İş adamı Nasser Al-Khelaifi’nin sahibi olduğu Bein Medya Grup ile satıcılar arasında 2015 yılında Hisse Alım Sözleşmesi imzalandı. Buna göre, Dijitürk’e 1 milyar 709 bin Dolar değer biçildi.Ancak 2 Haziran 2016’da yapılan Tadil Sözleşmesi ile 170 milyon Dolar kesintiye gidildi ve 937 milyon 799 bin Dolara revize edildi.

Diyanet, ‘Haram’ dediği faizden 256 bin Tl aldı: Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017’deki 6.8 milyar lira olan bütçesine ek olarak 323 milyon lira daha alıp harcadı. Diyanet 2017’de 514.1 milyon lira da gelir eldi etti. Diyanet’in gelirleri arasında faiz de yer alıyor. 2017’deki faiz geliri ,256 bin856 lira 46 kuruş oldu. Diyanet İşleri Başkanı Profesör Ali Erbaş, Haziran 2018’de Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camiinde “Faiz haramdır” konulu hutbe okuyup Cuma namazı kıldırmıştı.

Özel’ de Öğretmene ‘Kölelik Sözleşmesi’ : Devletin Özel okulları denetlemediğini söyleyen sözleşmeli öğretmenler, bir çok haklarının kısıtlandığını ve yaptırımlarla karşılaştıklarını dile getirdiler.

Nobel Barış Ödülü direnenlerin oldu: Nobel Barış Ödülü, tecavüzün savaşlarda silah olarak kullanılmasını engellemeye çalışan Kongo’lu Dr. Denis Mugweg’e ve Ezidi İnsan Hakları savunucusu Nadya Murad’a verildi.

‘Rockçı İmam’a meslekten ihraç kararı: Antalya’nın Kaş ilçesindeki Pınarbaşı Camiinde imamlık yaparken arkadaşıyla “Firock” adlı müzik gurubunu kuran ve ‘Rockçı İmam’ olarak tanınan Ahmet Muhsin Tüzer, meslekten ihraç edildi. Tüzer, “Müzikle insanları camiye İslam’a davet ettim. Onlara ışık olmaya çalıştım” dedi.

Diyanet Umre’yi Dövize endeksledi: Umre ücretlerini Suudi Riyali ’ne endeksleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, farklı tur kategorilerine yüzde 50 ile 60 oranında zam yaptı.

Diplomalı İşsizler, Temizlikçilik kuyruğunda : Sağlık Bakanlığı’nın kadrosuna alacağı temizlik görevlisi personeli için Ankara ve İstanbul listeleri ilan edildi. 107 bin başvuru yapıldı. Kabul edilenlerin 6 bini üniversite, 8 bini yüksek okul mezunu.

Yine Tarih yazdılar: IOC Kadın ve Spor Dünya Ödülü, Türkiye’den ilk kez Eczacıbaşı’nın oldu. Bu ödül, kadın ve spor alanında dünyanın en prestijli ödülü.

Üniversitede Düğün Salonu : Atatürk ve Türk bayrağı ile ‘Cumhuriyeti Seviyorum’ yazısını kaldıran, internet sitesini yenileyerek Atatürk’ün Kocatepe silüetini de çıkaran Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde bu kez üniversite içinde bir bina ‘Düğün Salonu’ olarak kiralandı. Salona ‘Cumhuriyet Düğün Salonu’ adı verildi.

Tartıştığı karısını tüfekle öldürdü: Gaziantep’in Nizip ilçesinde inşaatlarda boyacılık yapan Hasan U.(33) ile 3 çocuğunun annesi Özlem U.(28) arasında çıkan tartışmada Hasan U. Tüfekle ateş edip eşini öldürdü.

Harp Okulu’nda “Çanakkale mi Destan, yoksa 15 Temmuz mu?”” sorusu soruldu : “Çanakkale” diyenler elendi. Bu iddiayı İyi Partili Ümit Özdağ dile getirdi. “Üç kez teyit ettim” dedi ve “ Üç kişilik Sınav Komisyonu’nda bir emekli general ile iki türbanlı kadının görev aldığını” söyledi.

Yine Tarikat yine İstismar: Sarıklı, cüppeli ders verilen okulun kursunda çocukların istismar edildiği öne sürüldü. İmam hatip okulunun Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet ve Tarikatın ortaklığı ile kurulan yatılı Kuran kursundaki çocukların velileri, CİMER üzerinden şikayette bulundu. Şikayete eklenen ses kaydına göre, istismardan kurstaki bazı hocalar, Müdür ve kurs yönetiminin de haberi var.

Atatürk’e hakarete 2 yıl 6 ay hapis : Anıtkabir’de Atatürk’e hakaret eden video çekip sosyal medyada paylaşan Safiye İnci hakkında “Atatürk’e hakaret”ten açılan davanın ikinci celsesinde tutuklu sanık Safiye İnci, “ Çok pişmanım. Herkesten özür diliyorum” dedi. İnci’nin 2 yıl 6 ay hapse çarptırılmasına karar veren hakim, hükümle birlikte sanığın tahliyesine karar verdi.

Erdoğan, 9 Kurula 66 kişi atadı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete strateji oluşturması için belirlediği 9 kurula üye seçimi yaptı.

100 tane Fakülte var, 1 tane Öğrenci yok: Sayıştay, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversiteleri mercek altına aldı. Rapor da 85 üniversitenin çoğu fakültesi boş denildi.
Dünya Genelinde her 7 dakikada bir kız, “Çocuk gelin oluyor: 11 Ekim tarihi, 2011’de BM.Genel Kurulu tarafından ”Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edildi. Çocuklukta evlenen kızların toplam sayısı yılda 12 milyona ulaşıyor. UNİCEF ’in verilerine göre, dünya genelinde her 7 dakikada 15 yaş altı bir kız çocuğu evleniyor. En fazla çocuk gelinlerin 285 milyon ile Güney Asya’da bulunduğu görülüyor.

İlahiyatçıların televizyonlara çıkması ‘Bilimsel faaliyet’ sayıldı: Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinin katıldıkları televizyon programları için ‘Akademik Teşvik ödeneği’ aldıkları ortaya çıktı. İlahiyatçılara ‘Uluslar arası teşvik’ puanı da verildi. Üniversite, “ hocalarımızın televizyona çıkması bilimsel çalışmadır” derken
Sayıştay, “Bu kişilerin Televizyonlara çıkması bilimsel bir faaliyet değildir; bir faaliyetin ‘Akademik Teşvik ödeneği’ alabilmesi için bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte olması gerekir” diyerek karşı çıktı.

Eve dönmeyen karısını sokak ortasında öldürdü: İstanbul’da Şeyda A.(33), eşi Hakan A. ile yaşadığı geçimsizlik üzerine evini terk edip Tekirdağ’ın Saray ilçesinde yaşayan anne-babasının evine 4 çocuğunu da yanına alarak yerleşti. İşe giden karısının yolunu kesen Hakan A., Ondan eve dönmeyeceği yanıtını alınca eşini dört kez bıçaklayarak kaçtı. Şeyda A., olay yerinde öldü.

Okul öncesine dini eğitim hazırlığı: Diyanet, pedagojik gelişmesini tamamlamamış çocukların Kuran öğrenmesini, namaz kılmasını, şahadet getirmesini istedi.

Diyanet’in bütçesi bütün tasarruf tedbirlerini alt üst etti: Diyanet’in bütçesi İstihbaratı 5’e katladı. Dİ’nin 2019 bütçesi 7.7 milyar liradan 10.5 milyar liraya çıkartılarak MİT bütçesini 5’e, yatırımcı Bakanlıkların bütçesini de 4’e katladı. Bilim ve Teknoloji’nin bütçesi, yarıya düşürüldü.

Müdürlük 29 Ekim’i sildi: Kadıköy İlçe Milli Eğitim’in programında Cumhuriyet Bayramı yer almadı. Kadıköy Milli Eğitim Müdürlüğünün bu skandal kararı, öğretmenler tarafından tepkiyle karşılanırken aynı programda ‘Mevlid-i Nebi Haftası’na ve ‘Ahlak Kültürü Haftası’na yer verilmesi dikkat çekti.

Türk bilim insanına ödül: Berlin’deki Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü’nde araştırma grup lideri olarak görev yapmakta olan Aydan Bulut-Karslıoğlu, Alexander von Humboldt Vakfı’nın başarılı genç araştırmacılara verdiği Sofja Kovalevskaja ödülüne layık görüldü. Karslıoğlu, yaşam tarzı veya beslenme gibi embriyonun gelişimi üzerinde iz bırakan dış faktörleri araştırıyor.

Çocuklar, annelerinin soyadını alabilecek: 9 Nisan 2018 tarihli Yargıtay kararında “ boşanmış kadının velayeti kendisine verilmiş olan çocuğuna soyadının verilmesini isteyebileceğine” onay verilmişti. İstanbul Anadolu 18inci Aile Mahkemesi,3 Ekim 2018’ de Yargıtay’ın içtihadını uygulayarak açılan bir davada, “ çocukların mevcut soyadlarının iptaline ve annelerinin soyadını almalarına” hükmetti.

Paşanın yaptırdığı camiyi Erdoğan açtı: Hulusi Akar’ın Genel Kurmay Başkanı olduğu dönemde memleketi Kayseri’de yaptırdığı caminin açılışını Erdoğan ile Savunma Bakanı Akar birlikte yaptı. Orgeneral Hulusi Akar adı verilen camide 800 kişi namaz kılabilecek.

Yan yana yaşamak için mücadele edecekler: Cinsiyet eşitsizliğine ve şiddete karşı 40 erkek ve 1 kadın bir araya gelerek ‘Yanındayız Derneği’ni kurdu. Sorun erkeklerde olduğu için değişime de oradan başlayacaklar. Dernek Başkanı Nur Ger, “Eşit Hak ve fırsatların olduğu bir ülkede ve toplumda yan yana yaşamak ve bunu başarmak için mücadele edeceğiz” dedi.

Bu Utanç son bulsun : Kadınların okuma-yazma oranları düşük; aynı iş için daha az ücret alıyorlar, şiddet görüyorlar. Temel sorun, eşitsizlik..6 yaş ve üzeri nüfus içinde yaklaşık 2,5 milyon kişi okuma-yazma bilmiyor. Okuma –yazma bilmeyenlerin yüzde 85’i kadın.

Yük kadının sırtında: Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda çalışanların yarıya yakınını kadınların oluşturduğunu belirterek “ Kırsalda çocukların bakımı ve ev işlerinin yanı sıra, tarımın yükü de kadınların sırtında. 2,5 milyon kadın çiftçimiz günde 16-17 saat çalışıyor; üretime omuz veriyor, ülkenin gıda güvencesini sağlıyor. Ama tarımdaki kadınların yüzde 78.3’ü ücretsiz aile işçisi konumunda. Tarımda kadın işveren sayısı 3 binde, ücretli ve yevmiyeli kadın sayısı 261 binde, kendi hesabına çalışan kadın sayısı 295 binde kalıyor. Tarımda çalışan kadınların yüzde 90.8’i primlerin yüksekliğinden dolayı kayıt dışı kalıyor, Sosyal Güvenlik kapsamına giremiyor.

Saray’a da sığmadı: Tarihi Çankaya Köşkü’nü yeni sistemde oluşturulan Erdoğan’ın kurulları kullanacak. 9 kurulda Yiğit Bulut, SADAT kurucusu Tanrıverdi , Hülya Koçyiğit, Alev Alatlı, Burhan Kuzu ve Orhan Gencebay gibi isimler bulunmakta.

Elazığ Fırat Üniversitesinde skandal: Tek soru çözmeden şube müdürü oldular. Sayıştay’ın Denetim Raporu’na göre Elazığ Fırat Üniversitesinde Fakülte Sekreterleri “Görevde Yükselme Sınavı”na girmeden şube müdürü oldu. Önce şef, sonra Fakülte sekreteri olan isimler, sınavsız şube müdürlüğüne atanıp kısa sürede 1inci derece kadroya ulaştılar.

Erdoğan, ODTÜ’lülere açtığı davayı geri çekti: Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir ay hapis yatıp tahliye olan ODTÜ’lü öğrencileri Saray’da kabul etti ve açtığı davayı geri çekeceğini söyledi. Ayrıca öğrencilere Vestel’in cep telefonunu hediye etti.

10 saniyede 1 çocuk açlıktan ölüyor: Birleşmiş Milletlere göre dünyada 821 milyon kişi, yani yeryüzünde yaşayan her 9 kişiden 1’i açlık sıkıntısı çekiyor. Her 5 ila 10 saniyede 1 çocuk açlıktan ölüyor. 5 yaş altı 155 milyon çocuk, kronik bir şekilde kötü besleniyor. FAO’ya göre ,600 milyon kişi fazla yemekten aşırı şişmanlık sorunu yaşarken ”gizli açlık” çeken insan sayısı 2 milyar civarında. BM, “Dünya Gıda Günü” nedeniyle başlattığı kampanya ile 2030’a kadar açlık oranının sıfıra çekilmesini hedefliyor.

“Panelde değil, alanda olacağız” : ADD Genel Başkanı Süheyl Batum, il il gezerek halka gideceklerini söyledi. Batum,”artık ADD panellerin örgütü olmayacak. Artık çözüm bulacağız” dedi.

Staj yapan öğrencilere yemek yok: Sağlık Müdürlüklerine bağlı tesislerde mesleki eğitim stajı yapan öğrencilere yemek verilmiyor. Sağlık Bakanlığı öğrencilere ücretsiz yemek için Maliye’den görüş istedi. Maliye Bakanlığı ise,”Yönetmelikte yeri yok. Öğrenciler ,yemekleri parasını ödeyerek yiyebilir” cevabını verdi.

“Karım kayboldu” dedi. Öldürdüğü ortaya çıktı: Kan dorduran olay, Isparta’da yaşandı. “Eşim kayıp” diye polise başvuru yapan koca, çelişkili ifadeleri nedeniyle gözaltına alındı. Zanlı, eşini boğarak öldürdüğünü itiraf etti. Şüpheli Ferhat T.(23) öldürdüğü eşi Ümmühan T’nin (22) cesedini Keçiborlu-Dinar yolunda bir dere yatağına attığını söyledi. Çiftin 2 çocuğunun olduğu öğrenildi.

Atatürk’ü kaldırdılar, yerine koymadılar: Batman Cumhuriyet Meydanı’na 1957’de yapılan Atatürk Anıtı’nda “Ne Mutlu Türküm Diyene” yazıyordu. 2013’te açılım geldi, yazı gitti. Yerine “Yurtta Sulh-Cihanda Sulh” yazıldı. 2017’de anıtın bulunduğu meydanda düzenleme yapıldı. Bu yüzden Atatürk heykeli kaldırıldı. Çalışma bitti ama heykel henüz yerine konulmadı.

Atatürk’ü siliyorlar : 29 Ekim kutlamalarının Cumhuriyet tarihinde ilk kez Ankara dışına taşınması büyük tepki çekti.

Andımız çatlağı : Danıştay’ın ”Öğrenci Andı” kararı siyasi kulisleri hareketlendirdi. İptal kararına ilk eleştiriler AKP’den geldi. AKP’nin Cumhur ortağı MHP, öğrenci Andı ilk kaldırıldığında tepki olarak Genel Merkez binasına astığı dev öğrenci Andı pankartlı fotoğrafı sosyal medya hesabından yayınladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasında “ Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir” dendi.

Andımız’ı 75 yıl önce Reşit Galip kaleme almıştı: Kurtuluş Savaşında görev alan Reşit Galip, 1932 yılında Milli Eğitim Bakanı oldu. Bakanlığı döneminde Cumhuriyet ilkelerine ve Atatürk’e bağlı nesiller yetiştirmek için çalıştı. Bu amaçla Andımız’ı kaleme aldı. And ilk kez 23 Nisan 1933’de çocuklara okutuldu. 1972 ve1997’de metne yapılan son eklemelerle 2013’e kadar okutulan metin, bu tarihte kaldırıldı. Danıştay’ın kararı uygulanırsa yeniden okullarda okutulacak.

Vatandaşı isyan ettiren uygulama: Türkçe dama atıldı. İstanbul, Üsküdar Nüfus Müdürlüğünde tüm afiş ve ışıklı panoların Arapça yazılı olduğu ortaya çıktı. Numaratörler Arapça oldu. Türkçe nerdeyse unutuldu. Vatandaşlar mağdur olduklarını söyleyip tepki gösterdiler.

“Andımız’ın kalkması, küstahlıktı.” : Tarihçi İlber Ortaylı, Danıştay’ın Andımız kararına destek verdi. Ortaylı, kararı “Andımız her halde geri gelecek. Kalkması yanlıştı ve küstahlıktı” sözleriyle eleştirdi.

Laik eğitim şart: 2023 Eğitim Vizyon Belgesi, 23 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklanacak. Eğitim Vizyon Belgesi için beklenti ve önerilerini dile getiren öğretmenlerin ve velilerin ortak talebi “Bilimsel ve Laik Eğitim”.

Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin’ den uyarı: “MEB, Andımız kararını 30 gün içinde uygulamak zorunda. Bu bir yargı kararıdır. Bakanlık bunu 30 gün içinde uygulamazsa Türk Ceza Kanunu’na aykırı hareket etmiş olur.”

“Cumhuriyet, Devrimlerin Bekçisi” : Cumhuriyet Vakfı seçimlerinin yenilenmesinden sonra gazetenin Şişli’deki merkez binasına ziyaret için giden Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Necla Arat, İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu ve Baro Yönetim Kurulu üyesi Aydeniz Tuskan, yeni dönem için desteklerini ve başarı dileklerini ilettiler.

İsraf Kapısı: “Tasarruf edecek” denilen kamu bol keseden harcıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi kampüsünün ana girişine 540 bin lira harcanarak devasa bir kapı yaptırıldı. Üniversite yönetimi güvenlik görevlilerinin kıyafetlerini değiştirdi. 150 güvenlik personeline 97 bin lira harcanan ve polislerinkini andıran üniforma benzeri kıyafetler tasarlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ENSAR’dan vazgeçmiyor: MEB, erkek çocuklara yönelik cinsel istismarla adı anılan yandaş Ensar Vakfı ile ortaklığına devam ediyor. MEB, “Türkiye Değer ödülleri Türkiye Finali ve Ödül Töreni” nde ismini yine Ensar Vakfı ile yan yana getirdi. Bakanlık, ücretlerini de karşılamak üzere Ensar Vakfı ile “ Çeşitli Eğitim, Seminer ve Sosyal Etkinlikler Düzenlenmesine dair İşbirliği Protokolü” imzalamıştı. Eğitim-Sen’in açtığı dava üzerine de Danıştay 8inci Dairesi yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Ensar Vakfı, 100’ü aşkın şubesiyle Türkiye genelinde hizmet (!) vermeye devam ediyor.

Tarikat okuluna çürük raporu: Ankara’da MEB, Diyanet ve Tarikat ortaklığı ile kurulan ve sarıklı-cüppeli ders verilen Abdülkadir Geylani İmam Hatip Orta Okulu’nda Bakanlık ve Ankara Valiliğinin ‘Okul sağlam’ açıklamalarına karşın, çökme riski bulunduğu Belediye ve Üniversite raporlarıyla ortaya çıktı. Ama, okulla ilgili habere erişim engeli kondu.

AfyonKarahisar’ da kadın cinayeti: AfyonKarahisar’da Bayram A, evlilik hazırlığı yaptığı Seval Sargün (37) ve arkadaşı Ali D’yi (56) bıçakladı. Hastaneye kaldırılan kadın kurtulamadı. Ali D’nin durumunun da ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Boşanmak isteyen karısını öldürdü: Kayseri’de yaşayan 2 çocuk annesi Turnagül Ç, (35) besicilik yapan eşi Murat Ç’den (39) şiddet gördüğü için boşanmak isteğiyle mahkemeye başvurdu. Uzaklaştırma kararı aldırdı. Buna rağmen, eve giden Murat Ç., barışmak isteğine olumsuz yanıt alınca eşini tabancayla göğsünden vurdu. Zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Eğitimde hayata geçirilmesi planlanan Vizyon Belgesi açıklandı: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim politikalarında 3 yıllık yol haritasını belirleyen “2023 Eğitim Vizyonu”nu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda tanıttı. Ders saatleri azaltılacak, tenefüs süreleri uzayacak. Alt yapı sağlanırsa 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak; Eğitim Fakültelerindeki pedagojik formasyona son verilecek yerine Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmenlik hakkı kazanan adaylar için “Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık programları” açılacak.

Cemaatler ile yola devam : “Vizyon Belgesi”, genel beklentileri karşılamadı. Eğitim-İş Genel Başkanı Yıldırım, İmam hatiplerin model olarak sunulmasının belgeyi imha ettiğini söyledi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “ Anadolu Liseleri dolmuş, İmam hatip Liseleri boş kalmışken ısrarla imam hatipleşmenin devam edeceğini duyuyoruz. Bunun yıkıcı sonuçlarıyla ilgili de hiçbir açıklama olmadı” dedi.

AKP her şeyi sattı : Türkiye tarihinde yapılan toplam 69.9 milyar dolarlık özelleştirmenin 67.7 milyar doları AKP döneminde gerçekleşti. Köprü ve otoyollar da satılacak. 14 Şeker fabrikasından 13’ü satıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Din’ bütçesi 8 milyar lira : Bakanlığın İmam hatip ortaokulları ve İmam hatip liselerinden sorumlu Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı bütçesi rekor kırarak 8 milyar 679 milyon liraya ulaştı. Böylece dini eğitime ayrılan bütçe, Dış İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarını ve 29 kurumu sollayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesine yaklaşmış oldu. Bu bütçenin harcandığı İmam hatip liselerinin sayısı 5 bin 138, imam hatipli öğrenci sayısı ise, 1 milyon 358 bin 861’e çıktı.

‘And kararı’ Temyize gitti : Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay’ın “ öğrenci Andı”na ilişkin kararını temyiz etti. Temyiz işlemini Danıştay İdari Davalar Kurulu görüşecek.
Umre harcaması Sayıştay’dan çıktı : Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hac ve Umre seyahatleri için yaptığı tüm harcamaları Sayıştay denetiminden çıkardı. Bu hesaplar artık Diyanet’in müfettişleri ve Cumhurbaşkanının görevlendireceği denetim elemanları tarafından denetlenecek.

“Taciz var. Ses çıkar !” : İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesinde taciz iddiası ile hakkında dava açılan öğretmenin görevine devam etmesine tepkiler sürüyor. Okul önünde protesto gösterisi düzenlendi.

“Eğitim, yoğun bakımda” : Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim alanı için yoğun bakımda nitelemesi yaptı. “ Önce yoğun bakımdan çıkalım sonra nekahat dönemi başlasın” dedi.

Diyanet, bayramı yine yok saydı : Atatürk’ün emriyle kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı, 2012’ye kadar Cumhuriyet Bayramı için özel hutbe okutup Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını andı. Sonraki yıllarda olduğu gibi 2018’de de okunan hutbenin hiçbir bölümünde Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk’e yer verilmedi.

Etiyopya Siyasetinde Kadınların Zaferi: Afrika ülkesi Etiyopya’da siyasette kadın devrimi yaşanıyor. Meclis, sembolik önem taşıyan Cumhurbaşkanlığı görevine Sahle-work Zewde’yi getirdi. Zewde, bu görevi üstlenen ilk kadın oldu. Başbakan Abiy Ahmed’in 20 kişilik yeni kabinesinde de kadınlara 10 bakanlık verildi.

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu’dan çarpıcı iddia: Yıldız Sarayı da külliye mi oluyor? Mimarlar Odası’ndan sonra müzedeki idari personel de Yıldız Sarayından çıkarıldı. Gerekçenin restorasyon olduğu öne sürüldü. Ancak, Mimarlar Odası farklı düşünüyor.

İzmir Marşı’na tokat : İstanbul (Erkek) Lisesi’nde programdan çıkarılan İzmir Marşı’nı söylemek isteyen öğrenciler, Müdür Başyardımcısının saldırısına uğradı.Müdür başyardımcısı önce sahnede enstrumanlarla eşlik eden öğrencilere müdahale etmiş daha sonra ise marşı söyleyen çocuklardan ikisine tokat atmıştır. Tepkiler üzerine idari soruşturma başlatılmış bulunuyor.

“Kızını öldürdüm. Durma, Git Bak !” Barışma teklifine olumsuz yanıt alan koca, eşini 8 yerinden bıçakladıktan sonra kayınvalidesine böyle dedi. Zanlı tutuklandı.

Beşiktaş’ta Onuncu Yıl Marşı’na Yasak : İstanbul Erkek Lisesi’nde İzmir Marşı’nın Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından çıkarılmasından sonra Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de Onuncu Yıl Marşı’nı törenlerden çıkardığı ortaya çıktı.

Meclis’e Para Dayanmıyor: Turkuaz halı değişimi 1.3 milyona patladı. Yeni 50 vekil için 1.8 milyon liralık tadilat yapıldı. 258 araç 5.8 milyon liralık benzin yaktı.
Kadın Eve Kapanıyor: İş gücüne katılmayan kadınların yüzde 52.2’si, daha önce en az bir kez çalıştığını belirtiyor. Yüzde 62’si ev kadını olduğu için iş gücüne katılmıyor.

95 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı : 95 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir 29 Ekim resepsiyonu başkent Ankara dışında yapıldı.İstanbul’da yeni hava limanının açılışının ardından davetliler, dış hatlara giden yolcu katındaki Cumhuriyet resepsiyonuna katıldı.

Ceza Evlerinde 3 bin Çocuk: Ceza evlerinde yaklaşık 3 bin çocuk bulunuyor. Çocuk tutuklu ve hükümlüler, çocuk hapishanesi olmayan yerlerde büyüklere ait cezaevlerinin bir bölümünde kalıyor. 17 ve 18 yaşındaki çocuklar, L tipi hapishanelere, kız çocuklar ise kadın hapishanelerine gönderiliyor.

Her 4 Çocuktan 1’i Yoksul: 2018 krizinden sonra yoksulluk derinleşti. Çocuk yoksulluğunda Türkiye yüzde 25.3 gibi yüksek bir oranla dünya liginde üst sıralarda yer alıyor. Danimarka, yüzde 2.9 ile çocuk yoksulluğunun en az olduğu ülke.

77’ye Herkes, Cumhuriyetimizin 95inci Yılını Coşkuyla kutladı : Mustafa Kemal Atatürk’ün “En büyük eserim” dediği Cumhuriyet’in 95inci yıldönümü, yurdun dört bir yanında törenlerle kutlandı. Halk, Atatürk’e sevgisini sundu. Ankara’daki kutlamaların merkezi, Anıtkabirdi.

Bin Odalı Saraya Bin 108 İşçi Aldılar: Cumhurbaşkanlığı’ nın Beş tepe’ deki bin 100 odalı sarayının genel bakım ve diğer hizmetlerini yapmak üzere “sürekli işçi” kadrosuna bin 100 işçi alındı.

3üncü Hava Limanının Adı İstanbul oldu: Atatürk Hava Limanı ise bir süre açık kalacak ; ardından fuar alanı olarak hizmet verecek.

İsraf Kapısı : Kütahya Belediyesi, kentin iki girişine “Vizyon Projesi” adı altında iki kapı yaptırdı. Hiçbir işlevi olmayan kapılara 1.4 milyon lira ödendi.

 

EYLÜL 2018

“ Andımızı geri istiyoruz” : Milli Eğitim Bakanlığı, 29 Ekim, 23 Nisan,19 Mayıs ve 30 Ağustos’un okullarda yeniden kutlanacağını duyurmuştu. Yönetmelikteki değişikliğin ardından sosyal medyada “Andımız” kampanyası başladı.

18 günlük karısını boğarak öldürdü: Denizli’de yaşayan inşaat işçisi B.K.(24) yeni evlendiği eşi Makbule K’yı(24) boğarak öldürdü.

Atatürk’ün heykelini hurdalığa attılar: AKP’li Yüregir Belediyesi,kültür merkezi inşaatı için parktaki Atatürk heykelini kaldırmıştı. Heykel, Belediyenin şantiyesindeki hurdalıktan çıktı.

Aladağ davasında iki tutuklu sanık tahliye edildi: Kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 10’u öğrenci toplam 12 kişi hayatını kaybetmişti. Bu facia ile ilgili tutuklu iki sanık da tahliye edildi. Böylece davada hiç tutuklu kalmadı.

Kadınlar, Andımız için meydanlara çıkıyor: Cumhuriyet Kadınları Derneği, 10 Eylül pazartesi günü tüm yurtta imza kampanyası başlatacak.

“Kadının adı hala yok”: CHP milletvekili Utku Çakırözer, “100 Günlük Eylem Planı ve Kadınlar” başlığı ile hazırladığı raporda Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “100 Günlük Eylem Planı”nı değerlendirdi. Çakırözer, bu planın kadınların ekonomik ve toplumsal yaşamda yer almasını güçlendirecek yapısal hiçbir öneri ortaya koymadığını, hatta Erdoğan’ın üç ay önceki seçim programında kadınlara ilişkin yaptığı tespitleri ve vaadleri bile dikkate almadığını dile getirdi.

Çocuklar “korsana” emanet : Karayolları Trafik ve Yol Güvenliği Derneği, okulların açılmasına 48 saat kala 40 bin okul servis aracının mevcut olduğu ülkemizde yeterli denetim sağlanamadığı için, araçların bir çoğunun “korsan” olarak çalıştığı uyarısını yaptı.

Tepeden inme Yurt : AKP’nin hedefinde olan ODTÜ’ye şimdi de KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) denetiminde yurt yapılacak. Kampüs içinde yer alan 40 dönüm arazinin 49 yıllığına Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na tahsis edildiği ortaya çıktı. Yurtlarda yaptığı dini sohbetlerle bilinen KYK, AKP ideolojisini kendi yönettiği yurtlarla ODTÜ’ye taşıyacak.

AKP’nin ters tarih algısı müfredatta kendini gösteriyor: Yeni ders kitaplarında Atatürk ve Laiklik azaltıldı. Öğrencilere tarihin çarpıtılarak yeniden yazıldığı kitaplar sunuluyor.

Kreş çocuklarına Kuran kursu : Üsküdar Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı oturumu gündemine tartışma yaratacak bir teklif geldi. Teklifte mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğüne ait Doğancılar Semt Konağı’nın 4-6 yaş arası çocuklara Kuran kursu yapılması için protokol yetkisi istendi. Teklif, AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

TÜGVA bilgileri saklandı : Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) ilişkin bilgiler, “devlet sırrı” gibi saklandı. TÜGVA’ nın sahip olduğu binaların sayısına kadar hiçbir şey bilinmiyor.

Öğretmenin değeri yok : Maaş için bütçeden ayrılan pay çok düşük. Türkiye, yıllık 22 bin 143 dolar maaşla 350 OECD ülkesi içinde öğretmenlerine en az maaş veren üçüncü ülke. 12 bin 267 dolarla Letonya’nın en altta yer aldığı sıralamada Luxemburg yıllık 96 bin 888 dolarla öğretmene en çok maaş ödeyen ülke.

Yetenek eşitliğinde çocuklarımız dipte : 15 yaşında çocuklar arasında matematik, sosyal ve bilgi teknolojisi yeteneklerinde eşitlik konusunda Türkiye (yüzde 49 oranla) Meksika’nın ardından(yüzde 43) sondan ikinci sırada bulunuyor.

Zil, sorunlarla çalıyor: Kaos nedeniyle hala liselere yerleşemeyen öğrenciler var. 2 milyona yakın öğrenci eğitimin dışında. Atama bekleyen 450 bin öğretmen umutsuz.

Kurayla öğretmenlik dönemi : Milli Eğitim Bakanlığı, bazı şehirlerde ücretli öğretmen alımında liyakat ve yeteneği görmezden geldi. Başvurular arasında kura çekerek yeni eğitim-öğretim dönemi için öğretmen seçti.

Zorunlu Din dersi kaldırılsın: Alevi Dernekleri zorunlu din dersine karşı Türkiye’nin dört bir yanında eş zamanlı olarak sessiz oturma eylemi yaptı. Yurttaşlar “Irkçı ve Gerici Eğitime karşı Laik-Demokratik Eğitim Sistemi” pankartları açtı.

“Karma eğitim şart. Geriye gidilemez.”: İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, laik, bilimsel ve karma eğitimden uzaklaşıldığına dikkat çekti. 2030’a kadar eğitim alanındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasının sağlanması gerektiğini dile getiren Moroğlu, ”Özellikle karma eğitimden geriye gidişten vazgeçilmelidir” dedi.

Ders kitabında Gezi Direnişi skandalı : 12. Sınıflar için hazırlanan “Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” adlı ders kitabının 270 ve 271. sayfalarında Gezi Direnişi ile ilgili olarak “Dış güçlerin ve İş çevrelerinin işi” ifadesi kullanıldı.

“Hava Limanının adı Atatürk olsun.” : ADD , İstanbul’daki 3. Hava limanı için imza kampanyası başlattı. “Atatürk adının kaldırılmasına asla ve asla izin vermeyeceğiz” denilen kampanyaya kısa sürede 260 bin kişi imza attı.

Atatürk’e hakaret “Fikir Özgürlüğü” imiş : AKP Gençlik Kolları eski Başkanı Hasan Baki, sosyal medyada Atatürk’e hakaret yağdırdı. Hakkında dava açıldı ama mahkeme Baki’nin sözlerinde suç bulmadı ve beraat etmesine karar verdi.

Erdoğan, Kabataş lisesindeki öğrencilere hitap etti : “Yasadışı, tek tipçi, eski eğitim-öğretim mantalitesini rafa kaldırdık” dedi. Eğitim sistemini demokratik bir yapıya kavuşturduklarını söyleyen Erdoğan “Satır yok, kitap var” diye ekledi.

Kadın cinayetine müebbet hapis: Mersin’de boşandığı eşi Ümmü İpek’i (48) bıçaklayarak öldüren Ziya Yıldırım (56) “kasten adam öldürmek” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Atatürk karşıtı tebliğciler iş başında : İzmir’de Atatürk’e ve demokrasiye hakaret içerikli kitapları dağıtıyorlar.

Ya İmam Hatip, ya Açık Lise : 3 bin öğrenci hala istediği liseye yerleşemedi. Anadolu liselerinde kontenjan dolduğu için öğrencilerin seçeneği kalmadı.

Korkunç Rapor: Birleşmiş Milletler, geçen yıl her beş saniyede 15 yaş altı bir çocuğun önlenebilir hastalıklar nedeniyle öldüğünü açıkladı.

400 bin öğretmen adayı atama bekliyor: Türkiye genelindeki okullarda öğretmen ihtiyacının 117 bin 403 olduğu ortaya çıktı. CHP, “Atamalar bir an önce yapılmalı” dedi.

Danıştay’dan “Andımız” kararı : Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, öğrenci Andı’nın okunmasını kaldıran yönetmeliğin iptali istemiyle Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Ender Kahveci ’nin açtığı davayı davacının ilk öğretim çağında çocuğu bulunmadığı gerekçesiyle reddeden Daire kararını bozdu. Kurul, “Öğrenci Andı’nın kaldırılmasının üst hukuk normlarını aykırı olduğu ve ülkenin geleceği olan çocukların eğitimlerinin milli olmaktan uzaklaşacağı iddialarıyla bu davanın açılabilmesi için Türk vatandaşı olmak yeterlidir” kararı verdi.

Ver Parayı-Seç Öğretmeni : İstanbul Sultan Çiftliği, Orgeneral Eşref Bitlis ilkokulu yönetimince birinci sınıfa başlayacak olan velilerden “Öğretmen seçimi” için bağış yapmaları istendi. Velilere “Çocuğunuz için öğretmen seçmek istiyorsanız, okula 200 Tl bağış yapmanız gerekiyor” dendi.

‘Sigara içme’ diyen eşini iple boğarak öldürdü: Aksaray’da hurdacılık yapan Murat B. (35), evde sigara içmemesini isteyen 3 yıllık imam nikahlı eşi Aynur Gedik’i (37) işkence yaparak katletti. Cinayetin ardından berbere giden zanlı, tıraş olurken yakalandı.

Okulların tüm ihtiyaçları velilerin sırtına yüklendi: Ana Okulu öğrencilerine bile 34 kalemlik liste verildi. İhtiyaç listelerinin faturası 300 lirayı geçti.

17 bin öğrenci okul yerine pamuk tarlasında çalışıyor: Şanlı Urfa’nın Siverek ilçesinde tarım işçiliğinde çalışan ailelerin çocukları okul yerine bu yıl da pamuk tarlalarına gitti. 17 bine yakın öğrenci okula bir ay geç başlayacak. Çocukların her biri günde 30 ile 40 kilo arasında pamuk topluyor.

Katillere Piyango : MHP’nin “AF Teklifi” kadın cinayetlerinde de 5 yıl ceza indirimi getirebilir. Cinayet durumunda cinsiyet ayrımı olmadığı için, teklifte yer alan “İnfaz hükümlerine göre, cezadan bir defaya mahsus 5 yıl indirilir” hükmünden kadın katillerinin de yararlanabileceği değerlendiriliyor.

‘Süslü Kadınlar’ Türkiye’yi turladı : Avrupa Hareketlilik Etkinlikleri kapsamında kutlanan “Dünya Otomobilsiz Yaşam Günü”nde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla yurt genelinde “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Etkinliği” düzenlendi.

L’OREAL Türkiye ve UNESCO işbirliği ile 2018’in Bilim Kadınları seçildi. Seçilen 6 genç bilim kadınının ortak noktaları azimleri. Bilim dünyasında kadın sayısı Türkiye’de dünya ortalaması olan yüzde 28’in üzerinde.

2,5 yılda bin 21 kadın öldürüldü: CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Türkiye’de Kadın Cinayetleri Raporu” hazırladı. Rapora göre, son 32 aylık sürede öldürülen kadın sayısı 1021. Şiddet gören kadın 870, tecavüze uğrayan 342.. Türkiye, Cinsiyet Eşitliği Endeksinde 144 ülke arasında 131. Sırada.

6 aylık karısını camdan atan kocaya müebbet : Kayseri’de 6 aylık gelin Songül Birol’ u 5. Kattan atarak öldüren Furkan Birol’ a Mahkeme, “kasten öldürme suçu” işlediğine kanaat getirdiği için, müebbet hapis cezası verdi.

Havada Kadın İsyanı : Türk Hava Kuvvetleri 83 yıl sonra kadın pilot almayacağını açıkladı. Bundan böyle pilotlar sadece erkeklerden seçilecek. Karara Kadın Örgütleri, “Uçmak isteyen kadınları asla engelleyemezsiniz” diyerek tepki gösterdi.

Atatürk büstünün yanına çöp konteyni : Diyarbakır’ın Dicle ilçe merkezinde bulunan Atatürk büstünün yanına çöp konteyni konuldu. Görüntü büyük tepki topladı.

Bir kuşak geri kaldı : Uzmanların uyarılarına karşın, eğitim sistemini yeniden düzenleyen 4 4 4 , okula 69 aydan küçük başlayan öğrencilerin geri kalmasına neden oldu.

Bir milyon öğretmene ‘Fikir üretin’ çağrısı : Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin fikirlerini almak için “Bir milyon öğretmen- Bir milyon Fikir” adlı dijital bir platform oluşturduklarını söyledi.

Kız Lisesini brandayla kapattılar: Eskişehir’de karma eğitimden koparılarak ‘Kız Lisesine’ dönüştürülen Süleyman Çakır Lisesinin etrafı brandalarla çevrildi.

Laiklik makalesine ceza : İzmir’de 9 Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencisi ve Öğrenci Kollektifi üyesi Doğan Barış Halidi, AKP’nin eğitim politikasını eleştirdiği “Kampüsteki Laiklik Bayrağını Yükseltmeye Dair” başlıklı yazısı nedeniyle Rektörlük tarafından bir hafta okuldan uzaklaştırıldı.

Yayılarak oturanlara çamaşır suyu döktü: Rusya’nın St.Petersburg kenti ilginç bir eyleme sahne oldu. Erkeklerin metroda bacaklarını açıp oturmasına karşı çıkan aktivist Anna Dolgavyak, bunu yapanların üzerine çamaşır suyu döktü. “Umarım bu, onlara ders olmuştur” dedi.

ABD’de ilk resmi Türk okulu NewYork’ta açıldı: Amerika’daki ilk okulu Maarif Vakfı açtı.

Dil Bayramı’nın 86. Yılı Dil Derneği ile Çankaya Belediyesi’nin birlikte hazırladığı törenle kutlandı. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, “Atatürk o kadar akılcı, bilimsel ve köklü devrimler yaptı ki kimse yok edemez” dedi.

Sevgilisini benzin dökerek yaktı : Ayrılmak isteyen sevgilisini otomobil içinde ateşe verdi. Kadın hastanede öldü. Kendisi de yaralanan zanlı yakalandı.

Okul sözü verdiler : 3 lider sınıfta olmayan 132 milyon kız çocuğu için fon kurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Kanada Başbakanı Justin Trudeua, başta Afrika olmak üzere, dünyadaki bütün kız çocuklarının 2030 yılında eğitime erişebilmesi için bir fon kurduklarını duyurdular.

İşid’in tehdit foto model öldürüldü: Irak’ta foto modellik yapan Tara Fares (22), cinayete kurban gitti. Fares, dinci terör örgütü İşid tarafından tehdit edilmekteydi.

Sarıklı-Cüppeli Ders: Tarikatların etkin olduğu okulda “Değerler Eğitimi” adı altında ‘Adalet’ dersi veriliyor. FETÖ’ nün darbe girişiminden ders çıkarmayan Milli Eğitim Bakanlığı, çocukları tarikat ve cemaatlere teslim ediyor. Ankara, Yeni Mahalle Abdülkadir Geylani İmam Hatip Orta okulu’nda tarikat lideri Ahmet Dilmen tarafından öğrencilere “Değerler Eğitimi” adı altında ‘Adalet’ başlıklı ders veriliyor. Okul yönetimi, Dilmen’ in söyleşi yaptığını öne sürdü.

Köln’de cami açtı : Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez camiinin açılışını yaptı. Açılış sırasında kentte iki büyük protesto düzenlendi.

Tarikat İtirafı : Cumhuriyet gazetesinin gündeme getirdiği sarıklı-cüppeli dersin arkasından medrese eğitimi hayali çıkarken Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasında tarikat ile protokolü itiraf etti.

HAZİRAN 2018

Kayıp çocuklar : 153 milyon çocuk, her gününü yoksulluk, çatışma, cinsel ayrımcılık tehdidi altında geçiriyor.Çocuklara yardım eden kuruluş Save the Children’ın raporuna göre 240 milyon çocuk, çatışmalı ve kırılgan bir ortamda yaşarken 175 ülkenin yüzde 30’unda kız çocukları, ayrımcılığa maruz kalıyor.

Ceza evindeki ‘FEMEN’ eylemine hücre cezası: Tarsus kadın Ceza Evi’ndeki koşulları ve çıplak arama uygulamasını FEMEN tarzı eylemle protesto eden kadın mahkumlar, cezalandırıldı.

AKP Camide iftar verdi : Kutsal mekanda siyasi etkinlik Konya Akşehir’de gerçekleşti. AKP Gençlik Kolları, tarihi İplikçi Camiinde iftar verdi. AKP’liler, “Camilerde bir şey yemeyin, içmeyin! Cami adabına uygun değil” diyen Diyanet’i dinlemedi.

İlk okul öğrencilerine propaganda yaptılar : AKP Şehit Kamil İlçe Başkanı ve AKP Gaziantep Milletvekili adayları ,ilk okulda okuyan çocuklara yönelik seçim propagandası yaptı. AKP’lilerin çocuklarla olan seçim çalışması, sosyal medyada fotoğraflarla paylaşıldı.

“Kahkaha atma!” diyene oy yok: “Kadınların oyu eşit ve özgür hayata” sloganıyla Kadıköy iskelesinde bir araya gelen feminist kadınlar, bisikletleriyle pedal çevirdi. Kadınlar yaptıkları basın açıklamasında “Ne giyip giyemeyeceğimizden, bisiklete binip binemeyeceğimize ; nerede ve ne kadar çalışabileceğimizden kaç çocuk doğuracağımıza; ne düşüneceğimizden kimi arzulayabileceğimize kadar her şeyimize karışmak isteyene; bisiklete binmeye ‘iffetsiz’ diyene,oyumuz yok” dediler.

“Hava Limanının adı Atatürk olmayacak” : Cumhurbaşkanı Erdoğan,” Atatürk Hava Limanı İstanbul’da vardı. Bir çok yerde de zaten var. Şimdi olmayanı buraya vermek herhalde isabetli olur” dedi.

Faiz, Diyanet’in hutbesine girdi: Diyanet İşleri Başkanlığı, Cuma hutbesinde faiz konusunu ele aldı. “Meşru olmayan kazanç: Faiz” başlıklı hutbede faizin zengini haksız yere daha da zenginleştirdiğine, fakirin ise sırtındaki yükü artırdığına değinildi.

Cerrahpaşalı’ lar Ata’nın huzurunda : İstanbul Üniversitesi’nden koparılmak istenen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bölünmesini istemeyen öğrenciler ve akademisyenler, Anıtkabir’de buluştu.

Müftülüğün Kuran Kursu, AKP seçim bürosu oldu: AKP bayrakları, cami ve kamu binalarından sonra kuran kurslarına da asılmaya başlandı. Son örnek, Bartın Çukurbük köyünden geldi.

Kızılay’dan Erdoğan propagandası: Kızılay Başkanı Kınık, sosyal medyada “ Biz , bu lideri hak ediyoruz” mesajları paylaştı.
Boşandığı karısını av tüfeğiyle öldürdü: Manisa’da Erkan T.(34) ,boşandığı tek çocuğunun annesi Döne Aksu’yu (25) av tüfeğiyle öldürdü.

Karısını ve ailesini katlettikten sonra yakalandı: Gazi Antep’te eşi Gülşen Y.(22) ile duruşması olan Eyüp Y.(27), karısından bir yaşındaki kızını istedi. Olumsuz yanıt alınca tüfekle kayınpederinin evini tarayıp kayınpederi Bekir Köse, kayınvalidesi Gülsüm Köse ve Gülşen Y’i öldürdü. Kayın biraderi Yunus Köse de (22) yaralandı.

Profesör hakkında soruşturma açıldı : Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik bölümünde görevli Prof.Dr.Ahmet Faruk Özdemir, twitter’ dan kadınlara hakaret eden paylaşımlarda bulunmuştu. Süleyman Demirel Üniversitesi’nden yapılan resmi açıklamada “Öğretim üyesi hakkında Rektörlüğümüzce soruşturma başlatılmıştır. Adı geçenin üniversitemizde her hangi bir idari görevi bulunmamaktadır” denildi.

Eşini ve bebeğini boğarak öldürdü: İstanbul Arnavut Köy’de psikolojik sorunları olan Mehdin E., eşi Nurşen ve iki yaşındaki kızı Ecrin’i boğarak öldürdü.

Afla çıktı,yine istismar etti : Çocuğa istismar nedeniyle 2013 yılında tutuklanan ve denetimli serbestlikle serbest kalan Hayri A., bu kez 10 yaşındaki K.C’ ye istismarda bulundu. Olayın Yenikapı mitinginde gerçekleştiği öğrenildi.

Tarımda çocuk işçi azalacağına artıyor: 2012’den bu yana sayıları 108 milyona çıktı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım örgütü (FAO) ,dünyada tarımda çalıştırılan çocukların uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarını, okula devam etme ve becerilerini geliştirme yetilerinin sınırlandığını belirtip “Tarımda kırsal yoksulluk kadar çocuk işçiler de küresel bir sorun” dedi.

Mutfak masrafı cep yakıyor: Yediğimiz her şeye zam geldi. Son bir ayda patates ve soğanın fiyatı iki katına çıkarken patatesteki yıllık artış, yüzde 300’leri buldu. Son bir yılda tüm kahvaltılık ürünlerde yüzde 35’leri aşan fiyat artışları yaşandı.

Konservatuar direnişi : İstanbul Devlet Konservatuar’ının Beşiktaş’taki binasının boşaltılması tebliğ edildi. Yönetim “Kapımıza dayansalar da çıkmayacağız” dedi. Binanın Başbakanlığa verileceği ileri sürüldü.

Şişli Belediyesi’nde bir ilk : Erkeklere 30 gün doğum izni veriliyor. Şişli Belediyesi ile DİSK Genel İŞ Sendikası arasında imzalanan 2018-2020 dönemi Toplu İş Sözleşmesi’nde bir ilke imza atıldı. Eşi doğum yapan erkeklere 30 gün izin hakkı tanındı. Doğum parası da 500 liradan 1000 liraya çıkarıldı.

Bir garip tatil kitabı : İzmir’deki okullara yollanan tatil kitaplarındaki “AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım” imzalı baş yazı tepki çekti.

Atatürk’ü silme çabası yargıdan döndü : Eğitim-İş Sendikası’nın Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan Öğretmenler Kurulu ve Zümre Toplantılarında Atatürkçülük ile ilgili konuların gündemden çıkarılmasını içeren düzenlemeye yönelik açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Müdürden hakaret ve tehdit: Elazığ’daki bir okulun müdürü, Atatürk’e ve muhalefetin Cumhurbaşkanı adaylarına küfretti. Kendisine tepki gösterenlere ise tehdit yağdırdı.

TRT’ye atanan Cumhurbaşkanı baş danışmanı Mustafa Akış, böyle tehdit etti : “ Ateş edeceğiz”. AKP’li eski vekil Mustafa Akış, sosyal medya hesabından 15 Temmuz gecesi şehit olan Ömer Halis Demir in fotoğrafını paylaştı ve “ Bu gün biz de senin gibi, vatan için ateş edeceğiz” diye yazdı.

Eşine beddua eden kadına nafaka yok: Bursa’da aile mahkemesi, eşini aldatan kocayı ağır kusurlu bulup 3 çocuk annesi kadına yoksulluk nafakası ödenmesine hükmetti. Karara itiraz eden koca, davayı Yargıtay’a taşıdı. Yüksek mahkeme, kadını eşine hakaret ve beddua ettiği için , ağır kusurlu bulup Aile Mahkemesi kararını bozdu.

Meclis’teki kadın sayısı arttı: 26. Dönem Milletvekili listesinde 82 kadın yer alıyordu. 24 Haziran Genel Seçim sonuçlarına göre, kadın milletvekili sayısı 104 (yüzde 17) oldu. AKP 53, HDP 25, CHP 18, MHP 5, İYİ Parti 3 kadın milletvekilini Meclis’e gönderdi. 33 şehirden hiç kadın milletvekili çıkmadı. 600 milletvekili içinde en genç isim de bir kadın oldu. 22 yaşındaki Rümeysa Kadak, AKP’den İstanbul milletvekili seçildi.

Seçmene hakaret etti. Vekil seçildi: Yalova’da AKP 2 milletvekili çıkardı. Seçim öncesi göçmenler için “Ezik insanlar” diyen AKP’li Meliha Akyol, milletvekili oldu. Akyol, Batı Trakya’dan, oradan buradan, kimisi Doğu’dan gelen, kendini ifade edemeyen ezik insanlar” demiş ve büyük tepki çekmişti.

Oğlunun önünde eşini öldürdü: Kocaeli’nin Körfez ilçesinde polis memuru İbrahim Y., boşanmak isteyen eşi Elif Kaya Y’ yi oğlunun gözü önünde beylik tabancasıyla öldürdü.

ABD’den Türkiye’ye S-400 için uyarı : ABD Dış İşleri Bakanlığı, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 sistemlerini alması halinde ABD’nin Türkiye’ye yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.

Konya’nın ilk MHP’li kadın vekili, idam istedi: İkinci sıradan milletvekili seçilen evli ve bir çocuk annesi Esin Kara (42), MHP’nin Konya’daki ilk kadın milletvekili oldu. Kara’nın ilk açıklaması idamla ilgili idi.

Eğitim-Sen Başkanı Aydoğan ’dan adres sınırına tepki: “Bu, eğitim hakkı ihlalidir”. Eğitim-Sen Genel Başkanı, Feray Aytekin Aydoğan, Kılavuz’un tüm öğrencilerin yerel yerleştirme tercihinde bulunmasını zorunlu hale getirdiğine dikkat çekerek “ Hiçbir öğrenciye adres sınırı üzerinden dayatma getirilemez.Her öğrencinin istediği yerleşim yerindeki okulu, okul türünü tercih etme hakkı vardır” dedi.

Barışma bahanesiyle karısını öldürdü : Ayrı yaşadığı karısıyla görüşmek isteyen koca,karısını vurup aynı silahla canına kıydı.Cinnet geçiren kocanın psikolojik tedavi gördüğü öğrenildi. İstanbul, Büyük Çekmece’de Güvenlik görevlisi Kahraman Öztürk (42), bir süredir ayrı yaşadığı eşi Oya Öztürk’ü (32) sitenin otoparkında öldürdü. Çiftin iki çocuğu bulunmaktaydı.

Üniversiteye giriş Sınavı öncesi türbelere akın ettiler: Yüksek öğretim kurumları sınavı öncesi üniversite adayı öğrenciler ve aileleri türbelere akın ettiler.

İstenen Anadolu lisesi, açılan ise İmam hatip lisesi: Sınavla öğrenci alan liselere 22 Anadolu İmam hatip lisesi eklendi.

Kuran kursunda çocuğu döven imam, açığa alındı: Edirne’nin Uzun Köprü ilçesinde yaz kuran kursuna gelen öğrencisini plastik boruyla dövdüğü iddia edilen Fatih camii imamı H.K. açığa alınarak hakkında soruşturma başlatıldı.

MAYIS 2018

40 yıllık eşini çekiçle vurarak öldürdü: Çorum’da yaşayan Ali.B,(64) polise giderek eşi Hanife B’ yi,(64) çekiçle öldürdüğünü söyledi. “Kavga ettik. Başına çekiçle vurdum” dedi. Zanlı gözaltına alındı.

Gazi Üniversitesi’nde hocalar da eylemde: Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri, üniversitelerin bölünmesini öngören kanun tasarısına tepki gösterdi. Öğretim üyeleri, “Öğrencilerimize karşı sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz “ dediler.

Başbakanı ağlatan kamyoncu Şerife AKP’yi karıştırdı: Kamyon direksiyonundaki pozuyla “ 15 Temmuz kahramanı” ilan edilen Şerife Boz’un fotoğrafının 15 değil, 16 Temmuz’da çekildiği açıklandı. Boz, AKP’den vekil aday adayı oldu. 15 Temmuz şehit yakınları ise Boz için “İstismara doymayan sahtekar” dedi.

Engelli çocuklara Rabia yaptırdılar: Tarsus ilçesinde AKP ilçe Yönetim Kurulu ve İlçe Kadın Kolları üyeleri, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Yardım Vakfı Tarsus bünyesinde eğitim alan çocuklarla birlikte Kutlu Doğum Haftası kutlaması yaptı. Engelli çocuklara Rabia işareti yaptırmaya çalışıldı.

Polis, Taksim’e çıkarmadı: 1 Mayıs kutlamaları için yasaklanan Taksim Meydanı’nda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Gün boyu Taksim’e girmeye çalışan 84 kişi gözaltına alındı.

Suudi Arabistan’da sinemalar kapalı gişe: Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sinema yasağını kaldırması, halkını çok sevindiren bir reform oldu. Başkent Riyad’ ta açılan ilk ve tek sinema salonunda gösterilen filmler hep kapalı gişe oynadı.

4 çocuk annesi karısını gözünü kırpmadan öldürdü: Gaziantep’te emekli Mehmet D, (59) ilk eşinden ayrıldıktan sonra Öznur D,(43) ile evlendi. 4 çocukları olan çift arasında sorunlar çıkmaya başladı. Mehmet D, çocuklar evde yokken eşi Öznur ’u av tüfeği ile öldürdü.

Erdoğan’ın tartışmalı diploması AİHM’ de: Erdoğan’ın 1 Temmuz 2014’te yaptığı adaylık başvurusundan 4 gün önce noter tarafından tasdik edilen diplomasının sahte olduğunu savunan Evrensel Yol Partisi Genel Başkanı Metin Güler, 24 Haziran öncesinde AİHM’ e başvuru yaptı.

3 milyon aile sosyal yardımla geçiniyor: Nüfusumuzun önemli bir kısmı için yoksulluk kronikleşmiş ve artarak devam ediyor. 3 milyon 754 bin 69 aile, sosyal yardımlarla geçinebiliyor.

Rektör, engelli raporu alıp ÖTV indirimli araba aldı: Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Cavit Bircan , kendisine bağlı üniversite hastanesinden engelli raporu aldıktan 4 gün sonra ÖTV indirimli lüks araç aldı. 77 bin lira kara geçti.

O kadının anıtı dikilmiş: 15 Temmuz şehit yakınlarının ‘sahtekar’ dediği Şerife Boz’un AKP’li Mamak Belediyesi tarafından yaptırılan 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nın bir yüzünde röliyefinin de bulunduğu ortaya çıktı.

Not düştü, dolar çıktı : Uluslar arası Kredi Değerlendirme Kuruluşu Standart and Poors , Türkiye’nin yabancı para cinsi kredi notunu bozulan mali disiplin ve yüksek seyreden enflasyonu gerekçe göstererek bir basamak düşürdü.

Almanya “Türkiye’de basın zincire vuruldu” dedi: Alman gazeteci ve yazarların meslek kuruluşları 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde AKP hükümetine “ Gazetecileri serbest bırak” çağrısı yaptı. Uluslar arası Af Örgütü de “Türkiye’de basın özgürlüğünün 2 yıldır zincire vurulduğunu” vurguladı.

Öğrenci affının kimleri kapsayacağı belirlendi : Meclis’e gönderilen tasarıda terör suçundan hüküm giyenler ile terör örgütleri ile bağlantısı bulunanlar, aftan faydalanamayacaklar.

Eski eşini çekiçle öldürdü, “şuurumu kaybettim” dedi: İzmir’de eski karısını başına çekiç vurarak öldüren sanık, savunmasında “ o an şuurumu kaybettim. Pişmanım” dedi. Ama müebbet hapse mahkum edildi, indirim de uygulanmadı.

1 Mayıs’ta polis şiddeti : 1 Mayıs’ta Ankara’da polisin şiddetine uğrayarak yaralanan 75 yaşındaki Perihan Pulat, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Ayşe öğretmen tahliye edildi: “Çocuklar ölmesin” dediği için “terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan öğretmen Ayşe Çelik, hükümlü bulunduğu Diyarbakır E tipi cezaevinden tahliye edildi.

Barışmayı reddeden sevgilisini öldürdü: Zeytinburnu’nda vatani görevini yapan Mahzun S,(21) ayrıldığı kız arkadaşı Nurhan D’yi (20) arayıp barışmak istedi. Ancak genç kız bu teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine Mahsun S, genç kıza ateş ederek onu öldürdükten sonra intihar girişiminde bulundu. Durumunun ağır olduğu öğrenildi.

TİME dergisinden Erdoğan’ lı kapak: ABD’nin önde gelen dergilerinden TİME, “Tek adamın yükselişi” başlıklı kapak konusu için Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in etrafında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Filipinler devlet başkanı Rodrigo Duterte’yi resmetti.

400 bin Suriyeli kaçak çalışıyor: Türkiye’de 3 milyon409 bin resmi işsiz varken, kaçak çalışan Suriyeli sayısının 400 bin kişi olduğu belirlendi.

Suça sürüklenen hem Türk hem yabancı çocuk sayısı arttı: Suça sürüklenen çocuk sayısı, yüzde 10 oranında arttı. Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların yüzde 69.4’ü ailesine teslim edilirken yüzde 19.5’i adli birimlere sevk edilmiş; Sosyal kurumlara teslim edilen çocukların oranı ise yüzde 2.8. Suça karışan çocukların yüzde 65.4’ü erkek, yüzde 34.6’sı kız.

Depresif anne, sorunlu ergenlik dönemi demek: Doğum sonrası travma 5 kadından 1’ini vuruyor.Yani her 5 anneden 1’inin gebelik ya da doğum sonrası dönemde ruhsal hastalık geçirme riski var.

Nisan ayında 30 kadın öldürüldü: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Raporu’na göre, Nisan’da kadın cinayetlerinde geçtiğimiz aylara nazaran artış yaşandı. Mart’ta 25, Şubat’ta 47, Ocak’ta 28 kadın öldürülmüştü.

16 yıldır uzayan kuyruk: Her geçen yıl büyüyen işsizler ordusu sokağa taştı. Kilis’te 3 bin kişinin 6 ay çalışacağı iş için 15 bin kişi kuyruğa girdi.

Boğaziçi ‘li öğrencilere işkence : Tutuklanan 2 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi, avukatlarına hem üniversitenin karşısındaki otoparkta hem de Vatan’da ağır küfür ve dayağa maruz kaldıklarını söyledi.

“Milletimiz ‘TAMAM’ derse çekiliriz” sözü gündem oldu: Erdoğan’ın AMP grubunda söylediği sözler, sosyal medyanın gündemine oturdu. Twitter’ da ‘TAMAM’ kampanyası başladı. Kısa sürede binlerce ‘Tamam’ mesajı atıldı.

Antalya Spor yönetimine göre, İzmir Marşı siyasi imiş: Kırmızı beyazlı taraftarlar Gençler Birliği ile oynanan deplasman maçında İzmir Marşı’nı hep bir ağızdan coşku ile söyledi. Yönetim ise olayı sert eleştirdi.

Akademisyen değil, sanki ‘Ak trol’ : Çorum Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Yamaner ’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar büyük tepki topluyor. Yamaner, “Fetö’ nün bir numaralı ayağı Kemal Kılıçtaroğlu’ dur” yazılı bir görsel paylaştı,

Dünya, “TAMAM” polemiğini konuştu: Reuter Haber Ajansı, “1 milyondan fazla Türk, Erdoğan’a sosyal medyada ‘TAMAM’ dedi” yorumunu yaptı. Euro News, “Erdoğan, Türkiye ‘TAMAM’ derse bırakacağını söyledi.Twitter yanıt verdi” başlığıyla gelişmeyi duyurdu.

Bakanlar Kuruluna KHK yetkisi veren tasarı Meclis’te kabul edildi. TBMM Genel Kurulunda Bakanlar Kuruluna 16 Nisan referandumuyla Anayasa’da yapılan değişikliklere uyum için kanun ve KHK’ lar da yapılacak düzenlemelerle ilgili yetki veren tasarı kabul edildi.

Malezya’da 92’lik rüzgar : Malezya’da muhalefet koalisyonu genel seçimlerde tarihi bir zafere imza attı. Malezya’nın 92 yaşındaki eski Başbakanı Mahattür Muhammed öncülüğündeki Halkın Umudu ittifakı, genel seçimlerden birinci çıkarak 61 yıldır ülkeyi yöneten Milli Cephe (BN) koalisyonu iktidarına son verdi.

Tepki çeken açıklama : Erdoğan, “CHP pisliktir, çöplüktür” dedi.

“Mahrum ölüyorlar” : ÜNİCEF, yüz binlerce bebek, emzirilmediği için yaşamını yitiriyor diyen ve anne sütünün bebek için önemine dikkat çeken bir rapor sundu.

Atatürk’ün mirası, belediyeye : Hükümetin Meclise sunduğu yeni tasarıyla Atatürk Orman Çiftliği’nde kurulan, Gökçek’in ‘kişisel zevki’ Anka Parkı arazisi,bedelsiz olarak Büyükşehir’e üçüncü kişilere verilecek.Belediye de araziyi üçüncü kişilere kiralayacak.

Anne’nin ‘işi’ zor: 1.3 milyon kadın, çocuk bakımı nedeni ile iş gücüne katılamıyor. Oysa kadınlar, evlendikten ve anne olduktan sonra işi bırakmazsa GSMH yüzde 30 büyüyebilir.

Masallara aile sansürü: Klasikleşen masalları korkutucu ve uygunsuz bulan ebeveyn konuyu değiştirerek çocuklarına okuyor. Anne babaların en çok değiştirdiği masal “Kırmızı Başlıklı Kız”.

Hollanda, 24 Haziran mitinglerini yasaklıyor: Hollanda, Anayasa değişikliği referandumu öncesi Türk Bakanların yapacağı toplantıları engellemişti. Şimdi de yaklaşan 24 Haziran seçimi için ‘resmi yasak’ getirmeye hazırlanıyor. Başbakan Mark Lotte’nin üyesi olduğu Liberal Sağ parti (VVD) Türk politikacıların ülkede propaganda yapmasının resmi olarak yasaklanmasını istedi.

Avusturya, 4 bin Türk’ü vatandaşlıktan çıkarıyor: Çifte vatandaşlığın yasak olduğu Avusturya’da yargı, 4 bin Türk’ün dosyasını incelemeye aldı. Vatandaşlığı iptal edilen 2 Türk’ün yaptığı itiraz da reddedildi.

Beş tepe’de ‘Saray’ usulü Teravih namazı kılınacak: Millet camii için yapılan programı, Ankara Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu duyurdu.

152 bin metre karelik birinci sınıf tarım arazisine ceza evi yapıldı: Tarsus Ceza evi yönetimi, sınırları içindeki verimli araziyi sulayan kanalın “sinek yaptığı” gerekçesiyle kapatılmasını talep etti. Kanal giderse, Çukurova’nın kalbinde tarım duracak.

Cumhuriyet’in ilkelerini hatırladı: Laikliğin Anayasa’da yer almamasını isteyen AKP’li TBMM Başkanı İsmail Kahraman, seçime sayılı günler kala Cumhuriyet’in ilkelerinden yana olduğunu açıkladı.

Ücretli öğretmenin geleceği de çalınıyor: Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen atamak yerine “yama” olarak kullandığı ücretli öğretmenlere ilişkin ayırımcı politikalarının bir yenisi daha ortaya çıktı. Okullarda yerleri kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerden sonra gelen ücretli öğretmenlerin MEB tarafından sigorta primleri eksik yatırılarak sosyal güvencesiz bırakıldıkları tespit edildi.

Baldız fetvası : İlahiyatçı yazardan tepki çeken açıklama.Daha önce de “Rüşvet vermek caizdir” çıkışıyla tartışma yaratan Hayrettin Karaman, yeni bir skandala imza attı. Karaman, “Boşanmışsanız veya eşiniz ölmüşse baldızla evlenmekte sorun yoktur” ifadelerini kullandı.

2 Kadın cinayeti : Kadın cinayetlerinin ardı arkası kesilmiyor. Yozgat’ta Hasan E., 30 yıllık eşini yatağında uyurken 8 el ateş ederek öldürdü. Edirne’de ise İsmail Ö., tartıştığı karısını başına keserle vurarak öldürdü.

Samsun Valiliği, 19 Mayıs Fener Alayını yasakladı: Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı Samsun’da bu yıl fener alayı yapılmasına izin çıkmadı. Tepki büyük.

İzmir Atatürk Lisesi müdürü görevden alındı: İzmir Atatürk Lisesi’nde 13 Mayıs Pazar günü “Müdür skandalı” yaşanmıştı. Müdür Selamettin Demirhan, Onuncu Yıl Marşı ile İzmir Marşı’nın okunmasına izin vermemişti. İzmir Valiliği, Demirhan’ın görevden alındığını ve hakkında soruşturma açıldığını belirtti.

Okul Bahçesi kurtuldu: Beykoz’da bulunan Kavacık Borsa İstanbul okulu velileri mücadele ettiler ve kazandılar.Okullarının bahçesine inşa edilmesi planlanan İmam Hatip lisesi inşaatına karşı sürdürdükleri mücadelenin olumlu sonucunu aldılar.

Rotary 100.Yıl Anadolu lisesi velileri, okullarının sınavla öğrenci alacak liseler listesine alınmaması işleminin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

RTÜK’ten skandal : 12 yaş ’Dişi karakter’. Çocuk kanalında yayınlanan çizgi filmdeki öpüşme sahnesi uygunsuz bulundu ve kanal, AKP’lilerin oylarıyla cezalandırıldı.

“Sayı az-yemek yok” : Çorum İl Sağlık Müdürlüğü, yararlanacak personel sayısının yetersiz olduğu gerekçesiyle Ramazan ayı boyunca yemekhaneyi kapattı.

4 çocuk annesi genç kadın, boğazı kesilerek öldürüldü: Kastamonu’da Gencay G.,birlikte yaşadığı 4 çocuk annesi Pınar Çelik’i sahur vakti boğazını keserek öldürdü. Hava aydınlanınca jandarmaya giderek teslim oldu.

‘Mutafa Kemal’siz 19 Mayıs mesajı: TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için yayımladığı mesajda Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadı.

1.9 milyon genç, eğitime devam etmiyor: 700 bin genç ne işte ne eğitimde. 15-19 yaş arası erkeklerin yüzde 30’u kadınların ise yüzde 33’ü sokakta.

Velilerden ‘Para’ protestosu : İstanbul Sultangazi, Mehmetçik ilk öğretim okulunda veliler, öğrencilerden sürekli para istenmesini ve okul bahçesine ücretli park yapılmasını protesto etti. 4 öğretmen, eylemi organize ettikleri gerekçesiyle göz altına alındı.

Lisede Ramazan düzenlemesi : Yatılı öğrencilere yemek verilmiyor. Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesinin pansiyonunda okuyan yaklaşık 100 öğrenciye verilen kahvaltı ve öğlen yemeği Ramazan dolayısıyla kaldırıldı.

İndirimli müebbet: Beyoğlu Hacı Hüsrev mahallesinde geçen Haziran ayında boşanmak isteyen eşi Birgül Çoban’ı öldüren Ali Çeçen, yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Sanık hakkında ‘iyi hal’ indirimi uygulayan mahkeme, cezayı müebbet’e çevirdi.

Atatürk Orman Çiftliği’nde yasa çiğnendi; Vasiyete ihanet edildi: Mimarlar Odası Ankara Şubesi AOÇ arazisindeki ANKA park’ın torba yasa ile 29 yıllığına Ankara Büyük Şehir Belediyesi’ne devredilmesine “Bu devir, hukuka aykırıdır. Vasiyete ihanet edildi” diyerek tepki gösterdi.

Suriyeli mültecilere 7,5 milyar harcandı: Türkiye’nin 2011 yılından itibaren Suriyeli mültecilere yaptığı harcama, 7,5 milyar lirayı buldu.

Kadınlar, barış için yelken açtı: Denize ve yelkene gönül veren 4 kadından oluşan “Deniz tutkunu seyirde” ekibi, Akdeniz’de 44 gün sürecek ‘Barış ‘ yolculuğu için denize açıldı.

Sığınamıyorlar: Kadın Sığınma Evlerine başvuruda artış olmasına rağmen kapasite aynı kaldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı sığınma evlerinde kalanların sayısı, 2013’ten bu yana katlanarak arttı.Ancak, kadın sığınma evlerinin kapasitelerinin artırılmadığı ortaya çıktı.

Türkcell’in bayram ilanı böyle dedirtti: “Atatürk olmadan 19 Mayıs olmaz”. GSM şirketi Türkcell’in 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için gazetelere verdiği ilanda Atatürk’ün ismine ve resmine yer vermemesi büyük tepki çekti.

İstanbul’da Merkez Bankası arazisine cami yapılacak: İstanbul, Levent’te Merkez Bankasına ait araziyle ilgili karar çıktı. 2016 yılında Beşiktaş Müftülüğü’nün talebi üzerine ‘Dini tesis alanına’ alınan arazinin cami yapımı için kullanılması, Büyük Şehir Belediye Meclisi oturumunda kabul edildi.

“Sınav da bitmedi, kaygı da” TEOG Yerine getirilen yeni sistemde merkezi sınava girecek adayların sadece yüzde 8’i hedefine ulaşabilecek.

“Anadolu Lisesi istiyoruz” : Sahrayı cedit mahallesi sakinleri, yaşadıkları yerde bir ilkokul, bir ortaokul ve iki imam hatip lisesi olduğunu ama Anadolu, Fen ve Meslek lisesi bulunmadığını belirterek “Mahallemize Anadolu lisesi istiyoruz” sloganı ile sokaklara döküldüler.

Kura ekonomisi: Galatasaray ilkokuluna alınacak 50 kişilik kontenjana 6 bine yakın öğrenci başvurdu.

Eski lastiklerle çalışan kızlar, fut sal’da şampiyonluğa ulaştı: Antalya’da Yeşilbağ Cumhuriyet Ortaokulu’nda 6.sınıf öğrencilerinden 12 kişilik futsal (salon futbolu) takımı eski araç lastikleri ve çıta gibi malzemelerle antreman yaparak büyük bir başarıya imza attı. Takım, il genelinde yapılan küçük kızlar futsal turnuvasında şampiyonluğa ulaştı.

226 yıllık tarihinde ilk kadın başkan: New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) Stacey Cunnigham’ı başkanlığa terfi ettirdi. Böylece 226 yıllık borsanın başına ilk kez bir kadın geçti. NYSE’ in hamlesi ,ABD’deki en büyük 3 borsanın 2sinin kadınlar tarafından yönetilmesi anlamına geliyor. Adena Friedman , geçen yıl Nasdac İnc.un ceo’su olmuştu.

Papa’dan yeni eşcinsel açılımı: “Tanrı seni böyle yaratmış”. Papa Francesco’nun ‘Tanrı seni böyle yaratmış ve böyle seviyor” şeklindeki sözleri, 2013 yılındaki “Ben kimim ki eşcinselleri yargılayayım?” açılımından bile daha ileri bir adım olarak görülüyor.

5 bin kişilik işe 145 bin işsiz başvurdu: PTT’nin 2018 yılında yapacağı personel alımı sınavı büyük ilgi gördü. Toplam 5 bin kişilik personel alımı sınavı için tam 145 bin 668 kişi sınav ücreti yatırdı.

Atanamayan Ayşegül öğretmen çoban oldu: Sosyal Bilgiler öğretmeni Ayşegül Eren, her öğretmenin yaşadığı atama engeliyle karşı karşıya kalınca, köyüne döndü, anne ve babasının geçimini sağlayan hayvancılıkla uğraşmaya başladı.

ENSAR’lı ‘Nur’lu değerler: Küçük yaşta çocuklara cinsel istismar iddiaları ile gündeme gelen Ensar Vakfı tarafından İzmir’de çocuklara ‘Nurculuk’ kitabı dağıtıldı. “Değerler Eğitimi” adı altında öğrencilere verilen Said Nursi’nin “Küçük Sözler” kitabında yer alan ifadeler, eğitimcilerin ve velilerin tepkisi üzerine toplatıldı.

“İmam, sopayı belimde kırdı.” : Ankara Gölbaşı ilçesindeki Hacılar İlköğretim okulunda din derslerine giren köy imamı Cengizhan Demirhan’ın şiddetine maruz kalan öğrenciler savcılıkta ifade verdi.

Rotasyonun sonucu : Proje okulları, öğretmensiz kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kıyım gibi rotasyonlarının ardından öğretmen sıkıntısı başladı. Okulların kimisi kılavuzlu, kimisi valilik değerlendirmesiyle öğretmen arıyor.

Bitki uzmanı tehdit etti: Prf.Dr.Ahmet Maranki, canlı yayında “Ormana gömdüklerimizle sokağa çıkarız” dedi. Akit TV’de katıldığı canlı yayında açıkça iç savaş tehdidinde bulunan Maranki’ye her kesimden büyük tepki yağdı.

İstanbul’da “nitelikli lise” eylemi : Maltepe Anadolu Lisesi, Rotary Anadolu Lisesi ve Çağrı Bey Anadolu Lisesinde okuyan öğrencilerin velileri, okullarının ‘nitelikli lise’ kapsamından çıkarılarak ‘sınavsız öğrenci alan okullar’ kapsamına sokulmasını İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto etti.

Öğretmene tehdit : Gerekçe: “ 15 Temmuz konulu Deneme Yarışmasına katılmamak”. Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde “ Öğretmenlerin kaleminden 15 Temmuz” konulu Deneme Yarışmasına tek bir başvuru bile olmayınca, katılmayan öğretmenler hakkında yasal işlem başlatıldığı duyuruldu. Ertesi gün konu ile ilgili yazı iptal edildi.

İsmail Kahraman’ın 3 bin kişilik iftarına boykot: TBMM Başkanlığı 24 Haziran’da sona erecek olan İsmail Kahraman, giderayak TBMM bütçesinden 3 bin kişiye iftar verecek. Eski ve halen görevde olan bazı milletvekilleri, iftar davetini ‘boykot’ kararı aldı.

Maranki için suç örgütü uyarısı kararı : İstanbul Küçük Çekmece Cumhuriyet Baş Savcılığı, hakkında “Basın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattığı Ahmet Maranki’ ye ifade tebligatı çıkardı.

Milletin parasıyla 5 yıldızlı iftar: Aile Bakanlığı’nın 1 milyon lira kira ödenen binasında 2 katlı yemekhane varken personele lüks otelde 3 gün üst üste 1500 kişilik iftar verildi.Bakan, Fatma Betül Sayan Kaya, 19 Mayıs’ta İstanbul’da şehit yakınları için iftar vermişti.

Reddetme cinayeti: İstanbul Küçük çekmece’ de eşinden 5 ay önce boşanan Seher Çetintaş (34), Çalıştığı tekstil şirketinde çalışan Ahmet K’nın “Beraber olalım” teklifini kabul etmediği için, Ahmet K., tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.

Solo Türk’e gökyüzü yasağı: İnce ile tokalaşma cezası: Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin tokalaştığı ve fotoğraf çektirdiği Solo Türk pilotlarının yapacağı gösteriler iptal edildi.

En tehlikeli aylar başlıyor: Keneden 16 yılda 501 ölüm. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doktor Seyit Ali Büyüktuna, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından 2002’dan günümüze 10bin 562 kişinin tedavi gördüğünü, bunlardan 501 kişinin yaşamını yitirdiğini,ölüm oranının yüzde 5 olduğunu açıkladı.

Ankette Atatürk düşmanlığı: Antalya’nın Konya altı ilçesinde bir ortaokulda 8.sınıf öğrencilerine Cumhuriyet karşıtı sorular soruldu.

RTÜK’ün Akit ile cezasızlık akdi : Akit, iki yıldır sayısız şikayete karşın yayın hayatına ağza alınamayacak küfür ve tehditler ile devam ediyor.

3. Hava Limanı açılmadan zammı geldi: Atatürk Hava alanında 15 dolar olan yurtdışına gidecek yolcu başına alınan hizmet ücreti, 3. Hava limanında 20 Euro olarak belirlendi. Fark, uçuş biletlerine zam olarak yansıyacak.

55 yıllık karısını sahurda öldürdü: Kayseri’de meydana gelen olayda Mehmet Ali K.,(72), 7 çocuğunun annesi Selvet K.,yı (71) bıçaklayarak öldürdü.

Üniversite’de Vandallık: 9 Eylül Üniversitesi Tınaztepe yerleşkesinde Eğitim-İş Sendikasının ofisinin kapısı kırıldı. “Buraya Mescit yapılacak” denildi.

Maranki’ye VİP protokol: 24 Haziran’da AKP’nin kazanamaması durumunda “Belgrat ormanlarında gömdüklerimizi çıkarırız” diyerek iç savaş tehdidinde bulunan otçu Mehmet Maranki’ye VİP protokol uygulandığı ; Hakkari valisi Cüneyt Orhan Toprak tarafından ağırlandığı ortaya çıktı.

27 Mayıs ile ilgili paylaşım için soruşturma açıldı: Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 27 Mayıs darbesi ile ilgili paylaşımı olay oldu. Hem İç İşleri Bakanlığı, hem Ankara Baş Savcılığı, “Suç ve suçluyu övme” suçundan soruşturma başlattı.

ADD’den iddialara sert yanıt: “Bize saldıranlar, darbeci zihniyetin temsilcisidir.” ADD’nin açıklamasında “Bizi kirli siyasete bulaştırmak isteyenler başaramayacak.Korkmuyoruz. ADD Cumhuriyet’in değerleri ve kazanımlarının her zaman arkasındadır. Darbelere karşıdır” dendi.

Eğitim-İş’ten ‘Nitelikli Okul’ protestosu: Konya Lisesi neden listede yok? Eğitim-İş sendikası, 129 yıl önce kurulan Konya Lisesi’nin Merkezi sınavla öğrenci alınacak ‘Nitelikli Lise’ listesinde yer almamasına ve kontenjanının da 280’den 800’e çıkarılmasına tepki gösterdi.

YÖK, ‘Bölünenlere’ ilanla Rektör arıyor: Yüksek Öğretim Kurulu hükümetin seçim öncesinde alelacele böldüğü üniversitelerden ayrılan parçalar için “Rektör adaylığı başvuru ilanı” yayınladı.

“5 Okul dayatılmasın!” : Liselere geçişte uygulanacak yeni sisteme karşı imza kampanyası başlatıldı. Eğitim-Sen başlattığı “Öğrencime dokunma!” kampanyasın’da öğretmen ve velilere mektup gönderdi.Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Öğrencilerin 9 okul arasından 5 okulu tercih etmeye zorlanmasından ve istedikleri okula gidebilmelerini engelleyen bu sistemden vazgeçilmesi istedi.

YÖK buna ne diyecek? : Cumhurbaşkanı adayı İnce ile görüşen Dekan görevden alındı. YÖK kararı savundu. Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı ise öğrencileriyle Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ı karşıladı. Gözler yeniden YÖK’e çevrildi.

Kadın ve erkek 217 yıl sonra eşit olabilecek: Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) dünya genelinde yaptığı araştırmaya göre,şu anki koşullar devam ettiği takdirde kadın ve erkek arasında maaş ayrımı kalmaması ve iş alanında eşit temsiliyet için 217 yıl daha geçmesi gerekiyor.

NİSAN 2018

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Bienali’nde konuştu: “Bağırın, çatlayın,patlayın. Bakın Atatürk Kültür Merkezi’ni yıktık…. On yıllar boyunca kültür ve sanata hakim olan , adeta burayı arka bahçeleri gibi gören zümrenin tahakkümüne son verdik.”

Kadın güvencesiz : Kayıt dışı çalışan kadın sayısı bir yılda 210 bin artarak 4 milyona dayandı. İstihdam içinde yer alan 8 milyon kadının 3 milyon 889 bini kayıt dışı çalışıyor. DİSK’in araştırması, hükümetin işsizliği düşürmek için yaygınlaştırdığı Toplum Yararına Çalışma ile Evde Bakım Hizmeti programlarının kadınlarda güvencesiz istihdamı artırdığını ortaya koydu.

Haydarpaşa Limanına cami ve külliye geliyor: Haydarpaşa’da 319 yıl önce inşa edilen ve tarihi eser niteliği kalmadığı için 1959’da yıkılan Kavak İskele Camii yeniden yapılıyor. Proje uygun bulunmadı ama İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin yaptığı değişiklik onaylandı. Cami 2000 metrekarelik 93 parsele inşa edilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, gezinti bakanlığı oldu: Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 12 yılda 70 kez yurt dışına çıkıldığını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sınav skandalı: Bakanlık, Açık Lise sınavına giren öğrencilere eksik kitapçık ve cevap anahtarı verdiğinden 21 Nisan’da telafi sınavı yapacak.

“Atatürk’ü Silemezsin” : Cumhurbaşkanının AKM’ ye ilişkin sözlerine sanat dünyasından tepki geldi. Sanatçılar, Erdoğan’ın Cumhuriyet değerlerine karşı intikamcı bir söylem kullandığını dile getirdiler.

Kahraman, kadınlara yasağını savundu: TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’teki 18 Mart Çanakkale anmasında kadın tiyatro sanatçılarının sahneye çıkarılmamasını savundu.

Halk Evleri’ne mühür : Ankara Valiliği, Halk Evleri’nin iki şubesini ve bir kütüphanesini “İzinsiz eğitim öğretim faaliyeti yapıldığı” gerekçesiyle kapattı.

Skandal Broşür : “Çocuklarınızı okula göndermeyin!” çağrısı yaptılar. Tarikat ve cemaatler halkı tahrik edici broşürler dağıtmaya devam ediyor. Gaziantep’te park ve meydanlarda dağıtılan broşürlerde “ Çocukları zorunlu eğitimden koruyun ki cehennem ateşinde yanmayasınız. Çocuklarınızı okullara göndermeyin “ çağrısı yapıldı.

Atatürk posteri astırmayan o müdüre skandal destek: Bartın’daki bazı sivil toplum kuruluşları, “Başı açık kız görünce sinirleniyorum” ve “ Eğer camiler Atatürkçülerin elinde olsaydı terörist yetiştirirlerdi” gibi açıklamalarıyla gündeme gelen Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir’e destek eylemi yaptı. Eylemi gerçekleştiren Bartın Sivil İrade Platformu içinde Memur-SEN ve Hak-İŞ’ e bağlı sendikalar, Cami dernekleri, Ensar Vakfı ve Muhtarlar derneği bulunmakta.

“ Utanç verici “: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi, TBBM Başkanı İsmail Kahraman’ın talimatıyla kadın oyuncuların sahneye çıkmalarının engellenmesine ilişkin bir açıklama yayınladı. ÇYDD,”Kadınların yüz yıllık kazanımlarını hedef alan bu çağdışı olay hakkında gerekli araştırma ve soruşturmanın yapılmasını” talep etti.

43 Kadın sivil toplum örgütü adına ortak açıklama: Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’ndan 43 kadın STK adına ortak açıklama yapıldı. Kadın tiyatro sanatçılarının sahneye çıkarılmadığı iddiasına ilişkin yapılan açıklamaların tatmin edici olmadığı belirtilerek sorumluların istifa etmesi gerektiği dile getirildi.

Akıl üstün geliyor: İmam hatiplerde anlatılan dini bilgilerdeki tutarsızlıkların ve çelişkilerin öğrencilerde inanç sorunlarına yol açtığı belirtildi.

Alaca karanlık kuşağı : Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, “Öğrencileri kör karanlıkta okula gitmekten kurtardık” dedi ama ikili öğretim yapan okullarda öğrenciler, özellikle kışın hava aydınlanmadan okula gidiyor.

AKP’li belediyeden harem-selamlıklı toplantı : AKP’li İpsala Belediyesi ‘Vatandaş Buluşması’ yaptı. Ancak, kadınlar ve erkekler aynı salonda ayrı ayrı oturtuldu. Bu görüntü Atatürk’ün 97 yıl önceki sözlerini hatırlattı : ” Ayıptır! Kendinize mi güveniniz yok, yoksa bu hanımların iffetine mi?”

Kadın sanatçılardan yasağa isyan: Meclis’teki tiyatro oyununda kadın sanatçıların sahneye çıkarılmamasına tepkiler sürüyor. İstanbul’da 100 kadın tiyatrocu, “ 100 Kadın-100 replik” etkinliğinde bir araya gelip Meclis’te kadın oyunculara uygulanan ayrımcılığa isyan etti.

Ürküten ‘Şiddet’ istatistikleri: Mart’ta 25 kadın öldürüldü. Cinsel şiddete maruz kalan kadın sayısı ise 28.

Kadınlar Meclis’te : Bir vatandaşın TBMM’de giydiği Atatürk tişörtünün polis tarafından zorla çıkarıldığı ve Meclis Başkanının kadın oyuncuları sahneye çıkarmadığı iddiaları üzerine kadınlar Meclis’e çıkarma yaptı. Meclis dışında da içinde de “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı yükseldi.

Çocuklara 15 Temmuz : Milli Eğitim Bakanlığı, “Çocuk gözüyle 15 Temmuz” adını verdiği projesiyle 5-6 yaşındaki çocuklara darbe girişimini soracak.

MEB, manzarayı kaptırmadı: Çırağan Sarayı’nın hemen yanındaki tarihi Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün taşınmasıyla okul ortadan ikiye bölündü. Veliler ve öğrenciler isyanda.

Meclis’te Atatürk tişörtü giyen kadın da engellenmiş: CHP Grup toplantısını izlemek için gelen ve üzerinde Atatürk’ün resminin bulunduğu tişört giyen bir kadına da polis tarafından güçlük çıkarıldığı ve bunun üzerine kadının soyunarak iç çamaşırı ile kaldığı ortaya çıktı.

“Sabır” çektirecekler : Milli Eğitim Bakanlığı tüm okulların kapısını “Sabır” temalı “2018 Değer Ödülleri Projesi” adı altında yeniden Ensar Vakfı’na açacak. İstismar iddialarından gerici etkinliklere kadar bir çok skandal ile gündeme gelen vakıfla Milli Eğitim Bakanlığı’nın yakınlığı yurt genelinde protesto edilmişti.

Gençler ‘Deizm’ tehdidi altında: AKP’li Metin Külünk, “Tedbir alamazsak, ülkenin evlatlarını bekleyen yeni tehlike Deizm’dir. Farkında olun” dedi. Deizm, AKP’yi korkuttu.

Tekstilde ilk kadın başkan görev başında : Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Genel Kurulunda ilk kez bir kadın başkanlığa seçildi. Geçen dönem de Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Pınar Taşdelen Engin , UTİB’in yeni başkanı oldu.

Anaokulu çocuğuna namaz etkinliği: Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde 4-6 yaş Kuran kursu öğrencileri tarafından “Camiye gidiyorum-Namaza başlıyorum” adı altında bir etkinlik düzenlendi. Tekbirlerle yürütülen çocuklara camide erkekler önde, kızlar arkada namaz kıldırıldı. Yürüyüş için, Emniyet, Belediye ve Müftülük seferber oldu.

“Camiye siyaset girdi”: Almanya, DİTİB- Ankara ilişkisinden rahatsız. Alman hükümeti, Türkiye’nin Almanya’ daki camilerde nüfuz kullanmasının kaygı verici olduğunu duyurdu.

Ağlatan karar : Kız çocuğuna cinsel istismardan yargılanan sanık, beraat etti. Antalya’da komşusunun 5 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunduğu suçlaması ile yargılanan tutuksuz sanık S.S.Y beraat etti. Karar gözyaşlarıyla protesto edildi.

“ Cuma Namazına Dikkat! ” : YÖK’ten üniversitelere Cuma namazı saatine dikkat etmelerini isteyen yazı gönderildi. Akademik ve idari personel ile öğrencilere gerekli kolaylığın sağlanması istendi.

Yine ‘Erkek adaleti’ : Şiddet gördüğü eşini öldüren Yasemin Çakal’ a 15 yıl hapis verildi. Mahkeme heyetinin kararına tepki gösteren kadınlar, “Erkek adalet değil- Gerçek adalet” sloganları attılar.

TÜBİTAK’ın reddettiği projelere Harvard’ tan davet : Manisa’da lise öğrencilerinin hazırladığı ve TÜBİTAK tarafından “eksik belge” nedeniyle kabul görmeyen iki proje yurt dışından ilgi gördü. Örenciler, ABD ve Almanya yolcusu.

Yolsuzluğun çökerttiği Türk Hava Kurumu (THK) : Milletin bağışladığı binaları tek tek sattı. Vatandaşların bağışları ile hayat bulan Türk Hava Kurumu , borçtan kurtulamıyor. İki yılda 100’e yakın binayı elden çıkaran kurum, 5 kentte daha binalarını satmaya hazırlanıyor.

Alçaklığın böylesi görülmedi : Karısıyla iki üvey oğlunu öldürüp kaçırdığı üvey kızına tecavüz etti. Tekirdağ’da yaşanan vahşette Hayati B.,(47) ve Güzel B.,(44) arasında tartışma çıkmıştı. Hayati B.,eşini ve eşinin iki oğlunu öldürdükten sonra üvey kızı Melisa’ya(14) da tecavüz etmişti. Soruşturması sürüyor.

Kendisini oyalayan sevgilisini öldürdü: Gaziantep’te Hasan Ç.,(29) bir sürücü kursunda çalışan Sevda Betül Altıntaş’ı (23) kendisini oyaladığını düşündüğü için 7 bıçak darbesi ile öldürdü.

Erdoğan’dan evlenecek çiftlere öneri : “ Nikahta EVET değil, KABUL ETTİM deyin.”

Mahalleli İmam hatip istemiyor, imza kampanyası başlatıldı : İstanbul , Sarıyer İstinye Mahallesi, Gazeteciler Sitesi karşısında yer alan ve İBB Meclisi’nde onaylanan kararla İmam hatip lisesi, ortaokulu, 400 yataklı öğrenci yurdu ve uygulamalı cami yapılması planlanan alana Darüşşafaka Mahalle Platformu karşı çıktı. Mahallenin anaokulu, İlkokul ve ortaokula ihtiyacı olduğu belirtildi.

Çocuk istismarı yasasında “ 12 yaş tartışması” : Meclise sunulan Çocuk İstismarı Kanunu’nunda cezaların oranında 12 yaş ayrımının yapılması, tartışma yarattı. Tasarıya göre, çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılacak. Çocuk 12 yaşın altındaysa 30 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası verilecek. Uzmanlar, bu yaş ayrımına tepkili . Anayasaya göre, 18 yaşın altındaki herkesin ‘çocuk’ olduğunu vurguluyorlar.

Kimseyi inandıramadı : Diyarbakır, Yeni şehir’de kız çocuğu F.M., (16) ağabeyinden cinsel istismara uğradığı için ablasının yanına kaçtı ama bu kez de eniştesinin cinsel istismarına uğradı. Kızın şikayeti üzerine göz altına alınan enişte E.U.,(41) ifadesi alınıp serbest bırakılırken ağabey K.M.,(19) tutuklandı. Yargılamalar sonunda enişte E.U., beraat ederken ağabey K.U’ nun tutuklu yargılanması devam etmekte.Mağdur F.M ise devlet korumasına alındı.

Sokakta vahşet : Eşini vurduktan sonra intihara kalkıştı. İstanbul, Esenyurt’ta Vedat H.,boşanma aşamasındaki eşi Derya H.,’yi başından vurarak intihar girişiminde bulundu. Bir çocukları olan karı kocanın durumlarının ağır olduğu bildirildi.

Muhtarlar yurt dışına açıldı : Erdoğan ın “muhtarların farklı kültürleri görmesi için yurt dışı gezileri organize edilmeli” sözleri üzerine İç İşleri Bakanlığı harekete geçti. İlk olarak 5 ilden 50 muhtar, İspanya’nın Endülüs bölgesine götürüldü.

Kut-ül- Amare 17 sayfa,23 Nisan ise 3 cümle : Osmanlı’nın İngilizlere karşı zaferiyle sonuçlanan Kut-ül-Amare Muharebesine Diyanet Çocuk dergisinin kapağı ve sayfaları ayrıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ise yok sayıldı.

Bakan, “12 Yaş” ayıbını savundu: Başbakan yardımcısı Recep Akdağ, Meclise sunulan ‘Çocuklara cinsel istismar Yasa Tasarısı ’ndaki eleştirilen madde için “Dünyada var” dedi.

Macron’a ‘Laik ‘ öfke : Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron ’un Piskoposlar Birliği üyeleriyle buluşmasında sarf ettiği “ Kilise ile devlet arasındaki yıpranmış bağlar onarılmalı” sözleri üzerine “laiklik” tartışması başladı.

Okullarda Atatürk Köşesi genişletilsin Yönetmeliği: MEB, yeni bir yönetmelik yayınladı. Okullardaki Atatürk Köşelerinin genişletilip daha kapsamlı hale getirilmesini kararlaştırdı. Dernekler, vakıflar ve gönüllü kuruluşlar tarafından açılan kurslarda da Atatürk Köşeleri oluşturulacak.

1 milyon 200 bin gencin 126 bini iyi eğitim alacak: Eğitim-Sen, ÖVDER (Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği) ve Öğrenci-Veli Derneği (Veli-Der), TEOG yerine getirilen Ortaöğretime Geçiş Sistemi Yönetmelik ve Yönergesine karşı Danıştay’da dava açacaklarını duyurdu.

Nitelikli Kaos ! : Milli Eğitim Bakanlığı 32 ilde tercih edilecek okul bulamadı. Bakanlık, merkezi sınavla öğrenci alacak okullara dair “Nitelikli Okul” listesini yayınladı. Listede 222 Anadolu lisesine karşılık 298 İmam hatip lisesi yer aldı. 32 kentte sınavla öğrenci alacak okullar listesinde hiçbir Anadolu lisesi yer almadı. Edirne’deki 12 Anadolu Lisesi de listede yer almadı.

O Rektör istifa etti : Osman Gazi Üniversitesinde 4 akademisyen öldürülmüştü. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Hasan Gören istifa etti. Öğrenciler, ihbarcıların da istifası için eylem başlattı.

“Kızlar, başımızın tacı” : Eczacıbaşı Kadın Voleybol Takımı, Minsk’te Avrupa Voleybol Konfederasyonu kupasını kazandı.

Açılışta yine zorunlu katılım: Devlet DemirYolları İşletmesi Genel Müdürlüğü personelinin Başkent Ray’ın açılış törenine katılmasının zorunlu tutulduğu ortaya çıktı.

Kahraman’ın tarihi başka : Başkent Ray banliyö tren açılış töreninde konuşan Meclis Başkanı Kahraman, Cumhuriyet dönemini ‘Duraklama dönemi’ olarak tanımladı.

Tartıştığı sevgilisini tabancayla öldürdü: Lüleburgaz’da oturan Esen Dülger (26) başına ve boynuna isabet eden iki kurşunla hayatını kaybetti. Sevgilisini öldüren Bekir Y.,(31) sevk edildiği mahkemede tutuklandı.

“23 Nisan’ı ve 29 Ekim’i kutlamak için sponsor bulun” :Dış İşleri Bakanlığı’nın yurt dışındaki temsilciliklerimize 23 Nisan ve 29 Ekim kutlamaları için kaynak ayrılmayacağını, aktarılmayacağını “ sözlü olarak” resmen ilettiği öne sürüldü.

Anıtkabir’de İstiklal Marşı okutmadılar: CHP’li İbrahim Özdiş, skandalı Meclis’te açıkladı. Adana’dan yola çıkan 100 kişilik kafilenin Anıtkabir’e giderek Atatürk’ün mozelesini ziyaret ettiğini anlatan Özdiş, “Vatandaşlar çıkışta hep birlikte İstiklal Marşı okumak istemiş, ancak askerler ‘yasak’ deyip engellemiş” dedi.

Otopark da ‘Pembe’ : Kadınlara özel otobüs, vagon derken bu kez otoparklar ayrıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı 1500 araç kapasiteli Arasa otoparkının 55 araçlık bölümü ‘Pembe ‘ tabelalarla ayrıldı ve bu alanın kadınlara ait park yeri olduğu belirtildi. ‘Pembe Otopark’ gibi uygulamaların kadınları tecrit etmenin çok ötesine geçtiğini dile getiren kadın örgütleri ise, duruma tepki gösterdi: “Pembe otobüs, pembe trambüs gibi kadınları kısıtlayan uygulamalar, kadını erkeğin çizdiği sınır neyse oraya koymaya çalışıyor”.

Okulda vaizli kandil kutlaması : Karabük’te bir ilk okulda Miraç Kandili nedeniyle kutlama yapıldı. Okul yöneticisi Karabük vaizi İrfan Bayın’ın Miraç kandili ile ilgili bilgi vereceğini açıkladı.

21 sanığa müebbet hapis: 5,5 yıldır süren 103 sanıklı 28 Şubat davasında karar açıklandı. Dönemin Genel Kurmay Başkanı Karadayı dahil, 21 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Ancak yaşları ve sağlık durumları nedeniyle tutuklama çıkmadı. Adli kontrol ve yurt dışı yasağı getirildi.

Atatürk’e büyük vefasızlık: Cumhuriyet’in simge kenti Sivas’ta ulu önder Atatürk’e büyük ayıp yapıldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin web sayfasında 2016’dan önce Atatürk ve Türk bayrağı bulunuyordu. Prof. Alim Yıldız’ın Rektör olmasının ardından yenilenen sitede Atatürk ve Türk bayrağı ile “Cumhuriyet’i seviyorum” yazısı kaldırıldı.

Aslan payı yine İmam hatiplere: Veliler, her yerde “Anadolu lisesi istiyoruz” diye eylem yapıyor. Ama başarıları göz önüne alındığında, ilk sırada yer alan Fen liseleri bütçeden en az payı alırken Milli Eğitim Bakanlığı İmam hatiplere 10 kat fazla bütçe ayırdı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 3 tutuklama: Tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrenci sayısı 13’e yükseldi. 2 öğrencinin tutuklanma gerekçesi ise ağızlarının slogan atar gibi açık olması.

Bilinçsizlik örülüyor: Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tüm ülkelere önerdiği aşı, Türkiye’deki 93 bin aile tarafından reddediliyor. Aileler yanlış bilgileri birbiriyle paylaşıyor. Bebeklere tıp yerine hacamat ile çare arıyorlar.

Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu kuruldu: Amasya’da Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Sosyal Haklar Derneği, Cem Vakfı,Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ADD,ÇYDD bir araya gelerek Amasya Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu’nu (ALBEP) kurdu.

“ ‘mış gibi yapmayacağız” : İzmir Tabip Odası Başkanlığına seçilen Prof.Dr.Funda Obuz, yeni dönemde meslektaşlarının sorunlarına gerçekten eğileceklerini vurgulayarak “..mış gibi yapmayacağız” dedi.

“Güçlü olmalıyız” : “Çocuklar ölmesin” dediği için 1 yıl 3 ay hapis cezası alan Ayşe öğretmen, bebeği ile cezaevine girecek. Ayşe Çelik, düşüncesinin değişmediğini vurguladı.

Kadın Hareketi güçlendi: İstanbul Tabip Odası’nın yeni Başkanı Prof.Dr. Pınar Saip, 2000-2002 yıllarında Güç Birliği grubundan seçilen Prof.Dr. Süha Göksel’den sonra yönetime gelen ikinci kadın başkan oldu.

“Sıra mirasa gelir” : Adalet Bakanlığı’nın boşanan eşe ödenen nafaka ile ilgili değişiklikler içeren taslağına kadın örgütleri tepki gösterdi.
Kadın Eserleri Kütüphanesi 28 yaşında : Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın “28.Kuruluş yıldönümü Şenliği” vakfın bahçesinde kutlandı.

Tadilat bahanesiyle büstü kaldırıldı: Samsun’un AKP’li Ayvacık Belediyesi, belediye binası önündeki Atatürk büstünü yapılacak tadilatı öne sürerek kaldırdı. Tadilat bittiği halde büst yerine konmadı. Vatandaşlar tepki gösterdi.

Çocuğunun gözü önünde yine bir kadın katledildi: İzmit’te Duran G.,sevgilisi Serpil Ertekin’i (43) çocuğunun gözü önünde 4 el ateş ederek öldürdü.Daha sonra kaçan Duran G., yakalanarak göz altına alındı.

Kanayan yara : Türkiye nüfusunun yüzde 28.3’ünü çocuklar oluşturuyor. Çocuk yaşta evliliklerde en kötü üçlü, Ağrı, Muş ve Bitlis oldu.

Atanması yapılmayan genç öğretmen intihar etti: Aydın’ın İncirliova ilçesinde yaşayan 25 yaşındaki Merve Çavdar, depresyon haplarını içerek intihar etti. 2014’de sosyal Bilimler öğretmeni olarak mezun olan Çavdar’ın atanmasının gerçekleşmediği ve işsizlik nedeniyle bir süredir bunalımda olduğu öne sürüldü.

“Bu ne perhiz- bu ne lahana turşusu”: Kavakçı ailesi, FETO konusunda farklı düşünüyor. AKP Genel Başkan yardımcısı Ravza Kavakçı, FETO davalarında mağdurları savunurken babası, Yeni Akit yazarı Prof.Dr. Yusuf Ziya Kavakçı FETO elebaşı Gülen’i aklamaya çalıştı.

Bir kadın daha öldürüldü: Sivas’ın Karayün köyünde Ahmet Yapmaz (55),boşanma davası açan 3 çocuk annesi eşi Fatma Yapmaz’ı (47) av tüfeğiyle öldürdü. Oğlu Mustafa Yapmaz (28) ile gelini Hürü Yapmaz’ı da (27) yaraladı.

Kadın Cinayetine ömür boyu hapis: Diyarbakır, Merkez Yeni Şehir’de bir süre önce cezaevinden çıkan Şeyhmus İlhan (29), eşi Rojbin İlhan’ı (21) evde uyurken pompalı tüfekle öldürdü. Şeyhmus İlhan hakkında eşini kasten “Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

AKP, köklü kurumlara da göz dikti: Üniversiteleri parçalıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı, 10 köklü üniversiteyi parçalayacak yasa tasarısını TBMM’ne sundu. Buna göre, aralarında İstanbul, Gazi, Selçuk, İnönü,Karadeniz Teknik’in de bulunduğu üniversiteler parçalanacak.

Türkiye’nin utanç tablosu : 7,5 milyon çocuk şiddetli yoksunluk içinde yaşıyor. Türkiye’de yaklaşık her 3 çocuktan biri , başka bir deyişle 7 milyon 510 bin çocuk şiddetli yoksunluk çeken hanelerde yaşıyor.

Gazeteci-Yazar Seda Kaya Güler’ den çarpıcı tespit: Giderek artan kadına yönelik şiddet, kadın sorunu değil, erkek sorunudur. Yeni kitabı “Bayan değil, Kadın” da toplumsal cinsiyet konusundaki eşitsizliklere dikkat çeken Seda Kaya, “İyi bir toplumun önce erkekleri terbiye etmesinin şart olduğunu” dile getirdi.

İnönü Üniversitesi Atatürk’ü sildi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “adını burada anmak istemiyorum” sözleriyle gündeme gelen Malatya’daki İnönü Üniversitesinde Atatürk ayıbı ortaya çıktı. İnönü Üniversitesi, resmi web sayfasından Atatürk’ü sildi.

Kadınlar, Ankara Atatürk Kültür Merkezindeki konser sonrası şok yaşadılar: Trakya, Ertuğrul Köyü Cumhuriyet Kadınları Korosu, AKP’li Bakanların katıldığı şenlikte “Yaşa Mustafa Kemal Paşa” dedikleri için köylerine gönderildiler.

Atatürk panolarına çirkin saldırı : Yalova’da Atatürk panolarına yönelik saldırı kenti ayağa kaldırdı. Panolarda ulu önder Atatürk ve kentteki Yürüyen Köşk’ün öyküsünü anlatan bilgiler bulunmaktaydı.

Bayrama ‘Yobaz gölgesi’ : Mersin’de “Çocukların kıyafeti eğitim ortamına uygun değil” denilerek kız çocukların gösterisi yarıda kesildi.
Avrupa, “24 Haziran’daki seçimleri erteleyin” dedi : Gerekçe :”Bu şartlarda seçim, AB kriterine uygun değil.”

Koca dehşeti: Manisa’da aldatıldığından şüphelenen Ramazan A.,(28) eşi Deniz A,’yı (26) üç el ateş ederek öldürdü. Karısının ilişki yaşadığı gence de kurşun yağdırdı. Katil zanlısı polise teslim oldu.

Bartın’da bir Atatürk skandalı daha yaşandı: Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir’in Atatürk adını Genelge’den çıkarmasının ardından 23 Nisan’da okullara Atatürk posterleri asılmadı.

AKP’li kadın yönetici, muhalefete ‘Kafir” dedi: Alanya Kadın Kolları Başkanı Özen, seçim için ittifak yapan muhalefete çirkin bir tweetle saldırdığı için tepki çekti.

40 günlük eşini öldürdü: Muğla, Fethiye’de Abdülvahap Bektaş (56), eşi Sevil Bektaş’ı (43) başına sert bir cisimle vurarak öldürdükten sonra intihar etti.

Liseyi bitirmeden AKP’den aday adayı oldu: Mardin’de Mehmet Edip-Fatma Yüksel Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Asuman Sülkü, AKP Mardin aday adayı oldu.

Dünya, Ayşe öğretmen için imza topluyor : İfade özgürlüğü savunucusu kuruluşların çatı örgütü olan İnternational Freedom of Exchange (İFEX) ,” Çocuklar ölmesin” dediği için 6 aylık bebeği ile hapse giren Ayşe öğretmenin serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.

Öğretmenlerden Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem: MEB’nın uygulamaya koymak istediği “Performans Sistemi” eğitimciler tarafından protesto edildi. Egitim- İş üyeleri, Bakanlık önünde “Mesleğimiz onurumuzdur. Performansa HAYIR!” pankartları açtılar.

MART 2018

Papazlar da nikah kıymak istiyor: Mardin’de Kırklar Kilisesi papazı Akyüz, müftüler gibi, Hrıstiyan vatandaşların nikahını kıymak için yetkililere seslendi :”Bize de aynı yetkiyi sunun.”

Eski karısını ve kayınbiraderini av tüfeğiyle vurarak öldürdü: Çorum’da Yakup M., bir süre önce boşandığı bir çocuk annesi Gamze Kuru’yu (30) ve kayınbiraderi Ramazan Kuru’yu av tüfeğiyle vurarak öldürdü.

Baskı ve karalamalara rağmen dimdik ayakta : Çağdaş yaşam kültürünü sürdürmek için mücadele eden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin 29.kuruluş yıldönümünde konuşan Genel Başkan Prof.Dr.Aysel Çelikel, tüm engellemelere, önlerine çıkan vergi cezalarına, savcılık ifadelerine karşın çalışmalarını ara vermeden sürdürdüklerini dile getirdi.

Atatürk yerine Abdülhamit’i anlatacaklar : Milli Eğitim Bakanlığı, yeni hazırlanan ders program ve kitaplarında Atatürk’e ilişkin bölümlerin azaltılmasının ardından çocuklara Osmanlı dönemi ve TRT’de yayınlanan ‘Payitaht’ dizisi ile gündemde tutulmaya çalışılan 2. Abdülhamit’i daha çok anlatmak için harekete geçti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017 Faaliyet Raporu’na göre, Maarif Vakfı’na 163 milyon 700 bin TL. kaynak ayrıldı. Devamsızlık ve sınıfta kalma oranı arttı. Disiplin cezası alan öğrenci sayısı patladı. Kitap okuma sayısı, planlananın çok altında kaldı. Akıllı tahta kurulumu başarılı olamadı.

Tevhid-i tedrisat’ın kabulünün yıldönümünde çarpıcı Rapor: “Devrim Yasaları eğitimden çıkarıldı. AKP iktidarı laikliğe ve Cumhuriyet devrimlerine karşı antidemokratik uygulamaları ile Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eğitimin temel niteliklerini değiştirmeye çalışıyor.”

Bakan Yılmaz’a göre kitaplar İslam’a uygunmuş : Milli Eğitim Bakanlığının ders kitaplarında kadın-erkek ilişkilerinde ‘dini referans aldığı’, Bakan İsmet Yılmaz’ın açıklamalarıyla ortaya çıktı. Yılmaz, “Hazreti Muhammed’in Hayatı” adlı kitapta Medeni Kanuna aykırı ifadeler bulunduğuna yönelik eleştiriye “Medeni Kanun’a aykırı olduğu iddia edilen ifadeler, İslam’ın aile kurumuna ve eşlerin birbirine karşı üstlendikleri görev ve sorumluluklarına bakışını yansıtmayı hedeflemekten ibarettir” dedi.

Erkekler 2017’de 290 kadını katletti: Bianet ’in yerel ve ulusal gazetelerden,haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler 2017’de en az 290 kadın, 22 çocuk ve olay sırasında kadınların yanında olup cinayeti engellemeye çalışan 34 erkeği öldürdü. 101 kadına tecavüz edildi. 247 kadın, tacize maruz kaldı. 376 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunuldu. 417 kadın yaralandı.

Laiklik hedefte : Devrim Yasaları’nın kabul edilişlerinin 94.yılında İstanbul’da Kadın Araştırmaları Derneği ile Baro Kadın Hakları Merkezi’nin düzenledikleri panelde Cumhuriyet’in laik eğitim kurumlarına yapılan saldırıya dikkat çekildi. Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat, Cumhuriyetin laik eğitim kurumlarına savaş açıldığını vurgulayarak Devrim Yasalarının birer birer ortadan kaldırıldığını dile getirdi.

Boşanmak isteyen kadını kocası tüfekle öldürdü: Malatya’da iki yıl önce evlenen ve bir yaşında bir erkek çocukları olan Kübra (21) ve Hakan çifti arasında şiddetli geçimsizlik vardı. Kübra F., eşinden boşanmak isteyince Hakan F., onu av tüfeğiyle öldürdü.

Kadınlar, şiddete tepki için yürüyor: Üç kadın, çocuk istismarı, kadına karşı şiddet ve doğa katliamlarına dikkat çekmek için Çanakkale’den Ankara’ ya yürüyor. 40 günde tam 750 km yol kat edecekler. Topladıkları imzaları da Meclis’e teslim edecekler.

Okullara ‘Fetih Genelgesi’ : Zeytin Dalı Harekatı tüm hızıyla sürerken Camilerden sonra Okullarda da ‘Fetih Suresi’ ve ‘Fetih Duası’ okunması için okul müdürlüklerine genelge gönderildi. İstanbul Arnavutköy ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okullara gönderilen yazıda şöyle denildi : “Güvenlik güçlerimizin muvaffakiyeti için Cuma namazı kılınan okullarımızda her Cuma namazı öncesinde veya sonrasında Fetih suresi ve fetih duası okunması hususunda gereğini rica ederim.”

Bu torpil ‘Pes’ dedirtti : Rektör , 28 adayı eleyip oğlunu araştırma görevlisi yaptı. Bir yıl önce Hakkari Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Ömer Pakiş’ in İlahiyat Fakültesi Dekanlığı döneminde oğlunu aynı Fakülteye araştırma görevlisi olarak aldığı ortaya çıktı.

Ayrımcılık beşikte başlıyor: Kız bebekler hastaneye ulaşamıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNİCEF) yayımladığı bir rapor, Hindistan’da ailelerin erkek bebekleri hastaneye daha fazla götürmeleri nedeniyle kız bebeklerin ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Hindistan’da her yıl yaklaşık 600 bin kız bebek yaşamını yitiriyor.

Kadınlar, istismara karşı sokaklardaydı : Tünel’den Galatasaray Meydanı’na yürüyen binlerce kadın, “Gerici Diyanet kapatılsın” sloganları attı.
İzmir’de son 5 yılda 3 bin 735 kadın için tedbir kararı alındı.

Konutu kadın seçiyor, tapuyu erkek alıyor: Mülk alımında kadınların,tapu tescilinde ise erkeklerin baskın olduğu ifade ediliyor.

Okullar, AKP’nin propaganda alanı : AKP’li ilçe Başkanı, Milli Eğitim şube Müdürlerine ve okul Müdürlerine yemek daveti verdi.

TÜSİAD’ ın araştırmasına göre kadınlar, TV dizilerinde belli rollere hapsediliyor: Türkiye’de iş dünyasındaki görünürlüğü OECD ortalamasının sonlarında yer alan kadınlar, TV dizileri aracılığıyla da ya aşağılanıyor ya da belli bazı kalıplara (Ya anne ya da narin bir tip gibi) hapsedilerek temsil ediliyor.

Üniversiteden çiğ köfte ihalesi: Bilim yuvasının gğraştığı işe bakın. Mardin, Artuklu Üniversitesi etkinliklerde ikram edilmek üzere çiğ köfte malzemesi ihalesi düzenledi. Rektör Ahmet Ağırakça ’nın yönettiği üniversite, başarıda sondan birinci.

Muğla-Fethiye karayolunda damat dehşeti yaşandı: Eşiyle boşanma aşamasında bulunan damat, karısının, kayınpederinin ve kayınbiraderinin bulunduğu araca kurşun yağdırdı. İki kişi öldü. Zanlı, tüfekle yaşamına son verdi.

Kadının adı ve soyadı yan yana geldi : PEN Türkiye 2018 Duygu Asena Ödülü, Türkiye’nin ilk kadın hukuku uzmanı, İKKB’nin koordinatörü Avukat Nazan Moroğlu ’na Alman Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sunuldu.

Kadın olmak zor: 3 milyona yakını işsiz, çalışanların da yarısı kayıt dışı. Çocuk yaşta evlendiriliyor, anne oluyor, yoksulluk çekiyorlar. Her 10 kadından yalnız 3’ü çalışıyor. Kadınların yüzde 22’si geçen yıl 1400 TL’den az ücret aldı.

“İttifak, okullarda “ : AKP ile MHP arasındaki ittifak uzlaşısının ardından MEB, okul kapılarını Ülkü Ocakları’na açmaya başladı.

“8 Mart tatil olsun” : CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İstanbul’un 14 CHP’li Belediyesinde çalışan kadınların izinli olacağını açıkladı. Kaftancıoğlu, “Biz 8 Mart bütün kadınlar için resmi tatil olsun dileğiyle İstanbul’da bunu başlatmış bulunuyoruz” dedi.

Erdoğan’dan ‘Kadına şiddet ve çocuk istismarı’ mesajları : Erdoğan, Ankara’da Hak-İş Uluslar arası 7. Kadın Emeği Buluşmasında şöyle konuştu: “Çözmemiz gereken mesele, bir kısım psikopatlara, sapıklara hareket etme cesareti veren iklimin ortadan kaldırılmasıdır”.

İlahiyatçı ‘Talimatı’ : Sosyal Doku Vakfı Başkanı İlahiyatçı Nurettin Yıldız’ın “Yatak, yorgan, battaniye cinsel dürtüleri rahatsız eden yapıda olmamalı ; ‘Asansörde halvet’ gibi sözleriyle başlayan tartışmalardan rahatsızlık duyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a talimat vererek “Diyanet bünyesinde görev yapan İlahiyatçılar daha cesur olsun.Dinimizi onlar anlatsın” dedi.

KAGİDER’den 2025 çağrısı : “5 milyon kadına iş ve 50 bin yeni kadın girişimci”..KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, “Hayallerimizi paylaşırsak gerçekleşir. Türkiye’nin 2023 ve ötesine uzanan vizyonunun hayata geçmesi, kadınların ekonomik ve sosyal alanlarda güçlenmelerine bağlıdır” dedi.

Kadınlar için 14 maddelik Adalet Hükmünde Kararname: İstanbul Dayanışma Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 14 maddelik kararname hazırladı. Platform Başkanı Önay Alpago, “Kararnamenin hayata geçebilmesi için yılmadan, korkmadan çalışmaya devam edeceklerini” söyledi.

Kamuda kadınlar hala çok geride: Meclis’te 543 Milletvekili var. Sadece 75’i kadın. Kabinede 2 kadın Bakan görev yapıyor. Büyükşehir Belediyelerinden ikisini kadınlar yönetiyor. 111 Devlet üniversitesinde kadın rektör sayısı 3. Diğer üniversiteler de dahil olduğunda bu sayı 176 üniversite içinde 17 olarak hesaplanıyor. Türkiye’deki 23 bin 200 profesörün 7 bin 143’ü kadın. (Yüzde 30.8)

Erdoğan’dan Yıldız’a tepki : “İslam’ın güncellenmesi gerektiğini bilmiyorlar” Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde “ Ülkemizde kadınlarımızın hakları, hukukları konusunda şahsım kadar duyarlı, somut politikalar üretmiş, icraat ortaya koymuş bir başka Cumhurbaşkanı, siyasetçi var mıdır bilmiyorum” dedi ve Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız’ı isim vermeden eleştirdi.

Utanç performansı : Mesleklerine kavuşmak için zorlu bir yolu kat eden öğretmenlerin tüm kariyerleri uzman olmayanların vereceği notlara bağlı. Eğitim-İş Sendikası’nca hazırlanan “Türkiye’de öğretmen olmak” başlıklı raporda öğretmenlerin mesleki bilgi ve birikimi ile deneyimlerinin meslek ve alan mezunu olmayan değerlendiriciler tarafından sorgulanmasının kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Özgüven var, güven yok : Çalışan kadınların yüzde 82’si amacına ulaşmak için gereken özgüvene sahip.Yeter ki işveren şeffaf olsun. Doğum izninden dönen kadına gözden düştüğü hissi yaşatılmasın.

İyi Parti lideri Meral Akşener’ den 8 Mart vaadi : “Erkek gözüyle yazılan tüm yasalar ayıklanacak”. Meral Akşener, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ilk icraatının ayrımcılığa yol açan yasaların elden geçirilmesi olacağını belirtti. “Kadınlarımız bizim iktidarımızda hak ettikleri yerlerde olacak” dedi.

AKP’nin tek kadın İl Başkanı Yeşim Karadağ, Dünya Kadınlar Günü’nde istifa etti: Çanakkale AKP İl Başkanı Karadağ, istifa sonrası yaptığı açıklamada “Hiç kimse kişisel hırslarını partinin üstünde tutamaz ve tutmamalıdır” dedi.

Asansör fetvacısına dava açıldı: “Allah ‘Vur’ dediyse vardır bir hikmeti” ve “Kadınların kocalarından dayak yedikleri için şükretmeleri gerekir” gibi tepki toplayan açıklamaları olan Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Yıldız, daha önce de birbirini tanımayan bir kadınla bir erkeğin aynı asansörde bulunmasının ‘Halvet’ sayılacağını, bu durumun dinen sakıncalı olduğunu” öne sürmüştü.

Evde, işte, sokakta eşitlik : Meydanları dolduran kadınlar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bu talebi haykırdı. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kadın sokağa çıktı. Türkiye’de de kadınlar, “ Kadınları toplumsal hayat dışına itmeye çalışan cinsiyetçi ve ayrımcı politikalardan vazgeçilmesi” çağrısında bulundu.

Kadınlardan mesaj var : 8 Mart’ta İzmir’den Hatay’a, Van’dan Aydın’a meydanlar kadınların sesleriyle yankılandı. Kadınlar, ellerindeki pankartlarda “Kadınlar olmadan asla Laiklik, Demokrasi, Cumhuriyet olmaz. Kadın toplumsal hayatın dışına itilmesin. Bizlere değer verilmedikçe, ayrım bitmedikçe bu isyan durmaz !” dediler.

Kadın Araştırmaları Derneği’nin düzenlediği “Kadına Yönelik Şiddetin Uluslar arası Boyutları” başlıklı toplantının konuk konuşmacısı, Avrupa Parlamenterler Meclisi Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Genel Raportörü, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan idi. Bilgehan, kadın örgütleri temsilcilerine şiddet konusunu uluslar arası sözleşmeler bağlamında irdeleyen aydınlatıcı bir konuşma yaptı.

Bakanlığın gündeminde Abdülhamit ve Kudüs var: Ankara’da Gölbaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce tüm okullara gönderilen yazıda “ II. Abdülhamit Han’ın vefatının 100.yılında Osmanlı devletinin en zor döneminde hükümdarlık yapan ve devleti başarılı bir şekilde ayakta tutan siyaset dahisi Sultan Abdülhamit Han’ın öğrencilerimize daha iyi tanıtılması için tüm okullarımızda ‘Sultan Abdülhamit Han etkinlikleri’ düzenlemesi ile ilgili bilgilerinizi ve gereğini rica ederim “denildi. Ayrıca, okullara “Kudüs’ü Anlamak ve Anlatmak” konulu faaliyet programı başlığıyla bir başka talimat daha gönderildi.

AKP’li kadınlara göre, ‘Şiddet yok’ : Cumhurbaşkanı Başdanışmanı gazeteci Saadet Oruç, medyanın kadına karşı şiddet konusunda sorumsuz davrandığını; kadına karşı şiddetin adeta körüklendiğini söyleyip medyadaki haberlerden şikayetçi oldu.

Kadınlara çok özel hediye: Sarıyer Belediyesi ÇEKÜL Vakfına bağışta bulunarak 8 Mart’ta kadın çalışanları adına Tekirdağ, Uçmak dere ormanlarına 700 fidan dikti.

Eylem Performansı : Öğretmenlerin kariyerinin velilerin, müdürlerin, öğrencilerin vereceği performans notlarıyla belirleneceği modele karşı Eğitim-Sen harekete geçiyor.

Edirne’de vahim Rapor : 186 çocuk gebe kaldı. Edirne İl Genel Meclis’i Kadın Haklarının ve Kız Çocuklarını Koruma Komisyonunca yapılan Meclis toplantısında sunulan Raporda 2017 yılında 186 gebe çocuğun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bildirildiği kaydedildi.

Failin de mağdurun da çocuk olduğu cinsel suçlara yönelik yasa teklifi hazırlandı: “Fail çocuksa, farklı ceza verilecek”.

AKP’li Belediye Başkan yardımcısından skandal sözler: “Hilafetin kaldırılması, bir vakadır, yaradır”. İstanbul’un AKP’li Gazi Osman Paşa Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yıldız, hilafetin kaldırılmasını bir yara olarak niteleyerek “İnşallah bundan sonra ülkemizi, devletimizi ve milletimizi bu tür olumsuzluklarla anılacak noktaya hiç kimse getirmez diyorum” dedi.

Çember kaos getirdi : Liselere kayıtta uygulanacak ‘çember sistemi’ için yeterli okul türü yok. Eğitim-Sen tarafından ilçe bazında yapılan çalışmaya göre , yeni liselere giriş sisteminde sınavsız kayıtta kullanılacak çember sisteminin uygulanması, okul türü yetersizliği nedeniyle mümkün değil.

Eski karısıyla konuşmaya pompalı tüfekle gitti ve Onu öldürdü: Ordu’da Nihat K., eski eşi ve 5 çocuk annesi Lale Yanık’la konuşmak için evine gitti ve yanında getirdiği pompalı tüfekle ateş ederek eski karısını öldürdü. Zanlı daha sonra polise teslim oldu.

Cezaevinden izinli çıktı. Karısını katletti : Ankara’da cezaevinden izinli çıkan Feyzi Ç., (26) eşi İlknur Ç.,(23) ile buluştu.Feyzi Ç, 4 yaşındaki kızının gözü önünde eşine bıçakla saldırıp 15 bıçak darbesiyle öldürdükten sonra emniyete gidip teslim oldu.

Kadınlar hakları için koştu: İzmir’in Gazi Emir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın sorunlarına dikkat çekmek için “3. Renkli Kadınlar Koşusu” düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanı “Dini gözden geçirmek, reform değildir” dedi: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Dinin değişmez sabitelerinin dışında kalan ve içtihadın mümkün olduğu alana dahil olan Fıkıh hükümlerini, değişen şartlara göre gözden geçirmek, dinde reform yapmak anlamına gelmez” dedi.

Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi, yeni liselere giriş sistemini eleştirdi: Liselere girişte TEOG yerine getirilen sistemle ilgili rapora göre “ İkamete göre öğrenci yerleştirme, İstanbul’da ciddi sorunlara ve mağduriyetlere yol açacak; yoksul çocuklar açıkta kalacak.Açık lise,temel lise ya da özel okullara gitmek zorunda olacak.

Kadına şiddetin ekonomik boyutu: Hamile kadınlar işten kovuldular. Adana’da özel bir doğum hastanesinde çalışan iki kadın, hamile olmaları nedeniyle işten atıldı. Hastane ise kadınlara “Küçülme nedeniyle işten çıkarıldınız” açıklaması yaptı.

Kadına şiddet protesto edilirken bir kadın daha acımasızca öldürüldü: CHP’li kadınlar, İzmir’de kadına şiddeti protesto ederlerken aynı günde iki çocuk annesi bir kadın, kocası tarafından vurularak öldürüldü. 2,5 yıl önce evlenen Zehra Yılmaz (38) ve Hasan Yılmaz (53) çifti şiddetli geçimsizlik yaşıyordu. Zehra Yılmaz, boşanma davası açınca, Hasan Yılmaz eşinin çalıştığı eczaneye giderek önce O’nu daha sonra başına ateş ederek kendisini öldürdü.

Türkiye’yi ne hale getirdiler? : Uçak kazasında ölen 11 genç kadının ardından “Oh Olsun!” bile dediler. Bazı vicdansızlar, İran’daki uçak kazasında can veren genç kadınların ardından insanlığa sığmayan mesajlar attı.Türkiye, bu acımasızlığa karşı tepkide birleşti.

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Ağırakça, kıyafet devrimini tersine çevirdi: Ağırakça, Arapların ‘Şemağ’ ya da ‘Kefiye’ dedikleri başörtüsünün üzerine takılan ‘Egal’ adlı halkayla Arap şeyhi gibi giyinip bu pozunu internette paylaştı.

Yönetimde kadın yok: Üniversitelerdeki yönetim kademelerinde kadın akademisyen sayısı çok az. Kimi kurumda hiç kadın doçent ve profesör bulunmuyor. 111 Rektörün sadece 3’ü ; 104 üniversitenin 208 Rektör yardımcısından 29’u kadın. 12 üniversitede kadın profesör bulunmuyor. Kadın Doçent bulunmayan Üniversiteler: Bingöl Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi. Kadın Profesör bulunmayan üniversiteler: Bingöl, Bayburt, Ardahan, Ağrı İbrahim Çeçen, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karaman ..

Diyanet İşleri akademiye sarıldı: “Camiler, öğretim üyelerine açık.” Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın din adamlarının skandal açıklamaları karşısında verdiği talimatla ilgili olarak “İlahiyat Fakülteleri öğretim üyelerine camilerimiz, kürsülerimiz açık. Buna çok ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye’de bir doktora 572 hasta düşüyor: Son 5 yılda sağlık çalışanlarına 46 bin 361 sözlü-fiili saldırı oldu. Türkiye’de 10 bin kişiye yaklaşık 17 doktor düşüyor. Tıp fakültelerinde okuyan 38 bin 725 erkek, 37 bin 731 kadın olmak üzere, toplam 75 bin 956 tıp öğrencisi bulunmakta.

Diyanette bir ilk: Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Cumhuriyet tarihinde ilk kez kadın Başkan yardımcısı ataması yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararına göre, Necmettin Erbakan Üniversitesi , Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Huriye Martı, Diyanet İşleri Başkan yardımcısı olarak atandı.

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ) cinsiyetçi ilanlara savaş açtı : TMMOB , Kariyer-Net’e gönderdiği yazıda Kariyer-Net’te yayınlanan ilanlar arasında cinsiyet ayrımcılığı içeren ilanlar bulunduğuna dikkat çekilerek bu ilanların Anayasa ve Uluslar arası Sözleşmelere aykırı olmalarının yanı sıra Türk Ceza Yasa’sı bağlamında suç oluşturduğu da vurgulandı.

İki kent- iki olay : Gericiler işbaşında. İstanbul’da bir metrobüste iki gencin öpüşmesi üzerine çıkan tartışmada bir yolcu, kendisini ‘Ahlak bekçisi’ olarak adlandırarak gençlere müdahale etti. Ankara’da da Gazi Üniversitesi öğrencisi Yunus A., Fen-Edebiyat Fakültesi önünde kız arkadaşı ile el ele yürürken sağ görüşlü oldukları belirtilen üç kişi tarafından önce sözlü tacize uğradı. Ardından “Bu okulun namusu yok mu?” diyen saldırganlar,Yunus A.,yı yumrukladılar. Yunus A’nın kaburgasında çatlak olduğu tespit edildi. Okul yönetimi O’na da saldırganlara da 15 er gün okuldan uzaklaştırma cezası verdi.

Diyanet kursta yanan Mehmet için ailesine 397 bin lira ödeyecek: Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç köyünde Müftülüğe bağlı yatılı olmayan Kuran kursunda Aralık 2015’te gece çıkan ve 6 çocuğun ölümü ile sonuçlanan yangın sonrası bir ailenin Diyanet İşleri Başkanlığı’na açtığı tazminat davasında Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 397 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

“Diyanet çok gecikti”: Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ, sorumlusu olduğu Diyanet’i Fetö ’yü zamanında fark etmemekle eleştirdi.

Eğitim-Sen, Diyarbakır’da görevli idareci, öğretmen ve hizmetlilerin AKP il kongresine katılmaya zorlandıklarını, hatta “KHK ile ihraç edilirsiniz denilerek tehdit edildiklerini açıkladı.

İstiklal Marşı’na da güncelleme istiyor: Sarayında 45.kez muhtarları toplayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal Marşı’nın müziğini eleştirerek bestecileri göreve çağırdı.

Dertleri Cumhuriyet’in kazanımlarını yok etmek: Erdoğan’ın İstiklal Marşı çıkışına siyasilerden yanıt geldi. İyi Partı Genel Başkanı Akşener “ Esas kafaları güncellenmeli” dedi. CHPli Sağlar da “Dertleri Cumhuriyetle…” ifadesini kullandı.

Erdoğan istedi. Gaziantep’te stadın yerine cami geliyor: Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu’nun kaderi Cumhurbaşkanının ziyareti ile değişti. Recep Tayyip Erdoğan, stadın yerine cami yapılacağını açıkladı.

Duvar ustası kızlar: Bursa’da Hürriyet Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin inşaat bölümündeki kız öğrenciler, başarılarıyla erkek öğrencilere parmak ısırtıyor. 374 öğrenci arasındaki 20 kız ,kum eliyor, duvar örüyor.

En çok devamsızlık, Meslek ve İmam hatip liselerinde : Uzmanlara göre bunun nedeni, öğrencilerin tercih etmedikleri liselere yerleşmeleri. Çözüm ise elbette öğrencilerin istedikleri okul türlerine yerleştirilmelerini sağlamak.

Her köşede Kuran kursu: Milli Eğitim Bakanlığı, derslik sayısı yok diye sınıfları birleştirirken, Diyanet Türkiye’deki her ilçeye Kuran Kursu yapmak için kolları sıvadı. Talimat Bekir Bozdağ’dan geldi.

Hedefi Dil Devrimi : Cumhurbaşkanı Erdoğan, lise öğrencilerine “Dil devrimi ile damarlarımız kesildi. Bu cinnet dönemi geride kaldı” dedi.

Köy okulları itirafı: Milli Eğitim Bakanlığı derslik sayısı yetersizliği nedeniyle dayatılan birleştirilmiş sınıflardaki başarısızlığı itiraf etti. 4.sınıfa gittiği halde okuma-yazma bilmeyenler var.

Bartın Milli Eğitim Müdürü “Başı açık kız öğrenci görünce sinirleniyorum” demiş : Müdür Yaşar Demir’in bu açıklamayı Müftüler toplantısında yaptığı öne sürüldü. CHP savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Alevi örgütlerinden cami dayatmasına tepki: “İbadet yerimiz Cem Evi’dir”. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın “Camiler hem Sünni hem Alevi’lerin ibadet yeridir” sözlerine Alevi örgütlerinin tepkisi sürüyor.

‘Alo Fetva’ ,sorulara yazılı yanıt verecek: Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ, “Telefonla arayanlara telefonda fetva verilmesi dönemi kapanıyor. ‘Alo Fetva’ hattını arayanların sorularını yazılı olarak yanıtlayacak” dedi.

Nurettin Yıldız’a manidar ziyaret: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Nurettin Yıldız gibi bazı ilahiyatçıların yaptıkları açıklamalara sert tepki göstermesinin ardından kamuoyunda Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, İslamcı Siyer Vakfı kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, pantolon giyen kadınları ‘Cehennemlik’ ilan eden açıklamaları sonrası Diyanet’teki görevinden ayrılan İhsan Şenocak ve gazeteci Nevzat Çiçek, “Kadınlar dayak yiyorlarsa şükretsinler” diyen Nurettin Yıldız’ı ziyaret ettiler.

Atatürk düşmanları yine sahneye çıktı: Ulu önderin posterini yırttılar. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının bulunduğu afişler, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından yırtıldı.

İstiklal Marşımıza dokunmayın eylemi : İstiklal Marşı’nın bestesinin değiştirilmesi önerisiyle başlayan tartışmalara İzmir’den tepki geldi. Protestocu gurup İstiklal Marşı’nın dizelerinin yazılı bulunduğu dövizler taşıdı.

Göz göre göre Yeni Aladağ’lar : Milli Eğitim Bakanlığı hazırladığı skandal yönetmelikte öğrenci sayısı 200 ün altındaki yurtlar için yangın önlemlerini gereksiz buldu.

Fatura medyaya kesildi: Diyanet İşleri Başkanlığı, dini dernek, vakıf ve cemaatlere yüzeysel uyarılar yaptı ; medyanın sorunları yaygınlaştırdığını iddia etti.

Genç zihinlere darbe: Trabzon’da Of Anadolu lisesinde öğrencilere ödev olarak verilen kitapta ‘Şeriat güzellemesi’ yapılıp yine çağdaş yaşama dil uzatıldı.

İmam hatip dayatmasına son verin: “Mahallemizde Anadolu Lisesi istiyoruz”. İstanbul, Kadıköy Sahrayı Cedit mahallesinde bulunan Gözcü Baba Anadolu Lisesi’nin İmam hatip lisesine çevrilmek istenmesine tepki gösteren yurttaşlar, basın açıklaması yaptı.

Vefasızlığın kitabı çıktı : Meclis , kurucusu Atatürk’ü anmadan Meclis’in Tarihini yazdı. Kitapta Meclisin kurucusu büyük önder Atatürk hiç anılmadı.

Rektör şimdi de ‘kep’ yerine ‘sarık’ istedi. Kendini İslam alimi olarak tanıtan Artuklu Üniversitesi rektörü Prof. Ahmet Ağırakça, yeni bir skandala imza attı. Rektör, “Sarık bize daha uygun” dedi. Ağırakça, daha önce de Arap şeyhi gibi giyinmişti.

İçki satana ekmek yok: Bursa Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden ve Türkiye’nin üçüncü büyük ekmek üretim tesisi olan Bursa Ekmek Sanayii (BESAŞ) , alkollü içki satışı yapılan yerlere artık ekmek verilmeyeceğini duyurdu.Ekmek satmak isteyen içki satamayacak.

Prens’ten devrim gibi karar: Suudi Arabistan’da kadınlar, kara çarşaftan kurtuluyor. Sıkı Şeriat kuralları ile yönetilen Suudi Arabistan’da 32 yaşındaki veliaht prens Muhammed Bin Salman, ülkesi için kadın hakları konusunda devrim niteliğinde bir açıklama yaptı. Salman, “Kadınların saygılı ve uygun bir biçimde giyinmeleri gerekiyor. Bunun siyah çarşaf şeklinde olması gerekmiyor” dedi.

Ata’ya saygısızlık bitmiyor: Çorum, Alaca Kız İmam hatip lisesinde bir süre önce kaldırılan Atatürk köşesi, Atatürk büstü ve çerçeveli tabloları ile birlikte hurdalık olarak kullanılan depoya atıldı. Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez ve Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürü Seval Konar hakkında soruşturma başlattı. Okul idaresi Atatürk köşesini yeniden kurmaya başladı.

Yine çocuk evliliği: Gerçek, hastaneye giden çocuğun hamile olduğu anlaşılınca ortaya çıktı. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde hamile C.B.,(16) rahatsızlanınca hastaneye götürüldü. Düşük yapan C.B., devlet korumasına alınırken aynı yaştaki damat ile anne ve babası ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Tekbirli şiir istedi : Müdür yardımcısı, karşı çıkan öğretmenin üzerine yürüdü. Eskişehir Eğitim-İş şubesinin açıklamasına göre, Eskişehir Atatürk Anadolu Lisesinde Müdür başyardımcısı Osman Akarsu, Çanakkale Zaferi’nin 103.yıldönümünde kimin yazdığı belli olmayan bir şiirin okunmasını ve ardından tekbir getirilmesini istedi.

Gelecekleri çalınıyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı ‘İslam’da reform ve kadının yeri ‘ tartışması devam ederken din alanında kadının yer alamamasına karşın, son yıllarda imam hatiplerdeki kız öğrenci sayısındaki artış dikkat çekti. Mezun olduklarında Diyanet tarafından görevlendirilme ihtimalleri yüzde 15 olan İmam hatip liselerindeki kız öğrenci sayısı son 15 yılda 10 kat arttı.

Fatih Projesi çöktü: Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Eğitimde Fırsat Eşitliği ile Bilişim Teknolojilerinin Öğrenme Sürecinde daha Etkin Kullanımını Sağlamak” amacıyla 2011 yılında başlattığı ‘Fatih Projesi’nin iflası ilan edildi. MEB, yeni öğretim yılında öğrencilere tablet yerine klavyeli bilgisayar dağıtılacağını açıkladı.

İstiklal Marşı ilahi gibi okundu, herkes oturdu : Kocaeli’de İstiklal Marşı’nın kabulünün 97.yılı için tören yapıldı. Etkinlikte İstiklal Marşı ‘İlahi’ şeklinde okundu, salondakiler ayağa kalkmadı, saygı duruşu yapılmadı.

Seçenek lise yok: Yaklaşık 300 bin öğrenci, lise tercihinde zorlanacak. Orta öğretime geçiş sürecini düzenleyen modele ilişkin belirsizlik ve bilinmezlikler devam ediyor.

Camiye Afiş: Siyasetin resmen girmediği yer kalmadı. Giresun’un Bulancak’taki Sarayburnu camiine Dünya Ormancılık Haftası nedeniyle hazırlanan üzerinde Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu afiş asıldı.

Ünlü sanatçı Zuhal Olcay, Cumhurbaşkanına hakaretten 10 ay hapis cezası aldı: Olcay, kararı temyiz edecek.

Sisteme güven yok: Üniversite ve lise arayışı, yüksek lisansın önüne geçti. Yurt dışında eğitim yaşı düştü. Kimi aileler çocukları daha okul-öncesi yaşta iken yurt dışı arayışına başlıyor. Her yıl yaklaşık 90 bin öğrenci, yurt dışındaki eğitim kurumlarına gidiyor.

Cumhurbaşkanı, öğrencileri tehdit etti: Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesinde ‘lokum gerginliği’ ile ilgili olarak “ Terörist öğrencileri bulup gereğini yapacağız” dedi. 7 öğrenci serbest,5’i Emniyette.

İzmir’deki karma eğitim ihlalleri yargıda : Kız-erkek ayrı sınıfta mı? Eğitim-İş Sendikası, İzmir genelindeki karma eğitime aykırı uygulamaları yargıya taşıdı.

“Anadolu Lisesi istiyoruz!” : Sahrayı cedit mahallesi sakinleri Anadolu lisesi isteğiyle imza toplayıp ellerindeki pankartlarla Kadıköy’de yürüdüler. Veliler, “Mahallemiz çocuklarının seçebilecekleri Anadolu lisesi, Fen lisesi ya da akademik eğitim veren tek bir lise seçeneği bulunmamaktadır” dediler.

Hakimden hakaret davasında ders gibi karar : “Atatürk, toplumsal bir değerdir”. Mahkeme, Atatürk’e hakaret eden Şevki Yılmaz için “Rize dönmesi” diyen gazeteci Rıza Zelyut’u beraat ettirdi.

Diyanet’ten kapitalizm çıkışı : “Barbie bebekler sismik bomba gibi tüketime yöneltiyor.” Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı Murat Kalıç yazdığı makalede psikanalize karşı İslam’a yönelinmesini istedi. “Barbie bebeklerle yetiştirilen dünün kız çocuklarının bu gün moda dergilerinin tutkulu takipçileri olduğunu” dile getirdi.

Patronlar karar aldı : “Kadınları ezik gösterecek reklam çekilmeyecek”. TÜSİAD Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Oya Ünlü Kızıl, “Üyelerimizi uyardık. Bundan böyle reklam filmlerinde kadınlar ezik ve hüzünlü gösterilmeyecek” dedi.

“Yerli ve Milli” Yemek Tarifi : Dini etkinlikleri, yarışmaları ve dersleri “yerli ve milli” olarak şekillendiren Milli Eğitim Bakanlığı, şimdi de yemek yarışmalarını aynı kategoriye aldı. Okullarda “Ders de çalışırım, yemek de yaparım” adlı yemek tarifi yarışmasının uygulanmasına izin veren Bakanlık, öğrencilere “yerel ve milli kültüre ait değerlerden biri olan zengin Türk mutfağını tanımaları için” yemek yaptıracak.

Kadın, muhatap bulamıyor: Polis Akademisi ile Emniyet Asayiş Daire Başkanlığı’nın hazırladığı “ Aile içi ve Kadına karşı Şiddetle Mücadele” adlı Raporda kadına yönelik şiddetle mücadelede yetersiz kalındığı itiraf ediliyor. Raporda Emniyet, ilgili kurum, kuruluş ve Bakanlıklarda yaşanan şiddetin ardından muhatap bulmada sıkıntılar yaşandığı; uygulanan tedbirlerin sorunlu olduğu; çözüm önerisi geliştirilemediği; kanunların yetersiz kaldığı ve her olaya aynı çözüm yolunun gösterildiği tespiti yapıldı.

Dayatmalar sürüyor: “Seçtirmeli Din Dersi” . MEB’nın ‘Seçmeli ders’ adı altında din derslerini öğrencilere dayatması belgelendi. İkinci dönem başında bir çok ilde Milli Eğitim Müdürlükleri ve tarikatlar eliyle camilerde, toplantılarda teşvik edilen seçmeli din dersleri, İstanbul’da ortaokul öğrencilerine zorunlu kılındı.

İstiklal Marşı’nın ilahi gibi okunmasına tepki : Kocaeli’de Türk bayrağı açan CHP’liler, İstiklal Marşı’nın ilahi gibi seslendirilmesini protesto ettiler.

Vekilin babasının babasının annesinin annesi yaşıyor: CHP Milletvekili Eren Erdem, “sağ” görünen 140 yaşındaki büyük annesi için “Nerede oy kullanacak acaba?” diye sordu.

Milli Eğitim Müdürü türban dağıttı : Silopi ilçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, Şehit Binbaşı Ercüment Türkmen İmam hatip Orta Okuluna gitti ve kızlara tek renk türban hediye etti. 1 Mart’ta türban dağıtma fotoğrafları paylaşılırken 2 Mart’ta tüm kız öğrencilerin türbanlı olarak çekilmiş toplu fotoğrafı paylaşıldı; fotoğrafın altına “Geleceğimizin teminatı çocuklarımız” yazıldı.

Öğretmenler sokakta : Öğrenci ve velilerin öğretmenlere not vermesini öngören performans yönetmeliği ve okullardaki şiddet, yurt genelinde protesto edildi. Eğitimciler yurdun dört bir yanında sokaklara döküldü.

TBMM, bunu da gördü: Atatürk tişörtü ile girmek yasak, cüppe ile girmek serbest. Üzerinde Atatürk’ün resmi bulunan tişörtle Meclis’e gelen Cafer Darı, polis tarafından durdurulup tişörtü çıkarıldı, çıplak içeri alındı. Aynı saatlerde üzerinde cüppe, başında takke ile Meclis’e gelen bir vatandaş hiçbir engelle karşılaşmadı.

Velilerin parasıyla “Ahıret Sermayesi” : Yandaş STK’ların “Ahıret Sermayemiz” diyerek Tayland’da yapımına başladığı 15 Temmuz Şehitleri Okulu için Antalya’da okullarda hem öğretmenlerden, hem öğrencilerden para toplanmaya başlandı.

En zekiler, İHL’ye”: Yüzde 10’daki öğrenciler için “zorunlu adres” , İmam hatipler oldu. İlk yüzde 10’luk dilime girecek öğrenciler pek çok yerde proje okul olmadığı için, isteseler de istemeseler de imam hatiplere yönlendirilecekler.

” İHL istemeyen özel Okula: Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni Lise Giriş Sistemini anlatırken Özel Okulları adres gösterdi.

Atatürk’e ‘Katil’ diyen kitabı öğrencilere ev ödevi olarak verdiler: Ödev için zorunlu tutulan yayın, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ,1986 ’da ölen Doç.Dr.Ruhi Özcan’ın “Vahiy Kültürü” adlı kitabı oldu.Kitapta Atatürk’e iftiralar atılıyor ve Cumhuriyet kadroları, “Din bilginlerini katletmekle” suçlanıyor.

İlkokul binası Kuran kursu oldu: Samsun’un Bafra ilçesindeki Şehit Jandarma er Hüseyin Yavuz’un adını taşıyan ve beş yıldır kullanılmayan ilkokul, mahalle sakinleri tarafından başlatılan yardım kampanyasında toplanan parayla kuran kursuna dönüştürüldü. Kursta şu anda 15 kadın, Müftülükten görevlendirilen hocadan Kuran dersi almakta. Yaz aylarında da ilkokul çağındaki çocuklara Kuran kursu verilecek.

Türkiye bunu da gördü: Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın izlediği tiyatro oyununda kadınlar sahneye çıkarılmadı. İsmail Kahraman, merdivenlerde denk geldiği kadın oyunculara “Çanakkale’de kadınlar mı vardı? Sahnede görünmüyorsunuz değil mi? Aferin!” dedi. Kadın oyuncular, ağlayarak Meclis’i terk etti.

Dünya Anne-Baba Anketi sonuçlandı: “Okula dini kurum girmesin”. Türk anne babaların yarıdan çoğu, eğitim sisteminin son on yılda daha kötüye gittiğini düşünüyor. Anne-babaların sadece yüzde 27’si dini kurumların okula özgürce girmesini onaylıyor.

Meclis Başkanı yalan söyler mi ? Kadınların çıkarıldığı video kaydı ile belgelendi. Ama, Meclis Başkanlığı kadın oyuncuların sahneden indirilmesi haberini “dezenformasyon” diye yalandı. Prova görüntülerinde ise kadın oyuncuların sahnede olduğu görülüyor.

Atatürk düşmanı Müdüre bürokratlardan destek : Devletin bürokratları, Atatürk’e hakaret eden Bartın Milli Eğitim Müdürünü ziyaret etti.Görüşmeye ait fotoğraf da “Dik dur, eğilme” notuyla paylaşıldı. Bartın Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, “Başı açık kız görünce sinirleniyorum… Atatürkçüler terörist yetiştiriyor” demiş ve Atatürk’ün adını 18 Mart Şehitleri Anma Genelgesi’nden çıkarmıştı.

ŞUBAT 2018

Eşitsizlik derinleşti: Dünya Bankası’na göre, küresel servetteki artışa karşın servetin dağılımında dünyada büyük bir eşitsizlik var. Türkiye’de servet, borçlar nedeniyle artmıyor.

Sadece 25 bin atama: Milli Eğitim Bakanlığı’nın rakamlarına göre bile 110 bin öğretmen açığı varken, Bakan İsmet Yılmaz, 25 bin öğretmenin atanacağını müjdeledi!..

İran’da başörtüsü protestoları : İran’da kadınların ’sivil itaatsizlik’ eylemleri sürüyor. 2017 Mayıs’ından itibaren her Çarşamba günü başkent Tahran’ın İnkılap caddesinde baş örtme zorunluluğunu baş örtülerini çıkartarak protesto eden kadınların ”Beyaz Çarşamba” eylemleri gözaltılara rağmen devam ediyor. Tahran polisine göre, kadınlar uydu kanalları aracılığıyla ülke dışından kışkırtılıyor.

Çocuk evliliklerinde Avrupa birincisiyiz : Avrupa’da erken yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ülke ,Türkiye. Türkiye’de 18 yaşından önce evlendirilen çocukların nüfusa oranı yüzde 15 olarak kayıtlara geçti.

‘Resmen’ dini nikah : Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 81 İl Müftülüğüne gönderdiği genelgeye göre, “Nikah dualı, dini sohbetli resmi nikah yapılacak.Kuran okunacak”.

Hükümetin imam hatip hedefleri çakıldı: İmam hatip liselerinin 2017 için başarı ortalaması hedefi 73’tü. İmam hatipliler 64’te kalınca hedef küçüldü 64.8’e çekildi.

“Kapanma Partisi” de ‘özel yaşam’ sayıldı : Ortaokulda tesettüre giren kız öğrenciler için ‘kapanma partisi ‘ düzenlenmiş, Milli Eğitim Bakanlığı da soruşturma açmıştı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Barış Yarkadaş’ın Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sorduğu sorular iade edildi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın “Okuldaki uygulama, özel yaşama ilişkindir. Bunlara ilişkin soru soramazsınız” diyerek önergeyi geri gönderdiği öğrenildi.

Bir kadın daha katledildi : Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol köyünde 20 yıllık güvenlik korucusu İsmail Ketmen (52), eşi Melek Ketmen’i (44) kalaşnikof tüfekle öldürdükten sonra aynı silahla intihar etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan “Muhbir nesil” spotu : “Görmezden gelme! Komşunu gözetle!” MEB, ‘Dindar ve kindar nesil’ yetiştirmek için yürüttüğü uygulamalarına “muhbirlik” özelliğini de eklemek için harekete geçti. Bakanlık, İç İşleri Bakanlığı’nın isteği ile ‘Terörle Mücadele’ adı altında halkın komşularını gözetlemesini ve ihbar hattına şikayet etmesini öneren “kamu spotu” nu çocuklara izlettirme,web sitelerinde ve dijital Led panolarında yayımlama talimatı verdi.

Hani sınav stresi bitecekti : Sınava girmeyen öğrenci kalmayacak. TEOG yerine getirilen yeni sistemde 1300 okula sınavla 120 bin öğrenci alınacak. Veliler, “Adrese dayalı sistem”i değil, sınavı tercih edecek.

Yoksul çocuğa fırsat yok : 138 gün geçti ama liseye girişte belirsizlikler kalkmadı. Eğitim-İş Sendikası’nın yaptığı açıklamada TEOG ’un yerine getirilen sistemin hala tam netleştirilemediği, öğrencilerin liselere nasıl ve hangi kriterlere göre yerleşeceğinin hala koca bir soru işareti olarak karşımızda durduğu belirtildi.

28 Kadın katledildi : “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” ,2018 Ocak ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, yılın ilk ayında 28 kadın öldürüldü.

Vefa Lisesi Müdürü ‘Evrimi savunamazsınız’ dedi : Vefa Lisesi Müdürü Abidin Başarslan’ın Solcu Liseliler’in tüm liselerde başlattığı “ Tüm Türkiye’de liselerde 5 Şubat Pazartesi ‘Evrim’i tartışıyor; yeni döneme bilim ve aydınlanma mücadelesi ile başlıyoruz” duyurusunu engellediği ve öğrencilere “Derhal burayı terk edin” dediği belirtildi.

Takı tartışmasına Yargıtay nokta koydu: “Düğünde takılan altınlar, geline verilir. Boşandığı eşine dava açan kadını haklı bulan Yargıtay, “Düğünde takılan altınların tümü geline aittir” kararı aldı. Yargıtay, düğünde kim tarafından kime takılırsa takılsın, tüm takıların kadına bağışlanmış sayılacağına hükmetti.

Eğitimde ‘Zor’ dönem : Öğretim yılının ikinci dönemi de sorunlarla başladı. İstanbul’da bir okulun öğrencileri ‘Misafir’ gittikleri okulda kendi sınıfları ve öğretmenleri olmadığı için ders yapmadan evlerine döndüler. Bu dönem, yeni sistemde sınava girecek 8inci sınıf ve lise son sınıf öğrencileri için kaygılarla dolu geçecek.

TÜRGEV’e yine kıyak : İskenderun Belediye Meclisi,mülkiyeti belediyeye ait 5 bin 353 metrekarelik bir arsanın öğrenci yurdu yapılması amacıyla 49 yıl süreyle Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) bedelsiz olarak tahsisine karar verdi.

Camiye Erdoğan ismi önerisi, Meclis Başkanı Kahraman’ın fikri : 4. Üsküdar Kitap Fuarı’nın açılışını gerçekleştiren TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Çamlıca Camiine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adının verilmesini önerdi.

Suudilerden ‘Çarşaf reformu’: Suudi kadınların sokağa çıkarken çarşaf giyme mecburiyeti bulunuyor. Ama veliaht prens Muhammet bin Selman’ın reform hareketi sürüyor. İmamlar Yüksek Konseyi üyesi Şeyh Abdullah el Mutlak, “Müslüman kadınlar mütevazı giyinmeli. Ancak çarşaf zorunluluktan çıkarılmalı. Müslüman dünyasının yüzde 90’ı çarşaf giymiyor” dedi.

Boşanma davası açan eşini tüfekle öldürdü: Kars’ta Ruhşan E., boşanma davası açan bir çocuk annesi 19 yaşındaki eşi Gizem E’yi av tüfeğiyle vurarak öldürdü.Kayınpederini de yaralayan Ruhşan E., önce olay yerinden kaçtı sonra karakola giderek teslim oldu.

“Çay House” okulda : Milli Eğitim Bakanlığı, kapısını Nurculuk propagandası yapan dini dernek ve tarikatlara açmaya devam ediyor. Bakanlık okulları yeni nesil Nurculara açınca , tarikatçı fenomenler İlim ve Kültür Derneği adıyla okullara giriyor.

İmam hatip Liseliler savaşı tartıştı: Milli Eğitim Bakanlığı’nın Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ndeki “Siyaset yapamaz” hükmünü hiçe sayan İmam hatipliler Derneği (ÖNDER), Avrupa Birliği Bakanlığı sponsorluğunda 140 İmam hatip öğrencisini İstanbul’da toplayarak güncel siyaseti masaya yatırdı.

“Maçka Parkında tünel istemiyoruz!” : İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Dolmabahçe-Levazım-Armutlu-Ayazağa Tünel Projesi’nin Dolmabahçe çıkışı için Maçka Parkı’nda ağaç sökümüne başlamasının ardından kent ve yaşam savunucuları, parkta açıklama yaparak “İstanbul, birlikte mücadele ederek kurtulur” dediler.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Nurcu ısrarı : MEB’nın Nurcu tarikatlara yönelik ısrarı bitmiyor. Yeni nesil fenomen Nurculara verdiği izinlerle okulların kapısını açan MEB, ülkenin Güneydoğusunu da yine Nur cemaatinin Diyarbakır kolu olan Hazret-i Süleyman Eğitim Vakfı’na (HASEV) emanet etti. Bölgenin on ilindeki tüm okullarda, pansiyonlarda ve yatılı okullarda 1,5 milyon öğrenciye “Toplumu bir arada tutan unsurlar ve Değerler Eğitimi “ konferansları düzenlemesi için dinci vakıf HASEV’e izin verildi.

Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) ilk balyoz indirildi: Yıllardır atıl vaziyette bekleyen İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nde yıkım çalışmaları başladı.

Cinsel istismara ‘iyi hal indirimi’ne Bakanlık itirazı : Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyarbakır’da 16 yaşındaki kız öğrencisine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla hakkında dava açılan ve öğrencinin babasına ”Şeriata gidelim.Cezam ölüm de olsa razıyım” diye mesaj çeken İmam hatip lisesi öğretmeni A.B.,’ye ‘iyi hal indirimi’ uygulanarak verilen 4 yıl 8 ay 7 gün hapis kararına itiraz etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu kararını “Doğruydu” diyerek savundu : CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ nun Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı için “Karar doğruydu. Seçilseydi bu gün Türkiye Ortadoğu bataklığına girmezdi “ dediği öğrenildi.

Denizli’de facia : Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Oktay Şahin (42), boşanmak üzere olduğu eşi Ayşe Şahin’i (31)ve kızı Nurdan Şahin’i (15) pompalı tüfekle öldürdükten sonra kendini vurdu ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Atatürk’e hakaret eden Mısırlıoğlu’nu ziyaret etti: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ”Heykellerinin köpek leşi gibi sürüklendiğini göreceksiniz” ve “Keşke Yunan gelseydi, Hilafete dokunmazdı” sözleri nedeniyle hakkında “ Atatürk’e hakaret “ suçlamasıyla soruşturma yürütülen Kadir Mısırlıoğlu’nu yattığı hastanede ziyaret etti.

Kadına iş yok: (OECD) Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkeleri arasında Türkiye kadınların çalışma yaşamına katılımı konusunda 100 üzerinden yaklaşık 35 puanla sondan üçüncü sırada yer aldı.

Plajda bira içen kadınlara kesilen ceza iptal edildi: Zonguldak’ta Belediyenin işlettiği plajda bira içen iki kadın doktora polis tarafından kesilen 109’ar liralık para cezası mahkeme tarafından iptal edildi.

“Kanun, ‘Medeni’ devlet de olsun!” : Kadın örgütleri tek-eşlilik, boşanma, mirastan pay alma gibi kazanımları sağlayan ‘Medeni Kanun’a uyulsun’ çağrısı yaptı.

Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) standartları belirledi: Helal otele 6 yaş sınırı getirildi. Helal hizmet verecek oteller için TSE tarafından ‘Helal Yönetim Sistemi’ başlıklı bir kitapçık hazırlandı. Helal Hizmet kitapçığında “ 6 yaş üzerindeki çocukların da hemcins ayrımına riayet edilmelidir” denildi.

“Çocuğa istismarı önleyin!”: Canan Güllü, artan çocuk istismarları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazdı. Güllü, mektubunda “Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesi, siyasi irade gerektiren bir çabadır” deyip taleplerini iletti.

Okul küçüğün, kaos büyüğün : Sınavlı liselerde puanlar eşitse, yaşı küçük olana öncelik verilecek. Sınavsız liselerde de kontenjan önceliği, yaşı küçük olanlarda.

“Bu sistem uygulanamaz” : Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Ortaöğretime geçişteki çember sisteminin işlemeyeceğini ve imam hatip liselerinin dayatılacağını vurguladı.

Orantısız karar: 12 yaşındaki kız çocuğu, bakkalda uğradığı tecavüzü anlattı. Mahkeme, kuvvetli suç şüphesine karşın,”tutukluluk orantılı olmaz” diyerek sanığı serbest bıraktı.

Düğünde çocuğa tecavüze yayın yasağı geldi: Adana’nın Yüregir ilçesinde Şubat ayı içinde yapılan bir düğünde 4,5 yaşındaki bir kız çocuğunun tecavüze uğraması ile ilgili haberlere yayın yasağı geldi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu tedbirin mağdur çocuğun korunması ve soruşturmanın sağlıklı bir biçimde süratle sonuçlandırılması amacıyla alındığını açıkladı.

Din dersi ilk 3’de : 20 bin sözleşmeli öğretmenin atama takvimi açıklandı. Bakanlık en çok atama kontenjanını 3 bin 806 ile sınıf öğretmenliğine ayırdı. 2 bin İngilizce,1676 okul öncesi sözleşmeli öğretmen alınacak. Eğitim-Sen Genel Başkanı, “ açıklanan kontenjan listesi, eğitim sistemine dair tüm kaygılarımızı fazlasıyla haklı çıkarmaktadır” dedi.

Bebekler ölüyor : 2.6 milyon bebek, doğduktan sonraki ilk ayında yaşamını yitiriyor.UNİCEF icra direktörü Henrietta Fore, ”Bu vakaların çoğunun önlenebilir olduğu düşünüldüğünde, belli ki dünyanın en yoksul bebeklerini korumakta başarısız oluyoruz” dedi. Temel sorun, fakirlik.

Nurcu değerler Bakanlığı : Bir çok farklı tarikatla iş birliği yapan Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda HASEV,Çay House, Sözler Köşkü, Çınar altı gibi Nurcu gurupların ardından şimdi de Nur Cemaatinin Yazıcılar kolundan HAYRAT Vakfı ile protokol imzaladı.

HAYRAT Vakfı’ndan bir çok ilde etkinlik: Vakıf, Kocaeli’de Yaz okullarında çocuklara 5 yaşından başlayarak Kuran-ı kerim, Siyer, İlmihal, İman ve Ahlak dersleri düzenledi. Sivas’ta 194 öğrenciye dini eğitim verdi. Denizli’de TÜGVA ile işbirliği yapıp öğrenciler için yarışmalar düzenledi. Antalya’da cinsiyet renkli Kur’an dağıtımı yaptı. Kız öğrencilere pembe , erkeklere mavi Kur’an dağıttı.

Erdoğan, istismarı ‘Zina’ya bağladı: Çocuk istismarına karşı kimyasal hadımın da aralarında olduğu düzenlemelerin derhal hayata geçirileceğini söyleyen Erdoğan, 14 yıl sonra zinaya ceza önerdi.

Ortaokul öğrencilerine ‘Tekbir’ getirttiler : Antalya Halil Uluç İmam hatip ortaokulunda okul yöneticileri tarafından çocuklara tekbir getirtildi. Öğrencilere okul bahçesinde “Minareler süngü, kubbeler miğfer, Camiler kışlamız, müminler asker. Bu ilahi ordu, dinimi bekler. Allah-ü ekber, Allah-ü ekber” dedirtildi. Bu anlar yurttaşlar tarafından dışarıdan kameraya alındı.

Kadını 24 yerinden bıçaklayıp öldürdü. “Kan veriyorum” dedi : 2 çocuk annesi Nuran Soydinç (45) acımasızca öldürülmüştü. Katil zanlısı, akıllara durgunluk veren bir savunma yaptı. Zanlıya müebbet hapis cezası verildi.

Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız’ın bu seferki fetvası yorgan-yastıktan tahrik olanlar için: Son günlerde ‘Asansörde halvet’ fetvasıyla konuşulan Yıldız, yeni bir video yayınladı. Yıldız, bu kez de yatağın şekline, yorganla battaniyeye hatta kola ve çaya değindi.

4.Murat yasakları geliyor: RTÜK’e internet üzerindeki yayınlarda denetim hakkı veren düzenleme, Meclis komisyonunda kabul edildi. CHP Milletvekilleri, getirilen ağır denetimin Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı.

Tercih için okul yok: İkamete dayalı yerleştirmenin yerini servis ve pansiyon alacak. Tercih için 5 lise türüne 5 büyük ilin bazı ilçelerinde bile ulaşmak zor.Öğrenciler, yakın çevrelerinde istedikleri okul olmazsa imam hatip liselerine mecbur kalabilecekler.

Google’un mucidi Abdülhamit imiş: Prof.Dr.Ebubekir Sofuoğlu, şaşırtan bir iddiada bulundu. Osmanlı padişahı hakkındaki bir konferansta konuşan Sofuoğlu, Abdülhamit’i “google’u kullanan, ilk icat eden kişi” olarak tanımladı. Sözleri şaşkınlık yarattı.

“Çocuklar susmasın!” : 6 bin öğrenci, şiddet ve istismara ‘Dur !’ demek için bir araya geldi. TED Ankara Koleji Vakfı okulları, çocuğa yönelik şiddet ve istismara ‘Dur!’ demek için 6 bin öğrencisi, yöneticileri, öğretmen ve çalışanlarıyla İncek kampüsü stadyumunda toplanarak “Çocuklar susmasın” dedi.

Öğrenciler, okullarda Abdülhamit’i anacak: Önce TRT dizisi,sonra Milli Eğitim Bakanlığı etkinliği..MEB,Kut’ül Amare’nin ardından 2. Abdülhamit’in ölüm yıldönümünü de etkinlik kapsamına aldı. Abdülhamit’i yaşamını yitirişinin 100.yılında anmak için il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine talimat gönderdi.

Veliler alternatif peşinde: Veli-Der,” Uluslar arası Laik ve Kamusal Eğitim Sempozyumu” düzenliyor. Eğitimin dinselleştirilmesine karşı laikliği savunan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanlış uygulamalarıyla mücadele eden öğrenci veli derneği Veli-Der, İstanbul’da Laik ve Kamusal Eğitim Sempozyumu düzenleyecek.

23 bin cinsel istismar suçu cezasız kaldı: Bakanlığın resmi verilerine göre 2016 yılında cinsel istismar şikayetlerinin sayısı 29 bin 504 oldu. 15 bin 6’sı hakkında dava açıldı. Sadece 5 bin 846 şikayet hakkında sanıklara hapis cezası verildi.

Kreşte miniklere şiddet kamerada : Samsun, Çarşamba’da özel bir kreşte miniklere yapılan terlik ve tekmeli şiddet, güvenlik kameralarına yansıdı. Yaklaşık 35 minik öğrenciden bazılarının, kreşte görevli öğretmenler tarafından dövüldüğü ortaya çıktı.

Kağıthane ’de eğitim protestosu: Lise Geçiş sınavına (LGS) katılacak öğrencilerin ve velilerinin kaygıları sürüyor. 6 bin öğrencinin bulunduğu ve 3 bin lise kontenjanının olduğu Kağıthane’ de Anadolu Liselerinin alacağı öğrenci sayısı, sadece 408. Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi, bu durumu protesto etti.

Atatürk gitti – Eti geldi : Eskişehir’de tarihe tanıklık eden 53 yıllık Atatürk stadının yenilenmesi sonrası ismi değiştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, stadın adını Eti koydu.

Performans ablukası: Öğretmenler, her yıl değerlendirilecek, notu düşük olanlar eğitime alınacak.

18 yaşına kadar herkes çocuktur: AKP hükümetinin çocuk istismarının önlenmesine yönelik yasal ve idari tedbirleri belirlemek için kurduğu 6 Bakanlı komisyonda 12 yaşından küçük çocukların cinsel istismarına verilen cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olması yönündeki öneriler kamuoyunda tartışmalara neden oldu. 12 yaş sınırının dini referansla belirlendiğini dile getiren uzmanlar, çocuk cinsel istismarının en büyük insanlık suçu olduğuna dikkat çekti.

Kadına şiddetin yaşı yok : Konya, Meram’da 68 yaşındaki koca, 40 yıllık karısını bıçakladı. Psikolojik sorunları olan yaşlı adam, gözaltına alındı.

Mardin’de düğüne operasyon: Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kendisinden on yaş büyük kuzeniyle evlendirilmeye çalışılan 13-14 yaşlarındaki F.B. adlı kız çocuğu düğün bitiminde operasyonla kurtarıldı. Damat ve her iki tarafın aileleri göz altına alındı.

İlahiyatçı profesör, ölümle savaşılırken bile cinsiyet ayrımı istedi: İslam Hukuk Profesörü Faruk Beşer, “Yoğun bakımda kadın ve erkek birlikte tedavi edilmesin” dedi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Faruk Beşer, Sağlık Bakanlığı yetkililerine sordu “Yoğun bakımda kadın ve erkeği ayrı odalarda tutmak mümkün değil mi? Kadına kadın, erkeğe erkek doktor bakamaz mı?”

İstismara 571 yıl hapis: 18 çocuğa istismarda bulunan hizmetliye her çocuk için ayrı ceza verildi. Adıyaman’ın Gerger ilçesinde yatılı okulda çocuklara cinsel istismar suçlamasıyla yargılanan hizmetli Mehmet Sait G., 571 yıl,11 ay,25 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Ders: Matematik , Konu: Kudüs : Milli Eğitim Bakanlığı, ülke genelinde Kudüs konulu etkinliklere başlama kararı aldı. Kudüs’ün “İslam dünyası Başkenti” olarak ilan edildiğini belirten MEB, bütün derslerde Kudüs konusunun işlenerek öğrencilere bu konuda performans ödevleri verilmesini istedi. Okul girişlerinde Kudüs konulu duvar gazeteleri yer alacak. Özlü sözler ve fotoğraflar sergilenecek.

Kadın Hakları savunucuları, şiddete karşı tek yürek oldu: Eşitlik-Adalet Kadın Zirvesi Platformu, 30 Kasım’da gerçekleştirdiği ve 1500 ü aşkın kadının katıldığı zirvenin ardından otoriterliğin arttığına, kadına şiddetin vahşete dönüşmesine ve cinsiyetçi politikalara dikkat çekmek için tekrar toplandı. Kadınlar 30 yılda elde ettikleri kazanımların şimdi geri alınma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduklarını vurguladılar.

Denetimli Serbestlikle çıktı. Eski karısını öldürdü:Isparta’da Metin Y.,(40) bir süre önce boşanıp birlikte yaşamaya devam ettiği iki çocuğunun annesi Ayşe Başaran’ı av tüfeğiyle vurup kaçtı.

Boşanma davası açan yengesini boğup öldürdü: Antalya Manavgat’ta yaşayan Mehmet Ç., yurt dışında yaşayan ağabeyi Haydar Ç’.,ye boşanma davası açan yengesi Katerina Ç.,’nin evine giderek üç yeğenini alıp kendi evine götürdü. Sonra yengesinin evine dönüp Onu boğarak öldürdü. Mehmet ç., polise giderek teslim oldu.

OCAK 2018

Devlet okulundaki ‘Kapanma Partisi’ne soruşturma açıldı:Şanlı Urfa, Boz ova Hacılar Orta okulunda yeni kapanan kız öğrenciler için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Gamze İ., “Kapanma Partisi” düzenlemişti.Boz ova ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, etkinliği düzenleyen öğretmen ile okul yönetimi hakkında soruşturma başlattı.

2017 yılında 409 kadın öldürüldü: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Raporu’na göre 2017’de 409 kadın erkekler tarafından öldürülürken 387 çocuk, cinsel istismara uğradı; 332 kadına cinsel şiddet uygulandı.

Şiddet uygulayanın maaşı eşe verilecek: İzmir’de Bornova Belediyesi ile Birleşik Kamu-İş’e bağlı Tüm-Yerel-Sen arasında 350 memur ve sözleşmeli personeli kapsayan toplu İş Sözleşmesine göre, aile-içi şiddet uygulayan personelin mali ve sosyal yardımlardan elde ettiği haklar, eşine ödenecek.
Diyanet, 6 bin imam, 3 bin 500 personel alacak: Diyanet İşleri Başkanlığı’na 6 bini imam olmak üzere 9 bin 500 personel alınacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesine göre, “erkek çocuklar 12’sinde, kızlar ise 9’unda evlenebilir.” : Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde bulunan ‘Dini Terimler’ bölümünde “ Buluğ çağına girmiş olan çocuklar, dinen nikahlanabilir. Buluğ çağının alt sınırı, erkek çocuklar için 12,kız çocuklar için 9 olarak belirlenmiştir” denmektedir.

Skandal mesajı savunan Din Bilgisi öğretmenine de soruşturma : Konya’da Felsefe öğretmeni Erdal Harmancı (44), sosyal medyadan beden eğitiminde eşofman giyen kızlar için ‘zina yapıyorlar’ iması taşıyan mesajlar paylaştı.Konya, Meram’da Din öğretmeni olan Ahmet Fatih Kap ise Harmancıya destek mesajları yazdı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kap hakkında da soruşturma başlattı.

Bakanlık niye suskun? : İnternet sitesinde “9 yaşındaki kızlar gebe kalabilir” diyen Diyanet İşleri Başkanlığına tepki yağarken CHP, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın skandala sessiz kalmasını eleştirdi.

RTÜK’ten TV8’e 1 milyon TL ceza : RTÜK’te AKP’li üyelerin ‘Yetenek Sizsiniz’ programında yaşları 7 ile 11 yaş arasında değişen küçük kız çocuklarının şort giyerek yaptıkları dans gösterisini “Millet tahrik oluyor” diye cezalandırmalarının ardından, esas şikayetin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan geldiği ortaya çıktı.

‘Hukuk devleti’ unutuldu : Bozdağ, “Diyanet’in fetva verirken uygulayacağı tek kanun, Allah’ın kanunlarıdır” derken haberi yapan Sözcü Gazetesi ile ilgili gerekli işlemin başlatıldığını da söyledi.

Kadınlara ‘Otobüs tecridi’ : Kahraman Maraş’ta Büyük Şehir Belediyesi, sadece kadınların bineceği iki otobüs hattı oluşturdu. 13 ve 22 numaralı otobüslerin üzerine “Kadınlara Özel” yazılı tabela asıldı.

Erkekler imza topladı : Van’da Sivil Dayanışma İnisiyatifi adlı grup tarafından kentin 7 ayrı noktasında stant kurularak “Kadınlara özel pembe otobüs istiyoruz” imza kampanyası başlatıldı. İmza toplayanların erkek olması sosyal medyada tepki çekti.

Öğrenciler, Anadolu Lisesi istiyor: İstanbul’un merkez ilçelerinden biri olan Kağıthane’de 8 Meslek, 6 İmam hatip lisesi varken yalnızca 2 Anadolu lisesi bulunuyor.

Kayseri’de öğrenciler, Seyid Burhaneddin Türbesi’ne götürüldü: Fotoğrafları Facebook’ta paylaşan Ensar Vakfı eski şube başkanı Ahmet Erkan, “Bu gün Seyid Burhaneddin Hazretleri çok huzurlu.. Akın akın öğrenci yavrularımız ziyarette ..” diye yazdı.

Skandal protokol imzalandı: Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında 4-6 yaş grubundaki çocuklara Kuran eğitimi verilmesi için skandal bir protokol imzalandı. Anayasa’nın Laiklik İlkesi’ne ve Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırılık içeren protokol yargıya taşınacak.

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim : İlahiyat mezunlarının Din öğretmeni yapılmasını dava eden eğitimciyi kıskaca alan Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay karar almadan davanın düştüğünü duyurdu.

Kızlar okulda yok : Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, kız çocuklarının okullaşma oranını yüzde 95 olarak verdi ama Eğitim Sendikalarından tepki geldi. Köy okullarının kapanmasıyla kız çocukların eğitime ulaşmasının daha da zorlaştığı; Taşımalı Eğitimin taşradaki kızların eğitim alma oranını azalttığı belirtildi.

TÜRGEV ne derse o : AKP’li Belediyeden aldığı arazinin yarısını iade eden TÜRGEV, bu jesti için şart koştu.”Diğer yarısındaki yurtların tahsisi devam etsin” dedi.

Eşit işe-eşit maaş istifası : BBC’nin Çin editörü Carrie Gracie, çalıştığı kurumu kadınlara ayrımcılık yapmakla suçlayarak görevini bıraktı.

Eğitim, Diyanet’e emanet : Diyanet’in ve Derneklerin açtığı kreş sayısı,2015-2016 öğretim yılında 692 iken 2016-2017 öğretim yılı ilk döneminde 1448’e ; ikinci döneminde ise 1552’ye yükseldi.

Müftülük ile imzalanan protokol Mecliste : Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Malatya Müftülüğü arasında okul-öncesinde kayıtlı 4-6 yaş grubu çocuklara “Kuran kursu eğitim programı” adıyla dini eğitim verilmesi için imzalanan protokole tepkiler sürüyor. CHP’li Ağbaba, bu uygulamanın Osmanlı dönemindeki Sübyan Mekteplerini andırdığını vurguladı.

10 yaşa Şahadet vaazı : Müftülük tarafından okullarda verilecek vaazın konuları arasında şehitlik,şahadet ve ümmet bilinci var.
TÜBİTAK Proje Anketi’nde liseliye ‘Hilafet’i sordular: Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki Halil Kale Fen Lisesi dahil, dört lisede TÜBİTAK Projesi olduğu söylenerek öğrencilere “Günlük hayatta dini değerleri anlamlandırma ve öğrencilerin İslam dinine bakışı” başlıklı bir anket dağıtıldı. Öğrencilere “İslam ülkelerine liderlik yapacak bir Halifenin olması gerekli midir?” “Dini cemaatler olmalı mıdır ?” vbg. Sorular soruldu.

Diyanet artık her yeri istiyor: Faaliyet alanı ‘Din’ olan kurum, AKP döneminde hedef büyüttü. Hedef, tüm toplum. İl Müftülüklerine gönderilen yazıda geniş kitlelere yönelik etkinlikler yapılması talep edildi. Diyanet, Bakanlıklardan Belediyelere; Emniyetten STK’lara; Muhtarlardan Apartman yöneticilerine kadar herkesle işbirliği yaparak vaiz gönderecek.

Fabrikada bile vaaz : Diyanet, 81 İl Müftülüğüne yıllık Çalışma Programı gönderdi. Bu kapsamda Müftüler “Çocuk-Cami Buluşmaları” ,”Apartman Sohbetleri”, “Öğrenci Yurtları Programları”, “İş yeri-Fabrika Sohbetleri”, “Aile-Okul Seminerleri”, “Paneller”, “Ev Sohbetleri”, “Sabah Namazı Buluşmaları”, “Köy Sohbetleri”, “İftar Programları” düzenleyecek ve toplumsal hayatın her alanında kaçınılmaz bir vaaz seferberliği oluşturulacak.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde yeni bir skandal daha yaşandı: AKP’nin Proje Okul seçtiği Cağaloğlu Anadolu Lisesi Müdürü Necati Yener’in düzenlediği ‘Sucuk Partisi’ne katılmayacağını öğrendiği öğrencilerin sınıfına girerek hakaret ve tehdit ettiği öne sürüldü.

Köy Enstitülerine hakaret : Trabzon , Beşikdüzü Köy Enstitüsünün yıkılıp yerine Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdu yapılması projesi, Belediye’nin Facebook adresinde “Ahırları yıktık, yurt yapıyoruz” başlığı ile duyuruldu. Bu paylaşıma büyük tepki geldi ve AKP’li Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu özür dilemeye davet edildi. Skandal paylaşım 2 gün sonra sayfadan kaldırıldı.

Üniversitelerde akademisyen ve öğrenci yok: İktidarın “Her şehre bir Üniversite ve her ilçeye Fakülte ve Yüksek Okul Projesi” tutmadı. Anadolu’daki bir çok Üniversitede okullar öğrencisiz kaldı.

Milli Eğitim standında skandal kitap: Ordu’nun Perşembe ilçesindeki Atatürk İlkokulu önünde Milli Eğitim Bakanlığı izni ile açılan stantta Mürşide Uysal imzalı skandal bir kitap dağıtıldı. “Peygamberimizden Dini Hikayeler” başlıklı kitapta çocuklara ayetlerden örnekler verilirken skandal öykülere de yer verildi. Öğrenci velileri ve vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi.

HÖH’e nihayet Soruşturma : İç İşleri Bakanlığı, “Halk Özel Harekatı” (HÖH) adlı dernek hakkında inceleme başlattı. Ayrıca dernekten farklı olarak kayıtlarda yer almayan ve internet üzerinden yayın yapan “Halk Özel Hareketi Derneği” hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

İBB yine ENSAR’ı ayrı tuttu: İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Karaman’daki çocuk tacizi ile gündeme gelen ENSAR Vakfıyla yeni bir protokol imzalayacak. Protokole göre, Ata Şehir, Nene Hatun’daki taşınmazı ENSAR VAKFI yurt olarak işletecek.

Belediye’den ‘Din Eğitimi’ : Ankara Büyük Şehir Belediyesi, Bilal Erdoğan ve ENSAR Vakfının ortak projesini sahiplendi. Okullarda belediye öncülüğünde din eğitimi verilmesi için proje oluşturma kararı alındı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden “Harem-Selamlık” havuz: İTÜ’nün havuz seanslarının kadınlar ve erkekler diye ayrılması, “Harem-Selamlık” tartışması başlattı.

Kadınlar Stadyumda : Suudi kadınlar, ilk kez stadyumda maç izledi.

Ulusal Bayramlara küçük başlıklar : TBMM Başkanlığı tarafından her yıl dağıtılan ve 2018 yılı için hazırlanan Ajanda da sönük kalan ulusal Bayram duyurularında her hangi bir değişiklik yapılmaması dikkat çekti. Ayrıca, 18 Mart sayfasında Çanakkale Zaferi’nin mimarı Atatürk’e ilişkin hiçbir fotoğraf yer almadı.

Akademide mutasyon: Erdoğan’ın “Yardımcı Doçentliğin kaldırılacağı” açıklamasının ardından YÖK, Saraya hemen tasarısını sundu.
68 yaşındaki muhtar, 19’luk kızla evlendi: 4 eşinden 30’a yakın çocuğu bulunan muhtarın gencecik kızla evlenmesi yakınları tarafından yadırgandı.

Darbeyi öğretmen yedi : 15 Temmuz’un ardından ihraç edilen öğretmen ve akademisyen sayısı, asker ve polis sayısını neredeyse ikiye katladı.

Büyük utanç: 5 ayda hastaneye gelen yaşları 18’in altında 115 çocuğun hamile olduğu ortaya çıktı. Kayıtları bildirmeyene değil, skandalı ortaya çıkarana inceleme başlatıldı.

Diyanet’e sınır çizildi : Anayasa Mahkemesi, “Laik sistem Diyanet’ten korunmalı” dedi. “İmamlara siyaset yasağının kaldırılması” istemini reddeden AYM gerekçeli kararını açıkladı.

Kadınlar kazandı : Bursa metrosundaki ‘Pembe Vagon’ kaldırıldı.

Şeriat Propagandası : Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara dağıtımına izin verdiği kitapta Cumhuriyet ile Anayasa hiçe sayıldı. Kitapta “Kadıköy ve Adalar’da insanların çıplak gezdiği” iddia edildi. Çocuklara ‘Cihat’ ve ‘Şeriat’ propagandası yapan, Alevi’lere hakaretlerin yer aldığı ve “günümüz yaşamının cehennemlik” sayıldığı bir kitabın Bakanlık izni ile dağıtılması kamuoyundan yoğun tepki aldı.

AKP’li müşavirden skandal paylaşım: Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi Birinci Hukuk Müşaviri Necmi Özen, CHP’li kadınların taşıdığı “Kadınlar Yaşasın- Yaşasın Kadınlar” pankartını fotoshop ile “Kadına Özgürlük-Sevişiriz cenabet gezeriz- Tayyip Sana ne ?- Yaşasın Laiklik” şeklinde değiştirdi ve Facebook hesabında paylaştı.

The Economist: Diyanet, siyasal İslama teslim oldu. İngiltere’de yayınlanan haftalık The Economist Dergisi, son sayısında “ İmamları Kontrol Altına Almak: Türkiye’de Diyanet, Siyasal İslam’a Teslim Oluyor” başlığıyla bir makale yayımladı.

Gericilikte Tam Not : Sendikalar, ilk dönem sonunda MEB Yılmaz’a karne verdi. Bakan, Eğitim,Atatürk ve Bilimsellikte sıfır, kadrolaşma ve özelleştirmeden tam not aldı.

“Çocuk Susar. Sen Susma!” :Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkez ve tüm Şubeleri, 115 çocuğun hamile olduğunun ortaya çıkmasının ardından Küçük Çekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi önünde eylem yaptı. Eylemde sorumluların yargı önüne çıkarılması, çocukların istismardan korunması talep edildi.

Nöbette 600 gün : İsmail Tarman velileri, okulları için mücadeleye devam ediyor. Velilerin okulun İmam hatibe dönüştürülme kararı üzerine başladıkları nöbette 599 gün doldu. Veliler, İsmail Tarman Orta Okulu’nun İmam hatip olmasını istemediklerini; mücadelelerinin hem hukuksal hem de eylemsel olarak sürdüğünü belirtip “Okulumuzu geri istiyoruz” dediler.

Vali Şahin’in 115 hamile çocuğa ilişkin skandal açıklamasına büyük tepki geldi : 115 hamile çocukla ilgili soruşturma izni vermeyen İstanbul valisi Vasip Şahin yaptığı açıklamada “ 18 yaş altı, 15 yaş üstü gebeliklerde cebir,şiddet ve başka türlü baskılar söz konusuysa bunların bildirimi zorunlu. Diğerleri, şikayete tabi konulardan..” dedi.Büyük tepki alan Vali, istifaya davet edildi.

Çirkin paylaşıma soruşturma: CHP’li kadınların taşıdığı pankarttaki yazıların uygunsuz hale getirildiği fotoğrafı paylaşan Hukuk Müşaviri Özen hakkında soruşturma açıldı. Özen, sosyal medyadaki paylaşımı sayfasından kaldırarak “Bu paylaşım, sehven (yanlışlıkla) yapılmıştır. Özür dilerim” yazdı.

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki skandal büyüyor: 115 hamile çocukla ilgili kayıtların polise bildirilmediğini ortaya çıkaran hastane personeli İclal N., şimdi de “Yılda 450-500 hamile çocuk hastaneye geliyor. Bu işin peşini bırakmam” dedi.

“Türkiye’de Tiyatro Perişan, Opera ve Bale ise yerlerde”: ”İyi İnsan Neyle Yaşar ?” oyunuyla sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanan oyuncu, yönetmen ve akademisyen Zeliha Berksoy, Sanatın içinde bulunduğu durumu başlıktaki gibi özetledi.

İstismara Özel Poliklinikler: Skandal sadece İstanbul’da değil. Türkiye’de gebeliğe zorlanan çocuklara özel poliklinikler var. Gazi Üniversitesinde yazılan bir doktora tezine göre, Ankara, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve araştırma Hastanesine 2012 yılının sadece 5-6 ayı içinde 300 kız çocuğu gebelik başvurusu yaptı.

Tarikatlara Kırmızı Halı : Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV, çocuk istismarı ile bilinen ENSAR gibi vakıflar ve İsmail Ağa Cemaati, resmi bayram protokolüne dahil edildi. Hakkari Valiliği ise, HDP’ li vekilleri protokol listesinden çıkardı.

Cihat’ta Geri Adım : MEB, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yeni müfredatına ‘Cihat’ kavramının ‘Temel ibadet’ olarak eklendiği programdan geri adım attı.Önümüzdeki yıl, ‘Cihat’ sadece 11. sınıfta ‘Kuran’da Bazı Kavramlar’ Ünitesinde anlatılacak.

Önce Diyanet, Sonra Milli Eğitim Bakanlığı: 16 yılda 3771 kişi, Diyanetten Milli Eğitim Bakanlığı’na atladı. Meğer öğretmen olmanın yolu Diyanetten geçiyormuş.

Genel Sağlık-İş , hükümeti önlem almaya çağırdı : “Erken yaşta evlilikler ve mağduriyetler önlenmeli.” Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, TUİK verilerine göre 2016 yılında 18 yaş altı doğum yapan kız çocuklarının sayısının 16 bin 630 olduğunu belirtti.

Temel Eğitim Parasız olmaktan çıktı: Eğitim masrafını halka yıktılar. Devlet okullarında eğitim kalitesi hızla düştü. Velilerin eğitim harcamalarında ise olağanüstü artış yaşandı. Ailelerin eğitim masrafı 2011’den bu yana 4 kat arttı.

Atatürk Parkı’nın yerine düğün salonu yapılacak : Trabzon Maçka’daki 100.Yıl Atatürk Parkı, Belediye tarafından özel bir şirkete kiralandı. Alana bir Düğün Salonu ve iki adet yöresel ürün reyonu açılacak. CHP, ihale için mahkemeye gidiyor.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, açılışlara katılmak üzere Kahraman Maraş’a gitti : Kahraman, Birlik Vakfı’nda yaptığı konuşmada “Osmanlı’dan sonra Türkiye’nin başta Darbeler olmak üzere yaşadıklarını” anlattı ve “Cihat olmadıkça ilerleme olmazCumhurbaşkanımız, fevkalade şekilde dünya politikasına yön veriyor” dedi.

Eğitim-İş Sendikası Yardımcı Doçentliği kaldıran yasa teklifini değerlendirdi : “ Eşitlik İlkesine aykırı.”
Şenocak, görevine iade edildi : Kot pantolon giyen kadınları ve ailelerini “Cehennemlik” ilan eden İlahiyatçı, 3 ay gözlerden uzak tutulduktan sonra yeniden görevinin başına getirildi.

Teknoloji Eğitimi yeterli Değil : 10 kişiden 7’si eğitim sisteminde teknolojiye yeteri kadar yer verilmediğini düşünüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kutuplaştırma Siyasetine devam ediyor: Aydınlar yine hedef tahtasında. AKP’nin il kongrelerinde konuşan Erdoğan, barış çağrısı yapan akademisyen, yazar ve sanatçıları “Riyakar, sahtekar” diye niteleyerek hedef gösterdi.

Utanç Hastanesinde 2 görevli yargılanacak: “115 Hamile Çocuk’ skandalında Mahkeme, Valiliğin görevi ihmal eden personel için soruşturma izni vermeme kararını bozdu.

Furkan Vakfına operasyon: 21 gözaltı var. Gözaltına alınan vakfın kurucu Başkanı Alpaslan Kuytul ve vakıf yöneticilerinin “Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatına yönelik olumsuz paylaşımlar yaptıkları, terörü övücü propaganda faaliyeti yürüttükleri ve suç örgütü kurdukları ileri sürüldü.