2017

ARALIK 2017

Veliler para toplayıp hizmetli tuttu: Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Bey Ağıl köyünde veliler kendi aralarında topladıkları paralarla temizlik için okula hizmetli tuttu.

Okul terkinde Avrupa birincisiyiz: Okul terki riski bulunan öğrencilere akran desteği verilmesinden sonra devamsızlık sorunu azaldı. Başarı düzeyi arttı.

Yerli ‘PİSA’da hüsran : Milli Eğitim Bakanlığı’nın ABİDE Araştırması’nın sonuçlarına göre, binlerce öğrenci en alt düzeyde.

Atama bekleyen öğretmen sayısı bir milyona dayandı:Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Hayati Akyol, “ Fen, Edebiyat, İlahiyat ve toplumbilimleri fakültelerine devam edenlerle birlikte 603 bin 899 öğretmen adayı olduğunu söyledi ve diğer alanlarla birlikte rakam bir milyonu aşmaktadır” dedi.

“Eşitlik istiyoruz” : Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi’nin Sonuç Bildirgesi’nden devlet destekli ayrımcı politikalardan vazgeçme çağrısı çıktı.

Müftü Nikahı Resmi Gazete’de : Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. 3 Aralık 2017’den itibaren Müftülük personeli resmi nikah kıyabilecek.

Yasal düzenlemeler kadını işsiz bırakıyor: Türkiye’de milyonlarca kadın hala iş hayatına katılmıyor. Her 10 genç işsizin 6’sı kadın. Son yasal düzenlemeler de kadını iş hayatının dışına itiyor.

Düğün sabahı eşini katletti: Bursa’da düğün hazırlığı yapan 22 yaşındaki Güllü Yurtoğlu, bir hafta önce resmi nikahla evlendiği eşi 23 yaşındaki Metehan Yurtoğlu tarafından düğün sabahı bıçaklanarak öldürüldü.

Müftüler resmi nikah kıymak için eğitim aldı : Nikah eğitimi İstanbul’da başladı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü yetkilileri nikah kıyacak müftüler ile ilgili personele eğitim vermeye başladı.

Arap ülkelerinin gerisindeyiz: Türk kadınlarının Meclis’teki temsil oranı, Arap ülkelerinin gerisinde. Parlamentolar arası Birliğin 1 Ekim 2017 itibariyle hazırladığı listeye göre, kadının meclisteki temsili açısından Türkiye, 189 ülke arasında 133. Sırada yer alıyor. Kadınların Mecliste temsil oranı Tunus’ta yüzde 31.3 ; Cezayir’de yüzde 25.8; Fas’ta yüzde 20.5 ; Suudi Arabistan’da yüzde 19.9; Ürdün’de yüzde 14.9.

Zeytinburnu Belediyesi yaşam tarzı dayatıyor: Zeytinburnu genelinde 10 bin metrekareden büyük alanlarda açık havuz yapılması yasaklanıp mescit zorunlu hale getirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan garip fetva : “Bir erkek eşini SMS ve mektupla da boşayabilir”. Din İşleri, bir erkeğin telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle de eşinden boşanabileceğini açıkladı. Mektupla boşanmada “Kadın mektubu okuduğu anda boşanma geçerli olur” denildi.

Havuz yasağı ihtiyaçtanmış : Zeytinburnu Belediyesi, “Havuz yasak, Mescit şart” başlıklı haberin ardından sosyal medya hesabı üzerinden yazılı açıklama yaptı. Belediye, tüm kararların bölge sakinlerinin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda alındığını savundu.

Kur’an ana okulunda : Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi çocuklara Türkçe’den önce Kur’an öğretecek.

15 Temmuz Gazilerine 2300 lira maaş bağlandı: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, hain girişime direnen 2703 kişinin ‘ gazi’ olduğunu ve bu kişilere 2299 lira civarında maaş bağlandığını söyledi.

KADEM’eli teslim: AKP’ye yakın dernek ve vakıfların eğitime dahil edilmesi süreci Milli Eğitim Bakanlığı’nın imzaladığı son protokol ile ivme kazandı. İlim Yayma Cemiyeti, Birlik Vakfı ve Ensar Vakfı’nın ardından Sümeyya Erdoğan’ın KADEM Derneği ile de protokol imzalandı.

Atanamayan öğretmen, hayvancılığa başladı: Adıyaman’lı Selin Çelik (23) , atanamayan 440 bin öğretmenden biri. Onun hayali çocuklara edebiyat anlatmaktı ama atanamayınca köyüne döndü. Ekmeğini hayvancılıktan kazanıyor.

Kocasından boşanıp İstanbul’a kaçan kadını oğlu ve kardeşi öldürdü: Bahçelievler’de boş bir arazide yaralı olarak bulunan Mercan Karaer (35) kaldırıldığı hastanede öldü. Saldırganların Karaer’in oğlu Kenan G.(17) ve kardeşi Onur K. (21) olduğu anlaşıldı. Talihsiz kadının namus cinayetine kurban gitmiş olduğu düşünülüyor.

Öğrencilere “Öğlen namazına gitmedin” dayağı : Bartın’da Kumluca İmam hatip ortaokulunda 15 öğrencinin öğlen namazına katılmadıkları gerekçesiyle okul müdürü tarafından sıra dayağına çekildiği iddia edildi. Veliler, öğrencilerin şiddete uğradığına dair darp raporu aldı. Ayrıca okul müdürü hakkında savcılığa şikayette bulunuldu.

Küçücük çocuklara derste düğün yaptılar: Küçükçekmece, Atakent mahallesindeki Fatih Sultan Mehmet ortaokulunda öğrencilere kına kıyafeti, gelinlik ve damatlık giydirilerek öğretmenler tarafından para takıldı. Veliler bu duruma isyan etti.

Eskiden yanında çalışan kadına kurşun yağdırdı: Bursa’da Nafiye Şahin ile Kemal Y.(61) arasında tartışma çıktı. Kemal Y., Şahin’e 9 el ateş etti. 3 çocuk annesi Şahin olay yerinde öldü.

“Kadına şiddet bitmiyor” : Dünya sağlık örgütü verilerine göre, dünyadaki kadınların üçte biri yaşamlarının herhangi bir döneminde mutlaka şiddete maruz kalıyor.

İşte Milli Eğitim Bakanlığı’nın hali : Türkiye’nin en köklü liselerinden Cağaloğlu’nda FETO yöntemleri uygulanıyor. Cağaloğlu Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Selma Bazna, pansiyonda kalan kız öğrencilere Watsap gurubundan mesaj atarak “Mevlit Kandili dolayısıyla Kuran okuyup sohbet etmeye” çağırdı. Öğretmenin ‘Sohbet’ çağrısı, veliler tarafından tepkiyle karşılandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan evde din sohbetleri : Maltepe ilçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan’ın talimatıyla “Öğretmen sohbetleri Projesi” adı altında çocuklara Cumhuriyet’in ilk dönemini düşmanca gösteren içeriklerle evde dini sohbet uygulaması başlatıldı. Sohbetlerde kullanılacak konular ise, Medeniyet Yolcuları adlı bir vakfın materyallerinden seçildi. (Medeniyet Yolcuları Vakfı’nın AKP Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem tarafından yönetildiği, AKP, Diyanet, MEB, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Eğitim-Bir-Sen ve ÖNDER imam hatipliler derneği ortaklığı olduğu ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı kulak asmadı: Aladağ’da 11’i öğrenci, 12 kişinin öldüğü yurt yangını ile ilgili davada sanıklar skandal ifadelerde bulundular. Denetimlere katılan öğretmen, 5 kez eksiklikleri bildirdikleri halde Milli Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir şey yapmadığını söyledi.

Marmara Üniversitesi’ne yeni yerleşke: Adı Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi olacak. Akademik birimlerini Maltepe ilçesinde bulunan şimdiki Kenan Evren kışlası arazisi üzerine toplayacak olan Marmara Üniversitesi 3200 metre kare alana üzerine kurulacak yerleşkesinin adını “Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi” olarak belirledi.

Diyanet’ten “Piyango bileti haram” fetvası : Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulu, “Şans faktörüne dayalı olan piyango,toto, loto,iddia,müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar kumardır ve haramdır” açıklaması yaptı.

Partili imama geçit yok : Anayasa Mahkemesi kararını verdi. AYM, Diyanet İşleri Başkanlığı personeli üzerinde 50 yıldır uygulanan siyasetle ilgilenme yasağını görüştü. Yüksek Mahkeme, imamların siyasi partilerden birini övme veya yermesi ile ilgili düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğu yönündeki başvuruyu reddetti. 50 yıllık yasak korundu.

Askerlik için ‘Ezanlı çağrı’ : Milli Savunma Bakanlığı ilanla asker aramaya başladı. Askere Alma Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı afişler, Ankara’da Belediye otobüsleri ve metro vagonlarına asıldı.

Müftüden skandal açıklama : “Çocuklarınızı buluğ çağına gelince evlendirin “. Hatay il müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Narlıca Hz.Ayşe Kız Anadolu İmam hatip lisesinde velilere yönelik verdiği konferansta “Çocuğun babası üzerindeki haklarından biri de buluğ çağına erişince çocuğunu evlendirmesidir” dedi. Açıklama tepki görünce müftülüğün internet sitesinden kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı laiklikle savaşıyor: İstanbul Fatih’te öğrencilere yönelik toplu namaz organizasyonu yapılırken Bahçeli Evler ’de bir spor salonu mescit oldu.

Anaokulunda skandal görüntüler: İstanbul Kartal’da özel Çınar anaokulundaki tiyatro gösterisinde 5 yaşındaki kız çocuklarına evlilik adı altında erkek çocuklarının ayakları yıkatıldı. Bu tiyatro gösterisine ait fotoğraflar Meclis gündemine taşındı.

Atatürk düşmanı hocanın ismini mescide verdiler: İskilipli Atıf Hoca’nın adı şimdi de mescide verildi. Eyüp’teki kız İmam hatip okulunun kadınlar mescidinin adı “İskilipli Atıf Hoca” mescidi oldu.

Diyanet’ten “Ahlaksız müzik caiz değil” fetvası da geldi: şans oyunlarının ‘haram’ olduğunu öne süren fetvalarıyla tartışılan Diyanet, şimdi de ‘ahlaksız müzik’ fetvası verdi.

Atatürk büstlerine kurşun yağdırdı: Adana’nın Seyhan ilçesindeki Cumhuriyet ve Kanuni Ortaokullarının bahçelerindeki Atatürk büstlerine silahlı saldırı yapıldı.Okul bahçesine girerek tabancasıyla büstlere atış eden Ali B., yakalanarak emniyete götürüldü.

İşte Milli Eğitim Bakanlığının Müdürleri : Milli Eğitim Müdürlüklerinde çalışan 1000 üst düzey yöneticiden356’sının özgeçmişi yok. Yöneticilerin üçte biri ise din eğitimi geçmişine sahip.

Okullara ‘Cihada Çağrı’ yapan kitap dağıtıldı: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaşamını anlatan ‘Kasımpaşalı’ adlı kitabın yazarı Fehmi Demirbağ’ın ‘Aşk olsun’ adlı ikinci kitabı, Aydın’da okullara dağıtıldı. Kitaplar Cumhuriyet Anadolu Lisesi ile Aydın Lisesinde öğrencilere 6 liraya satıldı.

Diyanet, faizsiz bankacılık için ‘Şeriat hukuk’ istedi : Fetvaları ile şaşırtan Diyanet, bu kez de katılım bankalarını tartışmaya açtı. Kurul, finansal ürünlere onay verecek.

Sınavda din yerine felsefe: Din dersi almayan adayların hangi soruları açıklayacağı açıklandı. Buna göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi almayan veya farklı bir müfredat gören adaylar, Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) ilave felsefe, ikinci oturumda ise, felsefe gurubu sorularını yanıtlayacak.

“Kadın-erkek eşitliği demokrasi meselesidir” : Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi’nin 38. Yıldönümünde İKKB koordinatörü Avukat Nazan Moroğlu yaptığı açıklamada “ Sözleşmeden ve uluslar arası hukuktan doğan taahhütlerin yerine getirilmesini, kadın-erkek eşitliğinin, gerçek demokrasinin yaşama geçirilmesini istiyoruz” dedi.

Gericiliğe karşı Laiklik Çağrısı: İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Gericiliğe Karşı Laiklik” başlıklı etkinlikte “AKP’nin gerici bir yaşamı toplumsal hayata geçirmek istediği” belirtilerek “ Gericiliğe, sömürüye ve emperyalizme karşı mücadele çağrısı” yapıldı.

CHP’li Yarkadaş, Milli Eğitim Bakanlığını “Okullarda laiklik ve akıl kovuldu, gerici eğitimle geleceğimiz katlediliyor” diyerek suçladı : Yarkadaş , öğrencilere “İslam Yemini” okutulan bir videoyu paylaşıp “AKP Cumhuriyet ile hesaplaşmayı sürdürüyor. Görüntü, kanıtıdır” dedi.

Laik eğitim gidiyor, gerici eğitim geliyor: CHP, okullardaki İslam Yemini’ni Meclis’e taşıdı. CHP’li Barış Yarkadaş, okullarda ‘Andımız’ın yerine ‘Elimizde Kur’an- Yaşasın İslam’ diye yemin ettirildiğini; çocuklarımızı tarikatlara yem etmeyeceğimizi söyledi.

Öğretmene karşı şiddete ortak tepki : Son günlerde öğretmenlere karşı giderek artan şiddet olayları eğitim sendikalarını isyan ettirdi. Yurt çapındaki eylemlerde beş eğitim sendikasına üye eğitimciler, derse girmeyerek ortak açıklamalar yaptı.

Kadının hala adı yok: Kadın Muhtarlar Çalıştayı’nda konuşan yard.Doç.Dr. İsmail Güneş, Türkiye’de 8 ilde kadın muhtar,40’ı aşkın şehirde ise kadın milletvekili olmadığını söyledi.

Rektörden Dekana ‘Çarşaf’ uyarısı geldi: Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aydın Durmuş, tamamen kapalı, pardesülü , peçeli ve gözlüklü öğrenciler nedeniyle İslami İlimler Fakültesi Dekanlığını uyardı ve giysi yönetmeliğinin uygulanmasını istedi.

“İtaat, sorumlulukmuş (!)” : Milli Eğitim Bakanı, kadın-erkek eşitliğini yok sayan kitabı savundu. Bakan İsmet Yılmaz, “Hazreti Muhammed’in Hayatı” ders kitabındaki Medeni Yasaya aykırı evliliğe ilişkin sözleri savundu. Kitaptaki “Kadının itaatı ibadettir” ifadesi için de “Kadının aile içindeki konumuna ve sorumluluğuna işaret etmektedir” dedi.

Cinsiyet eşitliği yılı : Kadir Has Üniversitesi 2018 ‘i “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yılı” ilan ederek eşitlik için eylem planı hazırladı.

İlk okulda namaz : Erzurum’daki Çat Yarmak ilkokulunda çocuklara ‘Cuma namazı nasıl kılınır?’ dersi verildi. Sınıflarda toplu olarak namaz kılındı. Bunun görüntüleri de okulun internet sitesinde paylaşıldı.

Rektörlüğün ‘Peçe’ yazısını paylaşan öğretim üyesi görevden uzaklaştırıldı: YÖK Batman Üniversitesi ile ilgili soruşturma başlatırken söz konusu rektörlük yazısını sosyal medyada paylaşan İslami İlimler Fakültesinde görevli Yard.Doç.Dr.Davut Okçu hakkında soruşturma açıp görevden uzaklaştırdı.

Okullara “Yılbaşını kutlamayın” yazısı : İzmir , Gazi Emir’de bulunan özel ve resmi eğitim kurumlarına ilçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Usman imzasıyla yılbaşı kutlamalarından kaçınılmasına ilişkin bir yazı ulaştı.

Taksim’de yılbaşı kutlaması yok: Beyoğlu Emniyet Müdürü İsmail Kılıç, yılbaşında Taksim’de toplanmalara izin verilmeyeceğini açıkladı. Kılıç “Halkın huzurlu bir yılbaşı geçirmesi için, kutlama yapılmayacak” dedi.

Dikili’de iğrenç iddia: Öğrenci yurdundaki hizmetli, 7 öğrenciye tecavüzle suçlandı. Yurtta kalan 7 öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen görevli E.F. gözaltına alındı.

Diyanet, Cuma hutbesinde “Şans oyunları haramdır” dedi: Diyanet’in hutbe ve fetvasına rağmen piyasaya dağıtılan 33 milyon bilete büyük rağbet oldu.

Tartıştığı imam nikahlı eşini bıçaklayıp öldürdü: Adana’da oturan bir çocuk sahibi Soner U.,ve 28 yaşındaki Gamze İlhan, tartıştılar. Soner U., çocuğunun annesi imam nikahlı eşini bıçaklayıp kaçtı. Hastaneye kaldırılan genç kadın kurtarılamadı.

“Ya benimsin-ya kara toprağın” cinneti : Muğla’nın Milas ilçesinde inşaat ustası Mustafa Tektaş (33), kendisinden ayrılmak isteyen iki yıldır aynı evi paylaştığı Şükran Ayrıkısa’yı (38) öldürüp intihar etti.

Diyanet’ten tartışılacak bir fetva daha : “Karısına ‘Anam, babam’ diyen boşanmış sayılır”.

“Tarikat Yurtları Kapatılsın!” : Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi üyeleri, tarikat ve cemaat yurtlarında yaşanan cinsel istismar olaylarını protesto etti.

“Halk tahrik olurmuş”: RTÜK’ün AKP’li üyeleri, 7 ile 11 yaşlarındaki kız çocuklarının oluşturduğu dans grubunun gösterisini ‘sakıncalı’ buldu. Kanal için ceza istedi.

Kız öğrenciler için skandal paylaşımlar yapan felsefe öğretmeni açığa alındı: Eşofman giyen kız öğrencilerin ‘zina’ yaptığını ve ‘tahrik’ ettiğini söyleyen Ercan Harmancı’ nın kitabı da olay çıktı. Öğretmen, cenneti anlatırken soruları rüyasındaki bilgilerle çözdüğünü söylüyor.

Tebliğciler İstiklal’ de : İstiklal caddesinde uzun sakalları ve cüppeleriyle dikkat çeken ve ‘Tebliğ cemaati’ olarak bilinen gerici bir grup, Taksim Meydanı’nda ve İstiklal Caddesinde Noel ve Yılbaşı karşıtı broşürler dağıttı.

“Kapanma Partisi”ne tepki yağdı : Önce ‘türban’ sonra ‘parti’. Face book’ taki öğretmenler sayfasında yer alan ‘Kapanma partisi’ fotoğrafları tepkilere yol açtı.Çocukların zorla türbana sokulmasının ağır bir istismar vakası olduğu dile getirildi.

Karaman’da Üniversite onayı ile kampüse “Yılbaşı kutlamıyoruz” afişi asıldı. Üniversite yönetimi, asılan “Müslüman yılbaşı kutlamaz” , “Piyango haramdır” afişlerinin mevzuata aykırı olmadığını açıkladı.

Hastalıklı dayanışma : Beden eğitimi dersinde eşofman giyen kızlardan tahrik olduğunu söylediği için açığa alınan öğretmene Konya’daki bir ilk okul öğretmeninden destek geldi. Meram, Ahmet Naci Gücüyener İlkokulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olan Ahmet Fatih Kap, Twitter’dan Ercan Harmancı’ ya destek oldu.

Umre’den dönen AKP Milletvekili Öznur Çalık başını örttü: Başbakan Binali Yıldırım ile Suudi Arabistan ziyaretinde umre yapan AKP Genel Başkan yardımcısı Öznur Çalık ,dönüşte tesettüre girme kararı aldı.

Atatürk’e hakaret eden isim, AKP’li vekillere konferans verdi: Atatürk’e hakaret etmesiyle gündeme gelen Yeni Akit gazetesi yazarı Yavuz Bahadıroğlu , Konya Selçuklu Belediyesinin düzenlediği Büyük Kudüs Gecesi’nde konferans verdi.

KASIM 2017

İç çamaşırı kontrolü : Hatay’ın Arsuz ilçesindeki Karaağaç ana okulunda 5 yaşındaki öğrencilere “Tuvaleti kim kirletti?” kontrolünün yapıldığı ileri sürüldü. Veliler çocuklarının kaygı ve korkuya yol açan bir uygulamayla karşı karşıya bırakıldığını söylediler.

Sağlıkta iş cinayeti gibi : İki gün içinde Adana’da asistan, Batman’da uzman hekim, İstanbul’da Tıp Fakültesi öğrencisi intihar etti. Sağlık Meslek Örgütleri ve Sendikalar isyanda.

“Atatürk’ün çocukları. Asla umutsuzluğa düşmez” : Mezitli Belediyesinin konuğu olarak Mersin’e giden Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Türk halkının Atatürk’e olan bağlılığının önüne hiçbir gücün geçemeyeceğini söyledi.

Atatürk düşmanı tarihçiye hapis: Genel yayın yönetmeni olduğu Derin Tarih Dergisi’nin Mayıs sayısında yazdığı yazıda Atatürk’e hakaret eden Mustafa Armağan, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Müftülük nikahına 21.5 milyon lira : Geçen yıla göre bütçesini yüzde 13,21 artıran Diyanet’in bütçesi 7 milyar 774 milyon TL’ye çıktı.Bütçeden aslan payı ise, “Ahlaki yozlaşma ile mücadele”ye ayrıldı.

Yeni Kuran kurslarına 1.5 milyon : Diyanet, yeni Kuran kursları açmak için 1 milyon 450 bin TL ödenek ayırdı. Bu para, engelli, yatılı ve 4-6 yaş gurubu Kuran kursları açmak ve ihtiyaç odaklı Kuran kursu sayısını artırmak için kullanılacak.

Cami içinde ana okulu: Mersin’in Silifke ilçesindeki turistik Narlıkuyu beldesi Hacı Ahmet Camii’nde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ana okulu açıldığı ortaya çıktı. Öğretmenin de sınıfın ortasında namaz kıldığı bildirildi.

“Gerçek ‘Cihat’ bu değil” : Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfredatta ‘cihat’ kavramının bulunmasını savundu. “Arapçada ‘gayret sarf etmek’ demek “ dedi.

İmam hatip sayısı, Fen liselerini dörde katladı: 2016-2017 Eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde resmi ve özel olmak üzere toplam 6998 lise bulunurken bunun 2810’u Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2434’ü Anadolu Lisesi , 302’si Fen Lisesi, 1452’si ise Anadolu İmam hatip Lisesi. 2002 yılında İmam hatip lisesi sayısı 450 idi.

Sokakta kanlı pusu : Boşanmak üzere olduğu karısını öldürdü. Esenyurt’ ta bir kadın, aracının içinde kocası tarafından öldürüldü. Cani koca, cinayetten önce yaptığı paylaşımda “Bu ölümlerin sebebi kaynanamdır. Biz birbirimizi seviyor ve mutlu idik” diye yazdı.

“Yırtık kotlu kadına tecavüz görevdir” : Mısır’da muhafazakar avukat Nabih Wahş, katıldığı bir televizyon programında fuhuş üzerine hazırlanan bir tasarı tartışılırken “Yırtık kotla dolaşan kadınları görmekten mutlu musunuz? Bir kız o şekilde dolaştığında ona tecavüz etmek vatani görevdir” dedi.

Cinsiyet eşitliğinde yine sınıfta kaldık : 144 ülke arasında 131inci olduk. İzlanda 1inci, Ruanda 4üncü, Türkiye 131inci. Kadın-Erkek Eşitliği Raporu’nda Türkiye geçen yıla göre bir basamak daha geriledi. Ülkede kadın-erkek eşitliğinin en kötü olduğu alanlar, siyaset ve kadın istihdamı.

“Şeytan ile savaşacak Yardımcı Doçent aranıyor” : Karaman’da bulunan Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, 11 yeni akademisyen alımı için üniversitenin resmi internet sitesi ve Sabah gazetesinde ilan verdi. İslami Bilimler Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü için aranan Yardımcı Doçentlik kadrosunda “Kuran ve Sünnet rehberliğinde şeytanla mücadele edecek insan eğitimi üzerine çalışmaları olmak” şartı getirildi.

Öğrencilere Umre turu : Adana, Seyhan’da (resmi ve özel) tüm okullara gönderilen resmi talimatta Diyanet’in öğrenci ,veli ve öğretmenlere özel düzenlediği umre turlarının duyurulması emredildi.

Diken üstünde bekleyiş : Liselere giriş sınav sistemi olan TEOG kaldırıldı. 8inci sınıflar hala liselere nasıl gireceğini bilmiyor. Ortada büyük bir kargaşa var.

AKP’li Meclis üyesinden Şeriat mesajı : AKP’nin İstanbul, Üsküdar Belediyesi Meclis üyesi Ahmet Tokkan, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tüm Meclis üyeleriyle WatsApp’tan bir mesaj paylaştı: “Laiklik denen şey, beynamazların işi. Ben, Şeriatçıyım hem de ölünceye kadar” dedi.

Diyanet’ten sorumlu Başbakan yardımcısı açıkladı: “ Devlete isyan edenin cenaze namazı kılınmaz.” HDP’liler Meclis’teki Bütçe Komisyonunda Güneydoğu ve Doğu illerinde imamların neden cenaze namazı kıldırmadıklarını sordu. AKPli Bekir Bozdağ’dan ise bu yanıt geldi.

Mısırlı bir din adamı ,”Baba kızıyla evlenebilir” dedi. Mısır’ın önde gelen din adamlarından Mazen Sersavi’ nin, erkeklerin evlilik dışı doğan kız çocuklarıyla evlenebileceklerini söylediği bir video yayınlandı. El Ezher Üniversitesinde ders veren Sersavi, “Babanın kızını evlilik dışı doğmuşsa resmen kızı saymayacağını, bu sebepten onunla evlenmesinde dini sakınca bulunmadığını” savundu ve bu görüşünün İmam Şafi’ye dayandığını öne sürdü.

Çobana eşitlik yok : Orta öğretim geçiş sistemi yoksul çocuklara fırsat eşitliği sağlamaktan uzak..

Anneler isyanda : Otobüste bebek arabası yasaklanınca meydanlara döküldüler. Anneler yaptıkları açıklamada” bu karar hepimizin güvenli seyahat etmesine engel oluyor. Yasaktan vazgeçilinceye kadar mücadelemiz sürecek “ dediler.

Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ açıkladı; “Diyanet’te görevli 5 bin kişi öğretmenliğe geçti.

Eğitimde “Oturduğun bölgede oku” dönemi başladı: Liseliler mahalle okuluna gidecek. TEOG’a alternatif bulundu. Ortaokulu bitiren artık sınava girmeyecek. Adresine en yakın 5 liseden birini seçecek.

Eğitim uzmanları yeni sistemi değerlendirdi : “Amaç, İmam hatipleri doldurmak”..

Büyüklerle yan yana : 2 bin 767 çocuğun yarısı yetişkinlerle birlikte barındırılıyor ve büyük çoğunluğu eğitim alamıyor.Terör suçundan cezaevinde bulunan çocuk sayısı ise 197.

Aslan payı İmam hatibe : Milli Eğitim Bakanlığı’nın din öğrenimine ayırdığı bütçe,yüzde 68 artırıldı. İmam hatip liselerine harcanacak bu bütçe, Milli Eğitim Bakanlığı’nın toplam yatırım bütçesine denk.

En büyük görev ailenin : İstismar gören çocukların depresyon,kaygı,kendine ve çevresine güvensizlik,ileride ilişki sorunları yaşama, okul başarısızlığı gibi sıkıntıları yaşama ihtimalleri artıyor.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yeni yönetmeliği yayınlandı: Devlet, tarikatları doyuracak. Vergi muafiyeti tanınan dini vakıf yurtlarına yemek yardımı adı altında bütçe de aktarılacak.

Özel okullar liseye girişte merkezi sınava uyacak: Özel okullar, tüm öğrencilerin girebileceği ve Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak sınavın sonuçlarına göre öğrenci alacak.

Kadınlara hakaret eden Müftüye terfi : Kocaeli Gölcük Müftüsü Mehmet Yazıcı, terfi ettirilerek ilçe müftülüğünden il müftü yardımcılığına yükseltildi. Yazıcı, Düzce’de görev yapacak. Oysa geçtiğimiz aylarda skandal bir paylaşımda bulunup “ Başı açık kadınları ambalajı açık ürünlere benzetmiş; mağazalarda ambalajı açılmış teşhir ürünleri hep yarı fiyatına satılır. Anlayana…” demişti.

Yüksek Öğretim Kurumları sınavına imam hatip düzenlemesi : Bir ayda 3üncü kez değişen sınavda Din Kültürü ‘Temel yeterlilik’ sayıldı ve Din Kültürü soruları ‘Temel Yeterlilik Sınavı’ adındaki ilk oturuma alındı. Bu kapsamda din dersi almayan öğrencilere alternatif soru hazırlanıp hazırlanmayacağı ise bilinmiyor.

Türkiye’de kişi başına sağlık harcaması,OECD’nin dörtte biri kadar : Çünkü Gayri sahi milli hasıladan (GSYH) sağlığa ayrılan pay,yüzde 4.3 . 1000 kişiye 2 doktor, 3 yatak düşüyor. OECD’nin “Bir Bakışta Sağlık 2017 Raporu”nda Türkiye’de kişi başına yıllık sağlık harcaması 1088 dolar ile OECD’nin en düşük seviyesinde.

Avrupa’da yaşam süresi 5 yıl daha uzun: Yaşam süresi beklentisi OECD genelinde kadınlarda 83.1 yıla, erkeklerde 77.9 yıla çıkmışken bu süre Türkiye’de kadınlarda 80.7 , erkeklerde 75.3 .. Sağlığa ayrılan kaynağın gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 11’i geçtiği İsviçre, Almanya, İsveç ve Fransa’da ortalama Ömür, kadınlarda 85’e erkeklerdi 80 dayanmış durumda..

Yargıtay üyesi A.Y’ den skandal Atatürk paylaşımı: “ 10 Kasım’daki anmalar, zorunlu ibadete döndü.” Sosyal medya adresinden Atatürk’ün ölüm yıldönümü 10 Kasım’ı “Zorunlu ibadete hayır!” diye eleştiren Yargıtay üyesinin paylaşımlarını CHP milletvekili Muharrem Erkek ortaya çıkardı.

2 kadın daha erkek kurbanı oldu: Kanayan yara haline gelen kadın cinayetleri dur durak bilmiyor. Sakarya’da Meryem Rençber, Mersin’de Rahime Ok silahla öldürüldü. Adana’da ise Leyla D., boşandığı kocası tarafından vuruldu. Durumu kritik..

4.5 milyon kadında diyabet var: Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı toplantıda diyabetin rahim ve meme kanseri riskini artırdığını ve Türkiye’de 4,5 milyon kadının diyabet hastası olduğunu açıkladı.

CHP’den çarpıcı Rapor : İmam Hatip Lisesi dayatması tutmadı. Son 2 yılda imam hatip lisesi sayısı yüzde 26 artarken İmam Hatip Lisesinde okuyan öğrenci sayısı yüzde 10 azaldı. Anadolu Liseleri 2 kat kalabalık..

En zekiler İmam hatip lisesine !: Nitelikli okulların en az yarısının imam hatip lisesi olacağı tahmin ediliyor. Sistem, “En başarılıların bu okullara yerleştirilmesi projesi” olarak nitelendiriliyor. Yüzde 10’luk dilimde yer alan en başarılı 120 bin öğrencinin en az yarısının diğer okullarda kontenjan kalmadığı için imam hatip liselerine mecbur bırakılma riski bulunuyor.

Sevgi seli rekor kırdı: 10 Kasım’da 120 bin kişi Anıtkabiri ziyaret etti.

Suudi kadınlar için basketbol turnuvası: Ilımlı İslam’a geçeceğini açıklayan Suudi Arabistan yönetimi kadınlar için reformlara devam ediyor. Otomobil kullanma izni alan kadınlar için bu kez de basketbol turnuvası düzenlendi.

Atatürk düşmanının adını okula verdiler. Tokat’ta yeni açılan bir Anadolu imam hatip lisesine ,Milli Mücadele ve Atatürk Devrimlerine karşı duruşu ile bilinen Mustafa Sabri’nin adı verildi.

Kadına yönelik şiddetin son kurbanı jimnastik eğitmeni Selda Ç.,(35) oldu : 1 çocuk annesi Selda Ç., iki yıldır ayrı yaşadığı kocası Ali Ç., tarafından başından vurularak öldürüldü.

Mustafa Sabri ismi değiştirildi : Atatürk ve Kurtuluş Savaşı kahramanları için ölüm fetvası veren Şeyh-ül İslam Mustafa Sabri’nin Tokat’ta bir okula verilen ismi tepkiler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değiştirildi. Okula ‘Şehit Yakup Akdağ” ismi verildi.

Liseli Çocuklara “Cennete Otostop” kitabı dağıtıldı: Karaman Gençlik ve Spor il Müdürlüğü, Karaman Spor Lisesi’ndeki öğrencilere başka dinlerden İslamiyete geçenlerin öykülerinin anlatıldığı “Cennete Otostop” isimli bir kitap dağıttı. Kitaptaki ‘Avustralyalı Taliban” öyküsünde cihatçı örgüte katılmanın huzur verdiği yazılı..

İlk Müftü nikahı kıyıldı: Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Müftü ilk kez resmi nikah kıydı.

Yasa da yok, koruma da : Ensest mağduru 15 yaş altı çocuk oranının yüzde 9 civarında olduğu tahmin ediliyor. Cinsel istismarın en acı türü olan ensest mağdurlarının çoğu, olayı bir çok nedenle bildiremiyor. Mağdurların yüzde 87’sini 4-12 yaş gurubundaki çocuklar oluşturuyor. Cinsel saldırıyı yapanların genellikle baba veya ağabey olduğu; 40-52 yaş gurubu içersinde, sabıkası olmayan, her gelir ve eğitim düzeyinden geldiği belirtiliyor.

“Okulumuzu Vermeyiz” : Taş Yapı’nın rezidans projesi için yıkımına başlanan Şişli Endüstri Meslek Lisesinde öğrenci ve veliler toplanarak eylem yaptı.

“Karım değil mi? Döverim!” savunması : Adana’nın Merkez Seyhan ilçesinde 3 aylık çocuğunun annesi eşi Aysel B’yi odaya kapatıp kemerle 2 saat boyunca döven Ömer B.,mahkemeye çıkarıldığı sırada gazetecilere “Çekin, iyi çekin. Karım değil mi? Döverim” diye bağırdı. Ömer B., daha sonra “Eşe karşı eziyet etme” ve “Silahlı tehdit” suçlarından tutuklandı.

Diyanet İşleri, “Müftünün henüz yetkisi yok” dedi : Diyarbakır, Bismil Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen toplu nikah töreninde Bismil ilçe müftüsü Ahmet Durmuş’un nikah kıymasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı açıklamada “Müftülerin İç İşleri Bakanlığı’nın yetki vermesinden sonra nikah kıyabileceklerini” duyurdu.

Diyanet’e AKP’li danışman atandı : Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkan yardımcısı ve Din Bilgisi öğretmeni Ahmet Belada, Diyanet İşleri Başkanlığı Baş Danışmanlığı görevine atandı. Belada, 13 yılda 3 kez AKP’den Milletvekili ve Belediye Başkanı adayı olmuştu.

Anıtkabir’e ziyaretçi akını sürüyor: Ata’nın çocukları söz verdi :” Yolundan dönmeyeceğiz”.

Cuma izni, Anayasa Mahkemesinde : Danıştay, bir avukatın ‘Kamu görevlisine Cuma izni” genelgesinin laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davayı reddetti. Bundan sonra top, laiklik ilkesini korumakla görevli Anayasa Mahkemesi’nin önünde..

Skandal kitap Meclis’te : Ankara bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Taliban terör örgütünün propagandasını yapan “Cennete Otostop” isimli kitabın liselerde dağıtılmasını TBMM’ne taşıdı.

Gidecek okul yok: Liselere giriş için uygulanacak sistemde “Her öğrenci istediği okula gidecek” cümlesinin bir çok yerde karşılığı bulunmuyor.

“Sadakat indirimi” : Yargıtay,müebbet hapis cezası verilen eş katili kocaya , “maktulün evlilik birliği içersinde sadakat görevini ihlal ettiği “ gerekçesiyle ‘tahrik indirimi’ uygulanmasını istedi. 21 üyeli kurulda sadece 2 kişinin muhalefeti dikkat çekti.

Bar sahibi kadın, pompalı tüfekle öldürüldü: Adana’da bar sahibi olan 3 çocuk annesi Tuba Çelik (35), Seyhan’daki apartmanının giriş kapısında pompalı tüfekle saldırıya uğradı ve olay yerinde can verdi.

Son 5 yılda 55 bin sağlık çalışanı şiddete uğradı: CHP Sağlık Komisyonu üyesi ve İstanbul Milletvekili doktor Ali Şeker, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekti. Şeker, “Bu ortamda hekimler, intihara yöneliyor. Buna dur demeliyiz” dedi.

Hastaneden güzel haber geldi ; Deniz Baykal’ın sağlık durumu iyiye gidiyor. Beyin kanaması geçiren ve bir ayı aşkın süredir yoğun bakımda olan CHP eski lideri Deniz Baykal, artık yazıyor ve kısa cümleler kuruyor.

Mahkemeler şaşkın. Milli Eğitim Bakanlığı kararlı : Çocuklarının zorunlu din dersi almasını istemeyen aileler, bütün baskılara karşın mücadele etmeye devam ediyor. Açılan davalarda çelişkili kararlar veren mahkemeler, AİHM, AYM ve Danıştay kararlarını görmezden geliyor.

Diyanet tarihinde ilk: Kadın Başkan yardımcısı atandı. 2011’den bu yana Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev alan Prof.Dr.Huriye Martı’nın vekaleten atama kararnamesinin imzalandığı belirtildi. Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ, İl müftü yardımcılarından en az birinin kadın olacağını ve kadın vaiz sayısını da artıracaklarını bildirdi.

Cep Herkül’ü Naim’i kaybettik: Naim Süleymanoğlu (50), 3 Olimpiyat, 7 dünya, 2 Avrupa şampiyonluğu kazanmış; 46 dünya rekoru kırmıştı. Karaciğer naklinin ardından beyin kanaması geçiren eski milli haltercimiz, vefat etti.

Helin’in katilinin ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Kendisinden ayrılan kız arkadaşı Helin Palandöken’i okul çıkışı pompalı tüfekle öldüren caninin ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Atatürk posterine saldırı : İzmir’in Dikili ilçesinde Atatürk posterine saldırı düzenlendi. H.S isimli şahıs Atatürk Meydanı’nda bulunan portatif sahnedeki üzerinde Atatürk’ün portresi ve sözü olan afişi çevredekilerin gözü önünde delik deşik etti. H.S gözaltına alındı.

Müftü eylemine ceza : Eskişehir’de müftü nikahını protesto eden 40 kadına ‘Valiliğin Ohal tedbirlerine uyulmadığı’ gerekçesiyle 912,5 TL para cezası verildi.

İman gücüyle terapi: Rehber öğretmenlerin vasıfsızlaştırılması, Kredi ve Yurtlar Kurumunun yurtlarında Diyanet’in görev verdiği ‘Manevi rehberleri’ coşturdu. ‘Manevi rehberlerin’ her konuda danışma hizmeti vermeye istekli oldukları ortaya çıktı. Diyanet, ilk kez 2016’da 43 ilde 83 personel ile pilot proje olarak Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarda “Manevi rehberlik” uygulaması başlatmıştı. Bu uygulama yeni öğretim yılında Diyanet ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile tüm illere yayıldı.

Bir sınıfları bile yok : 15 bin öğrenci, derslik yetersizliği nedeniyle iki, üç hatta dört sınıf bir arada eğitim görüyor. 6 binin üzerinde öğretmen de birden fazla sınıf düzeyine aynı anda eğitim vermeye uğraşıyor.

Öğretmenlik yolu kapandı: AKP döneminde sayısı üçe katlanan ve hükümetin eğitimi yeniden şekillendirme konusundaki göz bebeği olan İlahiyat Fakülteleri, mahkeme kararıyla oyun dışında kaldı. Bu fakültelerin mezunlarına öğretmenlik yolu kapandı. Karar, emsal niteliğinde..

TUİK verileri : 6 saat televizyon, 1 saat kitap, 3 saat internet.. TUİK verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl, 50 binin üzerinde kitap basıldı. Ama Türkiye, dünya sıralamasında en fazla kitap okuyan ülkeler arasında son sıralarda. Kişi başına 8.4 kitap düşüyor. Kitap okumaya ayrılan süre, günde ortalama 1 dakika. Türkiye’de yalnızca 10 binde 1 kişi kitap okuyor.

Mahkemeden önemli karar : “ 12 yaşındaki çocuğun rızası tartışılamaz.” Diyarbakır’da yeğeni 12 yaşındaki H.İ.,ya zorla fuhuş yaptırdığı iddia edilen teyzesi H.İ ile küçük kıza cinsel istismarda bulunduğu öne sürülen 4 erkek, 6 yıl 8 ay ile 25 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Mahkeme heyeti kızın suç tarihinde 12 yaş 8 ay 16 günlük olduğuna dikkat çekerek bu yaşta bir çocuğun rızasının olup olmadığının tartışılamayacağını, sanıklara bu nedenle ceza verildiğini vurguladı.

Ailelere uyarı : Dijitale alışan çocukların algısı kapanıyor. 2 yaşından önce dijital ekrana uzun süre maruz kalan çocuklarda konuşma gecikmesi görülüyor.

“Haydi öğretmenler, camiye !” : Yeşilay Diyarbakır şubesinden il Milli Eğitim Müdürlüğüne ‘talimat’ gibi bir yazı gönderilerek ildeki rehber öğretmenlerin bir camide gerçekleştirilecek uyuşturucu konulu toplantıya ‘zorunlu olarak’ katılımlarının sağlanması istendi.

Milli Eğitim Bakanlığının örnek(!) öğretmenleri: MEB”nin “Fark Yaratan Öğretmenlerin Projeleri” arasında öğrencileri kız-erkek ayırarak ‘Hadis halkası’ yapan da var. “Ümmetin Anneleri Korosu” nun mucidi de..

Alevilerin evleri işaretlendi : Malatya’da ağırlıklı olarak Alevi’lerin yaşadığı Cemal Gürsel mahallesinde 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boya ile çarpı işareti konuldu.

Son yeşile de Cami : Levent’teki 18 bin 427 metre karelik arazi,dini tesis alanı oldu.

Yemek duası değişti : Askeri kışlalardaki “Tanrı’mıza hamdolsun” diye başlayan yemek duaları “Allah’ımıza hamdolsun” diye değiştirildi.

Işid okulundaki 60 çocuk kurtarıldı: Ankara Etimeğsut’ta Tevhid dergisinin bulunduğu binada aileleri tarafından okula gönderilmeyen ilkokul çağındaki 60 çocuğa Işid’in ideolojisi doğrultusunda sözde Medrese eğitimi veren 16 sanık hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. 60 çocuk ailelerine teslim edildi.

Erdoğan’dan Harbiye Marşı (!) : Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi’ndeki törende Harbiye Marşı’ndan mısralar okudu.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik iddiası: Gazeteci Yeliz Koray hakkında dava açıldı. “Yerim Destanınızı” başlıklı yazısından dolayı gözaltına alınan Kocaeli Koz Gazetesi sorumlu yazı İşleri Müdürü Yeliz Koray’ın “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan cezalandırılması istendi. Koray’ın “Yerim Destanınızı” yazısına da erişim yasağı kondu.

Müftülüğe tahsis edildi : Botanik Bahçeye nikah salonu mu ? İl Müftülüğüne devredilen Türkiye’nin en eski botanik bahçelerinden biri ve eşsiz özelliklere sahip İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesinin geleceğinin ne olacağı belirsiz.

Okulların 87 bin 501 eğitimciye ihtiyacı var : Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin yeni öğretmen atayacağını duyurdu. Ancak BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) öğrencilerin binlerce öğretmene ihtiyacı olduğunu belirtti.

Kadınlar, şiddete karşı eylem yaptı : 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü öncesi Kadıköy’de toplanan kadınlar,şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto ettiler.

Bozdağ, meydan okudu : “İlahiyat mezunları, öğretmendir.” Danıştay’ın İlahiyat Fakültesi mezunlarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanamayacaklarına yönelik kararına Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan sert tepki geldi. Kimin öğretmen olacağına Danıştay’ın karar veremeyeceğini söyleyen Bozdağ, “İlahiyat mezunlarının öğretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin veremeyiz” dedi.

Kız kardeşine işkence etti. Elektrik verdi. Öldürdü. İyi halden indirim aldı : Henüz 16 yaşındaki kız kardeşini başka erkeklerle mesajlaştığını öne sürerek vahşice öldürdü. İfadesinde “ Canavarca hisle öldürmedim” dedi. Mahkeme, vicdansız ağabeye ‘iyi hal indirimi’ uyguladı.

İnsanlığın utancı : Japonya’nın seks kölesi olarak kullandığı kadınlar için anıt yapıldı. ABD’nin San Fransisko kentinde , 2nci Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk ordusu tarafından seks işçiliğine zorlanan 200 bin kadını anmak için bir anıt dikildi. “Seks Köleleri” adını taşıyan heykel, Koreli, Çinli ve Filipinli 3 seks kölesini temsil ediyor.

Gül, 28 aşiret reisi ile görüştü: 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki aşiret reisleriyle buluştuğu öne sürüldü.

Baykal, Almanya’da fizik tedavi görecek: Geçirdiği rahatsızlık sonucu Ankara Tıp Fakültesi İbni Sina hastanesinde tedavi gören ve yoğun bakımdan çıkacak duruma gelen CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, fizik tedavi için Almanya’ya gidiyor.

Vicdansız baba, bıçakladığı kızını çatıya çıkarıp boğdu: Olay Şanlı Urfa’da yaşandı. Evde yalnız olan baba ile kızı tartıştılar. Öfkelenen baba kızını bıçakladı. Acı içinde binanın çatısına kaçan Belkıs Varlık, babası tarafından boğularak öldürüldü.

Atanamayan öğretmen, kasap oldu: “Ders işleyeceğime et işliyorum” dedi. Ankara Üniversitesi Tarih Bölümünden 2012’de mezun olan ve Antalya’nın Aksu ilçesinde yaşayan Ayşegül Başar (25) , atanamayınca baba mesleğini tercih edip kasap dükkanı açtı.

Eğitim uzmanları tepkili : Yeni sınav, molasız, 135 dakika olması ve Din dersi sorularının çokluğu nedeniyle eleştiriliyor.

Birlikte yaşadığı kız arkadaşını tartışma sonucu boğarak öldürdü: 16 yaşındaki Dilek İ., ailesinin yanına dönmek istedi. Erkek arkadaşı Onu Otogardan alıp boş bir gecekonduya götürdü. Cani adam genç kızı eşarpla boğup cesedini bavula koydu.

Televizyon ile gelen obezite : Her gün 2 saatten fazla televizyon izleyen çocuğun obezite riski artıyor.

Manevi Eğitim Bakanlığı : Bilimsellikten uzak olduğu için tepki çeken manevi danışmanlık uygulaması güncellendi. Artık İmam hatip mezunları da atanabilecek. Manevi danışmanlığın zemini çocuk istismarı iddiaları ile bilinen Ensar Vakfı, Diyanet ve Değerler Merkezi’nin geçen yıl düzenlediği kongrede atılmıştı.

Anıtkabir ziyaretine veto : TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis Başkanı ve siyasi partilerin üyelerinin seçiminin ardından oluşan yeni TBMM Başkanlık Divanı’nın gerçekleşen ilk toplantısında CHP’li üyelerin Anıtkabir’i ziyaret talebini “Ne gereği var? Dönem başında zaten ziyaret ettik” diyerek reddetti.

Gerici kitap dağıtılmayacak: Direniş kazanıyor. Yandaş Sendika Eğitim-Bir-Sen’in hazırladığı ve Maltepe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ücretsiz olarak dağıttığı şeriatı ve şiddeti öven “Felsefeden Tecrübeye Etkili Öğretmenlik” adlı kitap tepki ve eylemler üzerine geri çekildi.

“Biz Yaktık” itirafı : TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Kanlı Pazar’a hazırlık mitinginde yaptığı konuşmada Tan Matbaasını kendilerinin yaktığını söyleyip övünmüş.

EKİM 2017

Said Nursi Devlet Yurdu : Isparta’ da Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak Eylül ayı içinde açılan 5000 kişilik Yüksek Öğretim Yurdu’na “ Said Nursi “ adı verildi.

Sözleşmeli Profesörlük dönemi : Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Maliye Bakanlığından aldığı “Olur” un ardından Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinde ihtiyaç duyulan alanlarda Sözleşmeli öğretim üyesi çalıştırabilecek.

‘Açık uçlu’ kaos : Eğik yazı ile öğretim gören ve teste alıştırılan öğrencilere liseye geçiş sınavında ‘açık uçlu’ soruların sorulması, yeni sorunlara neden olacak.

İktidardan “dindar nesil “ için yeni hamleler: Hastanelere ‘Kuran kursu’, apartmanlara ‘mescit’ geliyor. Ankara Numune Hastanesinde erkek doktorlar ve personel için haftada 3 gün Kuran kursu verilecek.

Apartmanlarda ‘Mescit alanı’ iki katına çıkarıldı: Hükümetin çıkardığı “Planlı Alanlar Yönetmeliği” inşaat rantını artıracak şekilde değiştirildi. Değişiklikle apartmanlar ile konut dışı yapılarda mescit yapımını teşvik eden madde müteahhitlere avantaj sağlayacak şekilde yeniden düzenlendi. Mescitlerin büyüklüğü 100 metre kareden 150 metre kareye çıkarıldı.

Yeni müfredatı protesto eden öğretmenlere polis müdahalesi: Ankara’da Milli Eğitimin yeni müfredatına karşı Bakanlık önünde basın açıklaması yapmak isteyen Eğitim-İş Sendikası üyelerine polis müdahale etti.

Avrupa’da kadınlar ortalama 33.1 yıl çalışıyor; Türkiye’de kadınların çalışma yaşamı 18 yıl : Türkiye’ de erkekler 38.6 yıl,kadınlar ise ancak 17-18 yıl iş gücü içinde yer aldı.

Kadına yer yok: İstanbul’ daki İLO toplantısına sadece 16 kadın katılacak. Oysa, heyetin yüzde 30’unun kadınlardan oluşması gerekiyordu.

Erdoğan, Meclisi açtı. AB kapısını kapattı: Yeni yasama yılının açılışında Milletvekillerine hitabeden Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği’ne üyelik resti çekti .Erdoğan, “Türkiye’nin gösterdiği sabrı Avrupa Birliği yanlış anladı. Buna rağmen havlu atan,vazgeçen biz olmayacağız” dedi.

Kahraman’dan yadırganan hareket: Atatürk Anıtı’na çelenk koydu ama adını hiç anmadı. Yeni yasama yılının açılışı dolayısıyla TBMM Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman anıta çelenk bıraktı. Kahraman Genel Kurul’da yaptığı konuşmada ise, ulu önder Atatürk’ün adını hiç kullanmadı.

Yaşıtları okulda, Onlar tarlada: Şanlı Urfa’nın Siverek ilçesinde tarım işçiliği yapan ailelerin 15 bin çocuğu yeni öğretim yılında okul yerine yine pamuk tarlalarına gitti.

AKP tipi Enderun: Ülkenin IQ ’su en yüksek çocukları, gizlice bir okulda toplandı. Türkiye’nin en zeki çocukları Çamlıca’ da ‘FETO’ destekli olduğu gerekçesiyle kapatılan Özel Coşkun Koleji’nin el konulan 8 büyük villasından oluşan yerleşkesinde yatılı öğrenim görecek.

Kadınlar, “Bu Yasalar böyle geçmez” dediler: Meclis bahçesinde toplanan kadınlar, Müftü nikahı ve mağdur yasa tasarılarına tepki gösterdiler.

“İmam hatip baskısı, İnsan Hakları ihlalidir”: AKP’nin kurucu üyelerinden olan ve Muş Alpaslan Üniversitesinden ihraç edilen Prof. Fatma Bostan Ünsal, eğitimdeki imam hatip dayatmasının ciddi bir insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

Boşanmak isteyen eşini Aile Müdürlüğü önünde öldürdü: Kastamonu’da Engin K., kendisinden ayrılmak isteyen ve Sığınma Evinde kalan karısını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde öldürdü. Bir kişiyi de yaralayan zanlı yakalandı.

Kadına tekme atıp copla döven iki polis açığa alındı: Antalya’da iki polisin yabancı uyruklu bir kadına insanlık dışı müdahalesi kan dondurdu. Görüntülerin sosyal medyada paylaşılması Türkiye’yi ayağa kaldırdı.

Bakan Soylu Müftülere nikah yetkisi veren yasayı böyle savundu: “ Giyilen cüppe bile aynı..”

ÖSYM’de bir garip imam hatip geleneği: ÖSYM’nin başına yandaş Türkiye Gazetesi yazarı Prof. Dr. Mahmut Özer getirildi. Özer de kendisinden önceki iki eski Başkan gibi İmam hatip mezunu..

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği, Müftülere nikah yetkisi tanıyacak yasa tasarısına tepki gösterdi : Basın açıklamasında “Bu, kadın haklarına dinamit koymaktır. 90 yıl geriye gideriz” dendi.

CHP’den ürküten ‘Kadın Raporu’ : Türkiye’de 9 ayda 285 kadın cinayete kurban gitti.

Meclis kapısında polis müdahalesi: Meclis önünde arbede yaşandı. İç İşleri Komisyonu’nda görüşülen ve Müftülere nikah kıyma yetkisi veren Kanun düzenlemesini protesto eden ve Meclise girmek isteyen Ankara Kadın Platformu üyeleri, polis engeliyle karşılaştı.

AKP’li başkan, annesine ‘Evde bakım maaşı’ bağlattı: Ünye Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Çamyar, devletin muhtaç durumdaki ailelere verdiği ‘evde bakım maaşı ’nı kendi ailesine bağlattı. Bu maaş aylık geliri 497 TL’nin altındaki ailelere veriliyor.

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren tasanı komisyondan geçti.

Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) ‘10. Eğitim İzleme Raporu’ yayınlandı: Rapora göre “ Eğitim çıkmaz sokakta. Öğrenci mutsuz ve başarısız. Bölgeler ve okullar arasında eşitsizlikler var. Okullar, öğretmen ve öğrencilerin iyi olma hallerini desteklemekten uzak.”

Diyanet Kreşleri: Okul öncesinde Diyanet İşlerine bağlı kreş sayısı artıyor. Okul öncesi eğitim alan tüm çocuklar arasında bu kurumlara devam eden öğrencilerin oranı, geçen yıl yüzde 1.7 iken 2016-2017’de yüzde 3.6ya yükseldi.

Protokol imzalandı. Anaokulları Müftülüğe emanet: Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimi dinselleştirme çabaları, ana okuluna kadar indi. Bakanlığın dini vakıflarla gerçekleştirdiği protokollerin ardından İl Milli Eğitim Müdürlükleri yeni eğitim-öğretim döneminde Türkiye’nin dört bir yanında Müftülüklerle protokol imzalamaya hız verdi. Eğitimi din görevlilerine teslim eden protokoller kapsamında çocuklar, ana sınıfından başlayarak din eğitimi ile karşı karşıya kalacak.

Nikah Tasarısı’nda madde ile gerekçesi birbirine uymuyor: Tasarı’da nikahın Müftülükler tarafından da kıyılacağı belirtildi. Gerekçe’de ise “İl ve İlçe Müftüleri”nin ibaresi yer aldı. İmamlara nikah kıyma yolu Gerekçede engellenirken Tasarıda bu yol açıldı.

Müftülükten İlk okulda ‘Değerler Eğitimi”: Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında Ana okulu ve ana sınıfı öğrencileri ile İlkokul 2. Ve 3. Sınıf öğrencilerine yönelik “Değerler Eğitimi” ve “Dini Eğitim Çalışmaları” yapılması için protokol imzalandı. Velilerin ‘İstemiyorum’ deme şansı dahi yok.

Tecavüze kalkıştığı kadını kezzapla yaktı. Serbest kaldı: Samsun’ da Azeri uyruklu bir kadın, kendisine cinsel saldırıda bulunan bir kişi tarafından kezzapla yakıldı. Talihsiz kadın tanınmayacak hale gelirken saldırgan yakalandı ama serbest bırakıldı.

Gerici müfredat, dinci Vakıfların okullara girmesi derken bu da oldu, Medreseler hortladı: İzmir, Kestane pazarı İmam Hatip Ortaokulunda öğrenciler, okula ayakkabı ile giremiyor.Okulun Cuma günleri, “Cuma mübarek gün” olduğu için, eğitim vermediği de iddia ediliyor.

Eğitim-İş deşifre etti: 11 okulda karma eğitim kaldırıldı.Eğitim-İş Merkez Yönetim Kurulu ve İzmir Şube yönetimi, İzmir’de bir basın açıklaması yaparak karma eğitimi fiilen ortadan kaldıran okulları deşifre etti. Bazı okullarda sınıfların haricinde bahçelerin ve koridorların bile kız/erkek diye ayrıştırıldığı açıklandı.

Anaokulunda Kuran kursu: Burdur Ağlasun’daki ana okullarında din eğitimi ve Arapça dersi verildiği ileri sürüldü. Ağlasun’daki ana okullarında 4-6 yaş arasındaki öğrenciler için Milli Eğitim Müdürlüğünden din eğitimine ilişkin kitap gönderildiği, eğitim veren kişinin Müftülükten görevlendirilen Kuran kursu hocası olduğu ve ana sınıfı öğrencilerine Arapça yazı yazdırıldığı öne sürüldü.

Laik eğitim isteyen veliler, tarikatlara karşı birleşiyor: Veliler için yeni mücadele alanı Okul Aile Birlikleri. Veliler okullara sahip çıkacak.

Cami altı resmi nikah merkezi: Müftülükleri resmi nikah tasarısı tartışılırken Melih Gökçek’in yönettiği Belediye hızlı davrandı. Kocatepe Camii’nin altında Evlendirme Şube Müdürlüğü’ne bağlı Başvuru Merkezi açtı.

Seçenek yok- dayatma var: Öğrenciler pek çok okulda “Öğretmen yok” gerekçesiyle “Seçmeli Ders” olarak dini içerikli dersleri almaya zorlanıyor. Sanat ve spor dersleri fiilen ortadan kalktı.

Cemaat yurtlarına bedava su: Torba Yasa ile Belediyelere geniş yetkiler veriliyor. Tasarı ile Hükümet, cemaatlere ait okul, yurt ve pansiyonlarla özel okul ve hastanelerin şebeke suyunu ücretsiz kullanmalarının önünü açıyor.

AKP logolu ders kitabı: Ortaokul öğrencilerine dağıtılan İngilizce Çalışma Kitabı’nda “Yeni ve yaratıcı fikirlere sahip olmak” ifadesinin karşısında AKP’nin logosu yer alıyor.

Dersimiz Din, öğretmenimiz İmam: İşsiz 400 bin öğretmen varken derslere imamlar giriyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri okul yönetimlerine atanınca dini içerikli derslere girecek öğretmen itiyecı oluştu. MEB sorunu mahalle imamlarına “ücretli öğretmen” adı altında ders verdirerek çözüyor.

Koca şiddetinden kaçan kadını, çocukları öldürdü: Bitlis’te oturan ve dayakçı kocasından kurtulmak için Zonguldak’a taşınan kadın, evinde oğulları tarafından katledildi,

Eğitimli genç işsizlerin sayısı giderek artıyor: Diploma var ama iş yok. Üniversite mezunu genç işsizlerin oranı, yüzde 35’e çıktı. Eğitimli genç işsizlerin yüzde 58’i psikolojik; yüzde 52’si fiziksel; yüzde 47.7’si sosyal sorunlar yaşıyor.

Dünya Kız Çocukları Günü’nde içler acısı tablo: Kızlar eşitlik istiyor. 10 kız çocuğundan biri 20 yaşından önce cinsel şiddete uğruyor. Dünyada 18 yaş altında evlendirilmiş 700 milyon kadın bulunuyor. Okul çağındaki 131 milyon kız çocuğ eğitimin dışında.

AKP’li Kuran hocası, Belediyeye Başkan Yardımcısı olarak atandı: Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Belediye Başkan Yardımcılığına 9 yıl AKP Tuzluca Gençlik Kolu Başkanlığı ve 1 yıl AKP Teşkilat Başkanlığı yapmış olan Kuran kursu öğreticisi Faruk Korkusuz atandı.

Dünyanın parasını erkekler yönetiyor: Dünyadaki 300 Trilyon dolarlık varlığın yalnızca 14 trilyonu kadınlara ait. Kızların eğitimine yatırım yapılması gerekiyor.

1 Rezidansa 3 okul feda: Taş Yapı’nın Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisine yapmayı planladığı rezidans, binlerce kişiyi mağdur etti. Meslek Lisesi öğrencileri 2 ayrı okula taşınacak. Taşınmadan etkilenecek Kurtuluş Ortaokulu ve Mahmut Şevket Paşa Orta Okulu velileri Şişli Kaymakamlığına yürüdü.

Vekillere Mektup: İKKB, ÇYDD, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Kadın Araştırmaları Derneği ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ,’Müftülere resmi nikah yetkisi’ tanıyan tasarının geri çekilmesi için Milletvekillerine mektup gönderdi.

Cemaat Üniversitede: İsmail Ağa Cemaati’nin 3. Büyük ismi Uludağ Üniversitesi’nde konuşma yapacak. Üniversitenin tüm yerleşkelerine asılan afişlerde “Mustafa Özşimşekler Hoca Efendi Gençlerle Buluşuyor: Günümüzde Genç Olmak. 1. Diriliş Buluşması” ifadeleri dikkat çekti.

Sabah namazından okula: Eğitimin dinselleştirilmesine yönelik uygulamalara her gün bir yenisi ekleniyor.Çorum’un Sungurlu ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü “ 33 Hafta Güne Namazla Başlıyorum” adlı bir proje başlattı. Projeye göre, imam hatip öğrencileri velileri ile birlikte Ulu Cami’de sabah namazı kılacak. 33 hafta sürmesi planlanan proje kapsamında her hafta farklı bir konuda konuşma yapılacağı ve katılımcılara kahvaltı verileceği belirtildi.

Medreseler diriliyor: Fiziki durumu uygun olan İmam hatip okullarının bahçelerine cami yaptırılacak. İçinde özel Kuran okuma odaları da bulunacak okullar gece-gündüz açık olacak.

Erdoğan’dan Müftü Nikahı dayatması: Cumhurbaşkanı yasa tasarısı için “İsteseniz de istemeseniz de Meclis’ten geçecek…Senin memurlarının lafını o Anadolu’daki kız dinlemez ama bir hoca efendinin lafını kız da erkek de dinler” dedi.

ERG (Eğitimde Reform Girişimi) koordinatörü, sorunlu eğitim sistemimizi anlattı: Batuhan Aydagül “ Ne yazık ki veriler eğitimde giderek içinden çıkılamaz bir noktaya geldiğimizi gösteriyor…Düşük puana rağmen öğrenci imam hatip lisesini tercih etmiyor” dedi.

Çılgın aşık , pompalı tüfekle dehşet saçtı: Ayrıldığı liseli kız arkadaşını okul çıkışında iki erkekle birlikte gören genç, üzerlerine kurşun yağdırdı. Genç kız öldü. 2 öğrenci ise yaralandı. Saldırının ardından okula girip intihara kalkışan zanlı yakalandı.

Erdoğan’ın son dayatması yeni bir korkuyu doğurdu: Dini nikah baskısı kapıda. AKP’nin ısrarının altında çiftlerin yalnızca resmi nikahla yetinmemesi, dini nikahı da yapmalarının sağlanması amacı yatıyor. Müftülüklerin kıydığı nikah aynı zamanda dini nikah da sayılmış olacak. Bu durum, toplumda ‘Belediye nikahı’ , ‘Dini nikah’ ayrımı yaratarak yalnızca Belediye nikahı ile evlenmek isteyen çiftlere ‘Dini nikah’ baskısını artıracak.

Şişli halkı okulları için mücadeleye devam ediyor: 6000 öğrencisi olan Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin velileri okullarının yıkılma planını “Bir okulu yıkmak, bir ilçeyi yıkmaktır” diyerek bir kez daha protesto ettiler.

Rektörden skandal fetva: Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mustafa Talha Gönüllü, sosyal medyadan yaptığı açıklamada yabancı bir kadınla tokalaşmanın ateş tutmaktan daha korkunç olduğunu savundu. Gönüllü, “bir erkekle kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları caiz değildir” dedi.

Kadına fon yok: Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan araştırmalar geçen yıl kurucusu erkek olan şirketlere 58. 2 milyar dolar, kurucusu kadın olanlara ise, 1.46 milyar dolar yatırım yapıldığını ortaya çıkardı.

Milli Eğitim Bakanlığı “2017 Vizyon Belgesi” :’Okul duvarları ayetlerle donatılsın’ . Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Vizyon Belgesi’nde İmam hatiplere cami yapılmasını; okulların 24 saat açık kalmasını ve okul duvarlarının ayetlerle, hadislerle donatılmasını istedi. Eğitim-İş, “Medreselerin yeniden hortlatılmasına izin vermeyeceklerini” dile getirerek tepki gösterdi.

Eşini ve kızını öldürdü. “Hatırlamıyorum” dedi: Antalya Serik’te yaşayan 2 çocuk babası S.Ö (54) tüfekle karısı Hanife Özen’i (47) ve üniversiteli kızı Esra’yı (23) öldürdü. Ailenin oğlu Şafak (19) evde olmadığı için katliamdan kurtuldu. S.Ö., ifadesinde “Alkollü idim. Ne yaptığımı hatırlamıyorum” dedi.

Kadınlar için tehlikeli liste: İstanbul 19 kent arasında 10uncu. Kanada’da yapılan bir ankete göre, dünyadaki 19 mega kent arasında İstanbul kadınlar için en tehlikeli 10. Kent oldu. En güvenli ilk 3 kent arasında Londra, Tokyo ve Paris yer alıyor.

Yoksul çocuklara kreş yok: Türkiye’de 0-5 yaş arası verilen hizmetler herkes tarafından erişilebilir değil. Çalışan annelerin 0-3 yaş arasındaki çocuklarının yalnızca yüzde 15’i yuva ya da kreşe gidebiliyor. Çalışan annelerin yüzde 32’si çocuklarını büyük anneye bırakıyor. Yüzde 27’si ise, ya evde ya işte çocuğuna kendisi bakıyor.

Kadınlar, itaat etmiyor: Müftülüklere resmi nikah yetkisi veren yasayı TBMM önünde protesto etmek isteyen kadınlara polis biber gazı ve şiddetle müdahale etti.

Kadıköy7de de Kalkedon meydanında toplanan protestocu kadınlar, “Müftülük yasası geri çekilsin” pankartları açarak “Siz isteseniz de istemeseniz de itaat etmeyeceğiz!” dediler.

Yoksul kadınlar, zoraki anneler oluyor: Kadınlar çocuk kararını kendi isteği ile alamıyor. 214 milyonu korunamıyor. Birleşmiş Milletler, bu nedenle yoksul ülkelerde Aile Planlaması yapılması ve anne adayları için yeterli sağlık hizmetinin devreye sokulması çağrısı yaptı.

Müftülere nikah yetkisi veren tartışmalı tasarı tepkilere rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerek kabul edildi.

Kadınlar ayakta: “Bu yasa hükümsüz. Müftülük yasasını geri çekin!” diyen 100’ün üzerinde kadın örgütü, “Meclis’ten geçer-Kadınlardan geçmez. Kadınların kazanılmış haklarına,kız çocuklarının geleceğine göz dikmenize; Laikliği ve Medeni Kanunu yok saymanıza asla izin vermeyeceğiz” diyerek isyan ettiler.

Tapuda erkek hakimiyeti var: Son 3 yılda yaklaşık 3 milyon 400 bin adet tapunun 2 milyon 285 bini erkekler adına tescil edilirken kadınlar adına tescil sayısı 1 milyon 115 binde kaldı.

Müftü evlendirecek- Arabulucu boşayacak : Müftülerin nikah kıymasının önünü açan düzenlemeyle yetinmeyen AKP hükmeti, boşanmaların mahkemeye gitmeden yapılmasıyla ilgili düzenleme hazırlığında…

Kalkınma, kadın eliyle mümkün: Avrupa’da kadın istihdamı yüzde 40’ın altında olan tek ülke, Türkiye.. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadıoğlu’na göre kadın olmadan büyüme yetersiz kalır.”

Eğitimde “Gericilik” yarışı: Yeni müfredatla eğitimin gericileştirilmesine kamu oyundan tepkiler sürerken bir çok okul yönetiminin uygulamada müfredattan bile hızlı olduğu ortaya çıktı. Pek çok okulda ‘Seçmeli’ olan din dersleri öğrencilere ‘Zorunlu’ hale getirilirken olmazsa olmaz derslerin de seçmeli hale getirilmeye başlandığı ortaya çıktı. Kocaeli Milli Eğitim Müdürünün ilçe Milli Eğitim müdürlerine gönderdiği talimatta İnkılap Tarihi dersinin tüm okullarda Sosyal Bilgiler alanındaki bir “Seçmeli” ders olarak kategorilendirilmesi emredildi.

İzmir Balçova’da Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi’nde sınıflara İHH’ nın (İnsani Yardım Vakfı) kumbaraları dağıtıldı.

15 Temmuz Koridoru: Bursa Orhan Gazi Cargill İlköğretim Okulu’nda küçük öğrencilerin koşuştuğu koridor duvarına 15 Temmuz Şehitleri Panosu kuruldu. Pano, 15 Temmuz darbe girişiminden fotoğraflar ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafları ile donatıldı.

Devlet şimdi de “Helal Gıda Sertifikası” verecek. Hükümet bu kez de ‘Helal gıda’ konusuna el atıyor. ‘Helal Akreditasyon Kurumu’ (HAK) oluşturulması için düğmeye basıldı. HAK, İslami kurallara göre ‘helal uygunluk’ değerlendirmesi yapan kuruluşları akredite edecek.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, müftülere nikah yetkisi veren yasa Meclisten geçince yaptığı açıklamada :” Atatürk, kadınları eşit birey yaptı. Şimdi haklarımız gasp ediliyor. Bu yasa, kadınlar için bir felaket olacak “dedi.

Belediyeden 1 Türk lirasına nikah: Müftülere nikah yetkisi verilmesinin ardından rekabet başladı. İzmir, Güzel Bahçe’de belediye sınırlarında kıydırmanın bedeli 1 TL oldu.

‘Paralel Milli Eğitim Bakanlığı’: Maarif Vakfı. Daha 1 yıl önce kurulan ve Bakanlığa yakın yetkilerle donatılan Maarif Vakfı’nın MEB ile imzaladığı bir protokol sayesinde yetkilerinin genişletildiği, vakfa devletin parasını kullanarak faaliyet yapma hakkı verildiği ortaya çıktı.

5 yaşını göremeyen 15 bin çocuk: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNİCEF) açıkladığı son rapora göre, 2016’da dünyada her gün henüz 5 yaşına gelmemiş 15 bin çocuk yaşamını yitirdi. Bu çocukların 7 bini doğumu izleyen ilk 28 gün içinde ölen bebekler.

Yoksul çocuklara tek seçenek: ‘Cemaatler’. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırımlara ayırdığı pay, 15 yılda yüzde 50’ye yakın oranda düştü. Özel okul enflasyonuna yol açan bu politika, yoksul çocukları tarikat yurtlarına itti. Okula başlangıç giderleri bile yoksul ailelerin gücünü aşıyor.

Diyanet’ten öğrencilere indirimli UMRE tarifesi: Diyanet İşleri Başkanlığı, yarı yıl tatili için öğretmen ve öğrencilere ‘indirimli Umre Programı’ başlattı. Öğrenciler Umre’ye yüzde 35 indirimli gidebilecekken öğretmenler için de yaklaşık yüzde 30 indirim uygulanacak.

Üniversiteliler tarikatlara emanet: Devlet, çok sayıda tarikat yurdu bulunan Bolvadin’de açacağı öğrenci yurdundan son anda vazgeçti. Yurt binası ise, bir dini vakfa (İlim Yayma Cemiyeti) devredildi. İlim Yayma Cemiyeti, bu binada kendi yurdunu açtı. İlçede devlet yurdu olmaması nedeniyle erkek öğrenciler, tarikat ya da özel yurtlara mahkum oldu.

Arabulucular da İmam: Anlaşamayan çiftlerin boşanmak için mahkemeye gitmeden önce başvuracakları arabulucuların da imamlar olmasının yolu açıldı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, arabulucuların kamu görevlisi olacağını belirtti. İmamlar da kamu görevlisi olduklarından bu durum, arabuluculuğun da imamlara verileceği kaygılarını pekiştirdi.

Eğitimde yeni tartışma: Öğretmene ‘Performans sistemi’ uygulanacak. Türk Eğitim-Sen “Bu oyunda yokuz” diyerek eylem mesajı verdi. MEB, “Öğretmen Strateji Belgesi”nin yayınlanmasının ardından tartışma yaratan “Öğretmene zorunlu Performans Sistemi” kararını illere gönderdiği Genelge ile uygulamaya koydu.

Diyanet, bütçeyi alt üst ediyor: 2016’da dernek ve vakıflara 103 milyon lira verdi. Türkiye bütçesinden aldığı payla çok sayıda Bakanlık ve devasa kamu kuruluşunu geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı, son 2 yılda dernek ve vakıflara yardım adıyla Maliye’den aldığı ödeneğin yaklaşık 4 katından daha fazlasını dağıttı.

Kuran kursu hocasından borulu dayak : Trabzon’un Of ilçesine bağlı Ballıca Kuran kursunda hocaları H.T ’nin kendilerini dövdüğünü iddia eden M.Ç (13), S.D (14) ve H.A (15) sabaha karşı Kuran kursundan kaçarak 8 kilometre uzaklıktaki ilçe Jandarma Komutanlığı’na sığındılar.

4 yaşa ‘Dini eğitim’ olmaz: Okul öncesinde dini eğitim verilmesinin çocuklara zarar vereceği vurgulandı. Türkiye’de 4-6 yaş arasındaki çocuklara “kuran kursu” olarak hizmet sunan 1552 Sübyan mektebinde 51 bin 357 çocuğa eğitim veriliyor. Soyut kavramları anlama yeteneği gelişmemiş bu çocuklara MEB ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokol ile verilen bu kurslar, çocuk haklarını yok sayıyor.

Direksiyon başında katledildi: Şüpheli olarak öldürülen kadının kocası aranıyor. Kadıköy’de direksiyon başında saldırıya uğrayan Selva Sağlam Yılmaz (62) öldü. Yılmaz’ın 20 gün önce, boşanmak istediği için eşi tarafından bıçaklandığını söyleyerek polise gittiği öğrenildi.

Dinci teröristler, bir kadını taşla öldürdü: Afrika ülkesi Somali’de Şeriat yönetimi isteyen dinci terör örgütü El Şebab militanları, 8 çocuklu bir kadını zina suçlamasıyla taşlayarak öldürdü.

Başından vurarak öldürdüler: Kan donduran cinayet Adana Ceyhan’da meydana geldi. 21 yaşındaki Berivan Minaz sokak ortasında başından vurularak öldürülmüş halde bulundu.

Öğretmenlere skandal değerlendirme : Performans değil, maneviyat değerlendirmesi. MEB,sordu: “Öğretmenin seni milli ve manevi değerlere göre yetiştiriyor mu ?”

EYLÜL 2017

Diyanet daha önce verdiği ‘Şartlı vize’yi kaldırdı. “Haram para ile kurban kesilmez.” Diyanet İşleri Başkanlığı Din Yüksek Kurulu , gayrı meşru yollardan kazanılan para ile kurban kesilemeyeceğini, mali ibadetlerin helal para ile yapılması gerektiğini açıkladı.

İmam hatip’e öğrenci çekmek için promosyon başlattılar: İzmit’te Şehit Astsubay Bülent Aydın İmam hatip ortaokuluna yazılan her çocuğa aylık 250 TL burs verileceği ilan edildi. İmam hatiplere sağlanan bursların dini vakıflar üzerinden karşılandığı öne sürüldü.

Boşanmak isteyen karısını öldürdü, kızını ağır yaraladı : Konya’nın Karatay ilçesinde 3 çocuk annesi Sevda Y.,(37) 6 ay önce kocası Niyaz Y.’den ayrıldı. Niyaz Y., boşanma davası açan eşini kurşun yağmuruna tutarak öldürdü. Kızı Rana Y.,’yi de ağır yaraladı.

İmamları temizlikçi yaptılar : Diyanet’in ‘Geçici İmam’ diye işe aldığı binlerce kişi isyanda.. Açılan sınavı kazanan 4995 kişi önce köy camilerine imam hatip olarak yerleştirildi. Kısa süre sonra cep telefonlarına “Camilerde temizlikçi olarak görevlendirildiniz” mesajı geldi.

“Karma eğitim başarı getiriyor” : Türkiye’deki eğitim sistemi kız ve erkekleri her alanda ayırmaya çalışıyor. Oysa, tek cinsiyetli eğitim başarıyı düşürüyor.

Atatürk’ün adını anmayan Kaymakam, Onuncu yıl marşı istenince sesi kapattırdı: 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında Atatürk’ün adını ağzına almayan Balıkesir Gönen kaymakamı Faruk Bekarlar , Onuncu Yıl marşı istenince hoparlörü kapattırdı.

AKP’li Metiner’den skandal: “Bir Atatürk gider,bin Atatürk gelir”.. AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, Muğla’da Bodrum ilçe teşkilatının bayramlaşmasında yaptığı konuşmada “Bu millet bünyesinden öyle Atatürk’ler, öyle Erdoğan’lar çıkarır ki, bir Atatürk gider bin Atatürk gelir” dedi.

Atatürk’e hakaret eden sözde tarihçi Mısıroğlu’nun ‘Vasiyet’i ortalığı ayağa kaldırdı: Mısıroğlu “ Mustafa Kemal’e zerre muhabbeti olan cenazeme gelmesin” dedi.

Diyanet, 4.3 milyar liralık bütçesini 7 ayda bitirdi : Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, 2017 yılı için 4 milyar 368 milyon lira ödenek alan Diyanet, 7 ayda tüm parayı eritti.

Besmele çekerek ‘Morfin’ etkisi : Şanlıurfa Harran Üniversitesi’nde hayvan kesimi üzerinde araştırma yapan veterinerler, ‘helal kesimin’ hayvanın rahatlayarak ölmesini sağladığını ileri sürdüler.

“Cihat’a davet” : Yeni müfredatta yer almasıyla çok tartışılan ‘cihat’ kavramı, ders kitaplarına “Her zaman var olması gereken ibadet” tanımlamasıyla girdi.

22 bin çocuk, hem okula hem tarlaya gidiyor : Türkiye’nin en büyük problemleri arasında yer alan çocuk işçiler, mevsimlik tarım işçisi olarak tarlalara akıyorlar. Bakan Yılmaz, 2016-2017 Eğitim-öğretim yılında e-okul sistemine kayıtlı mevsimlik tarım işçisi çocuk sayısının 22 bin 414 olduğunu açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, kadından itaat istiyor : Öğrenciler için hazırlanan kitap, eşitlik karşıtı önerilerle dolu.. “Hazret-i Muhammed’in Hayatı” ders kitabında evliliğe ilişkin skandal öneriler ve Medeni Kanun’a aykırı pek çok değerlendirme yapılıyor ve evlilik konusunda “Kocaya itaat ibadettir” görüşü yer alıyor.

26 milyon adet daha Atatürksüz 1 lira bastılar: Darphane bu yılın ilk 6 ayında 26 milyon 652bin adet 15 Temmuz hatıra parası bastı. Böylece piyasada 70 milyon adedin üzerinde Atatürksüz madeni 1 lira oldu.

Sevdiği kadını silahla yaraladı, annesini ise öldürdü sonra intihar etti : Samsun Terme’de eşinden boşanmış olan Emine Günay’ı (45) ailesinden isteyen İsmet Kır (47) , olumsuz yanıt alınca önce Emine Günay’a ardından annesi Narin Yıldız’a (78) ateş açtı.

Kuma dramı : Adana’da ilk eşinden ayrıldıktan sonra evli bir kişiyle “Kuma” olarak evlenen Zehra Ok (40), sulama kanalına atlayarak kayboldu.

9 yaşa ‘Başkanlık’ dersi : Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ders kitaplarında… 4.sınıf Sosyal Bilgiler kitabında Başkanlık Sistemi “reform” olarak anlatılırken “Yeni sistem, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını da tahkim etmiştir” iddiasına yer verildi.

“Şiddet ve taciz, kaderimiz değil.” : Minibüste giydiği şort bahane edilerek taciz ve darp edilen Asena Melisa Sağlam, kadınların taciz ve tecavüzlere sessiz kalmamalarını, cezaların da artırılmasını istedi.

Türk Üniversiteleri sıralamada düşüşte : Dünya üniversite sıralamasında Türk üniversiteleri geçen yıla göre geriye düştü.Akademik özgürlükler konusunda da dünya çapında endişe duyuluyor.

Sahildeki dolgu alanına cami yapılmasına onay : İstanbul Kartal sahilinde dolgu alanına yapılacak camiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay çıktı. Ancak dolgu alanına yapılacak cami için Deprem Müdürlüğü, tsunami ve sıvılaşma uyarısı yaptı.

“Bu gün nefes alıyorsam, Atatürk sayesindedir” : Ders kitaplarına giren yönetmen ve oyuncu Ümmiye Koçak, kendisinin ünlü futbolcu Ronaldo ile birlikte yer aldığı 5.Sınıf Sosyal Bilgiler kitabından “ Atatürkçülüğü ve Atatürk İnkılaplarını Öğreniyorum” ve “Atatürk İlke ve İnkılapları” bölümlerinin çıkarılmasına üzüldüğünü anlattı.

“Atatürksüz Müfredat istemiyoruz “: Ders kitaplarından Atatürk’ün çıkarılmasına tepki büyüyor. Açılan imza kampanyasına kısa sürede binlerce kişi destek verdi.”Atatürkçü, laik ve bilimsel eğitim istiyoruz!” dendi.

5 Türk Üniversitesi, en iyi 500 üniversite arasında : İngiliz Times Higher Education dergisinin belirlediği “Dünyanın en iyi üniversiteleri” arasında Koç, Sabancı, Bilkent,Boğaziçi ve Atılım üniversiteleri de yer aldı.

ABD’ye Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) protestosu : AOÇ arazisinin bir bölümünün Amerika Birleşik Devletlerine satılışına tepki gösteren mimarlar, elçilik önüne siyah çelenk bırakmak istedi. Polis guruba biber gazı ile müdahale etti.

Hindistan’da kadın gazeteci öldürüldü : İktidardaki Hindu milliyetçisi siyasileri eleştiren , Hindistan’ın tanınmış gazetecilerinden Gauri Lankesh, başından vurularak öldürüldü.

Evinde şort giyen kadını şikayet ettiler: Ankara’da mahalleli evinde şort giyen kadını şikayet etti. Apartman yöneticisi de kadına “perdelerini kapat” uyarısında bulundu.

Ağustos’ta 27 kadın öldürüldü: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Raporu’na göre, Ağustos ayında 27 kadın öldürüldü; 26 çocuk istismara uğradı; 35 kadın cinsel şiddete maruz kaldı.

Şortlu hemşireye tekme davasında karar çıktı: Ayşegül Terzi’yi şort giydi diye darp eden saldırgan, 3 yıl 10 ay hapse çarptırıldı. Hakim, sanık lehine hiç bir hükmü uygulamadı.

Kılıçtaroğlu partisinin Eğitim Çalıştayı’nda “ Okullarımız bir siyasal partiye militan yetiştirme yeri değildir” dedi : Türkiye ’nin en temel sorununun eğitim olduğunu söyleyen CHP lideri, “Milli Eğitim Bakanlığı daha düne kadar FETO’nun elindeydi. Paralel eğitim sistemi kurdular. Sorun hala çözülmüş değil” dedi.

Türkiye’nin ilk kadın Bakanı, Prof.Dr.Türkan Akyol yaşamını yitirdi.

Cemaat yurdunda taciz: Adıyaman Besni’de Süleymancılara ait Hayrünisa Gölbaşı Çocuk Yurdu’nun Müdürü tutuklandı. İki çocuk, tedavi görüyor.

Eğitim Çalıştayı’nda ortak tespit: Bilim yok, tarikatlar var. CHP’nin Eğitim Çalıştayı büyük ilgi gördü. Eğitim alanındaki demokratik kitle örgütlerinin yoğun katılım gösterdiği Çalıştay’ da eğitimin geldiği son nokta tartışıldı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’dan çarpıcı iddia : 40 bin öğretmen emekliliğini istedi.

“Ata’yı kitaptan çıkartmakla tarihi değiştiremezsiniz.” : Tarihçi-yazar Sinan Meydan, Beylikdüzü’ndeki söyleşisinde Atatürk’ün ders kitaplarından çıkartılmasını eleştirerek “Sizin bu çabanızı tarih yazacak” dedi.

Lise kitabında kundaktaki bebeğe bile türban takıldı : İmam hatip liseleri için hazırlanan İslam Ahlakı kitabının Adab-ı muaşeret (Görgü kuralları) adlı bölümünde anne, küçük kızı ve yeni doğmuş bir bebeğin türbanlı görseli kullanıldı.

Özel Güvenlikçi, ailesini katletti: Muş Şeker fabrikasında özel güvenlik memuru olarak çalışan Mehmet Can Aykan, eşi ve çocuğu dahil 5 kişiyi tabanca ile öldürdü.

Kocası, parkta öldürdü : Kadın cinayetleri hız kesmiyor. Gaziantep’te eşine şiddet uyguladığı için uzaklaştırma cezası verilen Salih Deniz (50), eşi Adile Deniz’i (42) 6 el ateş ederek öldürdü.

“Cihat’, Ömer Halis Demir örneği ile müfredata girdi : Bu yıl yenilenen ve büyük tartışmalar yaratan müfredatta “Cihat” konusu, seçmeli derse eklendi. Bu yıl 5,6,7,8.nci sınıflarda okutulacak Temel Dini Bilgiler kitabında “cihat” da yer aldı.

“Evrim bir tornavida, eve parayı getirene itaat ise mecburiyet” : Talim Terbiye Kurulu Başkanı evrime inanmadığını ama tıpkı tornavida gibi onu kullandığını, kadının erkeğe itaat gerekliliğinin’ parayla ilgisi olduğunu söyledi.

ODTÜ’ye baskın : Belediye 100 iş makinesi ve 400 kamyonla ODTÜ içinde yol çalışmasına başladı.

10 kadından sadece 1’i jinekoloğa gidiyor.

FETO’dan tutuklu Nazlı Ilıcak’ın KKTC vatandaşlığı iptal ediliyor.

Cemaatçiden kadınlara çirkin sözler : İsmail Ağa Cemaati üyesi, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun kardeşi Metin Balkanlıoğlu videoda kadınlar için “ Kızım al diplomanı düğününü öyle yap; gelen öpsün, giden yalasın “ dedi.

Müfredat acelesi : Bakan İsmet Yılmaz “Gelecek yıl” dedi ama Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, 81 ildeki okullara gönderdiği yazıda müfredatın bu yıl kullanılması talimatını verdi.

Şortlu kıza tokat atan saldırgana tahliye kararı: Melisa Sağlam’a şort giydiği için tokat atan saldırgan, alt sınırdan ceza aldı. Hakim saldırganı tahliye etti.

18-24 yaş arasındaki 3 Türk gencinden 1’i boşta geziyor: OECD’nin Eğitim Raporu’na göre, ekonomiye milyarlarca dolar katkı sağlayabilecek 4 milyona yakın Türk genci ne eğitim sisteminde ne de ekonomide yer bulabiliyor.

Plajda bira içen 2 kadın doktora para cezası : Zonguldak plajında kitap okuyup güneşlenen 2 kadın doktora ‘çevreye rahatsızlık verme’ maddesini ihlal ettikleri için 109 ar lira idari para cezası uygulandı.

“Atatürksüz müfredat istemiyoruz” eylemleri dalga dalga yayılıyor: İstanbul ve İzmir’de eğitimciler, veliler, sivil toplum kuruluşları ve CHP’liler protesto gösterileri düzenledi.

“Heykel dikmek, bizim değerlerimizle çatışır”: Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’li belediyenin 15 Temmuz’dan sonra heykelini dikmesini eleştirdi. Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde Nisan ayında yapılan anıttaki Erdoğan heykeli apar topar kaldırıldı.

Eşini 12 bıçak darbesi ile öldürdükten sonra beraatini istedi : Bursa ’da Mehmet Adıyaman, kıskançlık krizine girdi. Şiddet gördüğü için evi terk eden 3 aylık karısını parka çağırıp vahşice öldürdü. İlk kez hakim karşısına çıkan zanlı, utanmadan “üzgünüm, beraatımı istiyorum” dedi.

Fen lisesi görünümlü imam hatipler yargıya taşındı : Milli Eğitim Bakanlığı’nın İmam hatip okullarının açılmasına yönelik nüfus şartını değiştirmesinin ardından ülkenin 5’te 1’inde sadece imam hatip okulları açılabileceği belirlendi. Fen, Güzel sanatlar ve Spor liselerinin açılmasını zorlaştıran Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’deki 191 ilçede sadece İmam hatip açılabilmesini sağladı.

Okulda Harem-Selamlık kantin : İstanbul’da Kartal, Cevizli Ortaokulu’nun kantini “Kızlar” ve “Erkekler” tabelaları ile ikiye ayrıldı.Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Bu uygulamalar uzun süredir yaşanıyor; Karma eğitim uygulaması fiilen sonlandırılmakta” dedi.

Paran kadar Eğitim: Eğitim-Sen’in hazırladığı Rapor’a göre, devlet okulları kaderine terk edilirken özel okullar teşvik edildi. Okul ve öğrenci sayısı arttı.

Osmanlı özentisi : Eyüp Belediyesi 2017-2018 Eğitim öğretim döneminde okula başlayacak minikler için Osmanlı dönemindeki gibi “Amin Alayları” düzenledi. Eyüp Sultan Meydanı’ndaki törende çocuklar, aileleri ile birlikte hep bir ağızdan dua ettiler.

Cinnet geçiren koca karısını ve baldızını öldürdü : İstanbul Kağıthane’de bir yıl önce evlenip 6 aydır ayrı yaşadığı eşi Zerrin Demir ile baldızı Betül Demir’i öldüren Kamil Emre Güvener, daha sonra intihar girişiminde bulundu.

Eskişehir Milli Eğitim Müdüründen okul müdürlerine skandal talimat: “Yeni müfredatı, var olma mücadelesi gibi kabul edin”. Okul müdürlerinden Bakanlık uygulamalarına karşı duruş sergileyenlere müsamaha gösterilmemesini isteyen müdür Necmi Sözen, “Aksi davranış, tarafıma karşı duruş olarak algılanacaktır” diye tehdit etti.

“Giydiğime de hayatıma da karışma!”: İzmir Balçova’da kadınların kıyafetleri nedeniyle uğradığı şiddet ve taciz protesto edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEOG sınavı yanlış. Hemen kaldırılmalı” dedi: CB Tayyip Erdoğan, 1 milyonun üzerinde öğrenci ve ailenin kabusu olan TEOG sınavının kaldırılmasını istedi.

Kadıköy’de laik eğitim standına saldırı : Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi’nin “Bilim dışı müfredatı durduralım!” eylemine çağrı için Kadıköy’de açtığı standa bir gurup tarafından sopalarla saldırı düzenlendi. Saldırıya ilişkin 4 kişi gözaltına alındı.

“Rahat-Hazır ol!” komutu olmadan İstiklal Marşı : Beden Eğitimi dersinden “Rahat-Hazır ol” komutu kaldırıldı. Eğitim-İş bunun okullarda İstiklal Marşı okunmamasının ön adımı olduğu görüşünde.

Validen Ahlak polisi sözleri : Zonguldak’ta plajda bira içen 2 kadın doktorun gece yarısına kadar göz altında tutulmalarına tepkiler sürerken Valilik konuştu : “Doktorlar sarhoş gezmemeli”.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş oldu : Diyanet İşleri Başkanlığına Mehmet Görmez’in ardından Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Erbaş atandı.

TEOG kalkacak ama yerine hangi sistem getirilecek? : Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TEOG’un kaldırılacağını açıklaması,yeni bir tartışmanın kapısını araladı. TEOG’tan sonra “mülakat sistemi” nin getirileceğine dikkat çeken eğitimciler, bu durumun ciddi bir torpile yol açabileceğini söylediler.

Eğitimde TEOG kaosu : AKP hükümetinin 15 yıllık iktidarında liselere giriş sistemi 6.ncı kez değişecek. Sendikalar, sınavsız geçişi içeren sistemi imam hatip ve torpil uyarısı yaparak eleştirdi.

Sosyal Bilgiler 5.Sınıf kitabında Atatürk’ün sadece “Gençliğe Hitabe”de imzası var : Milli Eğitimin yeni kitabında Atatürk’ün adı, sadece kitabın girişine zorunlu olarak konulan “Gençliğe Hitabe”nin imzasında kaldı. Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve İnkılapcılık ilkeleri de Bakanlığın yeni kitabında yer bulamadı.

“Müfredatıma dokunma !” Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi, eş zamanlı mitingler düzenledi. Kadıköy, Süreyya Operası önünde toplanan gurup, çağdışı müfredata “Dur!” demek için, Kalkedon Meydanı’na kadar yürüdü.

Sağlık Bakanlığından evlenecek çiftlere skandal soru : “Para ya da çıkar karşılığı cinsel ilişkiye girdiniz mi?” Sağlık kontrolleri için hazırlanan risk değerlendirme formundaki skandal Meclis’e taşındı. CHP’li Erkan Aydın, “ Bu soru, İnsan haklarına aykırıdır” diyerek kaldırılmasını istedi.

‘Yenikapı ruhu’ Ensar’ın : Ensar Vakfı İstanbul Büyükşehir Belediyesine son 3 yılda 400 milyon TL’ye mal oldu. İBB, Ensar Vakfı’na 9 taşınmaz verdi. Binaların giderleri de Belediyeden karşılanıyor. En büyük kıyak, Yenikapı’da yapıldı. 371 milyon değerindeki 18 dönüm arazi, Vakfın kullanımına bırakıldı.

15 yılda 6 Bakan geldi. Öğrenciler, deneme tahtası oldu: Her gelen Bakan, “Eğitimi sil baştan ele alıyoruz” diyerek sistemi değiştirdi. Sorunlar çığ gibi büyüdü. Öğrencilerimiz, dünya ortalamasının altına düştü.

Okullar müfredat protestosu ile açıldı: CKD, üç ilde yeni müfredata tepki için toplandı. Kadınlar, “Atatürk’ün izindeyiz. Gerici müfredata HAYIR!” pankartları açtı.

Kadın Hakları savunucusuna işkence yapıldı : CKD Gaziantep şube Başkanı ÇYDD 2.nci Başkanı Sevilay Çete Kale, kimliği belirsiz kişilerce kaçırılıp dövüldükten sonra taksiyle hastaneye gönderildi.

Kamu TÜRGEV’ e feda : İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nden Vakfa 35 milyon liralık kaynak aktarıldı. İBB, Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın kullandığı 3 taşınmazın kirasını ödüyor. 3 taşınmazın Belediye’ ye maliyeti yaklaşık 35 milyon TL.

Erkek yolcuya pembe uyarı : Malatya ’nın AKP’li Belediyesi ayrımcı bir uygulamayı hayata geçirdi. Malatya Büyük Şehir Belediyesi, kamuoyunun tüm tepkilerine karşın sadece kadınların kullanabildiği pembe trambüsleri sefere başlattı. Kadın şoförler ve görevliler pembe trambüse binmek isteyen erkekleri “Bu trambüs, sadece bayanlara özel” diyerek engelledi.

TEOG’un yerine konulacak yeni sistem, tek seçenek bırakacak: Her yol, İmam hatibe çıkıyor. Adrese dayalı yerleştirmenin uygulanması halinde 8’inci sınıflar için İmam hatip dışında seçenek kalmayacak.

“İlk Ders, 15 Temmuz” : Ders zili çaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk icraatı, İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrencilerine içinde Cumhurbaşkanı’ndan mesajlar içeren 15 Temmuz kitapçığını dağıtmak oldu.

Aşıklar Tepesinde sevgilisini öldürdü: Burdur’da Seda Kuzucu(20), erkek arkadaşı İ.G.,(21) tarafından Çameli Yolu Aşıklar tepesinde, araç içinde av tüfeğiyle başından vurularak öldürüldü.

Eski eşe ölüm tuzağı: Özbek koca Mabud Nasurov, ayrı yaşadığı karısı Zarifa Shokirova’ya arkadaşıyla birlikte hazırladığı plan sonucu tuzak kurdu. Nasurov, Yenikapı’da buluştuğu kadını öldürdükten sonra yurt dışına kaçtı.

Müfredat, dış basında: “ Cihat, ‘in’ , Evrim, ‘out’ “. New York Times gazetesi Türkiye’deki okul müfredatına ilişkin gelişmeleri irdelediği haberinde “Uzun bir süre kutuplaşmış bir ülke” olarak nitelediği Türkiye’de müfredat değişikliğini eleştirenlerin “Hükümetçe 170’den fazla müfredat konusunun değiştirilmesinin ülkenin zaten kırılgan olan laiklik geleneğine doğrudan bir saldırı oluşturduğu” yönündeki tepkilerini yansıtıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir kıyak daha : MEB, sınavsız geçişi, önce imam hatiplilere sağladı. Bakanlık, 2013teki Yönetmeliğin üzerinde yaptığı değişiklikle açık öğretim İmam hatip öğrencilerine sınav puanı gerekmeksizin Anadolu Lisesi imkanı sağladı.

Modern köleler: Dünyada 40.3 milyon kişi zorla çalıştırılıyor veya evlendiriliyor. Yaşları 5-17 arasında değişen çocuk işçilerin sayısı, 152 milyon.

Erdoğan, Birleşmiş Milletlerde boş sıralara konuştu : Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72.inci Genel Kurulu görüşmeleri açılışında Genel Kurul’a hitap etti. Erdoğan konuşurken salonda boş koltukların çokluğu dikkat çekti.

Bilal Erdoğan, İmam Hatip açtı : Cumhurbaşkanının oğlu, TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bilal Erdoğan, Nevşehir’de Recep Tayyip Erdoğan Fen ve Sosyal Bilimler Proje İmam Hatip Lisesi’nin açılış törenine katıldı.

100 bin öğrenciye yeni sınav geliyor: Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, TEOG’un artık yapılmayacağını açıkladı. Liseye geçişte formül arayan Bakanlık, seçenekleri azaltıyor. Sınavsız geçiş yerine sadece başarılı öğrencilerin en iyi liseler için yarışacakları yeni bir sınav yapılması benimsendi. Yüzde 20 dolayındaki öğrencinin özel liseleri gideceğini hesaplayan Bakanlık, diğer çocukları evlerine yakın okullara yerleştirecek ya da bunlardan birini seçmesini isteyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı “Suriyeli öğrencileri İmam hatibe yönlendirin” diyor. 39 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne Valilik tarafından tebliğ edilen Genelgede “Suriyeli nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerlerde ihtiyaç ölçüsünde Suriyeli öğrencinin İmam hatip ortaokulları ve Anadolu İmam hatip liselerine yönlendirilmesi” istendi .

Özel okulda “Tekbir” : İstanbul’da özel bir ilkokulda öğretmen, ilkokul öğrencilerine ‘İslam yemini’ okuttu. Öğrenciler “Elimizde Kuran-Kalbimizde iman-Müslümanız, Müslüman- Yaşasın İslam” sözlerinden sonra “Tekbir” getirdiler.

7 milyon lira harcanan imam hatip ortaokulu 45 öğrenci ile açıldı : Kocaeli Derince’de 7 milyon lira harcanarak yapılan Şehit Serdar Gökbayrak İmam Hatip Ortaokulu, yeni öğretim yılına 4 öğrenciyle başladı. 4 katlı okul, 1200 öğrenci kapasiteli.

Yurttan İmam hatip lisesi durumları: “Ahiret promosyonu”. Mersin Mezitli İmam hatip Ortaokulu yönetimi, talep olmadığından boş kalan okulları için okulun dış cephesine “Mezitli İmam hatip Ortaokulu sizleri bekliyor. Hem dünyası, hem ahireti için ne bekliyorsunuz? Kaçmaz bu fırsat” yazılı pankart astı.

TEOG’un maliyeti yayınevlerinin sırtına kaldı: Kitaplar çöp oldu. TEOG sınavının kaldırılmasıyla yalnızca iki yayınevinin elindeki 610 bin basılı kitap çöpe gidecek. Karar, kurs ücretlerini peşin veren velilerde ise 2 bin-10bin TL arasında değişen bir zarar yaratacak.

Yeni Cephe: Müzik müfredatı.. Yeni müfredat genel olarak tartışılırken müzik müfredatındaki değişiklikler unutuluyor. Çocuklar, ilkokul 1nci sınıftan itibaren ‘İlahi’, 7inci sınıfta da ‘Tekbir’ ve “Salat-ı ümmiye” ile Segah ve Hüzzam makamlarını öğrenecek.

Erdoğan “Yurt dışında okuyanlar, ajanlaşıyor” : ABD’de TÜRKEN Vakfı’nın bir organizasyonunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğitim için Batı’ya gönderilenlerin çoğu zaman Batı’nın sadece kültürünü alarak; benliklerini kaybederek ülkelerine döndüklerini; Batı’nın gönüllü ajanları haline geldiklerini “ söyledi.

Eğitimli gençler, ülkeyi terk ediyor: Daha iyi bir hayat arzulayan gençler, Türkiye’den ayrılıyor. Türkiye’nin geleceğinden endişe eden gençlerin yurt dışına yönelmesi dünyanın ilgisini çekmeye başladı. Artan muhafazakarlaşma, gençlerin ülkeden ayrılmasında etkili oluyor.

Kutlu Doğum Haftası’nın tarihi değiştirildi : Diyanet İşleri Başkanı Prof.Ali Erbaş, Hazret-i Muhammed’in doğduğu haftanın artık Mevlit Kandili ile aynı haftada kutlanacağını söyledi. Bu yıl Kasım’ın son haftasında kutlanacak.

Sosyal Bilgiler Kitabı için toplatma kararı: 7inci sınıf öğrencilerine dağıtılan Sosyal Bilgiler kitabı ile Öğretmen Kılavuz Kitabı için ‘acilen toplatma’ kararı verildi. Kitabın toplatılma nedeninin ise, içeriğinde yer alan ‘Basın Özgürlüğü’ ünitesi olduğu öne sürüldü.

Diyanet soruşturma başlattı. Tepki çeken Müftü geri adım attı: Kocaeli’nin Gölcük Müftüsü Mehmet Yazıcı facebook hesabında “Mağazalarda ambalajı açılmış teşhir ürünleri hep yarı fiyatına satılır. Anlayana …” diye yazdı. Ancak Yazıcı’nın bu mesajında başı açık kadınları ima ettiğine dair yorumlar yapıldı ve Müftüye tepki yağdı. Diyanet İşleri olayla ilgili soruşturma başlatınca Yazıcı, sözlerinin yanlış anlaşıldığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı TEOG’un kaldırılmasıyla ilgili konuştu:”O sistem namussuzlara para akmasını sağlıyordu. Baktım bu işe kulak asılmıyor, açıklama yapıp gündeme taşıyayım dedim. TEOG, ne kazandırıyor ? Masraf, masraf, masraf… Bu nedenle dershaneleri kapattık”.

Gençler, protesto gösterisi sırasında “Atatürksüz müfredat boş bir çabadır” pankartı açtı: Karabük’te TGB (Türkiye Gençlik Birliği) üyesi bir gurup, Atatürksüz müfredata tepki için meydana indi ve “Atatürksüz müfredat derhal iptal edilsin!” talebinde bulundu.

Eğitim-Sen, “Çocuklar üzerinden rejim inşası” : Eğitim-Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Mersin’de düzenlenen “Laik-Demokratik-Bilimsel Eğitim İstiyoruz” panelinde “Yeni bir rejimin inşası, eğitim sistemi ve çocuklarımız üzerinden yapılıyor. Yeni rejim inşası konusunda çok yol kat etmiş durumdalar” dedi.

İslami usul sigorta için Yönetmelik : Katılım Bankacılığından sonra faize karşı olanlar için , Katılım Sigortacılığı hayata geçiriliyor. İş, katılım finans ilkelerine uygun mu, değil mi Danışma Komitesi karar verecek.

ADD ’den müfredata mitingli tepki : “ Atatürksüz eğitim, karanlığa sürükler”. İstanbul, Kadıköy’deki mitingde “Atatürksüz eğitime Hayır” diyen Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, “Cumhuriyetin eğitimi, laik-bilimsel eğitimdir. Cumhuriyeti tarikatlara teslim etmemek için laikliği yaşatacağız” diye ekledi.

TEOG’a otopsi yapılmalı: TEOG’un eğitime olumlu katkılarının da olduğunu açıklayan eğitim uzmanı Alaattin Dinçer, “ Sınavların çocuklar üzerinde yarattığı olumsuz etki saptamalarımız ve çoklu sınava olan itirazlarımız saklı kalmak kaydıyla TEOG sürecinin orta öğretim sistemine olumlu yönde de etki yaptığını söylememiz gerekiyor” dedi.

Ders saatleri düzenlendi ama öğrencilerin çilesi bitmedi: İstanbul’da öğrencilerin karanlıkta okula gitmemeleri için ders zili sabah en erken 08.00 de çalıyor. Bu yüzden öğlencilerin çıkışı 19.40’ı buluyor.Veliler isyan ediyor.

Şenocak’a suç duyurusu : CHP’li Tanal, kadına karşı aşağılayıcı cümleler sarf eden ve ilahiyatçı olduğu söylenen İhsan Şenocak’ la ilgili ‘Halkı kin ve düşmanlığa itme’ gerekçesiyle savcılığa başvurdu.

Üniversiteye girişte yeni sistem : YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni sistemle Üniversite Sınavında Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ayrımının ortadan kalkacağını duyurdu.

“Eğitim-öğretim ve kültürde arzu ettiğimiz başarı olmadı”: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni akademik yılın açılışında bu itiraf geldi. Erdoğan, sınav sistemini defalarca değiştirdiklerini belirtti ve ekledi: “Buna rağmen, hala öğretmenleri, öğrencileri ve velileri memnun edecek bir sonuca ulaşamadık Eğitim-öğretim, nesillerin mimarlığıdır. Bu sosyolojik bir olaydır.”

10 büyük üniversite, araştırma üniversitesi haline getirildi: Cumhurbaşkanı 10 üniversite ile yedek olarak belirlenen üniversitelerin isimlerini açıkladı. Ankara, Boğaziçi, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul, İstanbul Teknik, İzmir İleri Teknoloji ve ODTÜ araştırma üniversitesi oldu. Çukurova, Selçuk, Uludağ, Yıldız Teknik Üniversiteleri yedek olarak belirlendi.

Devletin lojmanı ENSAR Vakfına tahsis edildi: Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri’nin (TDÇİ) Ankara’daki lojmanları eğitim faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla 30 yıllığına Ensar Vakfına tahsis edildi.

AKP’li Vekilin İmam hatip çıkışı: AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, “Her yere İmam hatip açmak doğru değil” dedi.

Eve kilitlediği eşine 15 gün boyunca akıl almaz işkenceler yaptı: Demirle dövdü. Üzerinde sigara söndürüp bıçakladı. Kan donduran vahşet Kahramanmaraş’ta yaşandı. Suriye’li Mahmut Mikbani, 5 çocuğunun annesini eve hapsetti. İple bağladı. Ağzını bantladı. 15 gün boyunca işkence yaptı. Ölümden dönen kadın, koruma altına alındı. Cani aranıyor.

Boşandığı kocası, bıçaklayıp öldürdü: Uşak’ta çalışan Hanım Birgül (31) , Vardiya bitiminde evine gitmek üzere otobüs beklerken ayrıldığı kocası H.K.,tarafından 4 kez karnından bıçaklanarak öldürüldü. Yakalanan H.K gözaltına alındı.

Sömürüye ‘Açık Lise’ : Ya İmam hatip ya Açık Lise dayatması, son 5 yılda Açık Lisede okuyan öğrenci sayısını yüzde 36.9 artırdı. Bu rakamın çoğunluğunu çocuk işçiler oluşturuyor.

Tartışma yaratan sempozyum: AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi, uluslar arası “Mecelle-i Ahkam-ı Adliyye” sempozyumu düzenledi. Adalet Akademisi’nin de desteklediği toplantıda “İslam Medeni Hukuku” olarak bilinen ve Osmanlı döneminde uygulanan “Mecelle” tartışıldı. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, sempozyumda yaptığı konuşmada Mecelle’nin tüm dünya için çok önemli bir hukuksal eser olduğuna vurgu yaptı.

Erdoğan, kendi adını taşıyan İmam hatip lisesinin açılışını yaptı: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fatih’te kendi adını taşıyan Anadolu İmam hatip lisesinin açılışında yaptığı konuşmada İmam hatip lisesinin 45 milyon, Anadolu lisesinin de 15 milyon TL’lik yatırımla hizmete sunulduğunu söyledi.

Çocuklara ‘ Namaz fişlemesi : AKP’li belediyenin yaptırdığı Bursa, Orhan Gazi Zafer Orta Okulu’nun öğrencilerini Cuma günleri namaza götürmek için velilere form dağıtıldı.

Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ankara’da Cumhuriyet dönemi mimari eserler tek tek yıkılıyor” dedi ve ekledi : “ Ankara’nın başkent olmasından kaynaklı rejimle hesaplaşma sürecinin mekansal boyutlarını çok sıkça yaşıyoruz. Cumhuriyet dönemi mimari eserlerinin yıkımı ve tahribi ile karşı karşıyayız”.

AĞUSTOS 2017

Atatürk’ün kurduğu botanik bahçesini Diyanet’e verdiler: Türkiye’nin en eski, dünyanın ise en saygın botanik bahçelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin 2015’de Müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere sessiz sedasız Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiği ortaya çıktı.

Kadınların kıyafetine müdahale eden özel güvenlikçi açığa alındı: Şişli’deki Maçka Demokrasi Parkı’nda kıyafeti nedeniyle özel güvenlik görevlisi tarafından parktan çıkarılmak istenen moda tasarımcısı Çağla Köse ve arkadaşı Burcu Şentürk, Savcılığa suç duyurusunda bulundu. İBB, güvenlik görevlisi S.İ’yi soruşturma bitene kadar açığa aldı.

‘Müftü Nikahı’na tepki dinmiyor: CHP Kadın Kolları 81 ilde aynı anda açıklama yaptı. Kadınlar, “12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha, çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz” dediler.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki’ den şaşırtan itiraf: Özhaseki, 1994 ile 2015 yılları arasında kesintisiz sürdürdüğü Belediye Başkanlığı görevinde 10dan fazla kaçak imam hatip yaptırdığını itiraf etti.

Atatürk heykeli saldırganı, kendisini böyle savundu: “Pişman değilim. Rüyamda tebliğ edildi” dedi ve tutuklandı.

11 üyeli Etik Kurulu’na tek kadın üye seçilmedi: Milli Eğitim eski Bakanı ve TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’ın başkanlığına seçildiği Etik Kurul’da 11 üye bulunuyor. Kurumları temsil eden üyeler arasında tek kadın üyeye yer verilmedi.

TÜRGEV’e ‘sansür’ zırhı : Vakıf hakkında yapılan haber ve eleştiriler, mahkemece engellendi.

İnternet mesaisi: Günde 6 saat 46 dakika sanal dünyaya bağlıyız.Britanya merkezli uluslar arası sosyal medya ajansının araştırmasında 2017 Türkiye rakamlarına göre aktif internet kullanıcı sayısının 48 milyon kişi olduğu ve Türkiye nüfusunun yüzde 60’ının internete bağlı bulunduğu belirtildi.

Baro Başkanı hedef gösterildi: Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısını eleştiren Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Diyanet-Sen tarafından hedef gösterildi. Trabzon şube Başkanı Metin Aydın, yayınladığı yazılı açıklamada Suiçmez’i “Din düşmanı” olmakla itham ederek “Sizler ve sizin gibiler, bu milletin mahallesinde salyangoz satmaya devam edin” diyerek hedef gösterdi.

Kadınlardan Protesto: CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanlığı, Mersin Kadın Platformu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, ADD, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, ÇYDD Müftülüklere resmi nikah kıyma izni verilmesine yönelik yasa tasarısını protesto etti.

Aile Bakanı kardeşinin yardımcısını Müsteşar yaptı: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, erkek kardeşinin yardımcısını müsteşar olarak atadı.

Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen Trabzon şube Başkanı Metin Aydın’ın Müftülere nikah kıyma yetkisi verme tasarısını eleştiren Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez’i “Din düşmanı” ilan ederek hedef göstermesi, başta Barolar olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinden büyük tepki aldı. Sibel Su İçmez de bu konuda suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

30 Ağustos kutlamaları yasak, festival serbest: Ankara Valiliği Ağustos ayı boyunca açlık grevi, oturma eylemi, anma toplantısı, konser ve benzeri tüm toplu etkinlikleri “OHAL” gerekçesiyle yasakladı.

Eski Bakan Önay Alpago , Erdoğan’a seslendi : “ Bu tasarıyla kadın çaresiz ve korumasız bırakılıyor…Kadın haklarını tehdit eden bu tasarıyı geri çekin.”

22 Sivil toplum kuruluşundan ‘Laik müfredat’ çağrısı: Aralarında ÇYDD, ADD, İKKB’ nin bulunduğu 22 sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Laik Bilimsel Eğitim Platform’u (LABEP) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yeni müfredat programına karşı çıkarak “Laik Müfredat” çağrısı yaptı.

Sarıklı,cüppeli eğitim : İzmir’de kendilerini ‘Gümüşpala Hizmet İzmir İslami İlimler Federasyonu’ olarak tanımlayan cemaat, yaşları 5’e kadar düşen çocuklara kurs ve kamplarda “din eğitimi” veriyor. İsmail Ağa cemaatinin uzantısı olarak faaliyet gösteren gurup, ayrıca “Bozyaka Hizmet Sübyan Kursu” adıyla küçük çocukların beyinlerini yıkıyor. Cemaatin eğitimini alan çocuklar, sarıklı cüppeli giyimleriyle de dikkat çekiyor.

Cezaevlerinde tam 2 bin 800 çocuk var : CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in cezaevlerindeki çocuklara ilişkin bilgi edinme başvurusuna gelen cevapta cezaevlerinde 12-17 yaş arası 2 bin 800 çocuk olduğu ; 2013 yılından bu yana ise ceza evlerinde 6’sı intihar sonucu olmak üzere 13 çocuğun yaşamını kaybettiği açıklandı.

Tarikattan “koruyucu aile” : Aile Bakanlığı Muradiye Kültür Vakfı ile geçerlik süresi 10 yıl olan bir protokol imzaladı. Nakşibendi tarikatının Ankara kolu olarak bilinen Muradiye Kültür Vakfı, bu protokol kapsamında Ankara’da 31 Çocuk Evi açtı. Bakanlık, tarikat evlerine emanet edilen çocukların Umre gezisi, İftar programları, Kutlu Doğum Haftası adı altında denetlenemeyen etkinliklere katılmalarına da göz yumdu.

İmamlara resmi nikah yetkisi veren tasarıya tepkiler sürüyor: Silifkeli kadınlar da bu tasarının “Laiklik ilkesi”ne aykırı olduğunu ve kadınların sorunlarını müftülük nikahının çözemeyeceğini dile getirerek “Kadını toplumdan dışlayan her tür uygulamanın karşısında olacaklarını” duyurdular.

CHP’liler 30 Ağustos’u yasaklayanlara soruyor “Festival kutlayanlara Işid tehlikesi yok mu ?” : Ankara valiliği ‘Işid saldırabilir’ bahanesiyle kentte her türlü etkinliği yasakladı ama Gökçek’in Festivali tam gaz sürüyor.

Atatürk Kültür Merkezi’nin mimarı da belli oldu: 60 yıl önceki projenin mimarı Tabanlıoğlu’ nun oğlu yeni projeyi çizecek. Erdoğan, geçen ay verdiği sanatçı iftarında AKM’nin yıkılacağını, yeni projenin hazır olduğunu söylemişti.

Erdoğan, cami açılışında konuştu ve yine “Dindar nesil” dedi : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan restorasyonu tamamlanan Yıldız Hamidiye camiinde yaptığı açılış konuş-masında “Dinini,tarihini,kültürünü bilen kuşaklar yetiştirmekte kararlıyız” dedi.

Utanç rakamları: Sadece bir ayda 28 kadın öldürüldü. 27 çocuk cinsel istismara uğradı.8 kadın açık giyindiği, sigara içtiği gibi bahanelerle saldırıların hedefi oldu.

Yeni Türkiye ’den polis manzarası. Sarığıyla sakalıyla ekip otosunda : Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde sakal uzatıp başında sarıkla dolaşan polis memuru Kuraner Erbaş, Kılık Kıyafet Yönetmeliğine aykırı davrandığı gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında açığa alındı.

Hayrettin Karaman’ın ‘Sigara’ çıkışı kadınları kızdırdı: İlahiyatçı Hayrettin Karaman “Başını örten ama sigara içen bir bayan gördüğümde farklı intibaya katılıyorum. Sanki farklı olanlara şunu diyor ‘Siz benim başımı örttüğüme bakmayın. Benden ümidinizi kesmeyin. Sizinle paylaşacağım daha çok şeyim var” dedi ortalık karıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Vakıflarla imzaladığı protokolda bir detay dikkat çekti : Ensar öğretmenlerinin parası Bakanlıktan. MEB Ensar Vakfı’na olduğu gibi Birlik Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti’ne de aynı hakları sunacak.3 kurum, istediği eğitimi verebilecek. Böylece MEB yetki ve görevlerini devrettiği “Dinci” vakıfların “Paralel Bakanlık” gibi çalışmalarının önünü açmış oluyor.

Eğitimde yeni paralel yapı, Ankara İmam Hatip Okulları Platformu (AİOP): Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayan Ensar vakfının da aralarında bulunduğu AİOP’un eğitimde yeni paralel yapı oluşturduğu öne sürüldü.Kendilerinin Cumhurbaşkanının talimatlarını uyguladığını söyleyen yapının Milli Eğitim yetkilileri ile toplantılar yaptığı, açılacak okulların türlerini dikte ettiği dile getiriliyor. AİOP’ta İlim Yayma Cemiyeti ve Vakfı, Ensar Vakfı, ÖNDER, TUGVA, TÜRGEV, MİHVAK gibi kurumlar yer alıyor.

“Kadınlar özgür oldukça güzelleşir” : İstanbul’da kadınlar, Maçka Demokrasi Parkı’nda bir araya gelerek “Hayatıma ve kıyafetime karışma !” diye haykırdılar.

ENSAR VAKFI kurban topluyor: Karaman’daki çocuk istismarlarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı, bayram öncesinde ‘Kurban’ işine girdi. Vakıf 16 sayfalık ‘Kurban Rehberi’ hazırladı. Kurban kesim işlemlerinin de başladığını duyurdu.

‘Atatürk’, TÜGVA’yı istemiyor: İzmir’in köklü eğitim kurumlarından Atatürk Lisesi, Cumhurbaşkanının oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) kullandırılıyor. Okulun dersliklerinde vakfın açtığı Yaz Okulunda dini eğitim veriliyor. (Sabahtan öğlene kadar Kuranı kerim, Peygamberin hayatı ve temel dini Bilgiler üzerine dersler veriliyor. (TÜGVA ’nın bu yıl, 25 bin öğrenciyi yaz okulu kapsamına aldığı öğrenildi.) İzmir Atatürk Lisesi Mezunları bu duruma karşı yasal girişim başlatacaklarını duyurdular.

Çocuklara Din Kampı: AKP’nin “Diriliş Muştusu” adıyla Bakanlık tesislerinde çocuklara Din ve Siyaset eğitimi verdiği, ‘Cihat’ kitapları okuttuğu ortaya çıktı. AKP Gençlik Kolları tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı desteği ile Mersin’de gerçekleştirilen “Diriliş Muştusu” Yaz Kampında 18 yaşından küçük çocuklara din ve siyaset eğitimi verildiği; “Ümmet coğrafyasında Türkiye”, “28 Şubat ve Darbeler”, “Milli ve Yerli Gençlik” başlığı altında dersler işlendiği; ayrıca , Nurettin Yıldız’ın ‘Cihad’ı anlattığı “Mücahide Kadın” kitabının çocuklara okutulduğu ortaya çıktı.

5 İmam hatipliden 1’i üniversiteye: 2017 yılı ÖSYM sınavında yerleştirme sonuçları açıklandı. Liselere göre başarı oranında imam hatip liseleri yine sınıfta kaldı. Sınava giren her 5 İmam hatipliden sadece 1’i Üniversitede lisans programına yerleşebildi.

Atatürk’ün annesinin adının verildiği hastane Arapça tabelalar ile doldu: Ankara’daki Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin tabelaları yenilendi. Tüm tabelalarda ikinci dil olarak Arapça kullanıldı.

“Çocuklara Yazık!” : Eğitim-Sen Genel Başkanı Aytekin Aydoğan , Üniversite yerleştirme sonuçlarının ardından İmam hatiplerin başarısızlığını değerlendirerek “Sorgulamayan eğitimden başarı çıkmaz” dedi.

Müfredat değişikliğine tepki gösterildi: Sivas Demokrasi Platformu, müfredatta yapılan değişikliklere tepki gösterdi. Reform gibi gösterilen değişikliklerin bilim dışı olduğu belirtilerek “Neredeyse dünya dönmüyor diyecekler” dendi.

Eğitimde geriye gidiş: Din temelli eğitim liselerde kaliteyi düşürdü. Üniversite yerleştirme sonuçları Anadolu ve Fen liselerinde de gerilemeyi ortaya çıkardı.

Meclis’in önünde Meclisin kurucusu Ata’ya büyük ayıp: CHP, Meclis’in önündeki Atatürk Meydanı’nın bakımsızlığını Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Şeker, Başbakana sordu: “Meydan, ismi Atatürk Meydanı olduğu için mi bu kadar bakımsız?”

Okul önündeki Atatürk büstünü yerinden söktü: İstanbul Ümraniye’de Mehmet Akif mahallesindeki Yukarı Dudullu 75. Yıl Ortaokulu’nun bahçesinde bulunan Atatürk büstü gece yerinden sökülüp yeşil alana atıldı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri büstü yerinden söken kişinin M.T olduğunu tespit edip şahsı evinde gözaltına aldı. Mahkemeye sevk edilen M.T ’nin akıl ve ruh sağlığının yerinde olmadığına hükmeden mahkeme, akıl hastanesine gönderilmesine karar verdi.

Kadınlar özgürlük için buluşuyor: Altınoluk ve Gönen’deki iki ayrı kampta Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadınlar, baskıları konuşacak, birlikte eğlenecek ve tazelenecekler. Mor Dayanışma ve Nar Kadın Dayanışması, kadın mücadelesini güçlendirmek için ayrı ayrı kamp düzenliyor.

İstanbul’da bekçi tartışması: İstanbul’da gece bekçiliği uygulaması yeniden hayata geçiriliyor. Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, göreve başlayan 386 bekçiye “ Silahınızı kullanmakta tereddüt etmeyin” talimatı verdi. Uygulamaya itiraz eden hukukçular “Bekçilik, din polisi, din devleti, ahlak polisi uygulamalarının bir parçasıdır; gerçekleşecek olan bu uygulama, insanların hayatına kısıtlama olarak geri dönecektir” görüşünü dile getirdiler.

Şoför Halk Otobüsünü durdurup namaz kıldı: İzmir’de tramvay yolunda namaz kılan bir vatandaş nedeniyle bir tramvayın beklemesinden sonra İstanbul’da da bir halk otobüsü şoförü namaz molası verdi. Şişli’de otobüsü durduran şoför, seccadesini orta kapının önüne sererek namaz kılmaya başladı.

Tacize uğrayan kadınlar, şikayet için gittikleri polisten dayak yedi: İki genç kadın, polislerin “Size bu kılıkla az bile yapmışlar , halinize bakın” deyip kendilerini darp ettiğini iddia etti. 22 yaşındaki iki genç kadının polisten dayak yediklerine ilişkin tutanaklar ve video kaydı da ortaya çıktı.

Kadın döven polislere soruşturma: İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, Alsancak’ ta polis tarafından darp edildiklerini iddia ederek şikayetçi olan iki kadına ilişkin açıklama yaptı: “Personelimizin bir hatası varsa, mutlaka hukuki olarak gereği yapılacaktır. Soruşturma başlatıldı” dedi.

Büyük hata: Yerleştirme işlemi sırasında binlerce adayın ek puanını unutan ÖSYM, yaklaşık 5 bin öğrencinin üniversite hayali ile oynadı. 18 bin öğrenci etkilendi. Binlerce üniversite adayı, veli ve eğitimci, ÖSYM’ye tepkilerini sosyal medyada dile getirdi.
Atatürkçü İlahiyatçılar, “Cumhuriyetimizi biz savunacağız” dediler: “İslam’ın özünün laiklik olduğunu” dile getiren Atatürkçü ilahiyatçılar, “Toplumumuzu saltanat ve Hilafet karanlığına sürüklemek isteyen şer fikirli kafaları şiddetle kınıyoruz” dediler.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala Öğrenciler yurt sorunu ile karşı karşıya: Özel kurumlara Ortaokul öğrencileri için yurt açma yetkisi, 2016 Mayıs ayında verildi. 40 öğrenci bulan özel yurt; 30 öğrenci bulan pansiyon; 10 öğrenci bulan kişiler de apart açabiliyor. CHP, “ortaokul düzeyindeki özel yurtlarda istismar vakaları artar” dedi.

Atatürk’ün toprağı, ABD’nin toprağı oldu: Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) dev araziye Amerikan Büyükelçiliği yapılıyor. Toplam 37 bin metre kare olan yeni Büyükelçilik binasında otopark ve sosyal tesisler de bulunacak. Mimarlar Odası Ankara şubesi satış protokolünü istedi ancak ‘ticari sır’ denilerek reddedildi.

AKP bir yılda 38 Ceza evi yaptırdı: Türkiye’deki 381 ceza evinin 139’u son 10 yılda yapılmış. Bunlardan 38’i sadece geçen yıl (2016) yapıldı.

Erdoğan, Cumhuriyeti profillerinden sildi: Erdoğan’ın sosyal medyadaki isim kısmından “Türkiye Cumhuriyeti” ibaresi kaldırıldı. Facebook hesabındaki “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” ibaresi “Türkiye Cumhurbaşkanı” olarak değiştirildi. Bir de AKP Genel Başkanı ibaresi eklendi. Aynı değişiklik, twitter hesabında da yapıldı.

İmam hatip dönüşümüne devam: Valiliklerin imam hatip yetkisi yok, teklifi var. Danıştay, Mili Eğitim Bakanlığı’nın valiliklere İmam hatip açma yetkisi veren Yönetmeliğin iptaline karar verse de Bakanlık ‘Valilik teklifi’ adı altında imam hatip dönüşümüne hız verdi. 4 4 4 sisteminin ardından yüzlerce orta okulu imam hatiplere dönüştüren MEB, son bir ayda 32 okulun daha imam hatibe dönüştürülmesine karar verdi.

Uluslar arası Dini Özgürlükler Raporu açıklandı: Dini özgürlükte de karne kırık dolu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı Rapor’da Türkiye’deki Aleviler ve azınlıklara karşı uygulanan ayrımcı tavır vurgulandı,

Eleştirilen Bekçiler göreve başladı: AKP politikalarının bir getirisi olarak yorumlanan ve kadınları sosyal yaşamdan eve gönderecek olan gece bekçileri, ilk mesailerini yaptılar. 366 bekçi, 15 Ağustos gecesi saat 22.00 de göreve başladı.

“1 milyon bilgisayar bağımlısı çocuk var” : Türkiye’de 1 milyon çocuğun bilgisayar bağımlısı olduğu belirtiliyor. Yoğun bilgisayar kullanımı ise çocuklarda epilepsiyi tetikliyor; dikkatsizliği, hiper aktiviteyi ve uykusuzluğu arttırıyor. Çok televizyon izleyen ve bilgisayar başında zaman geçiren çocukların algılamasında azalma, dil gelişimi ve motor becerilerinde yavaşlama olduğu belirtildi.

CHP Raporu: “Öğrenci yurtları, Süleymancı ve Nakşilere emanet”. CHP Milletvekili Gülay Yedekçi, yurt ve eğitim alanındaki hakimiyetin dernek ve vakıflara geçtiğini; Bakanlığın asli görevini vakıf, cemaat ve tarikatlara devrettiğini öne sürdü.

Milli Eğitim Bakanlığı milyonlarca kitabı imha ettirdi: Bakanlık, zorunlu eğitim kapsamında ücretsiz dağıtılacak ders kitaplarını ihaleye açmış, ihale sonucunda baskısı tamamlanan milyonlarca kitap, gerekçe gösterilmeden imha edilmiştir.

İnşaat mühendisi, Aile Bakan yardımcısı oldu: Tavas Belediye Başkanlığından sonra Ekonomi Bakanı Zeybekçi ’nin danışmanı olan Mehmet Karabay, uzun süredir görev yaptığı Aile Bakanlığında Bakan yardımcılığı görevine getirildi. Jet hızıyla yükseliş şaşırttı.

Skandal Plaj : Mersin’in Silifke ilçesinde doğa harikası koy, 29 yıllığına bir şirkete kiralandı. 190 dönemlik alana ‘kır evleri’ dikilecek, harem-selamlık plaj yapılacak.

İktidar Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin ABD’ye satıldığını yalanlamaya çalıştı : Sözcü gazetesi AOÇ’deki arazide inşa edilen ABD Büyükelçilik binasını manşet yaptı. Hükümet, “Atatürk Orman Çiftliği ile irtibatı yok” dedi. Ama, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, satış belgelerini gösterip ”Sözcü’nün haberi doğrudur” dedi. 37 bin metrekarelik arsa için ABD Büyükelçiliği’nin TOKİ’ye 88 milyon dolarlık ödeme yaptığı ortaya çıktı.

“Biz ‘Evrime’ karşı değiliz. Darwin’ini de öğreteceğiz” dedi: Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, tartışmalı yeni müfredata ilişkin olarak “Bilim bir şey diyorsa karşı olmak mümkün değil. Biyoloji dersinde Darwin var. Yani Darwin’e karşı olma durumu yok” dedi.

Yandaşa fişli torpil: Eğitim-Bir Sen, okul müdürü ataması için Milli Eğitim Bakanlığı’na dosya gönderdi. Diyarbakır, Hani ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne okul müdürü atanması öncesinde mülakata girecek adayları ilişkin fişleme dosyaları gönderdi.

Kavakçı’ya tazminat: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, vatandaşlığa geri alınan ve Büyükelçi olarak Malezya’ya atanan Merve Kavakçı ’ya 1999-2001 yılları arasındaki vekil maaşını (71 bin Tl) ödeme kararı aldı. Kavakçı bu kararla birlikte Milletvekili emeklisi de olabilecek.

Öğrencilerin Yaz Kampı yasaklandı: OHAL’ in yaşam alanlarını daraltan uygulamaları, Üniversite ve lise öğrencilerinin bilim ve sanat buluşmasına kadar uzandı. İzmir Öğrenci Kollektifi, OHAL gerekçe gösterilerek getirilen yasağı, Menderes Kaymakamlığı önünde protesto etti.

Bakan, başarılı buldu: İstanbul’da gazetecilerle buluşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, imam hatip liseleri mezunlarının üniversiteye giriş oranının arttığını ve bunun da başarı olduğunu söyledi.

CHP teklif verdi: “Meclis’teki kadın vekil sayısı 300 olsun.” CHP’li Burcu Köksal, Meclis’te kadın-erkek temsilinin eşitlenmesi için “siyasi fermuar” adını verdiği teklifi Meclis’e sundu. Teklifle siyasi partiler 600 milletvekili adayından 300’ünü kadınlardan seçecek.

WP, “ Türkiye kaosa girebilir” : ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’ta (WP) yayımlanan ve düşünce kuruluşu partiler üstü politika merkezi analisti Nicholas Danfhort’un imzasını taşıyan analizde Türkiye ile ilgili dikkat çekici iddialara yer verildi. Danfhort, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zamankinden güçlü görünse de Türkiye’nin şiddet ve kaos sarmalına girebileceğini” öne sürdü.

Mülakatla Vaiz alınacak : Kamuya personel alımlarında yazılı sınavın yerine sözlü, yani mülakat sistemi yaygınlaşıyor. ”Torpil”e kapı açtığı gerekçesiyle sendikaların tepkisini çeken mülakatla alımlara bir yenisi eklendi. Milyonlarca aday, KPSS ile işe girmeye çalışırken, Vaizler “torpil”e kapı açan sözlü sınavla kamuya yerleştirilecek.

Paralel Milli Eğitim Bakanlığı’na servet: Kurulurken Bakanlığın 1 milyon Türk lirası verdiği Maarif Vakfı’na 241 milyon Tl daha verildiği ortaya çıktı. Vakıf, hibe ve yardım alabiliyor, vergiden de muaf..

Diyanet, 7 ay içinde 4.2 milyar lira harcadı: Diyanet İşleri Başkanlığı’nın harcamaları, Sağlık Bakanlığı’nı geride bıraktı. 2016 yılında 6 milyar 517 milyon lira harcama yapan Diyanet’e bu yıl 4 milyar 368 milyon lira ödenek ayrıldı.

Erdoğan, namaz çıkışı Almanya ile yaşanan krizi değerlendirdi: Almanya’daki Türklere “Oy vermeyin!” çağrısı yaptı. Erdoğan, “Almanya’daki soydaşlarıma diyorum ki bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hristiyan Demokratları, ne SPD’yi ne Yeşiller’i… Hepsi Türkiye düşmanıdır. Bu, tüm vatandaşlarımın bir onur mücadelesidir” dedi.

Tecavüz zanlısı “Rızası vardı” dedi, cezası düştü : Diyarbakır’da 17 yaşındaki kız arkadaşı H.K.’ya 4 kez cinsel istismarda bulunan V.A.’ya(26) 2016’da 42 yıl hapis istemi ile dava açılmıştı . V.A., “Rızası ile birden fazla ilişkiye girdiklerini ,yaşının küçük olduğunu bilmediğini “ söyledi. Mahkeme, sanık V,A’yı 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Daha sonra sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini indirim sebebi sayan Mahkeme, cezayı 2 yıl 11 aya indirdi.

Depremde bizi TÜRGEV mi kurtaracak? : Ünalanlılar, ‘Deprem Toplanma Alanı’nın Bilal Erdoğan’ın Vakfı’na verilmesine karşı birleştiler. Üsküdar’ın Ünalan mahallesinde spor yapılabilen tek yeşil alanın TÜRGEV’e tahsis edilmesi protesto edildi.

Kuran Kursu’na katılanlara hediye: Adana İl Müftülüğü ve MÜSİAD tarafından düzenlenen “Anne bu yaz camideyim” başlıklı kuran kursuna katılan çocuklara Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Seyhan Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu çeşitli hediyeler verdi.

Kadın eve kapandı: Devlet, çocuk ve yaşlı bakımını sosyal olarak çözemediği için, kadın işten uzaklaşıyor. 1 milyon kadın çocuğuna,112 bin kadın da yaşlıya bakmak için işten ayrıldı.

Gündüz yetmez-gece de çalışın : Hükümet , 2015’de yaptığı yasa değişikliğini, uygulamaya geçirdi. Kadın işçi, 3 sektörde (Turizm, Özel Güvenlik ve Sağlık) 7,5 saatin üzerinde çalıştırılabilecek.

İmam nikahlı eşini bıçaklayıp öldürdü: Konya’da mahalle muhtarı olan Mustafa Ç., (53) 5 yıldır birlikte olduğu dini nikahlı eşi Hatice Göral’ı boğazını keserek öldürdü.

Atatürk anıtına bir hain saldırı daha: Diyarbakır’da Cumhuriyet düşmanı Şeyh Sait’in adının verildiği meydandaki Atatürk heykeli, elinde çekiçle heykelin kaidesine tırmanan İbrahim Yeşil (30) tarafından saldırıya uğradı. Emniyet Müdürlüğüne götürülen ve akli dengesinin yerinde olmadığı ileri sürülen İbrahim Yeşil’in sorgusu sürüyor.

Ata’ya yine saldırdılar: 19 Ağustos’ta Diyarbakır’da Atatürk heykeli tahrip edilmişti. Yeni bir saldırı 20 Ağustos’ta Zonguldak’ta meydana geldi. Saldırganlar bu sefer “Atatürk’e çiçek veren kız” heykeline zarar verdi. Heykel, Atatürk’ün Zonguldak’a gelişinin 85.yıldönümünü kutlamak için yapılmıştı.

“Atatürk Orman Çiftliği’ni (AOÇ) iade edin” : Halk Evleri üyeleri, AOÇ’nin ABD Büyükelçiliğine satılmasını protesto etti, inşaata derhal son verilmesi ve anlaşmanın iptal edilmesi için çağrı yaptı.

“Hepimiz için Laik Eğitim Bildirisi” : Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yeni müfredata tepki gösteren öğrenciler ve velileri, Bahariye caddesinde “Hepimiz için laik eğitim” sloganıyla bildiri dağıttı ve “Çocuklar projeniz değil, geleceğimizdir” vurgusu yapıldı.
3-6 yaş arası çocuklara harem-selamlık ayrımı: AKP’li belediyenin uygulaması velilerin tepkisini çekti. Altındağ Belediyesi Yaz Okulu kapsamında yüzme kursu açtı. Ancak 3-6 yaş arasındaki kız çocuklara ayrı, erkek çocuklara ayrı havuzda eğitim verdi. Ailelerin izlemesi de yasaklandı.

Diyanet, yeni evlenecek çiftler için okul açacak: Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni evli çiftler için “Beşikten Mezara Huzurun Adı Aile” isimli evlilik okulu açmaya hazırlanıyor. Proje ile boşanmaların ve aile sorunlarının önüne geçilmesi planlanıyor.

Atatürk’e hakaret edene ‘müptezel ’demek suç sayıldı: Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan’a, bir televizyon programında Atatürk’e ve manevi kızı Afet İnan’a hakaret eden Süleyman Yeşilyurt’a ‘müptezel’ dediği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Yurt dışına kaçış : Ülkenin en parlak gençleri, yurt dışına gitmenin yollarını arıyor. Yabancı Lise mezunlarının yaklaşık yarısı yurt dışındaki üniversitelere başvurdu.

Halk Oyunlarına yasak: Halk Eğitim Merkezlerindeki Halk Oyunları kursları kapatıldı. Halk Eğitim Merkezlerinin fiilen İmam hatip gibi eğitim vermeye başladığına dikkat çeken eğitimciler, “Talep görmeyen bir çok alana teşvik verilirken folklor gibi çok önemli bir konuda neden teşvik verilmiyor?” dediler.

“Zina gibi ! “ : Malatya Gazi Anadolu Lisesi Müdür yardımcısı resim-iş öğretmeni N.T. sosyal medyada halk oyunu oynayan öğrencilerin fotoğraflarını paylaşıp şunları yazdı: “…Hangi baba 16-17 yaşındaki kızının elini bir erkeğin tutmasını, diz dize, göz göze, kol kola, sarmaş dolaş halt oyunu oynamasını ister? Namusu için cinayet işleyen adam, buna izin verir mi? Bu şekilde bir halk oyununun neresi İslam’a uygun? ….İslam’daki zina mevzuunu okumalı ey analar babalar!”

Kızını vuran babaya ceza indirimi istendi: Diyarbakır’ın Çungüş ilçesi Orman Çayı köyünde 19 yaşındaki kızı Rabiye Çelikten’i ‘erkeklerle telefonda konuştuğu’ iddiasıyla Kalaşnikof silahla 8 el ateş ederek ağır yaralayan Mehmet Hanifi Çelikten (46) hakkında 28 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede Çelikten’in kızını “Haksız tahrik altında öldürmeye teşebbüs ettiği” ifade edilerek ceza indirimi istendi.

Almanya’dan Erdoğan’a sert eleştiri: “Demokrasi kültürü için büyük tehlike”. Almanya Dış İşleri Bakanı Gabriel ile Adalet Bakanı Maas, yazdıkları ortak makalede “Erdoğan’ın düşman yaratma söyleminin ve kendisine direnenleri karalamasının Almanya’nın demokrasi kültürü için tehlike oluşturduğunu; Türkiye’de laikliğin yok edildiğini; Erdoğan’ın radikalleşmesi ile Almanya’daki cami ve derneklerde de rotanın değiştiğini” vurguladılar.

Karaman’ın sözleri, ‘nefret söylemi’ : HDP Milletvekili Garo Paylan, “Gavurdan dost, domuzdan post olmuyor” başlıklı yazısında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” ve “halkın bir bölümünü” aşağıladığı gerekçesiyle Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman hakkında suç duyurusunda bulundu. Karaman’ın sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olmadığını söyledi.

Suriyeli öğrencilerin kayıt işlemleri Meclis gündemine taşındı: CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Suriyeli öğrencilerin kayıt işlemlerinin adres şartı aranmaksızın yapılması gerektiği yönündeki talimatını Meclis’e taşıdı.

Üniversite alarmı: Asırlık devlet okullarımız dünya sıralamasında ilk 400’e bile giremedi. Times Higher Education dergisinin dünya genelindeki binlerce üniversiteyi kapsayan yıllık endeksinde Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversitelerimiz çuvalladı. İlk 400’e sadece 3 özel üniversitemiz girebildi. (Koç, Sabancı, Bilkent)

Okullarımız kütüphane fakiri: Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’de toplam okul sayısının 54 bin olduğunu bu okullarda toplam 36 bin 744 laboratuvar ve 23 bin 107 kütüphane bulunduğunu söyledi. Bu durum, Türkiye’de eğitsel kaynakların ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor.

AOÇ arazisinin Amerika’ya satılması adliyelik oldu : Ankaralılar suç duyurusunda bulundu. Meslek Odaları, STK’lar, Milletvekilleri, Sendikalar ve vatandaşlar, Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı olarak halka bağışladığı “Atatürk Orman Çiftliği” arazisinin ABD Büyük elçiliğine satışına ilişkin Ankara Adliye’sine suç duyurusunda bulundu.

Atatürk’e çirkin saldırı: Mersin’in Anamur ilçesinde elinde sopayla devlet hastanesine giden Y.S. bahçede bulunan ve kaidesinde “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” yazan Atatürk büstüne saldırdı. Saldırı nedeniyle büstün baş kısmı koptu. Olay üzerine saldırgan gözaltına alındı.

Müdürden skandal İmam hatip talimatı: Feto soruşturması geçiren Antalya Kepez Milli Eğitim Müdürü Hüdai Vural, İmam hatip ortaokullarına kayıt sayısının yükselmesi için okullara talimat verdi. Vural’ın okullara göndermek üzere hazırladığı yazıda “5inci sınıf öğrenci sayılarınızın en az yüzde 35’ini imam hatip ortaokullarımıza kazandırmak için, gerekli özen ve hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim” dendi.

Kadınlar Meclis’te sorunlarını paylaştı: “Kıyafetime karışma” sloganıyla bir araya gelen kadınların oluşturduğu İstanbul Kadın Meclisi ilk oturumunda kıyafet özgürlüğü, Müftünün nikah kıyma yetkisi, pembe ulaşım araçları ve kadına şiddet olaylarına ele aldı.
Yeşil Bursa’da ‘pembe’ tutmadı : O vagonlara kadın-erkek birlikte binilerek tepki gösteriliyor. Bursa Büyükşehir Belediye’sinin AKP’li Başkanı Recep Altepe’nin istasyonlarda “Bayan yolcularımıza öncelikli vagon” diyerek başlattığı kadınlara ayrı vagon uygulaması tutmadı.

Türkiye, 25 Ağustos’ta yeni bir ülkeye uyandı: Bir KHK ile Milletvekili dokunulmazlığı kalktı. Ankara Başsavcılığına Milletvekilleri hakkında soruşturma açma yetkisi verildi. CHP,”Meclis fiili olarak lağvedildi” dedi.

Sağlıkta başa dönüldü: AKP, 2011’de yaşama geçirdiği ve “Sağlık sisteminde Reform” olarak tanımlanan sistemi KHK ile sil baştan değiştirdi. Sağlıkta yeniden ‘Tek Çatı’ sistemine dönüldü.

2 belde KHK ile ilçe yapıldı: Bu beldelerde ‘Şükür namazı’ kılındı. Aksaray’ın Sultan Hanı ile Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Kemal Paşa beldeleri ilçe yapıldı. Sultan Hanı Kervansarayı önünde toplanan halk, ‘şükür namazı’ kıldı.

Tarihi zaferin yıldönümünde acı tablo: 946 yıl önce Malazgirt’te indirttiğimiz Bizans bayrağı, işgal edilen adamıza asıldı. Yunanistan, Ege’de işgal ettiği adalarımıza Bizans bayrağı dikiyor.

Malatya Belediyesi’nin hazırlıklarını sürdürdüğü “Pembe trambüse” tepki büyük: Malatya Büyük Şehir Belediyesi’nin Eylül’de sefere koyacağı kadınlara özel “Pembe trambüs” projesine tepkiler dinmiyor. Eleştirenler “Bu gün trambüs, yarın restoran!” diyorlar.

ODTÜ Talan ediliyor: Koruma planları ortadan kaldırıldı. Belediye Başkanı Gökçek ile Bakanlık el ele ODTÜ’ye beton dökecek. Ankara Büyük Şehir Belediyesi’nin “ODTÜ’den yol geçirme” ısrarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ nın sümen altı ettiği koruma-imar planlarının olduğu ortaya çıktı. ODTÜ arazisindeki ‘Tünel yol’ ve ‘Batı bölgesi’ adındaki planlarla Üniversitenin hektarlarca arazisinin ve doğal yapısının talanının da önü açıldı. 1980 yılından beri talan edilen ODTÜ arazisi 100 hektarı geçti.

Atatürk heykeline saldıran tutuklandı: Eskişehir’de Belediye binasının önündeki bronz Atatürk heykeli kaidesinin üzerindeki yazıyı sprey boya ile tahrip eden 50 yaşındaki Osman M., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

30 Ağustos törenlerinde bu yıl da askeri geçit yok: Başkentte bu yıl da askeri geçit töreni olmayacak. Onun yerine Valilik büyük bir yürüyüş düzenliyor.

Meclis Başkanı, Atatürk’ü anmadan bayramı kutladı: TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında 15 Temmuz darbe girişiminden söz eden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öven, emperyalizme karşı mücadeleyi anlatan ve İslamiyet’e vurgu yapan Kahraman, bir tek büyük Zaferin mimarı, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten söz etmedi.

Anıt Kabir’de slogan atıp “Rabia” işareti yaptılar: Anıt Kabir’deki törenlere Ankara Büyük Şehir Belediyesi işçileri de tek tip şapka ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıt Kabir’den çıkarken barikatın arkasında bekleyenler, “Dik dur eğilme! Bu millet seninle!” ve “En büyük Reis!” diye slogan atıp ıslık çaldılar. ‘Rabia’ işareti ile tezahürat yapan guruba Erdoğan, selam verdi.

TEMMUZ 2017

Eğitimde Atatürk yok: Müfredattan Atatürk İlkeleri ile ilgili pek çok başlığı çıkartarak üniteleri birleştiren MEB, şimdi de “Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye” ünitesinin ağırlığını taslaktaki yüzde 30 dan yüzde 19,5’ a düşürdü.

‘Ilımlı’ Din Kültürü seneye kaldı: MEB’nin merakla beklenen “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersinin müfredatı yaşanan gecikmelerden kaynaklı seneye kaldı. Alevilik ve diğer dinlere daha geniş yer verilen ders programı,MEB tarafından “Görüş ve önerilere açılması için geç kalındığı” gerekçesiyle ertelendi.Bir yıl daha mevcut programla devam edilmesine karar verildi.

‘ Rabia’ müfredatta: Son dönemde en çok tartışılan konulardan “Rabia”, AKP Tüzüğünün ardından “İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi” dersinin müfredatının son halinde de kendisine yer buldu.

Hastanede tekbirli saldırı: Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan hemşire Burcu K.,(25) polisin hastaneye getirdikten sonra kelepçesini açtığı bir kişinin tekbirli saldırısına uğradı. Saldırgan, genç kadının başını ısırıp saçlarını yoldu.

Koşar adım geriye: Sağlık ve Eğitim alanındaki düzenlemeler endişe yaratıyor. Tıpta gericilik katlandı. Sosyal Hizmetler alanında da dinselleşme arttı. AKP döneminde hastanelerde ‘Din Psikologları’ istihdam edildi ve “dini terapi” sağlık hizmetleri sınıfından sayıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında hazırlanan protokol çerçevesinde ‘Evlerde manevi bakım hizmeti’ verilmesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan başka bir protokol ile de “Sığınma Evleri”ne “Vaize” atamaları öngörüldü.

Muğla’nın kadın valisi göreve başladı: Valiler kararnamesi ile Kırklareli Valiliğinden Muğla Valiliği’ne atanan Esengül Civelek görevine başladı. Esengül Civelek, Lale Aytaman’ın ardından kentte 26 yıl sonra ikinci kadın vali olarak görev yapacak.

Sevgilisini tişörtünün iki düğmesi açık diye vurmuş: Bursa’da devlet hastanesinde çalışan kız arkadaşı Arzu Özkan’ı (45) tabanca ile ağır yaralayan emekli polis memuru Orhan B’nin (52) ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Genç kadına kıyafet tacizi : Giyim kuşamı yönünden saldırıya uğrayan kadınlara bir yenisi eklendi. İstanbul Eminönü’nde dolaşan Canan K., sözlü hakarete uğradı. Genç kadına “ Üstüne başına dikkat et. Milleti azdırıyorsun” diyen tacizci yakalanıp adliyeye sevk edildi. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Almanya’da ‘Eşcinsel evlilikler’ artık serbest: Eşcinsellerin evlat edinmelerine de izin verildi. Almanya eşcinsel evliliğe onay veren 14. Avrupa ülkesi oldu. Yasa tasarısı, Parlamentoda 226ya karşılık 393 oyla kabul edildi. Alman parlamentosundaki Türkiye kökenli 11 Milletvekili de eşcinsel evliliklere “Evet” oyu verdi.

Kadıköy Anadolu Lisesi’nin pansiyonu kapatıldı. Öğrenciler şokta : Kadıköy Anadolu Lisesi internet üzerinden yaptığı açıklamada 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında pansiyon hizmeti vermeyeceğini; mevcut parasız-yatılı öğrencilerin çevredeki uygun diğer okul pansiyonlarına yerleştirileceklerini duyurdu.

İlkokulda kanlı resim: Manisa’nın Demirci ilçesindeki Atatürk İlkokulu’nun çok amaçlı salonunun duvarına 15 Temmuz darbe girişimini kanlı görüntülerle anlatan bir resim çizilmesi tepki topladı. Küçük yaşta çocukların eğitim aldığı bir ilkokulun duvarında öldürme sahnelerinin ve siddet görüntülerinin ayrıntılı bir şekilde yer alması eleştirildi.

Böyle zalimlik görülmedi: Ağrı’da karısını döverek çocuğunun bezindeki dışkıyı zorla yedirmeye çalışan adam yakalandı. Görüntüleri internette paylaşan zalim kocaya tepki yağdı.

Üniversiteli kıza şort tacizi: İzmir,Bornova’da üniversiteli Gamze A., iddiaya göre bir Suriyeli gencin önce sözlü, sonra fiziki tacizine uğradı.Şüpheli mahalle sakinleri tarafından yakalandıktan sonra serbest bırakıldı.

Saadet Partisi’nin raporunda tartışılacak öneriler: Saadet Partisi “Aile ve Ahlaki Dejenerasyon Raporu” hazırladı. Raporda kadın-erkek eşitliğini pekiştiren feminist politikalardan vazgeçilmesi gerektiği savunuldu. Ayrıca,”ahlaki dejenerasyonu yaygınlaştıran Genel Evlerin derhal kapatılması gerekmektedir” denildi,

Newyork Times “Adalet Yürüyüşünde”: “Bu yürüyüş ile geniş bir cephe kuruluyor”. Newyork Times gazetesinin Türkiye muhabiri Patrick Kingsley ‘Adalet Yürüyüşü’nün 14. gününe katılarak izlenimlerini yazdı.Kingsley, “bu yürüyüşün CHP’nin kendi geleneksel- seküler tabanı ile sınırlı kalmayıp Erdoğan’a karşı daha geniş bir cephe kurma girişiminin de bir parçası olduğu” yorumunu yaptı.

Kavakçı yeniden vatandaş oldu : Fazilet Partisinden milletvekkili seçilen ve türbanlı şekilde TBMM Genel Kurulu’na katılınca olay yaratan daha sonra Amerikan Vatandaşı olduğunu sakladığı için 13 Mayıs 1999’da vatandaşlıktan çıkarılan Merve Safa Kavakçı ile ilgili yeni bir karar alındı. Bakanlar Kurulu, 1999’daki kararın yürürlükten kaldırılmasına hükmetti.

Hükümet eğitimi dinselleştirmeyi yeni bir boyuta taşıdı.Diyanet’e MEB yetkisi: MEB yaptığı protokollerle eğitimi adım adım Diyanet’e devrediyor.Yerleştirme esas puanı olmayan öğrencilerin İmam hatip lisesine yerleştirilmelerinin ardından Açık Öğretim imam hatip lisesi öğrencilerinin örgün eğitime dönme başvurularının da Müftülüklere yapılması kararı alındı.

Özdağ,”Yeni parti “dedi : MHP’den ihraç edilen muhalif isim Ümit Özdağ,”Yeni bir milli merkezi teşkil edecek siyasi parti oluşumu ile ilgili çalışmalar başlamış durumda” dedi.

Bakanlardan eski Menzil Şeyhine taziye : Başbakan yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, eşi vefat eden Adıyaman’daki eski Menzil şeyhlerinden Muhammed Reşit Erol’a 29 Temmuzda taziye ziyaretinde bulundukları belirtildi. Bakanlara Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın ve AKP yöneticilerinin de eşlik ettiği taziye ziyaretine gazetecilerin ve televizyonların alınmadığı belirtildi.

“Referandum’dan sonra 70’den fazla şehit verdik: CHP Niğde Milletvekili Fethi Gürer, AKP’nin “terör” konusunda halkı yanılttığını öne sürdü. Başbakan Binali Yıldırım ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “referandumda ‘Evet’ çıkması halinde ‘terörün biteceğini ve şehit olmayacağını” söylediklerini anımsatan CHP’li Gürer,”Referandumdan sonra 2,5 ayda 70’i aşkın güvenlik görevlimiz şehit oldu. Hani terör bitecekti?” diye sordu.

Ceza evinden izinli çıktı. Karısının boğazını kesti: Karısını öldürdükten sonra kaçan Murat Ö., ile ilgili arama çalışması başlatıldığı bildirildi.

Yaz-Kış İmam hatip: MEB tatil dinlemeden din eğitimine devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokoller kapsamında yaz boyunca Türkiye’nin dört bir yanındaki imam hatip lisesi öğretmen ve öğrencilerine dini eğitim verecek. Yüz binlerce lira bütçe ayrılan etkinlikler kapsamında erkek ve koz öğrenciler ayrı ayrı merkezlerde eğitim görecek.

Yoksulluk sınırı 4738 lira oldu : Memur-Sen’e göre, Haziran ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1701 TL, yoksulluk sınırı ise 4738 Tl olarak belirlendi.

“Bu gün fahri doktora ünvanı verilmezdi” : Berlin Teknik Üniversitesinin akademik Senatosu, Başbakan Binali Yıldrım’a Ulaştırma Bakanı iken 2011 yılında verilen fahri doktora ünvanına ilişkin bir açıklama yaptı: DW’nin haberine göre üniversite yönetiminin o dönem verilen doktora ünvanından dolayı “üzgün” olduğu ve “Sayın Yıldırım’a bu gün böyle bir unvan verilmezdi “ ifadelerinin kullanıldığı görüldü.

Haziran’da 35 Kadın katledildi: Geçen ay işlenen cinayetlerin yüzde 33’ünün failinin belli olmadığı açıklandı. Üstelik bazı olaylar, kayıtlara ‘intihar’ olarak geçebiliyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre,”Kadın cinayetleri vahşetiyle beraber artıyor. Koruma altındaki kadınlar öldürülüyor. Bu yılın kadın cinayetlerinde en yüksek rakamlar kaydedildi”.

Süryani Kiliselerinin Diyanet’e devri iptal : Mardin’in büyük şehir belediyesi statüsüne alınmasından sonra kurulan Devir,Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun 2014 yılında aldığı Süryanilere ait çok sayıda kilise ve manastır tahsisinin Diyanet İşleri Başkanlığına yapılmasını öngören kararı iptal edildi,
Partili Cumhurbaşkanına eleştiri zırhı: ‘Cumhurbaşkanına hakaret ‘ suçlamasına “TBMM üyeliği ve parti yöneticisi olma hakkından yoksun bırakma” hükmünün uygulanması akılları karıştırdı. Bu durum siyası haklara darbe olarak değerlendirildi.

15 Temmuz’a 15 günlük anma: Diyanet İşleri 15 Temmuz’un yıl dönümünde 15 gün sürecek bir dizi etkinlik hazırladı. Etkinlikler 14 Temmuz Cuma günü 90 bin camide okunacak dua ile başlayacak.

MEB Cihad’a dokunamadı: Talim Terbiye Kurulu’na iletilen binlerce tepkiye karşın ‘Cihad’a programların son halinde de yer veren MEB, yeni öğretim yılında orta okuldan itibaren öğrencilere ‘cihad’ kavramını anlatmaya hazırlanıyor.

Doktorların yardım çığlığı : “Yeter artık ! İsyanlardayız.” Türkiye’de günde 10 hekim fiziksel şiddete maruz kalıyor. Alınan önlemler, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleyemiyor. Antalya’da Aile Sağlık Merkezi’nde görevli iki doktor, mesai sırasında şiddet gördü. Antalya Tabip Odası bir açıklama yaparak yaşananlara isyan etti.

Avrupa Birliği kapısı kapanıyor: Avrupa Parlamentosu Türkiye ile müzakerelerin kesilmesini önerdi. Oylamaya katılan 638 milletvekilinden sadece 64’ü müzakerelerin sürmesi yönünde oy kullandı. Karara gerekçe olarak Anayasa değişikliğinin Kopenhag kriterleri ile uyumlu olmaması gösterildi.

Başbakan Yıldırım, Avrupa Parlamentosunun kararına tepki gösterdi: Yıldırım, “Bu karar bizim açımızdan hükümsüzdür, geçersizdir” dedi.

Kocasakal’dan “Adalet Yürüyüşü”ne sert tepki: İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal, Adalet Yürüyüşüne katılmamasına ilişkin eleştirilere “ Ben, bu ülkenin bölünmez bütünlüğü ile sorunu olanlarla; Cumhuriyet ve Atatürk ile sorunu olanlarla; emperyalizmin işbirlikçiliğini yapanlarla yürümem” cevabını verde.

Meral Akşener’in başını çektiği “Milliyetçi,muhafazakar merkez partinin programı yazılıyor. Yeni partinin önceliği laiklik..

Rabia heykeli için “Kaldırılsın” davası : Düzce’nin AKP’li belediyesi tarafından kent merkezine dikilen Rabia heykeli için dava açıldı. CHP İl Başkanlığı “Halkı kin ve düşmanlığa davet ediyor” diyerek heykelin kaldırılması ve sorumlular hakkında dava açılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Anayasa Mahkemesi “Yetkim yok” dedi : YSK’nın mühürsüz oyların geçerli sayılmasına itirazı reddeden AYM, gerekçeli kararı nı YSK’nın da karar verirken dayandığı AİHS Ek 1 nolu protokolünün 3.maddesine dayandırdı.

Başbakan Yıldırım’dan “Adalet Yürüyüşü” yorumu: Başbakan Binali Yıldırım. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde başlatılan “Adalet Yürüyüşü” ile ilgili olarak “Artık kabak tadı verdi. Bu işi burada bitirmek lazım” dedi.

Performans bir yıl askıya alındı: Geçen yıl öğretmenleri müdürlere denetleten MEB, umduğunu bulamayınca öğretmenlere yönelik yeni performans değerlendirmesi için ilk adımı attı,

İstanbul’da şortlu kadına yine saldırı: İstanbul’un Eyüp ilçesinde şort gilip okul arkadaşları ile buluşmaya giden 26 yaşındaki R.T adlı kadın önce darp edildi sonra bıçaklandı.Yaralanan kadın emniyette şikayetçi oldu.

Öğrenci yok,Para çok : 2.2 milyar liralık yatırımla 250 yeni imam hatip lisesi açıldı. Dersliklerdeki öğrenci sayısı 17ye düştü. Diğer liselerde her sınıfa iki öğrenci daha eklenerek sayı 27 oldu.

Yine bir kadın katledildi: Çorum’un Bahçelievler mahallesinde 24 yaşındaki Canan Güler ,kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce dövülüp boynu kırılarak öldürüldü. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığındaki YÖK “Sessiz devrimleri” ne(!) devam ediyor: Din öğretmeni yetmedi İlahiyat fakültesi öğrencilerine öğrenimleri sırasında öğretmenlik için formasyon alma hakkı tanındı. Böylece İlahiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik için yeniden önü açıldı. Diyanet İşlerine
bağlı kurumlarda öğretici ve eğitici olarak görev yapabilen ilahiyat mezunlarının MEB’na bağlı devlet okullarında öğretmen olarak görev yapabilmeleri yıllar sonra kolaylaştırıldı.

İran’da sıcak tartışma: “Arabanın içi özel alan mı,değil mi?” İran’da araba kullanırken başörtüsü takma zorunluluğunu reddeden kadınların sayısı artarken ,ülke genelinde özellikle sıcaklıkların rekor seviyeye yükseldiği yaz aylarında arabaların içinin özel alan kapsamına girip girmediği tartışılıyor.

“Kadınlar erkeklerden daha iyi lider” : Norveç’te 3000 yönetici ile yapılan bir araştırma, kadınların yöneticilik pozisyonlarına erkeklerden daha uygun olduğunu ve daha üstün ‘liderlik’ vasıflarına sahip olduklarını ortaya koydu.

Bezm-i alem’e kıyak: İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Bezm-i alem vakfı Üniversitesine Sultangazi ’deki hazine arazisini tahsis etti. Fatih Belediyesi de Vatan caddesindeki okul alanını “sağlık ve eğitim tesisi” alanına çevirdi.

1660 Suriyeli çocuk kayıp: Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, Mayıs 2017 tarihi itibariyle Suriye uyruklu kayıp çocuk sayısının 1660 olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan’da devrim gibi karar: Kızlar beden eğitimi dersine girebilecek. Şeriat kuralları ile yönetilen Suudi Arabistan’da kadınlarda obezite oranının yüzde 23’e çıkması nedeniyle kız çocuklarının spor hasreti sona eriyor. Ne var ki aşırı muhafazakar din adamları kararı ,”Batı özentiliği” olarak niteledi.

Şiddetli Eğitim: Diyanet İşlerine bağlı yaz kuran kurslarında ‘değerler ’in karşılıklı şiddet ile öğretildiği ortaya çıktı. Ağrı Müftülüğü kursuna geç gelen öğrencilerin birbirini tokatlamasına istedi.

‘Hepimiz çobanız’ : Ağrı Müftülüğünün 2016/2017 eğitim-öğretim yılı sonu nedeniyle 4-6 yaş kuran kursu öğrencileri için düzenlediği etkinlikte Müftü İbrahim Gemici, “Bize emanet edilen çocuklarımızı fıtratlarına uygun eğitmemiz gerekir.Hepimiz çobanız ve maiyetimizde olanlardan sorumluyuz. Onlara en iyi hediyemiz İslam ahlakını vermektir” dedi. Etkinlikte 4-6 yaşlarındaki çocuklara yaptırılan ilahi ve şiir dinletileri;Kabe maketi etrafındaki tavafları,Sema gösterileri, ezberden 40 Hadis sunumu yer aldı.

168 bin şüpheli,50 bin tutuklu: Adalet Bakanlığı 15 Temmuz’un ardından bir yılda FETO soruşturmaları kapsamında 168 bin 796 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, 50 bin 377 kişinin de tutuklandığını açıkladı.

Metroda yayılarak oturma : İBB Metroda ‘yayılarak oturmaya’ karşı harekete geçti. Toplu taşımada tacizden ve daracık yerlere sıkışmak zorunda kalmaktan bıkan kadınlar, erkeklerin bacaklarını açarak oturmalarına karşı “Bacağını topla! Yerimi işgal etme!” kampanyası başlatmıştı.

Diyanet, 15 Temmuz’a özel web sitesi açtı: Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuzun yıldönümünde darbe girişimi ile ilgili bir web sitesi açtı. 15 Temmuz’un “Selaların şahitlik ettiği şanlı direniş” ifadesiyle tanıtıldığı sitede Diyanet İşleri Başkanının Çağrısı, taziye ziyaretleri ve mesajları, şehitler için okunan dualar ve 15 Temmuz selasının videosu yer alıyor.

Mersin Müftülüğünden kuran kursu öğreticilerine skandal tavsiye : “Çocuğa dokunun. Öpün.” Mersin Müftülüğünün 4-6 yaş gurubu çocukların da eğitim göreceği Kuran kursu seminerinde “Kendinizi sevdirmek için” başlığı altında eğitimcilere “Dokunmak, başını, yanaklarını okşamak, sarılmak, öpmek” gibi davranışlarda bulunmaları önerildi.

15 Temmuz törenlerine katılım zorunlu tutuldu: Diyarbakır Bismil’de kamu personeline 15 Temmuz törenlerine katılmaları için tehdit gibi mesajlar gönderildi. Gelmeyen personelin görevine son verileceği duyuruldu. Adıyaman, Kahta Belediyesi ile Antalya Valiliği de zorunlu katılımı uyguladı. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörlüğü de tüm çalışanlarının 15 Temmuz yürüyüşüne katılımlarını zorunlu tuttu.

Diyarbakır’da Kuran kursu açan imam beş çocuğu taciz etti: Bismil ilçesinin Tepe mahallesindeki İhlas camiinde görevli imam Y.Ö., yetkisi olmadığı halde verdiği kuran kursunda kız çocuklarına cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklandı.

Suudiler mini eteği tartışıyor: Suudi Arabistan’da yetkililer mini etek ve göbeği açık bluz giydiği bir videoyu sosyal medyada paylaşan genç kadınla ilgili inceleme başlattı.

Kuran kurslarına katılım azaldı: Diyanet’e göre 15 Temmuz darbe girişimi çocukların psikolojisini olumsuz etkiledi. Diyanet, “Daha önce yaz kurslarına katılmamış öğrencilerin tespiti yapılarak katılımlarının sağlanması yönünde çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

Büyük Ada’daki toplantıya katılan 6 kişi tutuklandı: İstanbul Büyük Ada’da toplantı yaptıkları otelde göz altına alınan aralarında Uluslar arası Af Örgütü-Türkiye, Yurttaşlık Derneği ve İnsan Hakları Gündemi Derneği temsilcilerinin bulunduğu 10 kişiden 6’sı tutuklandı.

Mimarlar Odası’ndan ikinci ‘Anıtkabir’ çıkışı : “Ağaçlar niye kesildi ?” Anıtkabir konusundaki tartışmayı başlatan ve iktidar tarafından “algı operasyonu” yapmakla suçlanan Mimarlar Odası Ankara şubesi, Anıtkabir çevresinde imar planı değişikliği ile yapılaşma olacağı konusundaki ısrarını sürdürdü.

Öğrencilere Atatürkçülük yerine ‘cihat’ öğretilecek : MEB İsmet Yılmaz, 2017-2018 için hazırladıkları yeni müfredatı açıkladı. Buna göre Atatürk’e dair konular azaltıldı. 15 Temmuz hain darbe girişimi ve cihat yeni ders konuları oldu.

Atatürk yok-15 Temmuz var: MEB İsmet Yılmaz, müfredattaki cihat konusunu 15 Temmuz ile savundu. “15 Temmuz, cihattı” dedi.

ÇYDD’den çağrı: ÇYDD Genel Başkan yardımcısı Gülsün Kaya, “ Milli Eğitim Bakanlığını çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini karartacak olan bu müfredatı uygulamaktan vazgeçmeye ; bilim insanlarını,eğitimcileri, sivil toplum örgütlerini ,ilgili bütün çevreleri bir araya getirip en geniş katılımı
sağlayarak bir toplumsal uzlaşmayla yeni müfredat yapmaya çağırıyoruz” dedi.

“Atatürkçülük müfredatta bilinçli olarak yok ediliyor”: CHP’li Lale Karabıyık, MEB’lığının açıkladığı yeni müfredatı böyle eleştirdi ve Bakanlığın taslak programların hazırlanışı sırasında AKP’ye yakın görmediği isimlerden görüş almadığını öne sürdü.

“Türk Dili” dersinde “Din” : Yeni müfredatı ‘Değerler’ kapsamında inşa eden MEB’lığının Türk Dili ve Edebiyatı’nın yeni müfredatında da ‘din’ vurgusu dikkat çekti. Bakanlık yeni programlarda din ve edebiyatı birlikte anlatacak. Yeni dönemde çocuklara Nazım Hikmet ve Atilla İlhan’ın yanı sıra Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Erdem Beyazıt gibi dini şairler de okutulacak.

Atatürk Kültün Merkezi’nin (AKM) yıkılması için ilk adım atıldı: Çevresindeki arazi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Taksim, Gümüşsuyu’ndaki AKM’yi çevreleyen 4 parselden oluşan 20 bin metrekarelik arazi,2 yıl süre ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bedelsiz olarak tahsis edildi. AKM’ nin yıkım işleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılacak. AKM’nin yerine yapılacak yeni opera binasının 2 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Hadis kaynakları güvenilir mi ? Prof.Caner Taslaman, deve idrarına şifalı diyen İlahiyatçı Dr. Ebubekir Sifil’ e şişede sarı bir sıvı ikram etti. Sifil, şişedeki deve idrarına bakmakla yetindi. Deve idrarı ile ilgili hadisin güvenilir olduğunu söyleyen Sifil,” İdrar şifadır. İbn-i Sina’nın bir eserinde pek çok hastalık için sidik öneriliyor..”dedi.

Kamu görevlisi olmayan AKP’li, nikah memuru oldu: Ordu’nun Metropol Altın ordu Belediyesinde sözleşmeli personel olarak işe başlatılan AKP Gençlik Kolları kurucusu Cihat Albayrak’a nikah kıyma yetkisi verildi. Albayrak bu yetki ile pek çok nikah kıydı.

Büyük Ada toplantısı için 2 gözaltı daha: Almanya’da krize neden olan İstanbul Büyük Ada toplantısına katılan Helsinki Yurttaşlar Derneğinden Nalan Erkem ile Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün göz altına alındı.

Çocuk gelin, kavga ettiği kocasını vurdu: Kahraman Maraş’ın Afşin ilçesinde 16 yaşındaki T.E., dört ay önce dini nikahla evlendirildiği kocası O.K., dan ayrılmak istedi.Aralarındaki tartışma kavgaya dönünce, T.E., kocasını silahla vurarak olay yerinden uzaklaştı. O.K., hastanede hayatını kaybetti.

15’e dek sayamayan çocuğa darbe dersi : Milli Eğitim Bakanlığı okul-öncesi eğitim almamış miniklere yaz eğitimi verecek. Yeni müfredatta neredeyse her derse darbe girişimini ekleyen MEB, Eylül’de birinci sınıfa başlayacak ancak okul/öncesi eğitim almamış 4-5 yaşındaki çocuklara “Yaz Eğitimi Uygulaması” adı altında 20’ye kadar sayıları, adını-soyadını ve yaşını söylemenin yanında 15 Temmuz darbe girişimini de anlatacak.

Kuran Kurslarına Hazine arazisi: Kuran kursları ve dini yurtlara 49 yıllığına bedelsiz arazi verilebilecek. Arazi tahsisine onayı hükümet verecek. Vergi muafiyetine sahip vakıflar düzenlemeden yararlanacak. Tesisler için Diyanet’in onayı alınacak.

Nuriye ve Semih eylemine polis müdahalesi : Ankara’da KHK ile ihraç edilmelerinin ardından başlattıkları açlık grevini cezaevinde sürdüren eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın serbest bırakılmaları için eylem yapan guruba polis, Toma ve biber gazı ile müdahale etti. 22’si kadın toplam 47 kişi gözaltına alındı.

Mimarlar Odası Anıt Kabir ile ilgili 2023 nazım imar planı incelemesini yaptı: İnceleme sonunda “ Anıt Kabir planı, ideolojik yıkım sürecinin parçasıdır” dendi. Çünkü 2023 nazım imar planına göre Anıt Kabir küçülüyor. 100 bin metre karelik alan konut alanına dönüştürülüyor. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu plan değişikliğinin savunulacak bir yanı yok… Anıt Kabir’e bakım yapmıyorlar. Anıt Kabir itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

İmamlara resmi nikah kıyma izni : Kamuoyunda tartışma yaratan imamların resmi nikah kıymasına izin veren tasarı, Bakanlar Kurulu tarafından Meclis’e sunuldu. Nufus Hizmetleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısının yasalaşması halinde İl ve ilçe Müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilecek.

Alevi’lerden müfredat tepkisi: “Devlet, din dersinden elini çeksin.” Alevi Bektaşi Federasyonu ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı yaptıkları ortak açıklamada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatındaki yeni düzenlemeleri eleştirerek “Muamelat ve Ukubat adlı üniteler Şeriat eğitimine geçişi hazırlayan ünitelerdir. Biz Aleviler, yeni haliyle asimilasyonu derinleştiren din dersini kabul etmiyoruz. Bu dayatmaya karşı her türlü demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz” dediler

Avrupa’dan bir uyarı daha: Avrupa Komisyonu’nun genişleme müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn , Cumhuriyet davasına ilişkin “ Türk yetkililere ancak ifade özgürlüğüne saygı duyma çağrısı yapabilirim” dedi.

Kadın Kuruluşları Müftülere nikah yetkisi verilmesine karşı: Kadın kuruluşları ve Sivil Toplum örgütleri, müftü ve imamlara resmi nikah yetkisi veren tasarının Cumhuriyet’in niteliklerinden vazgeçmek anlamına geldiğini ve laiklik ilkesine aykırı olduğunu vurguladılar. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü (İKKB) Nazan Moroğlu, “Müftülüklere nikah yetkisi verilmesinin çok yönlü bir Anayasa ihlali olduğunu; Medeni Kanunun yok sayıldığını; acilen geri çekilmesi gerektiğini” dile getirdi.

Kararname’de 2nci ‘Türbanlı Büyükelçi’ : Dış İşlerinde Merve Kavakçı’nın da atandığı Kararnamede ‘türbanlı’ bir ismin daha olduğu ortaya çıktı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan’ın kardeşi Ayşe Sayan, Kuveyt Büyükelçisi olarak atandı.

İmamlara resmi nikah yetkisine tepki yağdı : CHP’li Candan Yüceer, Meclise gönderilen teklife ilişkin “ Amaç, laikliğin içini boşaltmaktır” dedi. Barolar Birliği de “Bu düzenlemeyle toplumun bölüneceğini” öne sürdü.

Çocuklar, müzik dersinde İlahi öğrenecek: İlköğretim birinci sınıf müzik dersi için hazırlanan programda öğrencilere milli ve manevi kültürü öğretmek için, ilahi örnekleri seslendirmeleri ya da katılımlı dinletilmesi önerildi.

Dış İşleri Bakanlığı Kararnamesi belli oldu: 23 gün önce vatandaşlığa dönen Merve Kavakçı, Malezya Büyükelçiliğine atandı. Merve Kavakçı, 1999’da Türk vatandaşlığından çıkarılmıştı.

“Din devletinin kilometre taşı” : CHP, din görevlilerine resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarının Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Başbakanlığa iade edilmesini talep etti. HDP de bu tasarının çocuk evliliklerini arttıracağına dikkat çekti.

Laikliğin çıkarıldığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi taslak müfredatında “Cihat ve Selefilik” kaygısı: Uzmanlar, ‘cihat’ ve ‘Selefilik’ kavramlarının bir çok anlamı olduğunu, ancak doğru bir şekilde anlatılması konusunda kaygı taşıdıklarını dile getirdiler.

Yeni müfredatta şans oyunları ‘haram’ sayıldı: İnternet adabı ve ‘tesettür’ ders konusu oldu. ‘Tesettür’ ayetler üzerinden (örneğin: Nur Suresi 30 ve 31.ayet; Ahzap suresi 51. Ayet) anlatılacak. Temel Dini Bilgiler dersinde öğrencilere sanal alemdeki ilişkilerde İslami kuralların geçerli olduğu, şans oyunlarının ‘haram’, eğlence ve oyunların ise ‘zaman kaybı’ olduğu anlatılacak.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Cumhurbaşkanına mektup gönderdi: Canan Güllü bu mektupta “ Kadınlar ve kız çocukları ‘mal’ olarak görülemez. Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarı, kadınların kıyametidir. Devlet, bu suça ortak oluyor” diyerek Nüfus Yasası Taslağı’ndaki ‘Doğum bildirimi’nin ‘sözlü beyan’la yapılmasını öngören maddeyi eleştirdi.

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri de müftülere evlendirme memuru yetkisi verecek Tasarı’nın geri çekilmesini istedi : Yapılan açıklamada “Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların ‘Doğum bildirimleri’nin Nüfus Müdürlüklerine ‘Sözlü beyanla’ yapılması,kız çocukların yaptıkları doğumların bildirimine ilişkin zorunluluğu ortadan kaldırıp çocuk istismarcılarına ‘örtülü Af’ getirecek ve bu istismarcıların yakalanması zorlaşacaktır” denildi.

Üniversitelere de ‘İslami Çerçeve’ : Üniversite öncesi eğitimde derslerin dini ağırlıklı hale getirilmesinin ardından YÖK de yüzünü İslam ülkelerine döndü. Üniversitelerde İslam dünyasının ortak değerlerini dikkate alan bir üst çerçevenin oluşturulması planlandı. YÖK, “Öğrencilerin bir İslam ülkesi dilini öğrenmesi de önemli bir kazanım olacaktır” görüşüyle yüksek öğretimde ‘Arapça’ nın önünü açtı.

İlk 200 de İslam ülkesi yok: YÖK “Kalite artacak” diyerek İslam ülkelerinin akademilerine yüzünü dönse de bu ülkeler Dünya Üniversite Başarı Sıralamasının çok gerisindeler. Dünya Üniversiteler 2017 İtibar Sıralaması’nda ilk 250 de hiçbir İslam ülkesinden Üniversite yer almadı. Türkiye’den sadece Koç, Sabancı, Bilkent ve Atılım ilk 500’e girebildi.

Tunuslu kadının zaferi: Tunuslu kadınların protestoları etkisini gösterdi ve Parlamento kadına uygulanan her türlü şiddetin cezalandırılmasını öngören yasayı kabul etti. Evlilik içi tecavüz de suç kapsamına alındı.

Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Kavakçı Meclis gündeminde: CHP’li Göker, Meclis’te şu soruya yanıt istedi :”Kavakçı, ABD’ye vatandaşlık yemini etti. Kimin çıkarını savunacak?”

Büyükerşen’e çirkin saldırı: CHP’li Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, şehrin eğlence merkezlerinin birinin önünde saldırıya uğradı. Saldırgan Büyükerşen’e yumruk atıp silah çekti. Çevredekiler Büyükerşen ’i kurtardı.

Kadınlar için en tehlikeli 10 ülke: Türkiye 9.sırada yer aldı. Amerikan ekonomi dergisi Forbes’ in internet sitesinde yalnız seyahat eden kadınlar için en tehlikeli 10 ülke sıralamasında ilk 3 sırada Mısır,Fas ve Jamayka bulunuyor. Listenin geri kalanı ise şöyle sıralanıyor: 4. Hindistan, 5. Peru, 6. Bahama Adaları, 7. Kolombiya, 8. Ekvador, 9. Türkiye , 10. Guatemala.

Ata’ya çirkin saldırı: Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’e saldırılar bitmiyor. Şanlı Urfa, Siverek’te sarıklı-şalvarlı bir meczup (Mehmet Malboro), meydandaki Atatürk heykeline çıkıp elindeki budama bıçağı ile vurdu. “Dinimizde putperestlik yoktur” diye bağıran saldırgan gözaltına alındı.

Atatürk’ün ‘Evrim’ dersleri: Evrim teorisi bu gün Türkiye’de müfredattan çıkarıldı. Oysaki Atatürk döneminde müfredatta evrim vardı. O dönemde okullarda okutulan “Vatandaş için Medeni Bilgiler” ve “Tarih 1” adlı kitaplarda “Evrim Teorisi”ne yer verilmişti.

Güvenlik görevlisi, şortlu kadını parktan çıkarmak istedi: Toplu taşıma araçlarında ya da sokaklarda kadınların kıyafet seçimine yönelik müdahalelere bir yenisi daha eklendi. İstanbul Maçka Parkı ’nda özel güvenlik görevlisi “Bu kıyafetle parka girmene izin veremem. Göğüslerini açamazsın” diyerek genç kadından parktan çıkmasını istedi.

Boşandığı eşini ve kızını öldürdü: Şanlı Urfa’nın Viran Şehir ilçesinde Hasan Ertan, 24 yıl evliliğin ardından geçen yıl boşandığı akrabası da olan Hanife Azarak ile 20 yaşındaki kızı Nilgün Ertan’ı kurşun yağmuruna tutarak öldürdü.

Eğitimin sonu: Sultan Çiftliğinde bulunan Orgeneral Eşref Bitlis ortaokulu yaz dönemi boyunca Hayrat Vakfına verilerek kuran kursuna çevrildi. Okulu devralan Hayrat Vakfı velilerden hizmetli ücreti için para istedi. Çarşaflı öğretmenlerin derse girdiği okulda 8 yaşındaki kız çocuklarına erkeklerle konuşmamaları ve onlara güvenmemeleri öğütleniyor.

Bakanlık, Ensar Vakfını koruma altına aldı: CHP Genel Başkan yardımcısı Lale Karabıyık , Milli Eğitim Bakanlığı’nın Karaman’daki evlerde 45 çocuğa cinsel istismar skandalıyla gündeme gelen Ensar Vakfı ile imzaladığı 5 yıllık protokola sert tepki gösterdi. Bunun “MEB’ nın Ensar Vakfı’nı himayesi altına aldığı anlamına geldiğini” dile getiren Karabıyık, “Vakıflar ve dernekler aracılığıyla çocukları siyaseten şekillendirmekten vazgeçin” uyarısında bulundu.

HAZİRAN 2017

Atatürk’e hakaret eden sözde tarihçinin 4,5 yıl hapsi istendi: Derin Tarih Dergisi genel yayın yönetmeni Mustafa Armağan hakkında “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame mahkemeye sunuldu.

Antalya’dan sonra Düzce’de de açık alanda alkol yasağı: Düzce’de huzur ve güvenliğin kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla açık alanlarda,boş bina ile araç içinde alkol içilmesi Valilik kararıyla yasakladı.

“Atatürk’e Hakaret”e jet hızıyla tahliye kararı: “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret etme” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlarını işlediği gerekçesi ile başlatılan soruşturmada tutuklanan Süleyman Yeşilyurt’un ilk duruşmada tahliyesine karar verildi.

Tramvay yolunda namaz kıldı: İzmir Karşıyaka’da bir kişi, minibüsünü yol kenarına park etti. Tramvay hattının kenarında namaz kılmaya başladı. Bu sırada sefer yapan tramvay makinisti Aysu Tuna, onlarca yolcusu ile hat üzerinde durdu ve minibüs sürücüsünün namazını tamamlamasını bekledi.

Bahreyn’de laikliğe nefes yok: Bahreyn’de İdari Mahkeme, ülkenin laik muhalefet partisi ‘Ulusal Demokratik Eylem Toplumu’nu (WAAD) yasakladı. Adalet Bakanı WAAD hakkında iki ay önce “Terörizme destek vermek ve hükümeti devirmeye çalışmak” suçlamasıyla mahkemeye başvurmuştu. Uluslar arası Af Örgütü kararı “İfade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırı” olarak nitelendirdi.

Birlikte yaşadığı kadını boğazını keserek öldürdü: İnşaat işçisi Tevfik D.,(63) birlikte yaşadığı Filiz Akbaş’ı (45) zaman zaman arkadaşlarıyla dışarı çıkıp gezmeye gittiği için kıskanarak boğazını kesti. Cinayetten sonra karakola giderek teslim oldu.

Almanya’da çocuk evlilikleri yasaklandı: Alman Meclisi çocuk evliliklerini yasakladı. Ülkede artık sadece 18 yaş üzerindeki kişiler evlenebilecek. Taraflardan biri 16 yaşın altındaysa daha önce yapılan evlilikler geçersiz sayılacak.

Damat dehşet saçtı. 2 Ölü : Antalya’ da öfkeli koca, ayrılma aşamasında olduğu eşinin barışma teklifini kabul etmemesi üzerine silahına sarıldı. Eşine ve ailesine kurşun yağdırdı. Kayınpederi ile baldızını öldürüp eşini ve kayın validesini yaraladı.

Din İşleri Yüksek Kurulu bu fetvayı verdi: Haram para ile Hacca gidilirmiş..Gayri meşru yoldan elde edilmiş para ile yapılan Hac ibadetinin kabul olacağını açıklayan Diyanet, “Ancak o kazanç yoksullara dağıtılmalı” ifadesini kullandı.

Saldıranlara değil, öğrencilere gözaltı: Ankara Üniversitesi Cebeci kampusunda 2 Haziran günü “Ramazan’da yemek yiyemezsiniz” diyerek satır, pala ve sopalarla kampusun yemek alanlarına saldıran Ülkücü grup, 3 Haziran’da da ‘Tekbirler’ eşliğinde kampus içine girerek demir çubuk, sopa ve taşlarla kırılmadık cam bırakmadı. 3 öğrenci yaralandı. Yarım saat süren taş yağmurundan sonra gelen polis ekipleri, saldıran grubun uzaklaşmasının ardından 33 öğrenciyi göz altına aldı.

Tartıştığı karısına kurşun yağdırdı: İstanbul, Beyoğlu’nda Ali Ç., (40) karısı Birgül Ç., (35) ile tartıştıktan sonra pompalı tüfekle ateş ederek öldürdü.

Bir ayda 39 Kadın: “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu”nun Mayıs Raporuna göre , erkekler tarafından 39 kadın öldürüldü. 38 Çocuk istismara uğradı; 17 kadına da cinsel şiddet uygulandı. Mayıs ayında öldürülen kadınların çoğu boşanmak istiyordu.

Hafız yetiştiren Kuran kursunda dayak: Kastamonu Müftülüğü Hz. Pir Kuran kursunda N.Y. adlı din görevlisi sınıfta bir öğrenciyi ders çalışmadığı gerekçesiyle dövdü. Müftülük yetkilileri 12-13 yaşlarındaki öğrencinin dövülme olayı ile ilgili açıklama yapmadı.

Lisede öğretmenden öğrencilere sıra dayağı: Sivas’ta D.K., adlı öğretmen sinirlendiği 4 öğrencisini tahtaya kaldırıp tek tek tokatladı. Olayın görüntülerinin basında yer almasından sonra dayakçı öğretmen hakkında soruşturma başlatıldı.

Üniversitede taciz skandalı: Mersin’de Üniversite öğrencisi genç kız hocası İ.K.,dan (47), dersinden geçmesi için kendisine cinsel ilişki teklifinde bulunduğunu belirterek şikayetçi oldu. Taciz iddiası ile mahkemeye çıkartılan İ.K., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken üniversite yönetimi idari soruşturma açtı.

Camide 5 lira çalana 10 yıl istendi: Bakırköy’de 9 ay önce caminin imam odasındaki dolaptan çalınan paranın faili bıraktığı su şişesindeki tükürük örneği ile tespit edildi.17 yaşındaki B.S. göz altına alındı. Suçunu itiraf eden genç için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istedi.

Sokakta yemek yiyen kadın dayak yermiş: Acun Ilıcalı’ nın kanalı TV8’de Bekir Köse’nin sunduğu Sahur Programı’na katılan Prof. Dr. Cevat Akşit adlı ilahiyatçı oruç tutmayanların dışarıda yemek yememesi gerektiğini söyledikten sonra şu şok edici sözleri ekledi: ” O hayızlı kadınlar da ‘biz tutmuyoruz’ diye sokakta bir şey yiyemezler. Dayak yerler ha bak! Dinen dayak yerler. Gizli yesinler.”

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye desteğe inceleme: “2.19 milyar Avro nasıl harcandı?” Türkiye’nin üyelik müzakereleri çerçevesinde AB’den aldığı mali yardımın nasıl harcandığının Brüksel tarafından inceleneceği açıklandı.

Devlet okulu yazın tarikata emanet: Edirne’deki 80.Yıl Anadolu Lisesi’nin yaz tatili için Sancak Derneği ve Hayrat Vakfı’na tahsis edildiği ortaya çıktı. Bu kurumlar, yaz tatili boyunca Kuran kursu vermek için okulu kullanacaklar. Çocuklara Kuranı kerim, Değerler Eğitimi ve Peygamberin Hayatı derslerinin kimler tarafından verileceği bilinmiyor.

4 yaşa ‘Tekne Orucu’: Eğitimciler,’Oruç’ adı altında çocukların aç bırakılmasına tepki gösterdiler. Uygulamanın ciddi bir travmaya neden olabileceği uyarısı yapıldı. Türkiye’nin farklı bölgelerinde Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından 10 yaşından küçük öğrencilere “Değerler Eğitimi” adı altında ‘tekne orucu’ tutturulmasına büyük tepki geldi.

Dış Hatlar’da Sakal-ı Şerif kuyruğu: Hazreti Muhammed’in Sakal-ı şerifi ve Kabe örtüsü, Cuma namazı öncesi Dış Hatlar terminalinde ziyarete açıldı. Yüzlerce hava limanı personeli ve yolcu Sakal-ı şerif’i öpmek için sıraya girdi.

Kadına 7-24 Acil Yardım : Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun “Aile içi şiddet Acil Yardım Hattı” 1 Temmuz’dan itibaren 7-24 hizmet vermeye başlayacak. Çağrı Merkezi. Suriyeli kadınlar için de Arapça hizmet verecek. Mağdurlar 0212 656 96 96 veya 0549 656 96 96 numaralarından Çağrı Merkezi’ne ulaşabilecekler.

Belediyelerde kadının adı yok: 234 belediyeden sadece 24’ünde Kadın Konuk Evi var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verilerine göre Türkiye genelinde toplam 136 Kadın Konuk Evi 3bin440 kapasite ile kadınların ve çocukların ihtiyacını karşılıyor.

Kadın Hareketinin öncü isimlerinden Tekeli vefat etti: Türkiye’de Kadın Hareketi ve Kadın Araştırmaları konusunda ilk akla gelen isimlerden biri olan Doç. Dr .Şirin Tekeli (73) hayatını kaybetti.

Din dersi haftada 2 saate çıkıyor, Biyoloji azaltılıyor: 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Anadolu Liselerinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi haftada 1 saatten 2 saate çıkarıldı. Biyoloji dersinin saati de 3 ten 2 saate indirildi. Yabancı Dil de 4 saate indi.

Ataköy’de İmam hatip protestosu: Ataköy’deki 12 bin metre karelik Emlak Bankası arazisine İmam hatip lisesi yapılacağını söyleyen çevreciler, yaptıkları eylemde “Yeşil alanımdan elini çek”, “Bakırköyüme dokunma!” yazılı pankartlar taşıdılar.

Müdüre soruşturma: Konya’da Konevi Anadolu Lisesinin web sitesinden yapılan “2017-2018 öğretim yılından itibaren kız-erkek öğrenciler ayrı sınıflarda eğitime devam edecek” duyurusu sonrasında idari soruşturma başlatıldı.

İHH eski yönecisi iç çamaşırlı cansız mankene “savaş açtı”: Sakarya’nın Hendek ilçesinde İnsani Yardım Vakfının (İHH) eski başkan yardımcılarından Nergis Aydoğan, sosyal medya hesabından “Kadınlarımızın iç çamaşırlarının vitrinlerde ulu orta, satış yerlerinde aleni bir şekilde sergilenmesine tek başıma kalsam bile karşı çıkmaya devam edeceğim” mesajını verdi.

Kılıçdaroğlu’ ndan Adalet Yürüyüşü : CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına tepki gösteren Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Güven Park’ta toplanacaklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu “Elimde sadece ‘Adalet’ yazan pankart olacak” dedi. CHP lideri Ankara’dan Berberoğlu’ nun tutulduğu Maltepe ceza evine adalet için yürüyecek.

Türkiye eğitim kalitesinde UNİCEF sonuncusu oldu: “Geleceği kurma-Çocuklar ve zengin ülkelerde sürdürülebilir kalkınma hedefleri” adlı raporda Türkiye genel sıralamada 41 ülke arasında 36.sırada.

Ankara Üniversitesinde mezuniyete sıkı yönetim: KHK ile hedefi olan Ankara Üniversitesinde öğrenciler yoğun güvenlik önlemleri ve polis eşliğinde diploma aldı.

8 Aylık hamile karısını bıçaklayarak öldürdü: Bilecik’te Hüseyin K., evden uzaklaştırma kararına rağmen 8 aylık hamile olan 29 yaşındaki eşini 29 yerinden bıçakladı. Kadın öldü. Bebeği sezeryanla kurtarıldı.

Kıskandığı karısını pompalıyla vurdu: Adana’nın Seyhan ilçesinde sürekli kavga eden 1 çocuk sahibi Ümit K.,(32) ve Aynur K.,(26) çiftinden Ümit K., dışarıya çıkmasını kıskandığı ve kendisini aldattığını düşündüğü Aynur K.,yı pompalı tüfekle vurarak öldürdü.

Bir garip Üniversite : YÖK’ ten bağımsız ve Sayıştay denetiminden muaf olacak olan Türk-Japon Üniversitesinin kuruluşu TBMM’de onandı.Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurulmasına ilişkin kanun,Meclis’te kabul edildi.

Genç kıza şort giydi diye yumruklu saldırı: İstanbul’da ikinci Ayşegül Terzi olayı yaşandı. Terzi, geçtiğimiz yıl Çekmeköy ’de bindiği otobüste şort giydi diye tekmeli saldırıya uğramıştı. Bu kez Pendik’te üniversite öğrencisi Melisa Sağlam (21),bindiği minibüste Ercan K., adlı bir yolcunun saldırısına uğradı. Ercan K., “Bu ne biçim kıyafet, Ramazan’da böyle giyinilir mi? Utanmıyor musun?” diyerek genç kızı yumrukladı. Ercan K., gözaltına alınıp emniyetteki ifadesinden sonra serbest bırakıldı.

Atatürk düşmanı Akar,43 gün sonra teslim oldu ve tutuklandı: 7,5 yıl hapsi istenen Akar , internette yayınlanan bir videosunda ulu önder Atatürk,annesi Zübeyde hanım ve babası Ali Rıza bey hakkında açık küfür içeren şekilde konuşmuştu.

Medya Cinayeti: Fotoğrafını paylaşan kızını öldürüp intihar etti. Kocaeli’de 2 çocuk babası olan Erdal Ünlü, boşanmış olduğu eşiyle birlikte Eskişehir’de yaşayan kızı Rana’yı (17) internette paylaştığı fotoğraflar yüzünden tabancayla vurarak öldürdü. Ardından aynı silahla intihar etti.

‘Yerel’den Eğitim: KHK ile kapatılan etüt merkezleri yerine açılacak sosyal etkinlik merkezlerinde çocuklar artık Belediyelere emanet edilecek.

Müfredata bile ‘Saray’ mührü : Saray, ‘Atatürksüz’ , ‘Evrimsiz’ yeni müfredata onay verdi.

Boğaziçi’ liler, kayyum Rektörü protesto etti : Rektörlük seçimine girmediği halde bu göreve atandığı için büyük tepki çeken Prof. Dr. Mehmet Özkan, Üniversitenin mezuniyet töreninde protesto edildi. Öğrenciler Rektör konuşurken kürsüye sırtlarını döndü.

“Türk Gandi Erdoğan’ı korkutuyor” :İtalya’nın önde gelen gazetelerinden La Republica, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet’ yürüyüşünü manşetine taşıdı. “ Türk Gandi’nin yürüyüşü Erdoğan’ı korkutuyor” manşetini atan gazete, yürüyüşün her politik görüşten insanı “büyülediğini” belirtti.

Şortlu kıza saldırıdan da tutuklandı: Ramazanda şort giydiği gerekçesiyle Pendik minibüsünde Melisa Sağlam’ı darp eden ve bu suçtan serbest bırakılan Ercan Kızıltaş, savcılığın itirazı üzerine tutuklandı.

Yürüyüşün tamamlandığı gün Maltepe’de miting : Ankara’dan başlayan ve 23 günde tamamlanması planlanan Adalet Yürüyüşü’nün son durağı CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevi olacak. Yürüyüş sonlandığında ilçede büyük bir Miting gerçekleştirilecek.

Dullar Tepesi’ne sığındılar : AFP’nin haberine göre, Afganistan’da yaklaşık 2,5 milyon dul kadın var. Çoğunluğu okuma yazma bilmeyen ve evde kapalı bir hayat yaşayan kadınların pek fazla seçeneği yok. Kabil’in Dullar Tepesi’nde

500 kadar kadın, polisin sık sık gelip yıktığı gecekondularında ve Taliban tehdidi altında birbirlerine tutunarak yaşam mücadelesi veriyor.

108 gündür “açlık grevi” ndeler : KHK ile işlerinden atılan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakıncı’nın işlerine geri dönebilmek için başlattıkları “açlık grevi” 108. gününe ulaştı.

Süryanilerin mülkleri Diyanet’e devredildi : Mardin’in büyük şehir olmasından sonra ‘Kurumları Devir,Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’ Süryanilere ait çok sayıda kilise,manastır,mezarlık gibi mülkleri kamu kurumlarına devretti. Hazineye tescili yapılan kilise, manastır ve mezarlıkların bir kısmının tahsisinin ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapıldığı belirtildi.

İlkokul dahil yeni açılacak tüm okullara mescit şartı : MEB yeni bir yönetmelik yayınladı. Yeni açılacak her kuruma mescit ve abdesthane zorunluluğu getirildi.

Türkiye’de ‘Evrim’in müfredattan çıkarılması Batı basınında geniş yankı buldu: Avrupa basını olumsuz yorumlarda bulunurken ünlü ateist bilim insanı Richard Dawkins , “Türkiye kendini gülünç duruma düşürdü” mesajını paylaştı ve “bu durumun Türkiye’nin geleceği için bir trajedi olduğunu” vurguladı.

Erdoğan camide fenalık geçirdi : Bayram namazı için İstanbul Ataşehir Mimar Sinan camiine giden Cumhurbaşkanı Erdoğan , hutbe dinlerken “şekere dayalı bir tansiyon dengesizliği” sonucu rahatsızlandı. Sağlık görevlilerinin müdahalesi ile kısa sürede iyileşti.

Gencecik zihinlere 15 Temmuz istismarı: Lise öğrencileri 15 Temmuz’u çizdi. Milli Eğitim Bakanlığı kitap yaptı. Öğrencilerin resimleri genç beyinlere yönelik yapılan propagandanın vardığı noktayı gösterdi.

543 çocuk, Bayramı ceza evinde geçiriyor: Anneleri çeşitli suçlardan dolayı tutuklu veya hükümlü oldukları için ceza evinde kalan 543 çocuk, Bayrama demir parmaklıklar arkasında girdi. Halen 0-12 ay ile 6 yaş arasında annelerinin yanında kalan 543 çocuk var.

Avrupa Parlamentosu’ndan kiliselerin Diyanet’e devrine eleştiri: “Türk hükümeti, Süryani azınlığı silmek istiyor”. AP Türkiye raportörü Renate Sommer, “Binlerce yıllık erken Hrıstiyanlık döneminden kalma kültür mirasının kamulaştırılmasının kesinlikle bir başka örneği bulunmuyor” dedi. Bu olanlar ışığında “Türkiye’nin hala üyesi olmak istemesinin AB ile alay etmek olduğunu” ekledi.

Özel Üniversitenin şehit çocukları arasındaki burs ayrımı tepki çekti : 15 Temmuz şehitlerinin çocukları ile terör şehitlerinin çocuklarına ayrı burs imkanı sunan İstanbul Ticaret Üniversitesi geri adım attı.

İnanç baskısı okullara iner: Veliler zorunlu mescit ve abdesthane uygulamasının iptali için dava açmaya hazırlanıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk okullara bile abdesthane ve kız ve erkek öğrencilere ayrı mescit açma sorumluluğu getirmesi velileri ve eğitimcileri isyan ettirdi.

Hakaret mesaisi: 2016’da 240’ı çocuk 46 bin kişi, Erdoğan’a hakaretle suçlandı. Hakaretten adli işlem yapılanlardan 102’sinin yaşı 15’ten küçük. 1080 mahkumiyet kararı verildi.

Avrupa Parlamentosu’ndan Erdoğan ve Yıldırım’a mektup: “Basın özgürlüğü sağlansın”. AP ’deki beş partinin Grup Başkanları, Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’a hitaben yazdıkları mektupta “Türkiye’de hukuk devleti ilkelerine saygı gösterilmesini ve basın özgürlüğünün sağlanmasını” talep ettiler.

Şehit çocuklarını ayıran bursa YÖK’ de karşı çıktı: İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin 15 Temmuz Şehitlerinin çocuklarına yüzde 100 burs; terör şehitlerinin çocuklarına yüzde 50 burs vereceğini duyurması üzerine YÖK de devreye girerek “Ayrım yapılmaması gerektiğini” vurguladı.

9 Eylül Üniversitesi’nde 12 akademisyen açığa alındı: ‘Barış için Akademisyenler Girişimi’nin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attıkları gerekçesiyle 9 Eylül Üniversitesi’nin 12 akademisyeni açığa alındı.

Kadınlar, ‘Adalet’ talebiyle hep ön safta : “Adalet Yürüyüşü”, toplumun tüm dezavantajlı grupları için seslerini duyuracakları bir platform haline geldi. Kadınlar, engelliler, şiddet mağdurları bu uzun yürüyüşte yerini alıyor. Ankara’dan İstanbul’a “Adalet Yürüyüşü”nün başladığı ilk günden bu yana kadınlar hep en ön safta..

Sancar “Evrim bir gerçektir ve inanç meselesi değildir” dedi: Nobel ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar , evrimle ilgili büyük tepki çeken sözlerine açıklık getirdi. “Yanlış anlaşıldım. Evrim vardır ve gerçektir” dedi.

Bağ Evinde dehşet : Bursa’da öfkeli koca, boşanmak isteyen 16 yıllık karısını bağ evinde bıçaklayarak öldürdükten sonra şehir merkezindeki evine giderek tabanca ile intihar etti.

MAYIS 2017

438 bin 134 öğretmen atanmak için bekliyor: Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, atama bekleyen öğretmen adayı sayısının 438 bin 134 olduğunu açıkladı. Bakan Yılmaz, 2016 yılında kadrolu atanan öğretmen sayısının 30 bin 805, sözleşmeli atanan öğretmen sayısının ise 18 bin 506 olduğunu belirtti,

16 yıllık karısını 15 kez bıçaklayıp öldürdü : Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 3 çocuk annesi Fatma Açıkgöz, 16 yıllık eşi Tahsin Taner Açıkgöz’e boşanma davası açtı. Kendisini tehdit eden eşini şikayet eden ve hakkında koruma kararı alınan Fatma Açıkgöz işe giderken kocasının bıçaklı saldırısına uğradı. Aldığı 15 darbe ile ağır yaralanan genç kadın hastanede öldü.

Yurt yolunda cinayet: 18 yaşındaki Nurhayat, Siirt’te kaldığı kız yurduna giderken sevgilisi tarafından öldürüldü. Erkek arkadaşı genç kızı 20 yerinden bıçaklayarak kaçtı.

Süt izninde zafer: İzmir’de Evla Benek Fazlı, doğum yaptıktan sonra süt iznini kullanırken çalıştığı banka tarafından performans yetersizliği gerekçesiyle işten çıkarıldı. Fazlı’nın açtığı ve yerel mahkemede kazandığı işe iade davası Bölge Asliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi tarafından da onandı.

Bakanlıktan ‘Acil’ kodlu talimat: “Zil olarak Onuncu Yıl Marşı’nı çalan okulları bize bildirin”. İnegöl Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenlere gönderdiği mesajla teneffüslerde Onuncu Yıl Marşını çalan okulların bildirilmesini istedi. Uygulama tepki çekti.

Birleşmiş Milletler ’den Türkiye’ye İnsan Hakları uyarısı: BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Türkiye’ye terörle mücadele uğruna insan haklarını çiğnememe çağrısı yaptı. BM yetkilisi basın özgürlüğü uyarısında da bulundu.

Newyork Times’da OHAL yazı dizisi: Patrick Kingsley ,Newyork Times’da Türkiye ile ilgili sürdürdüğü “Olağan üstü Hal” yazı dizisinde Wikipedia’nın kapatılması,evlilik programlarının yasaklanması ve 4 bin kamu görevlisinin açığa alınması gibi son gelişmeleri ele aldı. Erdoğan’ın süreci hızlandırdığına dikkat çeken Kingsley, Wikipedia’nın hedef alınmasını Türkiye’de ifade özgürlüğüne karşı yapılan son salvo olarak değerlendirdi.

Bu yılın ilk 100 gününde 106 kadın katledildi: Kadına yönelik şiddet durdurulamıyor. 2016’nın ilk 100 gününde 94 kadın katledilirken bu sayı 2017’nin ilk 100 gününde 106’ya yükseldi.

İBB’den Wikipedia’nın kurucusuna “Gelme!” mesajı: Wikipedia’ya bir engelleme de İstanbul Büyük Şehir Belediyesinden geldi. İBB, Wikipedia kurucusu Jimmy Wales’i World Cities Expo etkinliği davetli listesinden çıkardı ve kararı Wales ’e iletti.

Erciş’teki Atatürk heykeli kaldırıldı: Van’ın Erciş ilçesinde Atatürk parkındaki Atatürk heykelinin bakımsız hali gündeme gelmişti. Büyük tepki çeken bu durumun ardından heykel, belediye ekipleri tarafından söküldü . Heykelin nereye götürüldüğüne ve nereye konulacağına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Hahn’dan sert açıklamalar: “Türk tipi demokrasi diye bir şey yok” diyen Hahn, “Türkiye’nin AB perspektifinden uzaklaştığı konusunda herkesin hemfikir olduğunu” belirtti.

Partili Cumhurbaşkanı dönemi resmen başladı: Cumhurbaşkanı seçildikten sonra kağıt üstünde partisinden ayrılan ancak fiilen ilişkisini sürdüren Erdoğan, 2 Mayıs’ta AKP’ye yeniden üye oldu.33 ay sonra parti rozeti taktı, ilk grup konuşmasını yaptı.

Cemaat medyası yandaşa gitti: Samanyolu Tv, Kanaltürk TV, Burç FM, Kanaltürk Radyo, Radyo Mehtap ve Radyo Cihan hükümete yakın Türkuvaz medya grubuna satıldı. Diğerleri satış için sırada.

Ortadoğu ’daki erkekler, kadın meselesinde kendilerini geliştiremiyor: Yeni bir araştırmaya göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da pek çok erkeğin kadının toplumdaki yeri konusunda babalarıyla aynı muhafazakar düşünceye sahip olduklarını ortaya çıkardı. Lübnan ,Fas ve Filistin’de yaklaşık 10bin kişiyle yapılan araştırmaya katılan erkeklerin üçte ikisi kadının temel rolünün “evin bakımıyla ilgilenmek” olduğunu düşünüyor. Araştırma’da söz konusu ülkelerde kadınların yüzde 40 ile 60’ının sokakta cinsel tacize uğradığı da belirlendi.

7 aylık evliydiler sokak ortasında öldürüldü: İstanbul, Sultanbeyli’de 23 yaşındaki İbrahim Çakar, 7 ay önce evlendiği 19 yaşındaki Figen Çakar’ı bir tartışma sonrası valizini alıp evden çıktığı için , sokak ortasında pompalı tüfekle sırtından vurarak öldürdü.

Yasağa direniyorlar. Mülkiye’de İbiş’e inat bayram var : Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi öğrencileri Rektör Erkan İbiş’in yasağına kaşın geleneksel ‘İnek Bayramı’nı ‘eksik’ de olsa başlattı.

Otobüste tecavüze 37 yıl ağır hapis cezası : Ankara’da iki çocuk annesi S’ye şoförlüğünü yaptığı özel halk otobüsünde tecavüz eden İbrahim T’ ye 37 yıl ağır hapis cezası verildi.

AKP’li Belediye Arap şeyhine içki ruhsatı verdi: Dubai Şeyhi El Makdum, İstanbul’da yaptırdığı AVM’ de alkol satmak için 27 Aralık’ta AKP’li Üsküdar Belediye’sine başvurdu. Talebi 3 Mayıs’ta onaylandı.

Sözde ‘Kürdistan’ için referandum Ağustos’ta : “Kürtlerin bağımsızlığını ilan etmeleri için vakit geldi” diyen Barzani yönetimi Ağustos ayında referandum planlıyor. Bağdat ise tepkili.

Harp Akademileri’nin tabelası da indirildi: 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Harp Akademileri kapatıldı, yerine Milli Savunma Üniversitesi açıldı. 5 Mayıs 2017’de Harp Akademileri tabelası kaldırıldı yerine Milli Savunma Üniversitesi tabelası asıldı.

İdam oylamasına izin yok : Almanya Avrupa değerlerine aykırı bir konuda referandum yaptırmayacak. Alman hükümeti Türkiye’de idam cezasının halk oylamasına sunulması halinde, Almanya’da referandum yapılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Berlin’de yaptığı açıklamada “Bizim anayasamıza ve Avrupa değerlerine aykırı olan bir tedbir konusunda Almanya’da referandum yapılması siyasi olarak düşünülemez” dedi.

AKP’li vekil referans oldu yeğeni sınavsız işe alındı: AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, ablasının oğlu olan Hakan Açıkgöz için Aydın Kredi Garanti Fonu müdürünü arayıp referans verdi. Müdür de sadece mülakatla Açıkgöz’ü işe aldı.

Yurtlar, haremlik-selamlık olacak; 10 öğrenci bulan yurt açabilecek: Milli Eğitim Bakanlığı özel yurtlarla ilgili yönetmeliğini değiştirdi. Özel ve tüzel kişiler, ortaokul ,imam hatip ortaokulu,orta ögretim ve yüksek öğretim düzeyinde yurt açabilecek. Yönetmeliğe göre kız yurtlarında kadın, erkek yurtlarında ise sadece erkek personel çalışabilecek. Bu yönetmelikle tekke ve zaviyeler adeta yeniden getiriliyor.

İlanla komutan aranıyor: Askeri okulları kapatan iktidar, subay, ast subay ve komutan bulmak için gazetelere ilan verdi.

“Büyü bozacağım” dedi. Abla kardeşi kandırdı : Adana’da sahte hoca Hamdullah İ., doktor kocasından ayrılan öğretmenle “büyü bozma” bahanesi ile evlendi ; ablasıyla da birlikte oldu.

Ata’nın kardeşine saygısızlık: Ulu önder Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan ’ın AKP’li Altındağ Belediyesinin sınırları içinde kalan Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki mezarı bakımsızlık içinde. Atadan ’ın mezarındaki bu bakımsızlık vatandaşların tepkisini çekti.

Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden tartışma yaratacak proje: “Hediyeli Namaz dersi” : Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü ile Erzurum İnsan ve Medeniyet Hareketi Derneği’nin “Erzurum Değerler Eğitimi Projesi” kapsamında ilk okul öğrencileri öğlen namazında Ulu Cami’de buluştu. Namaza yaklaşık 300 çocuk katıldı. Çocukların ellerinde “Dünya boş-Camiye koş” , “ Bir tek dileğim var : Namaz kıl yeter” yazılı pankartlar görüldü. Namaz öncesi ve sonrasında öğrencilere Ulu caminin tarihi ile ilgili bilgilerin yanı sıra Erzurum İHM derneği tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Cami-Gençlik Buluşması : İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kani Yılmaz,Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gençlere yönelik başlattığı “Cami-Gençlik Buluşması Projesi” kapsamında Süleymaniye camiinde gençlerle bir araya geldi. Yılmaz, “Eylül ayından itibaren en az ayda bir kere, imkan bulursak 15 günde bir, büyük bir camimizde gençlerle bir ara gelmeyi planlıyoruz. Ezan, bayrak,millet ne kadar önemli 15 Temmuz’da bir kez daha gördük” dedi.

İfade özgürlüğünü desteklemişler: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslar arası Münazara Turnuvası Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada “Biz düşünce ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar destekledik” dedi.

İçki yasak, protesto kabahat: Antalya İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, kentte alkol yasağı olmadığını, sadece alkol kullanımı ile ilgili düzenleme olduğunu söyledi. Emniyet Müdürü “Sanki turist içmeye geliyor” diyerek alkol yasağını savundu.

Atatürk düşmanları için gözaltı kararı çıktı : Yandaş bir televizyon kanalında Atatürk ve manevi kızı hakkında çirkin ifadeler kullanan Süleyman Yeşilyurt ile sosyal medyada Atatürk ve annesi ile ilgili sözler sarf eden Hasan Akar tepki çekmişti. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı Atatürk düşmanları Süleyman Yeşilyurt ve Hasan Akar hakkında soruşturma başlattı.

Üniversiteye sokmadılar: Tarihçi profesör kisvesi altında Atatürk$e televizyonlardan ve dergi sayfalarından nefret kusan Mustafa Armağan İstanbul Üniversitesinde konuşma yapacaktı. Ancak Üniversiteliler Armağan’ı okula sokmadı. Konuşması iptal edildi.

Wikipedia Anayasa Mahkemesine gitti : Türkiye’ den erişim engeli getirilen internet ansiklopedisi Wikipedia, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Bahadıroğlu ’nun programı iptal oldu: Bir televizyon kanalında katıldığı programda Atatürk’e hakaret etmesiyle gündeme gelen yazar Yavuz Bahadıroğlu’ nun Darıca Belediyesi Adnan Menderes Kültür Merkezi’nin düzenleyeceği “Tarih Sohbetleri” programında konuşacak olması, tepkilere yol açtı. Darıca Belediyesi tepkiler üzerine programı iptal etti.

“Otoriterlikle olmaz” : Avrupa Sosyalist ve Demokratlar grubunun Başkanı Pitella ,“Türkiye’nin demokrasiden uzaklaşmasını istemeyiz” dedi.

Telaviv’ den Erdoğan’a sert tepki: “İnsan haklarını ihlal eden bize vaaz vermemeli” : Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ezan yasağı dahil İsrail’e yönelik çıkışlarına Telaviv’ den sert tepki geldi. İsrail Dış İşleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Kendi ülkesinde insan haklarını sistematik şekilde ihlal eden biri , bölgedeki tek gerçek demokrasiye vaaz vermemeli” denildi.

Beş kişiden biri yoksul, yarısı ısınamıyor: TUİK ’in araştırması ailelerin yoksulluğunu gözler önüne serdi. Türkiye’deki bireylerin yüzde 22’si yoksulluk sınırının altında. Bu oran, ailedeki birey sayısı arttıkça yüzde 46’yı buluyor. Bireylerin yarısı da ısınma sorunu yaşıyor.

Ordu, Atatürk düşmanlarına “ kentimize gelmeyin!” dedi: Atatürk’e çirkin hakaret ve iftiralarda bulunan Mustafa Armağan ile Yavuz Bahadıroğlu ’na Anadolu’dan tepki sesleri yükseldi. Ordu ilindeki imza günlerine katılacak olan bu kişiler programdan çıkarıldı.

Yeşil alan yerine yurt : Tarihi yarım adadaki Tokapı İETT garajına yurt yapılıyor.İBB’ de kabul edilen teklifle arazinin bir kısmı ticaret alanından sosyal ve kültürel tesis alanına çevrildi. Bir de zemin altı otopark eklendi.

Atatürk’e hakarete tutuklama istemi ile yakalama kararı : Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Süleyman Yeşilyurt ve Hasan Akar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararının çıkarılmasını talep etti.

ABD’li albayın verdiği madalyayı reddetti: ABD’nin terör örgütü YPG’ ye ağır silahlar vermesinden sonra Özel Kuvvetlerde IŞİD ’e karşı mücadele grubunda görevli Albay Orkun Özeller, ABD’nin sunduğu madalyayı “ Bu madalyayı verenler benim düşmanım olan YPG ile işbirliği içindedir. Onurum bu madalyayı kabul etmeme müsaade etmemektedir” dedi.

Ata’ya dil uzatan tarihçiler Diyanet’in gözdesi olmuş: Atatürk’e yönelik hakaretleriyle tepki çeken tarihçiler Yavuz Bahadıroğlu ile Mustafa Armağan, Atatürk’ün kurduğu Diyanet’in gözdeleri çıktı. Her iki tarihçinin de Müftülüklerin bir çok organizasyonuna onur konuğu olarak katılıp konferans verdikleri belirlendi.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesinde Ensar ’a övgü: İstanbul Üniversitesi Avcılar kampusüne yapılacak 4 bin kişilik iki öğrenci yurdu için İBB’ de tartışma yaşandı. CHP’liler “Yurtları Kredi ve Yurtlar Kurumu işletsin” derken AKP’liler TÜRGEV ve ENSAR’ ı savundu.

TÜRGEV ve ENSAR ABD’de yurt açacak: Amerika’da Manhattan’da yurt yapılacak arsanın 20 milyon dolara satın alındığı belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tartışma yaratan yeni müfredatı : Evrim yok ; Atatürk daha az; İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi ile İlk okulda Atatürk’e ilişkin bölümler daraltıldı. Lise son sınıf Biyoloji dersinde yer alan “Hayatın Başlangıcı ve Evrim ünitesi” kaldırıldı.

Kahl “ABD ile YPG’ yi Erdoğan yakınlaştırdı” dedi. Obama yönetiminin üst düzey yetkililerinden Kahl , Foreign Policy’e yazdığı makalede Erdoğan’ın IŞİD ’i tehdit olarak kabul etmekte geciktiğini söyledi.

SGK sınavında skandal sorular: Sosyal Güvenlik Kurumu’nun müdürlük için yaptığı sözlü sınavda adaylara “ 15 Temmuz’da neredeydiniz?”, “Referandum hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi sorular yöneltildi. Kazanan 171 kişi yandaş sendikalı çıktı.

Pamukoğlu Paşa ABD Planı için uyardı: “Suriye’de Kürdistan kurulursa Türkiye’de toprak isteyecekler. Enerji nakli için akıllarında İskenderun var.PKK’lı teröristler bu yüzden Amanos dağlarını terk etmiyor” dedi.

İnşaatta çalışırken yaşamını yitirdi: Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile öğretmenlikten ihraç edilen Bünyamin Erdoğan, inşaatta çalışırken yaşamını yitirdi.

Avrupa’dan “Demokrasiye saygı gösterin” uyarısı: AB Komisyonu sözcüsü Maja Kocijancic, Türkiye’yi demokratik standartlara uygun davranmaya çağırarak “masumiyet karinesi, adil yargılanma ve savunma hakkına saygı duyulması gerektiğini”

Aladağ hala yanıyor: 12 kız çocuğu can verdi. Erkek yurdunun da aynı durumda olduğu ortaya çıktı.

“ Örtülü” nün parası referanduma gitti: 4 ayda 1 milyar 98 milyon lira harcandı. Yüzde 51.4’ lük tartışmalı ‘Evet’ millete pahallıya mal oldu. Örtülü Ödenek tüm zamanların rekorunu kırdı.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB), TÜRGEV, ENSAR, Aziz Mahmut Hüdai Vakfı ve TÜGVA ile öğrenci yurtları işletmek üzere protokol imzaladı. Binanın kirası, ortak giderleri ve aidatı Belediye tarafından karşılanacak.

Gençlik Festivali de iptal edildi: Beşiktaş Belediyesi, Valiliğin ‘Güvenlik gerekçesi” ile izin vermediğini açıkladı.

“ Okulumuzu vermeyiz”: Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, Yıldız kampüsünün ‘Cumhurbaşkanı Ofisine tahsis edileceği’ ile acilen boşaltılmak istenmesini, gerçekleştirdikleri eylem ve forumla protesto etti.

Gençler yoksul ve yoksun: Yüzde 30’unun aylık geliri 600 liradan az; yüzde 50’si borçlu; yüzde 70’i sahip olamadıkları iş ve gelirin özleminde.

Boşandığı kadını öldürdü : Işık ’ı yine koruyamadık. Eski eşi İzmir’de yaşayan Işık İ.,yi başına çekiçle vurarak katletti. Kadının cinayet günü polise 3 kez ihbarda bulunduğu belirlendi.

Atatürk Yürüyüşü yasaklandı : İstanbul’da Beşiktaş Belediyesi , “19 Mayıs Atatürk’ü Anma,Gençlik ve Spor Bayramı” için 4 gün sürecek bir etkinlik düzenlemek istedi. Valilik “güvenlik” bahanesiyle iptal etti.

Takkeli,sarıklı kreş: Dini bir vakfın sahip olduğu Uşak kent merkezindeki özel kreş ve gündüz bakım evi, 4-6 yaş grubundaki çocukların cami ziyaretine ilişkin fotoğraflarını Facebook’ ta paylaştı.Erkek ve kız çocukların sarıklı, takkeli, başörtülü ve gelinlikli olarak camide imamın arkasında saf tuttuğu fotoğrafları gören yurttaşlar tepki gösterdi.

Küçük kızlara istismar: Kınalı Ada’da seri tecavüz dehşeti yaşandı. 3 küçük kıza zincirleme olarak taciz ve tecavüzde bulunulduğu ortaya çıktı. Olayla ilgili 3 kişi tutuklandı. Soruşturma sürüyor.

19 Mayıs kutlamaları İzmir’de de yasaklandı.

Turizm sektörümüz can çekişirken Yunan, işgal ettiği adamızda turizm sezonunu açtı: Yunanistan işgal ettiği, Bodrum’un hemen karşısındaki Keçi Adası’nda turizm başlattı. Ada turist kaynıyor. Yunanlar Türkiye’nin sırtından para kazanıyor.

Eski damat dehşeti: Erdal Atlı 4 ay önce boşandığı ve 2 çocuğunun annesi Yasemin Yıldız ile eski kayınpeder ve kayınvalidesini av tüfeği ile öldürdü. Evde bulunan 7 yaşındaki kızı S.A’ yı alarak kaçtı. İzmir’de kızı ve suç aleti silahla birlikte yakalandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nden ‘ifade özgürlüğü’ notası: Washington, Türkiye Büyükelçisi Kılıç’ı Dış İşlerine davet ederek Erdoğan’ın korumalarının şiddetinden rahatsız olduklarını iletti. Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser da korumaları kınadı. “Barışçıl gösterilere yönelik saldırı, başkentin değerlerine ve Amerikan halkının haklarına hakarettir” ifadesini kullandı.

Tarihi değil, ismi değişti: Diyanet İşleri Başkanlığı , hükümetin “Kutlu Doğum Haftası”nı hicri takvime bağlama talimatına uymadı. Diyanet, bu haftanın her yıl olduğu gibi,14-20 Nisan tarihlerinde kutlanması kararını aldı. Ancak haftanın adını “Siret Haftası” olarak değiştirdi.

Spor alanı, İsmail Ağa Cemaatine feda: İstanbul Büyük Şehir Belediye Meclisi, Samandra’ nın spor alanını “Özel Eğitim Alanı”na dönüştürerek İsmail Ağa Cemaatinin kullanımına açtı. CHP’liler kamu alanlarının yok edildiğine dikkat çekti.

Gençler, Atatürk düşmanlarına tepki için 320 kilometre yürüdü: Hafta başında Kayseri’den yola çıkan gençler, “Atatürk’e saygı yürüyüşü” nü Ankara’da Güven Park’ta sonlandırdılar.

Derin Tarih Dergisi için toplatma kararı kararı çıktı : Bakırköy Nöbetçi 4. Sulh Ceza Hakimliği, “kuvvetli delilin bulunması ve dergide Atatürk’e hakaret eden ifadelere yer verildiği” gerekçesiyle “derginin Mayıs sayısına el konulmasına, toplatılmasına, yayın ve dağıtımının durdurulmasına” hükmetti.

Muhalif basına ‘FETO adına suç işlemek’ iddiasıyla yeni bir operasyon dalgası : Bu kez hedef, SÖZCÜ gazetesi oldu.

“Bizim Devrimimiz sessiz devrimdir” : Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Saray’da ağırladığı 81 ilden gelen gençlere ‘Devrim dersi’ verdi. “Bizim devrimimiz sessiz devrimdir” diyen Erdoğan,” bir sonraki Kızıl Elmamız olan 2023 Türkiye’si sizlere emanettir” dedikten sonra ekledi:” Bir ülkeyi yenmenin yolu, tarihi ile olan ilişkisini kesmektir. Bize tarih kitaplarında geçmişi mağlubiyetlerle dolu olan bir tarih okutuldu.”

Aziz Sancar’ın kızları kampta: Prof. Aziz Sancar’ın Kız Çocukları için STEM kampları Projesi Kars’a geldi. Kafkas Üniversitesinde başlayan kampa 100 kız öğrenci katılıyor.

19 Mayıs ısrarı “tahrik edici “ geldi: Beşiktaş Belediyesine kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Açlık Grevi 74.gününde: Direnişe desteği müdahale edildi, 9 gözaltı var. KHK ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça ’nın işlerini geri almak amacıyla Yüksel caddesindeki İnsan Hakları Anıtı önünde başlattıkları açlık görevi 74. gününe girdi.

SÖZCÜ’ den boş sayfalı protesto : Medyayı susturma operasyonunun son hedefi Sözcü Gazetesi, “19 Mayıs Basın Özgürlüğü Özel Sayısı” manşetiyle boş olarak çıktı.

Polisten yardım istedi. !5 dakika sonra öldürüldü: Aydın.Didim’de yalnız yaşayan 55 yaşındaki Ayşe Çelebi, kendisine husumet beslediği öne sürülen esnaf Zeki D.,tarafından pompalı tüfekle öldürüldü. Ayşe Çelebi, evinin önünde pompalı tüfekle dolaşan Zeki D.,yi fark edince 155’i arayıp ihbarda bulundu.Tehdit edildiğini ve korktuğunu söyledi.Bu konuşmadan 15 dakika sonra Zeki D., Ayşe Çelebi’yi başına tek el ateş ederek öldürdü.

Çocuklarını odaya kilitledi. Karısını başından kurşunladı: Bursa’nın İnegöl ilçesinde kamyon şoförü Cihan E., eşinin ailesiyle arasının bozuk olmasından çıkan tartışmada 5 ve 3 yaşlarındaki kızlarını oturma odasına kilitledikten sonra karısı Hatice E:,yi başına ateş ederek öldürdü.

Bütün Avrupa,’Boş’ çıkan SÖZCÜ ’ye hayran kaldı: Sözcü ’nün basın özgürlüğüne çeşitli bahanelerle darbe indirilmesine karşı yayımladığı boş sayfalar dünyada yankılandı.

AKP kongresinde hem lider hem parti yönetimi değişti: Erdoğan,998 gün sonra tekrar Genel Başkan oldu. Cumhurbaşkanı olunca bıraktığı koltuğuna “Başkanlık” sistemiyle döndü. İlk konuşmasında “Küçük hataların sonucu büyük olur.16 Nisan’da gördük” dedi. OHAL ’in kalkmayacağını açıkladı.

Alman hükümetinden ’İncirlik Krizi’ yorumu: Alman hükümetinin Transatlantik İlişkiler koordinatörü Jurgen Hardt , İncirlik anlaşmazlığı için “ NATO’yu sınırları zorlayan Türk politikasının tutsağı haline düşürmemeliyiz” dedi.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’den AKİT zihniyetine tepki: Hayri İnönü, büyük babası İsmet İnönü ve büyük annesi Mevhibe İnönü’ye hakaret eden AKT TV’ye RTÜK tarafından ceza verilmemesine tepki göstererek “ Tarih, dilinden ve zihninden zehir akan hadsizleri değil, Türkiye’nin açık ve ileri görüşlü kurucularını yazmaya devam edecektir” dedi.

Dış basında AKP’li Cumhurbaşkanı eleştirisi: “Meclis , yalnızca yasa öneren kurum oluyor” . Britanya’nın The Times gazetesi, “ Erdoğan parti lideri olarak iktidarını perçinledi. Yeni Anayasa O’na yürütme yetkisini veriyor ve Meclisi yalnızca yasa öneren bir kuruma indirgiyor” yorumunu yaptı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş kampüsündeki binalar, Cumhurbaşkanlığı Ofisi olacak: Erdoğan için boşaltılıyor.

Atatürk heykeline balta ile saldırdı. Linçten zor kurtuldu: Sakarya Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na tiner döküp ateşe veren ve baltayla saldıran kişiyi halk linç etmek istedi. Saldırganı zabıta kurtardı.

El yazısı resmen bitti: AKP’nin eğitim-öğretimde büyük umutlarla başlattığı bitişik-eğik yazı, yani ‘el yazısı’ dönemi resmen bitti. Yeni öğretim yılında birinci sınıfa yeni müfredatla başlayacak öğrenciler, artık dik temel yazı ile okuma yazma öğrenecek.

Açlık Grevi yapan iki akademisyen tutuklandı: KHK ile görevlerinden ihraç edilen ve işlerine dönmek amacıyla 75 gündür açlık grevi yapan akademisyenler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, Ankara Adliyesi Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

“Çapa, yerinde yenilenmeli” : Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Tükel, “Polikliniklerin, yataklı servis ve ameliyathanenin hastanenin geri kalanından ayrı şekilde bulunması, Tıp Fakültesi yapılanmasına aykırıdır” dedi.

İdam ipine ödül gibi ceza: Öğrencilerinin eline urgan veren Başak şehir TOKİ Osman Gazi İlkokulu öğretmeni Aydın Erekmen’ e kınama cezası verildi.

Prof. Dr .Aysel Çelikel yeniden ÇYDD Başkanı: ÇYDD 22.Olağan Genel Kurulu,18-19 Mayıs’ta Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi ’nde yapıldı. Çelikel, bir kez daha ÇYDD’ nin Genel Başkanı seçildi.

Öğretmen Evi’nde Cumhuriyet yasağı: Trabzon Öğretmen Evi’nde Cumhuriyet Gazetesi yasaklandı. Cumhuriyet, yaklaşık 6 aydır Trabzon Öğretmen Evi’ne alınmıyor, dışarıdan getirilip lokale bırakılan gazeteler de kaldırılıyor.

Türkiye’yi Kınama Tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi Dış İşleri Komisyonu’ndan geçti: ABD Temsilciler Meclisi Dış İşleri Komisyonu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın korumalarının Washington’da büyük elçilik konutu önündeki protestoya müdahalelerini kınayan karar tasarısını kabul etti.

5 yıldızlı otellere İMAM : Antalya Müftüsü Osman Artan, Ramazan ayının tatil dönemine rast gelmesi nedeniyle kentte bazı 5 yıldızlı otellerde büyük mescitler oluşturulduğunu ve buralardan gelen imam talebinin karşılanacağını açıkladı.

Dolmabahçe Sarayı çocuklara yasaklanıyor: TBMM Başkanlık Divanı, “Dolmabahçe Sarayı’na ana okul ve ilkokul öğrencileri toplu olarak alınmaz” şeklinde yönetmelik değişikliği hazırladı. Gerekçe ise: “Merdivenin çok dik olması”.

4 yaşındaki çocuklara maketten KABE tavafı: AKP’li Kahraman Maraş Belediyesi’nden sonra Sinop’un Gerze ilçesinde de Kuran kursu öğrencilerine maket Kabe’yi tavaf ettirdiler. Öğrenciler, Hac kıyafetleri ile sahneye konan maket Kabe etrafında döndü.

Ankara Valiliği şarkı söylemeye yasak getirdi: Ankara Valiliği, “Bombalı saldırı riski var” diyerek “Ankara ili genelinde güneş batımından sonra ateş yakmak suretiyle eylem yapılması, yüksek sesle çevreyi rahatsız edici şarkı,türkü,marş söylenmesi,slogan atılması,basın açıklaması vbg. eylem yapılması yasaklanmıştır” açıklaması yaptı.

Yine İmam hatip lisesi mağduriyetini anlattı: ÖNDER İmam hatipliler Derneği Mezuniyet töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine çocuklarının üzerinden mağduriyet duygusu yaratarak “4 çocuğu İmam hatip lisesinden mezun olmuş bir baba olarak bizler de çok çile çektik” dedi.

Yalova’nın Çiftlikköy Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen yıl sonu etkinliğinde 4-6 yaşındaki çocuklar, hacı da oldular : 4 yaşındaki çocuklara ihram giydirilip Kabe tavaf ettirildi. Eğitim-Sen bu görüntülere tepki gösterirken AKP’li Başkan “Böyle çocuklar oldukça ülkenin sırtı yere gelmez” dedi.

“ Fırsat verilsin-ülke kalkınsın”: KOÇ grubu, cinsiyet ayrımcılığına topyekün savaş açtı. Çanakkale’de yapılan “Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekliyorum” farkındalık seminerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülkelerin kalkınması ve daha adil toplumların oluşması için önemli unsurlardan biri olduğu söylendi.

Cinnet geçiren kişi eşini bıçakladı. Evi yaktı.3 ölü var: Gaziantep’te 33 yaşındaki Mustafa Öztürkmen , karısını bıçaklayarak öldürdü.8 ve 1 yaşındaki kızları da babalarının çıkardığı yangında dumandan zehirlenerek öldüler.

Türkiye’de son 10 yıldır kadın nüfusun yüzde 28’i ev işleri ile uğraştığı için iş gücüne dahil olmuyor : Her 4 kadından biri evde oturuyor.Toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıpları değişmedikçe bu durumun değişmesinden söz etmek zor.

Sanatçıya yeni kriter : Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, TÜSAK yasa tasarısını anımsatan bir kararla koro ve orkestra sanatçılarına performans kriteri getirdi.

Boşanmak isteyen karısını öldürdükten sonra kendisini öldürdü: Hatay’da yaşayan Cemil Karasu (26) boşanma aşamasında olduğu eşi Kübra Karasu’yu(21) öldürdükten ve kayın validesi ile kayın pederini yaraladıktan sonra kaçtı. Olay yerinden birkaç sokak ötede aynı tabancayla başına ateş ederek intihar etti.

Cinnet geçiren baba eşini ve 5 yaşındaki kızını öldürdü: İzmir Bornova’da psikolojik sorunları olduğu iddia edilen Sami Ergu (29) tartıştığı eşi Serap Ergu’yu (34) ve kızı Sena’yı bıçaklayarak öldürdü.

İsmail Tarman nöbeti 1 yaşında: Beşiktaş’taki İsmail Tarman Ortaokulunun kademeli olarak İmam hatip okuluna dönüştürülmesine karşı velilerin sürdürdüğü mücadelede bir yıl geride kaldı.

NİSAN 2017

STEM kızları bu yaz Pekin’e gidiyor: Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar önderliğinde geçen yıl başlatılan “Girls in STEM” projesinde bu yıl kız öğrenciler farklı ülkelerden yaşıtları ile buluşacak,

YGS’ ye geç kaldı. İntihar etti : Çanakkale’nin Biga ilçesinde 12 Mart 2017 Pazar günü yapılan Yüksek Öğretime Geçiş (YGS)Sınavına bir dakikalık gecikme nedeniyle alınmayınca bunalıma giren 18 yaşındaki Büşra Nur Kalaycı intihar etti.

Bakamasan da doğur! : Ekonomik yoksunluk nedeniyle 2010’da 35 bin298 olan korunmaya muhtaç çocuk sayısı 2016’da 187 bin 415’e ulaştı.Tecavüz sonunda hamile kalan kadınların kürtajına dahi izin vermeyen iktidar,muhtaç çocuk sayısını 7 yılda yüzde 289 arttırdı.

En mutlusu çocuklar: Velilerin ve öğrencilerin uzun süredir eleştirisine sebep olan zorunlu,eğik-bitişik yazı uygulaması, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kaldırıldı. Uygulama ortaokul birinci sınıftan itibaren seçmeli olacak. MEB’nın el yazısını kaldırma kararı, eğitimcileri ikiye böldü. Öğrenciler ve veliler ise karardan çok memnun.

‘Evet‘ için Ankara’da otobüsler bedava : Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım’ın başkentte ’ evet’ propagandası yapacakları toplu açılış töreni için tüm otobüs ve metro seferlerini ücretsiz yaptı.

Diyanet yetkilisine ‘Ajanlık’ soruşturması : Almanya, Diyanet İşleri Başkanlığı görevlisi Prof. Dr. Halife Keskin’i FETO üyelerini araştırmakla suçluyor.Almanya’da Federal Savcılık, Diyanet İşlerine bağlı imamlara yönelik casusluk iddialarına karşı üst düzey bir Diyanet görevlisi hakkında soruşturma başlattı.

OHAL’de kadın hakkı hiç yok : Darbe girişimi kadına şiddetin görmezden gelinmesine bahane oldu.Kadın Dayanışma Merkezi’nin raporuna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurduğu Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM’ler), OHAL’i bahane ederek kadına şiddeti daha da görmezden geldi. Merkezlere başvuran kadınlara “Darbe oldu, Polisin işi gücü var” denildi.

8. ‘Yılın Öğretmeni’ sahte çıktı : 2015’te Başbakanlık tarafından ‘Yılın Öğretmeni’ seçilerek ödüllendirilen R.S’ nin 19 yıl süreyle sahte diploma ile çeşitli illerde öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

31 Günde 35 Kadın : “Kadın Cinayetlerini Durduracağız” Platformu’nun Mart ayı Raporu’na göre, Mart ayında 35 kadın öldürüldü. 14 kadın cinsel şiddete maruz kalırken, 213 çocuk da cinsel istismara uğradı. Kadınların yüzde 63’ü kocası, erkek arkadaşı, babası, abisi, oğlu gibi yakın akrabaları tarafından öldürüldü.

‘Türksüz’ millet tanımı tepki çekti: Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da “Türk milleti tanımını kabul etmediğini” açıklaması tepki çekti. Siyasetçiler, Erdoğan’ın konuşmasını “PKK ve Barzanicilerden oy kazanmaya yönelik” olarak nitelendirdi.

‘Dindar Nesil’ son hız : Derslik harcamaları İmam hatiplere yapıldı. On binlerce öğrenci örgün eğitimin dışına çıktı. 43 bin 600 öğrenci eğitimden koptu. Devlet okullarında yaşanan sıkıntılar ve eğitimdeki dinselleşme nedeniyle veliler için tek çare özel okullar oldu.

İmam’dan açıklama: “Hayırcılar cehennemlik” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve AKP’lilerin “Hayır” diyenleri hedef alan sözlerinin ardından bir cami imamı, “Hayır” oyu kullanacak yurttaşları “Cehennemlik ve vatan haini” ilan etti.

Üç Ayda 441 Ölüm: ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ , “Mart ayı İş Cinayetleri Raporu” nu açıkladı. Rapora göre Mart’ta Türkiye’nin 47 şehrinde ve yurt dışında 4 ülkede iş kazalarında en az 148 işçi, yılın ilk üç ayında ise 441 işçi yaşamını yitirdi.

Alman turist kaybı yüzde 50’yi aştı: Antalya’da yılın ilk üç ayında Alman turist kaybının 2016’ya göre yüzde 50’nin üzerinde olduğu bildirildi.

Z kuşağına iş yok: Geleceğin meslekleri için araştırmacı ve öğrenmeye açık gençlere ve yeni bir eğitim sistemine ihtiyaç var. Z kuşağının çalışacağı işlerin yüzde 65’i şu anda dünyada yok.2000 yılından sonra doğanların oluşturduğu bu kuşak için ezberci değil, araştırmacı; uyum yeteneklerini ve öğrenme yeteneklerini geliştirecek bir eğitim sistemine ihtiyaç var. Çünkü dünyada var olmayan bir iş konusunda eğitim planlayamazsınız.

7 Kadına Dava Açıldı : Antalya ’da geçen Kasım ayında ‘Tecavüz Yasası’ olarak bilinen ve kamuoyundaki tepkiler üzerine geri çekilen düzenlemeye karşı Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtı üzerine çıkıp oturma eylemi yapan 7 kadın hakkında dava açıldı. Tutuksuz 7 sanığa destek için çok sayıda kadın Antalya Adliyesi önünde toplandı.

Finans sektöründe ‘üst düzeyde’ kadının adı yok: Financial Times (FT) gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre, finans sektöründe alt kademelerde çalışanların çoğu kadın olmasına rağmen, üst düzey görevlerde sadece 4 kişiden 1’i kadın. Araştırma gazetenin dünyanın en büyük 50 banka, sigorta, varlık yönetimi ve profesyonel hizmet şirketlerinden topladığı verilere dayanıyor.

Tanrıça ile kızı gitti, Osmanlı Tuğrası geldi: İzmir’in Torbalı ilçesinin simgesi olan ve Atatürk meydanında bulunan tanrıça Demeter ve kızı Persephone ’nin replika heykeli kaldırılarak yerine Osmanlı tuğrası anıtı dikildi. Demeter ve kızının heykeli, ilçenin 5 bin yıllık tarihini simgeliyordu.

İmamdan ‘Evet’ tezahüratı : Rize Merkez Ambarlık camii imamı Halit Topaloğlu , cemaati mescitte toplayarak Başkanlık referandumu için ‘Evet’ dedirtti.

“Cihat” itirafı gibi yazı yazdılar: Bolu’da İzzet Baysal caddesi Oğuz sokak üzerinde bulunan AKP İl Başkanlığı’nın yanındaki binaya referandum çalışmaları kapsamında Başbakan Yıldırım’ın fotoğrafı ve parti amblemi bulunan afiş asıldı. Binanın duvarına da “ Allah için Evet İnşallah” yazıldı. AKP Gençlik kolu üyelerinin yazının önünde toplu halde çektirdikleri fotoğraf da twitter’da paylaşıldı.

İngilizce’yi hallettik. Sıra Arapça’da ! : Arapça ikinci dil olarak öne çıkıyor: YÖK çalıştay düzenledi. Çalıştay’da Arapça eğitimi için tavsiye kararları almak üzere akademisyenler bir araya geldiler. YÖK Başkan vekili Hasan Mandal,”Dil eğitiminde İngilizce’ nin ardından Arapça açık ara önde” dedi.

“Hayır” tabelası astılar, görevden alındılar : MHP ’de 16 Nisan referandumunda Ana yasa değişikliğine ‘Hayır’ deme kararı alan ve ilçe binasına ışıklı ‘Hayır’ tabelası asan Sivas Koyuhisar İlçe teşkilatı görevden alındı.

“Din ile siyaseti iç içe kıldık”: Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu İstanbul’da katıldığı bir toplantıda “ Biz, din ile siyaseti iç içe kıldık ve bundan en çok zarar gören dini değerler oldu” dedi.

‘Evet” mitingi için dersleri iptal ettiler: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Nisan Cuma günü Adana’da katılacağı toplu açılış töreni için, Adana Mehmet Özöncel Anadolu Lisesi’nde dersler iptal edildi.

Çocuk hastanesinde ‘Türban’ talebi : İzmir,Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderdiği bir yazıda “Hastanın başörtüsü kullanımına tedaviyi engellemeyecek şekilde ise ,izin verilmesini” istedi. Yazıda ayrıca, “hastaya ameliyat önlüğü, bone kullanımında gerekli istek doğrultusunda el bileği ve ayak bileği boyuna kadar uzanan önlük ve baş, boyun kapatan bone temin edilerek kullanımının sağlanması” da yer aldı. Buna gerekçe olarak “hastaneye gelen ve 10 yaş ve üzerindeki kız çocuklarında başörtüsü kullanımı olduğunun görülmesi “ gösterildi.

Referandum öncesi ilk Rapor AGİT’ den : AGİT gözlemcileri, “referandum sürecinde alt düzey kamu görevlileri ile savcıların bile taraf olduğunu ; anayasa değişikliğinin otoriter bir Başkanlık rejimine dönüşmemesi için gerekli denge ve denetim mekanizmalarından mahrum bulunulduğunu” dile getirdiler.

Rektör’den ‘EVET’ emri : 9 Eylül Üniversitesi rektörü yazılı bir emirle bütün personelin Pazar günü saat 12.00 de üniversitede toplanmasını istedi.Yazılı emirde toplantıya katılımın zorunlu olduğu belirtildi. O gün İzmir’de Erdoğan ve Yıldırım’ın ‘Evet’ mitingi vardı.

Arapça sevdası : YÖK ’ün Arapça Çalıştay’ından Arapça öğretimine erken yaşlarda başlanması; Arapça köyü kurulması gibi skandal öneriler çıktı.

Kamu görevlileri de etkinlikte: ‘Evet’ yürüyüşünde cihat çağrısı : Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Amasya şubesi ‘Evet’ yürüyüşü düzenledi.Yürüyüşe Amasya İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş ve Özel Eğitim ve Rehberlik hizmetlerinden sorumlu şube müdürü Bilal Eken de katıldı.Yürüyüşte “Cenk, cihat, şahadet” ,”Minareler süngümüz,kubbeler miğfer,müminler asker”, “Ya Allah Bismillah, Allahü ekber”, “Dik dur eğilme,bu millet seninle!” sloganları atıldı.

Bahçeli Antalya’da ‘İdam’la ‘Evet’ istedi : MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,Antalya mitinginde “idama varız.Eğer istenen idamsa biz varız. 16 nisan’dan sonra derhal ve süratle idam cezası ile ilgili yasal ve anayasal düzenlemeyi yapmaya ön şartsız hazırız” dedi.

Akşener’e çirkin protesto : Eski MHP milletvekili Meral Akşener Bolu’da bir gurup tarafından cinsiyetçi protestoya maruz kaldı. MHP lideri Bahçeli lehine sloganlar atan gurup yanlarında getirdikleri ayakkabı ve etekleri fırlattı. Akşener, “Annelerinizden ve ablalarınızdan utanın. Evet, ben eteklik giyiyorum. Ben kadınım, kadın ! Utanın!” diye tepki gösterdi.

Ankara’da Anayasa Hareketi: 550 eski vekilden yürekten ‘Hayır!’ TBMM’de Milletvekilliği,Bakanlık, Başbakan yardımcılığı ve Meclis Başkanlığı görevlerinde bulunmuş 550 eski parlamenter ‘Hayır!’ çağrısı yaptı.

Araştırma Şirketleri ‘Evet’ de ‘Hayır’ da bıçak sırtında dediler: Referanduma bir hafta kala araştırma şirketi temsilcileri, ‘Evet’ ve ‘Hayır’ın neredeyse eşit olduğu tespitini yaptılar.

“Karşı-devrim İtirafı” : Erdoğan’ın baş danışmanlarının sosyal medyada “Halkımız gümbür gümbür devrim yapıyor” sözleri ve eyalet sistemi ile ilgili yazdıkları büyük tepki aldı.

96’lık Çınarın Atatürk Mesajı: Sakıp Sabancı Uluslar arası Araştırma Ödülleri töreninde Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ a yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği çeşitli çalışmaları nedeniyle Jüri Özel Ödülü verildi. Unat, ödülünü aldığı sırada “Bize yarının değerlerinin önünü açan Mustafa Kemal’dir. Ondan ayrılmayacağız” dedi.

Boğazlıyan Kaymakamı mezarı başında anıldı: Milli şehidimiz Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey, ölümünün 98.yılında Kartal Belediyesi ve Aydınlar Ocağı tarafından anıldı.

İmam hatiplilerin ‘Hilafet’ özlemi : ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nin yayımladığı ‘Tohum’ dergisinin 157. sayısında dosya konusu olarak

‘Hilafet’ ele alındı ve ‘hilafet’ “ideal bir yönetime öykünme şekli” olarak tanımlandı.
Diyanet Vakıf-SEN “Siyaset üstüyüz. ‘Evet’ diyoruz” dedi : Türk Diyanet- Vakıf SEN Trabzon şube Başkanı Arif Gürsoy ve bazı yöneticiler,düzenledikleri basın toplantısında referandumda ‘Evet’ oyu vereceklerini açıkladılar.

Erdoğan’ın ‘Peygamber’ benzetmesine Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tepki gösterdi:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Temmuz gecesi darbecilerin kendisini uçakta bulamamasına ilişkin “Hazret i Muhammed’in mağarada bulunamaması “ benzetmesini yapmasına Karamollaoğlu : “Dinimiz bu işlere alet edilmemeli” diyerek tepki gösterdi.

Ordu’da okullara ‘Erdoğan arası’: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ordu’da yapacağı miting için okullar yarım gün tatil edildi. Öğretmenlere “Mitinge katılmak zorunlu. İmza alınacak” şeklinde e-posta gönderildi.

‘Diktatörlüğe Sürükler’ : 16 Nisan referandumunu kapağına taşıyan Economist dergisi, ‘evet’ çıkması halinde “Türkiye’nin bir 21.yüzyıl sultanı ile karşı karşıya kalacağını dile getirdi.

İşgal edilen Adalar için Meclis Başkanlığına başvuru: Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri, Ümit Yalım Ege’de Yunanistan’ın işgal ettiği Adalarımızla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na başvurdu. Yalım, işgale göz yuman Tayyip Erdoğan ve diğer sorumlular hakkında 19 Ağustos 1920 TBMM kararı emsal alınarak işlem yapılmasını istedi.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi yöneticisinden skandal sözler: İBB Haller Müdürlüğünde ‘Gece Amiri’ olduğu öğrenilen Ömer A., referandumda ‘Hayır’ diyeceklerle ilgili skandal bir paylaşımda bulundu. “Hayırcı’ların karıları ve kızları ganimet olarak ‘Evetçi’lere helaldir” diye yazdı.Paylaşımın ardından Ömer A.,nın açığa alındığı ve olayla ilgili müfettiş görevlendirildiği öğrenildi.

Toner’den Türkiye yorumu: “Demokrasi kalitesi kaygı verici”. ABD Dış İşleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye’de demokrasinin kalitesine ilişkin kaygıları bulunduğunu söyledi.

Engelli çocukla ilgilenmemek artık boşanma nedeni: Yargıtay 2nci Hukuk Dairesi, fiili ayrılık süresinde erkek eşin engelli çocuğu ile ilgilenmemesini boşanma nedeni saydı. Söz konusu karar, 20 Mart tarihinde alındı.

İhraç edilen Akademisyenlere Destek 1000 İmza: Almanya’nın Bavyera eyaletinde eğitim sendikası GEW’ın başlattığı, Türkiye’de ihraç edilen akademisyen ve eğitimciler için imza kampanyasına Jurgen Habermas, Noam Chomsky,Tarık Ali, Judith Butler ve Michael Löwy gibi dünyaca ünlü düşünce insanları destek verdi.

14 yaşındaki çocuk doğum yaptı : Amasya Suluova’da 14 yaşındaki bir kız çocuğu karın ağrısı ile gittiği hastanede bir kız bebek dünyaya getirdi. 19 yaşındaki Ö.Ş polis tarafından “istismar” şüphelisi olarak gözaltına alındı.

Uğurlayanlara soruşturma: Barış için Akademisyenlerin “Bu Suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attıkları için 14 akademisyenin işine son veren Mersin Üniversitesi, destek veren meslektaşlarına ve öğrencilere de soruşturma açtı.

Independent, CNN, BBC, The Guardian : İngiliz yayın kuruluşu BBC, muhaliflerin YSK kararına itiraz ettiklerini aktardı. Amerikan yayın kuruluşu CNN, Anadolu Ajansı’nın geçtiği verilere dayanarak verdiği haberinde Erdoğan’ın az farkla önde olduğunu başlıktan duyurdu. İngiliz Guardian gazetesi internet sitesinden canlı olarak aktardığı haberlerde , sandık sonuçlarına ilişkin değişik kaynaklardan gelen verilerde uyumsuzluk olduğuna dikkat çekti. İngiliz İndependent gazetesi haberlerinde seçim sonuçlarına yapılan itirazlara yer verdi.

Erdoğan, itirazlara cevap verdi: “Atı alan çoktan Üsküdar’ı geçti”. Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandumu “ Bu gün Türkiye 200 yıllık kadim bir tartışma konusu olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar vermiştir, hamdolsun bu zoru başardık” sözleriyle değerlendirdi. Muhalefetin tepkilerine de “Boşuna uğraşmayın. Atı alan Üsküdar’ı geçti haberiniz yok” diye cevap verdi.

AB yolu kapanacak: Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Kati Piri “ Türkiye’deki tüm demokratlar için üzücü bir gün. Türkiye nüfusunun nerdeyse yarısı ‘Hayır’ oyu attı. Güçler dağılımı ve yargı denetim sistemine saygı göstermeyen bir Anayasa ile Türkiye’nin AB’ye katılamayacağı açık.Bu durum,müzakerelerin askıya alınmasına yol açacak” dedi.

Yoğun mesai başlıyor: İlk iş Erdoğan AKP’ye üye olacak. Anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a AKP üyesi ve Genel Başkanı olma yolu açıldı. Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte Erdoğan’ın hemen partiye üye olması bekleniyor.

AGİT oylamada hile var raporunu YSK’ya sundu: Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) sınırlı referandum gözlem heyeti,referandumda “mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılmasına dair tartışmalı bir karara imza atan” Yüksek Seçim Kurulu’na hazırladığı raporu sundu.

Gözlemci heyetin referandum raporu diplomasi dünyasında kaygıya neden oldu: Uzmanlar “AGİT’in raporu olumsuz olursa Türkiye dışlanır. Ülkemiz uluslar arası işbirliğinde artık yer almaz. Orta askeri operasyonlara dahil edilmez” dediler.

Avrupa Birliği’nden ‘şeffaf bir soruşturma” çağrısı: AB’den referanduma yönelik usulsüzlük iddialarına ilişkin açıklama geldi. Birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun sözcüsü “Tüm taraflara sakin olma ve gözlemcilerin ‘kanunsuzluk’ tespiti ile ilgili olarak yetkililere şeffaf bir soruşturma çağrısı yapıyoruz” dedi.

İmam hatip protestosu: İstanbul Kartal’ daki Mahmut Kemal İnal Orta okulunun imam hatibe dönüştürülmesine tepki gösteren veliler, “Okuluma Dokunma !” eylemi yaptı.

OHAL üç ay daha uzatıldı : 16 Nisan referandumunun ardından TBMM’de OHAL’in üç ay uzatılmasına yönelik Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi. Üçüncü kez uzatılan OHAL,19 Temmuz 2017 tarihine kadar uzamış oldu.

İstanbul Barosu’ndan YSK’ya suç duyurusu: İstanbul Barosu, YSK’nın Anayasa değişikliği için yapılan referandumda “mühürsüz zarf ve oyların kabulü “ ile ilgili verdiği karar hakkında ‘suç duyurusu’ yaptı.

İmar Planı değişikliğinde skandal: Cengiz İnşaat için caminin üstü çizildi. Maltepe Dragos’ta iş adamı Mehmet Cengiz’in aldığı hazine arazisinin önündeki ‘dini tesis alanı’ son anda imar planından çıkarıldı.

9 Akademisyene ‘veda soruşturması’ : Munzur Üniversitesinde (KHK) Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen akademisyenleri uğurlayan 9 akademisyen ve bir memur hakkında Rektörlük tarafından soruşturma açıldı.

Gençlik festivaline ‘Terör’ iptali : Kadıköy Gençlik Festivali, ‘güvenlik önlemi’ nedeniyle iptal edildi. Kararın arkasında ‘Hayır’ eylemlerinin büyümesi çekincesinin yattığı düşünülüyor.

“YSK’nın kararı kesin” : Erdoğan, CHP’nin referandum itirazıyla ilgili olarak “ Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yetki alanında değil. Bu iş bitmiştir.” Dedi.

“Okumuş kesim, HAYIR dedi” : Uluslar arası araştırma kuruluşu İPSOS, 16 Nisan’da kimin ‘Evet’ kimin ‘Hayır’ dediğini araştırdı. Şu sonuç çıktı: İlk okul mezunlarının yüzde 70’i ‘Evet’ ; Üniversitelilerin yüzde 61’i ‘Hayır’ dedi. İl ve ilçelerde ‘Hayır’, köylerde ise ‘Evet’ çıktı.

Türkiye’deki öğrenciler, mutsuzlukta ilk sırada: Türkiye’nin de üyesi olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslar arası öğrenci değerlendirme programının (PİSA) üçüncü raporu olan ‘Öğrenci refahı’ nı yayınladı. 72 ülkede 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin refah durumlarının incelendiği raporda Türkiye, ‘Yaşam memnuniyeti’ nde OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldı.

Maçka Parkı’nda ‘tünel inşaatı’ yeniden başladı. İstanbul’da Referandum sürecinde durdurulan Maçka Parkı ve Ortaköy vadisinden geçen tünel projesi yeniden başlatıldı.

Güven Park’a Cami : AKP’li Büyükşehir Belediyesi Başkentin tarihi heykelleriyle simge mekanlarından biri olan Güven Park’ı ‘ibadet alanı’ ilan etmek için özel proje hazırladı.Proje uygulanırsa bu park tarih olacak.
Karaman’da yine çocuk istismarı: Karaman’da bir İlk okulda 60 yaşındaki sınıf öğretmeni M.P , 4ncü sınıfta okuyan 9 ve 10 yaşlarındaki 5 kız öğrenciye tacizde bulunduğu iddiası ile tutuklandı.

Türkiye’nin çalışan çocuk nüfusu arttı: Türkiye’nin çocuk nüfusu, 22.9 milyon. İş gücüne katılma oranı 15-17 yaş gurubunda yüzde 20.8. En büyük sorun, eğitim masrafları.

Fenike’de ‘kadınlar plajı’ protestosu: Antalya Büyük Şehir Belediyesi tarafından Fenike ilçesinde merkeze 5 kilometre uzaklıktaki Andre Doria koyunun ‘kadınlar plajı’ yapılmak istenmesini Fenikeliler protesto etti.

Aile Mahkemesi’nden devrim niteliğinde bir karar: “Çocuklara ortak velayet”: Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 1nci Aile Mahkemesi, boşanan bir çiftin 7 ve 3 yaşlarındaki iki çocuklarının velayetini (çiftin talebi üzerine) hem anneye hem babaya verdi.

Anayasa Profesörü Erdoğan Teziç’i kaybettik: YÖK eski Başkanı , Anayasa Profesörü Erdoğan Teziç, 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’dan Meclis’in 97.kuruluş yıldönümünde Ata’ya büyük ayıp: Türkiye 23 Nisan’ı coşku ile kutlarken resmi törene Meclis Başkanı’nın ”Atatürk alerjisi” damga vurdu. Kahraman, Anıt Kabir’e gitmedi. Özel defteri imzalamadı. Büyük Önder için saygı duruşuna izin vermedi. Özel oturumu açarken Atatürk’ün adını anmadı.

TÜGVA ’da Fetocu avı: Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu vakfın iki yetkilisi Feto’ dan tutuklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Diktatör diyorlar, varsın desinler” dedi: Tayyip Erdoğan katıldığı Kutlu Doğum Haftası 2017 programında “ Birileri bize diktatör diyor. Varsın desinler. Biz bunlara karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.” Dedi.

Kutlu Doğum’a TOMA’lı müdahale: Adana’da FURKAN Vakfı üyelerinin Kutlu Doğum Haftası nedeniyle yapmak istedikleri basın açıklamasına izinsiz olduğu gerekçesiyle polis tarafından müdahale edildi. Gaz ve tazyikli sudan etkilenen 4 kişi hastaneye kaldırıldı. 50 kişi de gözaltına alındı. FURKAN Vakfı 16 Nisan’daki Anayasa referandumunda ‘Evet’ demeyeceğini açıklamıştı.

Kadınların yüzde 75’i mamografi çektirmiyor: Türkiye’de 15 yaş üstü kadınların yüzde 75’inin hiç mamografi çektirmediği, yüzde 72.6 ’sının da hiç smear testi yaptırmadığı belirlendi.

Şort, pijama yasağı : Dicle Üniversitesi’ne bağlı Ziya Gökalp ve Selahattin Eyyübi yurtlarında idare tarafından panolara “ Yurt Müdürlüğümüz idaresine ve lokanta/ kantin bölümüne (şort,pijama vbg.) uygunsuz kıyafetlerle gelinmemesi rica olunur “ şeklinde bir yazı asıldı. Yurtta kalan kadın öğrenciler, bu uygulamaya tepki gösterdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’dan “Anayasal sınırlara dönelim” uyarısı: AYM’nin 55. Kuruluş yıldönümü kutlandı. Başkan Arslan,”Değişinceye kadar mevcut anayasal sınırlar hepimizi bağlar” uyarısı yaptı.

Ana okulunda ‘Cihat’ övgülü boyama kitabı: Mersin’de Diyanet-SEN’in ana okullarında dağıttığı iddia edilen “Necmettin’in Dünyası” adlı boyama kitabı tartışma yarattı. Kitapta “Namaz dinin desteği; cihat ise zirvesidir” denilerek ana okulundaki bir çocuğa ‘Cihat’ tavsiye ediliyor.

Kadın hakları Arap’a emanet: Kadınların yalnız araba kullanamadığı Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’na seçildi. Suudiler kadın haklarını geliştirecek!! İnsan Hakları kuruluşları skandal habere tepki gösterdi.

AKP ektiğini biçiyor: İktidar demokrasi çağrılarına kulaklarını tıkadı. Avrupa Konseyi, 13 yıl sonra Türkiye’yi denetleme sürecine aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Karar siyasi, tanımıyoruz” açıklaması yaptı.

Boksta “baş örtüsü” talebi : Türkiye Boks Federasyonu,kadın sporcuların ‘baş örtüsü’ ile ringe çıkabilmeleri için Dünya Boks Birliği’ne başvurdu.

Laiklik Bildirisi: İlk duruşmada serbestler. Yılbaşı gecesi gerçekleşen Reina saldırısının ertesi günü bir kahvehanede halkı Işid’e karşı mücadele ve savunmaya çağırdıkları için tutuklanan Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya, çıkarıldıkları mahkeme tarafından delillerin toplandığı belirtilerek tahliye edildiler. Duruşma 12 Ekim’e ertelendi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Piri’den ‘siyasi denetim’ yorumu: Piri, “ Avrupa Konseyinin kararıyla Avrupa Birliği’ne katılım görüşmelerinin durdurulmasına bir adım daha yaklaşıldı. Türkiye bu Anayasa ile AB’ye katılamaz” dedi.

Merkel, “Avrupa Birliği, Türkiye’ye karşı tek ses olmalı” : Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB’nin Türkiye’de yapılan Anayasa değişikliği referandum sonuçları konusunda Türkiye’ye karşı tek ses olması gerektiğini söyledi. Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşımlarına karşı AB’nin ortak bir yanıt bulmasının gerekli olduğunu dile getirdi.

Turizm Haftası’nda liselilere gelinlik ve damatlık giydirdiler: Zonguldak’ın Alatlı ilçesindeki çok programlı Anadolu Lisesi’nde düzenlenen etkinlikte lise öğrencilerine gelinlik ve damatlık giydirildi. Gelin okul bahçesine getirilen ata bindi. Kına gecesi yapıldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Danıştay’dan eli boş dönen CHP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gidiyor: Mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına itiraz eden CHP, AİHM’e başvuracak.

Barış isteyene hapis: Öğretmen Aysel Çelik’e 1yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Sınır tanımayan gazeteciler: “Türkiye, en büyük gazeteci hapishanesi” dediler. Sınır tanımayan gazeteciler örgütü, 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksini yayınladı. Türkiye’ye özel bir bölüm ayıran kuruluş, Türkiye’yi “ en ürkütücü ülkelerden biri” olarak tanımladı.

Pilav Günü yasaklandı: İstanbul Kadıköy’de Gençlik Festivali ve Kadıköy Anadolu Lisesi’nin Bahar Festivali’nin yasaklanmasının ardından bir yasak haberi de Erenköy Kız Lisesi’nden geldi. Erenköy Lisesi’nin her yıl düzenlenen geleneksel Pilav Günü yasaklandı.

Panoya Atatürk yerine 2.Abdülhamit’i koydular: Bilecik’te üniversite öğrencilerinin kaldığı yurtda Atatürk fotoğrafının kaldırılıp yerine 2. Abdülhamit’in fotoğrafının konulmasına öğrenciler tepki gösterdi.

Antalya’da turizmi bitirecek alkol yasağı: Turizm başkenti olan Antalya’da kamuya açık yerlere içki yasağı getirildi. Valilik, kamuya açık piknik alanlarında ve park halindeki araçlarda alkol almayı yasakladı. Yasak kararı sosyal medyadan büyük tepki aldı. Alınan kararın turizme büyük darbe vuracağı belirtildi.

Boşandığı kocası öldürdü: İstanbul Samandıra’da 39 yaşındaki İlknur Memik ile 62 yaşındaki eşi Satı Özdemir, bir süre önce boşandı. Satı Özdemir görüşmek bahanesiyle eski eşinin evine geldi. İlknur Memik’in kafasına ateş ederek öldürdü ve kaçtı.

Avrupa Parlamentosu’ndan çok sert Türkiye Raporu: Rapor’da idam getirilirse müzakerelerin tamamen sona erdirilmesi önerildi. Referandumdaki ‘hile’ iddialarının aydınlatılması istendi.

NATO’dan ‘Hukuk’ vurgusu: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’yi 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklamalar, gözaltılar ve görevden uzaklaştırmalar ile ilgili olarak uyardı. “Hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmeli. Ben bu değerlere çok büyük önem veriyorum. Bu meseleyi Türk yönetimiyle de konuştuk” dedi.

Saray’da ‘FETO’ şoku: Erdoğan’ın 19 koruması Feto’dan açığa alındı. İhraç edilen bir polis intihar ederken Adana’da bir polisin AB Bakanı Çelik’in kuzeni olduğu öğrenildi.

Kutlu Doğum’a “Feto” ayarı : Hükümet “Feto” eleştirilerine dayanamadı. Kutlu Doğum uygulamasını değiştiriyor. Kutlu Doğum, her yıl Hicri Takvim’e göre 10 gün geriye kayacak.

Saray’ın yeni uçağı: Tunus’tan 77.8 milyon dolara alınan Airbus A340-500 tipi Vip uçağın boyama ve bakım işlemi tamamlandı. Uçak ilk seferinde Erdoğan’ı Hindistan’a götürecek.

Almanya’da “Burka” yasağı onaylandı: Almanya’da Federal Meclis, burka, çarşaf, peçe gibi suratı kapatan giysileri kamu çalışanlarına yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Çocuk evliliğine karşı FETVA : Çocuk evliliğinin en yaygın olduğu ülkelerden Endenozya’da bir araya gelen kadın din görevlileri, önemli bir adım atarak kız çocuklarının evlendirilmesine karşı fetva yayımladı. Din kadınları hükümete kadınlar için şu an 16 olan evlilik yaşını 18’e çekme çağrısı yaptı.

Utandıran Rapor : Freedom House’un Basın Özgürlüğü Raporu’na göre dünyada basın özgürlüğü konusunda 163üncü olan Türkiye, Avrupa’da ise 42 inci ve son sırada yer alıyor.

Kadına Şiddet sınır tanımıyor: Mardin Mazıdağı ilçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli kadın polis Seda E., “10 gün iş göremez” raporu aldı. Kadın polisi darp eden kuaför Onur D ve kardeşi Hasan Can D., göz altına alındılar.

Umre’de iki cemaat kavga etti; birbirlerini suçladı: İsmail Ağa Cemaatine bağlı iki gurup Mekke’de kavga etti. Görüntüler sosyal medyada yayınlandı. İki cemaat de kavgayı başlatmadığını iddia etti.

Hikmetyar artık “terörist”değil : Bakanlar Kurulu karar verdi ve resmen açıklandı. Bir dönem “dinci terör” listesinde olan simge isim Hikmetyar listeden çıkarıldı.2013’te alınan mal varlığının dondurulması kararı da kalktı. CHP tepki gösterdi.

Wikipedia’yı da yasakladılar: Dünyanın en büyük internet ansiklopedisine Türkiye’den erişim engellendi. Gerekçe . Türkiye’nin rahatsız olduğu içeriklerin kaldırılmaması..

MART 2017

AKP’li Meclis üyesinden Atatürk’e çirkin saldırı: AKP’nin Malatya Büyükşehir ve Akçadağ Belediyesi Meclis üyesi Cumali Doğan, sosyal medyada “Evet” kampanyasına “94 yıllık, sarhoşların kurduğu rüyalar bitti” mesajıyla destek oldu. Doğan’ın mesajına tepki yağdı.

Savcılara Çağrı: ’94 yıllık sarhoşlar’ paylaşımı suçtur ! AKP’li Meclis üyesi Cumali Doğan’ın medya paylaşımına CHP’li Belediye Meclis üyesi Erdal Üstün sert tepki gösterdi. Üstün, “ bir Belediye Meclis üyesinin Cumhuriyeti ‘sarhoşların kurduğu bir rejim’ olarak nitelemesi suçtur ve cezalandırılmalıdır ” dedi.

Diyanet bu kez suçu çocuklara attı: “Çocuklar arası gayri ahlaki ilişki” : Konya’da devlete bağlı Kuran kursundaki çocuk istismarında, konuyu soruşturmakla görevlendirilen Diyanet İşleri Başkanlığı Müfettişleri de istismarı görmezlikten geldi.

Terör örgütünün Hilafet toplantısına izin verenlere suç duyurusu: Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yargı kararlarıyla terör örgütü kabul edilen Hizb-ut Tahrir örgütünün kaldırılışının yıldönümünde Hilafet toplantısı düzenlemesine izin veren kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Milli Kültür Şurası tartışmalarla başladı : Sonuncusu 28 yıl önce düzenlenen ‘Milli Kültür Şurası’ tarihinde üçüncü kez referanduma çeyrek kala toplandı.

Din Eğitimi bütçeyi aştı: Din Eğitimi Genel Müdürlüğü, 3 milyar 855 milyon liralık bütçesinin yaklaşık 1,5 katı harcama yaptı. Ama okullarda depreme karşı onarım yapılmadı; kütüphanelerde kitap yok. 2016 yılında güçlendirilen eğitim binası oranı sadece yüzde 8 oldu.

Kadın Kıyımı: ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız’ Platformunun 2017 Şubat ayı raporuna göre, 30 kadın, erkek şiddeti kurbanı oldu. Biri engelli 14 çocuk istismara uğradı; biri engelli 19 kadına da cinsel şiddet uygulandı. Öldürülen kadınların 17’sinin katili babası, erkek arkadaşı ve kocası. Kadınların yüzde 37’si boşanmak ya da ilişkisini sonlandırmak isterken öldürüldü.

IŞid, Ankara’da 4 okul açıp karne dağıtmış: Terör örgütü Işid’in Ankara’nın Sincan, Altındağ, Etimeğsut ve Çubuk ilçelerinde militan yetiştirmek için yasadışı okul açtığı,burada eğitim gören çocuklara karne dağıttığı ortaya çıktı. Savcılık zanlıları yasa dışı eğitim kurumu açmakla suçlayamadı. Çünkü, iktidar yasa dışı eylemi suç olmaktan çıkarmıştı.

Prof.Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı hayatını kaybetti: Türkiye’de sosyal psikolojinin kurucularından biri olarak kabul edilen ve psikoloji alanında dünya çapında isimlerden olan Çiğdem Kağıtçıbaşı, yaşamını yitirdi. O. Gerçek bir hümanist ve Cumhuriyet kadınıydı. Hayatı boyunca laik ve bilimsel temelli eğitimin en kuvvetli savunucusu oldu.

Raporda Nazi felsefesine atıf: Venedik Komisyonu Raporunun Türkiye’deki anayasa değişikliği teklifi ile ilgili değerlendirmesinde temel ve siyasi hak ve görevler dışında Başkana OHAL ilan edip KHK (Kanun hükmünde Kararname) çıkarma hakkı verilmesinin O’nu “tüm istisnalara karar verecek Schmitt’çi bir egemen yapacağı” dile getirildi. Komisyon böylece Nazi devletinin siyaset felsefesi ve hukuk işlerini yürüten Karl Schmitt’in egemenliği tanımladığı siyaset kuramına işaret etti.

Başbakan, “Hayır’cılar teröristtir” propagandasına devam etti: Başbakan Binali Yıldırım, AKP’nin Sinop mitinginde anayasa değişikliği referandumunda “Hayır” diyenleri teröristlerle bir tutan açıklamalarını sürdürdü.

Ülke kültürüne elbise biçti: Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokakta yürüyen bir kişinin kıyafetinden hangi kültüre ait olduğunun anlaşılması gerektiğini savundu. “Eğer bu gün İstanbul’un sokaklarında yürüyen bir kişinin kıyafetinden, ayakkabısından, şapkasından, vücut çalımından hangi kültüre mensup olduğunu çıkartamıyorsak, kültürel kuraklığın pençesindeyiz demektir” dedi.

Milli Kültür Şurası’nın açış konuşmasını yapan Erdoğan, “öncelikle kültür faaliyetleri adı altında niteliksiz, milli kültürümüze uymayan, kültür hayatımıza katkı sağlamayan etkinlikler konusunda dikkatli olmalıyız. Televizyonun, internetin özellikle de sosyal medyanın kültürümüzü adeta yiyip bitirmesine göz yumamayız” diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım’dan ilginç sözler: “Abidik gubidik işlerle hiç akla gelmeyenler Başbakan olmuş.”

Eğitimi engellenenler daha çok baskı görüyor: Kamu Denetçiliği Kurumu, kız çocuklarına yönelik cinsel istismarın “güvenlik sorunu boyutuna ulaştığını” bildirdi. Raporda, “ eğitim hakkı engellenen kız çocukları daha fazla baskı ve şiddet görüyor, cinsel istismara uğruyor” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişteki söylemlerini unuttu: Hak-İş’in düzenlediği ‘Kadın Emeği’ buluşmasında konuşan Erdoğan, kadın-erkek ayrımı yapmadıklarını iddia etti. Oysa, 2014’de ‘Kadın ve Adalet Zirvesi’nde “Kadın ile erkeği eşit konuma getiremeyiz. O, fıtrata terstir” demişti.

ABD’den acı Türkiye tablosu : ABD Dış İşleri Bakanlığı’nın 2016 İnsan Hakları Raporu’nda Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltildi: “Gazeteciler,muhalifler,azınlıklar baskı altında;adil yargılama yok” denildi.

Erdoğan, “Amanya’da Nazizim devam ediyor” dedi: KADEM’in düzenlediği ‘Kadın ve Demokrasi’ toplantısına katılan Erdoğan, referandumda “Hayır” diyeceğini söyleyenleri, 15 Temmuz darbecileri ile bir tutarak “ 15 Temmuz gecesi şehit olanlar ‘Evetçi’ idi. ‘Evetçi’.. F16 ile bomba yağdıranlar, bu günün ‘Hayır’cıları diye konuştu.

Kadınlar meydanlardan seslendi: “Kadınız, özgürüz, Başkanlığa karşıyız!” 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Bakırköy’de miting düzenleyen kadınlar, “Başkanlığa karşıyız” sloganları attı.

Cennet vaadiyle himmet toplamışlar : İzmir’deki FETO davasında örgütün “Cennet’ de yeriniz hazır” diyerek iş adamlarından para veya arsa istediği, durumu müsait olmayanlara senet imzalattığı ortaya çıktı.

Mülkiye’ye 8 Mart yasağı: Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde 8 Mart nedeniyle stand açan öğrenciler, çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesiyle sürüklenerek göz altına alındı.

Yüksek yargıda kadının adı yok: Dünya Kadınlar Günü öncesi HSYK, yargının fotoğrafını çekti. HSYK 2016 Faaliyet Raporuna göre, yargıdaki erkek hakim-savcı oranı yüzde 68.2 iken kadın hakim-savcı oranı yüzde 31.8. Son 7 yılda kürsüdeki kadın yargıç sayısı arttı. Ancak yüksek yargıda kadının adı yok. 23 Yargıtay Daire Başkanının 1’i kadın. 4 bin 265 erkek savcıya karşılık 411 kadın savcı görev yapıyor.

Kadınsız Şura’dan kalanlar: 3üncü Milli Kültür Şurası’nın ardından, katılımcılar ve uzmanlar komisyon çalışmalarını değerlendirdi. Şura’daki kadın katılımcı sayısını azlığı ise çok çarpıcıydı.

Emekçi kadınların görünmeyen emeği: Her 4 kadından 3’ü ücretsiz çalışıyor. Türkiye kadın-erkek ücret eşitsizliğinde 145 ülke arasında 98. Sırada. Türkiye’de kadın, günlük ortalama 1 Dolar; erkek 2.27 Dolar kazanıyor. 11,5 milyon kadın çalışma hayatına katılamıyor.

İLO’nun araştırması Türkiye’deki bakışı ortaya koydu: “Kadın evde otursun” .. Rapora göre, 3 erkekten sadece 1’i kadının çalışmasını istiyor.

AKP kadını sadece “anne” olarak görüyor: CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde Türkiye’deki kadınların ve kız çocuklarının yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla hazırladığı “AKP iktidarında kadın olmak” başlıklı raporda Türkiye’de istihdam edilen kadınların yarısının kayıt dışı çalışmaya zorlandığı ; kadın işsizliğinin son 2 yılda yüzde 36 artarak 1 milyon 151 binden 1milyon 566 bine yükseldiği; çalışma yaşamının dışına itilen kadının tek rolünün “annelik” olduğu belirlendi.

Juncker’den Erdoğan’a ‘Küstahlık’ suçlaması; Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, Erdoğan’ın “Nazi uygulaması” benzetmesine tepki göstererek “ Günümüz Almanya’sının Nazi dönemi ile kıyaslanmasını kabullenemem. Bu küstahlıktır” dedi.

Alanlarda kadın sesi: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar, bir çok şehirde meydanlardaydı. İstanbul Taksim’de düzenlenen “Feminist Gece Yürüyüşü”ne on binlerce kadın katıldı. Ankara Kızılay’daki eyleme izin vermeyen polis, Kurtuluş Parkı’nda toplanan kadınların “Tek adam istemiyoruz” pankartlarını yırttı.

Tekbirli Saldırı: İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Kadınlar Günü’nü kutlayan öğrencilere kalabalık bir erkek gurubu saldırdı. Maskeli bir kişinin yönlendirdiği gurup, “Allah-ü ekber!” diyerek kadınları tekme ve yumruklarla darp etti.

Başbakan, Bolu Beyi’ni Köroğlu ile karıştırdı: Başbakan Binali Yıldırım referandum çalışmaları için gittiği Bolu’da gaf yaparak Bolu’lulara “Bolu Beyi’nin torunları” diye seslendi. Hatasını fark eden Yıldırım daha sonra “Köroğlu’nun torunları “ diye düzeltti. Bolu beyi halka zulmeden, Köroğlu ise Bolu Beyi’ne karşı durarak halkın yanında yer almış bir halk kahramanı olarak biliniyor.

Miting yeri yine Cami : İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Daima Millet-Kararımız Evet” mitinginin Beş evler Küba Camiinde yapılacağının duyurulması dikkat çekti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Trabzon’da Cuma namazını kıldığı Mehmet Akif Ersoy Camii avlusunda vatandaşlara seslenmişti.

Avrupa, konuşturmamakta kararlı: Çavuşoğlu’ndan sonra Yıldız ve Aydın’ın da toplantı yapmalarına izin verilmedi. Avrupa ülkeleri, AKP’nin referandum kampanyalarına kararlılıkla set çekiyor.

Besmeleli mezuniyet: Ahi Evran Üniversitesi mezun olmaya ‘Besmele’ zorunluluğu getirdi. Rektörlük, Nisan ayının son haftasında yapılması beklenen mezuniyet töreninde öğrencilerin “Ahilik Yemini”ni okuması şartını koştu.

Okul duvarına “Evet” afişi : Başbakan Binali Yıldırım’ın Balıkesir mitingi öncesi bazı okulların önüne asılan AKP logosunun yer aldığı “Başbakan geliyor-Balıkesir Evet diyor” yazılı afişlere Eğitim-Sen tepki gösterdi.

YÖK’ün yeni üyesi, televizyon yıldızı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidara yakın kanallarda yaptığı dini sohbetlerle milyonlarca lira kazandığı iddia edilen Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nu YÖK üyeliğine atadı,

Kadıoğlu’nun sözleri tepki çekti : Anayasa değişikliği referandumu ile ilgili bir panelde konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu,”1923’te de koskoca 650 yıllık çınara darbe yaptılar.Cumhuriyet kuruldu” ifadelerini kullandı.

İstiklal Marşı’nı Arapça okuttular: Trabzon’un Tosya ilçesinde İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy etkinlikleri nedeniyle düzenlenen törende İstiklal Marşı Arapça okutuldu. İlçe protokolünün tepkisiz izlediği skandalın Kaymakam adına hazırlanan davetiyelerde de yazılı olduğu ortaya çıktı.

Yine “İyi hal” ayıbı: Kızlarını taciz eden babanın duruşmadaki tavırları indirim sebebi oldu. 3 kızını istismar ettiği gerekçesi ile önce 45 yıl hapis cezasına çarptırılan M. A’ nın cezası, duruşmadaki davranışları lehine 37,5 yıla indirildi.

Kız öğrencilere “Ölü bebek” fişlemesi : Sivas Emniyet Müdürlüğü, mahallede bulunan bebek cesedi soruşturması için, Cumhuriyet Üniversitesi’nden “Cesedin bulunduğu tarihten önce hamile olma ihtimali görülen öğrencilerin isimlerini istedi.”

Başörtüsü için emsal karar : Avrupa Adalet Divanı, çalışanlarının “baş örtüsü” dahil, dini işaretleri takmalarını yasaklayabileceğine bunun “doğrudan ayrımcılık “ olmayacağına hükmetti. Bu karar, AB ülkeleri için emsal teşkil ediyor.

CHP’li kadınlara “sözlü taciz” ve 2 gence “linç”: Tekirdağ, Çerkezköy’de referandum çalışması yapan CHP Kadın Kollarının önü AKP yönetim Kurulu üyesi ve çevresi tarafından kesilerek sözlü taciz yapıldı. Yanlarındaki 2 genç, 20 kişilik AKP’li bir gurup tarafından dövüldü.

İlkokulda “Evet” propagandası: AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora ’nın Trabzon’un Düzköy ilçesindeki Çamlıca İlk Öğretim okulunda ilçe Milli Eğitim Müdürü tarafından düzenlenen toplantıda, öğrenci velilerinden Anayasa referandumu için “Evet” oyu istediği belirtildi.

Devlet koruması altındaki 20 kadın öldürüldü: Türkiye’de kadına yönelik şiddete ilişkin yeni veriler ortaya çıktı. İç İşleri Bakanlığı son 3 yılda devlet koruması altındaki 20 kadının polise çağrıda bulunamadan öldürüldüğünü açıkladı.

Uyuyan eşe 8 satır darbesi: Şanlı Urfa’da bir tarikat üyesi eşini korkunç şekilde yaraladı. Menzil Cemaati ile ilgili Süleymaniye Kültür ve Eğitim Derneği’nde Molla’nın şoförlüğünü yapan Halil Adil Gürses , 35 yıllık eşi Necmiye Gürses’i uyurken 8 satır darbesiyle hastanelik etti.

Devlet bir kadını daha koruyamadı: İstanbul Sarıyer’de iki çocuk annesi Türkan Tankut, yeni boşandığı eşi tarafından sokak ortasında pompalı tüfekle katledildi.

Sıfırcı Bakan : Fatma Betül Sayan Kaya’nın yönettiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yayınladığı 2016 Faaliyet Raporu’nda bir çok hedefin gerçekleştirilme oranı “ sıfır” olarak belirtildi.

İslam dünyasını öğrencilere yükledi: Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Belediyenin 15 Temmuz şehitlerinin unutulmaması için ilçe genelindeki okullarda “15 Temmuz Ruhu” adlı program çerçevesinde yaptığı ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik konuşmasında “Öğrencinin tek sorumluluğu, fizik, matematik testi çözmek değildir. İslam dünyasının da sorumluluğu sizlerde olacak” dedi. Salonda sadece erkek öğrencilerin olması ve tekbir getirmeleri dikkat çekti.

Diyanet’den KYK yurdunda “Evliliğe hazırlık Okulu”: Adana’da Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı öğrenci yurtlarında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Bekarlık çıkmaz sokak- Sen evlenmeye bak” sloganıyla “Evliliğe Hazırlık Okulu” başlatıldı. 7 dersten oluşan ve iki ay sürecek eğitime dahil olanların programa katılımının zorunlu olduğu notu da afişlerde yer aldı.

Aladağ’da çocuklara mezar olan yurdun neden denetlenmediği ortaya çıkıyor: Kız yurdu olduğu için “namahrem” diye girmemişler.
Devlet eliyle çocuk istismarı: CHP’li Engin Altay, Sakarya’da Erdoğan’ın mitingine lise öğrencilerinin zorla götürüldüğünü, çocukları siyasete alet etmenin vahim olduğunu söyledi.
İBB’nin kapıları kadınlara kapalı: İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı 168 birimin sadece 11’ini kadınlar yönetiyor. Şirketlerde hiç kadın yönetici yok.

Kadın polisin türbanı devletten : Bakanlar Kurulu, kadın polislere “türban” dağıtma kararı aldı. Kadın subay ve astsubayların türban takabilmelerinin önünü açan düzenlemenin ardından hükümet, isteyen kadın polislere her yıl 2 adet “desensiz kumaş başlık” dağıtacak.

25 yaşında vekil yok. 18 yaşta nasıl olacak? : Milletvekilliği yaşının 18’e düşürülmesi üzerinden “Evet” propagandası yapan AKP, 2006’daki değişiklikle seçilme yaşını 30’dan 25’e indirmesine rağmen, TBMM’ne 25 yaşında tek milletvekili bile sokmadı.

“5 Çocuk yapın!” talimatı: Eskişehir’de konuşan ve Avrupa’daki Türklere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Yaşadığınız, çalıştığınız yerler artık sizin sılanızdır.Yeni vatanınızdır. Oralara sıkı sahip çıkın. Daha çok yeni iş yeri açın. 3 değil 5 çocuk yapın. Çünkü Avrupa’nın geleceği sizlersiniz” ifadesini kullandı.

Öve öve bitiremedi : İlim Yayma Vakfı Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CİA belgelerinde Arap gizli servisine ait olduğu belirtilen ve amacı, Arapça’ nın konuşulması ve yazılmasının yasak olduğu tüm ülkelerde insanları ve vaizleri eğitmek için gizli okullar kurmak ve bu okulları fonlamak olan İlim Yayma Vakfı’nı öve öve bitiremedi. “Yarım asra yaklaşan birikimiyle İlim Yayma Vakfı, Türkiye’nin hafızasıdır” dedi.

Kız Yurdunda “Evet” propagandası : Bir çok öğrencinin yaşamını yitirdiği felaketlere rağmen AKP’nin aklına gelmeyen öğrenci yurtları, söz konusu referandum olunca partinin ajandasına girebildi. Nevşehir’in Avanos ilçesi Kredi ve Yurtlar Kurumu Kız Yurdu’nda referandum için “Evet” toplantısı düzenlendi. Avanos Erkek Yurdu’ndaki erkek öğrenciler de bu toplantıya getirildi.

Ülkeyi susturdular: AKP döneminde yandaş sendikalar büyürken diğerlerinin üye sayısı azaldı. Yandaş vakıf ve derneklere tahsislerin önü açıldı. CHP Belediyelerine ait yurtlar TÜRGEV e tahsis edildi.

Hocalarını uğurlayan öğrencilere soruşturma: Anadolu Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenlerin yürüyüşü esnasında binadan afiş açıp onlara destek olan 6 öğrenciye soruşturma açıldı.

Almanya’da Erdoğan’a tepki tırmanıyor: Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Naziler ile kıyaslamasına Berlin’den ardı ardına tepki geldi. Martin Schulz, ‘diploması kurallarını’ hatırlattı.Hristiyan Demokrat partinin (CDU) Başkan yardımcısı Kloeckner, “Erdoğan aklını mı yitirdi ?” diye sordu.

AKP Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Nazi benzetmesi Almanya tedbir alsın diye yapıldı” dedi ve ekledi: “Laf yetiştirmelerine gerek yok. Faşizmin, Nazizmin ayak seslerini duyuyoruz. Rencide etmek için söylemiyoruz. Akıllarını başlarına toplasınlar” dedi.

CDU (Hristiyan Demokrat Birliği), “Erdoğan artık Almanya’da istenmiyor” dedi: CDU Genel Başkan yardımcısı Volker Bouffier, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın artık Almanya’da istenmediğini söyledi.

“Hiçbir Avrupalı huzurla sokağa adım atamaz” : Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’ya tepki gösteren açıklamalarına devam etti. “Siz böyle davranmaya devam ederseniz yarın dünyanın hiç bir yerinde hiçbir Avrupalı, Batılı, güvenle, huzurla sokağa adım atamaz” dedi.

Üniversitelerden atılan akademisyenler için bağış kampanyası: ABD’deki sivil toplum kuruluşları, Türkiye’de Barış Bildirisi’ne imza attıkları için görevlerine son verilen akademisyenlere destek için bir bağış kampanyası başlattı. Hedef, 105 bin Dolar toplayabilmek..

Evde çalışan çocuklar var: Ev içi işçilik son 5 yılda 2 kat, son 10 yılda ise 6 kat arttı. 7 yaşın altındaki çocuklar bile evlerdeki fason işlerde çalıştırıyor.

“Okulumuz İmam Hatip olmasın” dediler. Saldırıya uğradılar: İstanbul Levent de İsmail Tarman Orta Okulu’nun İmam hatip Ortaokuluna dönüştürülmesine karşı aylardır nöbet tutan velilere üç kişi saldırıda bulundu. Saldırganların arasında İmam hatip kısmında okuyan öğrencilerin velilerinin de bulunduğu belirtildi.

“Kanlı açıklama”: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan’ın önemli olduğunu belirtip“ Gerekirse vatan için, istiklal için akıtılacak çok kanımız var” dedi.

Merkel,”Gerginlik istemiyoruz” : Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile yaşanan krizi tırmandırmaktan yana olmadıklarını belirterek “Almanya, Türkiye ile ilişkilerde gerginlik istemiyor” dedi.

Diyanet’in din görevlileri yurtlarda : Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokolün ardından Diyanet görevlileri devlet yurtlarında “Manevi rehberlik” hizmeti vermeye başladı.Sakarya’daki KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda manevi rehberler, sınav dönemlerinde “Dua geceleri” düzenliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan öğretmenlere dualı toplantı: Sultangazi Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in konuşmacı olduğu “Yeni Türkiye’de Eğitim ve Adanmış Öğretmen” konulu konferans düzenledi. Konferans, Kuran-ı kerim tilaveti ile açıldı.

‘Cinci Hoca’ Operasyonu : Kartal’da çocuğu olmayan kadınlara muska yazdığı ve onları ‘cin çıkarma’ vaadi ile dolandırdığı öne sürülen sahte hoca yakalandı. Sahte hocanın yoğunluk nedeniyle evine sıramatik koyduğu belirlendi.

100 Camiden Erdoğan’a tepki : Hollanda’daki Türkiye kökenlilerin gittiği 100 camiyi temsil eden iki kuruluş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Böyle giderse, hiçbir Avrupalı, Batılı, güvenle huzurla sokağa adım atamaz” sözlerine tepki gösterdi.

Avrupa Birliği’nden referandum yolunda Türkiye’ye sert uyarı: “Türkiye ateşle oynuyor. Bizim elimizde uygulayabileceğimiz çok daha fazla enstruman var. Açık olalım, AB Türkiye’den çok daha güçlü.”

40 bin kadın işinden oldu: TEPAV ’ın (Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı) raporuna göre, Aralık 2016’da sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı, Aralık 2015’e göre 40 bin kişi azaldı.

Çocuğuna bakamayan aile sayısı yüzde 71 arttı: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre korunma, yardım ve bakıma muhtaç çocukların sayısı 2014’de 80 bin 375 iken 2016’da 137 bin 415’e yükseldi. Bu artışın nedeninin işsizlik, yoksulluk ve gelir dağıtımındaki eşitsizlik olduğu belirtiliyor.
“Kutlu Doğum”a sandık ayarı : 2008’ den bu yana 14-20 Nisan arasına sabitlenen “Kutlu Doğum Haftası”, referandum nedeniyle bu yıl 17 Nisan’da başlayacak.

Mitinge katılım için okullar tatil edildi : Samsun’da Erdoğan’ın katılacağı “Evet” mitingi için 244 bin öğrenci ve 18 bin 299 öğretmenin okula gitmesi engellendi.

Divriği’de Ata’nın büstüne saldırı : Sivas Divriği’de iki yıl önce halkın isteği üzerine Divriği Belediyesi tarafından yaptırılan Atatürk büstü, kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğrayarak kırıldı.Saldırı ilçede tepki ile karşılandı.

Çocuklar, Ensar’a emanet : Milli Eğitim Bakanlığı, istismar skandalıyla adını duyuran Ensar Vakfı ile işbirliğinden vazgeçmiyor. Bakanlık bu yıl da “Türkiye Değer Ödülleri Projesi” kapsamında Bakanlığa bağlı bütün okulları Ensar Vakfı için seferber etme kararı aldı. Çocuklar, bu yıl için belirlenen “Cesaret” teması ile yeniden dini vakfın değerlendirmesine sunulacak.

30 Kız çocuğuna cinsel istismar: Mardin’in Derik ilçesi Göktaş köyü ilk öğretim okulunda yaşları 8 ile 12 arasında değişen 30 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen temizlik görevlisi M.Ş.İ tutuklandı.

YGS Sonucunu düşünsünler: Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’ndaki başarısızlığı (YGS) değerlendiren eğitimciler, çözümün parasız, bilimsel ve laik eğitim olduğunu söylediler. YGS sınavındaki düşüşü irdeleyen eğitimciler, öğrencilerin değil, AKP iktidarının başarısız olduğunu dile getirdiler.

ŞUBAT 2017

Padişah torunu Başkanlık istiyor : Sultan 2.Abdülhamid Han’ın 5. Kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, sosyal medyadaki ‘Evet’ kampanyasına katıldı “Cumhurbaşkanımızı Sultan Abdülhamid Han’ın yalnızlığına bırakmamak için ‘Evet’ diyorum” dedi.

Şiddet tam gaz : Umut Vakfı 2016 yılının Silahlı Şiddet Raporu’nu açıkladı. Bireysel cinayetle 2 bin 56 kişi öldü. İstanbul, 246 cinayetle birinci sırada.

“Ramazan da olsun Muharrem de” : Alevi inanç önderlerinin din dersleri müfredatı ile ilgili taslak önerisinde “İslam’ın tüm yorumlarına eşit yaklaşılması” önerildi.

Liselerde yarışma : Darbe tarihi şiir olacak. Milli Eğitim Bakanlığı, İl Müdürlüklerine gönderdiği yazı ile lise ve dengi okullardaki tüm öğrencilerin Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nce düzenlenen “Türkiye Darbeler Tarihi ve 15 Temmuz Milli İrade Zaferi” konulu deneme ,hikaye ve şiir yarışmasına katılmalarının sağlanmasını istedi.

79 milyon 814 bin 871 kişi olduk : Türkiye İstatistik Kurumu, 2016 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları’nı açıkladı. Buna göre, nüfusumuz bir önceki yıla göre 1 milyon 78 bin 818 kişi arttı. Erkek nüfus 40 milyon 43 bin 650 kişi olurken Kadın nüfus 39 milyon 771 bin 221 kişi oldu.

Kırık karneye milyonluk hediye: Her 100 öğrenciden 13 ünün sınıf tekrarladığı İmam hatip okulları için Bakanlık, milyonlarca liralık bütçe öngörüyor.

Kadınlar, “HAYIR” diyor: Türkiye’nin bir çok ilinde ‘Anayasa değişikliğine hayır’ gösterileri devam ediyor. Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) İstanbul’da gerçekleştirdiği “Hayır” protestosunda “Bağımsız, özgür, huzurlu bir ülkenin fertleri olmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirerek ‘HAYIR’ diyoruz” dedi.

Afgan Kadının kulakları kesildi: Afganistan’da erkek şiddetinin son kurbanlarından birisi 23 yaşındaki Zarina oldu. Zarina’nın 13 yaşındayken evlendirildiği kocası kulaklarını kesti.

Tansel Çölaşan, “Halkımız bu değişikliğe ‘Hayır’ diyecek. Bu oyunu bozacak” dedi : ADD Genel Başkanı Çölaşan, “Yapılmak istenen anayasa değişikliği, ülkemiz için son vuruştur. Bu değişiklik laik Cumhuriyet’in yıkımı olup ülkemizi bölünmeye götürecektir” dedi.

Çarşaflı Önlem : Erzurum’ da Yakutiye Belediyesi, kadınlar için açtığı Spor salonuna gazetecileri davet etti. Ancak salonda spor yapan kadınlar, gazeteciler gelecek diye eşofmanlarının üzerine çarşaf ve pardesü giydiler.

Boşanmak istedi. Öldürüldü : 26 yaşındaki Sinem Metir Şahin, boşanmak istediği eşi tarafından silahla katledildi.

“Yılın Kadını ödülü” Avukat Sibel Önder’e: Antalya Kadın Müzesi’nin “2016 Jale İnan Yılın Kadını Ödülü” 16 yaşında öldürülen Sezgi Kırıt cinayetini dedektif gibi araştırarak üç sanığın 7 yıl sonra tutuklanmalarını sağlayan Avukat Sibel Önder’e verildi.

Milli Eğitim 1,5 milyon liralık ayet-ezan yarışması yapacak: MEB bu yıl ayet, hadis, hafızlık, ezan, hutbe okuma etkinlikleri yapacak. Bu etkinlikler için 1 milyon 580 bin lira harcayacak.

Bir tecavüzcüye daha ‘saygın tutum’ indirimi: Diyarbakır’da 14 yaşında kıza cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 9 yıl hapis cezasına çarptırılan 18 yaşındaki D.Ö ’nün cezası, “Cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri ve saygın tutumu “ gerekçesiyle 7.5 yıla indirildi.

15 yıllık karısını sokakta 15 kez bıçaklayarak öldürdü : Bursa ’da güvenlik görevlisi olarak çalışan Taner A. Boşanma davası açan 15 yıllık karısı Fatma A ’ya sokakta pusu kurdu ve üç çocuğunun annesini 15 bıçak darbesi ile öldürdü.

“HAYIR” afişi asana gözaltı: Antalya ’da üç genç, sokaklara “80 milyonun iradesi bir kişiye teslim edilemez.’HAYIR’ “ yazılı afişler asınca, anında gözaltına alındı. Geceyi nezarette geçiren gençlere para cezası kesildi.

Eğitim-Sen yeni müfredata ilişkin Komisyon Raporu’nu MEB’ na sundu: Hayat Bilgisi istismara açık—Atatürk ile ilişkilendirme yok—Laiklik yok. – Edebiyatta inanç, Coğrafyada İslam sentezi— İngilizcede laiklik tahribatı vbg.konular eleştirildi.
Müfredatın maliyeti 100 milyon: Ders programlarından evrim teorisini çıkaran , Atatürk ile ilgili bölümleri daraltan yeni müfredat için MEB bütçesinden 53 derse toplam 20 milyon 405 bin lira ayrıldı.

“HAYIR’cıları tehdit eden gençler serbest bırakıldı: Düzce’de iki genç, ellerinde silahla poz verip ‘Hayır’cıları tehdit etmişti. “Başkanlık sistemine ‘Hayır’ diyenleri tıpkı 15 Temmuz’daki gibi sokaklarda bekliyor olacağız” mesajını sosyal medyada paylaşan iki genç, nöbetçi mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Müdür, “Hayır” diyenlere ‘şeytan’ benzetmesi yaptı. Konya Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, tweeter hesabında hayır oyu verenler için şeytan benzetmesi yaparak tepki topladı.

AKP’li Başkan açık açık Cumhuriyet’i hedef aldı : AKP İl Danışma Meclis’inde konuşan Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, “ Referandumda ya sandıkları patlatıp Osmanlı’nın torunları gibi masaya elimizi vuracağız ya da bir 90 yıl daha sürüneceğiz” dedi.

“Demokrasiye ve laikliğe sahip çıkacağız”: İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), Anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ diyeceğini açıkladı. İKKB koordinatörü Nazan Moroğlu, “Cumhuriyet’in bireyi olan tüm kadınların milletin egemenliğinin temeli olan demokrasiye ve laikliğe sahip çıkacağına inanıyoruz. Anayasa değişikliğine ‘Hayır’ diyoruz” dedi.

Çözümsüzlük Zili : Eğitimde ikinci yarı yıl başlarken, müfredat, atanamayan öğretmenler, 15 temmuz soruşturmaları sınıfların gündeminden düşmeyecek.

‘Çocukları cinsel istismar gizli kalıyor’ : Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Gülseren Çıtak Tunç, kız çocuklarının 5’te birinin erkek çocukların ise 12’de birinin çocukluk döneminde cinsel istismara uğradığını söyledi.

Çocuk parkını cami yapmak için yıktılar: Mülkiyetinin büyük kısmı Ankara Büyük Şehir Belediyesi’ne bir kısmı da Yeni Mahalle Belediyesi’ne ait Batıkent Bulvarı’ndaki arsada bulunan tek çocuk parkı cami yapılmak için söküldü.

Cami’de yine siyaset başladı: Ümraniye’deki Modoko camiinin imamı AKP’yi övüp ‘Hayır’cılar için kötü ifadeler kullandı. ‘Evet’ propagandası yapan imam,’Hayır’cıları ‘hainlik’ ile suçladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, müfredattaki değişikliği anlattı : Atatürk ve İnönü’yü öğretmek gereksizmiş. MEB, ilk okuldan liseye kadar tüm eğitim sisteminden Atatürk ve İnönü’yü silmeye hazırlanırken Müsteşar Tekin “Gereksiz bir çok şey, müfredatta olmayacak” diye konuştu.

Her seçim öncesi tartışılan proje, referandumda da hatırlandı. Taksim’e Cami’ye onay çıktı : İstanbul 2 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tepki çeken cami projesine onay verdi.

İlahiyatçıdan televizyonda tepki çeken ima: İlahiyatçı Vehbi Güler, Başkanlık sistemine ‘Hayır’ diyenleri şeytana benzetti. Güler katıldığı televizyon programında “Bir Şeytan ‘Hayır’ dedi” ifadesini kullandıktan sonra ‘Evet’ duası yaptı.

OECD ülkeleri içinde Türkiye’nin karnesi çok kötü: Her dört çocuktan biri yoksul. Türkiye’deki 24 milyon çocuktan 6 milyonunun yoksulluk koşullarında büyüdüğü ortaya çıktı.

Putin’ den aile-içi şiddete onay: Rusya’da kadını ve çocuğu dövme serbestisi anlamına gelen yasayı Parlamentonun kabulünden sonra Devlet Başkanı Vladimir Putin de onayladı.

Müdüre ödül gibi ceza : Bursa’ nın Nilüfer ilçesindeki Cavit Çağlar ortaokulunda geçen yıl Haziran ayında Konyevi tarikatından Seyda Mehmet Konyevi ’ye ait “Ramazan Risalesi ve Üç Aylar” kitabını dağıtan okul müdürü Nurettin Köksal, başka bir okula müdür olarak atandı. Öğrencilere dağıtılan kitapta “herhangi bir hayvan veya ölü ile cinsel ilişkide bulunmak” vbg .ifadeler yer almaktaydı.

“Evet” çiler ayrı camiye- “Hayır”cılar ayrı camiye : Referandum kutuplaşması ibadete sıçradı. Esenyurt ’ta bir firmada çalışanlar, camileri bile ayırdı. Diyanet, “Hayır” diyecekleri ‘vatan hainliği’ ile suçlayan Ümraniye Modoko camii imamı Hüseyin Güler hakkında soruşturma açtı.

Gaziantep Şahinbey Belediyesi, yeni evlilere dağıttığı kitapla bir skandala daha imza attı: Yeni evlilere verilen hediye paketinde yer alan Menzil cemaati liderlerinden Muhammet Baki Erol’a ait kitapta “kadının dövülebileceği ve dayağın nasıl olacağı” ayrıntılı olarak tarif edildi.

Mor Çatı’dan Şiddet Raporu : Mor Çatı’nın yayınladığı 2016 Şiddet Raporu’na göre Kuruma geçen yıl başvuran kadınların yüzde 44.8’i psikolojik, yüzde 25.5’u fiziksel, yüzde 14.8’i ekonomik ve yüzde 12.1’i cinsel şiddete maruz kalmış bulunmakta.Kadınlara en fazla şiddet uygulayanlar yüzde 46.6’lık oranla kocaları..

Kadın cinayetleri hız kesmiyor: İstanbul Bağcılar ’da 17 yaşındaki Cansu Çartı, erkek arkadaşından ayrılmak isteyince erkek arkadaşı M.A.K tarafından pompalı tüfekle öldürüldü.

“Son savaşmış” : Birecik Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, referandumu “son savaş”, ‘Hayır’ diyenleri de “Düşman” ilan ederek kutuplaşmayı zirveye çıkardı. Durmuş, “90 yıllık aradan sonra yeniden-dirilişin oylanacağını” söylediği için büyük tepki aldı.

Din müfredatına referandum rötarı : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatının referandum öncesi kriz yaratmamak için ve muhafazakar kesimi rahatsız edebileceği düşüncesiyle açıklanmadığı, referandum sonrasına ertelendiği iddia edildi.

İktidar, sırf farklı düşündükleri için , 330 öğretim görevlisini son KHK ile kamudan attı. 72 ihraçla en büyük kıyım, Ankara Üniversitesinde. Akademisyenlerin düzenlediği protesto gösterisinde polis acımasız davrandı. Akademisyenlere sahip çıkan CHP milletvekilleri yerlerdi sürüklendi.

Dinci terör örgütü Sultanbeyli’de okul kurmuş, kendi mescidini açmış : Işid, İstanbul’da çocuklara silahlı cihad eğitimi vermiş. 35 Işid üyesi hakkındaki iddianamede “Sübyan okulu” adı altında kurulan ve çocukların beyinlerinin yıkandığı terör yuvaları ortaya çıktı. Dosyaya çocukların ellerinde kalaşnikoflarla çekilmiş fotoğrafları da girdi.

“Bu sistem var ya, bizim bileklerimizde prangaydı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum kampanyasını Aksaray’dan başlattı ve halka “16 Nisan’da bizim bileklerimizdeki bu prangaları sökmeye var mısınız? Diye sordu.

ERG, eğitim programlarını değerlendirdi: “Evrimsiz bir bilim olamaz”. Eğitim Reformu Girişimi’nce müfredat taslakları üzerinde yapılan değerlendirmede “Mevcut taslak programlarda ‘evrim’ kavramı yer almamıştır. Oysa, Biyoloji, Fen Bilimleri ve Coğrafya gibi dersler, ancak evrim kuramı kapsanarak işlenebilir” denildi.

Özgecan, mezarı başında anıldı : Mersin’in Tarsus ilçesinde bindiği minibüste öldürülen ve kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelen Özgecan Aslan, ölümünün ikinci yılında anıldı.

“Kadınlara Dayak Kılavuzu” Meclis gündeminde: AKP’li Gaziantep Şahinbey Belediye’sinin yeni evlilere dağıttığı “Aile Saadeti” kitabı hakkında Ankara bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka soru önergesi verdi.

26 örgütten oluşan Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu’nun düzenlediği Eğitim Paneli’nde yeni neslin dinsel formasyonla dizayn edildiğine dikkat çekilerek “Çağdaş program hazırlayacağız. Çağdaşlıktan asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Diyanet, mahalle mahalle ahlak haritası çıkarıyor: Diyanet’in mahalle ve köylerin ahlaki yapısına dair rapor istediği ortaya çıktı.

AKP’li Belediye’den ‘Cihad Çağrısı’ : AKP’li Sancaktepe Belediyesinin Bilgi Evi’nin duvarlarıyla Facebook sayfası ‘Cihad’ çağrılarıyla donatıldı. CHP’li Barış Yarkadaş, konuyu TBMM’ne taşıdı. “Sorumluları cezalandırın” dedi.

Türkiye’nin Işid’den kurtardığı Cerablus’ta ‘peçe’ yasaklandı: ÖSO (özgür Suriye Ordusu) yandaşları sokağa dökülüp ‘Şeriat’ istedi. Protestolarda yasağın kaldırılması ve Cerablus’ a ‘Şeriat Mahkemesi’ kurulması çağrısı yapıldı. Tepkiler üzerine ‘peçe yasağı’ kaldırıldı.

Öğrencilerden ihraçlara tepki : KHK ile atılan akademisyenler için öğrencileri eylem yaptı. Ankara Üniversitesi’nde dersler boykot edildi. Siyasal Bilgiler Fakültesinde “Kahrolsun İstibdat!” ; Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde “Hocama Dokunma! ” pankartları asıldı.

Yeni Müfredatta “Atatürk daha fazla yer alsın” talebi : Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı müfredat taslağına 28 günde 184 bin öneri geldi. Bakanlığın e-posta adreslerine 8700 görüş bildirildi. Önerilerin büyük bölümünde “Ders kitaplarında Atatürk’e daha çok yer verilsin” isteği öne çıktı.

“Sigaraya HAYIR!” afişi referanduma takıldı: Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün ‘Sigaraya HAYIR!’ afiş ve broşürleri yanlış anlaşılmaya neden olmaması için toplatıldı.

Zübeyde Hanım Anıtı’na saldırı: Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın büstü kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi.

Tarikat bütçesi ile ‘Umre’ : Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Çocuk Evleri’nde kalan çocuklar, Nakşibendi tarikatının Ankara kolu olarak bilinen Muradiye Kültür Vakfı bütçesi ile Umre’ye götürüldü.

Tacizde örnek karar: Ceza 27 yıldan 80’e çıkarıldı. İstinaf Mahkemesi, Bursa 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 yaşından küçük 9 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunan minibüs şoförü O.S’ ye verdiği 27 yıl 6 aylık hapis cezasını kaldırdı. Şoförü 80 yıl 3 ay 7 gün hapisle cezalandırdı.

“Barış ve özgürlük için bilim yaptık” : KHK ile görevinden ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, okulundan öğrencileri tarafından uğurlanırken yaptığı veda konuşmasında “ Bilim, barış ve özgürlük için yapılır. Bu güne kadar biz bunu yaptık” dedi.

Erzurum’daki Olimpik Kış Festivali’nde tarikat gerilimi: Bursa’dan geldiklerini söyleyen İsmail Ağa Cemaatine mensup 32 kişilik ‘İrşat ve tebliğ’ ekibi, festivale katılan yabancı sporculara tercümanlar eşliğinde İslam’ı anlatıp İngilizce, Fransızca, Rusça Kuran-kerim ile el ilanları dağıtmak istedi. Gurup, polisin uyarısı üzerine bölgeden ayrıldı.

İzmir’de “Hayır”a saldırı : Referandum öncesi gerginlik politikası sokağa yansımaya devam ediyor. CHP Balçova ilçe örgütü üyesi Birsen Dirik ve Necla Savaş , “Hayır” kampanyası kapsamında ev ziyaretleri yaparken AKP Buca ilçe yöneticilerinden olduğunu söyleyen A.B ve oğlu O.B nin saldırısına uğradı. Kadınlar, esnafın müdahalesi ve polisin olay yerine gelmesi ile kurtulup saldırganlar hakkında şikayetçi oldular.

Yeni doğan bebeğe ‘EVET’ adını verdiler: Diyarbakır Ergani’de üç eşli Mustafa Çelik, resmi nikahlı eşi Songül Çelik’ten olan kızına ‘Evet’ adını verdi. 8 çocuk babası olan Çelik, “Referandumda ‘evet’ oyu vereceğimiz için, kızımızın adını ‘evet’ koyduk” dedi. AKP ilçe Başkanı Şükrü Sayar, çifti ziyaret ederek bebeğe çeyrek altın taktı.

“Türbanlı hakime izin varsa ben de kalpağımı takarım.”: İstanbul 18.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesi , Prof. Dr. Yalçın Küçük, mahkeme heyeti içinde türbanlı bir hakim görünce, mahkeme Başkanı Yener Yıldırım’a “Görüyorum ki mahkeme salonunda başörtüsüne izin veriyorsunuz.Sayın Başkan, ben de Cumhuriyetimiz ve kurtuluş savaşının simgesi bu kalpağı takabilir miyim?” diye sordu. Mahkeme Başkanı Küçük ’e “Bir sakıncası yoktur” diyerek izin verdi.

Önce kına, sonra Müdür yap : Haymana’ da öğrencilere cinsel tacizle suçlanıp serbest kalan okul müdürü S.K’ nın 2014’de Edirne’de bir öğrenciyi taciz ettiği ve soruşturma sonucunda ‘Kınama cezası’ aldığı belgelendi.

İç Savaşla tehdit etti; İstifası istendi : AKP Soma Gençlik Kolları’nın düzenlediği “Büyük ve Güçlü Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sistemi” başlıklı konferansta konuşan AKP İl Başkan yardımcısı Ozan Erdem, “referandum sonucunda eğer yüzde 50’yi geçemezsek ve bu referandumda başarısız olursak, İç savaşa hazır olun” dedi. Partisinden tepki geldi. İstifasını vermesi istenildi.

ODTÜ sessiz kalmadı : İhraç edilen akademisyenlere destek veren ODTÜ öğretim üyeleri ve öğrenciler, “Akademisyenlerin gerektirdiği kamusal sorumluluğu taşıyan, bu nedenle bedel ödemek zorunda bırakılan meslektaşlarımızın yanındayız.Onurlu mücadelelerine destek veriyoruz” dediler.

Diyanet’ den skandal standart: Cami girişlerinde “Harem-Selamlık”. Diyanet İşleri Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Türkiye’deki tüm camilere “ Sadece bir ibadet alanı olmaktan çıkıp toplumsal hayatın merkezi haline gelmeleri amacıyla” standart getirme kararı aldı. Edinilen bilgiye göre “kadınlar mahfili” adı verilen üst katta kadınlara ve çocuklara ayrılan bölüme giriş ve çıkış, erkek cemaatin giriş ve çıkışından ayrılacak.

Mekke’ye gidip Umre yaptı: Körfez ülkeleri gezisi kapsamında Suudi Arabistan’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurmay Başkanı Akar ve Mit Müsteşarı ile birlikte Umre ibadetini gerçekleştirdi.

Barışmadığı için öldürüldü : Seher Yaşar, dini nikahlı eşinden ayrılıp baba evine döndü. Ahmet Y. Barışmak için kadının evine gitti. Barışmaya razı olmayan Seher Yaşar’ı ruhsatsız tabancası ile vurdu.

Kentli Genç kadın işsizlik çıkmazında : İşsiz sayısının kriz yıllarını bile geride bıraktığı Kasım döneminde en büyük artış, kentli genç kadın işsizliğinde görüldü. Tarım dışı genç kadın işsizliği, 7.8 puan artarak 33.9’a çıktı.

TBMM Abdülhamit için kitap hazırladı : Padişah 2. Abdülhamit’in doğum yıldönümünde bir hafta süren kutlama programı yapan Meclis, “Sultan Abdülhamit Han Döneminden İzler” adlı 311 sayfalık bir kitap yayınladı.TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Böylesi bir hükümdara vefa borcumuzu yerine getiriyoruz” dedi.

Kredi ve Yurtlar Müdürü ile İHH Başkanı öncülük etti. Öğrencileri tarikat şeyhine götürdüler: Adıyaman Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürü Sami Köroğlu, Molla Mühyeddin El Cezeri ’yi ziyaretin gerekçesini “Yurt gençliğinin milli ve manevi değerlerine önem veriyoruz” diye açıkladı.

AKP’li Başkandan Atatürk’e çirkin saldırı: Mersin’de Anamur Gençlik kolları Başkanı Hasan Baki, ulu önder Atatürk için “ Keşke olmasaydı. Türk’e benzemiyor” dedi. Saygısızlık büyük tepki aldı. AKP Anamur İlçe Başkanı baskılar sonucunda Baki’nin istifasını istediklerini ve istifa ettiğini; paylaşımlarının AKP’yi bağlamadığını söyledi.

Batum’ un görevine son verildi : Prof. Dr. Süheyl Batum’ un Bahçeşehir Üniversitesindeki görevine son verildi. Batum, görevine son verilmesine neden olarak, “Barolar Birliği ile ‘Hayır’ kampanyasında dolaşmasının iktidar kanadı üzerinde çok olumsuz tepkilere sebep olacağının ileri sürüldüğünü” söyledi.

Başsavcı vekilinden “HAYIR” diyenlere tehdit : Başsavcı vekili Cevdet Kayafoğlu, twitter hesabından “Sandıkta ‘Hayır’ diyecek olanlar, PKK ile aynı muameleyi göze alıyorlar demektir” mesajı attı. HSYK’ dan buna ilişkin ses çıkmadı.

Akit gazetesi yazarı Mehmet Şevki Eygi, “Karma eğitim dine aykırıdır” dedi. Eygi ,” Allah katında tek hak dini İslam’dır. İslam kriterlerine göre, buluğ çağından sonra erkek öğrencilerle kız öğrenciler birlikte karma eğitim sistemi ile okutulamaz. İmam hatip okullarında ve ilahiyat fakültelerinde karma eğitim yapılması, Kuran’a, sünnete, şeriata aykırıdır.Diğer okullarda da ..” dedi.

İlk kazma Topbaş ’tan : Taksim camii ’nin temeli törenle atıldı. İBB Başkanı Topbaş, iş makinesi kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ ve Malatya’da ‘Evet’ mitingi yaptı. “Yeni sistemle gücü tek bir kişide topluyoruz” dedi.

İki kadın daha katledildi : Afyonkarahisar’ da Cemile Şentürk ; Kayseri Koca Sinan’da da 7 aylık hamile Suriyeli Fatma el Muhammed eşleri tarafından öldürüldü.

Öğrenci cemaatlere emanet: Evinden uzakta öğrenim gören öğrencilerin barınma sorunu, eğitimdeki en büyük sıkıntılardan biri. Devlet yurtlarının yetersizliği, öğrencileri yurt arayışına itiyor. Maddi imkanı yetersiz olan öğrenciler ise, cemaat ve dini vakıflar tarafından yönetilen yurtlara mecbur kalıyor.

Atatürkçülük ödülü Velidedeoğlu’ na : 24. Troya Kültür Sanat ödüllerinde Atatürkçülük ödülü, Meriç Velidedeoğlu’na verildi.

Azerbeycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, karısını Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı olarak atadı.

Devlet Bahçeli, “AKP top çevirmesin. İdamı getirsin. Milliyetçi Hareket buna kayıtsız şartsız destek verecektir” dedi.

Osman Gazi Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenler için tören düzenlendi : KHK ile ihraç edilen akademisyenler, Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi’nde ortak basın açıklaması yaparak Üniversiteye veda ettiler. Akademisyenler “KHK’lar ile üniversiteler çöle çevrilmeye çalışılıyor. Tarih bizi yazacak. Onlara utanç kalacak” dediler.

Kadınlara seyahat yasağı : Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011’den beri kaos halindeki Libya’da kadınların seyahat özgürlüğü kısıtlandı. 60 yaş altı kadınların yanlarında bir erkek akrabaları olmadan yurt dışına gitmeleri yasaklandı.

Müjdat Gezen sanat Merkezi’ni kundaklayan kişi yakalandı: 39 yaşındaki Mehmet Ali A. “Müjdat Gezen, Abdülhamit Han’ın torununa hakaret ettiği için, alkolün etkisiyle olayı gerçekleştirdim” dedi.

İhraç edilen akademisyenleri öğrencileri çiçeklerle uğurladı: İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nden ihraç edilen 27 akademisyen veda ederken “ Akademi susturulamaz. Geri döneceğiz” dediler.

Subaylara baş örtüsü : TSK’da dönüşüm son sürat ! Kadın memurlardan sonra kadın subaylarda da türbana olanak sağlayan düzenleme yapıldı.

Akit’in Atatürk’e hakaret davası başladı : Akit Televizyonunun 10 Kasım 2015’te “Zulüm, 1938’de son buldu” başlığı ile yayınladığı haber nedeniyle “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçlaması” ile açılan dava görülmeye başlandı.

Zorunlu bağışa dava : İnsani Yardım Vakfı (İHH) sınıflardan her ay 100 lira topluyor. Eğitim-İş Sendikası,her sınıftan her ay 100 lira toplanması uygulamasının iptali için dava açtı.

Sorun 94 yıllıkmış : Başbakan Binali Yıldırım, Parlamenter sistemin 1923’ten bu yana problem çıkardığını savundu.Yıldırım, sorunun “zayıf hükümetler olduğunu” söyledi.

Başbakan Erdoğan, Kitap etkinliğinde twitter’ı hedef aldı: CNR Kitap Fuarı’nın açılışını yapan Erdoğan’a göre “Sosyal medya, toplumların baş belası” imiş.

Kadınlar, ilçe ilçe “HAYIR” dedi. İstanbul’un bir çok ilçesinde kadın örgütleri referandum için “Hayır” çağrısında bulundu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken Avcılar, Şişli, Sarıyer, Bakırköy, Beşiktaş, Maltepe ilçelerinde bir araya gelen kadınlar, “8 Mart’a giderken kadınlar birlikte güçlü” dediler.

Tarikat kursunda istismar: Kendilerinden 6-7 yaş büyük çocuklara emanet edilen 5 çocuk istismar edildi. Konya Karatay’da Nakşibendi tarikatına yakınlığı ile bilinen yatılı bir Kuran kursunda kurs yöneticilerinin yaşları büyük diye okutman olarak görevlendirdikleri çocukların 10 yaşındaki 5 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı.

Bir Gazeteci daha ceza evinde: Die Welt Türkiye temsilcisi, haberleriyle örgüt propagandası yaptığı, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiası ile tutuklandı.

OCAK 2017

Eğitimde gericilik tırmandı : 10-11 yaşındaki öğrencilere seçmeli Arapça dersinde “Dil öğretimi” adı altında medrese eğitimi veriliyor.Okullarda çocuklara dağıtılan Arapça ders kitaplarında sosyal hayat şeriat hükümlerine göre öğretiliyor.

O Tekmeciye 18,5 yıl hapis istendi : Manisa Turgutlu’da parkta spor yapan Ebru Tireli’ye yönelik araştırmasını tamamlayan savcı iddianamesini hazırladı. Sanığa kasten yaralama ve hakaret suçundan 4 yıl, sonradan ortaya çıkan mağdur N.Ç.’ye yönelik cinsel saldırı ile hakaret suçlarından 14,5 yıl olmak üzere toplam 18,5 yıl hapis cezası istedi.

İç İşleri’nden skandal tweet : Halk Evleri üyesi gençlerin İşid ile mücadele ve laiklik çağrısı yaptığı konuşma suç ilan edildi.

Bir yılda 328 kadın katledildi: Kadın cinayetlerini Durduracağız Platformunun 2016 yılına ilişkin raporu yayınlandı. Bir önceki yıla göre artış gösteren kadın cinayetlerinde en çok kadın, İstanbul’da ve kocaları tarafından öldürüldü.

11 Yaşında Doğum yaptı : Diyarbakır Çınar’da karın ağrısı şikayeti ile götürüldüğü hastanede hamile olduğu anlaşılan ve resmi kayıtlara göre 11. Kendi beyanına göre 15 yaşında olan G.D. doğumdan sonra bebeği ile birlikte Çocuk Esirgeme Kurumu’na yerleştirildi.

UNİCEF 2016 Raporu: Birleşmiş Milletler Çocuklara yardım fonu (Unicef) 2016’da dünyada 15 milyon kız çocuğunun evlendirildiğine dikkat çekti.

“Laiklik barışın olmazsa olmazıdır” : Reina’daki terör saldırısına tepki gösteren çok sayıda siyasi parti , sivil toplum ve meslek örgütü, “Yılmayacağız. Yarınlarımız için !” diyerek Reina’nın önüne karanfiller bıraktı.“

Veliler de İmam hatipleri eleştirdi : İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) . İmam hatiplerde okuyan öğrencilerin velileri arasında okullara ilişkin anket çalışması yaptı. Velilerin yüzde 60’ından fazlası , İmam hatiplerin müfredatının bilim üretmeye yönelik olmadığını, ispat odaklı analitik eğitim verilmediğini savundu.

Eğitim kalitesi yetersiz, temel beceriler eksik : Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kurulu TEDMEM tarafından yayımlanan Eğitim Değerlendirme Raporu , ülkenin eğitim alanındaki yetersizliklerini rakamlarla ortaya koydu.Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 5’i ilk okul mezunu bile değil. Genç nüfusun neredeyse üçte biri ne eğitime ne de ekonomiye katılıyor.

AKP’ye yakın sendikadan yeni müfredat önerisi: “Eğitimden Kemalizm temizlensin” : “Müfredatı Kemalizm’den arındırmalıyız “ ifadeleri ile tepki çeken Eğitim Bir-Sen , yeni müfredata ilişkin hazırladığı Raporda da Kemalizm’i hedef aldı. Din eğitiminin birinci sınıftan itibaren verilmesini önerdi.

Laiklik’e 7 gözaltı daha: Laiklik çağrısı yapan Halk Evleri üyelerinin tutuklanmalarına tepki gösteren üniversiteli gençlere 9 Eylül Üniversitesinde “Laiklik Bildirisi” okurlarken polis müdahale etti. 7 öğrenci göz altına alındı.

İmam Hatip Müdüründen laikliğe küfür: Nevşehir Eğitim Bir-Sen şube Başkan yardımcısı ve Yunus Emre İmam Hatip Orta okul Müdürü İskender Çınar’ın Facebook hesabından “İlk laik,şeytandır.Dünyada ne kadar hırsız p……. varsa laiktir” ifadelerinin yer aldığı paylaşımları ortaya çıktı.Çınar’ın ayrıca hesabından hilafet çağrıları yapması da dikkat çekti.

İdama ‘Şer’i hukuk’ istedi : Cumhurbaşkanı Erdoğan, idam cezasının getirilmesi konusundaki taleplere yine “Onaylarım” diye yanıt verirken “Katili affetme yetkisi, varsa varislerinindir” dedi.

AKP’li Belediyeden skandal kitap : Gaziantep’ in AKP’li Şahinbey Belediyesi tarafından dağıtılan, Mehmet Paksu’ nun yazarı olduğu “Kadın ve Aile İlmihali”nde ‘Nişanlı çiftlerin yalnız kalmaması’ , ‘Kadınların mecbur olmadıkça taksiye binmemeleri’ savunuluyor. “ Fuhuş kapısı, önce bakışla aralanır” deniliyor.

Ortak velayette ‘izin’ tartışması : Yargıtay 2.Hukuk Daire Başkanı Ömer Uğur Gençcan, geçen Mart ayında yürürlüğe giren uluslar arası bir anlaşma ile boşanmalarda artık anne ve babaya “ortak velayet” verilebileceğini dile getirerek “Evliliğin boşanma ile sonlanması halinde ‘ortak velayet’ asıl olup velayetin eşlerden birine verilmesi istisna olandır” dedi.

Vodafon Arena ismi yargıya taşındı : İstanbul Barosu, Beşiktaş’ın yeni stadı Vodafon Arena’da ‘İnönü’ isminin kullanılmamasını yargıya taşıdı.Milli Mücadelenin simge ismi olan İsmet İnönü’nün adının stada yeniden verilip verilmeyeceği, İstanbul 10.İdare Mahkemesi’nin kararına bağlı.

Eşini yalnız bırakan erkek, tazminat verecek: Yargıtay 2.Hukuk Dairesi özel günlerde (Evlilik yıldönümü ,Doğum Günü, Bayram, Düğünler, Yurt dışı gezileri, Konserler vbg.) eşini yalnız bırakan erkeğin manevi tazminat vermesi gerektiği yönünde karar verdi.

İlk Okulda çocuklara Cihat Propagandası: Saadet Partisi’ne yakınlığı ile bilinen Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Milli Eğitim Müdürlükleri ile imzaladığı protokol ile uzun bir süredir ilk okul ve liselerde dini propaganda gerçekleştiriyor.

Öğretmen, öğrencilere ‘zorla namaz” kıldırdı : İzmir Hacı Şakir Eczacıbaşı İlk Öğretim Okulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde 7.ve 8.sınıf öğrencilerine namaz kıldırıldı. Kılmak istemeyen öğrencilere kınama cezası verileceği söylendi.

Laiklik pankartı açan CHP’li gençlere saldırı : Sakarya’nın Serdivan ilçesindeki bir alış veriş merkezinde “Türkiye Laiktir-Laik Kalacak” yazılı pankart açıp slogan atan CHP Gençlik Kolları üyesi 3 genç saldırıya uğrayıp göz altına alındı.

Arapça milli değer oldu : Milli Eğitim Bakanlığının İmam hatip Lise ve orta okullarının bilimsel gelişmeleri izleyebilmeleri için çözüm olarak gösterdiği ‘Arapça’ öğretimine ilişkin seferberlik başlatıldı.

Laikliğe küfreden Müdür İskender Çınar, açığa alındı.

AKP’li Başkanın skandal tweeti : “Türkiye Laiktir demek, teröre destek olmaktır “ : Sakarya’nın Serdivan İlçesinin AKP’li Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, CHP’li 3 gencin saldırıya uğrayıp gözaltına alınmalarından sonra sosyal medya hesabından skandal bir açıklama yaptı. “Türkiye Laiktir, Laik kalacak gibi söylemler ,ancak teröre destek olmaktır” diye yazdı.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nde Ensar gerginliği : Belediye Meclisi oturumunda FETO yurdunun ENSAR Vakfına devredilmesine tepki gösteren CHP’lilerin mikrofonları kapatıldı.

Evrim Teorisi müfredattan kaldırıldı : Milli Eğitim Bakanlığı, müfredat taslağında lise son sınıf Biyoloji ders programında yer alan “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesini programdan tamamen çıkardı.

“Küçük Gelin” Dersi : Mavi Deniz yayınlarından çıkan ve 1. Sınıflar için yardımcı ders kitabı olarak kullanılan “Etkinliklerle Okuma-Yazma “ kitabının 12.fasikülünde yer alan etkinlikte “Özge, küçük gelin oldu” yazılı bir cümle ile “çocuk gelin” görseli eşleştirildi.

Türkiye’de en çok bağış, dini kurumlara yapılıyor: Araştırmaya göre en çok bağış camilere yapılmakta.

AKP’li üye Suat Ünal, 2023 hedefini böyle açıkladı: “Erdoğan önce Başkan, sonra Halife olacak. Allah nurunu tamamlayacak.”

Aysel Çelikel’den Anayasa yorumu : ÇYDD başkanı, hukukçu Prof. Dr. Aysel Çelikel, getirilmek istenen Anayasa ile ilgili olarak : “Padişahlıktan daha keyfi bir rejime doğru gidiyoruz. Getirilmek istenen rejim halkı köleleştirecek ve sessiz yığınlar haline getirecektir” dedi.

Muavin, otobüsteki hamile kadını tekme-tokat dövdü: Genç kadın ağlayarak “ iki aylık hamile olduğumu vurmamasını söyledim.Tokat atıp yere düştükten sonra da karnıma tekmeler attı.Beni yolcular kurtardı” dedi.

Milli Eğitim, müfredatta ‘aile planlaması’ ayarı da yapmış: Mevcut müfredatta ‘sadeleştirme’ adı altında , iktidarın ideolojisine uymayan ifadeler ayıklandı. Örneğin; “ Aile Planlaması ve sık doğum yapmanın zararları “ na ilişkin okuma metni verilmesi önerisi, yeni müfredat taslağına konulmadı.

Kitaplardan İsmet İnönü çıktı. Kut’ül Amare girdi : Öğrencilere artık 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü dönemi anlatılmayacak. Okullarda “Milli Uyanış: Bağımsızlık yolunda atılan adımlar” başlığı altında “Irak- Kut’ül Amare zaferi” öğretilecek.

Albayrak ’tan çarpık benzetme : Enerji Bakanının yengesi olan, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Hafize Albayrak, laikliği savunanlar ile Işid’lilerin benzer olduğunu iddia ettiği yazısı ile tepki çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni sorunu ‘Sekülerizm’ oldu. MEB, yeni müfredatın din derslerinde ‘sekülerizm’ ve ‘pozitivizm’ kavramlarını “inanç sorunu” olarak tanımladı. Konu, öğrencilere problem olarak anlatılacak.

Laik mahkemede ‘Kul hakkı’ şerhi : Boşanmada mal paylaşımı konusundaki bir davayı sonuçlandıran Anayasa Mahkemesi’nde üye Celal Mümtaz Akıncı, karşı oy yazısında “kul hakkına müdahaleyi” gerekçe gösterdi. Akıncı, müdahalenin iptal edilmesi gerektiğini savunurken , dini bir kriter olan “kul hakkı” kavramını gerekçe gösterdi.

“Küçük Gelin” Milli Eğitim Bakanlığı’na yasakları anımsattı : MEB , 81 il Müdürlüğüne uyarı yazısı göndererek “Yardımcı kaynak, tatil kitabı, test kitabı adı altında öğrencilere aldırılan yayınlar” a ilişkin yasakları anımsattı.

Hızlı Trende “İslama aykırı” diye kızıyla yan yana oturamadı : Kocaeli-Gebze hızlı tren istasyonunda Ankara’dan 9 yaşındaki kızını alıp İstanbul’a getirmek için bilet almak isteyen Fatih Tuna Erciyas’a gişedeki görevli, iddiaya göre, “Bayan ,erkeğin yanına oturamaz” diyerek karşı çıktı. Erciyas, gişe görevlisinin “İslam bunu kabul etmiyor” dediğini öne sürdü.

Din dersinde tarihi karar : Çocuklarının din dersinden muaf tutulmasını isteyen bir aile, hukuk mücadelesini kazandı. Özel Doğu Ataşehir Ortaokulunda okuyan 7. Sınıf öğrenci velisinin , çocuğunun ”Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması” istemi ile 22 Eylül 2015’te açtığı davada İstanbul 9. İdare Mahkemesi, “ Din dersinin zorunlu olmayacağına” karar verdi.

Kadın Milletvekiller birbirine girdi : TBMM tarihinde bir ilk yaşandı. Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka Başkanlık Anayasası girişimini protesto etmek için kendisini kürsüdeki mikrofona kelepçeledi. AKP’li kadın Milletvekiller kelepçeyi kesmek isteyince ortalık karıştı. AKP Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç , kadın vekilleri yumruklayıp yaraladı.

Öğretim yılının ilk yarısında eğitimin her alanında sorun yaşandı: Kaynaklar, özel okullara aktı. Devlet okulları sorunları ile baş başa bırakılırken özel okullara yönelik doğrudan teşvik politikaları hızla arttı. Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasının sonucu olarak, bu okulların devlet okullarına oranı yüzde 20’ye dayandı. 4 4 4 sistemi ve eğitimde dinselleştirme uygulamalarının ardından özel okul sayısı 10 kat, bu okullara giden öğrenci sayısı 12 kat arttı.

Yandaş sendika talebinde ısrarlı : “Karma eğitim, velilere sorulsun”. Yandaş sendika Eğitim Bir-Sen, karma eğitime son verilmesi talebindeki ısrarını sürdürdü. Eğitim Bir-Sen, öğretmenlere yönelik kılık-kıyafet yönetmeliğinin derhal kaldırılmasını, çocukların karma eğitimine karşı velilere seçme hakkının verilmesini istedi.

Atatürk, Matematikte de yok : MEB, öğrenciler için Geometri kitabı yazan,çağdaş ölçü birimlerinin kullanılmasına öncülük eden Atatürk’ü matematik müfredatından çıkardı.

ÖĞDER, “Din dersi de Ana okulunda başlasın” diyor : Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, yaptığı basın açıklamasında “Besmelesiz eğitimden hayır gelmez. Gençlerimize İslam doğru öğretilmediğinden,ülkemizde terör, ayrımcılık ve kutuplaşmanın önü açılmıştır…….Bu yüzden ana sınıfından itibaren din dersi zorunlu olmalıdır” dedi.

Dünya kadınları Donald Trump’a karşı : Protesto gösterileri eşliğinde yemin ederek göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump , ilk gününde de dünyanın her tarafındaki milyonlarca kadın tarafından protesto edildi.

Sanatçı Birlikleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarından “ Başkanlığa HAYIR!”ortak Bildirisi : Sanatçı Birlikleri ve çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu ,”Cumhuriyet’in İdam Fermanına HAYIR!” başlıklı bir bildiri yayımladılar.

Dış İşleri’ne Din sorusu : Henüz askıya çıkarılamayan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatı için Dış İşleri Bakanlığı’na Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları soruldu. Bu kararların uygulanması halinde bu derslerin Seçmeli olması gerekiyor.

MHP’li Ümit Özdağ, getirilecek sistemin adını koydu : “Türkiye Cumhuriyeti sona eriyor. Erdoğan Cumhuriyeti kuruluyor” dedi.

Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Mecliste uğradığı darp için suç duyurusunda bulundu : Anayasa teklifinin Meclis görüşmeleri sırasında yaşanan kavgada kendisini ‘kasten yaraladıkları ‘gerekçesiyle AKP grup Başkan vekili İlknur İnceöz ve AKP Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Erk hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

“Atatürk” değişikliği için şikayet yağdı : Milli Eğitim Bakanlığı’nın 13 Ocak 2017’de yayımladığı ve Atatürk ile İnönü konularının azaltılıp kaldırıldığı yeni müfredata 112 bin 753 adet tepki ve öneri geldi.

Bakanlardan dualı toplantı: Orman ve Su Işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan ve Tarım Bakanı Faruk Çelik,17 bürokratla toplantı yaptı. Kuraklığın ele alındığı toplantı, dua ile başladı.

KAMU-SEN’e Baskın : Referandum tavırlarını “Hayır” olarak açıklayan Kamu-Sen Genel Merkezi’nin 25 kişilik bir grup tarafından saldırıldığı,Kamu-Sen Genel Başkanı, İsmail Koncuk’ un tehdit edilerek istifa etmesinin istendiği belirtildi.

Devlet Yurdunda din propagandası : Feto yurtlarının yerini devlet yurtları aldı. Muş’ta Kredi Yurtlar Kurumu yurdunda ‘Manevi Rehberlik’ adı altında din eğitimi veriliyor. KYK Muş il Müdürlüğü, yurtlarda barınan 2500 öğrenci için “Manevi Rehberlik Projesi” kapsamında kitaplar dağıtmaya başladı.

Donald Trump da ağzındaki baklayı çıkardı : ABD’ye Müslüman mülteci almayacak. Trump, İslam ülkelerini çok fazla terör barındırmakla suçladı.Başta Suriye, Irak,Sudan ,Libya ve Yemen ‘den kaçanlar olmak üzere Müslüman mültecilerin ABD’ye girişini durdurdu.

Torunlarına bakan büyükannelere 420 lira maaş verilecek.

“ Aladağ hala yanıyor” : Çocukların diri diri yandığı faciayı araştıracak Meclis Komisyonu, AKP isim bildirmediği için kurulamadı.

Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı için Feto kitapları kaynak olmuş: Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından 13 Ocak 2017 tarihinde açıklanan yeni müfredatın Feto kaynak kitapları kullanılarak hazırlandığı öne sürüldü.

Mülkiye, akademisyenlerine sahip çıktı : Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Akademik Kurulu, Fakültenin öğretim elemanlarının hedef gösterilmesi ile “Barış İçin Akademisyenler Bildirisi”nin soruşturma ve dava konusu edilmesine ilişkin açıklama yaparak “Bilim insanları,hiçbir şeye boyun eğmez” dedi.

Camide yoklama: Afyon Karahisar’da Müftülük ve Milli Eğitim Müdürlüğünden “Haydi Namaza !” etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında tüm çocuklar her gün namaza götürülüyor.

Cami duvarına ‘Evet !’ pankartı : Büyük Çekmece’deki Beykent camii duvarına kimliği belirsiz kişiler tarafından “Gençlik, Yeni Anayasa istiyor” pankartı asıldı.

Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş, evrimin müfredattan çıkarılmasını açıklamaya çalıştı: “ Evrim teorisi, zaten bilimsel olarak eskimiş ve çürümüş bir teoridir. İlla bu teori mutlaka okutulacak diye bir kural yok” dedi.

Kabe’de ‘Evet’ Duası : Umre vazifesini yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan Düzce’li vatandaşlar, “ Güçlü Türkiye, Güçlü lider ve daha güçlü bir İslam Birliği için , ‘Evet’ diye dua etti.

Beşiktaş maçında stad “Mustafa Kemal” sloganlarıyla inledi: Beşiktaş-Konya Spor maçında taraftarlar hep birlikte “İzmir Marşı”nı söyledi. Stad, “Türkiye Laiktir-Laik Kalacak”, “Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlarıyla inledi.

YÖK’ten ‘resmi’ müdahale : Akademisyenlerin disiplin işlemleri yetkisini Üniversiteye devreden ve bunu özerklik ilkesi ile açıklayan YÖK, 15 Temmuz’da ölenlere ‘Şehit’ demediği için hedef haline getirilen Marmara Üniversitesi öğretim üyesi , Prof. Dr. Nurşen Mazıcı hakkında başlatılan soruşturmanın talimatını kendisinin verdiğini itiraf etti.