DEVRİM YASALARIMIZDAN GERİYE NE KALDI ?

DEVRİM YASALARIMIZDAN GERİYE NE KALDI ?
“Biz İslam’a göre hareket edeceğiz. Hayatımızın merkezine dinin hükümlerini yerleştireceğiz” R.T.Erdoğan, (8 Aralık 2019)

Prof. Dr. Necla Arat
(Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı)

Kadın Araştırmaları Derneği, her yıl 3 Mart günü 3 Devrim yasamızı anımsatmak, özellikle de genç kuşaklara bu yasaların demokrasi için önemini anlatmak görevini gönüllü olarak yerine getirmeye çalışıyor. Ama 3 Devrim yasamızın 97. Yıldönümünde bu gün artık çok üzülerek “Devrim Yasalarımızdan geriye ne kaldı ?” diye soruyoruz.

Çünkü yaklaşık 20 yıllık AKP iktidarında Öğretim Birliği konusunda, Laiklik İlkesinde ve Diyanet İşleri Başkanlığı özelinde öyle ödünler verildi, öyle yaralar açıldı ki şimdi kamuoyuna
“Tehlikenin büyüklüğünü görmezlikten gelemezsiniz, zira eğitim sistemimiz ve çocuklarımız üzerinden yeni bir rejim oluşturulmaya çalışılıyor” uyarısını yapıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı, “2017 Vizyon Belgesi’nde okul duvarlarının ayetlerle, hadislerle donatılmasını, bahçeleri uygun olan imam hatip okullarına cami yapılmasını istemişti. Bu süreç içinde ülkemizin tüm illerinde Anayasa’nın Laiklik ilkesine ve Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı uygulamalara tanık olduk.

Devrim yasalarına aykırı çalışmalara okul öncesinden başlandı. Okullar, üstlerine vazife olmadığı halde, Diyanet’in, dini vakıf ve derneklerle Müftülüklerin çalışma alanı haline getirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, okullarda vaiz bulundurma sürecini başlattı. Sözde “gönüllü eğiticiler”, okullarda, yurtlarda, Halk Eğitim Merkezlerinde gezi , konferans , yarışma, müsamere ,sempozyum adı altında her türlü çalışmayı sürdürdüler.

İktidar, yetiştirmeyi amaçladığı “Dindar nesil” için yeni hamleler de planladı. Milli Eğitim Müdürlükleri ve il Müftülükleri, din dersleri yasal olarak dördüncü sınıfta başladığı halde, imzaladıkları protokoller ile bu dersleri “Kuran kursu Eğitim Programı” adı altında 4 yaş gurubuna kadar indirdi ve Ana okulunda eğitim gören çocuklara haftada 6 saat dini eğitim verileceği belirtildi.

Vakıflar, dernekler, öğrencileri “Değerler Eğitimi” adı altında sınıftan, yatılı okullarda etütten alıp akın akın cami ve türbe ziyaretlerine götürdü. Öğretmen ve öğrenciler, resmi yazı ile sabah namazına çağrıldı. Kaymakam ve Müftülerle “sabah namazı buluşmaları” düzenlendi. Ayrıca, bütün okullarda “Mescit” açılması zorunlu hale getirilip namaz kılanlar, kılmayanlar ayrımı yapılmaya başlandı.

Kısacası, çocuklara zihinsel, fiziksel ve pedagojik açıdan zarar verecek olan bir “dinselleştirme” politikası devlet eliyle yürütüldü.

Türkiye’de 4-6 yaş arasındaki çocuklara Kuran kursu olarak hizmet veren 1552 sübyan mektebinde 51 bin 357 çocuk eğitim görüyor. (Merdiven altı Kuran kurslarının sayısını bilmiyoruz). Soyut kavramları henüz gelişmemiş bu yaş gurubundaki çocuklara Diyanet ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol ile verilen bu kurslar, çocuk haklarını da hiçe saymakta.

Devletin okullarında küçük yaştaki kız çocuklara “Türban takma” partileri düzenleniyor. Küçücük kızlar “Şükürkü kapandım”, “Haydi sen de kapan” pankartları taşıyorlar. Bazı okullarda ise “müsamere” adı altında sözde “Değerlerimiz” anlatılıyor denilerek 3-6 yaş kız çocuklarının başları kapatılıp onlara erkek çocukların ayakları yıkattırılıyor.

Bazı okullarda karma eğitim fiilen ortadan kalkmış durumda. Pek çok okulda da öğrenciler, “Öğretmen yok” gerekçesiyle “seçmeli ders” olarak dini içerikli dersleri almaya zorlanıyor. İşsiz/ atanmayan 400 bin öğretmen varken mahalle imamlarına “Ücretli öğretmen” adı altında ders verdiriliyor. Bu arada, Diyanet’te görevli 5 bin kişinin öğretmenliğe geçtiği açıklanıyor.

500 bini aşkın öğrencinin barındığı Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında Diyanet’in görev verdiği rehberler çalışıyor. Diyanet, ilk kez 2016’da 43 ilde 83 personel ile pilot proje olarak Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda “Manevi Rehberlik” uygulaması başlatmıştı. Bu uygulama daha sonraki yıllarda Diyanet ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın imzaladığı protokol ile tüm illere yayıldı. Artık İmam Hatip mezunları da “Manevi Rehber” olabiliyor.

Daha yüzlercesini sayabileceğimiz bu örnekler, Devrim yasalarımızın ne kadar ağır yara aldığını göstermekte. İşte bu nedenle, kabul edilişlerinin 97. Yılında

“Devrim Yasalarımızdan geriye Ne kaldı?” diye soruyoruz.